tajemnica.poliszynela 22.11.05, 05:59 Też mi news, nic nowego tu nie ma. A w Poznaniu jest 21 sal kinowych w jednym kompleksie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosinka Re: W Plaza będzie osiem kin 22.11.05, 07:59 Ale Lublin to nie Poznań... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W Plaza będzie osiem kin 22.11.05, 08:42 gosinka napisała: > Ale Lublin to nie Poznań... to się wyprowadź. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnica.poliszynela Re: W Plaza będzie osiem kin 22.11.05, 10:10 Ale w Poznaniu mają Kroloppa, bp Paetza i gejów w klatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W Plaza będzie osiem kin 22.11.05, 10:15 tajemnica.poliszynela napisał: > Ale w Poznaniu mają Kroloppa, bp Paetza i gejów w klatkach. to lepsze atrakcje niż kino. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 MOŻE PRZESTANĄ MYŚLEĆ O PRZERÓBCE "KOSMOSU"? 22.11.05, 20:45 Tam też chcieli wprowadzać jakieś nowości: burzyć i wznosić. Ale może zwolennicy korzystania z wielu obrazów na raz będą się zaspokajać dostatecznie w nowym przybytku ośmioczłonowym. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
e-info Re: W Plaza będzie osiem kin 22.11.05, 08:03 ale zaraz: "W Plaza będzie osiem kin" czy "osiem sal kinowych"...? Trochę brak konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK poprawka - w kinepolis jest 20 sal IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:04 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: W Plaza będzie osiem kin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 09:57 I policja tłucze ludzi bez powodu, a faszyści się temu spokojnie przyglądają. Wspaniałe, europejskie, tolerancyjne miasto ten Poznań. To chyba jakaś taka zasada, że tam wszystkiego musi być więcej niż u nas - przestępstw też mają dwa razy tyle. Zanieczyszczeń w powietrzu pewnei jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnica.poliszynela Re: W Plaza będzie osiem kin 22.11.05, 10:11 Bo się dewoci z LPR naoglądali w Poznaniu filmów o papieżu i odwala im. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: W Plaza będzie osiem kin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:13 PREZU DAJ SE SPOKÓJ! NIE MASZ JESZCZE DOŚĆ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek WOW! osiem kin na terenie obozu koncentracyjnego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:16 zarąbiście! tego nawet w Oświęcimiu nie mają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da29 Re: WOW! osiem kin na terenie obozu koncentracyjn IP: 87.207.247.* 22.11.05, 12:37 no wlasnie! ale o tym co tam bylo min w podziemiach odkryto magazyny Ak i szczatki murow odbronnych lublina z XVII wieku...ale co tam! zburzyc! tak jak zamurowac kazdy jeszcze dostepny kawalek zieleni!a trawniki przerobic na miejsca parkingowe! Odpowiedz Link Zgłoś
halevi obudzili się 22.11.05, 12:27 "Z przeprowadzonych badań wynika, że lubelski rynek jest przyjazny kinu - dodaje Rafał Rybski ze spółki Cinema City Poland." też mi odkrycie, to jużbyło wiadomo dziesięć lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko filmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:21 Z punktu widzenia normalnego rozwoju miasta to chore że dziesięć małych sal kinowych pada a powstaje jeden kinowy McDonalds, zamiast. Nie ma sie z czego cieszyć,wolałbym po stokroć doczekać odrodzenia w Lublinie małych kin zamiast tego typu supermarketowych tworów kinopodobnych. Całe to miasto powoli i niezauważalnie zamienia się w twór miastopodobny. Szkoda gadać! Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 23.11.05, 00:21 moze nie bedzie tak zle, moze kina pozbawione publicznosci , ktora rzuci sie na caly ten chlam do multi, zaczna eksperymentowac z jakims innym repertuarem , ambitniejsze filmy, a w najgorszym wypadku zjazdy swiadków jehowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2811 Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.lublin.mm.pl 23.11.05, 00:56 Moze Kosciol kat. przejmie te kina? A swoja droga trzeba bedzie wozic tam ludzi z calego wojewodztwa,bo kina istniejace strasza dzis pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 01:21 Nie chodzi o to czy te kina są ładne czy brzydkie, stare czy odnowione,duże czy małe.Chodzi o mentalność polegającą na likwidowniu tego co do tej pory było normalne i zastępowaniu czymś co normalne nie jest. Niedługo zacznie się budować multiteatry,multi muzea, multiszkoły, multi kościoły 10-30 salowe a w nich multi chrzty, multiśluby, multispektakle.......na 2000 osób przywożonych z całego regionu multibusami na multiparkingi. Podzieli sie miasto w kratkę i wyznaczy odpowiednie multikwartały połaczone multikomunokacją. A gdzie tu miasto jako żywy twór,zmienny i rozwijający się organicznie? Gdzie tu normalność? Dlaczego osiem kin w jednym miejscu zamiast w ośmiu różnych miejscach ma być oznaką postępu i nowoczesnośći? To tak samo mądry pomysł jak wielkie dzielnice sypialnie z monokulturą setek bloków dla kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców zamiast normalnego miasta z ulicami i alejami na których było wszystko: mieszkania,sklepy,szkoły,teatry,kościoły.........i kina. Ten amok i zachwyt dla budowaniu multiwszystkiego przypomina puste komunistyczne hasła budowy "Drugiej Polski" bez żadnego pomysłu na to co zrobić z tą Pierwszą! Szkoda mi starych sal kinowych i smuci mnie że tak szybko i łatwo o nich zapominamy! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 23.11.05, 07:49 ale czy te kina w Plazie mają być ZAMIAST Kosmosu, Wyzwolenia i Bajki? Moim zdaniem nie. Nikt nie chce tych kin co teraz są likwidować. Może konkurencja zmusi ich do podwyższenia jakości usług, co by wyszło na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efad4d Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.it-net.pl 23.11.05, 18:44 aron2004 napisał: Może konkurencja > zmusi ich do podwyższenia jakości usług, co by wyszło na dobre. dokładnie; mogę zrozumieć , że kin nie stać np na wymianę foteli , ale nie jestem w stanie , że mimo iz do kina przychodzi duzo mniej osób , nikt nie wpadł na to , zeby rozsunąć nieco rzedy kosztem wywalenia kilku rzedów, dzieki nie trzeba by siedziec wykręconym pol filmu w prawo a pol w lewo mały: do multikina zapewne przychodzic bedzie troche inna publicznosc niz do zwykłych kin, a nawet jak jej troche ubedzie to moze wlasnie lepiej dla podniesienia jakosci usług i wprowadzenia nieco innego repertuaru Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 23.11.05, 19:06 Obserwuje wypowiedzi małego i wychodzi na to że nic mu się nie podoba, nic mu nie pasuje, wszystko jest inaczej niż jemu by się marzyło i chciałby. I wogóle jakby mu dać kilka baniek to znalazłby powody do narzekańz tego powodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:38 mali_bu napisał: > Obserwuje wypowiedzi małego i wychodzi na to że nic mu się nie podoba, nic mu > nie pasuje, wszystko jest inaczej niż jemu by się marzyło i chciałby. I wogóle > jakby mu dać kilka baniek to znalazłby powody do narzekańz tego powodu:) Wreszcie trafiłem na dyskutanta na poziomie! Warto było "ponarzekać na wszystko" dla tej chwili! Nie dostało mi się za most na Bystrzycy, tunel na Kunickiego, błonia nad Bystrzycą itp. Dostanę bańki bo mi sie multikino nie spodobało! Trudno, należy mi się to dostanę. Łubudu od mali-bu !!! Już sie boję!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 23.11.05, 19:40 Kilka baniek=pieniunżki:). Oto mi chodziło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 20:16 No to już po strachu! Jak trzeba to trzeba,pieniużki:)też mogą być! Nie ukrywam że takie bańki zdecydowanie bardziej mi pasuja! Gdzie i kiedy? No i przede wszystkim, ile tych baniek żebym zabrał odpowiednio duża torbę? Teraz tylko martwię się żebym nie dostał baniek od kogoś innego jak już dostanę te bańki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 23.11.05, 20:17 Malibu ma racje, Tobie maly nie podoba sie nic. Chcialbys zrobic z Lublina jakis skansen gnusnosci. Odnowic zabytki i nic nie budowac, nic wiecej nie zmieniac. Multikina z wygodnymi fotelami, klimatyzacja, normalnym naglosnieniem sa dla motlochu. Pan maly bedzie chodzil do Kosmosu, do kłapiacych foteli z podartymi siedzeniami, w ktorych trudno wytrzymac dluzej niz pol godziny, latem mozna sie tam ugotowac, zima przymarznac, naglosnienie wyrywa z foteli, szczegolnie trudne do wytlumaczenia trzaski nie mjace bezposredniego zwizaku z akcja filmu. No ale my motloch, maluczcy chemy czegos tak przyziemnego jak wygoda. Nie mamy nic przeciwko, aby dla establishmentu pozostaly twory w rodzaju Kosmosu, Bajki. Mam nadzieje, ze u Ciebie na polce stoi wieza unitra diora, czy telewizor rubin. Ciesz sie tym. Ale nie zmuszaj innych, by fascynowali sie dessa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 23:33 sonnenkinder napisał: > Malibu ma racje, Tobie maly nie podoba sie nic. Chcialbys zrobic z Lublina > jakis skansen gnusnosci. O jakże się mylisz! A raczej, nic nie zrozumiałeś. Ale to twój problem! :)))) By poetę móc zrozumieć musisz wejść w krainę jego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 24.11.05, 16:10 Nie naduzywaj Goethe'go:) Poza tym nie uskarzam sie na problemy, gdyz bardziej optymistycznie podhcodze do rzeczy nowych. nie tkwie zasklepiony w wyobrazeniach o swiecie, jakim byl on long long time ago:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:45 Nie rozumiem skąd ta tęsknota za kołchozami, bo multikino to nic innego jak kołchoz kinowy.To że ma nowe fotele to nie zmienia faktu że to komuna choć w wydaniu bardziej amerykańskim (kołchoz z kukurydzianym popcornem. I kto tu jest "zasklepiony w wyobrażeniach o świecie" który przeszedł już na szczęście do historii? : ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 25.11.05, 18:07 jak wielosalowe kino to kołchoz to w takim razie autobus MPK to też kołchoz bo jedzie wiele osób. Niekołchozowi jeżdża własnymi samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 18:40 Do kinowego kołchozu też przyjeżdża sie swoim samochodem,ma tam byc parking na 1000 aut. Czy to normalne żeby w jednym miejscu tak małego śródmieścia jakie ma Lublin lokalizować osiem kin i innych atrakcji z parkingiem dla 5000 ludzi. Kino to nie stadion! Ja po prostu wole stare wyobrażenie o kinie (a nie stare obskurne kina, jak mi to wmawiacie : ) Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 25.11.05, 20:35 Ladnie starasz sie to nazwac wszytko, ale problem w Twoim wypadku nie dotyczy tylko kin. Natomiast kina, ktore istnieja w Lublinie nie sa w stanie zapewnic przyzwoitego standardu odbioru filmu czy slabego czy dobrego. Fascynacja multipleksem jak dla mnie tkwi w nowoczesnosci sali kinowej a nie w ilosci sal. Dla Ciebie jak widac to jedyny aspekt. Co do pocornu, smrod jaki unosi sie w bajce czy kosmosie niestety przewyzsza ten, ktory spotyka sie w klimatyzowanych multikinach. A skad liczna 5 tys ludzi przy 1 tys samochodow? Przewaznie jednym autem poruszaja sie 2 osoby bede szczodry i dorzuce do 2 tys jeszcze 300 osob. I to by bylo na tyle. Jesli tesknia Ci sie duze przestrzenie, naprawde zakup sobie jakies siedlisko z dala od ludzi, zabudowan i samochodow i rozkoszuja sie tym. Choc byc moze juz masz, bo widze tu powazne problemy z adaptacja do miejskiego srodowika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 20:52 Multikina,supermarkety,macdonaldsy itp amerykańskie potworki nie należą do środowiska miejskiego tylko podmiejskiego,przynajmniej tam gdzie panuje jakaś cywilizacja i miasta rozwijają się według planu. Do środowiska podmiejskiego adaptować się nie zamierzam bo jestem z miasta, co widać słychać i czuć! : )))) PS:Kołchozy też były zawsze pod miastem a nie w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 25.11.05, 21:17 Hm rozumiem, a w centrach miast za to spotykamy powszechnie pastwiska, pola uprawne, laki, co wielokrotnie juz postulowales. Rozumiem, ze pochodzisz z miasta, ale pytanie tylko ktorego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:25 Z tego Lublina co nad łąką przysiadł. Nie z tego co ty, to pewne! Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 25.11.05, 22:02 Skoro odwolujesz sie juz to ikon Romantyzmu, ja nieco bardziej wole naszego rodzimego wieszcza, ktory odrzucal gnusne i skostaniale tkwienie w tym co, stare. W parze z szacunkiem dla sztuki i dziel wiekow minionych idzie dazenie ku nowosci i zmianom. I tylko gnusny plaz w skorupie tkwi w uwielbieniu dla sibie i przeszlosci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 22:27 sonnenkinder napisał: I tylko gnusny plaz w skorupie tkwi w uwielbieniu dla > sibie i przeszlosci:) To nie Romantyzm,to grafomania!!! PS: Do żadnych ikon sie nie odwołuję, ja po prostu piszę co myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 25.11.05, 22:31 Kolejny pan doskonaly. Jak juz brak argumentow zawsze mozna sie odwolac do ortografii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 22:53 Grafomania, nie ortografia. To dwa różne pojęcia. Już drugi raz zwracasz się do mnie per pan (?), mów mi mały. : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 25.11.05, 23:00 Ja bynajmniej nie aspiruje do roli poety czy tez prozaika, Mickiewicza tez nie miales na mysli wiec pozostaje ortografia, Panie Maluskiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:09 Skoro tak wolisz, mów mi "Panie",jakoś to wytrzymam : )))) Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 25.11.05, 23:13 Dziekuje za pozwolenstwo!!! Po rpostu nie posiadam sie z radosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:31 Drobiazg. Cieszę sie że to cię tak cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramelov Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 02:23 Błędne jest założenie "małego", które rozpoczęło tę dyskusję. Powstanie 8-salowego Cinema City z pewnością nie musi oznaczać likwidacji dziś istniejących kin. A na pewno nie ma żdanego tego typu "planu". Lublin jednak nie jest tak małą mieściną, żeby miało tu być miejsce tylko na jedno kino, nawet typu multipleks. Moim zdaniem nie będzie żadnej likwidacji dziś istniejących kin. Nowy multipleks spowoduje wreszcie powstanie konkurencji na rynku kin w Lublinie, z których wszystkie (za wyjątkiem jednego bodajże) należą do warszawskiej firmy, któej do tej pory nie chciało się w Lublinie inwestować. Poza tym zwiększenie liczby sal kinowych w Lublinie pozwoli na wyświetlanie szerszego wachlarza filmów, w tym tych bardziej ambitnych, które mogą się pojawić w dotychczasowych kinach (a osobiście mogę się założyć, że będą także w Cinema City). Wydaje mi się, że to świetna wiadomość dla małego, który jest przeciwnkiem "macdonaldyzacji" kultury i zwolennikiem kulutury wysokiej jak mniemam :) Argumenty o żarciu popcornu również odpadają, bo przecież, jak już powyżej napisano, w naszym kochanym Kosmosie to jest powszechne. Lublin ze względu na brak nowoczesnych kin wielosalowych odstaje do tej pory cywilizacyjnie od reszty dużych miast w Polsce. To teza prawdziwa - choćby nie wiem jak gorąco protestował przeciwko niej mały :) Każde duże miasto potrzebuje bowiem nowoczesnych i przestronnych obiektów użyteczności publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 10:27 Być może moje założenie jest błędne,chciałbym się mylić. Ale obawiam się że pozostanie mi tylko tradycyjne:"a nie mówiłem!" Dlatego że w Lublinie nie działa "niewidzialna ręka rynku" a raczej powszechna bylejakość i prowizorka, działania chaotyczne i bezplanowe w odniesieniu do skali całego miasta a zwłaszcza śródmieścia. Przykład: Centrum Zana. Poza tym w centrum Lublina działało ok. 10 kin pozostało tych kilka które teraz dotłucze multipleks na Lipowej. Gdyby kino-kołchoz powstał na przedmieściach (jak supermarkety) może te stare miałyby jakieś szanse na transformację i modernizację. Ale nie będą miały! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:32 Pożyjemy zobaczymy... Mimo wszystko śmieszy mnie stwierdzenie, ze: > Lublin ze względu na > brak nowoczesnych kin wielosalowych odstaje do tej pory cywilizacyjnie od reszt > y > dużych miast w Polsce. Bo to tylko drobny czynnik, który w czasach powszechnosci DVD już w zasadzie nic nie znaczy. Ja przez ostatnie lata bylem w kinie raz i nie sądzę żebym częściej do niego chodził po wybudowaniu multipleksu - za to sporo oglądam w domu. Równie dobrze możnaby np. powiedzieć, ze Wrocław to przy Lublinie dziura i "odstaje cywilizacyjnie", bo w porównaniu z lubelskimi ma wyjątkowo nierówne chodniki - tak samo uzasadniona teza o "ucywilizowaniu danego miasta":-) Żeby wygłaszać takie opinie trzeba by najpierw dokładnie zbadać różnorodne czynniki, a nie tylko kina, albo powiedzieć, ze np. Lublin odstaje od innyhc miast Polski pod względem kin - a nie od razu "cywilizacyjnie". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramelov Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:46 Ja również oglądam filmy na DVD, co nie przeszkadza mi chodzić do kina. Już kiedyś wróżono koniec kin po tym, jak pojawiła się telewizja - nic takiego się nie stało, choć spadła liczba widzów. Obejrzenie filmu na dużym ekranie jest nieporównywalnym przeżyciem w porównaniu z obejrzeniem do na DVD nawet na plazmowym dużym telewizorze. Już choćby z tego powodu, że taśma filmowa ma o wiele większą rozdzielczość od obrazu DVD. Nie mówię już o atmosferze sali kinowej. Multipleksy zwiększają zainteresowanie chodzeniem do kina tak hipermarkety napędzają konsumpcję. Co do ulokowania Lublin Plaza to warto zwrócic uwagę, że jest to obiekt dosotosowany do swojego położenia. Nie ma w nim np. hipermarketu, który jest w Poznań Plaza znajdującym się na peryfreyjnym osiedlu Poznania. Nie widzę nic złego w umiejscowieniu w centrum Lublina, galerii handlowej, kina wielosalowego, kręgielni, fitnes clubu itp. Dzięki temu Lublin uniknie procesu marginaliacji centrum miasta. Inaczej centrum miasta poza godzinami pracy będzie wymarłe - szczególnie gdy powstanie Felicity na Felinie. Same zabytki nie wystarczą aby przyciągnąć Ludzi do centrum - zresztą nie są one jakoś nadzwyczajnie powalające. Co do poziomu cywilizacyjnego to chodziło mi o odstawanie pod względem jakości i ilości kin. Ostatnio w Lublinie wiele premier kinowych wchodzi z dużym opóźnieniem a czasami wcale nie pojawaia się na dużym ekranie - to charakteryzje niestety kinową prowincję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 15:35 Gość portalu: Ramelov napisał(a): > Obejrzenie filmu na dużym ekranie jest > nieporównywalnym przeżyciem w porównaniu z obejrzeniem do na DVD nawet na > plazmowym dużym telewizorze. To już kwestia gustu:-) > Co do ulokowania Lublin Plaza to warto zwrócic uwagę, że jest to obiekt > dosotosowany do swojego położenia. Nie ma w nim np. hipermarketu, który jest w > Poznań Plaza znajdującym się na peryfreyjnym osiedlu Poznania. Nie widzę nic > złego w umiejscowieniu w centrum Lublina, galerii handlowej, kina wielosalowego > , > kręgielni, fitnes clubu itp. Dzięki temu Lublin uniknie procesu marginaliacji > centrum miasta. Inaczej centrum miasta poza godzinami pracy będzie wymarłe - > szczególnie gdy powstanie Felicity na Felinie. A właśnie odwrotnie. W Łodzi zaczyna zdychać Piotrkowska, dzięki dwóm wielkim galeriom po obu jej końcach - same knajpy nie napedzą takiej ulicy i podobnie moze być z Krakowskim, zwłaszcza, że ceny wynajmu lokali na Krakowskim sa zbyt duże - a zanim właściciele budynków zauważą, ze trzeba obniżyc czynsze, bo uciekają najmcy, to już moze być za późno - i będziemy mieli zamiast centrum miasta Plazę, która dlatego tym bardziej przejmie funkcje centrum, ze w nim się znajduje. To ze nie ma hipermarketu w planach Plazy - nic nie daje, bo będą tam same małe sklepy -czyli to samo, co np. na Krakowskim - i również dlatego Krakowskie jest zagrożone. > Same zabytki nie wystarczą aby > przyciągnąć Ludzi do centrum - zresztą nie są one jakoś nadzwyczajnie powalając > e. Może dla Ciebie:-) Miejscowi rzadko doceniają zabytki swoich miast, bo są do nich przyzwyczajeni - dlatego nie robią na nich wrażenia. Jak łażę po mieście, to dosć często zdarza mi się rozmawiać z różnymi ludźmi spoza Lublina - jakos tak jest, ze często ludzie pytają mnie o drogę (w innych miastahc tez - chyba wszędzie wyglądam na miejscowego:-) - zachwyty są niemal zawsze. Wystarczy pójść do katedry - i od razu widać, kto wchodzi tam pierwszy raz - opada szczęka i słychać "aaaach!":-) - już parę razy cos takiego widziałem. Zabytki nie są dla miejscowych - bo oni rzadko je doceniają - zabytki muszą mieć turystów - niestety - dlatego tym bardziej niedobrze, ze dzięki Plazie itp. możliwe jest częściowe obumarcie Krakowskiego i okolic. > Co do poziomu cywilizacyjnego to chodziło mi o odstawanie pod względem jakości > i > ilości kin. Ostatnio w Lublinie wiele premier kinowych wchodzi z dużym > opóźnieniem a czasami wcale nie pojawaia się na dużym ekranie - to charakteryzj > e > niestety kinową prowi>ncję. Jakos mi nie zal:-))) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 26.11.05, 20:50 Drogi Hubercie, juz teraz Krakowskie podupada. Nie mowie tylko o deptaku. Od Lipowej do 3 maja mamy w wiekszosci banki, ktore pustoszeja najpozniej po 18. Deptak wyludnia sie neico pozniej, ale o nocnym zyciu tez trudno mowic niestety. Prosze wskza mi inne miasto o podobnej wielkosci, liczbie ludnosci, ktore pozbawione jest praktycznie rozrywek nazwijmy nawet je niskiego lotu. Malo gdzie nie ma nowoczesnych kin, dyskotek (to co jest mozna okreslic jako tanzbudy co najwyzej), malo basenow, wymienic mozna by jeszcze pare rzeczy. Same zabytki, choc najbardziej ciekawe i wartosciowe, nie zapewnia mieszkancom rozrywek. Dla tyrustow to moze atrakacja, ale co dla nas? Codzienne spacery po Starowce i tyle. Mnie akurat nie bawi siedzenie w domu i ogladanie nawet na najleposzym sprzecie filmow. W kinie jest zupelnie inny odbior, oczywiscie przyzwoitym kinie:) Nie wiem skad u niektórych z Was taka wrecz nienawisc do zmian. Jesli nie chodzicie do kina, to co za roznica jakie bedzie. A jesli chodzicie, to chodzac do tych starych utrzymacie je. I to jest akurat wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 22:01 Nie wiem, czy zauważyłeś, ale w gruncie rzeczy piszemy o tym samym (np. na temat zabytków napisałem niemal dokladnie to, co ty). Sam zauważasz, ze Krakowskie podupada - bo taka jest prawda i będzie tak dalej, bo same knajpy nie dadzą rady utrzymać takiej ulicy. I o to mi chodzi - co do kin - mnie one mało obchodza, do "tancbud" też nie chodzę, nie w tym problem - problem w tym, by "zdrowa konkurencja" nie doprowadziła do sytuacji, gdy dzięki Plazie, Felicity itd. za kilka lat miasto miałoby się biedzić nad "rewitalizacją" Krakowskiego - a to już będa grube pieniądze, a przy sprawnosci lubelskich urzędników, to dopiero moze być problem... Sam zauważasz, że Krakowskie pod wieczór się wyludnia - i to jest problem - z jednej strony dobrze, ze Plaza jest blisko, bo faktycznie pewien ruch dzięki niej bedzie, ale z drugiej strony jej funkcje są konkurencyjne dla wielu obiektów w śródmieściu, a Lublin wcale aż tak wielkim miastem nie jest, by to wszystko sie mogło utrzymac, niestety... Co z tego wyjdzie - zobaczymy: moze będzie dobrze, moze nie, mam nadzieję, że beda raczej plusy. I oby tak było! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko 27.11.05, 16:03 ja myślę, że na niekorzyść centrum miasta działa wprowadzenie opłat za parkowanie. Jak mam coś kupić to proste że pojadę do Reala gdzie parking mam za darmo niż miałbym jechać do centrum gdzie mogę kupić to samo i jeszcze muszę płacić za parkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da29 Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.chello.pl 25.11.05, 11:25 tylko kogo bedzie stac zeby plACIC za drozsze bilety??kazda modernizacja kina pociagnie za soba podwyzke cen biletow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Ja się nie cieszę bo kocham kino a nie tylko IP: *.lublin.enterpol.pl 25.11.05, 11:54 Gość portalu: da29 napisał(a): > tylko kogo bedzie stac zeby plACIC za drozsze bilety??kazda modernizacja kina > pociagnie za soba podwyzke cen biletow nieprawda. Będą musieli zmodernizować Kosmos czy Bajkę bo w Plazie będą wygodniejsze fotele, a cen na pewno nie podniosą wyżej Plazy bo kto będzie chciał płacić więcej za Kosmos, koło którego nie ma nawet jak zaparkować. Odpowiedz Link Zgłoś
lotnik78 Re: W Plaza będzie osiem kin 23.11.05, 13:54 Kino będzie jedno ale filmów będzie osiem hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
adzi25 Re: W Plaza będzie osiem kin 23.11.05, 20:03 a ja nie wiem czy te klasyczne nie padna:/bo u mnie w miescie-innym niz Lublin.I wlasnie 1 padlo, choc bylo w samym centrum i mialo nowe naglosnienie.i zostalo tylko 1 jeszcze. a market gdzie ten kinopleks jest wcale nie jest w centrum, ale ludzie chodza tam, bo modnie, choc bilety o wiele drozsze niz w normalnym, filmow jakis specjalnych tez nie wyswietlaja-te wzielo na swoje barki to stare.I ja nie lubie kinopleksow-smierdzi tymi sosami do jakis ich chipsow, klimy wcale nie czuc, no i cena zwlaszcza w weekend odstrasza nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: W Plaza będzie osiem kin 23.11.05, 20:18 bilet na tygodniu w kosmosie 15 zl. W kinopleksie w gdansku w weekend 17 zl. to jest drozyzna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lite Re: W Plaza będzie osiem kin IP: *.combidata.com.pl 24.11.05, 08:27 W Gdyni były 3 kina jak postawiono w centrum jedno wielosalowe to wszystkie padły w przeciągu roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: W Plaza będzie osiem kin IP: *.lublin.enterpol.pl 24.11.05, 08:32 Gość portalu: lite napisał(a): > W Gdyni były 3 kina jak postawiono w centrum jedno wielosalowe to wszystkie > padły w przeciągu roku może miały niewygodne fotele? Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek A obok cmentarz... 24.11.05, 13:51 Osiem kin, OK. Obok - cmentarz! Kiedys wódki nie mozna bylo sprzedawac w pewnej,okreslonej w metrach, odległosci od siedziby szkoły. W dodatku powstaje to wszystko na miejscu hitlerowskiej kazni. Nie wstyd wam,lublinianie? Nam tak, bo Lublin blisko ,ale do tych kin nie pojdziemy nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SuperGluś Re: A obok cmentarz... IP: *.top.net.pl 24.11.05, 17:08 Dodajmy tylko, ze owo centrum jak i multipleks powstaje za pieniazki plynace z Izraela. Jak widac pamiec ojcow tegoz narodu czasem warta jest wielkiego larum, czasem i 30 srebrnikow zal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: A obok cmentarz... IP: *.it-net.pl 25.11.05, 02:00 To dodajmy może sprostowanie. Pieniązki na centrum nie płyną z Izraela jeno z Francji gdyż właścicielem tegoż jest niejaka grupa Klepierre znad Sekwany właśnie;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da29 Re: A obok cmentarz... IP: *.chello.pl 25.11.05, 11:29 to sobie podkladniej poczytaj kto i co i kim jest;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: A obok cmentarz... IP: *.it-net.pl 25.11.05, 14:55 No to ty sobie kolego poczytaj dokładniej. Chyba, że wg ciebie już nawet Francuzi są Żydami. Jeżeli tak to życzę powodzenia w życiu. A jak nikt tego nie zrobi wcześniej to znajdę ci jakiego linka jak znajdę więcej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: A obok cmentarz... 25.11.05, 18:43 Cytat z artykulu o którym dyskutujecie. Na temat "Francuzów", którzy będa prowadzić kino w Plazie: "Firma Cinema City powstała w 1929 r. w Hajfie w Izraelu. Przed 23 laty koncern uruchomił w Tel Awiwie pierwszy multipleks składający się z kilku sal kinowych. Dziś Cinema City jest największym operatorem multipleksów w Izraelu i jednym z większych w Europie Środkowej. Inwazję na nasz kontynent firma rozpoczęła w 1997 r. otwierając multikino w Budapeszcie. Na rynku polskim Cinema City jest obecna od pięciu lat. Ma dziś 138 sal kinowych w 16 multipleksach. W najbliższym czasie uruchomi swoje kina w Katowicach, Łodzi i Lublinie." Od kiedy Hajfa leży we Francji? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: A obok cmentarz... 25.11.05, 18:50 Problem polega na tym że cały obiekt (w którym będzie znajdować się m.in. kino) należeć będzie do Francuzów. Stąd te kłopoty dla niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: A obok cmentarz... 25.11.05, 20:44 Sluszna uwaga ze bedzie nalezec, bo jeszcze nie nalezy. Opcja jest przejecie go po wybudowaniu. Poza tym samo kino faktycznie bedzie nalezalo do kapitalu izraelskiego. Ale podobne korzenie ma Plaza, czy nazywany wegierskim Trigranit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: A obok cmentarz... IP: *.it-net.pl 26.11.05, 02:57 Tak się składa, że ja skoro piszę to umiem też czytać i ten artykuł też czytałem. Celowo pominąłem zatem sprawę samego kina, tylko napisałem "centrum". A kwestia czy Klepierre przejmie obiekt po zakończeniu budowy czy w trakcie to chyba kwestia mniej istotna bo za darmo go nie wezmą. Ale mniejsza o to, bo kwestia dotyczyła raczej stosowności lokalizacji i mnie zainteresowało jak ktoś kto robi z siebie bardziej żydowskiego od samych Żydów zareaguje na tych Francuzów. Ale niestety nie odpowiedział. To chyba miasto wystawiło plac na sprzedaż, prawda? Jakoś nie było wielkiego larum, że to takie historyczne miejsce i budowanie tam centrum handlowego czy rozrywkowego będzie straszną obrazą moralności. Z cmentarzem było podobnie. Dopóki istniał tam dziki parking porośnięty bujną trawą nikt nie upamiętniał tych, którzy do znajdująceg się tam obozu trafili. I coś mi się wydaje, że nawet gdyby centrum było 10 razy większe, ale nie Plaza by je stawiała tylko powiedzmy od początku Francuzi, to pseudo-obrońcy moralności siedzieliby cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da29 Re: A obok cmentarz... IP: *.chello.pl 25.11.05, 11:28 wlasnie!s wiadczy o zaklamaniu:( jak mja interes to anwet pamieci przodkow nie uszanuja anad majdankiem domagaja sie strefy ciszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś