Dodaj do ulubionych

Żałoba narodowa ?

12.03.04, 20:46
Prezydent od 19 dzisiaj, do 24 jutro ogłosił w Polsce żałobę narodową.

Czy Polacy noszą tą żałobę?
TVN zmieniło program (zrezygnowano z komedii),a gdzie indziej?
Czy przypadkiem nie jest tak,że wybiegamy przed szereg?
Czy jakiś inny kraj też ogłosił żałobę?
Jaki jest Wasz strosunek do tej krótkiej żałoby

(Ważne! Nie pytam o zamach w Madrycie,ale o samą żałobę!)
Obserwuj wątek
    • pawel-strzalka Re: Żałoba narodowa ? 12.03.04, 20:48
      w zasadzie nie mam nic przeciwko żałobie narodowej, tylko co? mam nie oglądać
      dzisiaj i jutro tv? nie słuchać radia?
    • teufel Re: Żałoba narodowa ? 12.03.04, 21:00
      Jestem za.
      P.s.Polsat też nie pokazał Kiepskich.
      • geograf Re: Żałoba narodowa ? 12.03.04, 21:05
        Okej,ale czy nie jest to przypadkiem gest jedynie "wysokich stołków"?
        Flagi opuszczone do połowy, na pewno odwołane jutro imprezy zorganizowane przez
        rząd/samorządy organizacje społeczne, zmieniony repertuar,ale...
        mam wrazenie,że większość ludzi nawet nie wie o żałobie...

gest-piękny i łądny,ale czy nie wystarczą wyrazy współczucia etc., tylko od razu
        żałoba narodowa?
        Tak,wiem że zginęło 4 Polaków, w tym jeden niemowlak,ale codziennie ginie więcej
        Polaków -tylko mniej spektakularnie.
        • Gość: Paul Hmmm.... IP: *.ipt.aol.com 12.03.04, 21:33
          Prawde mowiac tez mnie to dziwi. Po 9/11 dowiedzialem sie ze w Polsce rowniez
          palono swieczki, ludzie "solidaryzowali sie", plakali...... To piekne i bardzo
          ludzkie. Moglo nawet polechtac moja dume ...... bo przeciez "tam" bylem. Boje
          sie ze to moja wrodzona przekora, ale zaraz zaczalem sie zastanawiac, "szukac
          dziury w calym". Oczywiscie, jak ktos chce to znajdzie, wiec i ja
          znalazlem "swoja dziure". Pamietacie ten lament po smierci "pieknej, dobrej i
          czystej ksiezny Diany"? Do dzisiaj nie moge wyjsc z podziwu nad zjawiskami
          tego typu. Porownywano jo do Sw. Teresy z Kalkuty (sic!) a wariactwo na jej
          temat i uczucie "wielkiej straty i nieszczescia" roslo z godziny na godzine,
          osiagnelo pulap masowej chisterii. Moze wlasnie dlatego uwazam ze podobne
          zachowanie, jakze ludzkie i szczere, uwlacza pamieci ofiar zamachow
          terrorystycznych. Podswiadomie czuje, ze te ludzkie uczucia sa spowodowane
          pustka zycia i chisteria ktorej mozna sobie dac upust. Jesli te same uczucia
          powoduja ludzimi "w zalobie" stawiajacymi swieczki przed ambasadami Hiszpanii,
          czy US, to jest to dla mnie obrzydliwe. Uszanowanie,
          Paul
          PS "Zaloba narodowa" to nastepny gest polityczny, nic wiecej. Chyba jednak na
          wyrost.
    • najtis Re: Żałoba narodowa ? 12.03.04, 22:36
      geograf napisał:
      > Czy przypadkiem nie jest tak,że wybiegamy przed szereg?
      > Czy jakiś inny kraj też ogłosił żałobę?
      ============================================
      I owszem juz wczoraj wczesnym popoludniem zaloba takowa i opuszczenie flag do
      polowy masztu na wszystkich urzedach panstwowych ogloszono w Niemczech,Francji
      i Brukseli a dzis od rana w Danii,Szwecji i Finlandii
    • Gość: Paul Re: Żałoba narodowa ? IP: *.ipt.aol.com 12.03.04, 23:00
      A czy po atakach terrorystycznych w Rosii ktos palil swieczki, wyrazal zal i
      spuszal flage narodowa do polowy masztu? A po ataku w Indonezji? A po
      masakrach wyznawcow Allacha w Afryce, czy ktos sie chocby zastanowil, uronil
      lezke? A Jugoslawia? Wiele bylo wyrazonych zali, najwiecej za "barbarzynskie"
      bombardowania USAF, ktora "urzadzila sobie poligon doswiadczalny".... Ech, ta
      hipokryzja. Uszanowanie,
      Paul
      • michael00 Medialnie fajna żałoba. 12.03.04, 23:22
        Jestem za. Rozciągnięcem jej na cały rok i kolejne. Ku czci ginących z głodu, przez reżimy wspierane przez określone i kraje i całkiem inne, z biedy itd.
        Chyba też nie mało ich ginie co dnia. A dlaczego oni gorsi?
      • najtis Re: Żałoba narodowa ? 13.03.04, 07:39
        Zadano pytanie,odpowiedzialem to co mi bylo wiadomo na ten temat a Ty masz
        pretensje do mnie nazywajac mnie hipokryta?dziwna tendencja okreslania ludzi.
        A myslisz,ze w Maroku,Arabii Saud,Libii,Pakistanie czy tzw Palestynie zostala
        ogloszona zaloba?To jakim prawem zadasz abym ja np przywdziewal zalobe gdy gina
        terrorysci z Hamasu czy Al-Aksa.Dlaczego pretensje twoje ograniczaja sie tylko
        do Polski i tzw swiata zachodniego?Prorokow i odkupicieli wliczajac w to
        Mahometa bylo juz dosc na tym swiecie.
    • hubar Re: Żałoba narodowa ? po łódzku 12.03.04, 23:22
      www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=2270
    • the_elviz Dziwi mnie to... 12.03.04, 23:25
      bo jak kilka razy były ofiary smiertelne w wypadkach samochodowych, gdzie
      ginęło nawet 6-10 osób, to kuźwa nie było żałoby. A tam raptem 4 turystów z
      Polski. Jak w Polsce mordowali podczas drugiej wojny światowej miliony - jakoś
      nikt nie ogłaszał żałoby. Takie walenie kotka za pomocą młotka - wymyślają -
      zara SLD złoży kwiatki i może poparcie wzrośnie.
      • Gość: tomi.... Re: Dziwi mnie to... IP: *.toya.net.pl 12.03.04, 23:49
        ty the_elviz jestes moim bogiem . z ust mi slowa zabierasz naprawde.
        solidaryzuje sie z toba.
        ja bym postawil to tak jak by tego w telewizji nie bylo a np. tylko w radiu to nikt by nie ruszyl dupska zeby sobie zawracac tym glowe.
        a kropa niech sie poslizgnie na psim gownie ( mam nadzieje ze bedzie to mojego psa ) odczul bym nieslychana satysfakcje
      • Gość: J.S. Re: Dziwi mnie to... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 13.03.04, 01:30
        > bo jak kilka razy były ofiary smiertelne w wypadkach samochodowych, gdzie
        > ginęło nawet 6-10 osób, to kuźwa nie było żałoby. A tam raptem 4 turystów z
        > Polski.

Tez sie nad tym zastanawiam, Panie the_elviz...
        • keridwen - 13.03.04, 16:01
          zginelo 200 os. i nie tylko z polski. nie zauwazyles?

coz, czego mozna od ciebie wymagac...
          • Gość: J.S. Re: - IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 14.03.04, 10:57
            > zginelo 200 os. i nie tylko z polski. nie zauwazyles?

Zauwazylem. Podobne wydarzenia maja miejsce czesciej i nie idzie to w parze
            z "zaloba narodowa".

> coz, czego mozna od ciebie wymagac...

Nie za szybko na tak generalizujaca ocene...?
          • geograf Re: - 14.03.04, 11:24
            ile osób miesięcznie ginie w Izraelu-w autobusach,w restauracjach,czy w innych
            miejscach?
            ile osób ginie miesięcznie w Palestynie-od kul, maszyn, czy bomb?
            ile osób ginie ostatnio w Iraku z różnych powodów?
            Owszem-nie jest to 200 osób jednorazowo,ale sumując...
            czemu nie ogłaszamy cyklicznych, cotygodniowych żałób?

Żałoba powinna być symbolem., Symbolem rozpaczy i czci zmarłych. Dlatego powinna
            być ona-w moim rpzekonaniu- w momencie tragicznym dla naszego narodu. Bo co
            będzie,jeśli zbyt często zaczniemy ogłaszać żałoby narodowe,co nam grozi?
            taka żałoba będzie niczym...kolejną wielką okładką w dziennikach.
            a tego byśmy chyba nie chcieli?

Owszem.możecie nazwać mnie znieczulicem. 200 osób zginęło,a ja nie chcę ogłaszać
            żałoby narodowej,nawet jeśli już inne kraje to zrobiły. Ale napisałem to
            niżej,napisze i tu: kto ogłasza a kto wypełnia tą żałobę? lekkie zmiany w
            dziedzinie rozrywki zmieniły się,a le taki premier nie widział nic złego w
            pokazie Mazowsza-tylko dla niego etc. etc.
            Nosze strach i przerażenie po tym co się stąło,po tym co media pokazały-w środku
            samego siebie.
          • the_elviz Ty komercjalistyczna babo... 14.03.04, 11:24
            powłaź jeszcze na onet, wirtualną i gdzie się da i pozapalaj kuźwa (*)
            świeczki. Tylko na to cię stać.
            • geograf NIE OBRAŻAJCIE SIĘ NAWZAJEM! 14.03.04, 11:30
              Ludzie.
              Po co jeden drugiego wyzywa tylko dlatego,że ma inne poglądy?
              Czemu Ty Keri używasz tak osobistych zwrotów,a nie potrafisz uszanować zdania
              innej osoby, przyłączając się do akcji wyśmiewania Al-kiego?
              Hipokryzja?

Wątek mógłby się stać miejscem poważnej i w miarę rzeczowej dyskusji.
              Chyba tak nie będzie,bo niektórzy wola wyzywac się nawzajem.
              smutne.

kiedyś na Forum było to możliwe. Takie zachowanie obrazuje tylko to,ze to Forum
              naprawde upadło i dobrze,że już się od niego dozwyczaiłem.
    • Gość: b00g13 Re: Żałoba narodowa ? IP: *.net / *.pl 12.03.04, 23:49
      nie potrafię zmierzyć żałoby liczbą ofiar
      • Gość: Paul Re: Żałoba narodowa ? IP: *.ipt.aol.com 13.03.04, 03:14
        Gość portalu: b00g13 napisał(a):

> nie potrafię zmierzyć żałoby liczbą ofiar
        I chyba w tym lezy prawdziwa tragedia spoleczenstw. Nie potrafimy mierzyc
        zaloby liczba ofiar, ani ustalic czy aby ofiary zasluguja na zalobe. Wszystko
        jest plynne, w ruchu, wzgledne i z pseudodefinicji naszej ignorancji nie do
        ogarniencia. Nie wiadomo juz naprawde czy kogos zalujemy bo tak wypada, czy
        komus wspolczujemy bo tak nakazuje prawo, czy komus pomagamy bo sie oplaca, czy
        kogos lubimy bo tak trzeba, czy cos tolerujemy bo tak nalezy. Gdzie nasze
        sumienie, chocby w tej prehistorycznej, jaskiniowej postaci? Forma zastapila
        tresc i co gorsze jest nam z tym dobrze. Juz nie tylko jestesmy gotowi ginac i
        zyc w imie wydumanej, podanej na tacy "formy", nawet czujemy zgodnie z jej
        zasadami. Smierc na rozkaz - to juz bylo. Teraz przyszedl czas na placz,
        smiech i wspolczucie na rozkaz. Wielcy tyrani tego swiata patrza sobie na
        nas "skads tam" i obgryzaja paznokcie do krwi z uczuciem zazdrosci. Np. taki
        Neron tragicznie mruga do Stalina i zali sie "zabilem dziesiatki, setki tysiecy
        ludzi, a miliony trzymalem pod batem i nie kochali mnie, nie sluchali z
        bezgranicznym oddaniem, ty Dzakaszfili zabiles miliony i dziesiotki milionow
        trzymales pod batem i nie dosc ze cie nie pokochali, to jeszcze z grobu
        wyrzucili". Tak, mamy sie czym chwalic. Dochowalismy sie sami uczuc spod
        sztampy, milosci na skinienie, tolerancji na zawolanie i wspolczucia na gwizdek.
        To nic, ze nam sie czasem myli Maria Teresa z Kalkuty z ksiezna Diana,
        Miloshewicz z Lenonem, a Stalin z Janem Pawlem.
        Uszanowanie,
        Paul
        • Gość: Gites Re: Żałoba narodowa ? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 13.03.04, 23:00
          hmmm... moj sasiad ma psa, kiedy razem sobie spaceruja, statystycznie maja po
          trzy nogi. Paul, zbyt prosto starasz sie wszystko generalizowac, probujesz
          spoleczenstwo okreslic w kilku zdaniach. masz ochote i czas szukac
          prawidlowosci w chaosie? oki, ale daruj sobie to "my", bo nie sadze zebys mial
          podstawy do wypowiadania sie w imieniu milionow.
          pozdr.
          P.S.
          Stalina kochaly miliony, nawet na Sybirze ludzie mysleli, ze tak katorga, ktora
          przechodza dzieje sie bez wiedzy dziadka i kiedy dziadek zszedl, stracili
          wszelka nadzieje na ratunek.
          • Gość: Paul Re: Żałoba narodowa ? IP: *.ipt.aol.com 14.03.04, 05:03
            Gość portalu: Gites napisał(a):

> hmmm... moj sasiad ma psa, kiedy razem sobie spaceruja, statystycznie maja po
            > trzy nogi.
            Przy zalozeniu ze i sasiad i jego pies nie przeszli amputacji, a chegevara
            wielkim czlowiekiem byl. To o czym sobe tu rozmawiamy........?
            > Paul, zbyt prosto starasz sie wszystko generalizowac, probujesz
            > spoleczenstwo okreslic w kilku zdaniach.
            Uwazam ze "kilka zdan" to az nadto. Cala reszta to nic nieznaczacy belkot.
            Ale belkot wlasnie trafia do tzw."mas". I wlasnie o "masach" pisze. Pisze o
            tzw. "sredniej-przecietnej", ale nie dla "sredniej-przecietnej" i to moj blad,
            oto moj grzech.
            > masz ochote i czas szukac
            > prawidlowosci w chaosie?
            Mam ochote, ale brakuje czasu. Staram sie "na wlasna miarke" opisywac co
            widze. Niegodziwoscia jest wytykac jednostce "generalizowanie", kiedy sama
            jest tylko podmiotem statystycznym. Piszac "ja" zanudzal bym jedynie swa
            wlasna osoba, bedac posadzany o narcyzm i megalomanie. Piszac "my" zanudzam
            zjawiskami postrzeganymi przez nas wszystkich i tez jestem posadany o narcyzm i
            megalomanie.
            > oki, ale daruj sobie to "my", bo nie sadze zebys mial
            > podstawy do wypowiadania sie w imieniu milionow.
            Nie widze przeciwskazan, jesli "miliony" maja podstawy do wypowiadania sie
            w "moim" imieniu. Z "my" nie zrezygnuje. Nie uwazam sie za mesjasza, wiec "wy"
            jakos mie nie pasuje;-}.
            > pozdr.
            > P.S.
            > Stalina kochaly miliony, nawet na Sybirze ludzie mysleli, ze tak katorga,
            ktora
            >
            > przechodza dzieje sie bez wiedzy dziadka i kiedy dziadek zszedl, stracili
            > wszelka nadzieje na ratunek.
            To prawda. Od kiedy zaczalem sie interesowac historia podziwiam Stalina.
            Podziwiam jego dzielo. Zabraklo mu tak niewiele...... Uszanowanie,
            Paul
            • geograf Re: Żałoba narodowa ? 14.03.04, 10:46
              że niby dlaczego podziwiasz Stalina?
              Yezu...
              jak to szło?
              Śmierć jednej osoby to tragedia, śmierć milionów to statystyka.
              • Gość: Paul Re: Żałoba narodowa ? IP: *.ipt.aol.com 15.03.04, 07:17
                geograf napisał:

> że niby dlaczego podziwiasz Stalina?
                > Yezu...
                > jak to szło?
                > Śmierć jednej osoby to tragedia, śmierć milionów to statystyka
                Geografie mily, jest to czysty podziw antropologa/badacza/odkrywcy
                nad "okazem". Takim samym podziwem zoolog obdarza rekina/modliszke/jadowitego
                weza. Uszanowanie,
                Paul
            • Gość: Gites Re: Żałoba narodowa ?PAUL IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 16.03.04, 21:16
              bede sie streszczal bo jestem glodny...
              za pomoca statystyki mozna udowodnic najwieksza glupote, co chcialem pokazac w
              przykladzie z sasiadem i jego psem. w praktyce o jakosci badania decyduja trzy
              wartosci: wartosc oczekiwana (czyli cos jak srednia), wariancja(obrazowo mowiac
              rozrzut) i blad(minimalizowany wraz z powiekszaniem probki). w przypadku
              spoleczenstwa rozrzut jest tak duzy, ze srednia jest gowno warta. a Twoja ocena
              jest obarczona ogromnym bledem, poniewaz patrzac przez pryzmat miejsca w ktorym
              jestes, Twoje pole widzenia jest ograniczone istotnym stopniu. stawiasz odwazne
              tezy dotyczace sposobu mislenia i zachowania sie calego spoleczenstwa, nikt nie
              zabrania tego, ale...
    • k_az Re: Żałoba narodowa ? 13.03.04, 07:35
      Cały świat powinien ogłosić żałobę. Zawsze gdy giną niewinni ludzie z powodu
      terroryzmu.
      pozdrawiam.kaz.
      • michael00 Re: Żałoba narodowa ? 13.03.04, 08:45
        k_az napisał:

> Cały świat powinien ogłosić żałobę. Zawsze gdy giną niewinni ludzie z powodu
        > terroryzmu.

Odkładając na później dyskusję na temat tego czym jest to, co teraz na każdym kroku nazywa się terroryzmem (słowo to zaczęło być mocno wyświechtane) i jakie pobudki kierują terorystami (a nie o jakich się mówi i jak się mówi w mediach) pytam się:
        dlaczego tylko wtedy, kiedy giną z powodu terroryzmu?
        • k_az Re: Żałoba narodowa ? 13.03.04, 09:45
          michael100, ja nie użyłem zwrotu, że TYLKO wtedy świat powinien ogłosić żałobę.
          Pisałem, że zawsze wtedy a to jest zasadnicza różnica.
          ------------------------------
          Dopuszczam dyskusję"czym jest terroryzm"
          Natomiast o pobudkach terrorystów nie dyskutuję. Morderca i morderstwo
          niewinnych przypadkowych ludzi jest czynem bez dyskusji złym, podłym
          niewybaczalnym.
          • Gość: a. Re: Żałoba narodowa ? IP: *.soch.lu.se 13.03.04, 15:20
            Mieszkam z Hiszpanami...Widzialam strach w ich oczach gdy dowiedzieli sie co
            sie stalo. Zaczely sie telefony do rodziny i przyjaciol. Wszyscy zyja. Lzy
            radosci.
            Lacze sie z narodem hiszpanskim w zalobie.
            • camelot Re: Żałoba narodowa ? 13.03.04, 21:45
              Elviz jestes chamem. Niezależnie ile osób zginęło to jeżeli ogłoszono żałobę to
              nalezy ją szanować niezależnie jakie się ma o tym zdanie. W historii były już
              przypadki iż demokratyczne stany zjednoczone rozpczęły wojnę w obronie jednego
              obywatela amerykańskiego. Ta cała dyskuska to przykład polkiego piekła ,
              głupoty i nie wiem już nawet czego.
              • michael00 juesej 14.03.04, 09:44
                camelot napisał:

> W historii były już
                > przypadki iż demokratyczne stany zjednoczone rozpczęły wojnę w obronie jednego
                > obywatela amerykańskiego.

Och, obym nigdy nie stoczył się na poziom tego kraju zatem.
              • the_elviz Możesz obrażać... 14.03.04, 11:23
                wypierdku mamuta? Miałeś żałobę po atakach terrorystycznych w Azji?? Może była
                żałoba przy walkach w Afryce? Może była żałoba, przy mordach w Czeczenii? I czy
                ożesz mnie kutafonie obrażać? Bo co - bo mam inne zdanie niż ty - członku
                towarzystwa wzajemnej masturbacji!
            • gray OT: a co ma do tego szwecja? [n/t] 14.03.04, 09:36

• michael00 To cóż, że ze Szwecji. 14.03.04, 09:45
                Skupmy się na dykcji.
                • gray płaszcz z kóz ;) [n/t] 14.03.04, 11:21

• Gość: krm Re: Żałoba narodowa ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 22:27
      Jadę samochodem, słyszę żałoba narodowa, zmienia stację -> Parada, a tu
      techniawa na całego. Jak żałoba to chyba obowiązuje wszystkich, a nawet jeśli
      nie ma takiego obowiązku to jest coś takiego jak przyzwoitość.
      • geograf Re: Żałoba narodowa ? 13.03.04, 22:53
        i tutaj dotknęłaś (-ąłeś?) sedna problemu i tego, o co mi chodziło.
        Co to za żałoba narodowa? Czy przypadkiem w tym przypadku nie jest to li jedynie
        górnolotna decyzją Panów na Wysokich Stołkach?
        Rozumiem gest solidarności, współczucia, ale...

Załoba NARODOWA- to powinno być coś niezwykłego, poruszającego i jednoczącego
        cały NARÓD.
        A co mamy teraz? Jakoś media, czy cały przemysł rozrywkowy nie przej.ął się
        tym...o większości Polaków nie wspominając.
        Czy warto ogłaszać COŚ, a postępować zupełnie na odwrót?
    • gray jest dobrze 14.03.04, 09:23

mamy spore szanse na to, że kiedy u nas coś wysadzą (w końcu też jesteśmy na
      liście) to inne kraje ogłoszą żałobę - jest mi na prawdę lżej na sercu ;)
    • the_elviz Kwach ogłosił żałobę dlatego że... 14.03.04, 11:27
      zwróci uwagę Hiszpanii, że ją popiera, stoi za nią murem itp. Może chociaż
      Hiszpania będzie na nasz kraj patrzeć lepiej niż Niemcy, Francja, Włochy itp.
      • aniapakero ... 14.03.04, 18:23
        Ja jestem egoistką. Mówię to na wstępie, abyście się nie irytowali czytając
        moją wypowiedź. Ogólnie o całej żałobie dowiedziałam się wczoraj, gdy nie
        puścili "Europy da się lubić". Ogólnie ostatnio żyłam w odizolowaniu od świata,
        więc mogła mi się zdarzyć taka gafa. Moją reakcją na żałobe było oburzenie,
        ponieważ pozmieniali programy akurat wtedy kiedy ja włączyłam telewizor ( a
        dzieje się to średnio raz w tygodniu). Dlatego nawrzucałam po kolei na wszystko
        co się dało.
        Ale moja złość nie jest spowodona wyłącznie tym egoizmem, ale sprawą która się
        już w wielu wypowiedziach pojawia. Jestem zaskoczona tą żałobą! Cóż śmierć 200
        ludzi w Hiszpanii różni się od śmierci 200 ludzi w Afryce? Którzy giną w
        masowych rzęziach a my nawet nic o tym nie wiemy?
        Dlaczego paliliśmy świeczki po 11 września? Dlaczego? Bo USA to państwo bogate.
        I to mnie przeraża.
        Powracając do żałoby- to kurcze kto tu się smuci??? Żałoba na papierze:/
        • geograf Re: ... 14.03.04, 21:05
          aniapakero napisała:

> Powracając do żałoby- to kurcze kto tu się smuci??? Żałoba na papierze:/

dokłądnie.Podobno niektóre wczorajsze łódzkie dyskoteki pękały w szwach,a
          przypadki odwołania imprez były raczej wyjątkami,i to w całej Polsce.
          Cóż..po zamachu na Bali nie było żałoby. A przecież tam też zginęła
          Polska-dziennikarka Gazety Wyborczej,czyż nie?
          • camelot Re: ... 14.03.04, 23:10
            Mam swój stosunek do tej żałoby. Zgadzam się z twierdzeniem że była chyba
            przesadą. Ale skoro juz coś ogłoszono to trzeba szanować. Takie są prawa
            państwa demokratycznego i zasady dobrego zachowania i wychowania. Dlaczego
            polacy są takim głupim narodem któremu się nic nie podoba. Zawsze jakiś baran
            musi mieć inne zdanie. I dlatego że mamy w Polsce takich baranów dużo to mamy
            jak mamy. Bezrobocie, pijaństwo i wszelkie inne plagi gnębiące nasz naród.
            Okazuje się że polskim narodem chyba należy rządzić zamordyzmem. A odpowiadając
            elvizowi to czuję się mocno obrażony. Zresztą telefony z każdym jego poscie
            świadczą o kompletnej ........... .
            • the_elviz Nie rozumiesz i tyle... 15.03.04, 10:25
              Pieska trzyma się w kagańcu i na smyczy. Widziałem jak piesek egoistycznego
              własciciela pogryzł przechodnia - i psu skopałem za to mordkę - bo właściciel
              nie reagował. Pies jest zwierzęciem i nie wiesz kiedy mu palma odstrzeli. Wcale
              nie musisz go zaczepiać. Właśnie ludzie, których psy biegają wolno i załatwiają
              się gdzie popadnie tworzą obraz bryudnej Polski (między innymi). Dlaczego
              własciciele nie sprzątają po pupilkach?? A teraz gdy śnieg topnieje kwiatki
              wychodzą na wierzch. Nie mam psa, bo wiem że się niem nie zajmę, a nie mógłbym
              oddać go do schroniska. (A wielu tak robi).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka