Dodaj do ulubionych

Slub jednostronny w Kosciele Katolickim

08.08.09, 20:24
Dobry wieczor wszystkim smile
Wpadlam na forum, bo poszukuje informacji na temat slubu jednostronnego - jak
wyglada taki slub w KK?
Jeszcze nie mam konkretnej daty, ale mam konkretnego kandydata wink, z ktorym
rozmowy o slubie zaczelismy jakis czas temu, wiec postanowilam sie
zainteresowac jak to wyglada.
Jezeli ktos wie w teorii to kazda informacja mile widziana, a jeszcze lepiej,
jezeli jest tu ktos, kto taki slub bral i moze powiedziec jak to wygladalo w
praktyce.
Dzieki z gory smile
Obserwuj wątek
    • lapwing123 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 20:54
      na pewno jest sporo załatwiania. mój kuzyn brał taki właśnie ślub. my po wielu
      rozmowach zdecydowaliśmy, że jednak ja zmienię wiarę na wiarę katolicką.( ja
      byłam innego wyznania mój mąż katolikiem). załatwiania, papierków MNÓSTWO.
      stresu jeszcze więcej. zależy na jakiego księdza traficie. my na początku
      trafiliśmy na takiego (ksiądz katolicki), który kazał mi wyrzec się miłości do
      rodziców.
      powodzenia.
      • nsc23 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 21:23
        No u nas takiej opcji nie ma - kandydat na meza jest zbyt zagorzalym ateista,
        zeby deklarowac sie jako katolik.
        • lapwing123 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 21:32
          on może zostać niewierzącym, ale musi zadeklarować, że dzieci będą wychowywane w
          wierze katolickiej.
          • nsc23 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 22:05
            To wiem, zastanawia mnie bardziej, jakie sa roznice w liturgii. Slyszalam, ze
            normalnie slubu udziela sie podczas Mszy, natomiast przy slubie jednostronnym
            jest to niemozliwe - nie wiem czy to prawda.
            Nie znam sie na slubach, bo nie bywam, wiec pomyslalam, ze zapytam smile
            • stworzenje Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 22:53
              najświeższe bo z tamtej soboty: byłam gościem na takim ślubie. Podczas liturgii
              ta osoba- Pan Młody tak samo to był jak u Ciebie ma być: po prostu mówiąc
              przysięgę nie kończył jej słowami:"tak mi dopomóż panie Boże wszechmogący itd.",
              nie przyjmował komunii świętej, na błogosławieństwo od księdza stał nie klękał.
              • nsc23 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 23:01
                Dziekuje bardzo smile
                A czy ten slub odbywal sie podczas Mszy sw.?
                • stworzenje Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 23:02
                  nsc23 napisała:

> Dziekuje bardzo smile
                  > A czy ten slub odbywal sie podczas Mszy sw.?

tak cała msza, kazanie itd.
                  • nsc23 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 23:44
                    Dziekuje stworzenje. To dobra wiadomosc dla mnie, bo slub bedzie tez za granica,
                    wiec nie chcialabym sciagac rodziny na pietnastominutowa uroczystosc
                    (niezaleznie od tego, ze bardzo wazna) - dobrze wiedziec, ze sluby jednostronne
                    tez moga miec cala Msze smile
    • marina111 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 23:33
      Taki ślub brał moj kolega (on nie wierzacy). ślub wyglada podobnie
      do normalnego ale on nie przysiega na Boga itp. Nie przyjmuje tez
      komuni. Musi normalnie uczestniczyc w naukach tak jak katolicy aby
      byc swiadomym na co decyduje sie jego zona
      • nsc23 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 08.08.09, 23:43
        Dziekuje bardzo. O naukach to juz wiem, niezaleznie od tego jednak rozmawiam
        oczywiscie z moim partnerem, zeby wiedzial na co sie musi zgodzic, etc. Z reszta
        on sam sie troche orientuje, bo kiedys katolikiem byl.
        • marina111 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 10.08.09, 00:52
          Ja mysle ze to bardzo dobre rozwiazanie taki jednostronny slub. Znajomi sa z
          tego zadowoleni. przed ślubem on mowił ze ostatecznie moze poudawac troche
          katolika bo wiedział ze jej zalezy na slubie. Teraz ciesza się ze nie udawał.
          Postapił zgodnie ze swoim sumieniem a ona zgodnie ze swoim. Wazne jest jednak to
          na ile Twoj partner akceptuje Twoj światopoglad. Bedzie musiał bowiem zgodzic
          sie na wychowanie dzieci w wierze katolickiej, a na to juz nie wszyscy
          innowiercy się godza, szcególnie Ci z wyboru
          • nsc23 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 10.08.09, 01:56
            Marina,
            znowu powiem, ze to dosc osobiste sprawy, ale moj W nie ma nic przeciwko temu,
            zeby nasze dzieci chodzily do Kosciola Katolickiego.
            Jedyne zastrzezenie jakie ma to takie, ze jezeli nie beda chcialy, to nie bede
            ich zmuszac - wolami ich i tak nie zaciagne, wiec wydaje mi sie calkiem sensowne.
            W byl kiedys katolikiem, ale w wyniku zyciowych okolicznosci 'zawiodl sie na
            Bogu' i odszedl od Kosciola. Osobiscie wierze, ze gdzies w nim siedzi wiara, bo
            czasem ze mna do kosciola chodzi (troche, zeby mi przyjemnosc zrobic, mimo, ze
            go o to nie prosze, ani go nie nawracam), swoja corke tez kiedys ze mna do
            kosciola zabral, zeby jej pokazac 'z czym to sie je'.
            To sa dosc skomplikowane sprawy w naszym przypadku, dosc osobiste i czesto dosc
            delikatne. Mysle, ze takie rozwiazanie, jakie wybralismy, sie sprawdzi i bedzie
            dobre dla nas obojga smile
    • caprichito Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 09.08.09, 22:27
      nsc23,

z tego co ja wiem to nie ma duzo zalatwiania. Moja kolezanka brala
      taki slub w kosciele w zeszlym roku. Dziewczyna musiala odbyc nauki
      przedmalzenskie, chlopak nie mial takiego obowiazku, ale zdecydowal
      sie, ze bedzie jej towarzyszyl. Jezeli Twoj chlopak jest niewierzacy
      to na pewno bedzie latwiej niz jakby byl np innej wiary. Wiem, ze
      jedyne co musi zrobic to zobowiazac sie do tego, ze wasze dzieci
      wychowacie w wierze katolickiej.

Ja jestem w takiej samej sytuacji, moj przyszly maz jest ateista, a
      ja cos w rodzaju..katoliczki chociaz ciezko mi siebie okreslic.
      Stwierdzilam, ze wezmiemy slub cywilny, bo tak bedzie najwygodniej.
      Ty sie nad tym nie zastanawialas?
      • nsc23 Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 09.08.09, 22:32
        caprichito,
        to jest bardzo osobisty temat. Wolalabym sie nie zaglebiac, bo moje zycie sie
        roznie ukladalo i roznie bywalo.
        Kiedys nie zalezalo mi na slubie w ogole, odsunelam sie od Kosciola no i
        powiedzmy, ze zrobilam w swoim zyciu pare rzeczy, z ktorych nie jestem zbyt dumna.
        Po paru latach bycia razem zaczelo mi jednak zalezec i chcialabym ten zwiazek
        usankcjonowac zarowno cywilnie jak i koscielnie.

Jezeli chodzi o nauki - z tego co wiem nie sa one obowiazkowe nawet dla
        katolikow tak naprawde, ale nie bede sie klocic. Sama bardzo chetnie na dobrze
        poprowadzone nauki pojde, W za pewne tez, bo chcialby dokladnie wiedziec co i
        jak, a ja mu nie umiem tego tak dokladnie wytlumaczyc.
    • nothing.at.all Re: Slub jednostronny w Kosciele Katolickim 10.08.09, 08:47
      Powodzenia nsc23. Taki słub jest możliwy. jest normalna msza, ale
      osoba niewierząca nie przysięga na Boga, nie przyjmue komunii
      świętej, nie jest błogosławiona. Jest normalne kazanie, czytania,
      cała liturgia jest identyczna. Mam nadzieję, że traficie na
      wyrozumiałego księdza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka