Dodaj do ulubionych

Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 20:13
I po co była ta cała histeria. Ciekawe czy wszyscy są zadowoleni.
Większość jest zawiedziona, że nie ma sie do czego przyczepić.
Obserwuj wątek
    • jakub_polewski Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 21.10.09, 20:38
      Gość portalu: pająk napisał(a):

> I po co była ta cała histeria. Ciekawe czy wszyscy są zadowoleni.
      > Większość jest zawiedziona, że nie ma sie do czego przyczepić.

Nie wiem jak "wszyscy", ale jedna sprawa przynajmniej jest wyjaśniona in plus.
      Teraz pozostała sprawa bardzo niepokojących planów stworzenia z tej części
      miasta wielkiego potoku samochodowego. Innymi słowy co z integracją systemów
      tramwajowego, kolejowego, pieszo-rowerowego i samochodowego, w tym planami
      likwidacji obecnej sieci tramwajowej w mieście?

Jakoś nie mogę się doszukać nic konkretnego w tym temacie.

Oraz druga sprawa: co z planami wyburzeń nie wiadomo w jakim celu budynków
      frontowych po obu stronach ulicy Kilińskiego i wielu innych?

I na koniec trzecia sprawa: Dlaczego "debaty publiczne" w Łodzi na temat Nowego
      Centrum Łodzi są organizowane tak, aby ani nie były debatami, ani publicznymi?
      Chodzi m.in. o zatajanie informacji w mediach (przez Magistrat odpowiedzialny za
      upublicznienie jak najbardziej skuteczne debat), pojawianie się informacji w
      sieci w ostatniej chwili (albo jak w przypadku jednej z komisji rady miejskiej
      po fakcie) albo wysyłanie na skrzynki pocztowe tylko wybranym mieszkańcom
      informacji o spotkaniach?

Pozdrawiam.
    • graz.ka Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 21.10.09, 20:38
      Pewnie będzie "na szkle malowane" jak Filharmonia :)
      • Gość: junaone Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.lodz.mm.pl 21.10.09, 20:57
        tego właśnie się obawiam - że powstanie kolejne akwarium. Co my? Rybki?
    • Gość: amg Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany IP: *.toya.net.pl 21.10.09, 20:49
      Nie ma co, jesteśmy bogatym miastem. Na odrobinę megalomanii, poprzez odbudowę
      jednego z symboli upadku Łodzi nas stać :)
      • Gość: pająk Do jakuba---polewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 21:14
        No myślałem, że tak rozreklamowany facet, który robi wiele szumu
        wokół siebie będzie bardziej rozgarnięty.
        Człowieku o jakiej debacie publicznej ty piszesz. Może
        zastanów sie dlaczego milczałeś jak w beznadziejny sposób nam
        obudowywano Piłsudskiego różnymi Ibisami, Galeriami, philipsami, czy
        ostatnio nowym hotelem ( ni przypioł 10 kondygnacyjnym). Gdzie byłes
        z tymi swoimi debatami, albo rządaniem o nie, kiedy z centrum Łodzi
        tworzono prowncję. Skończmy już ze sztucznym zaangażowaniem, które w
        efekcie końcowym służy tylko tym pseudozaangażowanym, a Łódź jak
        była samotna i zaniedbana tak pozostała taką.

Teraz kiedy powstaje coś czego nie rozumiesz - rządasz żeby
        ktoś zrobił ci wykład.
        Otóż bratku : zadna linia tramwajowa nie będzie likwidowana, żadne
        oficyny frontowe przy Kilińskiego nie będą wyburzane i nie siej
        zamętu, który wynika z twojej i tylko twojej obojętności i niewiedzy.
        • patsywojt Re: Do jakuba---polewskiego 21.10.09, 23:09
          Tworzone właśnie studium zagospodarowania miasta przewiduje likwidację ok 1/3
          torowisk tramwajowych. Nie wiadomo też nic o integracji kolei z transportem
          publicznym w Łodzi. A raczej wiadomo - ma tego nie być.

Nie wiem czemu Kuba milczał i nie organizował debat na temat budowy czegoś przy
          Piłsudskiego. Może był zajęty szykowaniem się do matury... Ale rozumiem, że
          działa tu zasada - jak nie spałeś w '81 na styropianie to morda w ciup dzisiaj!
          Jak nie robiłeś debat w 2004 o nie domagaj się jakiś w 2009!
          I zwracam uwagę, ze czasy mieliśmy nieco inne a i zagospodarowanie terenu przy
          Piłsudskiego szczególnie intensywne nie było.
          • jakub_polewski Re: Do jakuba---polewskiego 22.10.09, 00:06
            patsywojt napisała:

> Nie wiem czemu Kuba milczał i nie organizował debat na temat
            > budowy czegoś przy Piłsudskiego. Może był zajęty szykowaniem się
            > do matury...

Czekaj, w 1999 to jednak zdawałem dopiero do liceum ;D Ale wiesz, teraz jak Pan
            "Pająk" mnie uświadomił, to faktycznie mogłem wówczas rzucić szkołę i
            protestować jako 13-latek, żeby nie zabudowywali tego pustego parkingu pod
            blokowiskiem. Na co komu budowanie hoteli, Centrum Biznesu i jakiegoś
            multipleksu i to na dodatek w okresie kryzysu lat 90-tych. Lepszy pusty parking,
            czyż nie Panie "Pająk"? ;)

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :)
            • Gość: jw Dzieci weźcie się do pracy, a nie do polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 12:59
              jw
        • jakub_polewski Re: Do jakuba---polewskiego 21.10.09, 23:49

> No myślałem, że tak rozreklamowany facet, który robi wiele szumu
          > wokół siebie będzie bardziej rozgarnięty.

A ja miałem nadzieję, że na tym forum można podyskutować na pewnym poziomie
          wykraczającym poza mało wymyślne zaczepki.

> Człowieku o jakiej debacie publicznej ty piszesz.

Raczej jednoznacznie sformułowałem wypowiedź, tj. chodzi o debatę publiczną
          organizowaną przez Urząd Miasta Łodzi, dotyczącą zagospodarowania obszaru
          Kopcińskiego - Narutowicza - Kilińskiego - Tuwima.

> Może zastanów sie dlaczego milczałeś jak w beznadziejny sposób nam
          > obudowywano Piłsudskiego różnymi Ibisami, Galeriami,

Bo byłem wtedy uczniem szkoły podstawowej (lub rozpoczynałem liceum)? Poza tym
          skąd Pan wie, że nigdzie się później nie wypowiadałem na ten temat, i wreszcie
          dlaczego miałbym wypowiadać się konkretnie wobec każdego z tych poszczególnych
          budynków? Innymi słowy jaki ma to związek z tematem Nowego Centrum Łodzi i ze
          mną osobiście, skoro to nie ja jestem urzędnikiem, a to urzędnicy odpowiadają za
          zarządzanie tym miastem? Proszę o bardziej konkretne zapytania, bo doprawdy nie
          rozumiem co ma Pan na myśli.

> philipsami, czy ostatnio nowym hotelem ( ni przypioł 10
          > kondygnacyjnym).

Moją opinię na temat Philipsa (Infosys) i planowanego hotelu Novotel znajdzie
          Pan na Forum Polskich Wieżowców. Na przyszłość uniknie Pan kompromitacji (co
          prawda niewielkiej, bo pisze Pan anonimowo) kiedy zanim postawi Pan osąd na
          czyjś temat, uprzednio postara się Pan jednak sprawdzić interesujące Pana
          informacje.

> Gdzie byłes z tymi swoimi debatami, albo rządaniem o nie, kiedy z > centrum
          Łodzi tworzono prowncję.

Jak już wyżej napisałem, byłem w szkole podstawowej lub zaczynałem liceum. A
          gdzie miałem być jako 12 - 14 latek?

> Skończmy już ze sztucznym zaangażowaniem, które w
          > efekcie końcowym służy tylko tym pseudozaangażowanym, a Łódź jak
          > była samotna i zaniedbana tak pozostała taką.

Proszę się wypowiadać za siebie, ja zamierzam brać udział w każdej debacie
          dotyczącej strategicznych inwestycji w Łodzi bo jestem mieszkańcem tego miasta i
          chcę wiedzieć co urzędnicy robią z pieniędzmi publicznymi oraz w jaki sposób. To
          się nazywa udział społeczności lokalnej w rozwoju miasta i jest podstawą
          samorządności w systemie demokratycznym. Przymusu korzystania z demokracji
          natomiast nikt nie ma, może Pan nie brać udziału w takich debatach. Jest
          natomiast coraz więcej świadomych mieszkańców interesujących się własnym
          otoczeniem i chcących mieć wpływ na politykę prowadzoną przez Magistrat. To, że
          po 20 latach od transformacji ustrojowej Łódź jeszcze jest dotknięta
          niebezpiecznym marazmem obywatelskim nie jest powodem do zadowolenia w moim
          prywatnym przekonaniu. Zna Pan takie pojęcie jak postdemokracja? A zna
          Pan może negatywne skutki tego zjawiska?

> Teraz kiedy powstaje coś czego nie rozumiesz - rządasz żeby
          > ktoś zrobił ci wykład.

Oczywiście, że domagam się informowania wszystkich mieszkańców w tym mnie o każdych:

1) planach,
          2) sposobie ich realizacji,
          3) źródłach finansowania,
          4) projektach zagospodarowania,

itd, bo po pierwsze to jest podstawa demokracji, po drugie pozwala nadzorować
          działania władz i unikać "niejasności" (taki eufemizm ;) oraz spełnia możliwości
          jakie w demokratycznym ustroju daje obywatelom prawo, w tym prawo do informacji
          publicznej i wielu innych.

Jako demokrata nie rozumiem Pana wątpliwości w tej kwestii.

> Otóż bratku :

Otóż nie znam Pana i proszę nie nazywać mnie w ten sposób, imię i nazwisko ma
          Pan podane w moim niku.

> zadna linia tramwajowa nie będzie likwidowana

Na jakiej podstawie Pan tak twierdzi? Ja twierdzę, że istnieją takie plany i są
          opisane po pierwsze na dokumencie urzędowym będącym Kierunkami Rozwoju w
          projekcie Studium Uwarunkowań i Kierunkach Zagospodarowania Przestrzennego dla
          Łodzi w postaci planszy odnoszącej się do "Systemu Komunikacyjnego" z
          aktualnością na wrzesień 2009, na którym to planie usunięto większość linii
          tramwajowych, a obecny przebieg ŁTR przerzucono na ul. Wólczańską, po drugie na
          planszy również o tej samej numeracji i dacie (wrzesień 2009), ale przekazanej
          radnym Rady Miejskiej, na której to planszy, pomimo tej samej numeracji (to jest
          ciekawe, bo wystarczyło zmienić miesiąc na październik, a nie zrobiono tego)
          znikają wszystkie linie tramwajowe poza obecnym przebiegiem ŁTR, co jednak jest
          nadal umieszczone w "Kierunkach Rozwoju", a więc części docelowej. Oznacza to
          zatem, że albo likwiduje się wszystkie linie poza ŁTR, albo ktoś chciał
          zignorować kwestię planowania dla systemu tramwajowego w Łodzi, co jest co
          najmniej równie absurdalne.

> żadne oficyny frontowe przy Kilińskiego nie będą wyburzane

Proszę jeszcze raz to napisać odnośnie 3 budynków frontowych pod adresem
          Kilińskiego 60, oraz odnieść się tak samo do kamienic, które na tym planie, nie
          zostały uwzględnione do zachowania: "ŁÓDŹ - KONCEPCJA UZUPEŁNIAJĄCEGO UKŁADU
          DRÓG W KWARTAŁACH ULIC" -> teren-urbanistyka.pl/opracowania.php?type=k
          pomijam całą pierzeję kamienic z ul. Składowej, bo one są już dawno przesądzone
          (szkoda 2 z 5), narożnika P.O.W. ze Składową oraz komina pofabrycznego pomiędzy
          PKP a Tuwima (nie chodzi o komin EC-1), a właściwie tam są 2 kominy fabryczne do
          rozbiórki bo jeden również jest przy Składowej w zabudowie oficynowej. Ale to
          już szczegóły, nie tak dawno jeszcze "ciekawostką" był plan rozkopania całego
          parku wokół cerkwi Aleksandra Newskiego (bardzo mądry pomysł).

> i nie siej zamętu

Ja jedynie pytam, natomiast Pana reakcja jest dość zastanawiająca. Nie rozmawia
          Pan w sposób spokojny i rzeczowy, lecz emocjonalnie i przekraczając pewną
          granicę kultury osobistej.

> który wynika z twojej i tylko twojej obojętności i niewiedzy.

Jeśli dokumentacja zatwierdzona zarządzeniem Prezydenta Łodzi oraz opublikowane
          projekty spółki, która opracowuje na zlecenie Urzędu Miasta Łodzi m.in. Studium
          Uwarunkowań... jest dla Pana "obojętnością i niewiedzą" to pozostawię to bez
          komentarza.

Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: sas Co za przemądrzały knypek ten polewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 13:09
            Coś niecoś liznął i chce nadzorować i rozliczać.To ton polewskiego i
            zadufanie no może jeszcze brak pokory są nie do przyjęcia.

Są bowiem ludzie którzy budują swoją pseudokarierę tylko na ciągłej
            krytyce tych co ciężko pracują.
            • jakub_polewski Re: Co za przemądrzały knypek ten polewski 22.10.09, 14:32
              Gość portalu: sas napisał(a):

> Coś niecoś liznął i chce nadzorować i rozliczać.

Dziękuję Panu, za "rzeczową" i kulturalną dyskusję. Jakoś nie czuję się
              sprowokowany, chociaż bardzo się Pan stara :)

> To ton polewskiego i zadufanie no może jeszcze brak pokory są nie > do przyjęcia.

No to co z tym wyburzaniem? Chyba jednak Pan nie ma nic sensownego do napisania
              w temacie, nie umie się Pan odnieść do oficjalnej dokumentacji.

> Są bowiem ludzie którzy budują swoją pseudokarierę tylko na
              > ciągłej krytyce tych co ciężko pracują.

A Pan należy do tych pierwszych czy drugich? Albo nie ważne, widzę, że Panu obce
              są standardy demokracji samorządowej i nie rozumie najwyraźniej Pan o czym się
              do Pana pisze. Może jeszcze trochę inwektyw Pan napisze i poczuje się bardziej
              samodoceniony? Wie Pan, nie chcę Pana martwić, ale pełnienie funkcji publicznej
              nie polega na budowaniu własnej kariery w celu poczucia spełnienia i
              dowartościowania, tylko jest to służenie ogółowi społecznemu, szczególnie, że
              pensje pobiera się wtedy z podatków tych, którzy mają prawo nadzorować na co ich
              pieniądze idą a dokładniej w jaki sposób. Jeśli Pan tego nie rozumie, to czas
              może przemyśleć własną - jak Pan to określił - "karierę". Lata socjalizmu są
              dawno za nami. Proszę się otrząsnąć z tej przeszłości.

A Pana inwektywy nawet nie są zabawne, bo próbować ubliżać komuś też trzeba umieć :)
              • Gość: magda Re: Co za przemądrzały knypek ten polewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 01:48
                Człowieku przestań ciągle ujadać to starają ci się wytłumaczyć, a ty
                znowu swoje, jezu co on wie o PRL-u.
                • jakub_polewski korzystac ze zmiennego IP 26.10.09, 07:25
                  kim jesteś magda vel sas vel vojzek ? za trolowanie ktos ci placi czy tak z nudow ?
          • Gość: świąteczny Re: Do jakuba---polewskiego IP: *.opera-mini.net 24.10.09, 19:13
            Myslisz ze jak bedziesz sie zwracal do forumowiczow per "Pan" to bedziesz nagle mial racje, czy co, zje­bie?
            • Gość: republika Re: Do jakuba---polewskiego-smiesznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 09:57
              Przecież to manager FUP - wreszcie wydaje mu się, że jest kimś i
              dlatego taki ważny. Bez tego managera czułby się mniej pewnie, z tym
              managerem może juz pouczać innych......śmiech....
        • Gość: Ula Re: Do jakuba---polewskiego IP: *.4web.pl 22.10.09, 09:22
          Sęk w tym - skąd łodzianie mają wiedzieć co będzie wyburzane, co bedzie
          budowane, przez kogo, kiedy i za czyje pieniądze skoro NIE ISTNIEJĄ w tej
          dziedzinie KONSULTACJE SPOŁECZNE - konkretne, prowadzone prze UMŁ (tak, by było
          kogo rozliczyć z obietnic) a nie wyrywkowe informacje w gazetach, na zasadzie
          kawałek o torach, kawałek o hotelach, kawałek o cudach.
          Z klockowatych wizualizacji, którymi MAMIĄ nas władze w gazetach owszem,
          wynikają wyburzenia lub zmiany funkcji wielu budynków przy KIlińskiego...
          • Gość: sas Re: Do jakuba---polewskiego-brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 13:13
            Ludzie gdyby z wami zaczęto cokolwiek konsultować to w Łodzi nic by
            nie powstało.
            Konsultowano rewaloryzację Księżego Młyna - dlatego inwestor
            uciekł, a Famuły nadal popadaja w ruinę.
            • jakub_polewski Re: Do jakuba---polewskiego-brednie 22.10.09, 14:21
              Gość portalu: sas napisał(a):

> Ludzie gdyby z wami zaczęto cokolwiek konsultować to w Łodzi nic
              > by nie powstało.

I to jest właśnie podejście dzisiejszych urzędników do m.in. rewitalizacji.
              Ideologia czerpana ściśle z PRLu.

> Konsultowano rewaloryzację Księżego Młyna - dlatego inwestor
              > uciekł, a Famuły nadal popadają w ruinę.

Jakiego ma Pan, Panie "Pająk", inwestora na myśli?

A swoją drogą to widać, że z takim podejściem nie umie rozeznać Pan najwyraźniej
              czym są konsultacje i w którym etapie planowania inwestycyjnego one powinny
              wystąpić oraz jaką rolę odegrać. Posiadła Scheiblera i Grohmana to najgorzej
              przeprowadzona inwestycja jaką można sobie wyobrazić. Po pierwsze bez
              konsultacji na początku (nie w trakcie, jak już ściągnięto dziwaczną metodą
              "inwestora"), po drugie bez zabezpieczenia równolegle terenu ze względu na
              unikatową wartość kulturową, po trzecie bez jakichkolwiek planów
              zagospodarowania przestrzennego i warunków inwestowania oraz finansowania z
              wielu (!) źródeł, po czwarte jakie są skutki to teraz właśnie widać. Między
              innymi inwestor, który nieodpowiedzialnie nadto budował nowe budynki zanim
              skończył adaptację przędzalni, jakieś sprzeczne z jakimikolwiek warunkami
              konserwatorskimi blokowiska styropianowe, wiele zburzonych budynków jeszcze w
              ostatnich latach (wręcz popłakać się można na widok tego, co zrobiono z fabryką
              Barcińskiego), jakieś blaszane hale pomiędzy rozlatującymi się jeszcze w 2007
              roku oryginalnymi magazynami w ŁSSE, na deser chciano powyburzać zabytkowe -
              obecnie na szczęście w rejestrze zabytków, bo w Łodzi to Urząd Wojewódzki musi
              wyręczać Magistrat - famuły grohmanowskie przy Targowej i dalej przy Kilińskiego
              pod jakieś absurdalne szerokie trasy, które w rezultacie zdegradowały by ten
              obszar ostatecznie nie pełniąc żadnej sensownej funkcji transportowej poza
              zakorkowywaniem śródmieścia.

To się nazywa inteligentne planowanie inwestycyjne w kraju demokratycznym
              będącym częścią UE. Brawo.
              • Gość: vojzek Re: Do jakuba---polewskiego-brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 01:52
                nie mogę uwierzyć manager FUP - to niewiarygodne>>>>>
        • wojcikmarcin Re: Do jakuba---polewskiego 22.10.09, 13:36
          > Otóż bratku : zadna linia tramwajowa nie będzie likwidowana, żadne
          > oficyny frontowe przy Kilińskiego nie będą wyburzane i nie siej
          > zamętu, który wynika z twojej i tylko twojej obojętności i niewiedzy.

Nie wiem jak z liniami tranwajowymi ale posesji przy Kilińskiego chyba
          111(Kilińskiego a Nawrot) już dawno nie ma, to samo z 119. Ciąg od 121 aż do
          Piłsudskiego jest przeznaczony do rozbiórki.
          • jakub_polewski Re: Do jakuba---polewskiego 22.10.09, 14:46
            wojcikmarcin napisał:

> Nie wiem jak z liniami tranwajowymi ale posesji przy Kilińskiego
            > chyba 111(Kilińskiego a Nawrot) już dawno nie ma, to samo z 119.
            > Ciąg od 121 aż do Piłsudskiego jest przeznaczony do rozbiórki.

Dokładnie, a to jest jeszcze inna sprawa, ale nie dotyczy bezpośrednio Nowego
            Centrum. Dlatego dzisiaj mamy taki w Łodzi piękny krajobraz jak po wojnie,
            szczególnie jak specjalnie dla jednego z nowobudowanych hoteli zamiast nakazać
            podziemnego parkingu wyburzono cały XIX-wieczny dom pod... parking. Dzisiaj to
            wygląda ze skrzyżowania Orla/Kilińskiego jakby ktoś był w centrum Groznego. Ot
            taka polityka Wydziału Planowania Przestrzennego oraz Wydziału Budynków i
            Lokali. W Łodzi domy i kamienice nie są dla ludzi, podobnie jak urzędnicy nie są
            dla ludzi. Urzędnicy są dla samych siebie i własnych "karier" (dziękuję Panie
            "Pająk" za podpowiedź) natomiast ludzie to w ogóle (jak Pan "Pająk" również to
            określił) są zbędni i przeszkadzają w wielkich interesach (o których niewiele
            kto cokolwiek wie poza papką w mediach). Budynki też... są zbędne i przeszkadzają.
        • Gość: miś Re: Do jakuba---polewskiego IP: *.pai.net.pl 22.10.09, 14:34
          Pająk, dobrze plączesz, choć nieco za dużo wymagasz. JP jest jak sól
          potrzebny i jak sól w nadmiarze niestrawny; cały na nie; a do tego
          ma bufońskie zadęcie. Jak spóści trochę powietrza i się więcej
          nauczy, to będą z niego ludzie...
          Jestem pełen dobrej wiary!
    • paudys Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany 21.10.09, 21:31
      Jasne, już teraz przez 5km od Widzewskiej do Transmisyjnej nie da się przejechać przez tory to jeszcze zlikwidujcie i te przejazdy...
      Kiedy będzie przedłużona Puszkina? Co z trasą Konstytucyjna?
      • jakub_polewski Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 21.10.09, 23:57
        paudys napisał(a):

> Co z trasą Konstytucyjna?

Z jednej strony na szczęście uwzględnia się w planach do realizacji inwestycji
        drogowych, z drugiej niestety na początek planuje się poszerzanie dróg w samym
        śródmieściu Łodzi, co przekreśla sens budowania obwodnic, w tym TK.
    • Gość: dwa Michaly Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.10.09, 21:32
      Włodzimierz Tomaszewski, wiceprezydent miasta: - Dotychczasowa zabudowa koliduje
      z trasą wykopu. Od początku było wiadomo, że budynek dworca na czas robót musi
      zostać rozebrany.

To co ten Kropa - urwał sie z choinki?
      • Gość: zzz Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.146.233.203.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.10.09, 22:06
        w takim razie po czyim trupie rozbiorą ten dworzec, bo juz nie
        kumam...?
        • zue2 Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 21.10.09, 22:12

Gość portalu: zzz napisał(a):

> w takim razie po czyim trupie rozbiorą ten dworzec, bo juz nie
          > kumam...?

Po trupie teatralnej.
    • Gość: maniek Będzie tak jak z Filharmonią IP: *.lodz.mm.pl 21.10.09, 21:53
      Odbudują atrapę fasady namalowaną na szkle. Będzie tandetne jak całe
      miasto.
    • Gość: Gia Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany IP: 91.193.160.* 21.10.09, 22:59
      nawet mnie nie wkur.... wyburzmy wszystkie zabytki i postawmy szklane domy.:/:/
    • Gość: wkurzony co za p..........a obłuda! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 23:56
      W ciągu ostatnich lat działacze i redaktorzy płakali rzewnymi łzami,
      że burzy się zabytki. jakoś nie słuszałem wtedy o "zaszczanych"
      fabrykach, browarze czy remizie, które stoja na drodze do postępu i
      nowoczesnych niezbędnych inwestycji.
      Ale teraz to co innego - jest rozkaz żeby fabryczny wy....lić to się
      to zrobi.
      CHyba tem dworzec dla miasta jest 100 razy cenniejszy niż dziadowska
      remiza!!!!!!
      Wszystkie zabytki są równ, ale niektóre sa równiejsze od innych...
      Kalemu burzą - źle, Kali burzy - DOBRZE!
      • jakub_polewski Re: co za p..........a obłuda! 22.10.09, 00:01
        Gość portalu: wkurzony napisał(a):

> W ciągu ostatnich lat działacze i redaktorzy płakali rzewnymi łzami,
        > że burzy się zabytki. jakoś nie słuszałem wtedy o "zaszczanych"
        > fabrykach, browarze czy remizie, które stoja na drodze do postępu i
        > nowoczesnych niezbędnych inwestycji.
        > Ale teraz to co innego - jest rozkaz żeby fabryczny wy....lić to się
        > to zrobi.
        > CHyba tem dworzec dla miasta jest 100 razy cenniejszy niż dziadowska
        > remiza!!!!!!
        > Wszystkie zabytki są równ, ale niektóre sa równiejsze od innych...
        > Kalemu burzą - źle, Kali burzy - DOBRZE!

Nie ma racji z prostego powodu. KDP jest Łodzi priorytetowo niezbędna. Bez tej
        inwestycji Łódź zmarnuje niepowtarzalną szansę na odzyskanie odpowiedniego
        statusu komunikacyjnego. A budynek Fabrycznego nie jest arcydziełem
        architektonicznym, żeby nie móc go na czas budowy nowego dworca rozebrać.
        Zresztą nie takie budynki przenoszono, a nieporównywalnie bardziej wartościowe.
      • Gość: .Życzliwy Re: co za p..........a obłuda! IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.09, 15:52
        które stoja na drodze do postępu i
        > nowoczesnych niezbędnych inwestycji.

Bo nie stoją.

> CHyba tem dworzec dla miasta jest 100 razy cenniejszy niż dziadowska
        > remiza!!!!!!

Nawet jeśli, to nowy dworzec jest Łodzi 1000 razy bardziej potrzebny niż bloki
        na Sienkiewicza, które być może powstaną, a najprawdopodobniej skończy się na
        parkingu.

> Wszystkie zabytki są równ,

Nie.

> Kalemu burzą - źle, Kali burzy - DOBRZE!

Tak.
    • Gość: smakaroni Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany IP: 89.108.207.* 22.10.09, 00:44
      Wiceprezydent Włodzimierz Tomaszewski zapewnił radnych, że sylwetka budynku stacji kolejowej zostanie wkomponowana w Nowe Centrum Łodzi

Swietna wiadomosc! Czyli co? Cos w tym stylu?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,72055505,86958517.html
      W lodzkim stylu?
      forum.gazeta.pl/forum/w,443,72056544,72056544,Wiecie_moze_jaki_to_styl_.html
      • Gość: sequ Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 01:32
        Gość portalu: smakaroni napisał(a):

> Wiceprezydent Włodzimierz Tomaszewski zapewnił radnych, że sylwetka budynku
        > stacji kolejowej zostanie wkomponowana w Nowe Centrum Łodzi

>
        > Swietna wiadomosc! Czyli co? Cos w tym stylu?
        > fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,72055505,86958517.html

Dlatego część mieszkańców domaga się odbudowy całej kubatury, a nie robienia
        ściany wklejonej do czegoś zupełnie nowego. Są znacznie lepsze rozwiązania niż
        doklejanie ścian po starym do nowego.
        • Gość: Życzliwy Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.09, 15:43
          > Dlatego część mieszkańców domaga się odbudowy całej kubatury, a nie robienia
          > ściany wklejonej do czegoś zupełnie nowego.

A część domaga się przeniesienia tego strupa w całości do krainy wiecznych
          narkomanów pod hasłem "nigdy więcej". Dwie ściany g*wnianego budynku wklejonego
          na siłę w nowowczesną architekturę będą wyglądać, jak przysłowiowe pół d*py zza
          krzaka. Tak zrobiono w Petersburgu w przypadku dworca fińskiego - fragment
          starej ściany wystaje z nowej ściany, a na dworcu stoi zapakowana w szklane
          akwarium lokomotywa, którą sam Lenin powrócił z przymusowej emigracji. Nie muszę
          chyba dodawać, że tego jakże "cennego" dziedzictwa nikt nie ogląda, a tym
          bardziej nie podziwia. Ale cóż - sowieckie wzorce najwyraźniej nam podchodzą.
          • Gość: sequ Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 16:58
            Gość portalu: Życzliwy napisał(a):

> Dwie ściany g*wnianego budynku wklejonego na siłę w nowowczesną
            > architekturę będą wyglądać, jak przysłowiowe pół d*py zza
            > krzaka.

Zgoda w 100%, tylko wyjaśnij to autorom durnego pomysłu (PKP? UMŁ?), a nie tym,
            którzy postulują rekonstrukcję bryły uwzględnioną w inteligentny sposób w
            projekcie nowego gmachu dworca, a nie doklejania choćby nawet 4, 10, 50 ścianek.
            Czytaj ze zrozumieniem, naprawdę. Albo może użyj w końcu wyobraźni, bo piszesz
            jakby ci jej brakowało.

A tak w ogóle to mieszają ci się już 2 różne nicki "." z "Życzliwym". Nie
            nadążasz ich zmieniać? ;-D
    • Gość: pp Czyli Kropa w kropce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 08:58
      A jednak wyburzą . Bez trupa się nie obejdzie ( politycznie to już
      dawno trup). Odtworzenie ściany to kompromis, który bedzie jednym
      bardziej pasował drugim mniej. Ale nie będzie zadnego Abu Simbel (
      czyli przenoszenia po kawałku)
    • lew_konia Kompozycja w stylu Filharmonii Loeglera... 22.10.09, 09:10
      ... ze szklanym obrazkiem na fasadzie.

Proponuję jeszcze jedno "nowoczesne" rozwiązanie - plastikowy odlew.
      • zue2 Re: Kompozycja w stylu Filharmonii Loeglera... 22.10.09, 19:16
        lew_konia napisała:

> ... ze szklanym obrazkiem na fasadzie.
        >
        > Proponuję jeszcze jedno "nowoczesne" rozwiązanie - plastikowy odlew.

niby racja ale...

Stiuk - tania imitacja marmuru
        sztukateria- tani gipsowy odlew udający rzeźbę
        Boniowanie - imitacja kamienia
    • Gość: mtrex Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany IP: 82.160.254.* 22.10.09, 09:48
      No ja się nie mogę doczekać tego wiaduktu na niciarnianej buhahaha
      "Ul. Niciarniana będzie miała przejazd nad torowiskiem"

T będzie jakiś super mini wiadukcik, czy torowisko wprowadzą pod ziemię.

I ktoś wcześniej zadał sensowne pytanie: co z przedłużeniem puszkina!?
      A no, pewno nic, władze miasta liczą na obwodnice Łodzi która powstanie w 2058
      roku. :-)

Więc będzie po staremu. Niciarniana zawalona, transmisyjna już jest zawalona a
      bedzie jeszcze bardziej i tyle....
      • Gość: Życzliwy Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.09, 15:46
        > T będzie jakiś super mini wiadukcik, czy torowisko wprowadzą pod ziemię.

to drugie

> A no, pewno nic, władze miasta liczą na obwodnice Łodzi która powstanie w 2058

2012. Umowa podpisana. Tyle, ze raczej będzie płatna (zobaczymy, jak będą
        zlokalizowane bramki)
    • Gość: bene Dworzec Fabryczny ma być zburzony ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 10:44

Pan Włodek potwierdził najważniejszy zamiar – wspólny interes PKP i
      władz miasta.

Najważniejszym celem jest zburzenie Dworca Fabrycznego, jeszcze
      zanim ukaże się jakiekolwiek „Studium wykonalności”, na którego
      wykonanie przetarg jest dopiero ogłoszony.

Bo z każdego normalnego „Studium” wyniknie jedno – że TGV
      przeprowadzona tunelem pod centrum miasta wielkości Łodzi – jest
      bzdurą ekonomiczną i techniczną bez precedensu w Europie. A tu
      jeszcze pan Stępień snuje fantazje o jakiej drugiej linii północ-
      południe, pewnie też pod centrum Łodzi (tunel długości 12 km – toż
      to będzie dopiero tramwaj regionalny !)

Więc zanim „studium” pokaże ten bezsens, Dworzec Fabryczny trzeba
      szybciutko zburzyć i będzie wolne miejsce na cokolwiek – same
      działki pod dworcem i stacją – to majątek.

A co do bełkotu o „częściowej odbudowie" czy też "odtworzeniu
      fragmentów” – czy ktoś rozsądny chociaż przez chwile wierzy w tę
      brednię ?

Lud – panie Włodku, nie jest aż tak ciemny, jakby to rządzącym
      pasowało.

Osiedle robotnicze na Księżym Młynie obroniło się przed „nową
      kulturą” panów Włodków.

Może i Dworzec Fabryczny będzie miał szczęście.

• zue2 Re: Dworzec Fabryczny ma być zburzony ! 22.10.09, 19:27
        Gość portalu: bene napisał(a):

>
        > Pan Włodek potwierdził najważniejszy zamiar – wspólny interes PKP i
        > władz miasta.
        >
        > Najważniejszym celem jest zburzenie Dworca Fabrycznego, jeszcze
        > zanim ukaże się jakiekolwiek „Studium wykonalności”, na którego
        > wykonanie przetarg jest dopiero ogłoszony.

Oczywiście widać jak na dłoni tą nienawiść całego świata do tego budynku . Nie oszukujmy się wczorajsza wizyta Joe Bidena nie dotyczyła zadnej tarczy. Przyjechał ,żeby kazać wyburzyc dworzec
        >
        > Bo z każdego normalnego „Studium” wyniknie jedno – że TGV
        > przeprowadzona tunelem pod centrum miasta wielkości Łodzi – jest
        > bzdurą ekonomiczną i techniczną bez precedensu w Europie.

Oczywiście tunele metra przebiegają w całej Europie w naturalnych grotach i pozostałościach po podziemnych rzekach.

> Więc zanim „studium” pokaże ten bezsens, Dworzec Fabryczny trzeba
        > szybciutko zburzyć i będzie wolne miejsce na cokolwiek – same
        > działki pod dworcem i stacją – to majątek.
        >

Oczywiście najwieksza wartość rynkowa ma cokolwiek po srodku niczego

> A co do bełkotu o „częściowej odbudowie" czy też "odtworzeniu
        > fragmentów” – czy ktoś rozsądny chociaż przez chwile wierzy w tę
        > brednię ?
        >
        Niestety choć mnie to nie cieszy to wierzę
        >
        > Osiedle robotnicze na Księżym Młynie obroniło się przed „nową
        > kulturą” panów Włodków.

Oczywiście i za 20-30 lat obróci się w całkowitą ruinę. Trochę szkoda .
        >
        > Może i Dworzec Fabryczny będzie miał szczęście.

A teraz trochę poważniej. Jeżeli dworzec i tunel powstaną , budynki na powierzchni będą ciekawe i staną się wizytówką miasta to chyba się z żalu pochlastasz.
      • Gość: Ącki Re: Dworzec Fabryczny ma być zburzony ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.09, 12:10
        > Najważniejszym celem jest zburzenie Dworca Fabrycznego, jeszcze
        > zanim ukaże się jakiekolwiek „Studium wykonalności”, na którego
        > wykonanie przetarg jest dopiero ogłoszony.

Studium wykonalności dla nowego dworca jest na ukończeniu, a dworca fabrycznego
        an razie nikt nie burzy.

> Bo z każdego normalnego „Studium” wyniknie jedno – że TGV
        > przeprowadzona tunelem pod centrum miasta wielkości Łodzi – jest
        > bzdurą ekonomiczną i techniczną bez precedensu w Europie.

Rzeczywiście. Taki tunel w Lipsku an przykład, to on przecież nie istnieje.

> Lud – panie Włodku, nie jest aż tak ciemny, jakby to rządzącym
        > pasowało.

Rzeczywiście. Jak widać jest wiele ciemniejszy.
      • Gość: : Podsumujmy wiec koncepcje IP: *.opera-mini.net 25.10.09, 12:51
        Podsumujmy:

W imie zachowania tego liszaja proponowales juz:

- przesuniecie dworca jeszcze dalej od centrum (Targowa, Kopcinskiego)
        - przesuniecie dworca jeszcze dalej od centrum (Zeligowskiego, Wlokniarzy)
        - calkowita rezygnacje z tunelu ktory jest jakoby bzdura i precedensem

Nie wiem, czlowieku, co ty masz w glowie, ale moglbys sprobowac troche ochlonac, bo pieprzysz juz takie niesamowite bzdury, ze wlos sie na glowie jezy. Serio.
        • Gość: Serio Wyjaśnij nam geniuszu niesamowite bzdury IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.09, 16:31
          Kim ty jesteś, żeby formułować takie opinie????? SERIO!\Na czym
          polegają te "niesamowite bzdury", może nam wyjśnisz - bardzo proszę
          (jeśli potrafisz, SERIO)
          Pozdr.
    • Gość: bene Dworzec Fabryczny bardzo przeszkadza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 11:26

>>Dotychczasowa zabudowa koliduje z trasą wykopu. Od początku było
      wiadomo, że budynek dworca na czas robót musi zostać rozebrany.<<

Jeśli to było wiadomo „od początku” – to dla czego szef pana Włodka,
      dr Jerzy K. jest wielce zaskoczony i oburzony takim zamiarem ?

Czy to ładnie, robić takie tajemnice przed szefem ?

Poza tym powtórzę moją opinię:

Dopóki nie powstały projekty techniczne nic nie jest przesądzone w
      kwestii szczegółowej lokalizacji.
      Zastanawia zawziętość urzędników w tej sprawie. Nawet „Studium”
      jeszcze nie powstało, a już wiadomo, że niezależnie od
      wszystkiego „Dworzec Fabryczny musi być zburzony”

Nie ma żadnego powodu, aby na zachód od ul. Kopcińskiego szlak
      tunelu musiał koniecznie biec dokładnie pod obecnie użytkowanymi
      torami. Tereny kolejowe mają tam od 60 metrów (na osi ulic
      Wierzbowej-Przędzalnianej, a do tego jeszcze po bokach składy i
      magazyny do wyburzenia) do 150 metrów (rejon samego dworca)
      szerokości.

Nowy dworzec może być zbudowany w dowolnym miejscu szlaku, pomiędzy
      ulicami Kopcińskiego i Targową. 900 metrów z hakiem do wyboru. Z
      wygodnym dojazdem do parkingów, z daleka od zatłoczonej ul.
      Kilińskiego.

Szlak tunelu można poprowadzić na północ od starego dworca - pod
      obecnym placem z przystankami autobusów i oficynami kamienic przy
      Składowej, które i tak pójdą pod buldożer
      - zaś nowy dworzec może zająć miejsce placu postojowego autobusów
      przy zbiegu ulic Knychalskiego i Węglowej.

Można też poprowadzić go na południe od starego dworca, z nowym
      budynkiem ulokowanym od strony ul. Tuwima, między ulicami Wodną i
      Targową, bo tam nie ma zabudowy mieszkalnej a tylko stara fabryka
      kapeluszy, dziś robiąca różne cuda z trawy morskiej (kapitał
      holenderski) oraz magazyny dawnych składów spedycyjnych
      towarzystwa „Warrant”

Nie mówiąc już o tym, że można go zbudować w zupełnie innym miejscu
      planowanego tunelu, na wielkich, pustych terenach przy ul. 6
      Sierpnia, między placem Hallera a Aleją Włókniarzy – dziś jest tam
      tylko tor żużlowy oraz lecznica sportowa a grunt, o ile mi wiadomo –
      należy do gminy miejskiej Łódź, o ile już go wydarła Skarbowi
      Państwa.

zaś w okolicy obecnego Dworca Fabrycznego wystarczy przystanek dla
      pociągów lokalnych.
      • Gość: Życzliwy Re: Dworzec Fabryczny bardzo przeszkadza. IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.09, 16:08
        > Dopóki nie powstały projekty techniczne nic nie jest przesądzone w
        > kwestii szczegółowej lokalizacji.

Tyle, że już z ogólnej lokalizacji wynika, że nie ma szans na zachowanie starego
        budynku.

> Nowy dworzec może być zbudowany w dowolnym miejscu szlaku, pomiędzy
        > ulicami Kopcińskiego i Targową. 900 metrów z hakiem do wyboru

Nie ograniczaj się, zbudujmy nowy dworzec w Grodzisku Mazowieckim. Będzie można
        łatwo dojechać autostradą i będzie z daleka od zatłoczonych ulic.

> Nie ma żadnego powodu, aby na zachód od ul. Kopcińskiego szlak
        > tunelu musiał koniecznie biec dokładnie pod obecnie użytkowanymi
        > torami.

Poza tym jednym, że nie ma innego dostępnego korytarza.

> - zaś nowy dworzec może zająć miejsce placu postojowego autobusów
        > przy zbiegu ulic Knychalskiego i Węglowej.
        > Można też poprowadzić go na południe od starego dworca, z nowym
        > budynkiem ulokowanym od strony ul. Tuwima, między ulicami Wodną i
        > Targową,

Ja proponuję skwerek na rogu Kilińskiego i Narutowicza. Jest też wolna działka
        na rogu Tramwajowej i Narutowicza, albo np. na rogu Wschodniej i Pomorskiej -
        wszystkie w sam raz na dworzec.

> zaś w okolicy obecnego Dworca Fabrycznego wystarczy przystanek dla
        > pociągów lokalnych.

To może od razu wróćmy do pomysłu dworca kolei wysokich prędkości Łódź -
        Bełchatów, bo widzę, że mieszkańców cholernie uwiera, że komuś udało się
        wywalczyć przebieg linii przez Łódź i to w dodatku z przyzwoitym dworcem.
        Doprawdy ch*lery można dostać jak się czyta takie wywody.
      • zue2 Re: Dworzec Fabryczny bardzo przeszkadza. 22.10.09, 19:45
        Gość portalu: bene napisał(a):

>
        >
        > Jeśli to było wiadomo „od początku” – to dla czego szef pana
        > Włodka,
        > dr Jerzy K. jest wielce zaskoczony i oburzony takim zamiarem ?
        >
        > Czy to ładnie, robić takie tajemnice przed szefem ?

Szef po prostu nie zrozumiał . Myślał ,że jak dworzec będzie podziemny to nawet Bonanza ocaleje

> Poza tym powtórzę moją opinię:
        >
        > Dopóki nie powstały projekty techniczne nic nie jest przesądzone w
        > kwestii szczegółowej lokalizacji.

Oczywiści może się przesunąć o jakieś 2 -3 m w lewo lub prawo.

> Zastanawia zawziętość urzędników w tej sprawie. Nawet „Studium”
        > jeszcze nie powstało, a już wiadomo, że niezależnie od
        > wszystkiego „Dworzec Fabryczny musi być zburzony”
        >
        > Nie ma żadnego powodu, aby na zachód od ul. Kopcińskiego szlak
        > tunelu musiał koniecznie biec dokładnie pod obecnie użytkowanymi
        > torami.

Jest taki powód nazywa się "logiczne myslenie"

> Szlak tunelu można poprowadzić na północ od starego dworca - pod
        > obecnym placem z przystankami autobusów i oficynami kamienic przy
        > Składowej, które i tak pójdą pod buldożer

I dalej przez budynki uniwersytetu. dwa bloki (ale to szczegół) zajezdnię MPK ( też w części zabytkową) ,zabytkowy budynek ZWIK ,Park 3 Maja

>
        > Można też poprowadzić go na południe od starego dworca, z nowym
        > budynkiem ulokowanym od strony ul. Tuwima, między ulicami Wodną i
        > Targową, bo tam nie ma zabudowy mieszkalnej a tylko stara fabryka
        > kapeluszy, dziś robiąca różne cuda z trawy morskiej (kapitał
        > holenderski) oraz magazyny dawnych składów spedycyjnych
        > towarzystwa „Warrant”

Ale ponieważ dalej jest EC1 to są trzy opcje :
        1 Aby ratować dworzec wyburzamy EC1
        2 Po dojechaniu do EC1 robimy zakręt torów pod kątem 90 na północ następnie po ominięciu EC1 znowu zakręt 90 stopni na zachód i jestesmy trasie torów- więc trzeba wyburzyć stary dworzec
        3. Po dojechaniu do EC1 robimy zakręt 90 na południe . po wyburzeniu kilku całkiem ładnych kamienicromimy zakrę na zachód i budujemy dworzec w parku Sienkiewicza
        Poniewaćż wariant 2 i tak powoduje wyburzenie dworca zostaje do wyboru wariant 1 i 3
        >

Już wcześniej Ci napisałem : rozważ kolej linową nad Łodzią
    • Gość: mix Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany IP: 195.149.64.* 22.10.09, 12:08
      Mnie w tym wszystkim martwi inna kwestia. Jak pan prezydent ma
      zamiar poprowadzić ruch z Widzewa/Olechowa/Janowa w kierunku
      północnym, przez tory. Sorka, ale czytam tak: przejazdy Malownicza i
      Widzewska na out, pozostaje Niciarniana, która już w tej chwili jest
      totalnie zapchana i dziurawa. Przepraszam czy ludzie przez te tory
      mają swoimi samochodami przeskakiwać, bo poza Niciarnianą to już
      chyba nic nie zostaje. Oczywiście dalej na zachód Kopcińskiego, ale
      chyba nie chodzi o to, by ruch wprowadzać do już i tak zapchanego
      Centrum Łodzi. Czy pan Tomaszewski i jego ludzie pomyśleli o tym za
      wczasu?
      • Gość: mirek marek Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 14:54
        > Czy pan Tomaszewski i jego ludzie pomyśleli o tym za
        > wczasu?

lol, dobry dowcip
      • Gość: Życzliwy Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.09, 16:14
        > Mnie w tym wszystkim martwi inna kwestia. Jak pan prezydent ma
        > zamiar poprowadzić ruch z Widzewa/Olechowa/Janowa w kierunku
        > północnym, przez tory. Sorka, ale czytam tak: przejazdy Malownicza i
        > Widzewska na out, pozostaje Niciarniana,

To są kompletne bzdury (tak, wiem, że jakiś dziennikarz poronił takie
        stwierdzenia na łamach DŁ - cóż, należy się przyzwyczaić do tego, jaką mamy
        prasę). Linia dużych prędkości będzie biegła w osobnym korytarzu. I tam, gdzie
        ten korytarz będzie przecinał drogę - będą robione wiadukty (przy skali
        inwestycji, jaką jest kolej poruszająca się z prędkością 350 km/h zrobienie
        wiaduktu, to naprawdę nie jest wyzwanie technologiczne). Nie da się istniejącej
        linii zaadaptować do prędkości wyższych niż 200 km/h.

A tak nawiasem mówiąc to strasznie jestem ciekawy kto rozpuszcza po redakcjach
        takie durne plotki, bo ewidentnie komuś zależy na zamieszaniu.
    • Gość: smakaroni Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany IP: 94.254.199.* 22.10.09, 16:40
      Ciekawe jak taka wkomponowana sciana dworca bedzie korespondowac z
      tym, co zaprojektuje Libenskind w rejonie EC1
      • jakub_polewski Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 22.10.09, 16:50
        Gość portalu: smakaroni napisał(a):

> Ciekawe jak taka wkomponowana sciana dworca bedzie korespondowac z
        > tym, co zaprojektuje Libenskind w rejonie EC1

Rewelacją było by, gdyby Libeskind zaprojektował tak naprawdę cały nowy budynek
        dworcowy obejmujący te puste dzisiaj place (parkingi). Budynek lub zespół
        budynków obejmujących znaczny teren NCM. Rekonstrukcja starego dworca (a nie
        jedna ściana!) umieszczona wewnątrz dekonstruktywistycznego gmachu, widziana
        dopiero po wejściu do środka, to było by coś fantastycznego.
        • zue2 Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 22.10.09, 20:52
          jakub_polewski napisał:

> Gość portalu: smakaroni napisał(a):
          >
          > > Ciekawe jak taka wkomponowana sciana dworca bedzie korespondowac z
          > > tym, co zaprojektuje Libenskind w rejonie EC1
          >
          > Rewelacją było by, gdyby Libeskind zaprojektował tak naprawdę cały nowy budynek
          > dworcowy obejmujący te puste dzisiaj place (parkingi). Budynek lub zespół
          > budynków obejmujących znaczny teren NCM. Rekonstrukcja starego dworca (a nie
          > jedna ściana!) umieszczona wewnątrz dekonstruktywistycznego gmachu, widziana
          > dopiero po wejściu do środka, to było by coś fantastycznego.

A bar Bonanza się zmieści? To byłby po prostu majsersztyk dekonstruktywistyczny gmach a w nim bar Bonanza
          • jakub_polewski Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 26.10.09, 00:26
            zue2 napisał:

> A bar Bonanza się zmieści? To byłby po prostu majsersztyk dekonstruktywistyczny
            > gmach a w nim bar Bonanza

Śmiej się dalej a wykraczesz ;) Biorąc pod uwagę, że to tereny PKP to zostaje
            tylko bać się zawalenia nawet najświetniejszego projektu architektonicznego
            szmatami reklamowymi i innym badziewiem z hot dogami. Wystarczy zobaczyć co się
            w całej Polsce dzieje z dworcami, nawet odremontowanymi.
      • przyslowie Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 22.10.09, 21:14
        To proste.
        Libenskind dekonstruktywistycznie wkomponuje zabytkową ścianę Dworca
        Fabrycznego w swoją dekonstruktywistyczną wizję całości projektu.
        Wyjdzie z tego odlotowa nowoczesność.
        • przyslowie Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 22.10.09, 21:19
          Ściana Dworca Fabrycznego będzie dekonstruktywistycznie zacytowana w
          projekcie jako znak czasu - przyszłego.
    • jbed Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany 22.10.09, 19:16
      A może przy okazji odbudują stary Dworzec Kaliski? Przecież to był
      autentyczny zabytek i też jest przy planowanej trasie kolejowej.
      Jeżeli w dodatku pieniądze nie są problemem...
      • przyslowie Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan 22.10.09, 21:22
        Wreszcie pieniądze przestałybyć problemem. Nastał czas Bonanzy.
    • Gość: archie Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 15:47
      A może rozebrać budynek dworca Łódź Fabryczna i odtworzyć go na
      stacji Łódź Widzew i temat z głowy. Czy ktoś to rozważył?
      • Gość: pp Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 11:22
        Co to znaczy odtworzyć ? Po kawalku rozbierać ( tak by się nie
        rozpadł) przewozić i składać cegla po cegle ?? To własnie jest - ABU
        SIMBEL
        • Gość: sas Co to znaczy odtworzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 19:32
          Brama do Manufaktury została zburzona i odtworzona - to tak dla
          zobrazowania.
      • Gość: Życzliwy Re: Dworzec Fabryczny zostanie w części odbudowan IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.09, 20:33
        Gość portalu: archie napisał(a):

> A może rozebrać budynek dworca Łódź Fabryczna i odtworzyć go na
        > stacji Łódź Widzew i temat z głowy.

Ja bym go postawił na czubku planowanego kopca na Widzewie. Było by to całkiem
        niezłą metaforą i do tego jaką wieloznaczną...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka