Gość: kanadyjski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.04, 00:47 A jak ma kamienica na rogu wygladac, bo ja nie mam pojecia! Mam nadzieje ze bedzie pasowalo z otoczeniem czyli inne stare kamienice. Czy ktos cos wie o tym?? Thanks! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stach Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: 62.233.188.* 12.05.04, 01:10 Ma pasować! W projektach to było podstawowym warunkiem. Fasada budynku ma być zblizona do fasady Grand Hotelu Lublinianka. W tej sytuacji budynek McDonalds-a zupełnie nie będzie pasował do otoczenia czyli Poczty Głównej i budynku MPZ...jak z minionej epoki socrealizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanadyjski Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.04, 13:28 no to fajnie, dziekuje! masz racje o budynku McDonalds, wogle nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: *.tebo.net / 195.116.220.* 12.05.04, 14:18 Mysle Stachu, ze lekko dezinformujesz naszego goscia... Nie wiem jakie sa obecne założenia projektowe nowo budowanego budynku, ale ta czesc Krakowskiego Przedmiescia (budynek narozny) wcale nie wygladala tak, jak budynek Lublinianki. Mam w domu duzy zbior pocztowek przedwojennych i moge stwierdzic, ze Mc Donald's zostal postawiony w zgodzie z przedwojennym wygladem tego miejsca. To nadbudowany, a raczej moze odbudowany po wojnie budynek, bedacy dzisiaj poczta (tu nie mam pewnosci - mogl byc odbudowywany, bo wszak z drugiej jej strony spadla bomba, ktora niszczac otoczenie zabila Jozefa Czechowicza) nie pasuje do niegdysiejszego wizerunku tego fragmentu Krakowskiego. Poniewaz nie umiem umiescic swoich widokowek w sieci - posluze sie tymi, ktore znalazlam na stronie mlodziezowego domu kultury w Lublinie... A to jest link do nich, a wlasciwie do widokowki z tym fragmentem miasta: www.mdk2.lublin.pl/pocztowki3/foto.php?id=10&kat=SalonuMalarzyPolskichwKrakowie&ile=11 Pozdrawiam, wisia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: 62.233.188.* 13.05.04, 00:47 Wisiu, z zainteresowaniem śledzę wszystkie doniesienia prasowe zwiazane z zabudowa tego fragmentu Krak. Przedmieścia. Z nich też wynikało, iż fasada tegoż budynku ma być bardzo podobna do fasady hotelu i również ma być zainstalowana iluminacja świetlna. Kamienica przedwojenna nie posiadała tak atrakcyjnej elewacji to fakt, ale prawdopodobnież p. Landecka zadecydowała aby ten fragment reprezentacyjnej ulicy naszego miasta wyglądał atrakcyjniej niż przed II wojną. Natomiast budynek McDonalds rzeczywiscie p r z y p o m i n a dawny budynek tam stojący, (ja go pamiętam - kupowałem tam zabawki!) ale nie jest to wierna kopia, przedewszystkim był niższy a dach był bardziej spadzisty, okna dużo mniejsze oraz elewacja miała dużo wiecej detali i szczegółów. Obecny budynek sprawia wrażenie bardzo ubogiego w swojej prostocie a i ewentualne podświetlenie nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ 13.05.04, 01:05 Aby zobaczyć wizualizację przyszłego budynku wraz z otoczeniem trzeba zajrzeć tutaj: www.kleczkowski.com.pl/ ----> dalej kilkamy na czerwony domek, w nowym oknie wybieramy inwestycje, z inwestycji wybieramy The Corner House i mamy cztery wizualizacje Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ 13.05.04, 12:12 nie powiem, mi sie podoba. Zwłaszcza to, że w C.H. zgrano linie w elewacji z sasiednią kamienicą od strony Kałłataja (okna!). Problem jest tylko w tym, że na wizualizacjach wszystko wygląda slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: *.rothschild.com.pl 13.05.04, 13:17 Czgoś tu nierozumiem - przecież w MC nie ma talerzy, to w takim razie do czego będą zaglądać pracownicy BOŚ Odpowiedz Link Zgłoś