empi 08.02.10, 16:09 Prof. Krzysztof Skubiszewski, pierwszy minister spraw zagranicznych III RP. Odszedł kolejny autorytet. Cześć Jego pamięci!. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zubelz Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 16:24 Taaak odszedł ale Konkordat zostawił. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 16:26 Konkordat Zubelz podpisano za czasu rządu Suchockiej. Skubiszewski był szefem MSZ w rządzie Mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 16:33 Prof. Skubiszewski, o ile dobrze pamiętam, był ministrem u kolejnych czterech premierów. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 16:36 p.s. 13 września 1989 został powołany na stanowisko ministra spraw zagranicznych w gabinecie Tadeusza Mazowieckiego. Utrzymał tę tekę w kolejnych gabinetach – Jana K. Bieleckiego, Jana Olszewskiego, Waldemara Pawlaka i Hanny Suchockiej (do 25 października 1993). Więcej tu.... pzdr. --- Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 16:37 A to ja pewnie pozapominałem. Starość nie radość. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 16:47 wampir-wampir napisał: > A to ja pewnie pozapominałem. Starość nie radość. Tu masz ku odświeżenia pamięci. pl.wikipedia.org/wiki/Konkordat_mi%C4%99dzy_Stolic%C4%85_Apostolsk%C4%85_i_Rzecz%C4%85pospolit%C4%85_Polsk%C4%85_%281993%29 Odpowiedz Link Zgłoś
jakmutam Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 17:04 Konkordat był, niestety ,wynikiem "realpolitik", ale człowiek był przykładem dyplomaty.Postawcie przy Profesorze np Panią Fotygę.Więcej nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 19:30 był czas, gdy miałem lat naście, że znałem wszystkich ministrów kolejnych rządów, nie tylko czołówki polityczne każdej frakcji i partii. uczyłem się czegoś fascynującego i niezwykłego. skubiszewski był jedną z tych postaci, które szanowałem i podziwiałem najbardziej. smutno. znów tak smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 08.02.10, 19:35 Pod dyktatem Suchockiej wydał Polskę Watykanowi i pazernemu bez opamiętania klerowi. Niestety, nie uważam tego za powód do chwały. A za zdradę naszych interesów, szczególnie w kwestii majątku Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 09.02.10, 08:19 Minister nie jest od rządzenia, tylko od realizowania polityki rządu. Nie chrzań. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Prof. Skubiszewski nie żyje 09.02.10, 08:51 Odpowiedzialność zbiorowa ... owszem. Skąd to..? Ale ok. Będąc członkiem rządu Suchockiej w ramach swoich pełnomocnictw uczestniczył w konkordatowej wyprzedaży. Zapomnieliście już, jaką dziwną, niemalże "utajnioną" drogą niniejsza, tzw. międzynarodowa umowa "równorzędnych i równoprawnych" stron została wprowadzona? I co dała w efekcie? Cóż, nie kwestionuję wcale pozytywów. Może nawet intencje były inne, niż dalsza "realizacja zapisów" z metodycznym ich nadinterpretowaniem i nadużyciem. Miałem nawet okazję, za czasów jego urzędowania, na spotkaniu wysłuchać osobistej wypowiedzi odnośnie polityki międzynarodowej Polski. Niezależnie od tego jednak, według mnie, jest ten jeden istotny negatyw, który bardzo zaciążył nad demokratycznym funkcjonowaniem naszego kraju, wywołując lawinę chorych zachowań, działań i roszczeń. I mam prawo do własnego zdania na temat konkordatu i konkretnie - jego współsprawców, czy ono jest dla kogoś "żenua", czy nie. Co wcale nie znaczy, że nie doceniam człowieka i jego faktycznych osiągnięć. Odpowiedz Link Zgłoś