Dodaj do ulubionych

McDonalds przeciwko spółce MPZ

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.04, 00:47
A jak ma kamienica na rogu wygladac, bo ja nie mam pojecia! Mam nadzieje ze
bedzie pasowalo z otoczeniem czyli inne stare kamienice. Czy ktos cos wie o
tym?? Thanks!
Obserwuj wątek
    • Gość: Stach Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: 62.233.188.* 12.05.04, 01:10
      Ma pasować! W projektach to było podstawowym warunkiem. Fasada budynku ma być
      zblizona do fasady Grand Hotelu Lublinianka. W tej sytuacji budynek McDonalds-a
      zupełnie nie będzie pasował do otoczenia czyli Poczty Głównej i budynku
      MPZ...jak z minionej epoki socrealizmu.
      • Gość: kanadyjski Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.05.04, 13:28
        no to fajnie, dziekuje! masz racje o budynku McDonalds, wogle nie pasuje.
    • Gość: wisia Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: *.tebo.net / 195.116.220.* 12.05.04, 14:18
      Mysle Stachu, ze lekko dezinformujesz naszego goscia... Nie wiem jakie sa
      obecne założenia projektowe nowo budowanego budynku, ale ta czesc Krakowskiego
      Przedmiescia (budynek narozny) wcale nie wygladala tak, jak budynek
      Lublinianki. Mam w domu duzy zbior pocztowek przedwojennych i moge stwierdzic,
      ze Mc Donald's zostal postawiony w zgodzie z przedwojennym wygladem tego
      miejsca. To nadbudowany, a raczej moze odbudowany po wojnie budynek, bedacy
      dzisiaj poczta (tu nie mam pewnosci - mogl byc odbudowywany, bo wszak z drugiej
      jej strony spadla bomba, ktora niszczac otoczenie zabila Jozefa Czechowicza)
      nie pasuje do niegdysiejszego wizerunku tego fragmentu Krakowskiego. Poniewaz
      nie umiem umiescic swoich widokowek w sieci - posluze sie tymi, ktore znalazlam
      na stronie mlodziezowego domu kultury w Lublinie... A to jest link do nich, a
      wlasciwie do widokowki z tym fragmentem miasta:

www.mdk2.lublin.pl/pocztowki3/foto.php?id=10&kat=SalonuMalarzyPolskichwKrakowie&ile=11

Pozdrawiam,
      wisia
      • Gość: Stach Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: 62.233.188.* 13.05.04, 00:47
        Wisiu, z zainteresowaniem śledzę wszystkie doniesienia prasowe zwiazane z
        zabudowa tego fragmentu Krak. Przedmieścia. Z nich też wynikało, iż fasada
        tegoż budynku ma być bardzo podobna do fasady hotelu i również ma być
        zainstalowana iluminacja świetlna. Kamienica przedwojenna nie posiadała tak
        atrakcyjnej elewacji to fakt, ale prawdopodobnież p. Landecka zadecydowała aby
        ten fragment reprezentacyjnej ulicy naszego miasta wyglądał atrakcyjniej niż
        przed II wojną.
        Natomiast budynek McDonalds rzeczywiscie p r z y p o m i n a dawny budynek tam
        stojący, (ja go pamiętam - kupowałem tam zabawki!) ale nie jest to wierna
        kopia, przedewszystkim był niższy a dach był bardziej spadzisty, okna dużo
        mniejsze oraz elewacja miała dużo wiecej detali i szczegółów. Obecny budynek
        sprawia wrażenie bardzo ubogiego w swojej prostocie a i ewentualne
        podświetlenie nic nie pomoże.
        • mali_bu Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ 13.05.04, 01:05
          Aby zobaczyć wizualizację przyszłego budynku wraz z otoczeniem trzeba zajrzeć tutaj:

www.kleczkowski.com.pl/ ----> dalej kilkamy na czerwony domek, w nowym
          oknie wybieramy inwestycje, z inwestycji wybieramy The Corner House i mamy
          cztery wizualizacje
          • folkatka Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ 13.05.04, 12:12
            nie powiem, mi sie podoba. Zwłaszcza to, że w C.H. zgrano linie w elewacji z
            sasiednią kamienicą od strony Kałłataja (okna!). Problem jest tylko w tym, że
            na wizualizacjach wszystko wygląda slicznie
    • Gość: Piter Re: McDonalds przeciwko spółce MPZ IP: *.rothschild.com.pl 13.05.04, 13:17
      Czgoś tu nierozumiem - przecież w MC nie ma talerzy, to w takim razie do czego
      będą zaglądać pracownicy BOŚ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka