aapex 28.12.03, 00:47 Proszę o pomoc - czy jest możliwość ślubu kościelnego we Wrocławiu bez bierzmowania? Jeżeli nie, to gdzie można otrzymać bierzmowanie w trybie szybkim. Mój problem to pobyt poza Wrocławiem od poniedziałku do piątku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ethlin Re: ślub bez formalności - bierzmowanie 28.12.03, 11:08 Nie sądzę byś znalazła kościół w którym udzielono by Ci ślubu bez bierzmowania. Skoro tak Ci się spieszy może lepiej wziąć tylko ślub cywilny? Dlaczego tak właściwie chcesz brać ślub kościelny??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena203 Re: ślub bez formalności - bierzmowanie 29.12.03, 10:32 Ja brałam ślub kilka lat temu nie miałam bierzmowania poszłam normalnie do parafi porozmawiałam z księdzem nie robił mi większych problemów nawet nauk wszystkich nie mielismy kończylismy je po slubie ksiądz też człowiek da sie z nim dogadać bierzmo0wanie zrobiłam 5 lat po slubie Odpowiedz Link Zgłoś
ethlin Re: ślub bez formalności - bierzmowanie 29.12.03, 11:15 magdaleno, a mogę spytać co skłoniło Cię do zrobienia bierzmowania tych kilka lat po ślubie??? Jeśli to zbyt osobiste, możesz nie odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: ślub bez formalności - bierzmowanie 30.12.03, 16:49 Wg przepisów kościelnych bierzmowanie, będące sakramentem dojrzałości nie jest w teorii w ogóle potrzebne do ślubu, już tak od 7-8 lat. Niestety teoria sobie a praktyka sobie - najlepiej porozmawiać z księdzem, jeśli koniecznie zależy Ci na ślubie w jakimś kościele a ksiądz mówi nie to pozostaje interwencja w kurii. Odpowiedz Link Zgłoś