k_az 06.03.04, 22:04 Dużo radości niech niesie Wam to wesołe święto żydowskie. kaz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k_az Re: A co to za święto?? 06.03.04, 23:19 Jest to święto najweselsze ze wszystkich świąt.nazywane jest "żydowskim karnawałem" BÓG przykazał Żydom aby święto to obchodzili 14 i 15 dnia miesiąca adar. Księga Estery spisana w IIw.p.n.e. opisuje to tak. W Persji i Medei,rządził król Achaszwerosz jego żoną była piękna Żydówka o imieniu Estera, była ona sierotą wychowaną przez mądrego i pobożnego wuja Mordechaja. Wezyrem w tym czasie był człowiek bardzo podły nazywał się HAMAN. Despota ten nienawidził Achaszwerota i postanowił zgładzić jego cały naród żydowski.Haman oskarżył Żydów, że "nie przestrzegają praw królewskich, to nie było korzystne dla króla tak ich pozostawić. Zapadła decyzja aby zgładzić wszystkich Żydów w tym także Esterę. Dzień zagłady miał być wyznaczony przez Hamana. Dzień ten Haman postanowił wybrać drogą losowania. Los padł na 13ty dzień miesiąca adar. Sprawy potoczyły się szybko. Mordechaj wraz z Esterą przekonali Achaszwerosza o nieuczciwości Hamana. Król zmienił swój wyrok i nakazał powiesić Hamana i jego 10ciu synów, zawiśli oni na szubienicy którą wybudował Haman dla Żydów.Ocalony Mordechaj został wezyrem. Wśród ludu Israela zapanowała radość, zamiast zagłady zyskał on opiekę potężnego króla Achaszwerosza. Historia ta wydarzyła się w 5 w.p.n.e. ----------- kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen [OT]k_az 06.03.04, 23:22 ja nadal w tej samej sprawie... czemu k_az sie tak na keri patrzyl na wycieczce? czy ja o czyms nie wiem? :)))) p.s. wiem, marudna jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś