paliwoda
22.09.10, 13:12
Zapowiedziano koniec najstarszego łódzkiego pchlego targu:
lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8408096,Nie_zabierajcie_nam_pchlego_targu_z_baluckiego_rynku_.htmlSmutek.
To najstarsze bałuckie miejsce handlowe, liczy już sto kilkadziesiąt lat, a to bardzo dużo w krótkiej historii Łodzi. To zabytek kulturowy. Owszem, trochę śmierdzący, trochę brudny, ale jednak swego rodzaju skansen.
Rychło go już nie będzie. Tymczasowe władze naszego miasta uznały, że lepiej tu urządzić kolejny parking i działa szybko. Sądzę, że nic nie da się zrobić dla uratowania tego skansenu starej Łodzi. Klamka już zapadła albo zapadnie lada dzień.
Apeluje więc do wszystkich, aby zachować choć na zdjęciach ten niepowtarzalny fragment starego, handlowego fragmentu Bałut, który już niebawem będzie zapewne pokryty betonowym polbrukiem.
Proszę:
weźcie w piątek lub sobotę swoje komórki i aparaty (lustrzanek nie polecam, nie chodzi o jakość, tylko o dokument) i róbcie zdjęcia, setki zdjęć. Użyjcie zoomów - nie fotografujcie ogólnych widoczków tego miejsca a LUDZI i ich towary. To starzy, biedni i zmęczeni życiem Łodzianie. To smutni, ale dumni ludzie. Do kilkusetzłotowych rent i emerytur dorabiają sprzedażą różnych, wyniesionych z domu pamiątek. Można tam znaleźć zarówno fantastyczne antyki, jak i bezwartościowe śmiecie. Kupcie coś - choć cokolwiek - za pięć lub dziesięć złotych. Zobaczycie wtedy, jak to miejsce żyje i tętni sercem starej, jeszcze polsko-żydowsko-niemieckiej Łodzi. Poczujcie klimat.
Mój apel, wiem, jest zupełnie pusty. Nie mam pomysłu, co mielibyście następnie zrobić z tymi zdjęciami. Może zapisać w jakimś mało używanym, ciemnym zakątku twardego dysku, może wypalić płytkę i schować ją w domowym archiwum na dwadzieścia lat? Te zdjęcia jednak powinny powstać i kiedyś zaświadczyć o Łodzi.
Nasze miasto rozwija się podług nowej estetyki w architekturze. Zgodnie z nią miejsca targowe zastępowane są szybko stawianymi blaszanymi barakami marketów, które błyskawicznie można wybudować i równie szybko można porzucić w razie dekoniunktury. Szkoda.
Śpieszmy się fotografować starą Łódź, tak szybko odchodzi.
Na koniec małe postscriptum, zwłaszcza do szanownych big_newsa, czy przysłowia: nie przekierujcie idei tego przydługiego postu na politykę. Bardzo sobie cenie zarówno PO, PiS, jak i SLD, czy PSL, ale dziś chodzi mi o coś zupełnie innego.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.