Gość: ryża małpa Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... IP: *.lublin.mm.pl 27.03.03, 10:30 Tradycyjnie nienawidze truskawek!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eor Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 27.03.03, 10:46 Tradycyjnie uwielbiam truskawki i tez tesknie... i tez bardzo. I dlatego w pelnej rozciaglosci, z cala moca, wspieram niewyrazony jeszcze, lecz zamierzony przeciez postulat przyspieszenia nadejscia okresu cieplejszego w truskawki obfitujacego. Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone postulat - tak! 27.03.03, 10:58 WIDZIALAM WCZORAJ TRUSKAWKI. Na ulicy, pod parasolem. Wygladaly cudownie fikcyjnie. Jak mydelko dla dzieci, albo guziczki do karnawalowego stroju. Czy mogly byc dobre? To pytanie juz do Konca bedzie dreczyc ma spragniona niedoborem psiankowcow dusze... eor napisał: > Tradycyjnie uwielbiam truskawki i tez tesknie... i tez bardzo. I dlatego w > pelnej rozciaglosci, z cala moca, wspieram niewyrazony jeszcze, lecz zamierzony > > przeciez postulat przyspieszenia nadejscia okresu cieplejszego w truskawki > obfitujacego. Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone ryza :) 27.03.03, 10:55 To dobrze! Wiecej bedzie dla mnie, mniam! :) Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > Tradycyjnie nienawidze truskawek!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izis Re: ryza :) IP: *.resetnet.pl 27.03.03, 11:10 Moje słodkie wspomnienie truskawkowe: Ktoś mi kiedyś powiedział że szampana powinno się pić z truskawkami najlepiej mrożonymi. W dzień moich 18-tych urodzin z dwoma najwierniejszymi przyjaciółkami postanowiłysmy spróbować a w zasadzie ja postanowiłam i zapodałam i trunek i truskawki. Wytrąbiłyśmy całą butlę i w główkach nam zawirowało, poliki zrobiły sie czerwone a na duszy jakby fajniej. Postanowiłyśmy to uwiecznicz zdjęciem i do dziś dnia śmiac mi się chce patrząc na trzy buraki z butelka szampana dziwnie szczerzące sie do wykonującego zdjęcie (czyli do mojego starszego brata). :) Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone truskawkowe wspomnienia 27.03.03, 11:14 Moje truskawkowe wspomnienia sa megaprzyjemne :) Tak jakos calosciowo kojarza mi sie z zapachem slonca, latem, rozpalona ziemia, samymi przyjemnosciami! To chyba najlepsza pora roku..... mmmmmmmmmmmmm...... Gość portalu: Izis napisał(a): > Moje słodkie wspomnienie truskawkowe: > Ktoś mi kiedyś powiedział że szampana powinno się pić z truskawkami najlepiej > mrożonymi. W dzień moich 18-tych urodzin z dwoma najwierniejszymi > przyjaciółkami postanowiłysmy spróbować a w zasadzie ja postanowiłam i > zapodałam i trunek i truskawki. Wytrąbiłyśmy całą butlę i w główkach nam > zawirowało, poliki zrobiły sie czerwone a na duszy jakby fajniej. > Postanowiłyśmy to uwiecznicz zdjęciem i do dziś dnia śmiac mi się chce patrząc > na trzy buraki z butelka szampana dziwnie szczerzące sie do wykonującego > zdjęcie (czyli do mojego starszego brata). :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm` Nienawidze Truskawek!!!!!!!!!!(nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.03, 11:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm` Truskawki nie sa KUL!!!!!!!(nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.03, 11:39 Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Truskawki sa KUL 27.03.03, 11:41 Pod warunkiem, że sa pod postacią nietruskawek. Na przykład dżemu, jogurtu lub pierogów z t. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Precz z mrozonkami! IP: *.lublin.mm.pl 27.03.03, 12:00 truskawki kojarza mi się z ochydna breja jaka dostawałam w przedszkolu pod nazwą "makaronu z truskawkami" albo z zupa owocową ( co to w ogóle za wytwór?). A świerze wystarczy że puszczą sok i juz mi sie niedobrze robi....błeeeee ale maliny...maliny i czereśnie to jest TO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Precz z mrozonkami! 27.03.03, 12:04 Moj swiatopoglad nie jest spaczony bo nie chodzilam do przedszkola :) Truskawki sa swieze, suchutkie, pachnace, aromatyczne....ale sie rozmarzylam! Ach! Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > truskawki kojarza mi się z ochydna breja jaka dostawałam w przedszkolu pod > nazwą "makaronu z truskawkami" albo z zupa owocową ( co to w ogóle za wytwór?). > A świerze wystarczy że puszczą sok i juz mi sie niedobrze robi....błeeeee > > ale maliny...maliny i czereśnie to jest TO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akacja Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 12:05 ja tez lubie truskawki, moge jesc i jesc az sobie obrzydze, bardzo dobry jest jest koktajl z truskawek, mozna tez dodac maliny, i inne.wiec kefir i owoce i zmiksowac i dodac co sie jeszcze chce i pycha.. nie cierpie jogurtow truskawkowych,, Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Odrobina truskawkowej legendy... 27.03.03, 12:09 W starogermanskich legendach truskawki byly uwazane za symbol piekna i milosci. Jedzmy wiec jedzmy i kochajmy sie !!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Odrobina truskawkowej legendy... 27.03.03, 13:53 W Makro sa truskawki wielkie jak pięść. Wyglądają wspaniale, ale nie chciałbym wiedzieć na czym były hodowane. Truskawki to rzeczywiście taki romantyczny owoc abstrahując od tego czy komus smakuja czy nie. Powiedziałbym nawet, że o zabarwieniu erotycznym:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Odrobina truskawkowej legendy... 27.03.03, 13:57 Stad moj opor przed konsumpcja o tej porze roku! Truskawka truskawce nierowna; tak byc moze smakowaloby pierwsze letnie rozczarowanie... Plastikowo zwodniczo :) A dlaczego niby truskawki powinno sie popijac szampanem? Mnie to jakos nie pasuje.... lodbrok napisał: > W Makro sa truskawki wielkie jak pięść. Wyglądają wspaniale, ale nie chciałbym > wiedzieć na czym były hodowane. Truskawki to rzeczywiście taki romantyczny owoc > > abstrahując od tego czy komus smakuja czy nie. Powiedziałbym nawet, że o > zabarwieniu erotycznym:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: Odrobina truskawkowej legendy... 27.03.03, 16:02 Truskawki to moje naj naj naj ulubińsze owocki!!!!! Nalepsiejsze takie z działki, jeszcze gorące od słońca, ze śmietaną, cukrem, makaronikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izis Re: Odrobina truskawkowej legendy... IP: *.resetnet.pl 27.03.03, 22:44 Najlepsze truskawy to takie zrywane prosto z krzaczka... Pychota :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Odrobina truskawkowej legendy... 28.03.03, 07:22 Ano dlatego, że istnieje taki przesąd na pewno wymyślony przez facetów, że jak wrzucisz świeżą (zaznaczam świeżą, żadną mrożoną)truskawkę do musującego w lampce szampana, to żadna kobieta się temu nie oprze... Czy to prawda nie wiem bo jakoś nigdy nie było mi dane spróbować... Albo miałem jedynie truskawki albo szampana, albo niczego pod ręką akurat nie było:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Odrobina truskawkowej legendy... 28.03.03, 11:13 No dobra dobra ale niby czemu ta kobieta mialaby sie nie oprzec - szampanowi, truskawce czy facetowi? :) Bo jak tak wrzucic to trio do shaker'a... hehe... Ciekawe co by wyszlo :) lodbrok napisał: > Ano dlatego, że istnieje taki przesąd na pewno wymyślony przez facetów, że jak > wrzucisz świeżą (zaznaczam świeżą, żadną mrożoną)truskawkę do musującego w > lampce szampana, to żadna kobieta się temu nie oprze... Czy to prawda nie wiem > bo jakoś nigdy nie było mi dane spróbować... Albo miałem jedynie truskawki albo > > szampana, albo niczego pod ręką akurat nie było:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Odrobina truskawkowej legendy... 28.03.03, 11:17 No nie wiem czemu, ale ponoć ktoś to sprawdził:-))). A co by wyszło? Szampanowo - truskawkowy koktajl dwujajeczny...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Odrobina truskawkowej legendy... 28.03.03, 11:20 aaaaaaaa widze, ze zmierzamy w kierunku kuchni wloskiej ;) lodbrok napisał: > No nie wiem czemu, ale ponoć ktoś to sprawdził:-))). A co by wyszło? > Szampanowo - truskawkowy koktajl dwujajeczny...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
velvet0 Re: Tesknie za... 28.03.03, 08:17 tyle owoców niedługo się pojawi, że tylko jeść..... truskaweczki, malinki, czeresienki, poziomeczki, renklody......... MNIAM, MNIAM!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 28.03.03, 08:27 A ja za cudzymi żonami... ;) tzn., za tymi dziewczynami, które były mi najbliższe, a później zostały cudzymi... Były smaczniejsze niż jakiekolwiek truskawki! Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 28.03.03, 11:15 Widocznie byly dalsze niz mozna to bylo dostrzec golym okiem ;) Nie ma co tesknic - truskawek ci multum na tym swiecie ;) dociek napisał: > A ja za cudzymi żonami... ;) tzn., za tymi dziewczynami, które były mi > najbliższe, a później zostały cudzymi... Były smaczniejsze niż jakiekolwiek > truskawki! Odpowiedz Link Zgłoś
eor Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 28.03.03, 11:21 Siade soxbie w tym watku na chwile, bo sie w innym rozpisalem i podirytowalem, a nie lubie tego..... Odnosnie do szampana: taki piekny majowy poranek pamietam. Byl rok 1998, cala noc trwaly szalenstwa, tance i swawole, a nad ranem przy dzwiekach madrygalow przez chor nad sredniowiecznej wiezy nad nami spiewanych, sniadanie skladajace sie z truskawek i szampana. Do tego jeszcze byl arbuz. Ale piekne czasy. Ech.... Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 28.03.03, 11:33 No to rozumiem, choc bardziej kuszaca wydaje mi oprawa rzeczonych truskawek i szampana niz one same :) A tak swoja droga wlasnie sobie uswiadomilam, ze strrrrrrrrrrrrasznie dlugo nie pilam szampana! Ale mi sie chce! Ale mi sie chce! :) eor napisał: > Siade soxbie w tym watku na chwile, bo sie w innym rozpisalem i podirytowalem, > a nie lubie tego..... > > Odnosnie do szampana: taki piekny majowy poranek pamietam. Byl rok 1998, cala > noc trwaly szalenstwa, tance i swawole, a nad ranem przy dzwiekach madrygalow > przez chor nad sredniowiecznej wiezy nad nami spiewanych, sniadanie skladajace > sie z truskawek i szampana. Do tego jeszcze byl arbuz. Ale piekne czasy. Ech... > . Odpowiedz Link Zgłoś
eor Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 28.03.03, 11:48 No, ja to niedawno szampana pilem.... Kilka dni temu zaledwie. Przy okazji urodzin jakowychs, ale to nie to samo co w cieplutki dzionek, w sliczniutkim krajobrazie..... i z truskawka (musialem dodac, bo watek truskawkowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 28.03.03, 12:05 Zapomniales o jednym ale za to Bardzo Waznym Skladniku!!! Bez niego szampan jest tylko sfermetowana butelczyna, a truskawki psiankowcami! :) eor napisał: > No, ja to niedawno szampana pilem.... Kilka dni temu zaledwie. Przy okazji > urodzin jakowychs, ale to nie to samo co w cieplutki dzionek, w sliczniutkim > krajobrazie..... i z truskawka (musialem dodac, bo watek truskawkowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 29.05.03, 10:58 Truskawkożerców pocieszam, że to juz niedługo ;) Poza tym na targu już można kupić to czerwone paskudztwo. 16 złotych za kilogram ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... IP: *.lublin.mm.pl 29.05.03, 11:06 Jak co roku truskawkom mówie NIE!!! I właśnie sobie zdałam sprawę , ze to juz chyba 2 razy to mówiłam-czyżby 2 lata na forum???? Zapraszam wszystkich na bibke okoplix cznościową:truskawkowa , a co@!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... IP: *.lublin.mm.pl 29.05.03, 16:19 Tu na forum zaraz natychmiast :-)) A poza tym prosze państwa....tadam!!!!!1...pojawiła się już fasolka szparagowa...z bułusią tarta i masełkiem........mrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone 10 PLN tu obok... 29.05.03, 16:50 ...z gratisowym dodatkiem olowiu... Nie ma to jak truskaweczki z grzadki na Placu Bankowym hihihi... Ale najwazniejsze, ze JUZ SA!!!!!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek A ja wole wisienki... 30.05.03, 01:58 ... i zamiast truskawek z szampanem proponuje "pijanego arbuza". Aby frajda byla calkowita potrzeba: 1 dojrzalego arbuza+uzo+strzykawka. Robi sie arbuzowi przynajmniej 10 szpryc "uzocycliny" w roznych miejscach i wsadza do lodowki na kilka godzin, aby uzo zamienilo sie w krysztalki. Po rozcieciu arbuza - piekny widok, a jak smakuje!!! Nie wspominam juz o efekcie - ZAJE.....YYYYYY!!! P.S.Tym przepisem "rewanzuje sie" za kompot z rabarbaru - az mnie szczeki bolaly i slinka ciekla i - musialem sie obejsc smakiem... Pozdr.+smacznego&na zdrowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: A ja wole wisienki... IP: *.lublin.mm.pl 01.06.03, 18:41 Wszystko git tylko ja nie kształcona - co to jest uzo? A kompot znów był pyszny w ten łikend na wiosce bo znalazłam pod płotem całe dwa krzaki rabarbaru :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ratira Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 00:56 A ja dzis pierwsze w tym roku.. :))) mmm.. slodziutkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 01.06.03, 23:16 "UZO" (nie mylic z "uzi") to grecka anyzowka - napoj wysokoprocentowy, doskonaly na upaly. Trzymany w zamrazalniku zamienia sie w krzysztalki, rozzedzony woda nabiera wygladu obloczka. Piekne i smaczne! Na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... IP: *.lublin.mm.pl 01.06.03, 23:29 Ach, anyżówka........uwielbiam........... Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 01.06.03, 23:32 No widzisz?!!!! Sprobuj "pijanego arbuza"! Pycha, a jaki ubaw przy przygotowywaniu. O "potem" nie wspomne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilja Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... IP: *.lubl.gazeta.pl 06.06.03, 14:47 Ale arbuza do lodówki czy zamrażalnika? Bo ja mam całą butelke ouzo z minionych wakacji i jakoś mi to nie wchodzi...(az dziwne.....!) Ale może z arbuzikiem........? nocny_marek napisał: > No widzisz?!!!! Sprobuj "pijanego arbuza"! Pycha, a jaki ubaw przy > przygotowywaniu. O "potem" nie wspomne... Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Re: Tesknie za TRUSKAWKAMI.... 06.06.03, 15:54 Arbuza do lodowki - jesli slaba - wlocz na maxa! Co do uzo - raczej o temp.pokojowej - bo sie igla zapcha. Zycze milych wrazen! NM Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Obiecalem przepis na... 11.06.03, 22:42 ... sok z bzu i akacji: 50 kwiatostanow bzu (biala akacja) zalac 3 l zimnej wody i odstawic na 24 godz., po czym przecedzic, dodac cukru - na litr otrzymanego soku 1 kg cukru, mieszac do rozpuszczenia i dodac 1 opakowanie kwasku cytrynowego; przelac do butelek i szczelnie zakorkowac. Produkt gotowy do uzytku - doskonale orzezwia podczas upalow, choc niespecjalnie trwaly. Jesli na wierzchu zabutelkowanej cieczy pojawi sie cienka warstewka plesni - nie bojcie sie - to nic nie szkodzi - sok nadal nadaje sie do picia. Oczywiscie otrzymany produkt jest koncentratem, wiec nalezy go rozrzedzac woda (moze byc i gazowana). Szybkie i niepracochlonne picie - smacznego! W niedziele robie "pijanego arbuza" - zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Re: chce mi sie wisienek..... 12.06.03, 21:38 To wpadnij na nocny watek kojako79. Jest tam taka jedna Wisienka - b.fajna, tylko ostatnio cos rzadko tam zaglada... ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna33 Re: chce mi sie wisienek..... 12.06.03, 21:42 Wisienki hmm fajna rzecz.Tylko ze ja mam 2 kilo truskawek i mialam dzis z nich pierogi zrobic a taki mnie len ogarnal ze ...Ach szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Re: chce mi sie wisienek..... 12.06.03, 21:47 To wloz je do zamrazalnika! Straca troche na fasonie, ale to nic. Pierogi zrobisz - kiedy bedziesz miala czas (i nie bedziesz miala lenia). ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Widzialem arbuuuuuzy... 14.06.03, 21:23 ... na rynku! Niech tylko zaczne urlop i bedzie nas dwoch pijanych - arbuz i ja! ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
izis_2003 Re: Widzialem arbuuuuuzy... 14.06.03, 22:52 nocny_marek napisał: > ... na rynku! Niech tylko zaczne urlop i bedzie nas dwoch pijanych - arbuz i > ja! ;o))) A ja juz jadał super arbuzika. I nawet nie miał dużo tych ochydnych pestek.:) Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Re: Widzialem arbuuuuuzy... 14.06.03, 23:10 Pijanego arbuza, Izis, czy naturale? Zob.wyzej moja recepte na wyskokowego arbuza, wiesz jaki potem jest ubaw? ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone szczerze mowiac to... 15.06.03, 15:08 ...rzygac mi sie juz chce od tych truskawek... gdzie nie spojrze to truskawki! W sklepie truskawki, na ulicy truskawki, w lodowce truskawki, w smietniku truskawki, na koldrze truskawki... no ile mozna!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: szczerze mowiac to... 05.12.03, 14:46 silverstone napisała: > ...rzygac mi sie juz chce od tych truskawek... gdzie nie spojrze to truskawki! > W sklepie truskawki, na ulicy truskawki, w lodowce truskawki, w smietniku > truskawki, na koldrze truskawki... no ile mozna!! > > :)) ech.. gdzie te truskawki........... Odpowiedz Link Zgłoś
vajder Re: szczerze mowiac to... 05.12.03, 22:25 ide do piwnicy i mam. słodkie, całe - ile chce... trzeba sie tylko bylo zabezpieczyc w sezonie na truskawki... :) wisienki tez sie znajda ;) Odpowiedz Link Zgłoś