Dodaj do ulubionych

Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk...

IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 20:20
Chciałbym, żeby Łodzianie wypowiedzieli się na forum, co ich zdaniem
przedstawia projekt Gehrego i czy im się podoba ?

Mnie osobiście NIE - te prymitywne betonowe sześciany obrażają moje poczucie
estetyki. Artysta prawdopodobnie inspirował się łódzkimi blokowiskami
(Widzewem i Retkinią) zapominając, że Łódź ma troszeczkę dłuższą historię, a
czasy socjalizmu i beton nie kojarzy nam się zbyt dobrze.
Obserwuj wątek
    • kasia_swiderska Tak powstają projekty Gehrego... 15.01.10, 20:30
      tu.tv/videos/simpson-gehry-con-sub
      Pozdrowionka:)
      • lew_konia A obrazy Pollocka, to farba wylewana z wiaderka... 16.01.10, 11:38
        ...tak, ale to nie ty na to wpadłaś.
        • Gość: obojętny na plotki Co ciekawsze: Spodnie z plotką, czy etykietką? IP: 109.243.231.* 16.01.10, 13:34
          Jak idę do sklepu wybrać spodnie to czy wolałbym aby do nich była przyczepiona
          konwencjonalna etykietka o składzie surowca i instrukcji prania, czy rulon
          plotek o tym co wytwórcy oraz w jaki sposób mówili pomiędzy sobą, ewentualnie o
          co mieli do siebie pretensje? Przy rulonie z plotkami producenci wikłaliby
          odbiorcę w dylematy typu "skoro pani Jadzia ubliżyła pani Lodzi to czy ja mogę z
          godnością nosić te spodnie, czy raczej nie wypada nosić na tyłku upodlenia
          czyjejś godności". Ale na tym nie koniec. Dla fanów plotek można przygotować
          serial "Co pani Jadzia powiedziała pani Lodzi" w kolejnych odsłonach następnych
          kolekcji producenta spodni. W zależności od stanu ujawnianego sporu do noszenia
          na tyłku nadawałyby się te, bądź inne wzory spodni, a nawet wykreować dałoby się
          modę retro przywracającą wzorce z początkowych kolekcji, lecz ze względu na
          zniszczenie już przez ząb czasu poprzednich egzemplarzy, do nabycia powtórnie w
          sklepie. Producent spodni byłby zadowolony ze zwiększonej sprzedaży, bo
          niektórzy fani plotek kupowaliby zamiast jednej pary całe "seriale". W całej
          sprawie spodni znika tylko pytanie czy potrzebne mi spodnie a jeśli tak to
          jakie? Ja wolę konwencjonalną etykietkę przy spodniach pozwalającą stwierdzić o
          ich przydatności i sposobie użytkowania. Podobnie w sprawie CŁC. Jeśli panowie
          mają do siebie o coś pretensje lub postąpili niezgodnie z prawem to niech ich
          spory rozstrzygają sądy. Mnie bardziej interesuje czy CŁC powstanie i do czego
          będzie służyć, natomiast co kto komu przy tym powiedział zostawiam fanom plotki.
          • Gość: Lodzia Re: Co ciekawsze: Spodnie z plotką, czy etykietką IP: 188.33.11.* 16.01.10, 14:26
            No jasne, że z plotką. Gdyby ktoś napisał, że Doda coś dobrze lub źle zaśpiewała
            to żaden "nius", a jak się ubrała, albo czego zapomniała założyć to jest dopiero
            informacja.
            • Gość: filip Re: Co ciekawsze: Spodnie z plotką, czy etykietką IP: 109.243.83.* 16.01.10, 15:05
              Mam pytanie wirtualne. Gdyby usypać kopiec z "mięsa" jakim rzucali budowniczowie
              najwyższej budowli świata w Dubaju, to co byłoby wyższe, sama wieża, czy kopiec
              inwektyw?
          • Gość: gó...ane sześciany Re: Co ciekawsze: Spodnie z plotką, czy etykietką IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 22:44
            Piękny tekst-miazga, prawie popłakałem się :))
            Oczywiście w pełni popieram. Ale należałoby zaadresować go do dziennikarzy,
            ponieważ to oni lubują się w gó...anych pseudonewsach z których przeważnie nic
            nie wynika, ala za to podnosi się temperatura otoczenia a czytający ma odnieść
            wrażenie że oto uczestniczy w "światowym życiu", czyli kto z kim i kto kogo.
            Niestety miernota współczesnych dziennikarzy rzadko pozwala im na wybicie się
            ponad otoczkę plotek, pomówień i opinii na różne tematy, w celu: OSOBISTEGO
            SPRAWDZENIA FAKTÓW, no i mamy niedoinformowane, skłócone, zmanipulowane
            społeczeństwo...
    • Gość: amg Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 20:32
      No tak, bo Gehry jako siedzibę CŁC powinien zaprojektować jako
      54576545687645456787 kamienicę w tym mieście.
      • Gość: debilne klocki Zabawa klockami za 500 mln - duże dzieci budują ! IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 20:56
        Oprócz sześcianiów istnieją także inne bryły - np. kula, ostrosłup, walec...
        niestety architekt wybrał najbardziej prostacką ! SZEŚCIAN !

• zue2 Re: Zabawa klockami za 500 mln - duże dzieci budu 15.01.10, 23:23
          Gość portalu: debilne klocki napisał(a):

> Oprócz sześcianiów istnieją także inne bryły - np. kula, ostrosłup, walec...
          > niestety architekt wybrał najbardziej prostacką ! SZEŚCIAN !
          >
          Ja tam sześcianów nie widzę raczej prostopadłościany i graniastosłupy
      • Gość: hmm a po co "siedziba" dla .... IP: 81.219.160.* 15.01.10, 21:04
        ... trwającego tydzień zjazdu operatorów ....
        • Gość: Jolka Re: a po co "siedziba" dla .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 21:14
          WEJDŻ na stronę www.strajkokupacyjny.pl - i tam o CŁC poczytaj
          sobie, wszystkiego się dowiesz jak nie wiesz.
          • Gość: Lechoń Bart Re: a po co "siedziba" dla .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:15
            Gość portalu: Jolka napisał(a):

> WEJDŻ na stronę www.strajkokupacyjny.pl - i tam o CŁC poczytaj
            > sobie, wszystkiego się dowiesz jak nie wiesz.

Aha! To jest ta strona dla zidiociałych studentek, które się wydzierają jak
            wariatki w sali obrad Rady Miejskiej a do powiedzenia mają tyle co zapamiętały
            właśnie z tej strony, wyklepując na 2 dni przed... czyli propagandę Tomaszewskiego.
            • badtriler Re: A te studentki gamoniowate 17.01.10, 17:21
              nawet nie wiedzą, że robią za mięso armatnie dla cwaniaka.
              Gówniarstwem na garnuszku rodziców, bez doświadczenia życiowego najłatwiej się
              posługiwać.
      • Gość: pająk Jacuński idzie w zaparte :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 21:12
        Śmieszy mnie ten gość, ma jakieś plotkarskie, babskie usposobienie.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jacuński idzie w zaparte :):):) IP: 78.8.192.* 15.01.10, 22:38
          A mnie śmieszą tego typu komentarze....
    • krakowiaczek_z_importu Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew 15.01.10, 21:02
      Bo jak wiadomo pan Gehry jest ogólnie wiązany z prądem myśli architektonicznej
      "wielka płyta", o czym nie omieszkał przypominać przy każdym w zasadzie swoim
      projekcie, które tylko niewytłumaczalnym zrządzeniem losu wprowadziły go do
      czołówki światowych gwiazd nowoczesnej architektury.

Nawiasem mówiąc, w tonie "jak może mi się podobać piosenka, którą słyszę
      pierwszy raz", wypowiadano się na przestrzeni dziejów o kolejnych, nowych
      prądach czy epokach w sztuce praktycznie zawsze. Ich negacja przez ludzi,
      których wyobraźnia zatrzymała się na tym, co już zastali, na szczęście nie
      powstrzymała rozwoju architektury, nowych stylów i założeń, ale gdyby tak się
      stało, to nie mielibyśmy ani gotyckich katedr, ani renesansowych pałaców, ani
      wreszcie tych kamienic łódzkich, co to tworzą rzeczoną "troszeczkę dłuższą
      historię" Łodzi.
    • Gość: www - na tak Łodzianie wypowiadają się pod petycją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 21:04
      Łodzianie i to kilka tysięcy są na tak > wypowiadają się pod
      petycją , sładaja imienne podpisy, są zachwyceni .......

www.strajkokupacyjny.pl
      • Gość: przeczytaj- nandi Łodź wyprzedziła Kraków - tak piszą w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 21:09
        przeczytajcie"

krakow.gazeta.pl/krakow/1,35797,7454789,Lodz_a_Krakow___wizja_
        kontra_trwanie.html

To co teraz się dzieje to zwykła polityka. Radni PO i SŁD wraz z
        dziennikarzami robią krzywdę naszemu miastu.
        Czytając o Łodzi widzianej przez uczciwego, niezależnego i
        obiektywnego fachowca, byłem wzruszony. Nasi dziennikarze są na
        usługach partii politycznych i biorąc udział w rozgrywkach
        politycznych wbijają nas w ziemię.
        • Gość: ile placa Re: Łodź wyprzedziła Kraków - tak piszą w Krakowi IP: *.aster.pl 15.01.10, 22:53
          ciekawe ile placi PIS za takie wpisy :)
          ja jestem rozczarowany tym ze opinia jednego czlowieka i to nie z
          lodzi ale z krakowa jest tak wysoko postawiona. to tak jakbym
          napisal ze w NY jest super nigdy tam nie bedac, nie znajac
          realiow... artykul ukazal sie pewnie tam bo byl sponsorowany a
          wymuszono aby takze w lodzi go pokazac, bo mi sie wydaje ze w lodzi
          malo kto napisze taka laurke dla prezydenta :)
          • Gość: nandi Re: Łodź wyprzedziła Kraków - tak piszą w Krakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:48
            > ciekawe ile placi PIS za takie wpisy :)
            > ja jestem rozczarowany tym ze opinia jednego czlowieka i to nie z
            > lodzi ale z krakowa jest tak wysoko postawiona

nie dziwi ciebie natomiast, ze opinia jednego Jacuńskiego jest
            tak "wysoko postawiona?"

co do opłat za wpisy to ile wam PO iSLD płaci za opluwanie Kropy,
            Żydowicza i CŁC, jakie stawki sa przed referendum wyższe?!
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Łodzianie wypowiadają się pod petycją IP: 78.8.192.* 15.01.10, 22:42
        Kilka tysięcy, to ok 1%... niewiele... Mnie do gustu projekt nie
        przypadł, ale jak będą realizowali, niech realizują, ale najpierw niech
        zrobią biznesplan i ew wprowadzą korekty, tak aby nie był to budynek
        jednego festiwalu, bo inaczej za Chiny sie on nie zwróci...
    • Gość: amerikan lobby Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epokę... IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 21:15
      Przestańmy przedstawiać ludziom ten projekt jako jedyny słuszny, genialny i
      niepowtarzalny ! Jako piękny, bo amerykański ! Bo wielkie nazwisko... itp. Że
      kopnął nas wielki zaszczyt !

To naprawdę żaden zaszczyt dla nas, że zlecamy komuś pracę i płacimy za nią
      grubo powyżej średniej wartości !

Na biznesie z Ameryką już nie raz świetnie wyszliśmy - w wojnie w Iraku,
      Afganistanie, kupując F16 i tworząc tarczę antyrakietową. To wszystko miało
      nas zbliżyć do absolutu - czyli do USA. Tyle że wizy ciągle pozostały, mimo
      naszych miliardowych inwestycji w przyjaźń z Ameryką !!!
      • krakowiaczek_z_importu Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok 15.01.10, 21:39
        Ten Amerykanin jest także związany z Łodzią, o czym warto, żeby szanowny
        forumowicz wiedział. Ten fakt mógł się liczyć, gdy podejmował się stworzenia
        właśnie TEGO projektu. On nie przyszedł do nas prosić nas o to, żebyśmy zamówili
        u niego projekt, tylko myśmy, jako Łódź, do niego z tym pomysłem wyszli, na co
        zareagował entuzjastycznie i z optymizmem.
        Pisanie więc o jakiejś wiernopoddańczej postawie wobec niego jest po prostu
        matactwem.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok IP: 78.8.192.* 15.01.10, 22:44
          Myśmy? Czy pan Żydowicz - proszę nie uogólniać...
          • krakowiaczek_z_importu Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok 16.01.10, 11:45
            Myśmy, jako Miasto... Żydowicz działa w porozumieniu z Miastem.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok IP: 78.8.192.* 16.01.10, 11:50
              W porozumieniu z władzami i to nie wszystkimi jak się okazuje....
              • Gość: do Kaczusia(tomka) Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.10, 12:46
                Slaba pamiec masz, albo chcesz wprowadzac opinie publiczna w blad. W
                czercu 2009 roku Radni jednoglosnie zaglosowali za uchwala w ktorej
                upowazniali Zydowicza by pojechaj di gehrego i go przekonal do
                zaprojektowania Centrum Festiwalowo-Kongresowego.
                To byla decyzja tej samej Rady w tym PO iSLD! Tyle ze wtedy nie bylo
                mowy o referendum. Dno ta polityka a SLD i PO pokazaly prawdziwe
                oblicze. Dla nich liczy sie tylko wladza.
                • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok IP: 78.8.192.* 16.01.10, 15:22
                  Może jestem ślepy, ale ściągnąłem sobie uchwałę i nigdzie nie widzę
                  zapisu, że projekt ma wykonać Gehry. Co więcej, ja nie mówię, że on ma
                  go nie wykonać (choć osobiście, sam projekt mi nie przypadł do gustu -
                  ale to jest kwestia już indywidualna i nad tym nie ma co sie
                  rozwodzić), ale wszystko powinno być zrobione zgodnie ze sztuką, a
                  więc po za projektem potrzebny jest choćby biznesplan. O ile często
                  postawa radnych z PO i z SLD mi się nie podoba, o tyle zgadzam się z
                  nimi, że tak przedstawiony projekt nie powinien zyskać aprobaty. Jeśli
                  po referendum zmienią zdanie, będzie to wielki blamaż. Pan Żydowicz
                  powinien zamiast się emocjonować, usiąść, poprawić projekt o wytknięte
                  uwagi i przynieść poprawiony, a tak mamy niepotrzebny cyrk...
                  • Gość: nandi Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 19:25
                    To może powiedz Kaczuś dlaczego zgodzili się radni na SSS bez
                    żadnego biznesplanu.
                    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok IP: 78.8.192.* 16.01.10, 21:10
                      Nie wiem, dlaczego zgodzili się radni na SSS, bez biznesplanu i czy tak
                      się zgodzili, musiałbym przejrzeć wniosek oraz to jak głosowano. Jesli
                      sie zgodzili, to gorzej dla radnych i tyle. Zresztą nie wiem, czy z
                      radnych z obecnej rady jeden, może 2 zasługuje na ew reelekcję, choć
                      moim zdaniem też kilka razy zawiedli glosując zgodnie z partyjnym
                      prykasem, ale to juz temat na zupełnie na inną dyskusję.
                • Gość: prokurator Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 18:04
                  > W czercu 2009 roku Radni jednoglosnie zaglosowali za uchwala w ktorej
                  upowazniali Zydowicza by pojechaj di gehrego i go przekonal do zaprojektowania
                  Centrum Festiwalowo-Kongresowego.

uważam, że to ciekawy materiał dla CBA i prokuratury; jednak nie jestem pewien,
                  czy upoważnienie do prowadzenia rozmów to to samo co zgoda na realizację bez
                  konkursu/przetargu; niewiążące rozmowy można zawsze prowadzić i często tak się
                  robi w prywatnych firmach; jednak złożenie zamówienia to co innego... media
                  powinny trochę podrążyć ten temat...
                  • zue2 Re: Tarcza antyrakietowa też wykraczała poza epok 16.01.10, 18:33

Gość portalu: prokurator napisał(a):

>
                    > uważam, że to ciekawy materiał dla CBA i prokuratury; jednak nie jestem pewien, czy upoważnienie do prowadzenia rozmów to to samo co zgoda na realizację bez konkursu/przetargu; niewiążące rozmowy można zawsze prowadzić i często tak się robi w prywatnych firmach; jednak złożenie zamówienia to co innego... media powinny trochę podrążyć ten temat...

Drogi "prokuratorze" trzeba spojrzeć w KRS spółki i zobaczyć jakie Pan Żydowicz ma pełnomocnictwa jako prezes do do tego nie trzeba CBA, ani prokuratury
                    P.S. Używanie nicków sugerujących profesjonalizm bywa ryzykowne
    • ziom2006 Niech miasto ogłosi konkurs... 15.01.10, 21:38
      ... na projekt architektoniczny.
      Wszyscy powinni mieć równe szanse.
      Rozpatrywany jest tylko projekt Gehrego.
      • Gość: lodzermensch Układzik IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 21:45
        Ręka rękę smaruje...
      • Gość: na raz Kolejny co poznał się na Tomaszewskim IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 21:46
        Ktokolwiek ma jeszcze złudzenia co do osoby Pierwszego.
      • Gość: Lechoń Re: Niech miasto ogłosi konkurs... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:21
        ziom2006 napisał:

> ... na projekt architektoniczny.
        > Wszyscy powinni mieć równe szanse.
        > Rozpatrywany jest tylko projekt Gehrego.

Tak samo było z OPALem na Księzym Młynie. Nie było żadnego zabezpieczenia
        zabytków, nie było żadnego konkursu ani zasad inwestycji. Po prostu Tomaszewski
        latał sobie w różne miejsca i przywoził wybranych przez nie wiadomo kogo ani co
        różnych deweloperów. A dzisiaj mamy ruiny na Księżym Młynie, a na terenie
        poddanym "rewitalizacji" ludzie żyją tak:
        lodz.naszemiasto.pl/artykul/288533,bajoro-w-kamienicy-przy-ulicy-nawrot,id,t.html?kategoria=660
        Tak się robi kosztem łodzian i żerując na ich głupocie biznesik. Tu też tak
        miało być. Głupich naiwnych studenciaków nakręcić, żeby wydzierali się w radzie
        miejskiej a docelowo miało powstać tak naprawdę wielka dziura, na której różne
        firemki zarobiły by gigantyczne sumy.
        • Gość: prokurator przekręt z aquaparkiem FALA IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 18:10
          masz rację, ten scenariusz był dość często powtarzany w ostatnich latach, media
          pisały o przekroczonych terminach i budżetach różnych inwestycji;

szczególnie bulwersująca była sprawa AQUAPARKU FALA na którym miasto straciło
          kilkadziesiąt milionów: najpierw oddało grunty do spółki, zaniżając ich wartość,
          a potem odkupiło udziały w tej spółce po cenie kilkukrotnie wyższej; na dodatek
          spółka ma kilkadziesiąt milionów długów i w razie jej upadku miasto będzie
          musiało je spłacić - ŚWIETNY BIZNES PO ŁÓDZKU !
    • Gość: gop Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 21:48
      Witam
      Jestem za takim projektem dla Łodzi którą kocham, ale
      dziwie mnie że nikt nie postawił pytania - ile średnio pracownia Geryh'o
      wykonuje projekt wykonawczy o takiej skali jak CŁC.
      To pewnie od 2 do 3 lat bo to skomplikowany i wyjątkowy budynek. Dużo
      projektów technologicznych ustaleń branżowych. A poza tym inne przepisy prawne
      w Polsce a inne w LA. Każdy inwestor i architekt to wie. Taka jest
      rzeczywistość. Nie da się do końca roku przygotować dobrego pełnego projektu
      wykonawczego!!!!!!!!!!!!.
      Chyba że Pan Marek Żydowicz oszukuje łodzian i Frank G. ma ten projekt już
      prawie gotowy a to oznacza że możne on być z szuflady ?
      I nie jest to specjalnie przygotowany dla nas dla ŁODZIAN i dla ŁODZI projekt
      tylko gotowiec który nie został przyjęty prze jakiegoś dyktatora z trzeciego
      świata lub jakiejś chińskiej prowincji.
      Fajnie by było gdyby inni specjaliści wypowiedzieli się na ten temat.
      Łodzi jest wielka i zasługuje na naszą uwagę i poszanowanie. Wiem że powstała
      tylko dzięki zapaleńcom i wizjonerom. Ale oni mieli własny kapitał albo
      pożyczany od bankiera.
      I to czyni ogromną róznicę.
    • Gość: gop Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.10, 21:53
      Witam
      Jestem za takim projektem dla Łodzi którą kocham, ale
      dziwie mnie że nikt nie postawił pytania - ile średnio pracownia Gehrego wykonuje projekt wykonawczy o takiej skali jak CŁC.
      To pewnie od 2 do 3 lat bo to skomplikowany i wyjątkowy budynek. Dużo
      projektów technologicznych ustaleń branżowych. A poza tym inne przepisy prawne
      w Polsce a inne w LA. Każdy inwestor i architekt to wie. Taka jest
      rzeczywistość. Nie da się do końca roku przygotować dobrego pełnego projektu
      wykonawczego!!!!!!!!!!!!.
      Chyba że Pan Marek Żydowicz oszukuje łodzian i Frank G. ma ten projekt już
      prawie gotowy a to oznacza że możne on być z szuflady ?
      I nie jest to specjalnie przygotowany dla nas dla ŁODZIAN i dla ŁODZI projekt
      tylko gotowiec który nie został przyjęty prze jakiegoś dyktatora z trzeciego
      świata lub jakiejś chińskiej prowincji.
      Fajnie by było gdyby inni specjaliści wypowiedzieli się na ten temat.
      Łodzi jest wielka i zasługuje na naszą uwagę i poszanowanie. Wiem że powstała
      tylko dzięki zapaleńcom i wizjonerom. Ale oni mieli własny kapitał albo
      pożyczany od bankiera.
      I to czyni ogromną róznicę.
      • Gość: bizneswoman Projekcik z szufladki za łapóweczkę IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 22:18
        Masz rację, wygląda na to że projekt już był wcześniej zrobiony, a p Żydowicz po
        prostu "po koleżeńsku" załatwił na niego kupca. A wszystko zaaranżowano tak, że
        to malutka Łódź zwróciła się z prośbą do WIELKIEGO ARCHITEKTA Z USA... a on
        łaskawie się zgodził, bo wielkim panem jest i ostatecznie zgodził się coś
        nabazgrolić, za jedyne... 50mln !

O SZCZĘŚCIE NIEPOJĘTE, MOŻEMY OBCOWAĆ Z DZIEŁEM MISTRZA !!!
    • Gość: Roman Kosecki Wałęsa o strajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 22:12
      Na stronie www.polisfera.pl są nowe informacje. Jest apel Lecha
      Wałęsy i komunikat komitetu strajkowego ws. dalszych działań. Polecam
    • Gość: MP Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 22:18
      Droga Redakcjo,
      Metody wypychania ludzi z projektu o których pisze Krzysztof Jacuński
      znam z autopsji –pracowałem 3 lata na rzecz projektu Interaktywnego
      Centrum Nauki i Muzeum Techniki w obrębie EC1 i zostałem tak samo
      wycięty w pień przez Marka Żydowica przy błogosławieństwie
      Włodzimierza Tomaszewskiego.
      Musiał bowiem zarobić ktoś inny i to gigantyczne
      pieniądze.Znaleziono na to bardzo sprytny sposób w procedurze poza
      konkursowej.Marek Żydowicz musi pozbyć sie wszystkich potencjalnych
      konkurentów do zjedzenia całego tortu.
      Przy okazj,i UMŁ jak i EC1 Miasto Kultury naruszyły maje prawa
      autorskie. W tej sprawie toczy się korespondencja prawna a do 31
      stycznia UMŁ i Ec1 dostały ode mnie wsteczny termin na naprawienie
      swoich grzechów w tym zakresie. Potem zostaje już tylko droga sądowa.
      Służę swoja osobą w razie potrzeby gdyby trzeba było o tym
      opowiedzieć

Marek Pisarski
      Dyrektor Experymentarium w Łodzi
      PAIT Consulting-Doradztwo w zakresie turystyki i edukacyjnej rozrywki
      • Gość: za-pozno Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.aster.pl 16.01.10, 00:02
        Troche pozno - czy mozemy uslyszec o tym temacie troche szerzej ?
        Sporo osob zapewne jest zainteresowany jaki to z Pana Zydowicza
        czlowiek kultury, co krzyczac ze w Lodzi jej brak mnie obrazil.
      • Gość: CBA CZEKA Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 01:01
        Niestety obserwując całe to zamieszanie i próbę narzucenia Łodzianom jedynie
        słusznej koncepcji P.Żydowicza, odnoszę podobne wrażenie, że chodzi o coś więcej
        niż kulturę i Camerimage...

Awantura przybrała na sile tuż przed referendum, gdzie najbardziej
        zainteresowani mają jak widać wiele do stracenia. Pozostaje więc mieć nadzieję,
        że sprawą wkrótce zainteresuje się CBA, gdyż próba ominięcia wszelkich procedur
        jest tu zbyt nachalna i dosłowna !

Pozdrawiam !
        • Gość: FAN Czy Pan Ż. rozliczył się z 5mln zł ?? IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 12:04
          Czy ktoś wie czy Czy Pan Ż. rozliczył się z 5mln zł ??.
          Podobno zlecił studium wykonalnosci.
          Czy ktoś wie komu zlecił , za ile, i zcy był przetarg ?
      • Gość: znamy cie Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:56
        PIsarski siedź sobie w tej Manufakturze i baw sie z dziecmi piłkami.
        Co za tupet, nastepny jacuński.
        Ty i nowe centrum Łodzi!!! Facet spie..aj.
        Nie jestem fanem Kropy, ale ten faci mnie poraził brakiem
        samokrytyki. Ukradli mu projekt, pewnie Gehry, Lynche albo Libeskind
        czy Krier.
        Miernotka jedna.
      • Gość: Muzeum Techniki? Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 10:00
        Z tego co mi wiadomo, na Muzeum w EC1 odbyl sie konkurs i wygrala firma z Lodzi.
        Zydowicz z tym nie ma nic wspolnego. Prowadzila to Lodzka Spolka
        Infrastrukturalana, w ktorej Zydowicz nie pracowal. Wplyw Tomaszewskiego tez na
        te spolke byl slaby. Zydowicz lansowal pomysl Muzeum historii energii (jako
        odpowiednik Muzeum techniki, ale to wszystko).
        Zdaje sie ze pan Pisarski to kolejny gosciu, ktory na fali referendalnej chce
        cos ugrac.
        Jesli mnie pamiec nie myli to co do EC1 pomysl mial Zydowicz i pierwsze w
        sprawiej rewitalizacji tego obiektu porozumienie zostalo podpisane jeszcze przed
        przejeciem tego obiektu przez Miasto. podpisali je Prezydent, Szefowie
        Dalkii-wlasciciel wtedy EC1 i Zydowicz reprezentujacy Camerimage. Mowilo ono o
        przekazaniu Miastu EC1 na cele zwiazane z Camerimage i studiem Lyncha.
        Wiec jesli pan Pisarski mial jakas idee zwiazana z tym obiektem to powinien byl
        uzyskac zgode darczyncy EC1 dla Miasta czyli Dalkii. Ale zdaje sie w 2005 roku
        to pan Pisarski myslal o parku Jurajskim gdzies w Lodzi.
        Pan Pisarski nie ma prawa roscic sobie prawa do czegokolwiek w programie
        rewitalizacji EC1. Chodzil z jakims pomyslem Energopolis (muzeum techiki jakich
        na swiecie tysiace). W EC1 projektanci ktorzy wygrali konkurs architektoniczny
        zaprojektowali Muzeum historii tej Elektrocieplowni i Muzeum Historii Energii.
        Pan Pisarski probowal sie wepchcnac ze swoim Muzeum Techniki do EC1, ale to mu
        sie nie udalo bo obiekt nie nadawal sie do tego ze wzgledu na swa architekture i
        ochrone konserwtorska.
        Pan Pisarski powinien szukac innego obiektu i nie obrazac tworcow ideii
        rewitalizacji EC1.
    • Gość: MP Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.toya.net.pl 15.01.10, 22:19
      winno być "ostateczny termin".
      przepraszam za literówkę
      MP
    • Gość: : Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: 195.69.82.* 15.01.10, 22:21
      > Mnie osobiście NIE - te prymitywne betonowe sześciany obrażają moje poczucie
      > estetyki.

A co kogo obchodzi poczucie estetyki jakiegos glupka? :)
      • Gość: referendum Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.aster.pl 15.01.10, 23:52
        ja uwazam ze powinien byc przetarg na projekt uwzgledniajacy pewne
        wytyczne ktore przekazalo miasto.. np. styl, architekture, okolice
        terenu, uwarunkowania kulturowe, charakter filmowy itp. Do tego moze
        jakis przekaz ze w Lodzi pomimo nazwy nie ma rzeki - mozna by zrobic
        sztuczny zbiornik w obiegu zamknietym bo to co jest teraz te
        rozwalone blokowisko z PRLu to jakas porazka... lepsze projekty
        robia dzieci ajk sie bawia klockami na podlodze.... no i na dodatek
        przypomina Crystals w Las Vegas... dlaczego miasto decyduje w takich
        tematach bez referendum ? wystarczylo sie zapytac jaki projekt np.
        sie podoba... albo ktora koncepcja... w koncu to za nasze podatki
        bedzie sie budowac... ja takiego projektu nie chce a moze okazac sie
        ze to bedzie np. 10 letnia dziura w ziemi i wywalone pieniadze... to
        ma byc biznesowo poukladane...zydowicz to artysta spalonego teatru
        niech on sie biznesem nie zajmuej bo jak krzyczy i mowi ze w lodzi
        ni ma kultury to mnie obraza....sam nie ma kultury....
        • Gość: łodzianin Łódzkie zabawy klockami za 500 baniek IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 01:13
          > ja uwazam ze powinien byc przetarg na projekt uwzgledniajacy pewne
          > wytyczne ktore przekazalo miasto.. np. styl, architekture, okolice
          > terenu, uwarunkowania kulturowe, charakter filmowy itp. Do tego moze
          > jakis przekaz ze w Lodzi pomimo nazwy nie ma rzeki - mozna by zrobic
          > sztuczny zbiornik w obiegu zamknietym bo to co jest teraz te
          > rozwalone blokowisko z PRLu to jakas porazka... lepsze projekty
          > robia dzieci ajk sie bawia klockami na podlodze....

Z ust mi to wyjąłeś... ten pseudoprojekt to socrealistyczny terror betonu nad
          okolicą, podobne budowle widziałem na Ukrainie - sprawiało wrażenie, że nie
          mieli co zrobić z nadmiarem betonu !
          • Gość: nandi Re: Łódzkie zabawy klockami za 500 baniek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 14:06
            cegła jest zastosowana ignorancie nie beton, cegła jako najbliższa
            materiałowo historycznej Łodzi,

nie pisze tego tobie tylko tym, których wprowadzasz w błąd,

tobie już nic nie pomoże.
            • Gość: a kadr z czego ? Re: Łódzkie zabawy klockami za 500 baniek IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 18:15
              > cegła jest zastosowana ignorancie nie beton, cegła jako najbliższa
              > materiałowo historycznej Łodzi,

skoro jesteś tak dobrze zorientowany, to powiedz z jakiego materiału jest
              zrobiony kadr z filmu widoczny na wizualizacji ??
        • hecer Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew 16.01.10, 11:19

> ja uwazam ze powinien byc przetarg na projekt uwzgledniajacy pewne
          > wytyczne ktore przekazalo miasto.. np. styl, architekture, okolice
          > terenu, uwarunkowania kulturowe, charakter filmowy itp.

obudźcie się ludzie; nie mieszkam w waszym mieście a chyba więcej o tym
          projekcie wiem.

Projekt planu zagospodarowania przestrzennego przygotował Rob Krier.

• Gość: Ula Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.4web.pl 16.01.10, 16:47
            Bynajmniej - Krier tylko opracował wstępną koncepcję, a potem go wykopano. Bo w
            koncepcji Kriera nie było projektu Gehryego?
      • Gość: zamknij sie Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 01:03
        > A co kogo obchodzi poczucie estetyki jakiegos glupka? :)

...a myślisz że innych obchodzą twoje chamskie odzywki, nic nie wnoszące do
        dyskusji ?
        • Gość: : Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.opera-mini.net 16.01.10, 15:59
          > ...a myślisz że innych obchodzą twoje chamskie odzywki, nic nie wnoszące do
          > dyskusji ?

A myslisz ze kogos obchodzi twoje smieszne pouczanie? :)))
          • Gość: . Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 18:27
            > A myslisz ze kogos obchodzi twoje smieszne pouczanie? :)))

proponuję żebyś skupił się na temacie rozmowy
    • Gość: Ocena projektu Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.10, 22:22
      Moim zdaniem proponowany i lansowany projekt Centrum Festiwalowo-Kongresowego
      jest po prostu brzydki (tandeta i szklane badziewie).
      Nie pasuje do zabudowy w centrum Łodzi oraz do charakteru miasta. Ewidentnie
      nie tworzony z myślą o Łodzi. Przykładem dobrego projektu jest np. MANUFAKTURA.
      Fajnym projektem byłby np. budynek w kształcie olbrzymiej zacumowanej łodzi
      (coś w stylu "Titanic") nawiązującej stylem do starych fabryk i kamienic, do
      której wchodzi się po gigantycznym trapie przewieszonym nad zbiornikiem z wodą
      lub czymś imitującym wodę.
      A może ktoś ma inny ciekawszy pomysł...?
      Pozdrawiam wszystkich mieszkańców łodzi.
      • krakowiaczek_z_importu Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew 15.01.10, 22:48
        Ja mam ciekawszy pomysł - idź realizuj swoje "artystyczne" wizje do Wąchocka.

Przepraszam, ale to jest właśnie doskonały przykład stanu umysłowego
        towarzyszącego tej dyskusji: projekt Gehrego nie pasuje do charakteru miasta, bo
        pasuje do niego budynek w kształcie Łodzi; bo w charakter miasta wpisuje się
        Manufaktura (podpowiem - Manufaktura tutaj stała od 150 lat bez mała, tylko pod
        inną nazwą, więc trudno, żeby się w tę przestrzeń miasta nie wpisywała)...

Ogólnie rzecz biorąc - litości, bo się słabo robi.
        • Gość: Ocena projektu Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.10, 23:26
          Z gustami się nie dyskutuje. Jeżeli podoba Ci się szklane badziewie to Twoja
          sprawa. Ja uważam ten projekt za wielką pomyłkę. Co do Manufaktury - stoi od
          bardzo dawna ale nie w takiej formie jak 150 lat temu.
          Sukces Manufaktury to nie sklepy, kino, kawiarnie itp. ale właśnie wpisanie tej
          działalności w charakter zabudowy starej Łodzi.

Niech forumowicze ocenią poziom wymiany poglądów Łodzian importowanych z Krakowa
          i rodowitych "Łodziaków".

Lituję się nad Tobą - skoro Ci tak słabo.
          Pozdrawiam KRAKÓW.

• lew_konia A szklana rura jest estetyczna???? 16.01.10, 11:41
            Odkrywcza??? Pasuje do łódzkiej zabudowy?????
            • Gość: ... Re: A szklana rura jest estetyczna???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:24
              lew_konia napisała:

> Odkrywcza??? Pasuje do łódzkiej zabudowy?????

Ale tu nie chodzi o rurę tylko o kręcenie lodów milionami publicznymi. To jest
              okej, to jest moralne? To się mieści w prawicowym światopoglądzie ŁPO i PiSu?
              • Gość: Kajo(krakowiaczek) Re: A szklana rura jest estetyczna???? IP: *.chello.pl 16.01.10, 23:45
                Ale jak na razie to nikt nie mówi o kręceniu grubymi milionami.
                Póki co mamy wizję architektoniczną światowej klasy projektanta i generalną
                wizję rozwoju tej części miasta, a jak wiadomo, żeby się rozwijać, to należy
                wydawać na to pieniądze; projekty "z rozmachem" oczywiście angażują większą kasę.
                Z drugiej strony mamy tak naprawdę krzyki, że inwestycja jest za droga.

Nikt nie mówi o żadnych przekrętach w tym momencie, nie toczy się żadne
                śledztwo, nie postawiono żadnych zarzutów - a i to nawet, w świetle zasad
                europejskiego prawa, nie uprawnia do nazywania kogokolwiek winnym. Oczywiście
                to, co uprawnia, czyli wyrok, również nie zapadł, więc o czym my tu w ogóle mówimy?

Jeszcze tak odnośnie stwierdzenia, jakoby o gustach się nie dyskutowało, które
                tutaj wcześniej padło... Problem w tym właśnie, że mądrości ludowe mają to do
                siebie, że nie do końca są prawdziwe.
                O gustach się nie dyskutuje? Dyskutowałbym... Bo dopóki ten brak smaku się
                zamyka w tym, że ktoś się ubiera jak idiota, albo że ma w domu >portret
                "przodka"< albo "jelenie na rykowisku", to oczywiście dyskutować nie będziemy.
                Ale projektowanie budynków ogólnodostępnych, użytkowych, przestrzeni miejskiej,
                etc. zostawmy ludziom, którzy jednak o guście dyskutują.

Bo o gustach należy dyskutować; pozostawienie wolności ekspresji ludziom, którzy
                gustu nie mają, i zezwolenie na ich ingerencję w przestrzeń czy tkankę
                publiczną, kończy się z reguły katastrofą - patrz wygląd polskich małych
                miasteczek, gdzie każden jeden gospodarz pobudował dom sobie a muzom, i teraz
                mamy tak, że obok góralskiego domku stoi cygański pałac z balustradami
                imitującymi barok, obok tego przydrożna restauracja kryta strzechą, dalej
                jeszcze jakieś postmodernistyczne cuś.. i tak dalej.
                • Gość: gó...ane sześciany Re: A szklana rura jest estetyczna???? IP: *.toya.net.pl 17.01.10, 00:00
                  Dokładnie, skoro jak mówią mądrości ludowe: o gustach się nie dyskutuje, o
                  faktach się nie rozmawia, o pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają, o
                  nieobecnych się nie rozmawia, to właściwie o czym można rozmawiać ?

No i mamy efekt - Polacy nie rozmawiają wcale. Potrafią się jedynie kłócić...
          • krakowiaczek_z_importu Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew 16.01.10, 11:47
            Jestem krakowiaczkiem z importu, czyli to DO KRAKOWA byłem importowany..

Zresztą z rodowitego łodziaństwa nie muszę Ci się tłumaczyć,
            a oceniać brak gustu można zarówno na miejscu, jak i z perspektywy.
      • Gość: artysta Gehry uważa Łodzian za debili, miłośników betonu IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 01:07
        Najwyraźniej ARCHITEKT zdążył obejrzeć tylko łódzkie blokowiska i uznał, że
        właśnie taki jest charakter miasta. Ciekawy trop podsunął jeden z forumowiczów -
        że jest to gotowy projekt wyciągnięty z jakiejś zatęchłej szuflady... dlatego
        nijak nie pasuje do miejsca w którym niby ma się pojawić !
        • Gość: tomek Cłopie po co piszesz w 20-u nickach IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 13:53
          Kolego masz ze sobą problem po pierwsze czemu występujesz w
          kilkunastu nickach pod każdą z dopowiedzi wpisując innego
          użytkownika.I jeszcze oceniasz w kolejnych komentarzach swoje własne
          wypowiedzi tworząc tłum.
          Nie trzeba być dedektywem by to widzieć.
          Nie bój się możesz mieć swój głos ale jeśli boisz się idz do
          psychiatry,głupek a robi za 20- ustu chłopa,twój problem polega na
          tym ,że nic nigdy nie widziałeś no może poza Ukrainą do których to
          budowli porównujesz projekt Gehrego. Gdybyś widział w realu czy to
          muzeum w Bilbao czy halę koncertową w LA nia machał byś jęzorem.
          I to nie beton a płyty tytanowe zresztą co różnica dla takiego
          głupka ja Ty.
          Architektura, sztuka, poczucie smaku a przede wszystkim zrobienie
          czegoś takiego by każdy rozdziawił japę jak zobaczy taki projekt ,
          taki cel ma być tego projektu, jedni rozdziawią japy jak ty i będą
          to porównywać do sewgo bloku osiedlowego jak ty inni zobaczą w tym
          coś innego niespotykanego w każdym razie interpretacja jest dowolna.
          • Gość: Ula Re: Cłopie po co piszesz w 20-u nickach IP: *.4web.pl 16.01.10, 16:51
            Tylko,że Bilbao decydując się na projekt Gehryego miało już pozyskane pieniądze
            na rewitalizację CAŁEGO CENTRUM... to pokazuje różnicę w myśleniu mądrym
            (Bilbao) i bezmózgim (Łódź, niestety)
            • krakowiaczek_z_importu Re: Cłopie po co piszesz w 20-u nickach 17.01.10, 16:30
              W Łodzi rewitalizacja centrum będzie robiona w partnerstwie publiczno-prywatnym.
              Część inwestycji już jest wykonywana, część ma obiecane pieniądze, a reszta to
              jest sprawa do uzupełnienia.
    • Gość: Bolek i do tego jeszcze Wałęsa się wtrąca.... ehhh... IP: *.devs.futuro.pl 15.01.10, 22:41
      Teraz jeszcze Wałęsa się do tego włącza z apelem, no ja już nie
      mogę... umieścili jego list otwarty na Polisferze.pl, przeczytajcie
      gość nie wiem o czym pisze!!!
    • Gość: fru fru Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.10, 23:25
      Ciekawe czemu pan Jacunski poinformowal rade nadzorcza CLC ze
      przeniesienie firmy Enkev bedzie kosztowac 20mln wiecej niz wynikalo
      to z operatu szacunkowego i oczekiwan firmy Enkev? Jaki moglby miec
      w tym interes? kim w ogole jest pan Jacunski? Czy ktos zna jego
      realizacje? dokonczone projekty?
      osiagniecia??? ze nagle wystepuje w roli meza opatrznosciowego?
      Gdyby chcial ddyskusji merytorycznej z prezydentem to nie polecialby
      do gazety ze swoimi zalami, to pan jacunski rozpoczal obrzucanie
      blotem!!! jesli sie nie dogadal z CLC i zerwano z nim wspolprace to
      po co teraz sie odzywa i produkuje? A wyborcza to wszystko drukuje.
      po co? chyba tylko po to, aby eskalowac konflikty i nieprzjemna
      atmosfere wokol tego niesamowitego projektu... jaki interes ma w tym
      wyborcza? Czy Jacunski zostal teraz felietonista GW i zaczela sie
      jakas powiesc w odcinkach, w ktorej pan Jacunski wylewa swoje
      frustracje? Gazeto - przestalas byc powaznym organem medialnym, tym
      bardziej ze wypowiedzi pana Zydowicza albo nie zamieszczacie albo
      skracacie. Pan Jacunski nie ma juz nic wspolnego z tym projektem i
      mial w gole cos wspolnego przez 5 min - jaki macie interes w tym, ze
      go promujecie? Chyba taki, ze chcecie dziaals na szkode centrum
      festiwalowo-kongresowego. Oj nieladnie nieladnie. Media powinny byc
      niezalezne i nieuwklane w zadne uklady. Postepujecie bardzo
      nieetycznie!
      • Gość: wow Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.aster.pl 16.01.10, 00:07
        Akurat to wyborcza dziala tak ze publikuje takze wywody Pana
        Zydowicza i odpowiedzi Tomaseskiego :)... nie tylko Jacunskiego,
        wiec Twoje zale sobie schowaj pod poduszke....
        • Gość: fru fru Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.10, 12:27
          "wywody" - jak to okresliles - GW opublikowala po pierwsze
          opoznieniem, po drugie nacznie skrocone i w dodatku przed replika
          umiscial obszerny fragment listu p. Jacunskiego, tak aby nikt nie
          zapomnial o nich w zadnym razie - to nie jest przyjete w swiecie
          mediow. Poza tym dzien po opublikwoaniu listu jacunskiego ukazal sie
          wywiad z nim - a to juz jest kompletnie sprzeczne z zasadami
          dziennkarstwa. Powinien byc list jednej strony, list drugiej strony,
          potem ew. wywiady. Przykro, ze nie dostrezegasz stronniczosci GW -
          widocznie sam jestes stronniczy.
    • Gość: jan Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 06:36
      Upływ czasu wszystko wyjaśnia. Cała sprawa modernizacji Łodzi ma
      drugie dno. Są to jak się okazuje interesy MAŁYCH LUDZI,
      bezkrytycznych bufonów, którzy chcą sobie zbudować pomnik a a wielu z
      nich chce jeszcze przy tej okazji łatwo zarobić. Wyraźnie nie chodzi
      tu o dobro mieszkańców tego "skołowanego" miasta.
    • Gość: W Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 07:13
      BLOG
      WOJCIECHA WIERCIOCHA
      wwwiercioch.blog.onet.pl/
      ZACHĘCA do poparcia TANDEMU
      ŻYDOWICZ - KROPIWNICKI
      I ZAPRASZA DO ARTYKUŁU
      "ŁÓDŹ A KRAKÓW: WIZJA KONTRA TRWANIE"...
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7454789,Lodz_a_Krakow__wizja_kontra_trwanie.html
    • lew_konia Poznaniancy też zazdroszczą CŁC Franka Gehrego 16.01.10, 10:59
      poznan.gazeta.pl/poznan/1,91100,7389248,Uciekajacy_pociag_i_kontenery_na_terenie_Gazowni.html
      • madox44 mieszkańcy naszego Łódzkiego żebrakami 16.01.10, 11:03
        lodz.naszemiasto.pl/artykul/291281,w-lodzi-zarabia-sie-gorzej-niz-w-opolu-i-olsztynie,id,t.html?kategoria=660
        • Gość: kossak Te statystyki sa do kitu IP: *.lodz.mm.pl 16.01.10, 11:16
          Mam rodzine w Katowicach i nie jest tam lepiej niz w Łodzi na pewno. Jakas bzdura.
    • Gość: kos Wywalić tandetną, drogą hołotę IP: *.lodz.mm.pl 16.01.10, 11:05

Powróćmy do typowej i pięknej, europejskiej przede wszystkim kultury.
      Techno-parada to kiedyś duma Łodzi. Nie było szybkiego tramwaju, Manufaktury,
      hali, fontanny itd. Łódź jednak miała wielką markę dzięki T-P. Można sprowadzić
      lepszych DJ-ów i zrobić Techno-paradę 2. Można ten temat rozbudować. To będzie
      eskalacją kultury z europy. Tutaj jest jak z drogimi markami. Wiele kosztują, a
      są tandetne, bo płaci się za markę. Tak jest z budynkiem CłC - droga tandeta,
      która Łodzi nic nie da. Ogólnie projekt nie powala, jest jak komunistyczny
      pawilon po trzęsieniu ziemi.

Jeśli już musi być CłC, to ja widziałbym całkowicie szklany budynek z wysoką
      kopułą, półokrągłą kopułą, przypominającą wieże meczetu. W tej wieży,
      spełniającej wizualną rolę wieży mariackiej w Krakowie, mieściły by się kina.
      Tylko wysoki budynek w tym miejscu, może być emblematem Łodzi, niskie zginą w
      tłumie. Ten budynek musiał by być widoczny z daleka. Wokół kopuły powinny być
      dobudówki z ukośnymi dachami, ostre i niekonwencjonalne, aby rzucały się w oczy.
      • lew_konia Techno to dzisiaj już historia... 16.01.10, 11:37
        Love Parade w Berlinie po raz ostatni odbyła sie w lipca 2006.

Niestety moda na różne trendy muzyczne szybko się zmienia, pogódź
        się z tym, inaczej młodzież nazwie cię lamusem.
        • Gość: kos Re: Techno to dzisiaj już historia... IP: *.lodz.mm.pl 16.01.10, 13:01
          Właśnie najnowsi, sławni muzycy, kreowali by tą imprezę kulturalną. Liczy się
          rozmach imprezy, w którą warto zainwestować, co pokazuje historia. CŁC to
          bankrut architekt i tandeciarz "z metką". W takie coś nie warto inwestować i mam
          nadzieję, ze Łódź nie zainwestuje! Krope odwołamy, pieniędzy na g... nie damy!
    • minigry.amor.pl Rak 16.01.10, 11:15
      Czy my się tego raka w postaci CŁC pozbędziemy i zaoszczędzimy pieniądze na
      lepszy cel, czy rak nas zabije i powstanie to drogie "z metką" CŁC? Czy Żydowicz
      i sp-ka nie widzą, ze w Łodzi są niechciani? Przyjezdni studenci to nie jest
      tutejsza sól ziemi!! Mam nadzieję, ze odwołanie Kropiwnickiego coś tego "raka"
      nauczy.
      • Gość: CŁC rules Re: Rak IP: *.teoc.pl 16.01.10, 11:38
        Bo Twoim zdaniem "sól tej ziemi" to ćpuny i kibole z szalikami zamiast mózgu.
        To tylko świadczy o Twoim poziomie człowieku, że za osoby godne zainteresowania
        uważasz tylko kolegów z bramy, z którymi w zimny dzień wydoić możesz na śniegu
        pół litra.

Po za tym nie rozumiem sensu insynuowania, jakoby Parada Wolności była lepsza
        niż Camerimage. Jeżeli tak sądzisz to Twoja sprawa, ale jedno nie wyklucza
        przecież drugiego.
        • Gość: Kropa przemawia Re: Rak IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 12:27
          > Bo Twoim zdaniem "sól tej ziemi" to ćpuny i kibole z szalikami zamiast mózgu.

nie ośmieszaj się człowieku, twój przedmówca nic takiego nie napisał, a może sam
          tak uważasz ?

> Po za tym nie rozumiem sensu insynuowania, jakoby Parada Wolności była lepsza
          niż Camerimage

o widzę że uderzamy w stare nuty, jakbym słyszał samego Kropę 10 lat temu :))
          czyżby to sam Wielki Podróżnik zaszczycił nas na forum ? :)
          • Gość: znowu ja Re: Rak IP: *.teoc.pl 16.01.10, 14:05
            Ad. 1
            Naucz się czytać między wierszami kochasiu.

Ad. 2
            Gdybyś łaskawie wczytał się również w drugie zdanie tego punktu, a nie tylko w
            pierwsze zrozumiałbyś o co mi chodzi.

• Gość: goraz Re: Rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:32
              Gość portalu: znowu ja napisał(a):

> Ad. 1
              > Naucz się czytać między wierszami kochasiu.
              >
              > Ad. 2
              > Gdybyś łaskawie wczytał się również w drugie zdanie tego punktu, a nie tylko w
              > pierwsze zrozumiałbyś o co mi chodzi.

Sory ze sie wtrace, ale nie pie...bo sie czytac nie daje
          • Gość: znowu ja Re: Rak IP: *.teoc.pl 16.01.10, 14:13
            Poza tym ile ty miałeś przed rzeczoną przez siebie dekadą lat? 5? 6? Bo jeśli 8
            to znaczy, że powoli dorastasz.
        • Gość: nandi Rak, który zżera Amora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 14:15
          cytuję:

Po za tym nie rozumiem sensu insynuowania, jakoby Parada Wolności
          była lepsza
          (..))

Ten odwazny za parawanem nika Amor juz by nie miał takiej odwagi
          powiedziec tego przed tłumem młodzieży w Filmówce czy na Uniwerku, a
          przeciez Techno parada jest dla młodzieży - jednak ta potrafi
          wyznaczyć chierarchie ważnosci jednego i drugiego.
          • Gość: nandi Dziwny wyskok z tym rakiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 15:46
            Daje do myślenia.
      • Gość: Werner Człowieku odczep się chory amor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:32
        Łodzianie chcą, to ty i garsta radnych marząca o władzy nie chce, bo
        próją do koryta po pieniadze i nie chcą tych pieniędzy stracić na
        jakąś kulturę.

Wejdźcie na stronę www.strajkokupacyjny.pl - tam zobaczycie podpisy
        pod petycją - jest ponad tysiąc Łodzian i ich opinie o projekcie.
        Oni popieraja i chcą,
        ty zakuty Łbie szczekasz bo Zydowiczowi
        zazdrościsz masz osobiste powody bo byś tak tu na wszystkich forach
        nie sterczał i nie opluwał tego człowieka!!
        • Gość: lodzianin Re: Człowieku odczep się chory amor IP: 213.25.9.* 16.01.10, 17:54
          co to jest tysiąc?? ja tego gówna nie chce w moim mieście i nie chce w nim także
          p. Ż
        • Gość: amor nie podniecaj sie schizofreniku, strajkuokupacyjny IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 18:25
          > Wejdźcie na stronę www.strajkokupacyjny.pl - tam zobaczycie podpisy

o widzę, że sam udajesz różne osoby i podpisujesz się różnymi nickami :) czy to
          objaw schizofrenii ? rozumiem, stres przed referendum cię wykańcza; mam nadzieję
          że już spakowałeś walizeczkę ?

ps. zdradziło cię nachalne reklamowanie tej propagandowej stronki !
    • Gość: CŁC rules przestańcie bluzgać na Żydowicza IP: *.teoc.pl 16.01.10, 11:32
      Ten człowiek sprowadził do Łodzi najważniejszy łódzki festiwal dzięki któremu
      w kręgach filmowych i filmofilskich o Łodzi mówi się na całym świecie. Jeżeli
      komuś nie podoba się projekt Gehrego to jego sprawa - ma do tego prawo - ale
      bezczelne obrażanie kogoś, kto poprzez sam fakt, że "tylko" tu przyjeżdża ze
      swoim "piknikiem dla operatorów" (jak niektórzy bezczelni Camerimage zdają się
      określać), zrobił dla tego miasta 150 razy więcej niż znęcający się nad nim na
      forach internałci.
      Parada Techno to nie wszystko.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: przestańcie bluzgać na Żydowicza IP: 78.8.192.* 16.01.10, 11:49
        Niestety pan Żydowicz sam wystawia sobie laurkę poprzez robienie
        cyrków, szantaże itp... Brak chęci dyskusji....
      • egzorcysta_666 to ja minigry.amor.pl 16.01.10, 13:09
        zmieniam nick bo tamten stal się nieaktualny.

> zrobił dla tego miasta 150 razy więcej...

Wzór na obliczenie tego podaj :))

> Parada Techno to nie wszystko.

Ale to łódzka kultura i my na łódzką kulturę chcemy płacić, a nie na kulturę
        przybłędów. Przybłędy niech się sami finansują i cieszą, że dostają darmowy
        grunt. Ciężko to pojąc, skoro prezydent to przybłęda.
        • Gość: znowu ja Re: to ja minigry.amor.pl IP: *.teoc.pl 16.01.10, 14:02
          Chłopcze, te Twoje wypociny to jakieś piastowskie relikwie ze średniowiecznej
          zagrody: że niby liczą się tylko swojaki, a każdy z zewnątrz to przybłęda i
          powinien rodowitych łodzian po tyłkach całować. Łódź to miasto eklektyczne -
          rozwinęło się dlatego, że różne grupy przybłędów potrafiły się ze sobą dogadać.

Ja nie mam nic przeciwko Paradzie Techno, Wolności czy jak ją tam zwać! Niech
          wróci - sam chętnie pójdę. Ale to nie o niej teraz mowa! W Berlinie robią paradę
          wolności, a później wręczają Złote Lwy i jakoś jedno z drugim się nie gryzie.

• Gość: nandi przestańcie bluzgać na Żydowicza-popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:34
        Popieram.

Nowotworem Łodzi są takie Amory i ich idole radni PO i SLD
    • mineyko Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszewsk... 16.01.10, 11:40
      Mamy już drugi ważny i poważny list arch. K.Jacuńskiego. Pora więc rozpocząć
      równie poważne rozmowy o przedmiocie.
      Przede wszystkim nad wydatkowaną, niebagatelną kwotą 5 mil. zł.
      Z radością stwierdzam ucieczkę ze stron "Gazety" "kulturalnych krzykaczy".
    • Gość: srulek My Icki tylko chcemy zrobić dobry geszeft IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.10, 11:54
      Tylko mysimy namówić gojów, żeby nam ten geszeft sfinansowali.

Wasze ulice, nasze (centra) ... upsss kamienice.
      • madox44 fala Icków nadchodzi 16.01.10, 12:24
        Wczoraj Icków było mnogo , "Polonię" obsiedli do ostatniego piętra
      • Gość: dajcie wizy do USA Re: My Icki tylko chcemy zrobić dobry geszeft IP: *.toya.net.pl 16.01.10, 12:29
        Hej Srulku, a co z naszą obiecywaną tarczą antyrakietową i wizami do USA ? Dacie
        nam biedakom wizy ? Jak dacie wizy to my wam to centrum postawimy ! Pomożemy !
    • Gość: jaca Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.10, 12:40
      Jak nie rozumiesz jaka jest roznica miedzy koncepcja
      architektoniczna a skonczonym projektem to milcz.Nie obrazaj Gehrego.

A jacunski to sensacjonat, frustrat bo chcial sobie uwic gniazdko w
      tym projekcie.Zalosny
      • mineyko Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew 16.01.10, 12:58
        Do p."jacy"
        Odpowiedź:
        Gdyby Pan w drugim zdaniu zamienił nazwisko Jacuński na Żydowicz, to
        podzieliłbym taki pogląd.
        Tym bardziej, że nieźle odróżniam koncepcję od projektów budowlanego, a
        zwłaszcza od wykonawczego.
        • Gość: jaca Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.10, 13:24
          Jacunski placze jak baba bo nic nie moze osiagnac w Lodzi. A ty
          mineyko wracaj do biur Lodz Projekt lub na kanape do Walczaka. tak
          samo cierpisz z niemocy jak Jacunski.Poznan tez jest dosc czytelny w
          twoim kontekscie.
          Nie jestes partnerm bo jestes zafiksowany i zakochany w sobie poza
          granice wytrzymalosci. Zydowicz przynajmniej walczy o to by uchronic
          inwestycje przed zakusami prywaciarzy.
      • Gość: kaktus Re: Krzysztof Jacuński do wiceprezydenta Tomaszew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:15
        a ty byś Jaca nie chciał sie przyłaczyć ??...widocznie nie posiadasz
        kompetencji i wyobraźni, zeby coś samodzielnie wymyslić. Mam wrażenie,
        że w tej całej hecy jedni drugich walą w konia. Jedni na drugich
        jeżdża, jak na łysej kobyle bez kultury, zeby wypchać swoje porfele
        publiczną kasą. Jedynie słuszna linia PISowsko-Żydowiczowska chciała
        zmonoplizować jedyny i słuszny projekt dla Łodzi, dla wielu pokoleń
        bez dzielenia się nim i w imię jednej słusznej wizji dla Miasta. Jak
        widać również bazując na cudzych pomysłach ...Jak czytam te wypowiedzi
        to zachowanie Pana Ż przypomina mi słynne powiedzenie jednego
        polityka "psy szczekają a karawana jedzie dalej.."I jeszcze jedno,
        wyłania sie obraz cwanego i cynicznego politycznego gracza do społu z
        magistratem....Pan Ż magistra pewnie już ma, może czas pomyśleć, żeby