Dodaj do ulubionych

lubelska starówka

08.08.02, 16:02
Co o niej sądzicie. Jetseście z niej dumnie, jako mieszkańcy Lublina?
A goście - co o niej sądzą goście?
Obserwuj wątek
    • faciu Re: lubelska starówka 08.08.02, 18:27
      Goście piją piwo i łykają klimat i mało ich obchodzi co się z nią stanie...
      • pennyroyal Re: lubelska starówka 11.08.02, 09:19
        hmmm...mam mieszane uczucia,jeśli chodzi o nasze stare miasto.
        pod względem architektonicznym...no cóż-nie jest ani największą,ani
        najstarszą,ani najpiękniejszą starówką w polsce.nie jest także zadbana-
        nielicząc poszczególnych,wykupionych kamienic,w które inwestują własciciele
        (banki,restauracje etc.).reszta-własnosc miasta-...się sypie.wiekszosc tych
        budynkow nadaje sie do gruntownego remontu,na ktory nie ma pieniedzy.:(
        aczkolwiek małe,ciasne uliczki,bramy,zakamarki mają swoj urok.być moze
        powtarzalny,ale urokliwy.
        • pennyroyal Re: lubelska starówka 11.08.02, 09:21
          szkoda tylko,że tak wcześnie (godz.23-24),życie w lublinie-a odbywa się ono
          właśnie na starówce-zamiera.no i jest niebezpiecznie :((
          • faciu Re: lubelska starówka 11.08.02, 11:30
            Nie jestem przeciwko mieszkańcom starówki, ale dla dobra zabytków i aby
            starówka się nie rozsypała za kilka lat i nie była tylko plenerem dla filmowców
            kręcących filmy o II wojnie światowej tudzież o powstaniu warszawskim, władze
            miasta powinny przeznaczyć inne (lepsze i wygodniejsze) mieszkania dla nich.
            Kamienice zaś powinny zostać wynajęte bądź sprzedane tym którzy o nie
            odpowiednio zadbają....
            Wybory tuż tuż...czy któryś z kandydatów ma pomysł na lubelską starówkę ????
            Warto o to zapytać podczas kampanii wyborczej.
            Pzdrw.
            • pennyroyal Re: lubelska starówka 11.08.02, 12:35
              kiedyś już jakiś poseł obiecywał...
            • Gość: bibba Re: lubelska starówka IP: *.demon.co.uk 12.08.02, 14:36
              A jak juz wszystkich mieszkancow Starowki przeniesiemy do ladniejszych i
              lepszych mieszkan, a na ich miejsce sprowadzimy bogatych inwestorow i nowych
              rownie bogatych mieszkancow, to tylko czekac az zaczna narzekac na za dlugo
              otwarte lokale, albo nawet parasole na zewnatrz - ze psuja charakter. Caly czar
              miast - moim zdaniem - kryje sie w ich prawdziwym zyciu - a zycie przynosi ze
              soba i brud i zniszcenie. Starowke powinnismy odnowic zanim calkiem zniszczeje
              ale wystrzegac powinnismy sie pieknie plastikowych, nietykalnych zabytkow...

Moim zdaniam lubelska Starowka jest prawdziwa, zywa i piekna - mimo biedy i
              zaniedbania - nie wiem jak mozna by to zmienic by zachowac jej charakter,
              chociaz wiem ze cos trzeba!
              • Gość: paveua Re: lubelska starówka IP: 2.3.STABLE* / 126.17.24.* 12.08.02, 16:35
                A moim zdaniem obecni na Starówce żule i ich potomstwo, choć pełni kolorytu
                lokalnego, to jednak plugawią to miejsce w sposób niewyobrażalny i
                niewybaczalny.
                Pozdrówka

PK
              • faciu Re: lubelska starówka 12.08.02, 17:50
                Klimat klimatem...ale za niedługo lubelska starówka będzie przypominać forum
                romanum w Rzymie - Turyści dalej będą przyjeżdżać, ale tam już nikt nie będzie
                mieszał oprócz szczurów....
                Wg mnie jedyne rozsądne wyjście to sprzedaż, żaden Komietet Spoóeczny Odnowy
                Zabytków Lubelskich nie pomoże (a wogóle coś takiego istnieje w Lublinie ?).
                Pieniędzy ze składek starczy ledwo na jedną kamienicę, a sponsorowanie poprzez
                reklamy na fasadach kamienic - przy takich mieszkańcach i takim zapuszczeniu
                kamienic też nic nie da....
            • pepperoni78 Re: lubelska starówka 27.09.02, 20:48
              faciu napisał:

> Nie jestem przeciwko mieszkańcom starówki, ale dla dobra zabytków i aby
              > starówka się nie rozsypała za kilka lat i nie była tylko plenerem dla
              filmowców
              >
              > kręcących filmy o II wojnie światowej tudzież o powstaniu warszawskim, władze
              > miasta powinny przeznaczyć inne (lepsze i wygodniejsze) mieszkania dla nich.
              > Kamienice zaś powinny zostać wynajęte bądź sprzedane tym którzy o nie
              > odpowiednio zadbają....
              > Wybory tuż tuż...czy któryś z kandydatów ma pomysł na lubelską starówkę ????
              > Warto o to zapytać podczas kampanii wyborczej.

A jeszcze lepiej pamiętać o tym po wyborach.
              > Pzdrw.
        • Gość: Angela Re: lubelska starówka IP: 212.182.54.* 03.10.02, 15:29
          Stare Miasto moim zdaniem jest ok. jest stare to chyba jest naj ladniejsze choc
          przydal by sie remont.Ale może ktos wrescie zacznie dzialac.
    • Gość: kret Re: lubelska starówka IP: *.prv.zone.lub.pl / 10.7.1.* 27.09.02, 22:40
      Zniszczona starówka jest właściwie symbolem Lublina. Nawet w internecie
      nieliczni turyści z Zachodu opisują Lublin jako miasto-z-zaniedbanym-starym-
      miastem. Dlaczego inni np. w Czechach Słowacji Węgrzech potrafią wspaniale
      wyremontować centra miast myślę, że niewysokim nakładem środków(bo są tylko
      trochę od nas bogatsi). A u nas słyszę,że remont Teatru Starego ma kosztować 20
      mln złotych!!! Skąd te koszty? Z takimi cenami to na odnowienie starówki
      będziemy czekać 100lat. Czytałem wypowiedz właściciela kamienicy z Popradu na
      Słowacji(pięknie odnowione centrum), że remont elewacji kosztował go w
      przeliczeniu 4000 zł. Czy u nas nie można podobnym kosztem choćby fasad
      kamienic odnowić, żeby nie straszyły, potem właściciele dalej sukcesywnie
      remontowaliby wnętrza.
      • expo2010wroclaw remont starówki-to sie opłaca 29.09.02, 23:35
        Nigdy nie byłem w Lublinie ale słyszałem wiele dobrego o tym mieście i o jego
        zabytkach.Myśle,że bez względu na koszty starówka powinna byc wyremontowana.
        To jest wizytówka miasta-jak was widzą tak was [piszą.To jak miasto jest
        widziane wpływa bezposrednio na ekonomiczne aspekty.Inwestorzy zagraniczni
        mogą sie zniechęcic po obejrzeniu zaniedbanego centrum.Może brzmi to dziwnie
        ale sami pomyślcie co sądzilibyscie o mieście które ma zaniedbaną starówke
        (gdzie w innych miastach jest ona wyremontowana).Ja bym pomyślał:skoro tak
        wygląda starówka to jak wygląda całe miasto?
        We Wrocławiu rynek po remoncie stał się wiizytówka miasta,której nie można się
        wstydzić.Teraz rynek żyje nawet w godzinach rannych.Przyjeżdza więcej turystów
        itp.
        • Gość: Mała Re: remont starówki-to sie opłaca IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 18:39
          Powiem wam jedno- byłam ostatnio w Lublinie na Zjeździe Anestezjologów. Znam
          to miasto, bo tu studiowałam, ale moi znajomi i paręset innych osób nie.
          Wszyscy chodzili po Starym Mieście z rozdziawionymi z zachwytu gębami, a ja
          ten zachwyt popieram!
        • Gość: anna Refleksje na temat L. IP: *.umcs.lublin.pl 03.10.02, 13:55
          całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Do L. przyjechałam z północy gdzie
          niemalże we wszystkich miastach starówka jest wizytówką, jest tam zaplecze
          gastronomiczne, hotelowe oraz najprościej mówiąc "zabawowe", nie chcę przez to
          powiedzieć, że w L. tak nie jest- knajp jest sporo, ale mało, a właściwie dość
          mało chętnych. Jestem przekonana, że jest to spowodowane klimatem menelstwa,
          żulerstwa jakie panuje na starym mieście, gdy zapada zmierzch ze wszystkich
          stron "wypeLzają" duchy starówy w postaci pijanych dziadów- apaczów, o
          czerwonych nosach. Nie jest przyjemne spotkanie z takimi ludżmi. Słyszałam
          opinię, że powinno się ewakuować tych mieszkańców w inne rejony lublina -trudno
          mi powiedzieć czy jestem zwolenniczką takiego radykalnego projektu- miasto na
          pewno zyskałoby na tym...
          Do realizacji wszystkich planów potrzebne są pieniądze.Remonty, konserwacja są
          bardzo kosztownymi inwestycjami- ale od czego jest zagraniczny kapitał, od
          czego są projekty unijne. Jestem przekonana, że wiele firm będzie
          zainteresowanych siedzibą na starym mieście.
          Jak już wspomniałam pochodzę znad morza, bardzo mnie zdziwiła i zaskoczyła
          postawa niektórych moich znajomych Lublinian- mówili o sobie, że mieszkają w
          Polsce B, że tu jest zaścianek. Byłam przekonana, że czasy takiej klasyfikacji
          już dawno minęły. Na północy nikt nie mówi o województwie lubelskim, że jest
          wioskowe i "śmierdzi" ludowizną - z takimi opiniami spotkałam się dopiero
          tutaj, w Lublinie.
          A'propos starówki lubelskiej i życia nocnego w niej- kuleje, a właściwie prawie
          w ogóle go nie ma powodem może być fakt braku linii nocnych komunikacji
          miejskiej.
          Jeszcze jedna moja refleksja dotycząca L. W tym regionie jest ogromne zaplecze
          ludzi wykształconych. Lublin należy do jednego z niewielu miast gdzie jest 5
          państwowych uczelni wyższych- w tym 2 uniwersytety. Dziwię się, że pomimo tak
          dużej ilości dobrze wyszkolonych osób tak trudno jest znależć pracę, tak mało
          jest inwestorów, firm, instytutów. Bardzo jest mi przykro z tego powodu.
    • Gość: Ewa Re: lubelska starówka IP: 212.182.123.* 01.10.02, 00:29
      Myślę, że nasza Starówka jest taka magiczna również dlatego , że nie do
      końca "zrobiona" .
      Te naprawdę stare, zniszczone zębem czasu miejsca nadają jej niepotawrzalnej
      autentyczności , choć zgadzam się , że daj są też obrazem zaniedbania i
      zapomnienia .
      końca "zrobiona" .
      zapomnienia .
      końca "zrobiona" .
      zapomnienia .
      • Gość: Ewa Re: lubelska starówka IP: 212.182.123.* 01.10.02, 00:31
        Sorry za powtórzenia- cóś mi się zacieło
      • Gość: real Re: lubelska starówka IP: *.prv.zone.lub.pl / 10.7.1.* 01.10.02, 21:00
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Myślę, że nasza Starówka jest taka magiczna również dlatego , że nie do
        > końca "zrobiona" .
        > Te naprawdę stare, zniszczone zębem czasu miejsca nadają jej niepotawrzalnej
        > autentyczności

Zgodziłbym się z tobą, gdyby w naszym kraju dookoła było pięknie, zadbane wsie
        i miasta, a wtedy na tym tle zniszczona starówka jawiłaby się jako miejsce
        tajemnicze i magiczne. Ale niestety najczęściej można spotkać brudne, szare, od
        wielu lat nieodnawiane budynki, dlatego dla kontrastu wolałbym
        starówkę "odpicowaną" na wzór miast np. niemieckich.
        • Gość: Ewa Re: lubelska starówka IP: 212.182.123.* 01.10.02, 22:30
          > Zgodziłbym się z tobą, gdyby w naszym kraju dookoła było pięknie, zadbane
          wsie
          >
          > i miasta, a wtedy na tym tle zniszczona starówka jawiłaby się jako miejsce
          > tajemnicze i magiczne. Ale niestety najczęściej można spotkać brudne, szare,
          od
          >
          > wielu lat nieodnawiane budynki, dlatego dla kontrastu wolałbym
          > starówkę "odpicowaną" na wzór miast np. niemieckich.

Jasne, masz rację , lecz na razie musimy zachwycac się tym co mamy .
          Nie znam "naocznie"starówek niemieckich, lecz w tym roku widziałam Debreczyn i
          Koszyce po generalnej restauracji i byłam zauroczona ...
          Zresztą nie trzeba przecież daleko jechać , w Polsce są też takie urokliwe
          miejsca i to o wiele większej powierzchni, dlatego boli , że nasza maleńka w
          sumie Starówka tak mozolnie wraca do swej świetności .
    • Gość: mare Re: lubelska starówka IP: 212.182.54.* 03.10.02, 12:52
      mimo że może być tam niecałkiem bezpiecznie ogółem jest spoczko
    • Gość: Dociek Re: lubelska starówka IP: *.umcs.lublin.pl 03.10.02, 13:05
      Jest wspaniała, ale chora z zaniedbania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka