tomelanka 24.08.09, 22:26 jak myslicie, zainspirowana wedding tv i zdopingowana przez babcie: noooo taki sobie zróbcie koniecznie przesliczny zastanawiam sie co o tym sadzicie? wklejam kilka fotek przykładowych, mi sie podoba, ale co z gośćmi, czy nie bedzie małoeleganckie? life is brutal and full of zasadzkas-11 września 2010 r. popełnimy małżeństwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zia86 Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 11:59 Ja uważam, że to świetny pomysł. Mnie się bardzo takie torciki podobają. Nawet myślałam, żeby zrobić takie babeczki i podać je w takiej formie jako bufet ze słodkościami. Uważam, że jeśli jest dobrane odpowiednio to może być równie eleganckie co normalny tort. Mnie się jeszcze taki podoba: i uważam, że wygląda elegancko i fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 12:09 fajny pomysł, napewno niekonwencjonalny, możliwy do samodzielnego nawet wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 12:10 jakoś chyba mi się nie podoba. na stole słodkim owszem, ale jako sam tort- jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nocarka Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 13:14 Generalnie - czemu nie? Pomysł ciekawy Tylko nie w tym niebieskim kolorze, wygląda dla mnie mało jadalnie Nie zapomnę paskudnego niebieskiego tortu na ślubie chrzestnej, na który wszyscy się rzucili, a potem nim pluli po chusteczkach... Odpowiedz Link Zgłoś
fuksiowy Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 13:47 Generalnie ładne babeczki wyglądają super. Ale nie robiłabym chyba szopki z tym ustawianiem w kształt tortu itd. Jakoś mi się to nie podoba. Lukrowanym babom, torcikom zdecydowane nie! jeszcze w takim sztucznym kolorze brrrrrr.... Zniechęca po pierwszym rzuceniu okiem. Ja bym tego nie zjadła, bo odrazu widzę pierwiastki chemiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamavinca Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 14:39 Ja tez jestem na nie. moze wyglada fajnie ale tort to dla mnie nie jest. Wyobrazasz sobie ze zamiast pysznego kawalka tortu polozysz gosciom na talerzyk babeczke ??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 16:16 sami wezma chyba na niewielu weselach bylas, nieraz podaja takie paskudztwa, ze juz lepiej dobrze zrobiona babeczka Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: tort z babeczek :) 25.08.09, 18:22 ja bym się bała, że te babeczki nie będą się niczym różniły od reszty ciastek na weselu i to im odbierze ten szczególny i uroczysty charakter tortu Ale jak bym miała wybierać, to najbardziej mi się spodobały te babeczki z trzeciego obrazka z "kapelusikami" z kremu Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: tort z babeczek :) 30.08.09, 20:47 Ja dzisiaj przy poszukiwaniu tortu natknęłam się na torty z babeczek. Będą w linkach, bo coś te zdjęcia się nie chcą ładować. 1 2 3 4 5 6 7 8 Odpowiedz Link Zgłoś
freciczka Re: tort z babeczek :) 09.10.09, 18:08 Super pomysł z babeczkami!! My rezygnujemy z wesela i będziemy mieli tylko toast i słodki poczęstunek w Sali Toastów więc coś takiego się bardzo sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: tort z babeczek :) 09.10.09, 18:22 Freciczka, do twojego przyjeciafaktycznie moga pasowac babeczki, jak i do Tomelanki, bo ona taka zakrecona jak te babeczki! Odpowiedz Link Zgłoś
kati_p Re: tort z babeczek :) 09.10.09, 20:08 Również jestem fanką tortów z babeczek/muffinów/cupcake`ów, więc pozwolę sobie wrzucić jeszcze kilka inspiracji. Wydaje mi się jednak, że taki tort nie bedzie się dobrze prezentował na ogromnym przyjęciu... raczej na takim do max. 50-60 osób Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: tort z babeczek :) 09.10.09, 20:20 dzieki, b. podobaja mi sie te z metalowymi kulkami Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: tort z babeczek :) 09.10.09, 20:22 To i ja się dorzuce. A tutaj na odwrót babeczki torciki: Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: tort z babeczek :) 09.10.09, 20:40 Zia, jak dla mnie propozycja 1 i 3 są świetne! Jednak mój N jakoś nie jest przekonany jeśli chodzi o taki pomysł Mówi,że mało 'wzniośle' to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: tort z babeczek :) 09.10.09, 20:48 babeczki wydaja mi sie bardziej higieniczne, nie raz widzialam jak para mloda kroi tort oblizujac palce , ja nigdy nie jem slodkosci na weselu, dopiero na poprawinach, ale i tak mnie to odrzuca Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: tort z babeczek :) 10.10.09, 08:41 Z drugiej strony - odbierasz sobie i mężowi przyjemność krojenia tortu i tradycyjnego zdjęcia przy owej czynności. Mnie się ten pomysł jednak podoba, ze względu na oryginalność. Tylko nie kolorowe babeczki! Bo to jak tablica Mendelejewa wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: tort z babeczek :) 10.10.09, 09:38 majself! wlasnie caly dowcip polega na tym, ze nic sobie nie odbieram! popatrz na zdjecia wyzej, jest jedno pietro do krojenia podobaja mi sie te kremowe, z kulkami Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: tort z babeczek :) 10.10.09, 09:43 Jeśli zamówisz taki z tortem i babeczkami poniżej, to oczywiście niczego sobie nie odbierasz Odpowiedz Link Zgłoś
1luna1 Re: tort z babeczek :) 10.10.09, 12:09 Bardzo ładny, elegancki i oryginalny torcik moim zdaniem. Pozdrowienia dla Babci. Super pomysł. Ja bym posłuchała jej rad i zamówiła taki "babeczkowy" z górą tradycyjną do krojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: tort z babeczek :) 10.10.09, 16:43 Torty urocze, ale jakoś mimo wszytsko mi na ślub nie pasują. Na inne okazje ok, ale na ślub jakoś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
odsrodkowa Re: tort z babeczek :) 10.10.09, 19:53 Może nie z babeczek, ale straaaaaasznie podobają mi się torty z mini deserów robione przez Ercica Lanlarda. Zdjęcia niestety są dość kiepskiej jakości Ale kiedyś chyba na tvnStyle w programie Rachel Allen: Bake! była właśnie z wizytą w jego pracowni- cudo Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: tort z babeczek :) 12.10.09, 17:37 pomysl super bylismy na weselu gdzie podano takie babeczki, cudnie to wygladalo Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: tort z babeczek :) 12.10.09, 19:37 gioseppe, a gosciom sie podobalo? nie bylo tekstow oburzonych ciotek, ze jak to tak BEZ TORTUUUU????? Odpowiedz Link Zgłoś
mademoiselle_catastrophe Re: tort z babeczek :) 12.10.09, 21:53 ekhm.. Drogie Panie, Na wieżę z babeczek natknęłam się już jakiś czas temu, ale dopiero Wasze fotki i posty zmobilizowały mnie do działania i tak.. na moim ślubie 17 października br. na stoliku z kawą i herbatą zagości wielki tort babeczkowy cieszący oczy i podniebienia moich gości (i moje ). Zwykły tort też będzie Tak chciałam się tylko pochwalić Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: tort z babeczek :) 12.10.09, 21:59 oooooooo, to KAZE CI ZDAC RELACJE z tego jak sie sprawdzil i czy sie gosciom podobalo, a na jakies fotki bedzie mozna liczyc? prooooosze jaki to koszt takich babczek, mozesz na maila jak sie nie chcesz uzewnetrzniac Odpowiedz Link Zgłoś
mademoiselle_catastrophe Re: tort z babeczek :) 12.10.09, 22:14 gościom się nie musi podobać wystarczy że podoba się Mnie i PM oczywiście że wstawię fotkę, a co do kosztów to nawet nie pytałam ale nie zamierzam na tym oszczędzać. Jak się dowiem to dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: tort z babeczek :) 12.10.09, 22:16 ok, poprosze ale ja bym chciala wiedziec czy sie gosciom "widział" wiec jakby co, to łypnij okiem Odpowiedz Link Zgłoś
prunilla Re: tort z babeczek :) 13.10.09, 01:14 To i ja sie dopisze wieczorowa pora, taki slodki akcent na koniec dnia pelnego logistyki przedweselnej. Wizualnie podoba mi sie BAUDZO!!! Zgrzyt widze tylko smakowy: wiekszosc z obficie dekorowanych milych oku "Barbie cup-cakes" ma mdly smak ciasta na proszku i slodkiej polewy. W sumie niedaleko od wiekszosci tortow weselnych.. Jesli udalo by sie zrobic pietrowa patere np wilgotnych muffinek czekoladowych polanych z gory na dol strugami zastyglej bialej czekolady (cos jak nitki karmelu na weselnych piramidach z profiterolek we FR)... Albo delikatnych prawdziwie maslanych babeczek kruchych z owocami sezonowymi i vanilla custard przybranych liscmi czegos albo trawa cytrynowa......to bym sie przykleila pierwsza do tejze patery ! Wiecej zdjec przekonywujacych babeczek mozna znalezc na Galerii Potraw gazetowej, tam jest wysyp mufinkozercow. Sama bede tam szukac inspiracji jak przerobic Pavlova ( to lekka beza zgnieciona i wypelniona bita smiet. i owocami) albo Dacquoise ( podobny styl : beza, lekki krem czeko, orzechy) na tort weselny. Sa to balaganiarskie wizualnie ciasta, ale obledne ! w smaku, nie mam tylko pomyslu jak je uszlachetnic na przyjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: tort z babeczek :) 13.10.09, 08:24 Ciężko będzie, ja ostatnio robiłam Pavlovą wg Jamiego Oliviera (z gruszkami, bitą śmietaną, gorzką czekoladą i orzechami laskowymi) i moi goście stwierdzili, że w życiu nie widzieli deseru, który wyglądałby jak śmietnik. Później już mruczeli z zadowolenia - "obłędny smak" to doskonałe określenie - ale wcześniej miny niewyraźne... Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowa123 Re: tort z babeczek :) 13.10.09, 08:35 Tomi, pomysł SUPER! Moje uwagi: bez tego paskudnego, niebieskiego/ pomarańczowego czegoś jako polewa I nie za wielkie te muffiny bo duża muffina to zapycha strasznie. Ja zdecydowanie robiłabym sama. Mufinny trudne nie sa, przepisów jest sporo, masz czas wypróbować A poza tym przyjemność pieczenia i ozdabiania jest mz bezcenna Użyłabym TYLKO naturalnych składników: dobrej gorzkiej czekolady lub owoców. Jeśli samemu nie chcesz piec, bo przed ślubem czasu mało: znajdź jakaś miła panią, która za opłata dużo mniejsza niż w cukierni upiecze ci domowe muffinki Ja tak robię z ciastami, bo cukiernianym nie ufam o nie W ogóle podobaja mi się tortowe alternatywy. Pewnie dlatego, że za tortem nie przepadam Ja się jeszcze zastanawiałam nad "tortem" z owoców, ew. owocowych tartinek ale październik już tak bogaty w owoce nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: tort z babeczek :) 21.10.09, 11:24 Tomi na pocztę ci wysłałam inspiracje z artykułem. Ktoś jeszcze chce? Odpowiedz Link Zgłoś
freciczka Re: tort z babeczek :) 21.10.09, 11:41 Ja też poproszę- na gazetowego!! Odpowiedz Link Zgłoś
sepiazo Re: tort z babeczek :) 22.10.09, 14:57 to jest świetne! ile taki torcik kosztuje? super pomysł- chyba go wykorzystam, pokaże przyszłemu mężowi Odpowiedz Link Zgłoś
ele_maja Re: tort z babeczek :) 22.10.09, 20:31 Myślę, że tort z babeczek to super odmiana. Na wiekszości wesel jest tradycyjny tort śmietankowy, udekorowany w różny sposób, więc jeśli poda się bebczki, będzie atrakcja dla gości, coś do zapamiętania. Jadłam taki tort, ale nie był zrobiony z mufinków, tylko z lekko zmrożonego musu czekoladowego z wiśniami. Każde ciasteczko, żeby się nie rozpływało, było owinięte cienkim "rulonikiem" z czekolady. Był też cienki spód biszkopotowy, a każde ciastko miało swoją "podstawkę". Pycha. Tort był ułożony na kilkupiętrowej paterze i ładnie udekorowany nitkami z czekolady. Jeśli chodzi o wygodę, wygąd na talerzyku itp., to trudno mi ocenić, bo to wesele nie było zasiadane, tylko w formie coctail-party, więc i tak chodziło się z talerzykami. Odpowiedz Link Zgłoś