Dodaj do ulubionych

Purimowe Życzenia

06.03.04, 22:04
Dużo radości niech niesie Wam to wesołe święto żydowskie.
kaz.
Obserwuj wątek
    • the_elviz A co to za święto?? 06.03.04, 22:09
      Możesz mi opowiedzieć coś o tym??
      • k_az Re: A co to za święto?? 06.03.04, 23:19
        Jest to święto najweselsze ze wszystkich świąt.nazywane jest "żydowskim
        karnawałem" BÓG przykazał Żydom aby święto to obchodzili 14 i 15 dnia miesiąca
        adar. Księga Estery spisana w IIw.p.n.e. opisuje to tak.
        W Persji i Medei,rządził król Achaszwerosz jego żoną była piękna Żydówka o
        imieniu Estera, była ona sierotą wychowaną przez mądrego i pobożnego wuja
        Mordechaja. Wezyrem w tym czasie był człowiek bardzo podły nazywał się HAMAN.
        Despota ten nienawidził Achaszwerota i postanowił zgładzić jego cały naród
        żydowski.Haman oskarżył Żydów, że "nie przestrzegają praw królewskich, to nie
        było korzystne dla króla tak ich pozostawić. Zapadła decyzja aby zgładzić
        wszystkich Żydów w tym także Esterę. Dzień zagłady miał być wyznaczony przez
        Hamana. Dzień ten Haman postanowił wybrać drogą losowania. Los padł na 13ty
        dzień miesiąca adar. Sprawy potoczyły się szybko. Mordechaj wraz z Esterą
        przekonali Achaszwerosza o nieuczciwości Hamana. Król zmienił swój wyrok i
        nakazał powiesić Hamana i jego 10ciu synów, zawiśli oni na szubienicy którą
        wybudował Haman dla Żydów.Ocalony Mordechaj został wezyrem. Wśród ludu Israela
        zapanowała radość, zamiast zagłady zyskał on opiekę potężnego króla
        Achaszwerosza. Historia ta wydarzyła się w 5 w.p.n.e.
        -----------
        kaz.
        • keridwen [OT]k_az 06.03.04, 23:22
          ja nadal w tej samej sprawie... czemu k_az sie tak na keri patrzyl na
          wycieczce? czy ja o czyms nie wiem? :))))

p.s. wiem, marudna jestem :)
    • b00g13 Re: Purimowe Życzenia 07.03.04, 03:23
      a dziękujemy i nawzajem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka