mineyko 11.06.10, 12:33 Była bardzo mądrą, przyzwoitą i dobrą kobietą! Bywała co piątek w filharmonii! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LECHO Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 13:09 Oj dziennikarze wstyd może trzeba by się douczyć!!! PZPR powstała w grudniu 1948 r., więc jak M.T-M została I sekretarzem w 1945 r. Poczytajcie Wańkowicza może to was skieruje na lepsze drogi dziennikarstwa.;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosia Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 23:54 A gdzie dokładnie w tym artykule jest napisane,że M.T-M została sekretarzem właśnie w 1945r,bo mnie na oczy padło. A swoją drogą uważam,że była wspaniałą kobietą.Jeśli wszyscy działacze partyjni tamtego okresu mieli by na uwadze dobro ludzi,a nie zachłśnięcie się władzą,to być może inaczej wyglądałoby wszystko dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.toya.net.pl 11.06.10, 13:38 A mnie się ta pani kojarzy najbardziej z postarzeniem klubu RTS Widzew o 12 lat hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azamat_bagatov Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: *.vicszpl.com 11.06.10, 14:18 > A mnie się ta pani kojarzy najbardziej z postarzeniem klubu RTS Widzew o 12 > lat hehe. A mnie się kojarzy z mistrzostwem dla ŁKS-u w 58, które załatwiła dzięki swoim politycznym wpływom. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcikmarcin Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w 11.06.10, 14:24 To jeszcze powinna Ci się kojarzyć z załatwionym mistrzostwem Polski na rzekome 50 lecie ŁKS'u Odpowiedz Link Zgłoś
us.sa Gnacikowska jak zwykle promuje prawicowców 12.06.10, 12:28 Ten artykuł jest o Tatarkównie. Ok, nie potrzebujemy laurek dla prostej Michaliny ale w tym materiale wypowiadają się o niej prawie tylko zamierzchłe gwiazdeczki łódzkiej prawicy. Stetryczały Klajnert i inni dziado-mędrcy prawiący zawsze takie same farmazony są śmieszni w swoich żalach o uliczkę na Widzewie... Cóż, dla osieroconej po Kropiwnickim dziennikarki Gazety jedynymi autorytetami są kanapowe pryki lokalnej prawicy a gadzinówka Wspólnota Łódzka Aspekt Polski jest bezstronnym, wiarygodnym źródłem... Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widzewiak Re: Gnacikowska jak zwykle promuje prawicowców IP: *.toya.net.pl 12.06.10, 14:38 Inspiratorem zmiany nazwy ulicy na św. Boremeusza jest radny Skrzydlewski, którego obraża, że ulica Michaliny prowadzi na jego prywatny cmentarz na Zakladowej. A to Ona jest dla nas ŚWIĘTA! , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon słupnik Re: Gnacikowska jak zwykle promuje prawicowców IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 18:39 Skamla i ujada, nic dziwnego. Niech ujada i złorzeczy. Za komuny nie mógł zarabiać krocie na tym swoim nekro- businessie, to wku...ony chodził Gdyby miał odrobinę zmysłu "ekonomicznego strategicznego myślenia" a nie tylko robił z siebie nowobogackiego nekro bufona, wiedziałby (być może),że można zarobić nie złą kasę na propagandzie "o sławnym trupie". Wydźwięk sławy to rzecz raczej wtórna. Przysłużyłby się tym samym lokalnym dochodom miasta- składając tym samym niebywały hołd ideom komuszej emancypantki inaczej mówiąc zgniłemu ustrojowi i zgniłej na amen działaczce. Wciekły jest i gdacze bo swoim życiem żaden z tych post- styropianowców businessmentów nie dorasta kobicie nawet do pięt. To wku...a. Chcieliby pomników zdobyczy kapitalistycznych a ten bufon to chyba nawet własnego kościoła.. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert "Bez żadnego wykształcenia!" 11.06.10, 14:04 Ten wykrzyknik mnie jednak dziwi. Otoz obecnie wiele politykow nie ma wyksztalcenia, a jak maja to "kupione". Niestety obecnie w polityce znajduja miejsce czesto ci, ktorzy ani nie maja zainteresowan, ani wyksztalcenia, ani nie pracowali "normalnie". Potrafia tylko klaskac w odpowiednia strone i snuc intrygi. W Lodzi takich politykow mamy wielu niestety. A co do kobiety - jak widac prezydentem kobieta moze byc i moze nawet w Łodzi powinna ;) Teraz oczywiscie najlepszy dla miasta bylby profesjonalny manager, a nie Tatarkowna2, bo czasy sie zmienily, ale milo sie czyta o Tatarkownie, fajnie zobaczyc ze i w tym czarnym systemie bylo cos bialego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafilm Re: "Bez żadnego wykształcenia!" IP: 132.170.92.* 11.06.10, 19:30 "Ten wykrzyknik mnie jednak dziwi. Otoz obecnie wiele politykow nie ma wyksztalcenia, a jak maja to "kupione"." Przyklady nazwisk takich jak, np. Walesa, czy tez Lepper mowia praktycznie same za siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert Re: "Bez żadnego wykształcenia!" 11.06.10, 23:51 Gość portalu: parafilm napisał(a): > "Ten wykrzyknik mnie jednak dziwi. Otoz obecnie wiele politykow nie > ma wyksztalcenia, a jak maja to "kupione"." > > Przyklady nazwisk takich jak, np. Walesa, czy tez > Lepper mowia praktycznie same za siebie! Szczerze mowiac myslalem o mlodszych :) Sa nawet tacy w Lodzi co studiowali o pare lat za duzo i zmieniali szkoly szkoly raz na rok albo i czesciej :) A moze to tylko plotki... ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
miszczu.pll obecnie maja wyksztalcenie a zachowują się 12.06.10, 06:23 jak niedorozwoje bez wykształcenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.retsat1.com.pl 11.06.10, 14:07 A mnie się wydaje, że przeciętny łodzianin więcej zawdzięczał jej, niż niż aktualnie zawdzięczamy dzisiejszym włodarzom (np. p.Kropiwnicki).Porównując czasy, możliwości i okoliczności, jej dokonania są duże. I najważniejsze, nikt nie mówił, że coś zrobiła tylko dla siebie, albo komuś zaszkodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuś Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 14:33 A Pan redaktor, co to pisał gdzie się historii uczył? PZPR może być be, ale fakty pozostają faktami. Rok 1945 i PZPR to coś nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.toya.net.pl 11.06.10, 14:34 bardzo dziękuję! Wspaniale wspomnienie, chcemy takiego gospodarza miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Smutne efekty gdy we lbie defekty IP: *.unassigned.ntelos.net 11.06.10, 14:58 Najwieksza "zdobycz" komuszego panowania w Lodzi, do ktorego towarzyszka Michalina przylozyla obie swe lewe rece, to zapuszczenie miasta niczym chlewa, degradacja srodowiska i haniebne upodlenie klasy robotniczej. Niedouczone lewactwo, slepo wierzace w zabobony "walki klas" i "wiodacej roli zwiazku radzieckiego", przez lata uczynilo z Lodzi brudny i parszywy zascianek peerelu. Zachlystujac sie "gospodarskim" krzataniem Michasi wokol wyrywania jalmuzny dla miasta, nie zapominajmy, ze caly swym komuszym sercem popierala coraz to wiekszy wyzysk zagonionych wlokniarek, coraz gorsze warunki pracy, wsrod starzejacych sie maszyn i budynkow ukradzionych wlascicielom. Rabunkowa eksploatacja zagrabionego mienia, polaczona z bezmyslnym i bezplanowym marnowaniem srodkow na kolektywne sutereny (t.zw. bloki) i nikomu niepotrzebne fabryki bubli - to wszystko do dzis dnia czyni z Lodzi pomnik kretynstwa, zwanego niegdys "ustrojem sprawiedliwosci spolecznej". Kazdy komuch, od kolaboranta z ZOMO po durne analfabety z kumitetu, geszefciarza niewiadomskiego nie wylaczajac, powinien co dzien co godzina brac baty na brudny zadek, za przylozenie lap do rabunku i zniszczenia Lodzi. Truchlo Tatarkowny niech spoczywa w spokoju, ale pamiec o niej niech nie zaginie, jako przyklad pomylonego szalenstwa czasow pogardy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Smutne efekty gdy we lbie defekty IP: 212.160.138.* 11.06.10, 15:27 Ej, Cicero bezportek uważaj bo ci żyłka pęknie. Polszczyzna to piękny język, niestety nie w twoich ustach. Czy likwidacja nocnej zmiany dla włókniarek, to też element "coraz to wiekszego wyzysku zagonionych wlokniarek"? Policz do dziesięciu i pamiętaj że prawda często leży pośrodku. Może dlatego wszystkim zawadza... M. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkomz Re: Smutne efekty gdy we lbie defekty 11.06.10, 15:41 Cóż za poetyka w tej krótkiej wypowiedzi, jaki barwny język! Człowieku, marnujesz tutaj talent. A co do meritum. Nie jestem fanem tzw. realnego socjalizmu, szczególnie, że osobiście mam powody doceniać korzyści nowego ustroju. Ale... Zdecydowana większość tego, co nas w Łodzi otacza powstała właśnie w tym okresie. Można żałować, że większość łodzian nie mieszka w willach tylko w M-3, lecz wcześniej mieszkała w suterenach bez wody albo w czworakach na wsi. Można narzekać, że w łódzkich fabrykach produkowano pończochy a nie rakiety kosmiczne, ale był awans, nauka i praca dla ludzi, a teraz też rakiet nie produkujemy, w ogóle mało co produkujemy. Można ciągnąć tę opowieść, ale wiadomo, że zatwardziałych rewolucjonistów (obojętne czy prawicowych czy lewicowych) nic nie przekona. Tatarkównie przyszło żyć w takich czasach jakie były. Wygląda że starała się najlepiej, jak mogła. A jaki miała wybór? Do prawicowej opozycji zdaje się niewykształconych robotników nie przyjmowali. Pewnie dzisiaj byłaby mądrzejsza, wiedziała więcej, inaczej się znalazła. Ale tak zawsze było, że kolejne pokolenia są mądrzejsze i czasy mają lepsze, więc oceniajmy nie wg siebie a tamtej epoki. Z nas za 50 czy 100 lat też będą się śmiać, krytykować, zrzucać z piedestałów. A będzie za co! Pani Violu - świetny artykuł, chcę więcej takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafilm Re: "bezportek" i bez rozumu... IP: 132.170.92.* 11.06.10, 19:27 "Bezportek" to typowy ultra-hiper-prawicowy szmaciak, ksenofob, rasista i do tego - pospolity cham (produkuje dosyc liczne posty na forach "GW")... Panie "bezportek", czyzbys zdjal portki albowiem juz z daleka od ciebie smierdzialo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajn MTM piękna postać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 21:00 Piękna postać. Wspaniała, mądra, odważna, skromna i do cna uczciwa kobieta. Takiego gospodarza nam potrzeba. Tym chamem 'bezportek' szkoda się zajmować. To troll. Rzeczywiście, często się tu produkuje, dowodząc moralności wytaplanej w rynsztoku, albo nawet w paranoicznych przemówieniach "nie-geja" kaczyńskiego. Pani Michalina Tatarkówna-Majkowska to jedna z najwspanialszych postaci w historii Łodzi. To wstyd, że ma taką skromną ulicę. Jej imieniu powinno się poświęcić fragment Piotrkowskiej, którą kiedyś wybroniła przed Stalinem. Przy czym jest dla absolutnie pewne, że Pani Tatarkówna na pewno sama nie życzyłaby sobie tego i pierwsza by powiedziała "synki, jak chcecie coś zrobić z Piotrkowską, to ją raczej posprzątajcie, bo się na ten burdel nie da patrzeć" :))) Pani Tatarkówna to taki rodzaj lewicowej świętej. To dla takich ludzi jak Ona warto wierzyć w lewicowe ideały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo bezportek i bez rozumu IP: *.chello.pl 11.06.10, 22:12 w ktorym zakładzye zamknietym sciagneli ci te portki gnomie ciemny. mam nadzieje, ze podaja ci zrec na kiju bo morde to musisz miec jak żłób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosc Re: Smutne efekty gdy we lbie defekty IP: *.smrw.lodz.pl 12.06.10, 09:40 facet zyjesz 20 lat w tzw wolnej Polsce i pokaz mi te osiagniecia w Lodzi co wladza zrobila dla tego miasta pozdrawiam trzezwych i myslacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wachmistrz Żylin Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: *.toya.net.pl 11.06.10, 15:51 Zastanawiająca lektura. Skoro łódź rosła w siłę, ludziom żyło się dostatniej, I-a sekretarz KŁ PZPR osobiście dbała o estetykę miasta i rozwój kultury (a do tego była jej koneserką), do dlaczego Łódź była tak beznadziejnie brzydkim, brudnym i zapuszczonym miastem, że dziś już nawet trudno to sobie wyobrazić? Dlaczego Łódź nie ma elit kulturalnych? Dlaczego życie kulturalne tego miasta nieustannie kiwa się na krawędzi przepaści jak pijany samobójca na barierce mostu? Skąd cywilizacyjne zapóźnienie Łodzi? W drugiej połowie lat osiemdziesiątych XX w. miejscem o największym zanieczyszczeniu powietrza w Polsce było skrzyżowanie ulic Narutowicza i Kilińskiego w Łodzi. Dlaczego było tak beznadziejnie, skoro, dzięki staraniom pani I sekretarz, było tak pięknie? Może to wina wywrotowców i kontrrewolucjonistów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiarek Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 02:39 Patrz proporcjum, Mocium Panie... I zajrzyj w kalendarz - to bajka o zupełnie innych czasach. A tak na marginesie - warto pooglądać sobie stare fotografie i poczytać. Może wtedy uswiadomisz sobie jak wyglądała i jak zmieniała się Łódź na przestrzeni całego XXw. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Wreszcie dobry artykuł... 11.06.10, 16:05 Przeczytałam ten artykuł z prawdziwa przyjemnoscią - kiedyś w GW takie artykuły były standardem, teraz są wyjatkami. Bardzo ciekawa i przyzwoita postać. Belka w oku tych wszystkich, którzy chcieliby widzieć ludzi w PRL tylko jako krwawe, mordercze bestie bolszwickie. A co do tego: "Mogła osobiście podejmować słuszne, sprawiedliwe decyzje w konkretnych sprawach. Ten system prowadził miasto ku upadkowi, nie miał przyszłości" Nie jestem jakoś pewna czy obecny system charakateryzujący sie nadprodukcja zuli, dresów oraz pracowników montowni i hipermarketów, sprawiajacy, z e ludzi po studiach wywiewa z Łodzi błyskawicznie, a zostają emeryci prowadzi miasto Lódź na szczyty, ku przysżłości :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychosasza Re: Wreszcie dobry artykuł... IP: 109.243.67.* 11.06.10, 16:18 Może warto napisać, co to za partia była ta KPP i jaki miała program? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Wreszcie dobry artykuł... 11.06.10, 16:38 Gdyby chcieć opisac przygody WSZYSTKICH socjalizujących ugrupowań w Polsce w miedzywojniu i ich losy do wojny i po wojnie to musiałoby to być kilka tomów. Niestety, popularne wpisanie tutaj najbardziej populistycznego hasła "KPP chciała wcielenia Polski do ZSRR" ( KPP powstaje przed powstaniem ZSRR) to tak, jakby wpisać coś w stylu - działacze PPS to wichrzyciele , ktorych Piłsudski musiał skazac w procesie brzeskim ;/ Czyli to tak, jakbysmy wywalili gdzies 30 lat historii tego ruchu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryk Re: Wreszcie dobry artykuł... IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 18:12 Nic dodać nic ując- Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho45-0 Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... 11.06.10, 16:32 Wiecie dlaczego taka dobra? Bo nie chodzila do kosciola.Znala ciezkie warunki zycia w powojennej Polsce. A dzisiaj tylu w kosciolach a duzo sku...synow. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: *.lsanca.fios.verizon.net 11.06.10, 17:40 fenomenalna kobieta ja na te czasy, w kazdej ocenie nalezy miec relatywizm czasu i warunkow, nalezy oceniac postepowosc myslenia , niezlomnosc i uczciwe zamiary. Kazda akcja wyzwala krytyke, ale odwaga w jej przypadku nie byla na sprzedaz,teraz politycy sprzedaja te 'odwage' zeby kupic glosy.kaczysncy i komoroscy przy niej to marne kundle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychosasza Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: 188.33.146.* 11.06.10, 17:44 Widzę, że "Komuno wróć!". Historia niczego nie uczy ludzi. Absolutnie niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychosasza Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: 188.33.146.* 11.06.10, 18:06 hermina5 Masz złe informacje odnośnie historii. Bardzo złe, a co za tym idzie bardzo mylne. Mogą one niestety wyprowadzić cię na manowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak tak mozna ? Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.toya.net.pl 11.06.10, 18:30 "zapewne dla tego, że sama..." Winno byc "dlatego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Straszny artykuł IP: *.oke2-bras11.adsl.tele2.no 11.06.10, 18:47 Wstyd. Taka apologia komuny. Szkoda pisać. Może by tak łódzka Wyborcza o jakimś naziście, dziki któremu bezrobocie spadło, drogi budowano, a III Rzesza miała ambicję trwać 1000 lat, napisała? Wstyd. Rzygać się chce. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber166 Re: Straszny artykuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 19:36 Chyba cię pogięło. I jeszcze te amen. Ładne świadectwo dajesz katoliku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiarek Re: Straszny artykuł IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 02:54 O rany, znowu ..... Kolego, czyli - w podłych czasach nie można być uczciwym, moralnym itp.? Czyli, w takiej sytuacji, mając możliwości (w ramach danej sytuacji) nie należy świadomie robić nic dobrego dla nikogo? Ech.. "nie chce mi się z Tobą gadać"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajakobyly Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.dyn.iinet.net.au 11.06.10, 18:57 Faszysci i komunisci wymordowali najlepszych Polakow i teraz trzeba na sile robic bohaterow z pacholkow bolszewickich. A moze ona mogla byc blogoslawiona? to by zadowolilo i komuchow i klechow. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w 11.06.10, 20:03 "pomagały jej kontakty z Zofią Gomółkową..." A kto to była Zofia Gomółkowa? Bo chyba nijak związana z Władysławem Gomułką? Czyżby dziennikarstwo na poziomie gimnazjum? I jeszcze to PZPR w 1945 roku. Wstyd i żenada.. PS. To ja też chcę pisać do GW za godziwą kasę, nawet takie bzdury z nieprawdopodobnymi błędami. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re:zapamiętajcie nazwisko Wioletta Gnacikowska 11.06.10, 20:20 "W 1953 roku po śmierci Józefa Stalina każde miasto w Polsce musiało przemianować swoją główną ulicę na ulicę Stalina. Tatarkówna-Majkowska nie chciała zmienić Piotrkowskiej, więc nadała ulicy Głównej (obecna al. Piłsudskiego) imię Stalina. Piotrkowska pozostała Piotrkowską." Nieprawda, nieprawda, nieprawda. Ul. Główna nie była obecną Al.Piłsudskiego(radzę sprawdzić stare mapy), a po śmierci Stalina nie było tak, że KAŻDE miasto w Polsce miało nazwać główną ulicę ulicą Stalina, wręcz przeciwnie. Kto tej dyletantce i półgłówkowi Wiolettcie G. dał pióro do ręki i pozwolił to wydrukować w GW. Nikt jej nie sprawdzał? PZPR w 1945, Gomółka, teraz ten bzdet na bazie starego z brodą dowcipu(jest u was ulica gławnaja? To tiepier budiet Stalina. A w Łodzi ulica Główna była mało znaczącą ulicą. Dowcip dobry) PS. Jestem dopiero na drugiej stronie artykułu, aż strach czytać dalej, co Wioletta G. powypisuje, może Piłsódzki? Albo, że PIS powstał w 1918? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwac Re:zapamiętajcie nazwisko Wioletta Gnacikowska IP: *.toya.net.pl 01.06.12, 23:51 Przypadkiem "wygooglałem" wątek i... tylko w kwestii ulicy Głównej: jeśli dobrze pamiętam (nie mam przy sobie starej mapy), biegła od Piotrkowskiej (albo od Kościuszki) do Kilińskiego. W miejscu, gdzie stała kamienica mojego dziadka dziś jest parking (albo jeden z pasów jezdni) przed SilverScreen. ;-) Tak przy okazji: kamienice po tej stronie, gdzie dziś stoi budynek Urzędu Marszałkowskiego wyburzono wiele lat przed ostateczną przebudową tego fragmentu miasta i likwidacją ulicy (ok. 1976 lub 77 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepokornna Re:zapamiętajcie nazwisko Wioletta Gnacikowska IP: *.134.rev.vline.pl 02.06.12, 22:26 Główna na pewno biegła do Targowa ,dalej na Widzew - Plac Zwycięstwa,chyba od Wodna- Armii Czerwonej do Niciarniana czy Widzewska nie pamiętam.To już tyle lat.Jak słyszałam to właśnie Główna była jedyną ulicą w Łodzi która przecinała Piotrkowską -być może do Al.Kościuszki.Do mapy nie zaglądałam.W rejonach Głównej mieszkałam i pracowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiarek Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 03:08 No jasne, jak ktoś ma inne poglądy niż moje, to nie może być porządnym człowiekiem ... A żyjąc we wrednym systemie i podłych czasach to nieprzyzwoicie jest nie zachowywać się jak bydlę (toż to nie pasuje współczesnym i taki wielki problem czyni potomnym i historykom). Bo, o zgrozo, niektórzy mogą docenić i zechcieć uhonorować takie niegodne zachowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.xdsl.centertel.pl 11.06.10, 21:23 Proszę mi przypomnieć co pozostawił po sobie pan Kropiwnicki (oczywiście poza pamięcią walki o swięto Trzech Króli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Ciekawe że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 21:33 Ciekawe, że żarliwi antykomuniści-katolicy, którzy licznie zbiegli się do tego artykułu o komunistce zioną ogólną nienawiścią. A przecież powinno być odwrotnie - powinni po katolicku wybaczyć winy Tatarkównie i wylewać z siebie nie zgorzkniałą żółć lecz słodką miłość za ten wspaniały rozwój Łodzi w ostatnim dwudziestoleciu. Narzekają, że przez Tatarkównę Łódź była w gorszej sytuacji niż inne miasta. A teraz? Właśnie dopiero teraz Łodź stała się zadupiem Polski. Najgorsze spośród dużych miast pod każdym względem, cały czas dystans się powiększa. Też Tatarkówna winna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryk Re: Ciekawe że IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 18:21 modłami i styropianem się nakarmią, droga krzyżowa do MOPS określi im przyszłość, a chleba i wody gorliwie odmówią, i będą zadowoleni mówili jak Kobra-Goryszewski nieważne czy łódź bidna czy bogata,ważne że katolicka,i to za komuny była ciemnota, co za ironia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocznik1973 Tatarkówna tylko apartczykiem ??? IP: *.retsat1.com.pl 11.06.10, 21:48 Lepa, klajnert, Krenc, a kim wy jesteście dzisiaj ? Pieszczochami obecnego systemu. Kto załatwia ciepłe posadki dla rodzinki i kumpli. Jesteście pijawkami, żerującymi na zaufaniu ludzkim. Tatarkówna w porównaniu z wami była człowiekiem godnym i uczciwym. Dla niej sprawy mieszkańców Łodzi były najwazniejsze, w przeciwieństwie do was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Wspaniala postać IP: *.chello.pl 11.06.10, 22:06 Super babka teraz takich ludzi nie ma.Porównajcie z obecnymi lebiegami i bufonami z solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autopsja Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: 91.193.160.* 11.06.10, 22:53 Niewątpliwie była postacią wysoce pozytywną i wielce zasłużoną dla rozwoju tego miasta biedy pozostawionej po okresie 20-lecia międzywojennego. Tylko co teraz mają począć z tą wiedzą krańcowo przeciwnie indoktrynowani uczniowie i absolwenci szkół ostatniego 20-lecia. Cała nadzieja w tym, że czytelnictwo wśród młodych ludzi ma obecni znikomy wymiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Pozostały tylko przykre wspomnienia z dzieciństwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 06:29 Dziwnie się czuję, jako były Łodzianin, gdy tam nieraz jestem. Brudne misto, dziurawe drogi, smutne twarze przechodnów, prymitywne tutuły w gazetach i nonsensy. Np koszt referendum, odwołanie prezydenta na kilka miesięcy. Co Wam pozostało????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaas Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: 109.243.196.* 12.06.10, 07:55 Na pewno w 1945 r. nie była I sekretarzem Komitetu Dzielnicowego PZPR na Widzewie, bo wtedy istniała PPR! Odpowiedz Link Zgłoś
cartophell laurka 12.06.10, 09:58 nie ma co - ale laurka! i tylko tyle - laurka. "Po II wojnie światowej zaczęła piąć się po szczeblach kariery w Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej" - bo do tego najwazniejsze bylo byc tylko "wierząca w socjalizm... Działaczka społeczna..i Feministka"? "Bez żadnego wykształcenia!" - tak jakby to byla zadkosc w PZPR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: 109.243.40.* 12.06.10, 11:58 ciekawe co dla Łodzi uczynili ci cytowani w artykule panowie aby o nich pamiętać, toć naukowcy oni a świadomość i odwaga u nich wielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekkr Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: 81.219.115.* 12.06.10, 15:53 Dobry tekst,po za jednym błędem historycznym,w 1945r.nie było PZPR,tylko PPR.Brak jest całego wątku zjednoczenia PPR z PPS,który z tego co wiem był bardzo w Łodzi dramatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w PR... IP: *.toya.net.pl 13.06.10, 08:46 W 1945 nie mogła zostać członkiem PZPR, bo ta partia powstała dopiero w 1948. WSTYD pani redaktor, WSTYD AS Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Kim była włókniarka, która rządziła Łodzią w 14.07.10, 13:54 He,he, he ' ,, Chwycił Tatar Tatarzyna, Tatarkównę za łeb trzyma'' - tylko tyle mi pozostało z tamtej, czerwino-łódzkiej epoki :wink:. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Wioletta jest przecież koleżanką Jerzego Walczyka IP: *.toya.net.pl 13.06.10, 20:43 Ten też dał parę razy popis. Największa Jego wpadka to ta z murawą boiska z Piłsudskiego. No cóż z historią Łodzi i tego co się kiedyś w mieście działo (nie tak dawno przecież) mają widać spore problemy Odpowiedz Link Zgłoś