Dodaj do ulubionych

Liczne występy

25.05.26, 18:15
130000 wystąpień rocznie! 75lat.pan.pl/
8% publikacji
64 % trafia do najlepszych czasopism - które są najlepsze? A dlaczego nie 100%. Dlaczego 36% trafia do nienajlepszych. Leczą nowotwory i robią sztuczną inteligencję po polsku! Wow!
Ja tam wolałbym się dowiedzieć co odkryli i kogo wyleczyli. 8% to kwiatek do kożucha, jakby zniknęli nikt by nie zauważył. Poza tym dlaczego tylko niecałe 2/3 jest najlepszych publikacji, jak tylko publikowaniem się zajmują.
Jaki są poza tym najlepsze - jak definiujemy lepszość? 140 to najlepsze? 200 ? Nie wierze, że 64% jest za >=140 pkt.
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Liczne występy 26.05.26, 15:05
      Jeszcze dodam - nie mam zdania, że PAN trzeba zaorać, ale jak widze poziom odklejenia na stronie tytułowej - 130000 wystąpień to zaczynam się zastanawiać.
    • trzy.14 Re: Liczne występy 26.05.26, 22:13
      Przeciętna liczba wystąpień naukowych to ok. 30 rocznie na pracownika. Niezłe grzybki tam sobie hodują.
      • dobrycy Re: Liczne występy 27.05.26, 05:01
        trzy.14 napisał:

> Przeciętna liczba wystąpień naukowych to ok. 30 rocznie na pracownika. Niezłe g
        > rzybki tam sobie hodują.

Mnie rozbraja lekceważenie i traktowanie jak debili tych którzy się na ten cyrk składają:
        - 30 wystąpień - czyli co, jeżeli mają seminarium jakieś instytutowe, to każdy co seminarium zadaje pytanie (występuje) ? Nie wierzę. Może chodzi o występy przed lustrem.
        - Najlepsze to 200 pkt. Gdyby tak było, to to każdy PAN by zamiatał dywan w kategoryzacji. W znanych mi przykładach są na podobnym poziomie co jednostki uczelniane, nie mając masy obowiązków i dydaktyki.
        To jest taki pusty slogan na odczepnego, ale skąd wzięli 64%? Czemu nie 100% albo nie 10%? Nie napisali za to ile mają publikacji rocznie i ile punktów, ciekawe czemu jeśli się chwalą takimi insiderskimi rzeczami.
        - Jak ja bym decydował co ma być na takiej stronie, to bym wybrał 10 najważniejszych odkryć dokonanych w PAN, nie publikacji, tylko istotnych odkryć które faktycznie posunęły naukę do przodu. Myślę, że by sie znalazło, tylko władze, traktują czytelników strony jak debili, poza tym same nie wiedzą co u siebie mają, nie chce im się szukać, więc napisali byle co. Mogliby też dać jakieś krótkie opisy tych odkryć. Pochwalić się co w ogóle robią i po co są, bo przeciętny czytelnik uważa te instytuty za zakłady pie*nia w stołek.
        • dobrycy Re: Liczne występy 27.05.26, 05:05
          Jeszcze np: "nstytut Chemii Fizycznej PAN zdobył prestiżowy grant ERA Chair o wartości 2,5 mln euro na realizację projektu PERFECTION. Na jego czele stanął prof. Marcin Drąg, a celem jest stworzenie pierwszego w PAN Centrum Chemii Biologicznej – dziedziny, która może zrewolucjonizować diagnostykę i terapię wielu chorób" - czyli sukcesem jest zdobycie grantu, zdobycie pieniędzy. Czyli tam chwala się, że umią zdobyć pieniądze podatnika, nie coś odkryć czy zrobić coś porządnego. Przecież to jest odlot. To tak jakby powodem, do chwały dla przeciętnego obywatela i punktem w CV, było zdobycie zapomogi albo renty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka