sibeliuss 26.02.10, 09:25 Szukam w sieci i nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bbb Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: *.4web.pl 26.02.10, 10:53 hehe, to dobre pytanie, może ktoś kto ma blisko wybrałby się na ulicę Wedmanowej, jeżeli zachowała się stara beżowa tablica z nazwą ulicy to powinno tam być coś o niej napisane Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 26.02.10, 11:53 Coś mi się kojarzy, że działaczka robotnicza z początku XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryczka Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 19:41 Komunistką była-zginęła w czasie wojny gdy do jej domu weszli Niemcy- czytałam kiedyś wywaid z jej córką- kolportowała komunistyczne gazetki. Do jej przyjaciół należał np osławiony W. Moczar... Myślę, że dziś wypadałoby zmienić nazwę tej ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
pradziad3 Re: Kim była Maria Wedmanowa? 26.02.10, 20:43 Oczywiście, komunista to nie człowiek, a Niemcy dobrze zrobili, że ją zabili. Na ulicę zasługują tylko prawdziwi Polacy, m. in. marszałek-uciekinier z pola walki Edward Rydz-Śmigły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwy Polak Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 21:55 Na ulicę zasługują tylko prawdziwi Polacy, m. in. > marszałek-uciekinier z pola walki Edward Rydz-Śmigły Oraz działacz "Grunwaldu" organizującego antyżydowska nagonkę AD1968 gen. Walter Janke. Albo zwycięska Armia Łódź. Albo takie wspaniałe wydarzenie historyczne jak Unia Lubelska, która pociągnęła Polskę ku zaborom. Że nie wspomnę o całych tabunach świętych, błogosławionych, księży wśród których nie brakowało i zdrajców i zwykłych leni (że nie wspomnę o tych, którzy jak się okazuje nie istnieli, albo zasłynęli mordowaniem nieistniejących istot). Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 04.03.10, 15:49 Ciekawe czy w jakimś innym mieście jest ulica gen. Waltera-Jankego? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 08.03.10, 08:13 staahoo napisał: > Wystarczy pogooglać. Ty nie bądź taki wujek dobra rada, bo jakby wszystko było w sieci to nie musiałbym szukać w literaturze papierowej. A może Ty jesteś kolejnym kretynem, którego specjalnością jest krytyka innych ludzi, którym chce się coś robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: 195.69.82.* 08.03.10, 23:53 > Ty nie bądź taki wujek dobra rada, bo jakby wszystko było w sieci to > nie musiałbym szukać w literaturze papierowej. A może Ty jesteś > kolejnym kretynem, którego specjalnością jest krytyka innych ludzi, > którym chce się coś robić? Przestan chrzanic, ofiaro losu, jak nie umiesz z internetu korzystac, to co poczac. W Pabianicach jest taka ulica, i jest to pierwszy wynik ktory na googlach wyskakuje, jest tez w Katowicach, dalej mi sie nie chcialo czytac, bo te dwa wyniki wystarczyly mi aby ocenic twoj poziom umyslowy Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 09.03.10, 23:40 Piszesz o Marii Wedmanowej? Wskaż mi w sieci jej życiorys, oprócz tego z Wiki, który sam napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: 195.69.82.* 10.03.10, 19:05 sibeliuss napisał: > Piszesz o Marii Wedmanowej? Nie. Ale skoro nie wiesz o kim pisze, to albo masz skleroze i nie pamietasz o kim pisales, albo nie umiesz korzystac z forum. A najprawdopodobniej oba. Powodzenia wiec. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 11.03.10, 14:15 Póki co Ty nie umiesz się nawet zalogować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: 195.69.82.* 11.03.10, 19:34 sibeliuss napisał: > Póki co Ty nie umiesz się nawet zalogować :) Oj bido ty, nie odrozniasz "nie umiec" od "nie chciec". Uroczy to wrecz wybieg z twojej strony - ciekawe jakiegoz powalajacego argumentu bys uzyl gdybym byl zalogowany, krynico intelektu. Tak czy siak, zalogowac sie moze i potrafisz, ale czytac tego forum i pamietac o czym pisales - to juz nie bardzo, a to raczej wazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 13.03.10, 21:59 Czujesz się lepszy? To miło, że przynajmniej to mogłem zrobić dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: 195.69.82.* 14.03.10, 10:26 sibeliuss napisał: > Czujesz się lepszy? Tak. > To miło, że przynajmniej to mogłem zrobić dla Ciebie. Nie schlebiaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek_sk Re: Kim była Maria Wedmanowa? 08.03.10, 14:24 sibeliuss napisał: > Ciekawe czy w jakimś innym mieście jest ulica gen. Waltera-Jankego? Katowice, Pabianice, Sosnowiec : > Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 09.03.10, 23:41 To musiał być wybitny człowiek :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek_sk Zygmunt Walter-Janke 10.03.10, 21:21 za wikipedią: Urodzony we wsi Chojny (obecnie dzielnica miasta Łodzi) (...) W okresie okupacji działacz konspiracyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Zygmunt Walter-Janke 11.03.10, 14:35 Poczytałem o tym panu, dziwne, że po 1990 roku utrzymano go jako patrona. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek_sk Re: Zygmunt Walter-Janke 12.03.10, 14:28 Utrzymano go pewnie tylko dlatego, że urodzony był na Chojnach. Innego powodu nie widzę dla takiego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Zygmunt Walter-Janke IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.03.10, 01:50 Nie utrzymano, a nazwano ulicę na jego cześć. Wcześniej nosiła nazwę niejakiego Edwarda Gierka. Niestety, ale zmiany '89 w miejsce stert komunistów wyniosły nam na tabliczki ulic sterty miernych księży, generałów i pożal się Boże partyzantów. Antysemityzm jak widać też był mile widziany. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Zygmunt Walter-Janke 13.03.10, 22:00 No części zmian nie rozumiem, ale ja mam mały rozumek. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 27.02.10, 11:43 Ale gdzie był ten wywiad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryczka Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 19:57 Henel "Godziny zwierzeń"- są tam też inne wywiady z dziećmi osób podobnych np. córką Bieruta, synem Świerczewskiego itp... książka znaleziona na skupie makulatury... Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 02.03.10, 08:38 Dorwałem tą książkę za grosze na Allegro, jak przejrzę to wreszcie się dowiem. Mimo wszystko dziwne, że w internecie nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryczka Re: Kim była Maria Wedmanowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 19:34 tak z ciekawości, czemu zainteresowała Cię ta postać? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Kim była Maria Wedmanowa? 04.03.10, 15:47 Przypadek, najpierw zastanowiło mnie dlaczego autobus #77 jeździ ulicą Wedmanowej tylko w wybrane dni :) A potem kim była Maria Wedmanowa. Książkę dziś przyniósł listonosz, już wiem kim była Maria Wedman, ponieważ tworzę hasła na Wikipedii - stworzę hasło "Maria Wedmanowa" i wtedy każdy chętny będzie mój się zapoznać z jej życiorysem :) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Hasło na Wiki już jest :) 04.03.10, 17:54 pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Wedmanowa Odpowiedz Link Zgłoś
staahoo Re: Hasło na Wiki już jest :) 07.03.10, 23:15 Wzruszający życiorys. Nic tylko zmienic nazwę naszego miasta na Wedmanowo. Odpowiedz Link Zgłoś
zteofilowa Re: Hasło na Wiki już jest :) 10.03.10, 20:40 Hasło i opis w Wikipedii całkiem mi się podoba. Nie dopatruję się w życiorysie jakiś hańbiących detali. Ludzie wówczas różnie rozumieli "sprawiedliwość". Tak na marginesie to bardziej jestem w stanie z szacunkiem odnosić się do ideowych komunistów, aniżeli do późniejszych, malowanych socjalistów. Podobnie z sympatią odnoszę się do Tatarkówny - Majkowskiej. Dzięki niej, łódzkie kobiety nie chodzą wblokach do wspólnej kuchni z sąsiadką zza ściany :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Hasło na Wiki już jest :) 11.03.10, 14:26 Wtedy to byli idealiści, wierzyli w wiele utopijnych spraw. Wydawało im sie, że socjalizm lub komunizm pozwoli na ludzkie życie, pracę w godnych warunkach i płacę na normalnym poziomie. Po 1945 roku tępiono ich, bo byli zbyt poprawni, ale nie promoskiewscy. Odpowiedz Link Zgłoś
zteofilowa Re: Hasło na Wiki już jest :) 11.03.10, 22:54 ... no nie byli promoskiewscy od czasu kiedy im kolegów z KPP w latach trzydziestych MOSKWA wykończyła. Ale to inna sprawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Hasło na Wiki już jest :) 13.03.10, 21:58 No taka prawda. Teraz zajmuję się Wieczorkiewiczem, Bagińskim. O Promińskim w sieci prawie niczego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zteofilowa Re: Hasło na Wiki już jest :) 14.03.10, 11:07 o Zuli Pacanowskiej też jest niewiele... nie żabym Ci robotę chciał zorganizować :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś