Dodaj do ulubionych

Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wysy...

IP: *.toya.net.pl 25.01.10, 21:33
I dobrze! olać tych avataro-obamo-drzewo-kochających kretynów
Obserwuj wątek
    • Gość: mcav Re: Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wy IP: *.smrw.lodz.pl 25.01.10, 21:48
      Przy obecnej technice spalarnia to najekologiczniejszy wynalazek i EKOLOG,
      powtarzam EKOLOG nie ekolog=zielony=green doskonale o tym wie. Poza tym to nie
      śmierdzi jak składowisko i produkuje mniej co2 o bioaerozolach nie wspominając.
    • Gość: obama Re: Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wy IP: *.toya.net.pl 26.01.10, 00:45
      Skoro tak bardzo chcesz spalarni to zgłoś się na ochotnika, żeby pod twoim
      blokiem wybudowali.

Obawiam się że większość ludzi akceptuje takie inwestycje ale pod warunkiem, że
      będą daleko od nich...
      • Gość: inż. Re: Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wy IP: *.smrw.lodz.pl 26.01.10, 21:49
        tak. bo ludzie są jak zwierzęta, które się chce z wnyk wyciągnąć. Zamiast dać
        sobie pomóc pogryzie. A spalarnia (widzę, że należysz do dzikich zwierząt) nie
        śmierdzi i nie zanieczyszcza pyłami bo stosuje się odpowiednie filtry. zamiast
        się bulwersować poszukaj informacji. Ja wolę mieć spalarnię niż wysypisko pod domem.
    • wgk_uml Więcej informacji na temat tej instalacji 26.01.10, 10:03
      Zapraszamy na naszą witrynę:
      czystemiasto.uml.lodz.pl/instalacje.php?article_id=593
      • gandharwa Re: Więcej informacji na temat tej instalacji 28.01.10, 17:57
        wgk_uml napisał:

> Zapraszamy na naszą witrynę:
        > czystemiasto.uml.lodz.pl/instalacje.php?article_id=593

Brakuje takich informacji:

a) ile będzie kosztowała tona odpadów komunalnych na bramie spalarni
        b) jaki będzie średni koszt gospodarki odpadami na jednego mieszkańca rocznie?
        c) co się stanie z żużlami ( wykorzystanie jako podsypka pod drogi jest prawnie
        zabronione )
        d) czy w Łodzi obecnie nie ma nadwyżki energii cieplnej z produkcji prądu w EC?
        e) Ile będzie spalarnia kosztowała BRUTTO ( koszt inwestycji łącznie z kosztem
        odtworzenia po 10 latach? )
        f) Czy Łódź stać na wkład własny? Ile on wyniesie?

Poniżej też cytat z ciekawego artykułu:

"Polsce nie są zatem potrzebne wyłącznie spalarnie, lecz przede wszystkim
        setki lokalnych instalacji umożliwiających efektywny odzysk wstępny surowców
        wtórnych u źródła
        .

Z tego punktu widzenia przekazanie strukturom biurokratycznym pełnego władztwa
        nad odpadami komunalnymi oraz pozbawienie możliwości ich zagospodarowania przez
        przedsiębiorców odniesie skutek odwrotny do zamierzonego.

Należy też postawić retoryczne pytanie, czy w dobie rosnącego deficytu finansów
        publicznych j.s.t. stać na tzw. udział własny w projektach unijnych oraz czy
        j.s.t. mają budżet oraz dysponują odpowiednim personelem menedżerskim w celu
        zorganizowania proponowanego systemu. Nowy system przyniósłby wpływy do kasy
        gmin nie wcześniej niż po upływie roku."

www.rp.pl/artykul/5,419973.html
    • Gość: arek74 Tylo gdzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 10:22
      Ciekawe tylko czy Lodzianie nie zmiena zdania gdy okaze sie, ze
      spalarnia ma powstac w poblizy ich osiedla. Ludzie zgadaja sie na
      spalarnie, ale pod warunkiem, ze znajdzie sie w drugim koncu miasta,
      inaczej beda protesty.
      • Gość: ER Re: Tylo gdzie IP: *.147.135.141.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.01.10, 11:15
        Ja nie mam nic przeciw spalarni pod moimi oknami jeśli będzie tak zbudowana jak
        na zachodzie się buduje, w Niemczech! Mieszkałem przy takiej spalarni i hałas
        nie był jakiś uciążliwy, w centrum jest gorzej z samochodami i komunikacją.
        Jeśli zaś o zapachy to tylko technologia filtrów ważna czy kupią tanie czy
        drogie ale skuteczniejsze. Można zarobić na spalaniu śmieci innych miast. To
        jest dobry biznes dla kasy miejskiej. Z tego co się orientuje to my płacimy
        komuś za odbiór naszych śmieci z Łodzi. I nie straszcie ludzi że to jest
        naprawdę pod oknami są na to odpowiednie przepisy jaka odległość itp.. Poza tym
        dojazd wiadome że nie zbudują jej na Piotrkowskiej.
        • wgk_uml Są 3 potencjalne lokalizacje 26.01.10, 12:57
          Zapraszamy do lektury
          czystemiasto.uml.lodz.pl/instalacje.php?article_id=448
          • gandharwa Ile zapłaci mieszkaniec za utylizację odpadów? 28.01.10, 17:50
            Jeżeli w ankiecie przyrównano spalarnią odpadów do składowiska to naprawdę żal
            mi mieszkańców Łodzi, że musieli brać udział w tej farsie.

To trochę tak, jakby w dyskusji publicznej na temat nowoczesnych środków
            komunikacji miejskiej przyrównano metro do starego, zdezelowanego "ogórka". I
            pytanie ankietowe: "Unia nakazuje likwidację autobusów niespełniających normy
            EURO-1 dla spalin. Czy wiedząc, że w ponad 200 miastach Europy funkcjonują z
            powodzeniem nowoczesne systemy metra wybrałbyś budowę tego środka transportu w
            Łodzi"?

Pewnie tylko idiota by zaprzeczył. Można więc napisać, że 97% Łodzian zgadza się
            na budowę metra lub że "wybrali budowę metra".

Tyle, że takie ankiety nie zbliżają nic a nic do istoty problemu: o dyskusji na
            temat alternatyw ( tramwaje niskopodłogowe, trolejbusy , kolejka szybka ) ,
            kosztów inwestycyjnych oraz przyszłych kosztów dla mieszkańców.

Po prostu czysta propaganda, zupełnie bez znaczenia.

Jak powinny wyglądać sumiennie przeprowadzone pytania można zobaczyć poniżej:

ste-silesia.org/szczecin/opinia_publiczna/
            Jednym z mitów jest twierdzenie, że to Unia nam narzuca "bardzo surową"
            dyrektywą unijną w sprawie składowania ( 1999/31/EU z 26.04.1999 ) spalanie
            odpadów komunalnych, gdyż w żaden inny sposób nie uda się nam spełnić norm dla
            redukcji składowania odpadów biodegradalnych
            :

do 75% wagowych ilości odpadów biodegradalnych z roku 1995 do 16.7.2010
            do 50% wagowych ilości odpadów biodegradalnych z roku 1995 do 16.7.2013
            do 35% wagowych ilości odpadów biodegradalnych z roku 1995 do 16.7.2020

jest to oczywiście nieprawda

Najlepiej odda ją sama litera prawa:

Art.5 – Niedopuszczalne dla składowisk odpady i metody obróbki.

1) Kraje członkowskie przedłożą najpóźniej w ciągu dwóch lat od terminu
            podanego w Art.18.1 strategię obniżenia składowania odpadów biodegradalnych i
            informują o niej Komisję Europejską. Ta strategia powinna zawierać środki
            zaradcze dla spełniania wymogów celów opisanych w ustępie drugim w
            szczególności poprzez recykling, kompostowanie, produkcję biogazu lub recykling
            materiałowy/odzysk energii

Wynika z tego, że to sortowanie i recykling powinny ponosić główny ciężar
            wysiłku w strategii na rzecz ograniczania odpadów kierowanych na
            składowiska
            . Spalanie odpadów, o ile w ogóle jest potrzebne, służyć ma
            jedynie utylizacji odpadów resztkowych tj. pozostałości po innych
            formach gospodarki odpadami, w tym kompostowania, fermentacji i recyklingu (
            tzw. odrzuty i odpady nieprzerabialne ).
      • Gość: inż. Re: Tylo gdzie IP: *.smrw.lodz.pl 26.01.10, 21:50
        jakoś w oczyszczalni ścieków buduje się albo już skończono spalarnię i nikt nie
        protestuje.
    • Gość: vulperus Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wysy... IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 26.01.10, 18:29
      "stosowane z powodzeniem w wielu krajach świata. Tam spalarnie stoją w
      centrach dużych miast, " a które miasta pani profesor miała na myśli?Nie
      jestem globtrotylem, ale parę dużych miast w Europie odwiedziłem i nie
      stwierdziłem obecność spalarni śmieci w obrębie żadnego z miast.Całkiem
      niedawno Greenpeace zablokował budowę spalarni w Edmonton argumentując to
      zagrożeniem dla Londynu (dalekie przedmieścia miasta) a raport The
      incineration of waste in Europe wyraźnie sugeruje unikanie instalowania
      spalarni w obrębach miast(www.ejnet.org/dioxin/eur18717en.pdf - tu można
      zerknąć w Raport).Nie twierdzę,że nie budowano spalarni w miastach, niemniej
      winno się tego unikać, a nie stawiać takiej praktyki za wzór do naśladowania.
      • Gość: vulperus Re: Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wy IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 26.01.10, 18:31
        mała poprawka - oczywiście chodziło mi o zablokowanie spalarni w Edmonton, a nie
        jej budowę:)
      • Gość: globtrotyl Re: Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wy IP: *.smrw.lodz.pl 26.01.10, 21:52
        to raczej była sugestia o niskiej szkodliwości niż zachęta... ale mogłeś tego
        nie zrozumieć.
        • Gość: vulperus Re: Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wy IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 26.01.10, 23:51
          Mogłem, niestety nie skorzystałem z tej opcji i zrozumiałem.Twoja sugestia nie
          zmienia obrazu wpływu incineratorów na środowisko, bobasku, a tylko dowodzi
          braku kontrargumentów pokrywanego osobistymi wycieczkami na poziomie
          piaskownicy.Śmieszą mnie tacy ludzie:)))
      • Gość: realista łodzki Re: Łodzianie chcą spalarni śmieci. Lepsza niż wy IP: *.devs.futuro.pl 27.01.10, 22:38
        Wiedeń, Spitelau, od wielu, wielu lat....
        • gandharwa Rok 1987 - spalone Spottelau 28.01.10, 17:14
          Gość portalu: realista łodzki napisał(a):

Wiedeń, Spittelau, od wielu, wielu lat....

Racja! ste-silesia.org/polemiki/pozary/

Obrazki 22-23. Miłego oglądania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka