zof-ii 20.07.09, 12:28 Cześć, mam pytanie: eśli miałam ślub konkordatowy, to czy po ślubie (ile po?) mam iść do USC po odbiór aktu ślubu? I czy mogą iść sama, czy razem z mężem? No i czy za to się płaci? Z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foczkaka Re: akt ślubu - odbiór 20.07.09, 12:31 Mi kazali przyjść 2 tygodnie po ślubie. Nic się nie płaci, dostajesz akt małżenstwa w 3 egzemplażach. Możesz iść sama, może też odebrać któreś z Waszych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek_a Re: akt ślubu - odbiór 20.07.09, 12:32 Byłam ostatnio po zaświadczenie do ślubu, ale Pan powiedział że około 2 tygodnie po ślubie można przyjść odebrać akt i może przyjść jedna osoba. Płacić to się chyba już nie płaci Odpowiedz Link Zgłoś
arineczka Re: akt ślubu - odbiór 20.07.09, 12:38 2 dni po ślubie już odebrałam akt w 3 egz., Ksiądz ma 5 dni na zaniesienie dokumentów do urzędu i termin odbioru aktu zalezy w dużej mierze od tempa działania Księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: akt ślubu - odbiór 20.07.09, 12:48 Opłata skarbowa w kwocie 84 zł należna jest od sporządzenia przez USC aktu małżeństwa i powinna być uiszczona najpóźniej do dnia przesłania dokument ów przez duchownego w USC miejsca zawarcia małżeństwa. Niejako "w cenie" są odpisy Nie wiem ile po ślubie te dokumenty są gotowe do odbioru - pewnie zależy to od USC Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka173 Re: akt ślubu - odbiór 20.07.09, 14:05 ja tez odebrałam 2 dni po ślubie Odpowiedz Link Zgłoś
biala-kawa Re: akt ślubu - odbiór 21.07.09, 12:05 odebraliśmy we wtorek po ślubie. zanieśliśmy papiery za księdza we wtorek bo nam na czasie zależało (ksiądz się ucieszył). pani w urzedzie w 30 min się uwinęła. wcześniejsza opłata w wysokości 84 pln załatwia temat. dostalismy 5 aktów: 2 z literką "a" do wymiany dowodów i 3 odpisy z literką "b" (czyli te "w cenie" 84 pln) Odpowiedz Link Zgłoś