Dodaj do ulubionych

Al. Wlokniarzy

IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.04.04, 11:30
Jak juz wspomnialem w innym poscie na odcinku od Konstantynowskiej do dworca
przez kilka dni jezdzila podbijarka. Ciekawy jestem czy taki remont znaczaco
poprawi komfort jazdy, i czy to torowisko szybko sie nie powygina
(szczegolnie ze tam to torowisko jest naprawde calkiem niezle, tylko glosne,
ale akurat tam to nie powinno nikomu przeszkadzac).

Niestety sposob budowania torowisk w Lodzi nie pozwala na robienie tego typu
remontow w wielu innych miejscach, ale moze warto byloby sprobowac tak
wyprostowac torowisko np. na Smiglego-Rydza? Czy ktos wie jakie to daje
skotki i na jaki okres czasu?

Pozdrawiam,
Aleksej
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Al. Wlokniarzy 06.04.04, 16:52
      Poraża mnie tempo prac, czy wolniej nie można?
      • geograf Re: Al. Wlokniarzy 06.04.04, 22:44
        czy ja wiem czy to powoli?
        Owszem,gdyby pracowali-tak jak w Wawie-w nocy,albo w weekendu (czy na Włókniarzy pracują w niedzielę??), to trwałoby to krócej...
        jednakże rozryli spory kawał ziemi.a nawet 2 kawały ziemi.

tramwaje będą sunąć po długich odcinkach:>
    • berger.m Re: Al. Wlokniarzy 06.04.04, 17:10
      Przy okazji - czy w Łodzi jest coś takiego jak szlifierka do szyn? (Chodzi mi o
      taki pojazd - tramwaj, który szlifuje szyny). Widziałem takie coś w Berlinie.
      • Gość: Aleksej Re: Al. Wlokniarzy IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.04.04, 17:15
        Jest w ZTiS, przed otwarciem nowego torowiska na Al. Wlokniarzy bedzie mozna
        sobie ja poogladac i ewentualnie pofocic.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: luki Re: Al. Wlokniarzy IP: *.toya.net.pl 06.04.04, 22:46
          Którą szlifierkę będzie można pooglądać i pofocić? :)
          • Gość: Aleksej Re: Al. Wlokniarzy IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.04.04, 20:57
            Ja nie wiem ktora ale napewna jakas sie pojawi :)

Pozdrawiam,
            Aleksej

P.S.
            No moga zawsze recznie szlifowac jak w Korei Polnocnej :))))
    • Gość: PAWEŁ Re: Al. Wlokniarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:44
      Po remoncie na al.Włókniarzy na linii 8 pojawią się Cityrunnery,dlatego
      prowadzone są prace przy torowisku.
      • Gość: krzysztofbla CR na 8 IP: *.pl 13.04.04, 16:15
        Chyba że ktoś CR-y będzie przenosił po "luksusowym" torowisku na
        Aleksandrowskiej.
        PAWEŁek gratuluje pomysłowości.
    • geograf Gdy skończą aleję Włókniarzy, zamkną wiadukt na Ża 13.04.04, 16:04
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/356475.html
      w artykule wspomniano o północnym wiadukcie. Znaczy to,że zabiorą się za oddany do użytku w zeszłym roku wiadukt, czy chodzi o południowy, stary, na którym do zeszłego roku odbywał sie cały ruch?
      Chyba o to drugie?
      Czy to oznacza ównież majstrowanie przy torach?Ktoś wie?
      • Gość: Aleksej Re: Gdy skończą aleję Włókniarzy, zamkną wiadukt IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.04.04, 17:01
        No jak zwykle dziennikarze sie popisali, chodzi oczywiscie o poludniowa czesc
        wiaduktu, a polnocny przejmie ruch. No ale co sie spodziewac po Dzienniku.

Cos tez chrzania o nieroztrzygnetym przetargu, co jest bzdura poniewaz caly
        wiadukt (nowa czesc, modernizacja starej jak i budowa drogi pod wiaduktem do
        Brukowej) bedzie wykonywac Kral-Bis i przetarg byl na cala dwu letnia
        inwestycje.

Torowisko bedzie wyremontowane (czy tylko na wiadukcie czy tez dalej tego nie
        wiem) poniewaz stare przeslo nad samym torowiskiem kolejowym bedzie zburzone i
        wybudowane od nowa, wszystkie linie tramwajowe zostana skrocone do Zabienca
        (m.in. dlatego nie zlikwiduja petli).

Jedyne o co sie obawiam to ze nie skoncza do konca wrzesnia i w pazdzierniku
        znowa beda korki i bede musial wczesniej z domu wyjezdzac. No ale po remoncie
        bedzie wkoncu spokoj.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • geograf Re: Gdy skończą aleję Włókniarzy, zamkną wiadukt 13.04.04, 20:29
          jeżeli będą burzyć przęsło z torami,to ja zaczynam się bać z powodu wytyczonej linii Z na Teofilowie. Zapewne tylko do Żabieńca, ciekawe czy choć trochę częściej (i czy długimi wozami) niż obecne Z3...
          • Gość: mat28 Re: Gdy skończą aleję Włókniarzy, zamkną wiadukt IP: *.interserwer.pl 14.04.04, 09:50
            A ja jestem w ogóle ciekaw (tym bardziej, ze tam mieszkam), jak w tym czasie
            będzie sie można wydostać z Teofilowa do Centrum. Tramwaje nie będą jeździły a
            puszczenie wszystkich autobusów i jeszcze linii zastępczej po tym jednym
            wiadukcie spowoduje koszmarne korki (nawet teraz są tam korki). Może zrobią
            jakiś wyjazd Traktorową i Drewnowska na Al. Włókniarzy?
    • Gość: Aleksej Re: Al. Wlokniarzy IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.04.04, 17:05
      Widomosci z dzisiaj:
      Na skrzyzowaniu Wlokniarzy-Legionow wymieniono zwrotnice (zachodznie torowisko
      na Al. Wlokniarzy przy skrecie w poludniowe torowisko na Legionow)

W dodatku miedzy Drewnowska a Srebrzynska pojawili sie torowcy, wykopuja ziemie
      do podkladow, narazie nie widze aby cos robili innego (nowe podklady czy cos),
      ale byc moze przygotowuja sie do dalszego remontu, albo jakis malych napraw
      (osobiscie wole to pierwsze).

Rowniez dzisiaj widzialem podbijarke i techniczna N-ke na odcinku od Legionow
      do dworca.

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • geograf Re: Al. Wlokniarzy 13.04.04, 20:32
        między Srebrzyńską i Drewnowską, po stronie wschodniej torowiska już wymienili/wyklepali mały kawałek torów. Nowy tłuczeń,czyste podkłady, proste tory (tak z 10 metrów;-). Ładnie wyglądało to pośród zniszczonego torowiska, z okien autobusu Z3.
    • Gość: Aleksej Re: Al. Wlokniarzy IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.04.04, 18:48
      Remont juz na ukonczeniu, zostala tylko do polozenia kostka na skrzyzowaniu Al.
      Wlokniarzy i Lutomierskiej, oraz slupki i siatka/miejsce na reklamy miedzy
      torami. Autobusy 78 i 96 juz wrocily na swoja normalna trase. Mam nadzieje ze w
      weekend torowisko zostanie ponownie otworzone i 8 i 13 wroca na swoje stare
      trasy. Potrzebna tylko kostka i szlifierka.

Pozdrawiam,
      Aleksej

P.S.
      Tor-Krak wykonal "swietna" robote na skrzyzowaniu Wlokniarzy i Drewnowskiej
      poprawiali kostke ktora kladli rok temu, widac ze za dwa lata potrzebny bedzie
      nowy remont, w dodatku na tym samym skrzyzowaniu widac juz pekniecia w asfalcie
      kolo torowiska, a tak pieknie by bylo gdyby uzyli plyty wegierskiej.
      • Gość: J.S. 26.04 IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 21.04.04, 18:51
        > Mam nadzieje ze w weekend torowisko zostanie ponownie otworzone i 8 i 13
        wroca na swoje stare trasy

O ile sie orientuje to w poniedzialek.
        • Gość: Aleksej Re: 25.04 IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.04.04, 14:49
          Ze strony mpk.lodz.pl:

Od niedzieli 25 kwietnia br. zakończą się roboty torowe na al. Włókniarzy w
          związku z tym: zlikwidowana zostanie linia Z3,na stałe trasy powrócą linie 8,
          13 oraz zmianie ulegną rozkłady jazdy linii: 5, 8, 6, 13, 15.

Teraz pytanie, co ma piernik do wiatraka i dlaczego zmienia rozklady jazdy
          na "6" i "15" i "5" bo chyba nie zmieniali tych rozkladow na czas remontu.
          Ciekawe czy rozklady zmienia sie na lepsze czy na gorsze. Zaraz poszukam na
          stronce moze juz sa nowe (w co watpie :)

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: Aleksej Re: 25.04 IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.04.04, 14:58
            > Teraz pytanie, co ma piernik do wiatraka i dlaczego zmienia rozklady jazdy
            > na "6" i "15" i "5" bo chyba nie zmieniali tych rozkladow na czas remontu.
            > Ciekawe czy rozklady zmienia sie na lepsze czy na gorsze. Zaraz poszukam na
            > stronce moze juz sa nowe (w co watpie :)

Juz wiem, na czer remontu zmieniono nieco zjazdy do zajezdni (np. jedna brygade
            na 15 z ZTK-3 przejelo ZTK-1) itp. Po zakonczeniu remontu rozklady zroca do
            tych sprzed remontu (na 15 doslownie jeden kurs z Kurczakow, zamiast do Chociek
            na czas remontu jechal do zaj Telefoniczna).

No w Niedziele bede musial sie przejechac "8" i zabaczyc czy podbijarka na Al.
            Wlokniarzy miedzy Ledionow a dworcem cos dala.

Pozdrawiam,
            Aleksej
            • Gość: J.S. Re: 25.04 IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.04.04, 15:16
              Nie ma czegos takiego jak ZTK. ZKT to owszem, bylo. :]
      • Gość: STUDI Brawo Krakow za bubel. IP: *.prokom.pl 22.04.04, 11:41
        Brawo. Wielkie brawo. Remont ktory za dwa lata juz bedzie wymmagal kolejnego remontu.
        Ciekawe kto jest dopowiedzialny za taka rozrzutnosc, i czy bedzie ukarany za marnotrawienie pieniedzy.
        Kiedy w koncu krakusy wroca do siebie.
        • geograf Re: Brawo Krakow za bubel. 22.04.04, 22:40
          a Ty jak zwykle znalazłeś bata i korzystasz.
          Co tam za 2 lata-rok po wymianie rozjazdów na Placu Niepodległości coraz czesciej stoją na nim ekipy MPK.
          I co?
          tez bubel!
          tylko co jest przyczyną-wina wykonawcy,czy oszczędnościowy reżim przy zapłacie (pociągając za sobą jakość wykonania)?
          • Gość: STUDI Re: Brawo Krakow za bubel. IP: *.prokom.pl 23.04.04, 15:33
            Tam juz byli w kilka dni po otwarciu wyremntowanych skladow. Rewelka.
            Znowu bedzie pretekst ze tramwaje sa be bo tory to trzeba nocn sto wymienac, a przez te tory to tylko sa dziury na skrzyzowaniach.

I co tani remont. Za rok nie bedzie sladu ze cokolwiek wyremontowano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka