Dodaj do ulubionych

usadzenie gosci-potrzebny pomysl

28.07.09, 16:05
moja swiadkowa ma byc szwagierka, i sie tak teraz zastanawiam, gdzie ja jej
blizniaki 3 letnie posadze??? eee, przy glownym stole...???kolo nas...???
zrobilabym stolik dla dzieci, ale nie wiem czy to sie tak da, zwlaszcza ze za
swoje dzieci goscie kazali nam nie placic (bo male i wg nich szkoda kasy na
cala porcje), w zwiazku z tym nie wiem czy beda mialy jakies miejscowki poza
kolanami rodziców, nie wiem tez przeciez ile ich tam przyjdzie, bez sensu
robic pusty stolik dla dzieci skoro podjadac maja z talerzy rodzicow... eee i
co teraz? uncertain helpunku!!
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:08
      Ciężka sytuacja ale ja chyba zrobiłabym stolik dla dzieciaków. Przecież
      przy potwierdzaniu gości, możesz się spytać czy przyjdą z dziećmi i
      wtedy obliczyć ile ich będzie. smile
      • tomelanka Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:11
        zakaz talerzkow dla dzieci=brak jedzenia
        brak jedzenia=brak sensu stawiania stolika
        brak stolika=nierozwiazany problem uncertain
        • zia86 Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:14
          A nie możecie jakiś małych porcji zrobić? Ja za bardzo nie rozumiem tej
          sytuacji, nie macie porcji dla dzieci więc nie macie też dla nich
          miejsca, więc będą na kolanach cały czas siedzieć? To wygodne dla
          kogokolwiek jest? W takim razie nie masz chyba za dużego wyjścia jak
          usadzić te dzieciaki na kolanach rodziców.
          • tomelanka Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:29
            no ja nie wiem wlasnie jak to z nimi bedzie, bierzemy albo porcje i placimy jak
            za dorosłego albo nic, nie wiem czy jak nic to dostana jakies krzesla przy
            stole? bez sensu to bedzie...
            • caprichito Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:45
              tomelanka,

spokojnie. Mysle, ze powinnas porozmawiac przede wszystkim z Twoja
              swiadkowa jak ona to widzi, bo to w koncu mama i sama bedzie
              najlepiej wiedziala czy dzieci przy niej czy moze z dziadkami itd.
              Co do wykupywania porcji dla dzieci to zgadzam sie z Twoimi goscmi,
              ze nie ma to sensu zwlaszcza jezeli chodzi o takie male dzieciaczki
              3,4letnie.
              Mojej siostry 4letni synek bedzie mial krzeselko kolo niej i tyle,
              roznica tylko polega na tym, ze moja siostra nie jest swiadkowa i
              zapewne tak blisko mnie siedziec nie bedzie.
              • habibi83 Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:53
                Jeśli twój ślubma być we wrześniu 2010r. to do tego czasu oze się tak wiele
                zmienić, że nie ma sensu się teraz przejmować usadzaniem gości.
                I nie piszę tego złośliwie, ale moje plany tegoż dotyczące zostały właśnie
                zweryfikowane, na 2 tygodnie przed slubem i jeszcze nie robię rozpiski winietek,
                bo wciąż są jakieś roszady.
                Mój świadek ma też małą córkę i sadzam ją z innymi dziećmi przy stole dla dzieci.
                • tomelanka Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 17:08
                  ja wiem, ale juz wole wiedziec big_grin
              • tomelanka Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 17:22
                no to beda same takie do 3 lat, tzn. mamy dwoch w wieku wczesnoszkolnym, ale nad
                nimi sie nawet nie zastanawiam, oni musza miec swoje jedzenie jak reszta
                • fuksiowy Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 17:49
                  U nas najmłodsze dziecko miało 4 Latka. I uwierz mi że te dzieciaki jadły
                  normalny obiad. Oczywiście byly to pprcje dla dzieci. Nei wiem jakie menu
                  planujecie ale to obciach aby dziecko siedziało na kolanach u matki przy stole
                  pelnym gości.

Sorki ale jak już zapraszam gości i godzę się na dzieci to zapewniam im wygodne
                  warunki. Jak mama z dzieckiem na kolanach ma się najeść?
                  • budyniowa123 Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 17:57
                    Ja myślę, że w takim wypadku stolik dla dzieci nie ma sensu.
                    Ale nie ma sensu rezygnowania z miejsca dla dzieci.
                    Ja bym zrobiła tak, że po prostu obok mam i tatów z małymi dziećmi postawiłabym
                    wysokie krzesełka dla dzieci (skoro do 4 lat). Mamy moga dziecko "podkarmić: ze
                    swojego talerzyka, a bedzie 1000razy wygodniej.

Nie płacisz wtedy za talezyk, ale miejsce przy stole powinno być, bo kolana
                    mamy przez cały wieczór to mało komfortowa sprawa.
                  • tomelanka Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 17:57
                    fuksiowy, u nas najstarsze bedzie mialo 4 lata, to rodzice "zabronili" nam
                    kupowac talerze, bo to nie beda zadne porcje dla dzieci tylko takie jak dla
                    doroslych no i dlatego wlasnie nie wiem co robic, no i wszystkie dzieci malutkie
                    • fuksiowy Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 20:04
                      tomelanka, dzieciom które same już siedzą w normalnych warunkach domowych i
                      jedzą przy stolikach w domach zapewniłabym miejsca obok rodziców. Nie musisz
                      zamawiać dla tych dzieci dań (tylko uprzedź o tym rodziców tych dzieci). Bo
                      dzieci na kolanach to naprawdę masakra, wyobraź sobie jak matka je czy wznosi
                      toast! A z kolei oddzielny stolik dla maluchów w wieku do 4 lat którzy i tak
                      będą jeść z talerza rodzica to bez sensu.

U nas dzieci miały swoje miejsca i swoje porcje. Restauracja zapewniła nam
                      porcje dla dzieci w odpowiednio niższej cenie. A dzieci malutkie (takie ok 6
                      miesięcy - 1,5 roku) nie miały miejsca, za to rodziców usadziłam tak aby mieli
                      miejsce na nosidełko z maluchem obok krzesła czy wózek. Sadzałam ich na końcach
                      stołów po prostu.
    • fuksiowy Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:31
      My mieliśmy swoje przyjęcie w sobotę. Świadkową była moja Siostra, która ma
      śliczne córeczki bliźniaczki. Dziewczynki miały miejsca przy Mamie, przy naszym
      głównym stole. Dla dzieci było specjalne menu do wyboru.

Usadzanie tak małych dzieci przy oddzielnym stole jest głupotą. Takie maluchy
      muszą być przy Mamie, bo po pierwsze jest bariera nieśmiałości, lęk, nie
      potrafią do końca same się sobą zająć. Jeśli rodzice nie chcą dla dzieci
      oddzielnego dania, to niech maluchy mają same miejsca przy rodzicach.

Nie pamiętam do końca jak to jest z zasadami ale z tego co pamiętam to dzieci do
      któregoś wieku(chyba 7 lat) powinny być przy rodzicach.

Inna kwestia to zapewnienie dzieciom jakiegoś kącika do zabaw. Żeby maluchy nie
      kręciły się non stop pod nogami możesz im zapewnić jakiś kącik z wycinankami,
      blokami, balonikami, czy innymi gadżetami. My tak mieliśmy i dzieciaki nikomu
      nie zawadzały. A i rodzice nie musieli ganiać ich po całej restauracji.
      • tomelanka Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:44
        bariera nieśmiałości? tosz to dwa szoguny som big_grin nikomu nie bedzie
        przeszkadzalo ze beda sie "krecic pod nogami"-porysowac moga w domu, na wesele
        ida zeby sie pokrecic i powyglupiac, i tak im musze jakies specjalne miejsce
        zrobic bo to nasi chrzesniacy i obraczki maja nam niesc (wiem, kicz hłe hłe big_grin)
    • nerri Re: usadzenie gosci-potrzebny pomysl 28.07.09, 16:43
      U mnie były dwuletnie bliźniaki i dwuletni chłopczyksmile
      Przy obiedzie maluchy siedziały na kolanach rodziców,potem
      dziewczynka biegała za mną,bo chciała patrzeć na Asię-księżniczkętongue_out
      A chłopcy bawili sie w kąciku do zabawy który był w restauracji
      (zabawki,kredki,mały stoliczek i krzesełka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka