Dodaj do ulubionych

Apel do fotografów Łodzi

22.09.10, 13:12
Zapowiedziano koniec najstarszego łódzkiego pchlego targu:
lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8408096,Nie_zabierajcie_nam_pchlego_targu_z_baluckiego_rynku_.htmlSmutek.
To najstarsze bałuckie miejsce handlowe, liczy już sto kilkadziesiąt lat, a to bardzo dużo w krótkiej historii Łodzi. To zabytek kulturowy. Owszem, trochę śmierdzący, trochę brudny, ale jednak swego rodzaju skansen.
Rychło go już nie będzie. Tymczasowe władze naszego miasta uznały, że lepiej tu urządzić kolejny parking i działa szybko. Sądzę, że nic nie da się zrobić dla uratowania tego skansenu starej Łodzi. Klamka już zapadła albo zapadnie lada dzień.
Apeluje więc do wszystkich, aby zachować choć na zdjęciach ten niepowtarzalny fragment starego, handlowego fragmentu Bałut, który już niebawem będzie zapewne pokryty betonowym polbrukiem.
Proszę:
weźcie w piątek lub sobotę swoje komórki i aparaty (lustrzanek nie polecam, nie chodzi o jakość, tylko o dokument) i róbcie zdjęcia, setki zdjęć. Użyjcie zoomów - nie fotografujcie ogólnych widoczków tego miejsca a LUDZI i ich towary. To starzy, biedni i zmęczeni życiem Łodzianie. To smutni, ale dumni ludzie. Do kilkusetzłotowych rent i emerytur dorabiają sprzedażą różnych, wyniesionych z domu pamiątek. Można tam znaleźć zarówno fantastyczne antyki, jak i bezwartościowe śmiecie. Kupcie coś - choć cokolwiek - za pięć lub dziesięć złotych. Zobaczycie wtedy, jak to miejsce żyje i tętni sercem starej, jeszcze polsko-żydowsko-niemieckiej Łodzi. Poczujcie klimat.
Mój apel, wiem, jest zupełnie pusty. Nie mam pomysłu, co mielibyście następnie zrobić z tymi zdjęciami. Może zapisać w jakimś mało używanym, ciemnym zakątku twardego dysku, może wypalić płytkę i schować ją w domowym archiwum na dwadzieścia lat? Te zdjęcia jednak powinny powstać i kiedyś zaświadczyć o Łodzi.
Nasze miasto rozwija się podług nowej estetyki w architekturze. Zgodnie z nią miejsca targowe zastępowane są szybko stawianymi blaszanymi barakami marketów, które błyskawicznie można wybudować i równie szybko można porzucić w razie dekoniunktury. Szkoda.
Śpieszmy się fotografować starą Łódź, tak szybko odchodzi.

Na koniec małe postscriptum, zwłaszcza do szanownych big_newsa, czy przysłowia: nie przekierujcie idei tego przydługiego postu na politykę. Bardzo sobie cenie zarówno PO, PiS, jak i SLD, czy PSL, ale dziś chodzi mi o coś zupełnie innego.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • aaa202 A co ci ludzie na to? 22.09.10, 13:20
      Jak zareagują na tę dokumentację?
      • Gość: foto-brum Spróbuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 14:55
        Jeśli z nimi porozmawiasz, zaprzyjaźnisz się - będą chętnie pozować. Zawsze tak robię, choć przyznaję, że czasem jakiś gbur cię opieprzy. Próbować zawsze warto
        • brite Re: Spróbuj 22.09.10, 15:10
          > Jeśli z nimi porozmawiasz, zaprzyjaźnisz się - będą chętnie pozować. Zawsze tak
          > robię, choć przyznaję, że czasem jakiś gbur cię opieprzy

W ostatnią sobotę miałem okazję dokumentować targ - byli tacy, którzy sami chętnie proponowali wypowiedź do kamery, znalazł się też jeden, który chwycił mnie za ramię i bezceremonialnie próbował "odprowadzić", choć nawet nie kierowałem w jego stronę obiektywu.
          Mnóstwo emocji, bardzo ciekawe miejsce.
          • przyslowie Re: Spróbuj 22.09.10, 21:38
            Mnóstwo emocji, ale pewnie i tak spokojniej niż pod krzyżem.
        • aaa202 Ja bym nie chciała 22.09.10, 15:48
          być fotografowana w ten sposób, choć jedyne, co mogłabym zrobić w takiej sytuacji, to nabzdyczyć się.

Kiedy jadę na dworzec o piątej, to oni już tam stoją. Jak to jest? Kto kupuje te rupiecie o brzasku? A może to ci Ormianie sprzedający broń?
          • paliwoda Re: Ja bym nie chciała 22.09.10, 16:27
            Rzeczywiście o brzasku się nie handluje, ale pewnie tylko o piątej mogą pozajmować „swoje” miejsca, tak myślę.
            Kto to jest? Biedni, smutni, zrezygnowani, najczęściej starzy ludzie, którzy LUBIĄ tam być, rozmawiać, targować się, kupować, sprzedawać. Aby się coś o nich dowiedzieć wystarczy z nimi porozmawiać.
            Jeśli chcesz poczuć tę atmosferę ubierz się w stare łaszki, weź aparat za 200 zł i zdobądź ich zaufanie. Jeśli nikt tam się nie wywyższa, nie zostanie poniżony, choć rzeczywiście, można też trafić na gburów. Nawet takich jak na urzędach.
            A Ormiańskich kupców nie ma się co obawiać. Handlują w Polsce tak dawno jak Żydzi – od kilkuset lat. Polaków nie obrażają, raczej się ich obawiają, zwłaszcza dresów.
      • Gość: ania Re: A co ci ludzie na to? IP: *.182.67.127.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.09.10, 09:40
        Ja bym poszla, chetnie porobic foty... ale sie boje , ze mnie okradna:)
    • big_news Re: Apel do fotografów Łodzi 22.09.10, 16:47
      Zostałem wywołany, więc jestem.
      Otóż...
      Nie mam absolutnie nic przeciwko pozostawienia tego targowiska na starym miejscu.
      Jeśli ktoś uzna, że warto dokumentować je na kliszach, proszę uprzejmie, sam kiedyś chętnie spojrzę na fotografie z przeszłości.
      A na koniec drobiazg taki - czy autor wątku tego chce czy nie, bez względu na to czy ja mam na punkcie polityki bzika lub wręcz na odwrót, staram się patrzeć na to co nas otacza racjonalnie, pchli targ pod... politykę podpada. Wystarczy wiedzieć, że jego trwanie lub unicestwienie zależy od decyzji stricte politycznych niestety, do tego nie trzeba mieć skończonych czterech fakultetów.
      Pozdrawiam.
      • paliwoda Re: Apel do fotografów Łodzi 22.09.10, 17:55
        big_news napisał:

> - czy autor wątku tego chce czy nie, bez względu na t
        > o czy ja mam na punkcie polityki bzika lub wręcz na odwrót, staram się patrzeć
        > na to co nas otacza racjonalnie, pchli targ pod... politykę podpada. Wystarczy
        > wiedzieć, że jego trwanie lub unicestwienie zależy od decyzji stricte polityczn
        > ych niestety, do tego nie trzeba mieć skończonych czterech fakultetów.
        > Pozdrawiam.
        Prawda, niestety. Ale starajmy się udawać, że my to ignorujemy. To i tak już koniec....
      • przyslowie Kropiwnicki podjął decyzję likwidacji. 22.09.10, 21:35
        Trzeba pamiętać.
    • Gość: worek Czy wyscie wszyscy powariowali w kraju????? IP: *.toya.net.pl 22.09.10, 18:56
      A ja tam sie ciesze ze wreszcie zlikwiduja to dziadostwo.
      W miescie powinno byc czysto a nie jakies pchle targi sobie urzadzac.
      Przypuszczam, ze taka decyzje popiera wiekszosc mieszkancow naszego miasta.
      Nie ma co rozpoczac, zaden to zabytek nie jest i troche smiesza mnie takie opinie.
      Moze niedlugo bedziecie rozpaczac jak beda burzyc jakas rudere zamieszkala prze kilku bezdomnych?

Nie dajmy sie zwariowac. Miasto ma sie rozwijac i potrzebne sa konkretne decyzje i przy okazji ignorowanie sprzeciwu malej grupy krzykaczy. Nie chodzi mi tylko o ta sytuacje ale ogolnie o decyzje pomagajace sie rozwijac Lodzi i innym regionom Polski takze.

Dlatego tez smiesza mnie jakies glosy o odszkodowanie za mieszkanie w poblizu naszego lotniska. Drugie miasto w Polsce ma miec duze lotnisko i kropka.

Nastepny loklany przyklad to handel z pudel na chodnikach w Lodzi. Z takimi ludzmi trzeba krotko. Nie wynosisz sie to won przed sad za nie placenie podatkow i robienie na lewo. Skoro ja place podatki to oni to tez to maja robic.

Kolejny przyklad to blokowanie budowy autostrad z powodu jednego domu, z ktorego nie chce sie ktos wyniesc.
      Albo blokowanie budowy drog przez ekologow. Wg mnie to zakrawa na paranoje, ze jakis gatunek ptaka czy jakiejs rosliny powoduje, ze jezdzimy po dziurawych drogach.

Takie przyklady mozna mnozyc, ale z takimi ludzmi, ktorzy chca zyc w syfie i w zacofanym miescie/kraju trzeba grac w krotka pilke i nie dac sie zwariowac.
    • Gość: Gość Mieszkam w okolicy IP: *.xdsl.centertel.pl 22.09.10, 19:50
      Cały ten bałucki rynek to żaden kulturowy zabytek tylko zwykła śmierdząca, brudna część miasta, która się rozlewa na pół dzielnicy. Cieszę się, że wreszcie miasto robi z tym porządek. Najpierw Manufaktura, teraz porządki z tym syfem i wreszcie stare Bałuty nie będą kojarzyć się głównie z lumpiarnią i brudem
      • jedyny.kkk Re: Mieszkam w okolicy 22.09.10, 20:04
        Płonne nadzieje. Zlikwiduja malowniczy pchli targ ale handel lewą wódą i lewymi fajami będzie tam kwitł jeszcze długo, albo i zawsze. A głównie dzieki temu ta okolica kojarzy się z syfem.
    • paliwoda To tylko apel o fotografowanie targu, nic więcej. 22.09.10, 20:51
      Mój apel nie stawał w obronie istnienia pchlego targu, chociaż jego przeciwnikom polecam artykuł: www.rzym.it/zakupy/rzymskie-targowiska/
      Prosiłem tylko o zdokumentowanie odchodzącej Łodzi, bo dokumentacji fotograficznej nowej, blaszano-betonowej architektury mamy dość w mediach.

Natomiast „workowi”, który napisał „Z takimi ludzmi trzeba krotko. Nie wynosisz sie to won przed sad za nie placenie podatkow i robienie na lewo.” pragnę przypomnieć, że zgłaszając działalność gospodarczą należy być gotowym na płacenie co miesiąc ponad tysiąca złotych fiskusowi (ZUS + dochodowy + VAT) i rezygnacji z części kilkusetzłotowej renty, czy emerytury. Prosty rachunek ekonomiczny wskazuje, że w Polsce nie można legalnie sprzedać na targu starego żyrandola ani landszaftu, nie mówiąc już o chińskich majtkach.
      I proszę się poduczyć polskiej interpunkcji lub zainstalowania w kompie tezaurusa.
      • big_news Re: To tylko apel o fotografowanie targu, nic wię 22.09.10, 21:15
        Marnujesz czas.
        Te wszystkie "worki" są na tyle ograniczone, że zupełnie nie zdają sobie sprawy z faktu, iż pyszcząc w pozornie dobrej sprawie, same zawężają sobie swobody obywatelskie, a szumniej mówiąc - wolność.
        To są takie rzadkiej urody pięknoduchy, którym wadzi drobny handlarz starzyzną, a nie przeszkadza przekręciaż milionów, jakie pierze on w swojej wychuchanej galerii.
        Im się zdaje, że jak nakazami i zakazami uniemożliwią ludziom zarówno dorabianie do upokarzających świadczeń oraz wyeliminują swego rodzaju folklor, sposób na spędzenie życia (chodzi mi w tym miejscu głównie o wszelkich "fiksatów" starości, w dobrym tego słowa znaczeniu), to podobne represje dotkną tylko tych biedaków i hobbystów. Podobne zapędy oczywiście na początku dotykają określone osoby, później następstwa rozlewają się coraz szerzej, ani się jeden z drugim nie obejrzy, a już będzie podpadał pod nowiuśki paragraf. Tutaj eliminujemy handlarzy, tam zakazujemy swobodnego palenia, gdzie indziej stawiamy tysiące radarów, wszystkim dorosłym fundujemy dowody osobiste z chipem, itd itp etc.
        Przerażający jest ten "nowy człowiek". Komunie nie udało się aż tylu głupców wyhodować w Polsce przez 45 lat. W "wolnej" RP poszło to niemal w trymiga, wystarczyły raptem dwie dekady.
        • jedyny.kkk Re: To tylko apel o fotografowanie targu, nic wię 23.09.10, 15:35
          Przestał ci działać poprawiacz błędów ortograficznych.
      • dziad_borowy Re: To tylko apel o fotografowanie targu, nic wię 23.09.10, 14:58
        To wstawianie linku do Rzymu to takie troche na wyrost bylo. Bylem na Porta Portiese i w niczym nie przypominalo to Baluckiego. Tam jest infrastruktura targowa, budy, namioty, stoly, kible, utwardzona nawierzchnia i tak to powinno wygladac. Ja bardzo lubie grzebac sie w takich szpargalach, w Łodzi na Bałuckim kupilem sobie bagnety, w Rzymie tasmy 8 mm, zawsze sie cos fajnego znajdzie ale niech to nie lezy na blocie. Dlatego miasto powinno teren uporzadkowac ale czesc przeznaczyc dalej na handel starociami.
        Dzierżżż!!!!
        • Gość: skałolaska Pchli targ zostaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 15:25
          dziad_borowy napisał:
          > szpargalach, w Łodzi na Bałuckim kupilem sobie bagnety, w Rzymie tasmy 8 mm, zaw
          > sze sie cos fajnego znajdzie ale niech to nie lezy na blocie. Dlatego miasto po
          > winno teren uporzadkowac ale czesc przeznaczyc dalej na handel starociami

I tak będzie:
          www.dzienniklodzki.pl/stronaglowna/311226,lodz-pchli-targ-zostaje-na-dolnej,id,t.html
          • dziad_borowy Re: Pchli targ zostaje 23.09.10, 15:56
            No to nie ma problemu :)
            Dzierżżż!!!
    • Gość: lavinka z nielogu Re: Apel do fotografów Łodzi IP: *.warszawa.mm.pl 22.09.10, 21:18
      Żeby to był bazar z prawdziwego zdarzenia... ale tak w sumie to nie wspominam najlepiej tego miejsca.
    • Gość: zygmunt zacznijcie od Piotrkowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.10, 21:39
      zacznijcie dokumentować Piotrkowską, bo to tam powoli przeniesie się pchli handelek
    • przyslowie Re: Apel do fotografów Łodzi 22.09.10, 21:44
      Trzeba pomyśleć, co zrobić, by zdjęcia mogły przetrwać jak nadłużej.
      • Gość: foto-brum dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 09:45
        Tak, masz rację. Czy ktoś tu ma jakiś pomysł, aby te zdjęcia przetrwały???
        Ja proponuję społeczny, spontaniczny album fotograficzny (na razie internetowy).
        Tytuł: „Łódź, która odchodzi”, albo „Stara i nowa historia Bałuckiego”. Owszem, tytuły trochę pretensjonalne, ale nie o głupi tytuł przecież chodzi, tylko o historię. Trzeba też znaleźć moderatora takiego albumu, który bez skrupułów wyrzucał szajs. Może brite?
        Brawo przysłowie za pomysł.
    • brite Re: Apel do fotografów Łodzi 25.09.10, 00:48
      Trochę obrazków ruchomych z rynku:
      vimeo.com/15249593
      • paliwoda Wielkie dzięki, róbcie tak dalej. 27.09.10, 09:27
        Znakomicie, jesteście wielcy. Szkoda, że to nie klasyczny obraz reporterski, ale raczej szkic węglem. Dobre i to.
        Zastanawiam się, ile reporterskiej amatorszczyzny muszę oglądać na co dzień w profesjonalnej telewizji a ile profesjonalnej roboty dziejopisarskiej zobaczyłem przez te dwie i pól minuty waszego szkicu kamerą. Szkoda, że tak mało i brawo za serce do tej roboty.
      • dziad_borowy Re: Apel do fotografów Łodzi 27.09.10, 09:41
        Extra sprawa!
        Dzierżżż!!!
      • Gość: skałolaska Ruchome obrazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 11:00
        Bardzo fajne chłopaki, Bolesław Prus pozdrawia.
      • Gość: foto-brumm Re: Apel do fotografów Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 10:21
        Dobre, ale... w tej chwili 922 obejrzało. To nieźle, ale czemu tylko na Vimeo, a Tuba?
        • dziad_borowy Re: Apel do fotografów Łodzi 29.09.10, 14:52
          Bo to jest odpowiednie miejsce dla dobrych filmow.
          Dzierżż!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka