Gość: zen IP: *.retsat1.com.pl 16.07.10, 13:15 Wybory nie idą lecz biegną. Może Joński by oświecił p. poseł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wirusx Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Strefy... 16.07.10, 13:24 Apeluje do Łódzkich mediów o interwencje w tej sprawie. ---------------------------------------- Na pewno pierwsza odezwie się pryncypialna pani Bomanowska tępym piórem pana Wiewiórskiego! Może nawet niemowa pan Walczak dałby głos, bo przecież jest zainteresowany? Trochę się dziwie pani Janowskiej, że tyle lat siedzi w polityce i nie ma pojęcia o co chodzi, jeśli nie wiadomo o co.... Powinna się pani orientować, jakie polityczne buractwo rządzi tym upadłym grajdołkiem i co to za "klasa"... Zydowicz był za bardzo światowy, nie pasował do tego towarzystwa i trzeba się go było pozbyć, bo taki łup, jak SSS może się długo nie trafić.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FL Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.lewandow.net.pl 16.07.10, 14:03 hhehehe. kto mieczem wojuje od miecza ginie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gargal wreszcie głos rozsadku.. 16.07.10, 14:06 Ja dodałbym jeszcze jedną rzecz: Otóż zadziwia równiez fakt, ze ci sami politycy blokują dalsze prace nad realizacją inwestycji, którą koordynuję Marek Zydowicz tj. Centrum Kongresowo - Festiwalowego zaprojektowanego przez swiatowej sławy architekta Franka Gehrego, a która kosztowałaby miasto tylko 45 mln.zł. Zatajają przed opinią publiczną, że Firma Colliers przyprowadzona do Łodzi przez M. Zydowicza zobowiązała sie przyprowadzic do miasta 250 mln.zł i że minister Zdrojewski zaopiniował projekt Gehrego bardzo pozytywnie jeśli chodzi o uzyskanie pieniedzy unijnych. Pikanterii dodaje fakt, ze Centrum Kongresowe Gehrego ( CŁC)oprócz tego, ze byłoby dla miasta tanio wybudowaną inwestycją, zarabiałoby na siebie, przyciagając dzieki swojej niezwykłej architekturze rzesze uzytkowników i turystów. Natomiast SSS, którą pilotuje niejaki walczak, nie tylko by nie zarabiała, ale generowałaby swoim utrzymaniem ogromne straty dla miasta, gdyz rok w rok będzie koszt jeje utrzymania będzie rzedu parenascie mln.zł - conajmniej. Poza tym : jak to mozliwie, ze w dobie kryzysu buduje sie za setki milionów publicznych pieniędzy niedochodowe muzeum, a za paredziesiat milionów nie chce sie wybudować Centrum Kongresowo - Festiwalowego znakomitego architekta, które by rozkręciło rozwój ekonomiczny Łodzi?!!!! Nalezy przy tym zauważyć, że muzea juz w Łodzi są i nie są oblegane, a Centrum Kongresowo - Festiwalowego jeszcze nie mamy...!!!!!!! Do myslenia daje fakt, ze wszystkie normalne miasta w Polsce buduja obecnie takie centra, a nie muzea...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezainteresowany Re: wreszcie głos rozsadku.. IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.10, 14:24 50 milionów to miał kosztować sam projekt architektoniczny Centrum, a szacunkowy koszt budowy - 500 milionów. Miało to Centrum być zbudowane za pieniądze miasta (250 milionów) i ministerialno-unijne (250 milionów) jako własność prywatnej fundacji p. Żydowicza i spółki. Przypominam sedno sprawy, bo widać miesza się niektórym w głowie od upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volvo Re: wreszcie głos rozsadku.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 14:45 Gość portalu: niezainteresowany napisał(a): > 50 milionów to miał kosztować sam projekt architektoniczny Centrum, > a szacunkowy koszt budowy - 500 milionów. Miało to Centrum być > zbudowane za pieniądze miasta (250 milionów) i ministerialno- unijne > (250 milionów) jako własność prywatnej fundacji p. Żydowicza i > spółki. Przypominam sedno sprawy, bo widać miesza się niektórym w > głowie od upałów. No widzisz jestes jedna z ofiar, tak mniemam, ze nie z tych co celowo dezinformują, bo tez nie wiesz, że firma Colliers tak jak pomogła wybudować Andelsa i sprowadził kasę, tak chce sie zobowiazać do tego, ze te 250 mln. o których piszesz nie zapłaci miasto tylko ona ściągnie do Łodzi.. To co piszesz jest efektem swiadomej dezinformacji, bo jak sie wytłumaczyc z tego, ze blokuje sie inwestycje która kosztowałaby miasto tylko cene projektu tj.45 mln złotych, a faworyzuje sie taka która bedzie kosztowac kilkaset milionów złotych - a tak w ogóle to tak jak Janowska zauważyła koszt SSS jest ukrywany ( tak jak firma Colliers) bo by była afera na całą Polskę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezainteresowany Re: wreszcie głos rozsadku.. IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.10, 15:16 - Chodzi o poważne sumy, dzięki Colliers International moglibyśmy pozyskać 200-250 milionów złotych - zapowiada Żydowicz. - Miasto wniosłoby 250 milionów. Taką m.in.wypowiedź Żydowicza znalazłem w internecie. Wynika z tego, że jednak miasto musiałoby wyłożyć 250 milionów, a Colliers dałby to, co miało dość ministerstwo kultury i unia. Dalej nie rozstrzyga to kwestii własności - dlaczego miasto miałoby budować coś prywatnej fundacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volvo Re: wreszcie głos rozsadku.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:38 Gość portalu: niezainteresowany napisał(a): > - Chodzi o poważne sumy, dzięki Colliers International moglibyśmy > pozyskać 200-250 milionów złotych - zapowiada Żydowicz. - Miasto > wniosłoby 250 milionów. > > Taką m.in.wypowiedź Żydowicza znalazłem w internecie. Wynika z tego, > że jednak miasto musiałoby wyłożyć 250 milionów, a Colliers dałby > to, co miało dość ministerstwo kultury i unia. Dalej nie rozstrzyga > to kwestii własności - dlaczego miasto miałoby budować coś prywatnej > fundacji? Prosze cie w takim razie o link do tej wypowiedzi i jesli ona rzeczywiscie miała miejsce, o kontekst. Nie wiem dlaczego sie tak upierasz, ze miasto miałoby wnieść 250 mln. zł ( co jest nieprawdą). Dlaczego jestes zainteresowany ( a nie niezainteresowany), żeby innych wprowadzac w błąd. Problem lezy w tym, ze gdyby CŁC ruszyło po odblokowaniu przez radnych PO i SLD i komisarza Sadzyńskiego stałoby sie zagrozeniem dla Muzeum Walczaka, bo wszyscy co sa w temacie wiedza, że pula unijnych pieniedzy jest jedna, i że by na bank przypadła Gehremu. I te drugie 250 mln zł o których piszesz przywędrowałoby na CŁC własnie z unii... Mniemam, ze w tym miescie obecnie rzadzi ten co finansuje wybory Platformie - dlatego postepuje sie nielogicznie i ze szkodą dla mieszkańców Łodzi. Mnie to bardzo dziwi, bo tak bogaty człowiek jak Walczak ( własciciel Atlasa) mógłby sam zafundować miastu galerie, czy nawet muzeum tym bardziej, ze z Łodzi wyrósł i na Łodzi się wzbogacił ( badania były wykonywane na Politechnice Łódzkiej),i ze z tego muzeum on będzie czerpał splendor ( a Łódź będzie miała tylko obciążenia z tytułu eksploatacji). Kiedys fabrykanci byli fundatorami takich inwestycji, teraz mamy walczaka ( fabrykanta jednego z czołowych postaci na listach najbogatszych w Polsce), który nie tylko nie funduje sam, ale kaze sobie fundować i to kosztem innych inwestycji bardziej potrzebnych Łodzi.. Dlaczego...? Dlaczego my łodzianie mamy sie na to godzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do niezainteresowa Re: wreszcie głos rozsadku.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:46 Budfynek bylby w połowie własnościa Miasta a w połowie Colluiersa (lub jego partnerów). Fundacja Tumult miałaby mały udział przekładajacy sie na możliwość organizacjji w całym budynku Festiwalu camerimage.Rozumiesz. chdzi o mozliwosc organizacji po kosztach w calym budynku przez 2-3 tygodnie w roku Camerimage. Udział wynika z tego że Fundacja dała idee program funkcjonalno- uzytkowy, markę festiwalu- gwarancja ze pozostanie w Łodzi orzaz promocję projektu przez Davida Lyncha,fundacja przekonała Franka Gehrego by podjął się tego zadania po tym jak walczak potraktował go jak kupującego produkty Atlasa przechodnia. Fundacja nie mialaby zadnej wlasnosci budynku. To są mity. Kłamstawa rozpowszechniane by zdeprecjonowac ten projekt i pchac całe poparcie dla SSS. Poza tym nie masz racji że 250 mln na część miejską CŁC pochodzić ma z Miatsa.Otoz moze ona pochodzić od Ministra Kultury z rozdania środków na kolejne lata 2014-2018. Oczywiście należaloby dazyc by budynek powstał do 2016 r na ESK! Wtedy mozna zrobić montaz Miasto - Ministerstwo po 505! W tej sytuacji CŁC kosztowałoby Łodż ok 150 mln zl. A wiesz ile ma kosztowac Specjalna Strefa Sztuki (SSS) ? Ok 600 mln! Walczak powiekszył pierwotny projekt.SSS miała kosztowac ok 450 mln I całosć ma byc z publicznej kasy! tak. Walczak nie przyprowadził żadnego inwestora. 1005 ze srodkow publicznych na SSS i jej utzrymanie! To jest Fair? To jest korzystne dla Łodzi? Ja nie mam watpliwości ze jest dziwny układ miedzy Komisarzami PO i SLD a walczakiem w sprawie SSS. I dlatego janowska ma racje. Myslę ze krzywdzace sa dla niej opinie ze robi to pod wybory. Watpię by kandydowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do niezainteresowa Re: wreszcie głos rozsadku.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:11 Proszę nie kłam. Nigdy CŁC nie mia,lo być własnościa Fundacji Żydowicza. CłC miało być własnością spółki miejskiej.Miasto i tak by miało wiekszośc udziałów po wniesienie gruntu i w ladzie własnym.Fudacja Tumul miała miec maksimum 5% udziałów. Poza tym zapo,inasz, że Żydowicz przyprowadził Colliersa który potwierdził ze sfinansuje 50% kosztow budowy CŁC ! jest szansa na środki unijne od Ministra Zdrojewskiego! Dlaczego zatem Komisarze blokują tak korzystna inwestycje? W tym samym czasie zgadzaja sie na to by walczak powiekszał projekt SSS tak iz teraz ma kosztowac podobno ta budowa ponad 500 mln złotych. sam projekt kosztowal prawie 50 mln. I zwróc uwage na to ze SSS ma byc oddane w zarządzanie Atlasowi Sztuki, a wiec galerii Wlaczaka! Co zatem sadzic o tym ze sadzynski z maginem powiekszaj wsparcie dla prywatnej inicjatywy Walczaka, a za SSS zapłacic trzeba bedzie az 600mln brutt tylko i wyłacznie publicznych pieniedzy? Co z ich przekonało by taka niekorzystna dla łodzi prywtna idee Walczaka popierac? Dlaczego walczak, bogaty czlowiek nie przyprowadzil do Lodzi inwestora ktory pokrylby 50% kosztow budowy SSS? Prosze nie oczerniaj Zydowicza ze chciał CLC wybudowac dla siebie. zawsze podkreslał ze CLC bedzie sluzyc wszystkim najwzniejszym festiwalom w Lodzi, ze bedzie miejscem kongresow na ponad 2000 gosci.Do tego magnetyzujaca uwage architektura Gherego! Obudż się prosze i nie wierz w kłamstwa jakie pisała na temat Zydowicza i EC1 i CŁC prasa! Walczak sam w towarzyskich rozmowach sie chwali ze to on stoi za czarnym PR-em dla Zydowicza i CŁC! Jeszcze raz pwotorze, projekt SSS kosztowal 40 mln zlotych ale Niemcy żądaja dodatkowo 9 mln za powiekszenie zakresu prac. A wiec SSS dokumntaja bedzie kosztowałaa ok 50 mln.Ponadto Miasto bedzie musiał dac 505 calosci kosztow, a wiec ok 300 mln! Skąd? Juz w planach inwestycyjnych zapisano w Urzedach miejskim i marszalka po 96 mln.A skad brakujace srodki? będziemy my Łodzianie musieli zacisnąć pasa. Poza tym nikt nie uwierzy w to ze Minister kultury da 300 mln. A skąd brac kase na utrzymanie tego szklanego wałka? Wiecie ile bedzie kosztowało ogrzewanie ? A ile klimatyzowanie takiej szklarni w takie lato jakie teraz mamy? A koszt funkcjonowania tego molocha? Ludzi Walczak z Sadzyńskim podrzucaja nam prawdziwą minę z opożnionym zapłonem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Praworządna Pani Poseł IP: *.mnc.pl 16.07.10, 14:12 To ta sama pani która przy okazji eksmisji z antyterrorystami chciała szukać najemcą lepszego lokum? Bo tacy biedni i po więzieniu i nie płaca dopiero od 5 lat? Ale się rwie kobieta do władzy. Ciekawe po co wysyłała pismo do Nadzoru Budowlanego? Skąd niby oni mieliby znać koszty. Oni mają pilnować żeby budowa była prowadzona zgodnie ze sztuką budowlana i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Małgosi Re: Praworządna Pani Poseł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:16 Dlatego panno droga, że jest skarga na decyzje o pozwoleniu na budowę dla SSS.Wydano ją bez badan środowiskowych. Poza tym jest szereg innych uchybień. A to że kiedys popełniłaś bład nie powinno miec znaczenia gdy interweniujesz obecnie w słusznej sprawie! Proszę Małgosiu popatrz na to z innej strony. Za naszymi plecami dzieje sie cos za sprawa komisarza sadzyńskiego i magina i Walczaka biznesmena co będzie nas kosztowac setki milionow. To z naszych podatków. dziwię się z etylko pani Janowska ma taką odwage i uczciwość. Posłom PO nie wypada i SLD też bo to ich ludzie rzadza Łodzią komisarycznie? Nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Gościu, przytarłeś mi uszy IP: *.mnc.pl 16.07.10, 17:22 Przytarłeś mi uszy i bardzo dobrze. Masz rację. Nie tylko będzie nas to kosztowało miliony ale stracimy szansę na to żeby świat mógł o Łodzi usłyszeć. Wiem,że SSS było wielkim wabikiem dla inwestorów. Jakoś mnie zirytowała poprzednio ta pani poseł dlatego tak się odgryzłam. Ale fakt,że tym razem występuje w słusznej sprawie. A to co piszesz o tym pozwoleniu na budowę to ciekawe bo obiło mi się o uszy, że Skanska lada dzień przejmuje plac budowy i rusza z remontem EC1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Małgosi Re: Gościu, przytarłeś mi uszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 17:36 Skanska rewitalizuej juz EC1 wschod. To dla Fundacji sztuki swaiata- Davida Lyncha i Zydowicza. to nie ma nic wspolnego ze Specjalna Strefa sztuki Walczaka. Ona ma byc szklanym Walcem wystawionym na terenie dzisiejszego toroeiska.ma kosztowac jak ptaszki9 cwierkaja ok 600 mln naszych pieniedzy. Anie grosza prywatnej kasy. ma tyz zarzadzac walczak i jego atlas sztuki. I to jest niepokojace ze prywtny bogaty biznesmen dostanie w zarzad Budynek Specjalnej strefy sztuki zaa blokuje Walczak i sadzynski) nic! Ta szklana rurua ma 280 m dlugosci. Nie myl tego z camerimage Łodz Center czyli budynkiem ktory ma powstac naprzeciw EC1 przy ulica targowej wg projektu Franka gherego (to jest inicjatywa Zydowicza, któr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volvo a kto dodał tekst od redakcji..??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 14:14 Dyskusja wokół Specjalnej Strefy Sztuki nie ustaje. Strefa miała być nowoczesnym ośrodkiem kultury, sercem Nowego Centrum Łodzi, które ma powstać na obszarze 90 hektarów między ulicami Sienkiewicza, Narutowicza, Kopcińskiego i Tuwima obok zrewaloryzowanych budynków secesyjnej elektrociepłowni EC 1. Czy przypadkiem dział kultury gazety wyborczej w Łodzi znowu nie stosuje przekłamań??? Jaki nowoczesny ośrodek kultury? To tylko muzeum! Ośrodek kultury jest wszechstronny w swojej działalności, a muzeum r nie - to tylko martwa powierzchnia... CŁC Gehrego sie deprecjonuje, a Muzeum Walczaka wynosi ponad to co faktycznie prezentuje?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: a kto dodał tekst od redakcji..??? IP: *.mnc.pl 16.07.10, 14:30 Tam była planowa strefa sztuki. Poza EC1 miało być budowane muzeum sztuki nowoczesnej i centrum kongresowe. Łódź posiada jedne z największych zbiorów w Europie. W tym momencie pokazywane jest tylko ok. 3% zbiorów. To nie byłoby sobie jakieś tam kolejne muzeum tylko coś niezwykłego na skalę europejską,koncepcja tego muzeum była rewelacyjna. Teraz kiedy władze przegoniły kogoś kto był sercem projektu pewnie w wyremontowanym EC1 zrobią jakieś nudne badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volvo Re: a kto dodał tekst od redakcji..??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 14:39 Jesli mamy takie bogate zbiory...To mam pytanko..? dlaczego w MS2 prawie w ogóle nie zmienia sie ekspozycji. Tam sie nie chce chodzic! Niektóre dzieła sztuki tak przwarły do swoich miejsc, jakby były w tych miejscach stworzone na stałe! Poza tym przestrzeń i powierzchnia w ms2 jest niewykorzystana właściwie, ale to osobny rozdział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: a kto dodał tekst od redakcji..??? IP: *.mnc.pl 16.07.10, 15:14 Nie mam pojęcia czemu częściej nie zmieniają ekspozycji. Może nie chcą niszczyć przez ciągłe pakowanie i rozpakowywanie zbiorów. Mam za cel odwiedzenie wszystkich największych galerii świata. Sporo z nich już zobaczyłam. Byłam strasznie szczęśliwa z faktu, że jedną z nich będę miała pod nosem. No i że do nas będą ciągnąć pielgrzymki z innych zakątków świata. A tu masz, nic z tego nie będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volvo Re: a kto dodał tekst od redakcji..??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:47 Gość portalu: Edyta napisał(a): > Nie mam pojęcia czemu częściej nie zmieniają ekspozycji. Może nie chcą > niszczyć przez ciągłe pakowanie i rozpakowywanie zbiorów. > Mam za cel odwiedzenie wszystkich największych galerii świata. Sporo z > nich już zobaczyłam. Byłam strasznie szczęśliwa z faktu, że jedną z > nich będę miała pod nosem. No i że do nas będą ciągnąć pielgrzymki z > innych zakątków świata. A tu masz, nic z tego nie będzie.... Ja tez jestem za budową SSS. Tylko nie podoba mi sie kolejność inwestowania w Łodzi( bo najpierw powinny mieć miejsce inwestycje przyciagajace imprezy i ludzi do Łodzi, nakręcające i dochodowe)i nie podoba mi się styl działań, które po to by zdobyc unijną kasę na SSS, blokuje sie inną tańsza i bardziej potrzebną miastu inestycję i pomawia jego koordynatora ( Zydowicza) tak, ze tracimy wszystko z czego sie cieszylismy i co nas nobilitowało nie tylko w Polsce, ale i w świecie ( Camerimage, Lynch,CŁC, Studio Lyncha, Ghery, Żydowicz i wiele sław światowego kina, które do nas przyjeżdżały, a potem o Łodzi mówiły oraz co najważniejsze wpis do wniosku o tytuł ESK tych wymienionych walorów!!!! walka Walczaka z Zydowiczem odbywa sie kosztem rozwoju Łodzi - ten fakt juz wielu widzi, o tym sie pisze i mówi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Edyty Re: a kto dodał tekst od redakcji..??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:32 Po pierwsze to Walczak odmówił współpracy z Muzeum Sztuki i Suchanem.Walczak zaproponował że Atlas Sztuki opracuje program działania. Nie ma mowy by mógł korzystał ze zbiorów Suchana! Nie ma mowy by korzystał z wartości jaka jest logo Muzeum Sztuki i jego autorytet w świecie wystawienniczym! walczak nie ma nic do zaproponowania.jest amtorem sponsorujacym młą galeryjke o powierzchni 400 m2.(którą nota bene prowadzi chemik z wykształcenia, sam Walczak jest niespełnionym architektem-pewnie stad kompleksy ichęć zaistnienia). Przypomne że SSS ma teraz po powiekszeniu projektu przez Walczaka miec powierzchnie prawie 70 tys m2! Po drugie.Walczak odszedł z Fundacji sztuki Swiata-EC1 na wlasne zyczenie. Zostali w jej radzi Zydowicz i Lynch. Czy nie dziwne jest to iz po odejsciu walczaka rozpoczeła sie medialna nagonka Bomanowskiej na EC! wschod jako studio Davida Lyncha, zaczeła sie tez nagonka na Żydowicza? czy nie można tego łaczyc: apel Bomanowskiej by sadzynski odebral EC1 Fundacji Lyncha po tym jak walczak odszedl z tej fundacji? Tak trzeba! Ale moja droga, nie martw sie na zapas.Sąd rozstrzygnie czy sadzynski dziala zgodnie z prawem? Lynch i Zydowicz nie zgodzili sie na oddanie EC1.Miejmy nadzieje że będą tam dziłac. Byłas na wystawie jaka Żydoaicz zorganizowal na 5 tysiacach m2 w Torńskim Ratuszu? Były tam prace Kiefera, Gaselitza, Lupertza, imenndorfa, Dokupila, balki, Klamana, Nitscha. Ten facet ma wykształcenie historyka sztuki, konserwatora-muzealnika i doświadczenia w organizowaniu dużych imprez i wydarzen artystycznych. Dostal za to Paszport Polityki.On organizuje Camerimage od niemal 20 lat! Dlaczego Sadzynski stawia na amatora Walczaka? Dlatego ze ma pieniadze? jak tak to niech walczak zapłaci za połowe budowy SSS i wtedy czakai z głów, a nie ze my mamy płacic za eksperymenty artystyczne niedoszłego (w praktyce) architekta o kompleksach jak komin EC1? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: najpierw posprzątac brudne ulice potem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:50 Najpierw posprzatac trzeba brud na ulicach i chodnikach potem wyremontowc chodniki i drogi , zadbac - pobudowac parkingi ,hotele , zadbac o Piotrkowska a dopiero myslec o SSS . A skąd wziąc kase na utrzymanie juz przejetych przez UMŁ kilku obiektów ? Jak wielki jest faktycznie dług w tej chwili ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Wszystko mi się pomieszało IP: *.mnc.pl 16.07.10, 16:55 Na początku śledziłam losy i kibicowałam SSS. Ostatnio tak mi się wszystko pomieszało, że już nie wiem kto miał co budować. Ale to, że Łódź przegoniła Żydowicza i Lyncha to jest strata nie do odrobienia. Tyle wiem. Wydawało mi się, że również oni w dalszym zamyśle planowali rozbudowę MSN. Zła jestem,że panuje taka dezinformacja. Może ktoś mógłby to zebrać w jakąś chronologiczną całość i wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Edyty Re: Wszystko mi się pomieszało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 17:19 Lynch i zydowicz sa w Radzie Fundacji sztuki swiata. Oni ja zalożyli. Fundacja nadal jest właścicielem EC! wschod. Wiec troche na wyrost piszesz o tym pogonieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta do Gościa Re: Wszystko mi się pomieszało IP: *.mnc.pl 16.07.10, 17:37 To jest akurat dobra wiadomość, tyle tylko że boję się że ich tutaj zaszczują. Oby nie odpuścili zbyt łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta do Gościa Re: Wszystko mi się pomieszało IP: *.mnc.pl 16.07.10, 17:57 Muszę powiedzieć, że szum informacyjny który powstał przy okazji tego projektu jest niesamowicie skuteczny. Założę się że nie tylko ja jestem taką ignorantką która tak mało wie o sprawie dla miasta tak istotnej. Do głowy by mi nie przyszło, że tu jest albo SSS albo muzeum! Cały czas miałam to za całość. Zdecydowanie najpierw powinno powstać SSS. Na muzeum przyjdzie czas jak Łódź się wzbogaci. Mam tu na myśli MSN a nie jakieś tam prywatne muzeum Walczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Do Edyty- Naprawdę wszystko Ci się pomieszało:-) IP: *.mnc.pl 16.07.10, 18:12 SSS to jest projekt Walczaka szklane paskudztwo. Mimo, że to ma być potężny obiekt wystawienniczy władze nie ściągają do Łodzi jakiegoś uznanego kuratora, który ma kontakty w świecie artystycznym tylko oddają to w zarząd producentowi gipsu. W tym samym momencie w walce o fundusze Walczakowcy chcą pogrzebać fundacje Żydowicza i Lyncha. Odpowiedz Link Zgłoś
gargal Do Sympatycznej Edytki 16.07.10, 18:39 Gość portalu: Edyta napisał(a): > Muszę powiedzieć, że szum informacyjny który powstał przy okazji tego > projektu jest niesamowicie skuteczny. Założę się że nie tylko ja > jestem taką ignorantką która tak mało wie o sprawie dla miasta tak > istotnej. Do głowy by mi nie przyszło, że tu jest albo SSS albo > muzeum! Cały czas miałam to za całość. Zdecydowanie najpierw powinno > powstać SSS. Na muzeum przyjdzie czas jak Łódź się wzbogaci. Mam tu na > myśli MSN a nie jakieś tam prywatne muzeum Walczaka. Edytko ubawiłem sie wybornie. To może ja spróbuje Ci to przybliżyć, bo widzę, że warto... Otóż w Łodzi ma powstać Nowe Centrum Łodzi na powierzchni 90 ha, a zlokalizowanema być w obrębie Dworca Fabrycznego i Elektociepłowni EC1. W skład tego założenia maja wchodzic między innymi: - Centrum Kongresowo - Festiwalowe ( CŁC)zaprojektowane przez Franka Gehrego, które pilotuje Żydowicz. - Ec1 wschód, gdzie ma sie mieścić Studio Lyncha - Ec1 zachód - muzeum walczaka ( SSS) inaczej szklana rura - Rynek Kobro Problem lezy w tym, że wszystko szło dobrze do momentu kiedy sie okazało, że w Ministerstwie kultury jest tylko jedna pula pieniędzy unijnych na inwestycję związaną z Łodzią, a pretendowały do tej puli dwie inwestycje : CŁC Gehrego( które pilotuje M. Żydowicz) i SSS ( muzeum, rura walczaka). Od tego momentu mozna powiedziec zaczęły sie problemy z realizacją CŁC Gehrego. Nastapiła niewyjasniona seria decyzji radnych PO i SLD, a potem komisarzy, żeby prace nad projektem budowlanym CŁC wstrzymać- a po to by nie mógł on równolegle ze SSS starac sie w Ministerstwie o pieniądze unijne. Ci co sprawe znaja i obserwują są zbulwersowani, że w Łodzi lansuje sie inwestycję niedochodową, nie rozkręcająca koniunktury miasta tj SSS , na dodatek droga bo za ponad 500 mln zł, a niszczy sie cos co jest miastu potrzebne i byłoby kołem zamachowym NCŁodzi, a na dodatek dzieki Zydowiczowi jego inicjatywie mogłoby kosztowac tylko cene projektu budowlanego tj 45 mln złotych..!!! Spraa jest o tyle trudna, że Andrzej walczak, który realizuje muzeum ma wpływ na polityków Platformy, którzy przez to CŁC torpedują. Koniec kropka. Pozdrawiam Edytko..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: Do Sympatycznej Edytki IP: *.mnc.pl 16.07.10, 19:27 Bardzo dziękuję, uff. Od razu w głowie mi się przejaśniło:-) teraz nadrabiam zaległości i wetuję internet. Właśnie przeczytałam listy jakie Lynch wysłał do Sadzyńskiego i Tuska. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe ogłoszenie parafialne IP: *.toya.net.pl 16.07.10, 22:11 Gargal, znowu gadasz sam ze sobą i na dodatek udajesz że sam się przekonujesz. To już jest trolikzm dla zaawansowanych. Szacun dla króla trolli Odpowiedz Link Zgłoś
gargal Re: ogłoszenie parafialne 16.07.10, 22:19 Gość portalu: hehe napisał(a): > Gargal, znowu gadasz sam ze sobą i na dodatek udajesz że sam się > przekonujesz. To już jest trolikzm dla zaawansowanych. Szacun dla króla > trolli Nie wiem co do takich jak ty chorobliwie podejrzliwych ludzi napisac - moze to, ze jak wchodzisz w dyskusję i jej nie rozumiesz, a chcesz zaistnieć to nie pisz głupot.............Staraj się zaistniec w merytoryce i ocenie faktów. To co robisz, obrazając mnie, świadczy o tym, ze nie masz innej przeciwagi na to co piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ju Re: ogłoszenie parafialne IP: *.static.ctbctelecom.com.br 16.07.10, 22:33 Kogo ty chcesz nabrać chłopcze? rzuć sobie teraz zrzut tego wątku na tumult prasowy i dołącz tytuł: stanowisko tumultu w pytaniach i odpowiedziach dla naiwnych. A prawda jest taka że to ja jestem kolegą Lyncha a nie Marek. David ostatni cienko przędzie i jak zapłacę 50 dolców amerykańskich dotacji to zagram w jego najnowszym filmie i będę w napisach końcowych! Nie wiem ale sądzę że najwyżej koło 200 dolców zapłaciłbym za główną rolę. Jeśli ten film byłby zgłoszony do jakichś festiwali to jeszcze miałbym lepszy lans w realu niż ten którym ty się tylko chwalisz. Taka jest naga prawda i ja to mogę udowodnić. Ja mogę mieć za max 200 dolców coś czego ty byś nie miał za 250 baniek z kasy miejskiej plus drugie tyle od sponsorów. Wiocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: ogłoszenie parafialne IP: *.mnc.pl 17.07.10, 00:11 Wypraszam sobie, żeby zaprzeczać mojemu istnieniu! A ty Ju nie bądź taki zacietrzewiony. Zresztą nie rozumiem twojego bełkotu, może dlatego, że jestem naiwna. I nie mam pojęcia o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ju Re: ogłoszenie parafialne IP: *.static.ctbctelecom.com.br 17.07.10, 10:56 Grunt że swój bełkot rozumiesz. Wzruszające jest to twoje szukanie głupszych od siebie. Może zacznij w przedszkolu bo tutaj to raczej nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: ogłoszenie parafialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 11:03 człowieku o co ci chodzi? to chore jest, ze napadasz na forumowiczów, rozbijasz rozmowę, wtrącasz sie i nic nie masz do powiedzenia? Napisze ci - odczep się od jakiejś Edyty. To jej sprawa z kim rozmawia i o czym. Ty tez mozesz gadać - tylko rób to na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ju Re: ogłoszenie parafialne IP: *.static.ctbctelecom.com.br 17.07.10, 11:55 Ja piszę na temat synku, determinacja gargala w klonowaniu mi imponuje ale te klony wciąż wychodzą z wadami. Jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta masz manię prześladowczą? IP: *.mnc.pl 22.07.10, 11:38 Zabawny jesteś z tą teorią, że pod każdym forumowiczem kryje się jakiś jeden człowiek. Robisz to z takim zacięciem, że chyba coś musisz z tego mieć. Pracujesz dla tego Walczaka? Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: masz manię prześladowczą? IP: *.toya.net.pl 22.07.10, 13:43 Edyta? Zapewne kuzynka kapitana klossa. Szukanie głupszych od siebie to ci nie wyjdzie, nie ma szans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina kalendarium IP: *.mnc.pl 16.07.10, 18:40 Jeśli Cie interesuje jak nad projektem pracowano chronologicznie to wejdź sobie na stronę sztukiswiata.pl/?page_id=11 Nie ma tutaj nic o konfliktach ale zobaczysz jak pomysł się rozwijał i kiedy były podpisywane kolejne umowy. Dla mnie niesamowity jest fakt jak w ciągu tak krótkiego czasu można prawie zarżnąć gigantyczną pracę jaką wiele osób wykonało przez wiele lat. Pracuję w firmie która sprowadza inwestorów do Łodzi. Od momentu w którym projekt nabrał realnych kształtów a przede wszystkim zostały zabezpieczone środki na jego realizacje, zachęciliśmy do inwestowania tutaj bardzo prestiżowych klientów. Teraz pewnie nie uda nam się ich zatrzymać bo cała idea Nowego centrum Łodzi stoi pod znakiem zapytania. Zresztą sama nie wiem jak mam z czystym sumieniem przekonywać kogoś, że to miasto pójdzie do przodu kiedy ostatnio sama w to nie wierzę. Jeśli zostanie odebrane prawo własności fundacji to będzie znaczyło, że w tym mieście nie warto lokować ani grosza bo panuje tutaj bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptyś Ręka rękę myje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 15:52 Pani poseł słusznie pyta i docieka. Obowiązkiem tej zgraji koleszków jest podanie do publicznej inf. takich treści. Jak widać w Łodzi ręka rękę myje. Pytanie tylko czyja czyją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dramat poseł? IP: *.gdynia.mm.pl 16.07.10, 16:01 Pani Janowska to jakiś dramat. Jak nie ŁKS to Żydowicz i tak bez przerwy. Jeśli Pani Poseł nie może zdobyć takich informacji to świadczy to o jej całkowitej nieudolności. Istnieje takie coś jak - BUDŻET MIASTA. A gdzie ten Colliers deklaruje, że pozyska 250 mln (czyli połowę - druga leży po stronie Miasta, bo z funduszy unijnych nie może powstać żaden element komercyjny)? A już wiem - u Pana Tomaszewskiego. Tak jak Formuła 1. Janowska i Tomaszewski - idealna, tęczowa koalicja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOWAL Re: poseł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 16:10 > Pani Janowska to jakiś dramat. Jak nie ŁKS to Żydowicz i tak bez przerwy. > Jeśli Pani Poseł nie może zdobyć takich informacji to świadczy to o jej > całkowitej nieudolności. Istnieje takie coś jak - BUDŻET MIASTA. > > A gdzie ten Colliers deklaruje, że pozyska 250 mln (czyli połowę - druga leży > po stronie Miasta, bo z funduszy unijnych nie może powstać żaden element > komercyjny)? A już wiem - u Pana Tomaszewskiego. Tak jak Formuła 1. > > Janowska i Tomaszewski - idealna, tęczowa koalicja :) żenujący wpis - czyli tak zamieszać i zapętlić przy okazji nakłamać, żeby znowu było, że Zydowicz chce od miasta wyciagnąć kase, a janowska to koalicjantka idioty Tomaszewskiego. Firma Colliers była u sadzy, ale ten to zataił, pewnie w porozumieniu z walem:) jak zataił to nie ma info na stronie UMŁ, za to sa inne rzeczy i jazda rurą na Fali i do Izraela. A iwestycje których Łodzianie chcą sa wdeptywane w ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dramat Re: poseł? IP: *.gdynia.mm.pl 16.07.10, 16:43 No nie. Jasne. Znów teoria spiskowa.... Zataił a KOWAL i tak wie, że Colliers był :) No to jak KOWAL wie, to nie zataił chyba, co? Ale skąd KOWAL to wie? Musi albo pracować u jak to pisze - u Sadzy (chyba jakiś jego kolega), albo dla Colliersa, albo..... No właśnie - może pracuje u Tomaszewskiego i Janowskiej we wspólnym sztabie. A oni tam wiedzą o wszystkim - np. znają tajnego inwestora, który miał kupić ŁKS....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dramat? tak jestes Re: poseł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 17:28 Jak człowieku nie rozumiesz co to jest kosztorys do projektu budowlanego to sie nie kompromituj. W budzecie miasta nie ma kosztorysu SSS. A o to własnie chodzi, ze od Sadzyńskiego twierdza ze nie wiedza ile ma kosztowac SSS wg kosztorysu ani inni urzednicy ktorzy powinni wiedzieć. Zreszta kompromitujesz sie nie tylko w tej kwestii. Otóz było oficjalne oswiadczenie Colliersa w tej sprawie.Zna je i Sadzyński i Pani posel Zdanowska. Poza tym jestes kompletnym ignorantem jak idzie o srodki unujne. Widzisz. Jeśli połowa budynku bedzie jako samodzielny wniosek Miasta do ministra Kulturey proponowana jako zadanie własne to wtedy Ministerstwo na ten neikomercyjna cześc moze dac Łodzi nawet do 805 budzetu. Druga połowa jest juz tylko realizowana za srodki Colliersa. Ignorancja naprawde kompropmituje. Zas obrazliwe wycieczki do p. tomaszeskiego i p.Poseł wskazuja ze jestes powiazany z PO i SLD które to partie sa odpowiedzialne za katastrofalna polityke eliminacji i podkradania pomysłow w dziedzinie kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: poseł? IP: *.toya.net.pl 16.07.10, 23:01 To pitulenie o podkradaniu pomysłów jest smieszne do bólu. Magistrat próbuje zorganizować coś w miejsce imprez które się nie odbędą. To pierwsza ekipa która pomyślała o promocji miasta przez pryzmat profesjonalnego menagmentu i pierwsza która sie na tym wyłoży. Ale idea jest słuszna i nie zginie wraz z nimi. A festiwale filmowe to organizowali wcześniej niż Marek się urodził więc to może on komuś podkradł pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Strefy... 16.07.10, 16:11 Wielce Szanowna Pani Profesor! Kosztorysy zostały wykonane profesjonalnie, a także tzw.WKI (wartość kosztorysowa inwestycji), między innymi przeze mnie. Natomiast czy są to wszystkie koszty, odpowiadam - wiem, że nie wszystkie. Ale niestety ktoś inny "dyrygował" oczekiwanym budżetem, a w konsekwencji programem inwestycji, Także mam nadzieję kosztami przyszłej eksploatacji! A ja mam fijoła na temat kosztów eksploatacji, ot chociażby pisząc często o kosztach eksploatacji Hali Arena i innych sportowych oraz kulturalnych inwestycji! Przysyłam ukłony Rzeczoznawca kosztorysowy nr upr.15/97, a także były, posiwiały koszykarz ŁKS-u! (taki zawodowo garbaty i ostrzyżony na jeża) Odpowiedz Link Zgłoś
gargal do Mineyki 16.07.10, 16:18 Szanowny Mineyko - podejrzewam, ze Janowska o tym wszystkim wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mineyki Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 17:17 No to zpytam w imieniu Pani Profesor bo jakos nie widze w miłym Pana poście tej informacji. To ile Panu wyszło to niepełne kosztorysowanie? czy uwzględniał Pan dodatkowe kondygnacje dołozone przez Walczaka i jego zespoł pod wodza Falicza? czy kosztorys dotyczy tego SSS o pow ok 70 tys m2? jeśli tak to ile wynosi? koszta eksploatacji beda niebotyczne jak sie wydaje. Szklany Walec o dlugości 270 m! Jak to ogrzewać? jak to chłodzic latem? Jak to myć?Jak odprowaadzac wody opadowe? Skąd kasa na wyposazenie? Skąd kasa na kolekcje i wystawy? Czy ten ktoś z pana pisma przypadkiem nie chce nas wpuścic w maliny metoda faktów dokonanych? Odpowiedz Link Zgłoś
zapamietasz11 Glowa mi peka od dezinformacji.... 16.07.10, 19:38 Czytam, czytam i czuje, ze juz nic nie rozumiem... Komus musi zalezec na kompletnej dezinformacji Lodzian. Z dwojga zlego wole krewkiego Zydowicza od tajemniczego Walczaka. Ten ostatni kwieciscie wypowiedzial sie na jakies konferencji nt EC1. Poziom tego czlowieka i nieznajomosc tematu poprostu mnie przerazily. Tu sie liczy tylko biznes i mamona. I stad rozne uklady z politykami. Lodz wszyscy maja w w nosie. Szkoda. Wielka szkoda. Byle do wyborow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Janowska nie daj się! IP: *.mnc.pl 16.07.10, 20:03 Jak to dobrze jak czasami poseł wystąpi w imieniu dobra wyborców. Mam nadzieję, że jej nie zjedzą i nie zakrzyczą. Dziennikarze pomóżcie kobiecie w walce z tymi którzy nas wszystkich chcą ograbić! W końcu podobno jesteście czwartą władzą:-)A swoją drogą to jestem godny podziwu dla Wyborczej Łódzkiej. Jakim cudem nie stoi murem za PO tylko broni dobra miasta?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro ludzie zanim cos napiszecie to poszukajcie sobie f IP: 91.193.99.* 16.07.10, 21:02 polecam wszystkim zeby przeczytali rzetelnie to co mowia osoby zaangazowane w projekt!!! www.tomaszewski.lodz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=136:ja-to-zbuduj-tylko-politycy-nie-przeszkadzajcie&catid=45:aktualnosci&Itemid=65 Polecam tez facebook tomaszewskiego i wypowiedzi w mediach zydowicza nikt nigdy nie mowil ze 500 mln z miasta jest potrzebne.... z uml ma byc ok 30 mln na projekt 250 ministerialno-unijne 250 prywatne /polecam tez zapoznanie sie ze szczegolami inwestycji publiczno prywatnych ktore sa stalym trendem na swiecie) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 Zaufanie jest dobre, a kontrola jeszcze lepsza. 16.07.10, 21:23 Ciekawe jak wyjdzie dochodzenie prokuratorskie w tej sprawie. Bo podobno doniesienie ktoś już złożył. Oczywiście pozostanie jeszcze ocena finansowa i polityczna tego przedsięwzięcia. Ciekawe jak Tomaszewski będzie tłumaczył nieprawidłowości o których tu wspomniano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jol Platforma i SLD niszczą miasto IP: *.toya.net.pl 16.07.10, 22:26 Platforma i SLD niszczą miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ju Re: Platforma i SLD niszczą miasto IP: *.static.ctbctelecom.com.br 16.07.10, 22:35 Tak to prawda tyle że to miasto to Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Platforma i SLD niszczą miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 22:39 Kazde miasto politycy zniszczą, a w Bydgoszczy prezydent jest zdaje się bezpartyjny dlatego tam mają rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nandi Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Strefy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 00:49 Trzymam kciuki za Janowską, żeby nie odpuszczała. Sprawa jest nieczysta i godzi w dobro naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 Jeszcze nie wiem, czy nieczysta .... 17.07.10, 17:44 mam nadzieję, że dochodzenie i kontrole wykażą wszystkie nieprawidłowości, a teraz to insynuacje i pospieszne ferowanie wyroków godzi w miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Jeszcze nie wiem, czy nieczysta .... IP: *.toya.net.pl 18.07.10, 21:31 Ktoś starszą panią w kanał wpuścił chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Pewnie poseł wolała by wydać te pieniądze na socja IP: 94.254.249.* 19.07.10, 08:10 A tak przy okazji, co z rodzinką, którą musieli wypędzać z lokalu antyterroryści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.07.10, 23:53 Pani Poseł trzeba wystąpić do organów kontrolujacych samorząd. Trzeba powiadomić Centralne Biuro Śledcze by sprawdziło dlaczego Sadzyński ukrywa kosztorys powiekszonego przez Walczaka (współwłaściciela firmy Atlas)projektu SSS. Łodzianie mają prawo wiedzieć ile i dlaczego maja płacić na Specjalna Strefe sztuki, a wic szklany Walec o dł 280 m ktory ma byc MUZEUM SZTUKI!? Dziekujemy Pani Poseł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.07.10, 23:54 A i jeszcze do Centralnego Biura Antykorupcyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.toya.net.pl 22.07.10, 10:41 I jeszcze do zakonu paulinów do częstochowy o tym napisz podróbo, teraz to ciekawy nick wymysliłeś, nie ma co. Nic Sadzyński nie ukrywa skoro taki głupek jak ty do tego dotarł i o tym trąbi to znaczy że niespecjalna to była tajemnica. Niech się Janowska dowie jak w Toruniu samorządfowcy ukrywali że dali wizjonerowi zabytek a potem kasę na remont a teraz wizjoner lata i trąbi że to za prywatne pieniądze wyremontował. A prywatnych pieniedzy to on tyle nie zarobi do śmierci. I to jest dowcip Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hehehehe Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 13:12 I tak sie znajdziesz w sądzie za pomowienia dotyczące Torunia. Tymczasem sadzyński ma obowiązek poinformować Lodzian ile koszowac bezdzie budowa SSS galerii sztuki ktora ma zarządzac prywaciarz, producent kleju do glazury -m Walczak.Tak. Amator i niewykwalifikowany muzealnik, historyk sztuki. Moze niech stomatolodzy szyjka buty, szewcy niech pilotuja samploty, piloci niech sprzedaja lemoniade, a sprzedawcy niech lecza umyslowo horych hehehehe. fakty sa takie że za publicznych kilkaset milionow Walczak - amator, niekompententny czlowiek w dziedzinie sztuki ma otrzymac przywilej reralizaowania swoich wizji Oburzające. My mamy za to płacic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do edyty Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.toya.net.pl 22.07.10, 13:47 Przestań pitulić bo raz filmem raz sądem straszysz a prawdę mówiąc Pawełku jedyne czym realnie możesz mnie nastraszyć to to że na przykład wynajmiesz mieszkanie w moim bloku i będziesz mnie swoją mordą codziennie straszył. Ale na szczęście cię nie stać więc pieprz obie dalej a ja tak samo póki co w ten sąd wierzę jak w ten film buraku śmieszny i prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hehee Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 14:39 Bedziesz miał rozprawe jak niejaki Seniuk. A Bomanowska bedzie Hiena Roku, a potem regularnie bedziemy obchodzic rocznice nawet zlozenia wniosku o przyznanie jej Hieny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de edyty Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.toya.net.pl 22.07.10, 14:52 No tak, skoro camerimage juz nie będzie to coś musicie co roku obchodzić. Ale chyba chodzi o rocznicę wymyslenia saniuka i pluty oraz filmu o bomanowskiej i walczaku. W sumie śmieszny jestes powtarzając te kity w nieskończoność bo kłamstwo ma króciutkie nózki i tak jak z ogłoszeniem parafialnym wpadłeś już na wstępie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hehehe Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 17:45 Zal mi cie dziku, wierzbo... Festiwal ma sie dobrze, moze lepiej bo dostanie od Bydgoszczy milion wiecej. Przyjada fantastyczni ludzie rezyserzy, operatorzy, aktorzy i studenci z całego swiata. Nie musimy szukac powodow do rocznicowania. Ale Boamnowska bedzie przypominana wielokrotnie w ciagu roku w róznych formach jako osoba która oczerniała bezpodstawnie Ec1, Funadcje Lyncha, CŁC i Zydowicza tylko dlatego że jak napisała uwaza ze odejscie Walczaka jej kolegi z Ec1 to pewnik ze Ec1 nie uda sie Fundacji zrewitalizowac i prowadzic. To jest wielki bład pani Bomanowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do assasina Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.toya.net.pl 22.07.10, 18:13 Jesli ci wspaniali ludzie przyjadą kumplować się z takim chamem i prostakiem jak ty to świadczy tylko o ich wspaniałości. Widocznie chcą zobaczyć jak lewitujesz ale sądzę że się zawiodą. Walczak był również kolegą pana Żydowicza a przynajmniej razem ten interes prowadzili czas długi i pewnie całe to towarzycho po jednych jak to mówią pieniądzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 18:22 Gość portalu: do assasina napisał(a): > Jesli ci wspaniali ludzie przyjadą kumplować się z takim chamem i > prostakiem jak ty to świadczy tylko o ich wspaniałości. Widocznie chcą > zobaczyć jak lewitujesz ale sądzę że się zawiodą. Walczak był również > kolegą pana Żydowicza a przynajmniej razem ten interes prowadzili czas > długi i pewnie całe to towarzycho po jednych jak to mówią pieniądzach. ALE BREDZISZ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do assasina Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.toya.net.pl 22.07.10, 18:29 Ok tylko już nie podrabiaj podpisów, nie klonuj się i nie kumpluj z Walczakiem to cię polubią tylko przestań być chamem i prostakiem o ile potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asssasin Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.10, 20:14 Wystąpie w obronie dobrego imienia Walczaka (także) i zaprowadzę cię do sądu.Bądż pewny smarkaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do burakaprostaka Re: Janowska: zmowa milczenia ws. Specjalnej Stre IP: *.toya.net.pl 22.07.10, 21:27 Synku mógłbyś być moim dzieckiem wiekowo, tyle że u nas dziedziczne choroby genetyczne jakie prezentujesz nie występowały. Żeby pokazać jak bardzo jesteś cienki powtórzę: towarzycho po jednych pieniążkach, póki interesiki się kręciły to się trzymali razem a czemu się pokłócili? Cóż jeden mówi na drugiego ale jak się wsłuchać co gadają to niestety lepiej ani jednemu ani drugiemu ręki nie podać bo to ciemne towarzycho. Sami się wzajemnie tak określają a znają się dobrze więc wiedzą. Synku gdzie ten film demaskatorski? Jeszcze nie nakręciłeś? Prostak z ciebie, burak i cham. Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 Czy Pani Poseł już ma kontakt z ... 24.07.10, 20:09 rzeczywistością ? Gdzie są te utajnione materiały ? Proszę publikować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do roitop1 Re: Czy Pani Poseł już ma kontakt z ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.10, 21:52 Uważaj ! Naprawdę uważaj z obrażaniem Pani Poseł. I tak jest w drodze pozew przeciw tobie, ale obrazanie Posła RP moze ciebie jeszcze więcej kosztować. Jestes nikim bo nie masz nazwiska i dlatego jesteś taki odważny. Ale to się zmieni.potrzebuję trochę czasu ŁOBUZIE internetowy, ale postawię cię przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 stań przed lustrem, i sobie obciągnij ... 24.07.10, 21:54 bo tylko na to cię stać oszuście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do rtoip1 pokazujesz jaki wulgarny cham z ciebie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.10, 22:09 A sprawę w sądzie tym baqrdziej ci wytoczę.Bo załugujesz na publiczne obnażenie kim jestes i jak obrazasz osoby publiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 Assasin to publiczna osoba? 24.07.10, 22:10 To publiczna mentalna dziwka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Assasin to publiczna osoba? IP: *.toya.net.pl 24.07.10, 22:14 Raczej najpopularniejszy głupek na forum. To w sumie ważna figura, hue hue. Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 Sam kmiotku pokazujesz jaki wulgarny cham z ciebie 24.07.10, 22:18 "A sprawę w sądzie tym baqrdziej ci wytoczę.Bo załugujesz na publiczne obnażenie kim jestes i jak obrazasz osoby publiczne." Jaką to osobą jest assasin? Złodziejem tożsamości? Czy chciałeś coś powiedzieć innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Czy Pani Poseł już ma kontakt z ... IP: *.toya.net.pl 24.07.10, 22:01 Ty za to masz nazwisko a brzmi ono frajer, ciekawe przeciwko komu ten pozew bo przeciwko saniukowi ani plucie żadna sprawa się nie toczy no ale z filmikiem kłamałeś, że znikniesz kłamałeś... Tak już jest frajer to frajer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hehe Re: Czy Pani Poseł już ma kontakt z ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.10, 22:06 Seniukowi ...nie Saniukowi. Toczy się ... toczy i przeciw tobie hehe też podjąłem dziłania. Już wiesz że film ujrzą najpierw ci ktorzy beda osądzać sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Czy Pani Poseł już ma kontakt z ... IP: *.toya.net.pl 24.07.10, 22:10 Szmery bajery i rowery, jak sam ten film nakręciłeś to bez obaw, tradycyjnie nic na nim nie będzie widać ani słychać. A z tą sprawą to baardzo ciężki bajer. Tak się składa że to sprawdziłem więc kituj dalej. Chyba że tę sprawę założyłeś w Toruniu albo w Monachium bo w Łodzi nic o tym nie wiadomo. Fakt nie sprawdziłem w wydziwle rodzinnym a jako niepełnosprawne dziecko tam jeszcze mogłeś założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Jesteś ZEREM hehe,rto,kkk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 22:51 jesteś dnem godnym gazety która ciebie toleruje Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 Cytuj Millera, ale to ciebie 24.07.10, 22:58 nie widać nigdzie, "gościu nikt". "Samoloty zostaną kupione wtedy, gdy wszyscy spotkamy się na pogrzebie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Jesteś ZEREM hehe,rto,kkk IP: *.toya.net.pl 24.07.10, 22:59 Poprawka, to ty jesteś zerem i jak mogłeś się buraczku zorientować z ogłoszenia parafialnego na forum bydgoszcz nie pofikasz. Dopiero co parę godzin temu się z nami pożegnałeś na zawsze prostaku i co, dalej jesteś jak do dupy przyklejony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ludzie opanujcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 13:00 Zamiast dyskusji nt. jak zwykle Kargul i Pawlak . Tylko inwektywy osobiste . Ludzie zapomnieliście czego te wpisy dotyczą . Oczywiście ,że powinno zostac wreszcie opublikowane jak z tym centrum ma byc faktycznie ,jakie wydatki ,kto i ile ma zapłacic i za co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Ludzie opanujcie się IP: *.toya.net.pl 25.07.10, 14:34 Jak na razie dzięki forum dowiedzieli sie wszyscy że dzisiejsi najwięksi wrogowie SSS również ten projekt wybrali i wybrali także firmę która go realizuje. Można też z tego forum dowiedzieć się po której stronie są ludzie z klasą. a po której chamy i prostaccy pieniacze. wystarczy tylko poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamona Apropos psychola Rtoip ( Hehe) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 15:08 ktoś kiedys powiedział: Nie dyskutuj z iditą bo sciągnie Ciebie do swojego poziomu, a potem pokona swoim doswiadczeniem --------------------------------------------------------------------- --- ---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Apropos psychola Rtoip ( Hehe) IP: *.toya.net.pl 25.07.10, 15:43 Widzisz baranie internet masz a nawet nie wiesz kto to powiedział. I Pożegnałeś się z nami na zawsze. Mimo mojego idiotyzmu nigdy nie udało ci się buraku wznieść na tak wysoki poziom. Prostakiem byłeś i pozostaniesz a nowy rok wykładowy zapowiada się dla ciebie wyjątkowo podle. Zresztą do tej pory tez byłes pośmiewiskiem więc może sie przyzwyczaiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś