yhwh 08.08.02, 16:02 Co o niej sądzicie. Jetseście z niej dumnie, jako mieszkańcy Lublina? A goście - co o niej sądzą goście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
faciu Re: lubelska starówka 08.08.02, 18:27 Goście piją piwo i łykają klimat i mało ich obchodzi co się z nią stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pennyroyal Re: lubelska starówka 11.08.02, 09:19 hmmm...mam mieszane uczucia,jeśli chodzi o nasze stare miasto. pod względem architektonicznym...no cóż-nie jest ani największą,ani najstarszą,ani najpiękniejszą starówką w polsce.nie jest także zadbana- nielicząc poszczególnych,wykupionych kamienic,w które inwestują własciciele (banki,restauracje etc.).reszta-własnosc miasta-...się sypie.wiekszosc tych budynkow nadaje sie do gruntownego remontu,na ktory nie ma pieniedzy.:( aczkolwiek małe,ciasne uliczki,bramy,zakamarki mają swoj urok.być moze powtarzalny,ale urokliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
pennyroyal Re: lubelska starówka 11.08.02, 09:21 szkoda tylko,że tak wcześnie (godz.23-24),życie w lublinie-a odbywa się ono właśnie na starówce-zamiera.no i jest niebezpiecznie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: lubelska starówka 11.08.02, 11:30 Nie jestem przeciwko mieszkańcom starówki, ale dla dobra zabytków i aby starówka się nie rozsypała za kilka lat i nie była tylko plenerem dla filmowców kręcących filmy o II wojnie światowej tudzież o powstaniu warszawskim, władze miasta powinny przeznaczyć inne (lepsze i wygodniejsze) mieszkania dla nich. Kamienice zaś powinny zostać wynajęte bądź sprzedane tym którzy o nie odpowiednio zadbają.... Wybory tuż tuż...czy któryś z kandydatów ma pomysł na lubelską starówkę ???? Warto o to zapytać podczas kampanii wyborczej. Pzdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
pennyroyal Re: lubelska starówka 11.08.02, 12:35 kiedyś już jakiś poseł obiecywał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibba Re: lubelska starówka IP: *.demon.co.uk 12.08.02, 14:36 A jak juz wszystkich mieszkancow Starowki przeniesiemy do ladniejszych i lepszych mieszkan, a na ich miejsce sprowadzimy bogatych inwestorow i nowych rownie bogatych mieszkancow, to tylko czekac az zaczna narzekac na za dlugo otwarte lokale, albo nawet parasole na zewnatrz - ze psuja charakter. Caly czar miast - moim zdaniem - kryje sie w ich prawdziwym zyciu - a zycie przynosi ze soba i brud i zniszcenie. Starowke powinnismy odnowic zanim calkiem zniszczeje ale wystrzegac powinnismy sie pieknie plastikowych, nietykalnych zabytkow... Moim zdaniam lubelska Starowka jest prawdziwa, zywa i piekna - mimo biedy i zaniedbania - nie wiem jak mozna by to zmienic by zachowac jej charakter, chociaz wiem ze cos trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paveua Re: lubelska starówka IP: 2.3.STABLE* / 126.17.24.* 12.08.02, 16:35 A moim zdaniem obecni na Starówce żule i ich potomstwo, choć pełni kolorytu lokalnego, to jednak plugawią to miejsce w sposób niewyobrażalny i niewybaczalny. Pozdrówka PK Odpowiedz Link Zgłoś
faciu Re: lubelska starówka 12.08.02, 17:50 Klimat klimatem...ale za niedługo lubelska starówka będzie przypominać forum romanum w Rzymie - Turyści dalej będą przyjeżdżać, ale tam już nikt nie będzie mieszał oprócz szczurów.... Wg mnie jedyne rozsądne wyjście to sprzedaż, żaden Komietet Spoóeczny Odnowy Zabytków Lubelskich nie pomoże (a wogóle coś takiego istnieje w Lublinie ?). Pieniędzy ze składek starczy ledwo na jedną kamienicę, a sponsorowanie poprzez reklamy na fasadach kamienic - przy takich mieszkańcach i takim zapuszczeniu kamienic też nic nie da.... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: lubelska starówka 27.09.02, 20:48 faciu napisał: > Nie jestem przeciwko mieszkańcom starówki, ale dla dobra zabytków i aby > starówka się nie rozsypała za kilka lat i nie była tylko plenerem dla filmowców > > kręcących filmy o II wojnie światowej tudzież o powstaniu warszawskim, władze > miasta powinny przeznaczyć inne (lepsze i wygodniejsze) mieszkania dla nich. > Kamienice zaś powinny zostać wynajęte bądź sprzedane tym którzy o nie > odpowiednio zadbają.... > Wybory tuż tuż...czy któryś z kandydatów ma pomysł na lubelską starówkę ???? > Warto o to zapytać podczas kampanii wyborczej. A jeszcze lepiej pamiętać o tym po wyborach. > Pzdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: lubelska starówka IP: 212.182.54.* 03.10.02, 15:29 Stare Miasto moim zdaniem jest ok. jest stare to chyba jest naj ladniejsze choc przydal by sie remont.Ale może ktos wrescie zacznie dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: lubelska starówka IP: *.prv.zone.lub.pl / 10.7.1.* 27.09.02, 22:40 Zniszczona starówka jest właściwie symbolem Lublina. Nawet w internecie nieliczni turyści z Zachodu opisują Lublin jako miasto-z-zaniedbanym-starym- miastem. Dlaczego inni np. w Czechach Słowacji Węgrzech potrafią wspaniale wyremontować centra miast myślę, że niewysokim nakładem środków(bo są tylko trochę od nas bogatsi). A u nas słyszę,że remont Teatru Starego ma kosztować 20 mln złotych!!! Skąd te koszty? Z takimi cenami to na odnowienie starówki będziemy czekać 100lat. Czytałem wypowiedz właściciela kamienicy z Popradu na Słowacji(pięknie odnowione centrum), że remont elewacji kosztował go w przeliczeniu 4000 zł. Czy u nas nie można podobnym kosztem choćby fasad kamienic odnowić, żeby nie straszyły, potem właściciele dalej sukcesywnie remontowaliby wnętrza. Odpowiedz Link Zgłoś
expo2010wroclaw remont starówki-to sie opłaca 29.09.02, 23:35 Nigdy nie byłem w Lublinie ale słyszałem wiele dobrego o tym mieście i o jego zabytkach.Myśle,że bez względu na koszty starówka powinna byc wyremontowana. To jest wizytówka miasta-jak was widzą tak was [piszą.To jak miasto jest widziane wpływa bezposrednio na ekonomiczne aspekty.Inwestorzy zagraniczni mogą sie zniechęcic po obejrzeniu zaniedbanego centrum.Może brzmi to dziwnie ale sami pomyślcie co sądzilibyscie o mieście które ma zaniedbaną starówke (gdzie w innych miastach jest ona wyremontowana).Ja bym pomyślał:skoro tak wygląda starówka to jak wygląda całe miasto? We Wrocławiu rynek po remoncie stał się wiizytówka miasta,której nie można się wstydzić.Teraz rynek żyje nawet w godzinach rannych.Przyjeżdza więcej turystów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: remont starówki-to sie opłaca IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 18:39 Powiem wam jedno- byłam ostatnio w Lublinie na Zjeździe Anestezjologów. Znam to miasto, bo tu studiowałam, ale moi znajomi i paręset innych osób nie. Wszyscy chodzili po Starym Mieście z rozdziawionymi z zachwytu gębami, a ja ten zachwyt popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Refleksje na temat L. IP: *.umcs.lublin.pl 03.10.02, 13:55 całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Do L. przyjechałam z północy gdzie niemalże we wszystkich miastach starówka jest wizytówką, jest tam zaplecze gastronomiczne, hotelowe oraz najprościej mówiąc "zabawowe", nie chcę przez to powiedzieć, że w L. tak nie jest- knajp jest sporo, ale mało, a właściwie dość mało chętnych. Jestem przekonana, że jest to spowodowane klimatem menelstwa, żulerstwa jakie panuje na starym mieście, gdy zapada zmierzch ze wszystkich stron "wypeLzają" duchy starówy w postaci pijanych dziadów- apaczów, o czerwonych nosach. Nie jest przyjemne spotkanie z takimi ludżmi. Słyszałam opinię, że powinno się ewakuować tych mieszkańców w inne rejony lublina -trudno mi powiedzieć czy jestem zwolenniczką takiego radykalnego projektu- miasto na pewno zyskałoby na tym... Do realizacji wszystkich planów potrzebne są pieniądze.Remonty, konserwacja są bardzo kosztownymi inwestycjami- ale od czego jest zagraniczny kapitał, od czego są projekty unijne. Jestem przekonana, że wiele firm będzie zainteresowanych siedzibą na starym mieście. Jak już wspomniałam pochodzę znad morza, bardzo mnie zdziwiła i zaskoczyła postawa niektórych moich znajomych Lublinian- mówili o sobie, że mieszkają w Polsce B, że tu jest zaścianek. Byłam przekonana, że czasy takiej klasyfikacji już dawno minęły. Na północy nikt nie mówi o województwie lubelskim, że jest wioskowe i "śmierdzi" ludowizną - z takimi opiniami spotkałam się dopiero tutaj, w Lublinie. A'propos starówki lubelskiej i życia nocnego w niej- kuleje, a właściwie prawie w ogóle go nie ma powodem może być fakt braku linii nocnych komunikacji miejskiej. Jeszcze jedna moja refleksja dotycząca L. W tym regionie jest ogromne zaplecze ludzi wykształconych. Lublin należy do jednego z niewielu miast gdzie jest 5 państwowych uczelni wyższych- w tym 2 uniwersytety. Dziwię się, że pomimo tak dużej ilości dobrze wyszkolonych osób tak trudno jest znależć pracę, tak mało jest inwestorów, firm, instytutów. Bardzo jest mi przykro z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: lubelska starówka IP: 212.182.123.* 01.10.02, 00:29 Myślę, że nasza Starówka jest taka magiczna również dlatego , że nie do końca "zrobiona" . Te naprawdę stare, zniszczone zębem czasu miejsca nadają jej niepotawrzalnej autentyczności , choć zgadzam się , że daj są też obrazem zaniedbania i zapomnienia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: lubelska starówka IP: 212.182.123.* 01.10.02, 00:29 Myślę, że nasza Starówka jest taka magiczna również dlatego , że nie do końca "zrobiona" . Te naprawdę stare, zniszczone zębem czasu miejsca nadają jej niepotawrzalnej autentyczności , choć zgadzam się , że daj są też obrazem zaniedbania i zapomnienia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: lubelska starówka IP: 212.182.123.* 01.10.02, 00:31 Sorry za powtórzenia- cóś mi się zacieło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: lubelska starówka IP: *.prv.zone.lub.pl / 10.7.1.* 01.10.02, 21:00 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Myślę, że nasza Starówka jest taka magiczna również dlatego , że nie do > końca "zrobiona" . > Te naprawdę stare, zniszczone zębem czasu miejsca nadają jej niepotawrzalnej > autentyczności Zgodziłbym się z tobą, gdyby w naszym kraju dookoła było pięknie, zadbane wsie i miasta, a wtedy na tym tle zniszczona starówka jawiłaby się jako miejsce tajemnicze i magiczne. Ale niestety najczęściej można spotkać brudne, szare, od wielu lat nieodnawiane budynki, dlatego dla kontrastu wolałbym starówkę "odpicowaną" na wzór miast np. niemieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: lubelska starówka IP: 212.182.123.* 01.10.02, 22:30 > Zgodziłbym się z tobą, gdyby w naszym kraju dookoła było pięknie, zadbane wsie > > i miasta, a wtedy na tym tle zniszczona starówka jawiłaby się jako miejsce > tajemnicze i magiczne. Ale niestety najczęściej można spotkać brudne, szare, od > > wielu lat nieodnawiane budynki, dlatego dla kontrastu wolałbym > starówkę "odpicowaną" na wzór miast np. niemieckich. Jasne, masz rację , lecz na razie musimy zachwycac się tym co mamy . Nie znam "naocznie"starówek niemieckich, lecz w tym roku widziałam Debreczyn i Koszyce po generalnej restauracji i byłam zauroczona ... Zresztą nie trzeba przecież daleko jechać , w Polsce są też takie urokliwe miejsca i to o wiele większej powierzchni, dlatego boli , że nasza maleńka w sumie Starówka tak mozolnie wraca do swej świetności . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mare Re: lubelska starówka IP: 212.182.54.* 03.10.02, 12:52 mimo że może być tam niecałkiem bezpiecznie ogółem jest spoczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociek Re: lubelska starówka IP: *.umcs.lublin.pl 03.10.02, 13:05 Jest wspaniała, ale chora z zaniedbania. Odpowiedz Link Zgłoś