Dodaj do ulubionych

DANIE JEDNOGARNKOWE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 12:52
Kto zna godne polecenia danie jednogarnkowe, inne niż bogracz, gulasz czy
leczo?
Obserwuj wątek
        • paprotka-gd Re: tutaj różne chilli con carne proszę..:-) 11.02.05, 14:05
          Bułgarskie to np gjuwecz albo jachija popia , a gjuwecz to rodzaj gulaszu z
          dotatkiem cebuli, papryki , pomidorów i ryżu z przyprawami , pieprzem ,
          czosnkiem , liściem laurowym ,słodką papryką i chilli - wszystko to zapieka się
          w piekarniku .
          Jachija popia
          1 kg mięsa / wołowina, jagnięcina, baranina, wieprzowina/
          2-3 cebule
          2-3 marchwie
          1 mały seler
          1 kg szalotek
          3-4 pomidory , 2 łyzki przecieru pomidorowego
          1/2 szklanki wina wytrawnego
          przyprawy : czosnek , pieprz, sól, liśc laurowy, słodka papryka, chilli ,bazylia
          Mięso pokroić na plastry , obsmażyć ,wyjąć , na tłuszczu zrobić zasmażkę z
          posiekanej cebuli, przecieru pomidorowego , mąki , dodać mieloną paprykę ,
          rozprowadzić wodą .
          Włożyć mięso i dusić na małym ogniu. Osobno udusić na oliwie pokrajane w
          kostkę selery i marchew / ok 10 min/ dodać szalotki i przyprawy , podlać
          winem .
          Połączyć mięso z warzywami , dodać pomidory pokrojone w ćwiartki , poddusić
          jeszcze chwilę i na koniec posypać bazylią , podawać z ryżem .
    • jedrek20 Re: DANIE JEDNOGARNKOWE 11.02.05, 13:57
      Podsmarzamy pokrojone w kostkę dowolne mięsko, natępnie pokrojona cebula, do
      tego wszystkiego poszatkowna kapusta, marchewka, seler, pietruszka (sporo tego
      należy dać), parę suszonych grzybków, dużo przypraw (ostrych zwłaszcza) i jak
      wszystko miękie podajemy z ryżem !
      • ks40 Re: DANIE JEDNOGARNKOWE 11.02.05, 14:59
        Zupa cygańska: ok. 0,5 kg boczku wędzonego wysmazyć na skwarki. W osobnym
        garnku ugotować bulion. Dorzucić skwarki (bez tłuszczu), na nim udusić cebulę
        ok. 2 szt. + 4-5 papryk świeżych, dorzucić do garnka z bulionem i skwarkami.
        Dodać kilka ziemniaczków pokrojonych w kostkę. Dorzucić też małą puszeczkę
        koncentratu pom. Na koniec doprawić na ostro i zalać kwaśną śmietaną. Posypać
        ziel. pietruszką. Pycha.
    • Gość: szadoka Re: DANIE JEDNOGARNKOWE IP: 212.160.172.* 11.02.05, 15:00
      bigos jest fantastycznym daniem jednogarnkowym :)
      lubie szczegolnie taki letni, chociaz to juz nie koniecznie bigos... mloda
      kapuste i mlode warzywa (marchewki, groszek, fasolke i co tam jeszcze wpadnie
      do reki) gotuje na gesto razem z mlodymi ziemniaczkami (wiem mialo byc bez
      zdrobnien ale mlode to tylko ziemniaczki)
    • ampolion Re: DANIE JEDNOGARNKOWE 19.02.05, 00:47
      J ja wlasnie robie cos na modle lazanek z kapusta. Makaron niby-swiderki (taki
      akurat byl), oczywiscie kapusta + dodatki: skrojony w malenkie paseczki kawalek
      wolowiny, parowki w talarkach, sos spagetti i ser na wierzchu do wykonczenia.
      Mnostwo mozliwosci w dodatkach.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka