Dodaj do ulubionych

Zaproszenia etc. - ile to kosztuje?

07.09.09, 20:44
Wlasnie jestem po wizycie w znanej Drukarni na C.
Spodobala mi sie bardzo kolekcja Atlantis, a w niej zaproszenia o
nazwie Chester.
Po podliczeniu 47 zaproszen plus 90 winietek plus 30 Menu z tej
samej serii wyszlo
A do tego plan stolow kosztuje 450zl. Po prostu zdebialam.

Czy wam tez tak drogo wychodzi? Zdaje sobie sprawe, ze ta firma do
najtanszych nie nalezy, ale chyba wy tez nie kupujecie zaproszen po
2zl.

Jak to sie u was przedstawia kosztorysowo?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 20:57
      U mnie zaproszenia 800 zł. Reszta poligrafii czyli winietki, menu, plan
      stołów 1300 zł. Więc 450 zł za wszystko to nie aż tak dużo. wink
      • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 22:35
        Tak sie konczy pisanie postow przy rownoleglym ogladaniu telewizji big_grin
        Podaje dane, ktora mialam wstawic:
        zaproszenia 811zl
        winietki (90 osob) 530zl
        Menu (30 sztuk) 553zl
        no i plus ten plan stolow 450zl

teraz chyba wyjasnilam sie jasniej...
        • k.l2 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 22:39
          Zdecydowanie taniej kupic drukarke i uruchomic wyobraznie.
        • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 22:43
          Czyli ceny podobne do moich. Cartalia to naprawdę dobra firma i masz
          pewność, że wszystko zostanie pięknie wykonane i będzie oryginalne.
          Teraz jest kwestia tylko tego, czy stać cię na taką ceną. Bo jeśli tak
          to ja bym się nie zastanawiała na twoim miejscu. wink
          • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 22:47
            Za wszystko jestem w stanie zaplacic oprocz tego planu stolow co
            wydaje mi sie cena z kosmosu, ale po co winietki jak i tak wracamy
            do punktu wyjscia i goscie nie beda wiedziec jak usiasc...
            Czy ktos ma jakas alternatywa na plan stolow? wink
            • fuksiowy Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 22:55
              Sami zróbcie plan. Albo całość zleć znajomej firmie lub grafikowi.
              Wszystko to co napisałaś będziesz miała za połowę tej kwoty.

Plan stołów za 450 zł to zwykłe zdzieranie. Wiem bo sama jestem mocno związana z
              poligrafią.
              • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 00:04
                fuksiowy,

tez uwazam, ze to zdzierstwo niestety nie mam nikogo
                zaprzyjaznionego, ale tak wlasnie myslalam, ze ten stol to mozna
                zrobic samemu, albo moze jakas inna firma zrobi za tansza cene.
            • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 22:56
              Jeśli cię to pocieszy to u mnie plan stołów kosztuje 600 zł. Masz kilka
              opcji, albo samemu go zrobić albo go kupić, można też zaryzykować taki
              pomysł, że druhny i drużbowie prowadzą gości do ich miejsc. Można
              zrobić ustawienie stołów elektroniczne i dodać na stronę ślubną, żeby
              goście mogli się wcześniej zorientowali gdzie siedzą. I na tym się moje
              pomysły kończą. tongue_out
              • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 00:07
                Bede miala tylko swiadka i swiadkowa, nie planuje zadnych druhen, a
                na dodatek moj swiadek bedzie hiszpansko jezyczyny i 0 angielskiego
                wiec slabo big_grin
                Pomysl z elektronicznym ustawieniem stolow wcale nie jest zly.
                Dzieki zia za podsuniecie pomyslow smile
          • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 10:54
            Dobra firma która zrobi zaproszenia które z pewnością z taką samą łatwością
            wylądują w koszu jak te za 2,50 zł. W ŻYCIU nie dałabym tyle kasy za parę
            karteczek. To już wg mnie zakrawa o lekkie burżujstwo.
        • fuksiowy Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 22:57
          wiesz co, mam pytanie z ciekawości. Jak to jest że masz 90 osób a tylko 30 menu?
          • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 00:02
            Stoly sa 6 osobowe, na kazdy stol po 2 menu czyli jedno na 3 osoby.
            Nie uwazam, ze kazdy powinien miec swoje menu. Dwa na stole
            szesciosobowym w mojej ocenie w zupelnosci wystarcza. Czy sie myle?
      • kochanka_janka Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 07.09.09, 23:05
        tak, ale twoj przypadek jest... specyficznysmile
        • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 00:04
          Hmm, a samego planu stołów nie możesz zamówić w innej drukarni, mniej
          prestiżowej? I jeśli nie jest możliwe zrobienie go w identycznym stylu jak
          winietki, to chociaż w bardzo podobnym, tak, że nikt nie zauważy różnicy?
          • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 00:05
            Mysle, ze jest to mozliwe. Dlatego wlasnie sie pytalam jak to u was
            cenowo wyglada, zeby miec rozeznanie.
            • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 00:12
              Ja się za bardzo nie znam, ale brzmi dość kosztownie, przeglądałaś w ogóle
              oferty innych firm? Albo sklepów internetowych?
            • fuksiowy Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 00:23
              Wiesz co, przejrzałam teraz te konkretne zaproszenia które wybrałaś. Myślę, że
              sama bez problemu zrobisz elegancki rozkład stołów, pasujący do reszty poligrafii.

U nas sprawa była nieco inna, bo zajmuję się marketingiem i wszelkie kwestie
              związane z drukiem i grafiką to mój konik. Zaproszenia, menu/winietki, plan
              stołów itd projektowaliśmy i drukowaliśmy indywidualnie wg własnego pomysłu.
              Całość na 90 gości wyniosła nas 1/3 tej kwoty.

Sama zrób plan stołów. CHyba że nie masz czasu to odżałuj te 450 zł.
              Obawiam się, że dla samego planu usadzenia gości mało który grafik/drukarnia
              weźmie to zlecenie. Chyba, że masz jakiegoś znajomego.

PS koszt winietek również wg mnie przesadzony. Serio. Wiem ile to kosztuje w
              produkcji. Aż boli. Jedna kwestia którą mogą Ci doradzić. To wykorzystaj Menu
              jako winietki. Po prostu je spersonalizuj.

Jeśli menu jest tylko informacyjne to może być 1 na 3 osoby. Ale jeśli goście
              mają dania do wyboru to lepiej żeby każdy miał swoje.
              • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 16:15
                fuksiowy,

dzieki za rady. Co do winietek to one sa dlatego drogie, ze tak jak
                w zaproszeniach sa krysztalki S (mam nadzieje, ze nikt sie na mnie
                nie rzuci, ze to przegiecie, przesada i co ja sobie wymyslilam).
                Krysztalki juz tam byly i nic na to poradzic nie moge.

Za to pomysl Menu dla kazdego bardzo mi sie podoba. Goscie nie beda
                mieli opcji wyboru dan stad moja wczesniejsza decyzja o jednym menu
                na 3 osoby, ale teraz mysle, ze jest to jakies rozwiazanie z
                sytuacji tzn - menu i winietka w jednym.
                Musze na spokojnie usiasc i sobie to teraz obliczyc.

Jezeli nie to znalezc winietki z tego samego materialu, ale bez tych
                krysztalkow. Na pewno zmniejszy to cene.
                • majself Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:06
                  > Za to pomysl Menu dla kazdego bardzo mi sie podoba. Goscie nie beda
                  > mieli opcji wyboru dan stad moja wczesniejsza decyzja o jednym menu
                  > na 3 osoby, ale teraz mysle, ze jest to jakies rozwiazanie z
                  > sytuacji tzn - menu i winietka w jednym.

Jeśli goście nie będą mieli możliwości wyboru, to czemu w ogóle nie zrezygnujesz
                  z menu? I tak będą musieli zjeść to, co podadzą, bo innej opcji nie będzie.
                  Jeśli będzie menu, to narazisz tylko kelnerów na pytania typu "a co to są
                  tarteletki?" "a to zielone to pampeluna czy awokado?".
                  • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:24
                    Dania, ktore pojawia sie na naszym weselu maja normalne nazwy i nie
                    sadze, zeby ktos zadawal pytania. Co do Menu to chce je miec z dwoch
                    powodow:
                    pierwszy dlatego, ze moj narzeczony jest obcokrajowcem i polowa
                    zaproszonych gosci przyjedzie z innych panstw i chcialabym, zeby
                    jednak wiedzieli co jedza, bo jednak beda to tradycyjne potrawy
                    polskie (menu bedzie w dwoch jezykach)
                    poza tym uwazam, ze to dobrze kiedy goscie wiedza ile bedzie dan o
                    jakich godzinach beda podawane. W ten sposob moga sobie rozplanowac
                    ile, kiedy i co beda jesc.
                    • majself Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 10.09.09, 15:35
                      Skoro tak, to faktycznie dwujęzyczne menu wydaje się dobrym pomysłem.
    • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 09:29
      A ja właśnie kupiłam zaproszenia po 2 złtongue_out
      I nie dlatego, że koniecznie chciałam zaoszczędzić, tylko dlatego, że zakochałam
      się w nich od pierwszego wejrzenia.

> Czy wam tez tak drogo wychodzi? Zdaje sobie sprawe, ze ta firma do
      > najtanszych nie nalezy, ale chyba wy tez nie kupujecie zaproszen po
      > 2zl.
      Nie ukrywam, że wolałam na zaproszenia wydać niedużo i nie uważam, że
      zaproszenia za 2 zł to obciach (bo to ślub i powinny kosztować co najmniej dwa
      razy tyle).

Aha, winietki w tym samym stylu kupiłam po 1,2 za sztukę, to pewnie też za
      małowink I na pewno mój ślub/wesele będzie mniej elegancki, niż z zaproszeniami i
      winietkami za 10 złwink
      • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 11:36
        Spodobał mi się pomysł ze spersonalizowaniem menu, ale wtedy trzeba będzie
        zrobić menu dla każdej osoby, więc to na pewno nie wyjdzie taniej od winieteksmile
        Chyba, że idąc za radą Fuksiowy, zrobisz jednak menu każdemu(też uważam, że
        jeżeli goście mają z niego wybierać potrawy, to byłoby bardziej elegancko, żeby
        każdy miał własne niż jak będą musieli czekać aż druga osoba skończy się
        zastanawiać - chyba, że nie masz gości "ą" "ę" i to im nie przeszkodzi)

Druga sprawa - też uważam, choć to może dla Was przykre, że żaden z gości nie
        zamierza oprawiać Waszego zaproszenia w ramkę, pozachwyca się jak je wyjmie z
        koperty, zapamięta datę ślubu i schowa do szuflady. Co więcej nie każdy chyba
        zauważy i doceni nawet, że zaproszenie jest z najwyższej jakości papieru i z
        "superdesign". Zaproszenia tak naprawdę są więc dla Was, a jeżeli trochę Cię
        boli ich cena, to może jednak poszukaj czegoś innego. Zwłaszcza, że między
        zaproszeniami tanimi, a drogimi, są jeszcze zaproszenia w średniej ceniesmile

A ja się jeszcze spotkałam z tym, że PM rozdawali różne zaproszenia różnym
        osobom, bo różne wzory im się podobały i nie chcieli się ograniczać
        (podejrzewam, że ich ceny też były różne) - nie uważam, żebym została
        pokrzywdzona, bo dostałam inne zaproszenie niż moje koleżanki, wszystkie były ładne.

Lili - już tu wiele razy pisano, że tańsze nie musi oznaczać gorsze, zwłaszcza,
        że z racji podkręcania cen ślubnych, często rzeczy słabe jakościowo też mają
        dzikie cenysmile
        • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 11:49
          Niekoniecznie, ja np. zawsze oglądam zaproszenia i mam je wszystkie
          wystawione na półce, razem z kartkami od gości, ze swoich imprez.
          Uważam, że zaproszenie to wizytówka wesela. Naprawde nie wszyscy goście
          chowają zaproszenie do szuflady. Znam dziewczyny które mają pudełeczka
          i tam chowają zaproszenia, winietki itd. z danego ślubu. smile
        • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 11:51
          Sajolina, zgadzam się, jednak uderzyło mnie to, że autorka wątku wyraźnie
          zaznacza, że na pewno nie kupujemy zaproszeń za 2 złsmile A figawink
      • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 15:32
        Pani lili wink prosze mi tutaj nie dogryzac, bo ja nigdzie nie
        napisalam, ze jak ma sie zaproszenia za 10zl to wesele jest super, a
        jak za 2 to do bani smile
        Pochwal sie zaproszeniami w takim razie smile
        • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 15:36
          Hehesmile
          Proszę bardzosmile
          https://artedesigner.pl/allegro/retro%20kremowe/1_1.jpg
          A w środku został umieszczony fragment wiersza Gałczyńskiego "Ballada ślubna":
          A może rzeczywiście wszystko się nam przyśniło:
          stangret, kareta, wieczór, mój frak i twój tren,
          i nasze życie twarde i słodkie jak sen.
          Nie byłoby małżeństwa, gdyby nie nasza miłość.".

Zanim jeszcze znalazłam zaproszenia wiedziałam, że chcę mieć dokładnie taki
          wiersz. Zaproszenia pasują idealniesmile
          • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 16:06
            Lili bardzo ladne zaproszenia i rzeczywiscie ladnie beda sie
            komponowac z tym Galczynskim.
            To jednak nie moj styl, ja marze o zaproszeniach na blyszczacym
            papierze, ze wstazeczka...
            byc moze macie racje i wiekszosc z tych zaproszen trafi do kosza,
            ale zgadzam sie z zia, ze zaproszenia to wizytowka wesela. Ja sama
            nie wyrzucam zaproszen, wklejam do albumow razem ze zdjeciami z
            danej uroczystosci.
            • marina111 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 23:56
              Wiele fajnych zaproszen mozna znalezc na allegro. Nie byłam niestety tego
              świadoma wczesniej. moje sa cudowne i super wykonane. Cena ma moim zdaniem
              znaczenie poniewaz faktycznie wiele osob to wyrzuca. Przy nas kiedy rozdawalismy
              zaproszenia bywały osoby które: nie wyjmowały zaproszenia z koperty, mietoliły w
              trakcie rozmowy, dawały prz nas dzieciom do zabawy (nie musze chyba opisywać co
              się działo z zaproszeniem na naszych oczach).

Kilka fajnych moim zdaniem za nie duza cene:
              allegro.pl/item725398576_zaproszenia_slubne_srebrne_fakturalne_najtaniej.html#gallery
              allegro.pl/item729992391_zaproszenia_slubne_z_monogramem.html#gallery
              allegro.pl/item731073813_zaproszenia_rulon_wydruk_hd_tablice_gratis.html#gallery
              Warto szukac
              • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:28
                marina,

dziekuje za propozycje. Nie jestem przekonana do zakupow przez
                internet, jak nie zobacze i nie dotkne to ciezko u mnie z zakupem.
                Dwie pierwsze propozycje, ktore pokazalas nie sa zle. Wygrywa opcja
                numer 2, odbada numer 3. Nie chce rulonikow.
                Ale wszystkie z tasiemkami tak jakbym chciala smile
                • marina111 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 17:02
                  To były tylko luźne propozycje znalezione na szybko. Ja do czasu organizacji
                  ślubu niczego nie zamowiłam przez internet. Nasze zaproszenia jednak zamowilismy
                  i nie załuje. W wielu firmach mozna zamowic próbkę. Poszukaj, naprawde nie ma
                  sensu przepłacac.
                  Cena jesli chodzi o zaproszenia była dla mnie priorytetem bo szkoda mi było na
                  kawałek kartki. Te które podobały mi się w sklepach kosztowały powyzej 5 zł.
                  Jesli zamawia się 30 sztuk to nie problem ale my zamawialismy bardzo duzo.
          • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 18:32
            Rzeczywiście zaproszenia ładne ale za proste jak dla mnie. I nie
            chodzi tutaj, żeby zaproszenie miało naćpane kryształków Svarowskiego
            i czego tam jeszcze. Ale np. chciałabym zaproszenia z jedwabną
            wstążką(kokardy temat przewodni tongue_out) na papierze błyszczącym itd.
            Jednym słowem zgadzam się z autorką wątku.
            Sugeruje zakupić jednak ten plan stołów, bo on jednak jest z tej
            kolekcji. Nie wiadomo czy uda ci się zrobić w tym samym stylu a na
            kilka dni przed weselem ci go już chyba nie dorobią. Chyba, że
            znajdziesz drukarnie która zrobi ci go taniej niż Cartalia.
    • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 11:48
      Do zia85. Nie obraź się, ale Twoje wesele wydaje się być sumą kosztów trzech
      przeciętnych u "śmiertelników". Inna dziewczyna za kwotę którą wydałaś na usługi
      poligraficzne kupiłaby/wypożyczyła suknię, załatwiła zaproszenia, a pan młody
      jeszcze miałby garnitur. Razi ta Twoja luźna ręka do wydawania kasy na
      pierdołki. Twoja albo Twoich rodziców, którzy muszą córeczkę wydać za mąż w
      sposób spektakularny.
      • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 11:53
        Co ja zrobię, że pierdołki są dla mnie tak samo ważne? Dlaczego mam
        się ograniczać? Odsyłam do wątku o moim budżecie bo nie chcę pisać
        tego wszystkiego jeszcze raz. Nie wybieram rzeczy żeby tylko były
        droższe tylko takie które nam się podobają, a że akurat podobają nam
        się takie z wysoką ceną, to cóż zrobić, dlaczego mam się ograniczać,
        skoro nie muszę i nikomu tym krzywdy nie robię? Autorka wątku ma
        podobną cenę za wszystko i jakoś jej nie masz za złe. Napisałam to,
        żeby ją pocieszyć, że nie tylko ona "zwariowała" i chcę wydać taką
        kasę na pierdółki. smile
        • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 12:13
          Domyślam się, że nie wszyscy chowają zaproszenia do szuflady, ale jednak część
          tak robi, a część nawet je wyrzuca. Nie wszyscy są sentymentalnismile

Ja chowam do albumu i czasem spoglądam, ale nie porównuję zaproszeń i to nie
          jest tak, że ładniejsze zaproszenie gwarantuje mi ładniejsze wspomnienia ze
          ślubutongue_out Ja osobiście uważam to za kwestię drugorzędną (pod warunkiem, że
          zaproszenie nie jest jakieś koszmarnie kiczowate), ale wiem, że są tu PM, które
          lubią szczegóły mieć dopracowane. Tylko niech każdy dopracowuje wszytsko
          odpowiednio do stanu swojego portfela, a z tego co zrozumiałam z postów
          Caprichity jej portfel trochę się skrzywił na widok zaproponowanych cen. Dlatego
          moje zdanie jest takie, że zaproszenie przede wszystkim musi się podobać PM, ale
          nie powinno też kosztować niewiadomo ile, bo goście i tak nie będą przywiązywali
          do tego wagi. Dlatego myślę, że warto poszukać czegoś ładnego i tańszego.

Zia, oczywiście, że Twoje wesele jest w porównaniu z innymi dość kosztowne i
          wystawne, ale tak jak napisałaś ten temat został już przewałkowany i naprawdę
          skoro nie musisz się ograniczać to tego nie rób.
        • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 12:26
          Tylko w tym wszystkim ucieka to co najważniejsze - sakrament. Gdzieś w innym
          wątku napisałaś, że z narzeczonym nie chodzicie do kościoła. Troszkę mnie razi
          podejście - robimy wesele, aha no i wcześniej ślubujemy sobie miłość, wierność i
          uczciwość małżeńską. Ja mam odwrotne podejście. Przede wszystkim ślub, a potem
          przyjęcie poślubne.
          • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 12:55
            Ślub jest dla nas bardzo ważny. Bierzemy go ze względu przede wszystkim
            na siebie, chcemy przysięgać sobie z pełną wiarą miłość i że nie
            opuścimy tej drugiej osoby aż do śmierci. To jest zwycięstwo miłości i
            okazanie niebywałego zaufania partnerowi i tak to przede wszystkim
            traktujemy. Jednak jak wiadomo, z weselem jest dużo więcej problemów
            niż ze ślubem, stąd też dużo więcej wątków o weselu.wink
      • nerri Cynamonkaa_a :) 09.09.09, 00:14
        A daj spokój...to bez sensusmile

Zia nie przekonasz...ona w kółko używa tych samych argumentów a jak
        ich braknie albo robi sie to już nudne to zasłania się tolerancjątongue_out
        No i zaraz wychodzi,że albo wredna jesteś,albo nietolerancyjna,albo
        zwyczajnie zazdrosnabig_grinbig_grin
        Zapomina za to,że uprawiając "internetowy ekshibicjonizm" daje
        pozwolenie na ocenianie(nie tylko pozytywne) swojego postępowaniawink

Mi się juz znudziłowink I do pracy wróciłam więc czasu mam mniejwink
    • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 12:51
      Szczerze mówiąc Cynamonka, wydaje mi się, że wyciągasz zbyt daleko idące wnioski
      co do Zii, przecież ona nigdzie nie napisała, że jest żarliwą katoliczką, która
      następnie rozwodzi się nad kolorem wstążeczek na zaproszeniach, zapominając o
      aspekcie duchowym ślubu. Zia napisała wprost, że z wiarą nie jest jej do końca
      po drodze w życiu, więc hipokrytką nie jest. A to, że nie wierzy w Boga, nie
      oznacza, że nie kocha swojego przyszłego męża i że nie ma prawa mu ślubować tej
      miłości, uczciwości itd.

Uważam, że aspekt duchowy jest prywatną sprawą PM i jeżeli Wam ten aspekt
      wystarcza, to Wasze szczęście, ale nie zmusisz nikogo do przyjęcia Twoich wartości.

Poza tym, gdzie jest w takim razie granica, której katolik nie powinien
      przekraczać? Zaproszenia za 3 zł tak, ale już za 5zł nie? Czy może za 5zł
      jeszcze tak, ale już za 6zł nie? A co ma zrobić zamożny katolik, który owszem
      wierzy, ale też podobają mu sie np drogie sukineki? Pytam serio, bo naprawdę nie
      wiem jak do tego podejść.
      • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 12:59
        To moje zdanie i chcę je wyrazić. Po prostu jej podejście zdaje się mówić - będzie super wesele, najważniejsza jest oprawa, reszta jakoś pójdzie.
        Nie chcę pochopnie oceniać, ale jej postawa wskazuje na to, że wartości namacalne są dla niej ważniejsze. I to mnie smuci. Po to są śluby cywilne, żeby móc wybierać. Akurat w kwestii ślubu ma to być dobrowolna decyzja. Tak jak JA chcę, a nie jak głosi tradycja (w innym wątku zia86 mówi, że bierze ślub kościelny tradycyjnie, tak jak się obchodzi tradycyjne święta - szok).
        Jej lekkie podejście do tematu mnie troszkę zaskakuje. Przy rozwodzie (odpukać, bo jej nie życzę, ale różnie bywa) najważniejszy będzie kolor togi sędziego i to, żeby dostała decyzję sądu na papierze z najlepszej drukarni?
        • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:14
          Przy rozwodzie (odpukać, bo jej nie życzę, ale różnie bywa) najważniejszy
          będzie kolor togi sędziego i to, żeby dostała decyzję sądu na papierze z
          najlepszej drukarni?
          - hehe, to będzie problem, bo toga sędziego ma zawsze
          ten sam kolor,a papier jest zawsze najtańszybig_grin

Ale mówiąc serio - moim zdaniem Zia nawet w kościele zawrze tylko ślub cywilny,
          bo trudno zawrzeć ślub z udziałem Boga, w którego się nie wierzysmile

A co do uwielbienia dla wartości namacalnych - po prostu ciesz się, że Ty im nie
          hołdujeszsmile

Pzdrawiam
          • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:24
            A może zia86 będzie chciał mieć spektakularny rozwód i zażyczy sobie zieloną
            togę sędziego tongue_outbig_grin

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że ja mam do tego inne podejście. Szczerych
            chęci do zawarcia związku małżeńskiego w kościele katolickim na szczęście nie da
            się kupić.

• zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:28
              Nie da się tego zrobić. Toga jest w jednym kolorze. tongue_out Będziemy mieć
              intercyzę przed ślubem, więc ewentualny rozwód będzie dość szybki.
              Tylko, że go nie będzie bo ja kocham mojego narzeczonego i on mnie i
              będziemy żyć długo i szczęśliwie. wink
              Ogólnie miłości która jest moim zdaniem podstawowym warunkiem do
              zawarcia związku małżeńskiego nie da się kupić.
              Kilka postów wyżej było o wyborach, my zastonowiliśmy się i z czystym
              sumieniem wybraliśmy ślub konkordatowy. A czy zrobiliśmy dobrze, to
              ewentualnie osądzać będzie Bóg.
              • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:11
                Intercyza w rozwodzie nie pomaga, tylko w podziale majątkusmile aczkolwiek i to nie
                zawsze
              • kochanka_janka Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 07:14
                skoro kochasz swojego narzeczonego i on ciebie i bedziecie zyc razem dlugo i
                szczesliwie w zwiazku z czym rozwodu nie bedzie, to owa zaplanowana intercyza
                wydaje sie zbedna...
                • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 09:13
                  W intercyzie nie chodzi tylko o ewentualny rozwód... Zresztą Zia podawała już
                  nie jeden raz powody, dla których będzie chciała taką umowę podpisać.
                  My z TŻ też o tym myślimy i tylko, i wyłącznie przez wzgląd na firmę, którą chce
                  założyć.
            • majself Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:17
              Pod kolor "jedwabnej" wstążki na zaproszeniu...
      • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:12
        Nie wierząc w Boga nie bierze się ślubu kościelnego, bo to akurat jest hipokryzja.
        • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:16
          ok, ale jak dla mnie to nie jest ślub kościelny, tylko ślub w kościele
          • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:21
            Ślub w kościele spoko, dopóki nie przyjmuje się sakramentu, w który się nie
            wierzy...
            • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:24
              Nie imputujcie mi niewiary. To nie jest tak, że ja nie wierze, ja nie
              wiem czy wierzyć a to różnica.
              • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:27
                Oj nie wiem. I zdeklarowany niewierzący i wątpiący nie jest wierzącym.
              • majself Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:20
                Jest spora różnica między wiarą a religijnością. Ty i narzeczony nie chodzicie
                do kościoła, zatem nie jesteście religijni. Sakramenty są częścią religijności,
                nie wiary.

Chcesz mieć ciasteczko i zjeść ciasteczko. Tak się nie da.
            • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:25
              hmm, a jeżeli przyjmie się sakrament, w który się nie wierzy, to czy on nadal
              pozostaje sakramentem?
              • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:30
                A jeśli się w niego w ciągu życia uwierzy to on w momencie zawarcia go
                będzie sakramentem? Z prawnego punktu widzenia, wszelkie formalności
                zostały dopełnione i sakrament istnieje. Tak naprawdę to nie wiem.
                • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:40
                  Z prawnego punktu widzenia niezależnie od Twojej wiary małżeństwo zostanie
                  skutecznie zawarte, ale chyba jednak nie będzie sakramentem.

A jeśli w ciągu życia uwierzysz, to z tego co mi wiadomo, do zawarcia małżeństwa
                  kościelnego nie jest konieczna obecność księdza, bo małżonkowie ślubują sobie
                  nawzajem przed Bogiem, więc możecie to zrobić w każdym momencie, jak naprawdę
                  uwierzycie.

Z resztą o kwestie religijne musisz zapytać kogoś innego, bo ja się za bardzo
                  nie znam.
              • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:03
                Wg mnie sakrament to sakrament, a jak się nie wierzy to po co go w ogóle
                przyjmować?smile
                • fuksiowy Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:07
                  Lili, bo o szopkę chodzi, o oczy skierowane na młodych, o teatralne ciuchy, o to
                  że być księżniczką. A w kościele przecież bardziej uroczyście niż w urzędzie.

Niestety tylko tak jestem w stanie wytłumaczyć sens brania ślubu kościelnego
                  wobec braku wiary w Boga.

• zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:23
            Ja i tak będę miała inne powody które mogą być podstawą do
            unieważnienia małżeństwa i nie jest nią zastanawianie się nad
            istnieniem Boga. Coś jest w tym co napisała Sajolina, choć to też nie
            do końca tak wygląda. Nie umiem tego dokładnie przekazać,
            musiałybyśmy spotkać się na długiej kawie i wtedy mogłabym dokładnie
            wyjaśnić.
            I rzeczy materialne nie są dla mnie najważniejsze, najważniejsza jest
            miłość i przyjaźń ale nie będę ukrywać, że są ważne. Lubie mieć ładne
            rzeczy, chcę żeby nasze wyznanie miłości odbyło się w pięknej
            oprawie(mój narzeczony podziela ten pogląd, tylko ostrzej go
            wypowiada, nie jest to do przytoczenia), czy to taka zbrodnia? Jestem
            estetką a oprócz tego moja artystyczna dusza domaga się odpowiedniego
            klimatu. wink
            • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:29
              A nie pomyślałaś przez moment, żeby zamiast na artystycznej stronie duszy skupić
              się na czymś ważniejszym? Chcesz opowiadać dzieciom, wnukom o cudownym ślubie, w
              pięknym kościele, wystrojonym jak w bajce ale zawartym w średnim przekonaniu?
              • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:32
                Ale ja go nie zawieram w średnim przekonaniu! Ja jestem na milion
                procent przekonana, że kocham mojego narzeczonego i że chcę być z nim
                na dobre i na złe!
                • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 13:41
                  Ale w kościele będziesz mu to przysięgać. Masz przekonanie co do męża, ale nie
                  co do "notariusza". Sama napisałaś, że przysięgacie sobie, bo nie wiesz do końca
                  jak to jest z tą wiarą. Czyli równie dobrze moglibyście w przysiędze wzywać Papę
                  Smerfa albo Kaczora Donalda. Wiesz że jest taki ktoś, słyszałaś o nich ale tak
                  naprawdę nie robi to na Tobie wrażenia.
                  • fuksiowy Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:00
                    cynamonkaa_a, dobra jesteś! smile

Ale bardzo dobrze ujęłaś moje myśli. Niestety mam wrażenie, że dla wielu osób
                    ślub to teatr.
                  • marynia28 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:04
                    Przeglądam to forum od jakiegoś czasu i naprawdę nie mogę tego
                    zrozumieć. Dlaczego kazdy wątek po jakimś czasie przeradza się w
                    niezbyt miłe wycieczki osobise? Czy naprawdę nie możecie po prostu
                    napisać, jakie jest Wasze zdanie bez obrażania innej forumowiczki
                    albo osądzania jej?
                    • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:08
                      Skoro między odpowiedziami wywiązuje się dyskusja to dlaczego mamy ją ucinać,
                      jeśli jest dość interesująca? Nikt nikogo nie obraża, nie ocenia, nie osądza. To
                      są nasze poglądy i ewentualne niezrozumienie postępowania tej czy tej osoby.
                      • zia86 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:14
                        Jeśli ślub to teatr to ja mam dyplom aktora, więc jest to idealne
                        miejsce dla mnie. wink A tak na serio, ciężko to wytłumaczyć ale ślub w
                        kościele jest w zgodzie z naszym sumieniem. Wiem, że jest to
                        skomplikowane i dla niektórych nie do pomyślenia ale dla nas tak. I
                        nie o oprawę tutaj chodzi(choć nie zaprzeczam, że kościół to piękne
                        miejsce i cieszymy się, że tam weźmiemy ślub), ponieważ można wziąć
                        piękny ślub cywilny w jakimś ogrodzie albo na zamku, albo nawet ślub
                        humanistyczny. wink Jednak chyba dyskusja do niczego nie prowadzi, bo
                        mamy po prostu inne poglądy i nie narzucimy ich sobie nawzajem. wink
                        Dlatego ja szanuje wasze podejście i proszę o to samo. Żyjmy w
                        zgodzie ze sobą i swoimi poglądami. smile
                        • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:19
                          Myślę, że żadna z nas nie chce Cię potępiać. Cała dyskusja wzięła się z
                          niezrozumienia Waszego wyboru, ale to faktycznie WASZ ślub i wasze sumienie smile
                        • marynia28 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:19
                          Cynamonkaa, naprawdę uważasz, że np. sugerowanie komuś, że zamiast
                          skupić się na emcjonalnej stronie zajmuje sie tylko oprawą, jest po
                          prostu interesującą dyskusją?
                          Moim zdaniem zdecydowanie za mało tu zrozumienia dla innych poglądów
                          i zacietrzewienie jakieś. Przykre to naprawdę bo, w końcu forum ma
                          dotyczyć spraw z założenia zupełnie nieprzykrych.
                          • cynamonkaa_a Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 14:45
                            Ja niczego nie sugerowałam. Po prostu spytałam czy nie myślała o tym, żeby się
                            skupić na czymś innym niż oprawa. I tyle. Czy gdzieś napisałam że źle robi?
                            Dlaczego nie mogę mieć swojego zdania? Mam przyklaskiwać czemuś jeśli się z tym
                            nie zgadzam?
                            • marynia28 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 15:35
                              Jak najbardziej możesz mieć swoje zdanie, ale daj też do niego prawo
                              innym.
                              Można wyrazić swoją opinię traktując zdanie innych z szacunkiem i
                              bez wydawania pochopnych sądów. A wypowiedzi typu "wartości
                              namacalne są dla niej najważniejsze" czy "rodzice muszą córeczkę
                              wydać za mąż w sposób spektakularny" moim zdaniem nie są w porządku.
                              Nie chodzi zresztą tylko o Twoje wypowiedzi i tylko ten wątek.
                              Zastanawiam się po prostu, czy ludzie jeszcze potrafią ze sobą
                              przyjaźnie rozmawiać.
                              • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 16:04
                                To moze teraz ja sie wypowiem...
                                Weszlam na forum i ucieszylam sie, ze moj watek ma ponad 50
                                odpowiedzi i ze na pewno pojawilo sie duzo propozycji rozwiazania
                                mojego problemu finansowego.
                                Wszystkim dziewczynom, ktore staraly mi sie doradzic bardzo
                                dziekuje, a tym ktore skupily sie przede wszystkim na polemice z zia
                                chce powiedziec, ze absolutnie nie mam nic do tego, ze temat watku
                                zbiega na zupelnie inne tematy. Jednak musze zgodzic sie z marynia,
                                ze cala ta dyskusja przebiega w raczej niemilej atmosferze i wedlug
                                mnie nie powinno tak byc.

A teraz do rzeczy. Jestem osoba wierzaca, ale nie praktykujaca jak
                                to sie u nas przyjelo mowic. Pomimo tego, ze mam wszelkie niezbedne
                                sakramenty do zawarcia zwiazku malzenskiego w Kosciele i pomimo
                                tego, ze moja rodzina jest bardzo wierzaca, a chyba najbardziej z
                                nich moja mama (bez skrzywien typu Radio Maryja) to zdecydowalam, ze
                                nie wezme slubu koscielnego, bo pomimo tego ze wierze w Boga to
                                dalekie jest mi nauczanie kosciola katolickiego, mam problem z
                                chodzeniem do spowiedzi nie uwazam, ze seks przedmalzenski jest
                                grzechem jak rowniez stosowanie antykoncepcji i moglabym wymieniac
                                tak jeszcze dluzej.
                                Mnie tez osobiscie razi to, ze wiele par decyduje sie na slub
                                koscielny tylko ze wzgledu na piekna uroczystosc, ale z drugiej
                                strony staram sie to jakos zrozumiec. Moze nie mam tak stanowczego
                                stanowiska w tej sprawie, bo w odroznieniu od dziewczyn, ktore
                                zajmowaly tutaj glos nie chodze do kosciola.
                                Nie chce krytykowac zia poniewaz uwazam, ze to jest tylko jej
                                decyzja i jej narzeczonego i jezeli ktos kiedys bedzie ja ocenial to
                                na pewno nie ja, a ni nie wy.
                                Nie uwazam, ze zia jest jedyna na tym forum, ktora bierze slub
                                koscielny tylko z takich powodow, problem w tym ze jako jedyna
                                odwazyla sie to napisac.
                                Na koniec chcialabym napisac, ze sa dziewczyny takie jak zia ktore
                                biora slub koscielny tylko ze wzgledu na piekna ceremonie i sa tez
                                dziewczyny, ktore sa rzekomo katoliczkami i wierza w Boga, ale i tak
                                nie zyja wedlug zasad kosciola katolickiego i to jest chyba to co
                                najbardziej mnie w tym wszystkim wkurza.
                                • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 16:12
                                  Kochana, ja też nie chodzę do kościoła, nie jestem wierzącą osobą, w związku z
                                  czym nie biorę ślubu kościelnego, chociaż kilka osób z rodziny próbowało mnie do
                                  tego przekonać, a jedna się obraziła i nie przyjdzie ani na ślub ani na wesele,
                                  bo dla niej nie będziemy prawowitym małżeństwemwink
                                  Nie zdecydowałabym się nigdy jako osoba niewierząca na ślub kościelny, bo
                                  naprawdę uważam, że jest to hipokryzja - na co dzień mam w nosie Boga, a w dniu
                                  ślubu nagle chcę przed nim wyjść za mąż?smile
                                  Jeśli mój przyszły mąż bardzo by chciał wziąć ślub kościelny mogłabym się
                                  zgodzić na ślub mieszany, ale na szczęście jemu na tym nie zależy.
                                  • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 16:44
                                    Bardzo ładne masz zaproszenia Lili, już je kiedyś widziałam i mi się spodobałysmile
                                    • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 22:36
                                      dziękujęsmile
                                      lubię prostotę i naturalność, te zaproszenia wydają mi się właśnie takie lekkie, nienachalne i świeże, a jednocześnie niebanalnewink
                                • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 16:43
                                  > Na koniec chcialabym napisac, ze sa dziewczyny takie jak zia ktore biora
                                  slub koscielny tylko ze wzgledu na piekna ceremonie i sa tez dziewczyny, ktore
                                  sa rzekomo katoliczkami i wierza w Boga, ale i tak nie zyja wedlug zasad
                                  kosciola katolickiego i to jest chyba to co
                                  najbardziej mnie w tym wszystkim wkurza.
                                  - no to ja zdecydowanie wolę "takie
                                  jak Zia" niż te niby święte, bo mnie też wręcz obrzydza jak ktoś lata do
                                  kościoła jak kot z pęcherzem, obwiesza się krzyżykami i obrazkami z JPII, a jak
                                  przychodzi co do czego, to przełożenia zasad wiary na życie rzeczywiste można ze
                                  świecą szukać.

Też uważam, że Zia oberwała za to, że nie kłamie i nie udaje kogoś kim nie jest.
                                  Czy jej poglądy i działania są słuszne, to już nie wiem i kto inny to oceni.

A i jeszcze jedno, moje słowa się nie odnoszą do osób, które się tu odzywały,
                                  żadnych wycieczek osobistych tu nie ma.
      • kochanka_janka Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 07:11
        > aspekcie duchowym ślubu. Zia napisała wprost, że z wiarą nie jest jej do końca
        > po drodze w życiu, więc hipokrytką nie jest. A to, że nie wierzy w Boga, nie
        > oznacza, że nie kocha swojego przyszłego męża i że nie ma prawa mu ślubować tej
        > miłości, uczciwości itd.

skoro "z wiara jej w zyciu nie po drodze" a, a chce miec slub koscielny ze
        wzgledu na ladne slowa przysiegi i piekny kosciol, to sorry, ale to jak
        najbardziej zalatuje hipokryzja...
        My np. uczciwie zdecydowalismy sie w takiej sytuacji na slub cywilny...
    • linka.k Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 20:23
      Ja robię sama zaproszenia i pewnie wyjdzie mniej niż 2zł smile
    • marina111 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 08.09.09, 23:39
      My zamawialiśmy tylko zaproszenia. Cała reszte robimy sami.
      Mielismy takie: jdstyle.pl/balance.html model BA05. Z rabatem wyszło nam
      za sztuke około 3.07zł za sztukę. Całość wyniosła nas 500zł. Uwazam ze to sporo
      dlatego nie zdecydowalismy się na drukowanie planu stołów, podziekowań itp.
    • nerri Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 00:07
      Ja moje wymarzone zaproszenia kupiłam za niecałe 3 zł sztukatongue_out
      Podziękowania za połowę tegowink

Planu stołów ani winetek nie było...ale u nas było niewielu gości
      (około 50tongue_out) i moim zdaniem nie były potrzebnewink
    • mondzi84 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 02:08
      bardzo ladne i tanie maja zaproszenia w Koszalinie w tym sklepie z
      dekoracjami weselnymi na ul. 1 Maja. maja bardzo duzy wybor, mialam
      maly problem z wyborem bo kilka wzorow mi sie podobalo, ale droga
      eliminacji wybralam. polecam
    • emily_valentine Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 10:11
      Capri,
      Na pocieszenie powiem, że gdy my byliśmy w drukarni na C., to koszt
      całej naszej poligrafii wyszedł ok. 5 tys.!!!
      Ostatecznie w C. zamówiłam tylko koperty wink

• caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:31
        Emily,

dziekuje za pocieszenie big_grin
      • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:31
        a tak btw to gdzie zamawialas swoje? smile
        • emily_valentine Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 17:37
          caprichito napisała:

> a tak btw to gdzie zamawialas swoje? smile

Z naszymi zaproszeniami to jest dłuższa historia. Jak się zbiorę to
          opiszę co i jak. W każdym bądź razie robiliśmy zaproszenia sami, tj.
          drukowaliśmy w drukarni, ale nie tej na C. wink
          Sami znaleźliśmy inspirację, grafika który nam zrobił projekt,
          kupowaliśmy papier, koperty, czcionki.

A wyszło to tak:

zaproszenia

• caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 17:51
            emily,

gratulacje. Piekne zaproszenia smile
          • lili-2008 Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 10.09.09, 09:38
            Emi, widzę, żeś Liliana z Chrztu. Ja mam tak na imięwink
            • emily_valentine Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 10.09.09, 09:55
              Ojciec mi to imię wymyślił. Mama zupełnie nie wie skąd mu to
              przyszło do głowy. Ale ja jestem zadowolona, bo imię oryginalne ale
              nie wydziwone wink
              Wiele osób widząc zaproszenia komentuje nasze drugie imiona. Bardzo
              miłe to jest smile
    • rockiemar Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 16:55
      No coz, moje zaproszenie beda kosztowac mniej niz 2zl :p

Poniewaz i tak zwykle sa przez gosci wyrzucane do smieci albo chowane na dno
      szuflady, postanowilismy z N przynajmniej zrobic jakis dobry uczynek i zamowic
      zaproszenia w UNICEFie. Nie sa chyba takie brzydkie?

www.unicef.pl/sklep/index_3180.htm
      • sajolina Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 17:09
        Ładne są, w ogóle nie wiedziałam, że UNICEF prowadzi takie akcje, dzięki za cynksmile
      • caprichito Re: Zaproszenia etc. - ile to kosztuje? 09.09.09, 17:54
        Nie sa smile piekna inicjatywa!
        [url=https://www.suwaczek.pl/cache/fb4025f034.png[/img]

[/url]
        • rockiemar do caprichito ;) 09.09.09, 22:37

Widzialam, ze Twoj N tez nie jest Polakiem. Czy Twoj nick jest zwiazany z krajem
          jego pochodzenia? Bo jesli tak, to nasi N sa z tego samego kraju wink
          • caprichito Re: do caprichito ;) 10.09.09, 14:12
            taak smile ale moj N jest naturalizowanym Hiszpanem wiec wyobraz sobie -
            dluzsza historia smile

A Ty? kiedy slub i gdzie?smile
            • rockiemar Re: do caprichito ;) 10.09.09, 14:37
              Moj to w sumie jest Katalonczykiem wink

A sluby bierzemy dwa, cywilny w Polsce (8 maja) i koscielny tam (4 wrzesnia).
              • caprichito Re: do caprichito ;) 10.09.09, 18:18
                Fajnie smileale rozmawiacie w castellano?
                • rockiemar Re: do caprichito ;) 10.09.09, 22:32
                  Ja mowie po polsku (przewaznie, chyba ze z gory wiem, ze nie zrozumie), a on
                  odpowiada po kastylijsku (a czasem stara sie po polsku)...wink A wy jak?
                  • caprichito Re: do caprichito ;) 12.09.09, 20:11
                    my od poczatku po hiszpansku. Po polsku tylko niektore zdania, ale
                    generalnie ciezko jest wink licze na to, ze jak beda dzieci to moj
                    luby sie nauczy hehe. Zbytnia optymistka jestem? ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka