Dodaj do ulubionych

Umowa MPK z taxi

11.03.04, 19:14
Ot, i ciekawostka... może to i dobrze?

A w razie awarii tramwaju (ostatnio niestety jest ich chyba coraz więcej) -
zamówi się całą korporację w jedno miejsce i problem komunikacji zastępczej
roziązany! ;-) :-(

Pozdrawiam,
Łukasz
Obserwuj wątek
    • Gość: J.S. Re: Umowa MPK z taxi IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 11.03.04, 19:17
      Pomysl popieram jak najbardziej. Swojego czasu widzialem nawet naklejki
      reklamujace taka usluge w wysluzonych Geantobusach kupionych od Niemcow. Jestem
      tylko ciekaw, czy uda sie to zaszczepic na lodzki grunt, bo z tym to bywaja
      ostatnio problemy...
    • Gość: Bart Re: Umowa MPK z taxi IP: *.tpnets.com 11.03.04, 19:41
      Bardzo dobry pomysł.
    • berger.m Re: Umowa MPK z taxi 11.03.04, 22:20
      Uważam, że to bardzo dobry pomysł. Sprawdza się między innymi w Berlinie. Tam
      są takie zasady, że trzeba poprosić o to motorniczego 15 min. przed wysiadką.
      Przydałaby się też możliwość wyboru chociaż między dwoma korporacjami.
      Jeśli chodzi o "inne usługi", które mógłby oferować motorniczy, to ja uważam,
      że możnaby nyło w końcu rozwiązać problem dostępności biletów w ten sposób,
      choć wolałbym, by rozwiązano go przy pomocy automatów lub konduktorów...
      Pozdrawiam,
      berger.m
      • Gość: taksówkarz Re: Umowa MPK z taxi IP: 81.219.* / *.lodz.dialog.net.pl 12.03.04, 18:26
        mapisze tak jak kursy moga być tańsze jeżeli korporacja pobiera od nas
        1,80 zł od zlecenia . a kursy takie z załozenia nie bedą takie dalekie
        np. w cenie max. 7 zł a oczekiwanie srednio ok godz. na postoju .spróbujcie
        sie utrzymać ze sredniej 5.20 na godz. i utrzymać auto i zapłacic zus (
        za marzec ok 720 zł) pomysł jest dobry jeżeli korporacja zgodziła by się
        obnizyć opłate np. za zlecenie od mpk na 0.50 gr to ja moge jezdzic za 5zł a
        nie z licznika 7 zł. ale wtym pomyśle chodzi o promocje firmy naszym kosztem
        czyli tego szarego taksówkarza 400 400. zapewniam was że firma sie ma
        doskonale w przeciwieństwie do taksówkarzy.
    • Gość: STUDI Lodzka paranoja IP: *.prokom.pl 12.03.04, 09:40
      To moze w ogole tramwaje i autobusy zastapmy taqksowkami.
      Czemu beda marnowane pieniadze na utrzymywanie kolejnego kolesia ktory akurat ma firme taksowkarska. Jesli sa awarie na dodatek coraz czestsze to trzeba sie raczej skupic na tych awariach.

Czemu pojazdy samochdowe przystosowane do wykonywania napraw trakcji byly oplombowane przez komornika. Byl tylko chyba jeden jedyny tramwaj na ZKT-1.
      Efekt zerwanie trakcji i paraliz komunikacyjny na bardzo dlugi czas.

A ostanie zniszczenie slupa trakcyjnego na Kuraku (czyli tam gdzie jezdzi 11). 8 godzin przerwy w ruchu, a i tak to nie MPK Lodz wkopalo nowy slup ale MKT.

Moze MPK Lodz zajmie sie w koncu tym co ma robic czyli wozic pasazerwo, remontowac infrastrukture. A nie organizowac wycieczki zagranicze dla swojego zarzadu, nie finansowac inna prywatna firme.

Niestety ekipa p. Kropiwnickiego wszystko chce zniszczyc i zlikwidowac.
      Przy okazji jeszcze ukradna czesc srodkow z budzetu miasta.
    • Gość: STUDI Bzdura IP: *.prokom.pl 12.03.04, 10:07
      Wlasnie bedzie to tylko jedna korporacja. Czemu?
      Ponadto jesli chodzi o np. kontynuacje jazdy to jest to droga zabawa.
      Wiec stac na nie bedzie nielicznych. A tacy w wiekszosci maja telefon komorkowy. Wiec zamowienie sobie taksowki nie stanowi wiekszego problemu.

To mialoby sens 12 lat temu...... Nie dosc ze komorek nie bylo to jeszcze spoleczenstwo bylo o wiele bardziej zamozne. Stac ich bylo na jezdzenie taksowkami.

Kolejna okazja byn pan rezydencik przecina wstegi?
      Czy ten buc nadal musi nas karmic epoka Gierka i jej proaganda sukcesu?
      • Gość: Aleksej Re: Bzdura IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.04, 10:56
        > To mialoby sens 12 lat temu...... Nie dosc ze komorek nie bylo to jeszcze
        spole
        > czenstwo bylo o wiele bardziej zamozne. Stac ich bylo na jezdzenie taksowkami.

No teraz to juz przeszedles samego siebie, porownaj dochody z przed 12 lat i
        oplaty za taksowke z tamtego czasu i zobaczysz ze wtedy za srednia pensje
        moznabylo przejechac mniejsze odcinki niz teraz, jak juz piszesz cos takiego to
        przynajmniej sie dowiedz jak bylo naprawde i nie wal populizmu. Z jednej strony
        jest propaganda sukcesu, a media wala propagande katastrofy.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: STUDI Re: Bzdura IP: *.mofnet.gov.pl 12.03.04, 19:37
          Sorry ale AQleksej nie jest tak jak piszesz.
          Na poczatku lat 90 tych pomimo pracy na etacie panstwowym to do pracy jezdzilem
          codziennie taksowka.

Pod koniec pracy na uczelni taksowka juz byla sporym wydatkiem.

Ponadto porownaj stope bezrobocia wtedy i dzisiaj.
          Porownaj obciazenia podatkami, czynszami i innymi wtornymi podatkami wtedy i
          dzisiaj. Ogrzej mieszkanie zima obecnie a te 12 lat temu, zaplac za wode, prad
          teraz a 12 lat temu. Wez do kupy typowe wydatki rodziny dzis i obecnie zobacz
          ile zostaje z zarobku....

Co do pensji , czy sa takie wysokie? Wtedy szwaczka czesto dykotowala warunki
          pracodawcy..... Teraz hipermarket daje na reke 350PLN za pol etatu ktore i tak
          trwa 8 godzin. Oplac mieszkanie z tej pensji i zobacz co zostanie.

Jak byly wakacje wtedy jeszcze ludzi tlumnie wyjezdzali na wczasy, a obecnie?
          Jeszcze pamietam ze pomimo mniejszej liczby samochodow to w dni zmiany turnusow
          korek na 1 siegal od Zgierza prawie az do Ozorkowa. A na skrzyzowaniu
          marszalkow policja recznie sterowala ruchem totalnie zakazujac skretow i
          dochodzilo do rekoczynow motorniczych pasazerow z drogowka.

Owszem wez zarobek to i tak wyjdzi ale policz ile musiz wydac od razu z pensji.

Aleksej ostroznie bo z tak uproszonym porownaniem (lansowanym przez tych co
          chcal tlumem manipulowac) sam glosisz populizm.
          • Gość: Aleksej Re: Bzdura IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.03.04, 12:38
            > Ponadto porownaj stope bezrobocia wtedy i dzisiaj.

A porownaj sobie wydajnosc pracy i struktore zatrudnienia. Porownaj sobie
            wyniki finansowe wielu spolek do tych sprzed 12 lat, chyba kazdy wie dlaczego
            tyle spolek upadlo, tutaj potrzebna jest bardzo gleboka analiza. Pamietaj ze
            Polska w 1989 r. byla najbardziej zacofanym gospodarczo panstwem z calego bloku
            wschodniego.

> Porownaj obciazenia podatkami, czynszami i innymi wtornymi podatkami wtedy i
            > dzisiaj. Ogrzej mieszkanie zima obecnie a te 12 lat temu, zaplac za wode,
            prad
            > teraz a 12 lat temu. Wez do kupy typowe wydatki rodziny dzis i obecnie zobacz
            > ile zostaje z zarobku....

Co do ogrzewania to 12 lat temu byly duze problemy z dostawami wegla, w dodatku
            czesto nie bylo gazu a cisnienie gazu ziemnego dawalo bardzo wiele do zyczenia,
            wiem cos o tym bo mam dom jednorodzinny ogrzewany gazem. Kiedys jak mi sie
            wlaczyl piec CO to nie mozna sie bylo umyc bo terma nie ogrzewala wody. Ceny w
            wielu wypadkach byly zanizane i nic nie mialy wspolnego z wolnym rynkiem, do
            dzisiaj zreszta to sie zachowalo np. przy cenach za prad, czy gaz. Wydajnosc
            ogrzewania wzrasta, w dodatku ludzie inwestuja w docieplanie domow.

Co do typowych wydatkow to nalezy najpierw stwierdzic co bylo typowym wydatkiem
            sredniej polskiej rodziny w 1989/91 roku a co nim jest teraz. Pamietaj ze duzo
            osob oprocz wydatkow niezbednych dosyc czesto splaca kredyt za samochow, sprzet
            agd, rachunki za kablowke/satke, telefon komorkowy (niekiedy niejeden w
            rodzinie). Wiec stale koszty sa teraz znacznie szersze niz na poczatku lat
            90tych.

> Co do pensji , czy sa takie wysokie? Wtedy szwaczka czesto dykotowala warunki
            > pracodawcy..... Teraz hipermarket daje na reke 350PLN za pol etatu ktore i
            tak
            > trwa 8 godzin. Oplac mieszkanie z tej pensji i zobacz co zostanie.

Szwaczka mogla sobie tyktowac warunki jak towar dobrze schodzil, otwarci rynku
            na produkty zagraniczne spowodowalo znaczny wzrost konkurencji i naplyw wielu
            produktow z Chin, okazalo sie ze nie ma rynku zbytu na polskie produkty z
            najnizszej polki i wiele tych firm przestalo istniec. Popatrz na takie
            porownanie, poziom technologiczny polskich tramwajow jest kilkanascie lat do
            tylu za zachodnimi, nawet proby inwestycji zagranicznych nie pomogly. Co do
            plac to liczy sie srednia placa, a nie pojedyncze przypadki.

> Jak byly wakacje wtedy jeszcze ludzi tlumnie wyjezdzali na wczasy, a obecnie?

No akurat Polacy powoli staja sie wielka sila napendowa europejskiej turystyki.
            Zauwaz ile osob wyjezdza za granica (Tunezja, Grecja, Turcja, Bulgaria). Polska
            turystyka lezy poniewaz w wielu miastach nie ma odpowiedniej bazy wypoczynkowej
            a tam gdzie jest jest olbrzymi tlok.

Co do taksowek to faktycznie moglem sie mylic, ale nalezy porownac jakosc
            uslug, cene benzyny i zarobki, nie wiem teraz jak to dokladnie dzialalo na
            przelomie 89/90 roku.

Co do porownan to nie ma prostego sposobu na takie porownanie i kazdy kto to
            bedzie probowal robic ty czy ja na lamach tego forum bedzie poslugiwal sie
            populizmem i demagogia, poniewaz nie ma miejsca na zetelne porownanie. Powiem
            tak wzrost PKB na jednego mieszkanca jest znaczny, niestety wzrost bezrobocia i
            kosztow panstwa spowodowane polityczna nieudolnoscia skutecznie nieweluje
            wszelkie osiagniecia gospodarcze.

Pozdrawiam,
            Aleksej
            • Gość: STUDI Re: Bzdura IP: *.prokom.pl 15.03.04, 15:45
              Uzupelnie napisales tyko polowiczna prawde.

Nasze wyroby tekstylne, tak zostaly wyparte przez te ze wschodu. glownie z Chin. Tyle ze nie jakosc ani nowoczesnosc zadecydowala. Tylko cena.
              A dokladniej obciazenia podatkami i parapodatkami naszych producentow.
              Moge Ciebie zapewnic ze naszej produkcji towar byl o wiele wyzszej jakosci niz
              byle jak zszyta pojedynczym sciegiem szmata z jakiejs podlej tkaniny.
              Tu niestety mylisz sie w swojej wypowiedzi. Zapotrzebowanie bylo. tyle ze polski pracodawca nie byl w stanie wypodukowac ten sam towar nawet w takiej samej podlej jakosci jak to badziewie sprowadzone z Chin. Tylko z powodu opodatkowania. Bezrobocie, spadek placy realnej spowodowal ze nie jakosc a cena jedynie decyduje o popycie.

Wspominasz ze wydatki ludzi sa wieksze. Tak tych co jeszcze maja prace i w miare dobrze zarabiaja. Wiekszosc juz nie placi za telefon, mieszkanie, nie splaca samochodu. Niby jak jak placa nagle zredukowala sie do 350-400 PLN miesiecznie na rok. I to nie zawze z winy pracownika. Nawet jak chce pracowac i pracuje dobrze to jedynie moze liczyc na zlodziejskie uklady poprzez umowe o dzielo i liczyc ze moze za pol roku dostanie jakis ochlap pieniedzy.
              Ile rodzine w Polsce nadal ledwo co wiaze koniec z koncem gdzie pracodawca (czesto nim jest bdzet panstwa) zalega z wyplata wynagrodzen od kilku miesiey.
              Jakosc dziwnie sie sklada ze na krajowy rejestr dluznikow nie mozna podac pracodawcy za niewyplacone wynagrodzenie.

Wyjazdy na wczasy. Powiem ze predzej ty uprawiasz demagogie. Owszem wiecej ludzi wyjezdza za granice. OK. Ale raczej z powodu zwrostu kosztow pobytu w Polsce nie dlatego ze jestesmy nagel super zamozni. Ale moze wezmy i przeanalizujmy to tak:
              Ile procent polskich rodzin wysyla swoje dzieci na wakacje? Ile procent wszystkich polskich rodzin gdziekolwiek wyjechalo przez ostatnie 4 lata?

Mowisz o jakiej sredniej placy. Super. Wiesz wez np. wynagrodzenie przesa dodaj wynagrodzenie sprzataczki podziel przez dwa i masz wartosc srednia.....
              A tak na powaznie wartosci srednie maja to do siebie ze nie obrazuja rzeczywistosci. Jak bedziesz mial 5% ludzi majacych zarobki wieksze od sredniej na 1000 razy to reszta moze miec znacznie nizsza wynagrodzenie. Ale srednia bedzie na dobrym poziomie.

Zycze Tobie abys nieco krytycznie odnosil sie do tych madrych propagandowych gadek ladowanych do lbow sporej czesci ludzi. Takie male pranie mozgu przechodza. Mowie sie ze jest coraz lepiej tylko dlaczego wszyscy Twoi znajomi dookola co keidys mieli wlasne przedsiebiorstwa juz je zamkneli, co co jeszcze je maja juz zamykaja..... Przeciez jest lepiej jest wzrost gospodarczy. Zyje sie co raz lepiej - tak 5-6% ludnosci owszem nieco lepiej sie zyje. A co z reszta?

Nie ma klasy sredniej, jest biedota i oligarchowie zarabiajacy miesiecznie krocie na zlodziejstwie. Sredni wychodzi optymistyczna.

Gadanie o srednich zarobkach przypomina mi przemowy socjalistyczne w stylu srednio ceny w Polsce zmiejszyla sie. Stanialy, czolgi, karabiny, statki, samoloty. Zdrozal chleb, wedliny, cukier ....
              Srednio ceny stanialy.

Kazda rzecz mozna pieknie wytlumaczyc zmienaijac kryterium i wskaznik.
              Zlodziejski system oligarchiczny jest zainteresowany w maceniu w glowach ludzi i wmawianiu ze jest super itd. Tyle ze to moze nagle peknac, tak jak np. ostatnio w Argentynie. Tam tez bylo super, hiper, wzrost poprawa.... tylko czemu tak wielu ludzi bylo niezadowolonych.
        • Gość: J.S. Re: Bzdura IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.03.04, 02:48
          > No teraz to juz przeszedles samego siebie, porownaj dochody z przed 12 lat i
          > oplaty za taksowke z tamtego czasu i zobaczysz ze wtedy za srednia pensje
          > moznabylo przejechac mniejsze odcinki niz teraz

STUDI dobrze mowi. Wozili sie ludzie taksowkami, wozili.
    • krzykowal Re: Umowa MPK z taxi 12.03.04, 10:11
      Hmmm, czemu nie. Wszystko zależy od tego o ile to będzie tańsze od zwykłego
      zamówienia taksówki.

pzdr
      Krzysiek
    • keridwen Re: Umowa MPK z taxi 12.03.04, 10:25
      ja jestem za. tym bardziej, ze wieczorem wszystkie tramwaje jadace w moja
      strone zjezdzaja do zajezdni na dabrowskiego, a ja mam do przejscia jeszcze
      cala dobrowe, zeby dojsc na kurczaki.
      jesli stawka kursu rzeczywiscie bedzie nizsza niz normalnie, to nie ma sie nad
      czym zastanawiac.
      • uerbe Przy okazji... 13.03.04, 15:01
        keridwen napisała:

> ja jestem za. tym bardziej, ze wieczorem wszystkie tramwaje jadace w moja
        > strone zjezdzaja do zajezdni na dabrowskiego...

Ekhm...co to ja miałem... Acha, a może do Radiokafla? ;)
        • keridwen Re: Przy okazji... 15.03.04, 14:13
          tak, tak... ale powrot to ja spacerkiem prosze jesli moge [od dabrowskiego
          oczywiscie :)]

:*
    • Gość: tomasz Re: Umowa MPK z taxi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 10:53
      może to być dobry pomysł, gdyż ostatnio, faktycznie kilka razy jadąc późnym
      wieczorem tramwaj zjeżdżał do zajezdni i ...? dalej pieszo?? Boję się tylko o
      realizację tego i podejscie motorniczych, których kultura, często zostawia
      wiele do życzenia...
      • camelot Re: Umowa MPK z taxi 13.03.04, 21:54
        A może motorniczowie zaczęli by prowadzić tramwaje i patrzeć czy ktoś do niego
        biegnie czy nie zamiast zajmować się idiotycznymi pomysłąmy wzywania taksówek.
        W przyszłości proponuję aby wzywali taksówki powietrzne z Lublinka. Komuś
        odbiła palma.!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Pitum Re: Umowa MPK z taxi IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 16.03.04, 17:20
          w Lodzi jest wyjatkowe chamstwo jesli chodzi o zamykanie drzwi przed nosem, ja
          nie wiem, w Aachen poradzono sobie z patrzeniem na ludzi czy nie dobiegaja i
          czekaniem na nich, ze sprzedawaniem biletow u kierowcy, z kontrola biletow po
          20, z uprzejmosia i kultura jazdy oraz z bezplatym zamawianiem taksowki na
          konkretny przystanek, firma reklamuje sie ze 'wszedzie nie dojedzie'
    • Gość: mat28 Re: Umowa MPK z taxi IP: *.interserwer.pl 15.03.04, 12:25
      A kiedy będzie można zamówić pizzę do tramwaju? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka