Dodaj do ulubionych

Skarb znaleziony na Bałutach

IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 21.04.04, 20:08
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdziwiony A co Izrael ma do tego? IP: 221.137.254.* 21.04.04, 20:22
      "Władze miasta w porozumieniu z ambasadą izraelską mają zdecydować, co stanie się ze znaleziskiem."

Zaraz? Zdaje sie, że tu jest Polska, a nie Izrael? Pokręciło kogoś już doszczętnie?
      Zaczynam się głęboko zastanawiać, czy ci wszyscy "nawiedzeni", którzy notorycznie palcem w TV wskazując mówią "to żyd" i dodają całe spiskowe teorie nie mają aby racji?

Jak usłyszałem w TVP1 w Wiadomościach właśnie podobny tekst, że Izrael będzie decydował, co z tym robić, to szczena mi opadła.

"- Też będę szukał u siebie na podwórku, mówił 11-letni Krzyś, który z grupą kolegów przyszedł zobaczyć wykopaliska. Mieszkam dwa domy dalej, też może coś znajdę."

Oj, mały Krzysiu, próżny Twój trud, bo zaraz Icek jakiś Ci zabierze.

• Gość: poszukiwacz Re: A co Izrael ma do tego? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 21.04.04, 20:26
        na Krzysia i innych czekaja paragrafy ustawy :
        www.zabytki.pl/sources/prawo/ustawa.html#11
        widac narod wybrany podlega jakims innym prawom...
      • Gość: zdzisiek Re: A co Izrael ma do tego? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 20:33
        a nie bylo tam info ze to mienie zydowskie? a nawet gminy zydowskiej? prawnie
        nalezy do do skarbu panstwa ale chyba byly wlasciciel i znalazca w jednej
        osobie maja jakies prawo conajmniej sie wypoweidziec na jakie cele przeznaczyc
        ten skarb co kolego antysemito?
        • Gość: poszukiwacz Re: A co Izrael ma do tego? IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 21.04.04, 20:34
          przeczytaj ustawe a potem sie wypowiedz ok?
          • Gość: zdzisiek Re: A co Izrael ma do tego? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 20:40
            ktora ustawe? nowa czy stara?
            nie chodzi o ustawe tylko sytuacje.
            • Gość: poszukiwacz Re: A co Izrael ma do tego? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 21.04.04, 21:18
              nowa, obowiazujaca ustawe, do przepisow karnych ktorej podalem link powyzej .
              USTAWA z 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. z
              dnia 17 września 2003 r.) .

niech mi ktos wytlumaczy na jakiej podstawie Kropiwnicki rozporzadzal tym
              znaleziskiem zanim je wydobyto? gdzie tu konserwator??? jesli go nie bylo to
              prezydent powinien beknac. i co tu ma do gadania ambasada Izraela?

zagotowalem sie, bo wielu ludzi, ktorzy np odtwarzaja polska historie musi
              biegac po krzakach narazajac sie na nieprzyjemnosci a przyjezdza taki zydek
              (fakt, ze zacny poszukiwacz) i ustawe chowa sie na dno szuflady...
              • Gość: pol Re: A co Izrael ma do tego? IP: *.gorzow.mm.pl 21.04.04, 23:36
                Ojojojoj to już wielka kpina , jak tak mozna pluć w twarz Polsce i polskiemu
                prawu???No to w końcu na co ja łożę te podatki, chyba nie na to , zebym ustawy
                były tylko dla wybranych, co???Dlatego pytam sie jakim prawem , skarby narodu
                polskiego (zgodnie z ustawa) są rozporządzane przez takich ludzi jak
                Kropiwnicki , a tym bardziej jakas gmina żydowska , a co do cholera ma ona z
                tym wspólnego , przecież to polska ziemia.I jeszcze jedno zastanawia mnie , czy
                ci pseudo poszukiwacze mieli pozwolenia na prowadzenia działan poszukiwawczych
                i czy jak to juz ktos wspomniał , eksploracje te byly prowadzone , pod nadzorem
                archeologów???Krótko mówiąc cała ta sprawa mi śmierdzi złamaniem prawa na
                kilometr i sądze , że naprawdę ktos za to beknie i musi beknąc , bo jak nie ,
                to 100% będe pewien , ze w tym kraju nie istnieje rownośc , za kabone miec
                wszystko , i że najłatwiej żadzić nie swoim.
        • michael00 Antysemito? 21.04.04, 20:40
          Gość portalu: zdzisiek napisał(a):

> a nie bylo tam info ze to mienie zydowskie?

Ja rzuciwszy okiem nie zauważyłem (mówię o artykule w GW, bo TV nie widziałem)

> ten skarb co kolego antysemito?

A dlaczego tak tytułujesz przedmówcę? Ja raczej bym powiedział, jeżeli już epitetem trzasnąć, to chyba antyizraelczyku.
    • Gość: normalny człowiek NOWA Ustawa o ochronie zabytków IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.04, 20:39
      Po pierwsze mieli zezwolenie konserwatora?Po drugie wszystko co pod ziemią
      należy do Skarbu Państwa RzeczpospolitejPolskiej.Tak mówi prawo niedawno
      uchwalone przez Sejm.
      I co Pan na to Panie Kropiwnicki?A jak szukali bez zezwolenia niestety trzeba
      ich zamknąć!
      • Gość: MarcinK Re: NOWA Ustawa o ochronie zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 22:54
        Wszystko co pod ziemią to państwowe? To widze tu zagrożenie:
        mam piwo w piwniczce pod ziemią - chyba mi zabiorą :-(
        ale za to mam też szambo - zbiornik jest pod ziemią - czyli niech państwo się
        martwi o moje goowno :-)

MK
        • Gość: axx Re: NOWA Ustawa o ochronie zabytków IP: 207.191.236.* 22.04.04, 00:54
          O ile sobie przypominam to do 5 cm znalazca a glebiej Skarb panstwa.
          Ekspertami sa panowie z Muzeum Archeologicznego Pl.Wolnosci. Ich prosze zapytac o detale poniewaz nie raz mieli podobne historie.
          Sekcja Numizmatyczna.
        • Gość: FACET MA RACJE A NASI MAJA ZŁOTO IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.04, 03:33
          NOWA Ustawa o ochronie zabytków
          Autor: Gość: normalny człowiek
          Data: 21.04.2004 20:39 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl

--------------------------------------------------------------------------------

Po pierwsze mieli zezwolenie konserwatora?Po drugie wszystko co pod ziemią
          należy do Skarbu Państwa RzeczpospolitejPolskiej.Tak mówi prawo niedawno
          uchwalone przez Sejm.
          I co Pan na to Panie Kropiwnicki?A jak szukali bez zezwolenia niestety trzeba
          ich zamknąć!
    • Gość: Gary Żydzi ponad prawem IP: *.widzew.net / *.widzew.net 21.04.04, 23:32
      To nie jest naród wybrany, to naród przeklęty. Widzałem dzisiaj wycieczkę Żydów
      na terenie kościoła NMP przy Pl.Kościelnym. Zachowanie tych ludzi urągało
      dobrym obyczajom, że o kulturze czy o szacunku dla miejsca kultu religijnego
      nie wspomnę. Jeden mówił, kilku słuchało a większość biegała po przedsionku
      kościoła, wchodzili na ogrodzenie i zachowywali się jak na placu zabaw. Po
      prostu chamstwo. Lubię fotografować i dokumentuję zabytki Łodzi, chciałem
      uwiecznić m.in synagogę przy Pomorskiej - przegonił mnie ochroniarz. Chciałem
      uwiecznić cmentarz żydowski - nie wolno ! Że nie wspomnę, że Żydzi pobierają
      opłaty za wstęp na teren cmentarza, ewenement na skalę światową ! Czy taki
      naród można szanować ?
      • gray zmień nick bo jeszcze ktoś nas pomyli 22.04.04, 09:16

a bardzo chciałbym tego uniknąć.
    • Gość: em a z Wyborcza Folksblat sie nie podzielili zlotymi IP: *.toya.net.pl 21.04.04, 23:47
      monetami???
      • Gość: Icek Re: a z Wyborcza Folksblat sie nie podzielili zlo IP: *.miedzylesie.waw.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 23:56
        Tak, zgadzam się, ziemia polska, ale monety niepolskie, więc o co chodzi? ZIemi
        wam nie zabiorą, no może trochę... A mały Krzysiu niestety się sfrajerzył,
        pewnie nie czytał Pana Samochodzika.
    • Gość: FACET MA RACJE A NASI MAJA ZŁOTO IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.04, 03:36
      Gość: poszukiwacz 21.04.2004 21:18 odpowiedz na list

nowa, obowiazujaca ustawe, do przepisow karnych ktorej podalem link powyzej .
      USTAWA z 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. z
      dnia 17 września 2003 r.) .

niech mi ktos wytlumaczy na jakiej podstawie Kropiwnicki rozporzadzal tym
      znaleziskiem zanim je wydobyto? gdzie tu konserwator??? jesli go nie bylo to
      prezydent powinien beknac. i co tu ma do gadania ambasada Izraela?
    • Gość: Patryk Skarb IP: *.telia.com 22.04.04, 07:49
      Hej Panie Kropiwnicki!!!!!! Pytanie pierwsze, czy "ekipa" miala pozwolenie na
      prace wykopaliskowe? Jak mi wiadomo to rzeczy znalezione w ziemi naleza do
      Skarbu Panstwa. Cala ekipe do aresztu a znalezisko nalezy skonfiskowac!!!!!!
    • gray w panoramie powiedzieli 22.04.04, 09:15

że zabytek należy do skarbu państwa, i że teraz będą się zastanawiać co z nim
      zrobić. skoro monety były własnością żydów i żydzi je znaleźli więc chyba w
      porządku byłoby je im oddać. i po co awantura? słyszycie słowo 'żyd' i mózg wam
      staje :/
      • Gość: Zdziwiony Izrael IP: 221.137.254.* 22.04.04, 09:24
        gray napisał:

> że zabytek należy do skarbu państwa, i że teraz będą się zastanawiać co z nim
        > zrobić. skoro monety były własnością żydów i żydzi je znaleźli więc chyba w
        > porządku byłoby je im oddać. i po co awantura?

No to jak należy do Skarbu, to dlaczego już na wyścigi rozdysponowano kto ma to wziąć? Na szczęście widać - z tego co piszesz, że ktoś się zmitygował.

> słyszycie słowo 'żyd' i mózg wam
        > staje :/

Ja jak słyszę słowo Izrael to owszem - mózg - ale nie staje, tylko pracuje na wyższych obrotach w ramach instynktu przetrwania.

Możesz się naśmiewać, Twoja sprawa, Twoje powody.
        • gray Re: Izrael 22.04.04, 09:34
          Gość portalu: Zdziwiony napisał(a):

> No to jak należy do Skarbu, to dlaczego już na wyścigi rozdysponowano kto ma
          > to wziąć? Na szczęście widać - z tego co piszesz, że ktoś się zmitygował.

wskaż mi miejsce w artukule, w którym jest napisane, że już rozdysponowano.

> Ja jak słyszę słowo Izrael to owszem - mózg - ale nie staje, tylko pracuje na
          > wyższych obrotach w ramach instynktu przetrwania.

jesteś bojownikiem hamasu?
          • Gość: Zdzwiony Re: Izrael IP: 221.137.254.* 22.04.04, 09:47
            gray napisał:

> wskaż mi miejsce w artukule, w którym jest napisane, że już rozdysponowano.

W porządku. Masz rację. Nie jest. Nie mam argumentów.

> jesteś bojownikiem hamasu?

Śmiej się, śmiej. Ale co Ty z kolei wiesz, o hamasie, o okupacji Palestyny, o osadnikach izraelskich itd?
            Że terroryści palestyńscy? A czy przeciętny człowiek wie, o co i dlaczego Ci terroryści walczą? I z kim?

Izrael siłą rzeczy jako towarzysz USA jest obecnie kreowany na arcysprawiedliwe i gnębione państwo, ale jak wygląda sprawa naprawdę za tymi nielegalnymi murami mało kto wie, bo i skąd.
            • gray Re: Izrael 22.04.04, 10:02

moim zdaniem nikt nie jest bez winy - ani izrael ani palestyna. izrael zajął
              wzgórza golan bo, jego zdaniem, można z nich ostrzelać jerozolimę ale czy
              zajmowałby je gdyby jerozolimy ostrzelać stamtąd nie było można i nie istniało
              takie zagrożenie? z drugiej strony aneksja kawałka terytorium innego kraju to
              troche nieładna rzecz... czyżby nie można było rozwiązać tego problemu przy
              stole? pewnie i można ale najpierw trzeba umieć słuchać siebie nawzajem a tego
              wymachujące kałaszami hordy arabów i żydzi z lekkim hoplem na punkcie nareszcie
              swojego państwa już nie potrafią.
              • Gość: poszukiwacz Re: Izrael IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 22.04.04, 11:45
                grey skoro masz taka otwarta glowe, to zrozum, ze w Polce obowiazuje prawo,
                ktore:

-zabrania prowadzenia poszukiwan przy uzyciu sprzetu elektronicznego
                (wykrywacz,georadar) bez zezwolenia WKZabytkow

- wymaga nazdoru konserwatorskiego przy wszelkich poszukiwaniach

- nie daje prezydentowi K. zadnych uprawnien co do dysponowania jakimkolwiek
                znaleziskiem

- przewiduje surowe kary z ciupa i przepadkiem przedmiotow i narzedzi dla
                takich poszukiwaczy.

widac ignorantia iuris nocet ale tylko Polakom - szarakom. urzedasy i nasi
                Starsi Bracia (sic!) moga dalej robic co chca
                • gray Re: Izrael 22.04.04, 12:03

w artykule nie zostało powiedziane ani czy zgoda i konserwator byli czy ich nie
                  było. podobnie panorama nie przedstawiła żadnych zastrzeżeń. w ogóle nie jestem
                  pewien czy w jakiejkolwiek wiadomości o jakimkolwiek odkryciu usłyszałem o
                  zgodach, obecności konserwatora itp. itd. moje zdanie jest takie, że całe
                  poruszenie wywołane jest przez to, że to żydzi - gdyby polacy coś znaleźli to
                  nie wypowiedziałby się albo nikt albo jedna osoba, która tam mieszkała z żalem,
                  że nie ona znalazła.
                  • Gość: poszukiwacz Re: Izrael IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 22.04.04, 13:48
                    ale zostalo powiedziane w artykule, ze Kropa dzielil sie fantami, jeszcze przed
                    ich wykopaniem. rozumiem, ze jestes tzw zdroworozsadkowcem (czyt. filosemita?)
                    ale gdybys zajmowal sie poszukiwaniami to wiedzialbys, ze za taka akcje bez
                    pozwolenia(i za wspoludzial Kropy) grozi w naszym kraju kryminal
              • Gość: Zdziwiony Re: Izrael IP: *.retsat1.com.pl 22.04.04, 12:03
                gray napisał:

> z drugiej strony aneksja kawałka terytorium innego kraju to
                > troche nieładna rzecz... czyżby nie można było rozwiązać tego problemu przy
                > stole? pewnie i można ale najpierw trzeba umieć słuchać siebie nawzajem a tego
                > wymachujące kałaszami hordy arabów i żydzi z lekkim hoplem na punkcie nareszcie
                >
                > swojego państwa już nie potrafią.

No tak, w sumie to już nie wiadomo, które rozwiązania lepsze - czy z krabinem, czy przy stoliku.
                Bo ileż to stolików jest takich, że rezultatami powodują różne nieuczciwe układy.

Jednym z nich (stolikie, w uczciwość nie wnikam) był taki właśnie dotyczący powstania Izraela.

A dalej to już leci ciurkiem - systematyczne zagarnianie, już bez żadnych mandatów, coraz to większych kawałków ziemi palestyńskiej dla siebie przez Izrael.
                I to jest obrzydliwe, że ten naród bez własnego państwa długi czas nie potrafi uszanować innych narodów w takim zakresie. I to jest obłudne.

• Gość: MarcinK Re: Izrael IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 15:13
              A guzik mnie obchodzi z kim walczą JACYKOLWIEK terroryści. Terrości do
              pierdla!!!

MK
              • Gość: AdamJ Re: Izrael, terroryzm, partyzanci IP: 221.137.254.* 22.04.04, 15:19
                Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A guzik mnie obchodzi z kim walczą JACYKOLWIEK terroryści. Terrości do
                > pierdla!!!

No to racja, terroryści tak. Ale słowo to ostatnio jest nieco zbyt często używane.
                W świetle tego, kogo się tym mianem określa to i tych z polskich lasów z czasów II wojny światowej trzeba tak samo nazwać.
                • Gość: S. Re: Izrael, terroryzm, partyzanci IP: *.fast.com.pl 23.04.04, 08:49
                  Chyba takie porownanie jest z lekka nie na miejscu - i nie dlatego, ze w czasie
                  drugie wojny byli "nasi", a tamci nie sa - ale zdaje sie, ze ci, ktorzy
                  walczyli u nas w czasie wojny raczej nie wysadzali siebie z tlumem cywilow...
    • Gość: Zdzwiony Freski schulza z Ukrainy IP: 221.137.254.* 22.04.04, 09:29
      A jak było z ww.? Zdaje się, że niezła afera była. Chcieli najpierw cichcem wykraść, ale się nie udało.
      • Gość: Przeciw Re: Freski schulza z Ukrainy IP: *.hist.uni.wroc.pl 22.04.04, 10:25
        Zdaje się że część udało im się wykraść i wywieść do Izraela.
        Ale nie chodzi o narodowoś ale fakt jawnego łamania prawa.
        A bierzącą sprawą powinien zająć się prokurator.
        Wszystkie kopaliny i skarby bodajże sprzed lat 50-tych należą do Skarbu Państwa
        i o ich losie decyduje wylącznie Konserwator. Nieważne czy monety były 5 cm,
        10 cm czy 1 m. Inna sprawa to nielegalne poszukiwania, także karalne.
        Czy w UM nikt o tym nie wiedział, a jak tak czy nie powinnien zostać
        pociągnięty do odpowiedzianości.
        • gray Re: Freski schulza z Ukrainy 22.04.04, 11:33
          Gość portalu: Przeciw napisał(a):

> Czy w UM nikt o tym nie wiedział, a jak tak czy nie powinnien zostać
          > pociągnięty do odpowiedzianości.

skoro szef poszukiwaczy wcześniej rozmawiał z prezydentem to chyba ktoś w UM
          wiedział..
          • Gość: poszukiwacz Re: Freski schulza z Ukrainy IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 22.04.04, 13:50
            tak jak napisalem wyzej
            prezydent Lodzi nie jest organem mogacym rozporzadzac znaleziskiem ani przed
            jego wykopaniem ani po.
            nie jest tez wladny by wydac zgode na poszukiwanie. od tego jest Wojewodzki
            Konserwator Zabytkow, urzad wojewodzki i ewentualnie nadzor konserwatorski.

Kropa odwala sobiepanstwo i jest totalnym ignorantem...
    • Gość: łażej Monety przekazane ministrowi kultury IP: *.retsat1.com.pl 22.04.04, 16:28
      Za onetem:

"Odnalezione w środę w Łodzi zabytkowe monety, stanowiące kolekcję
      numizmatyczną, zostaną przekazane w piątek ministrowi kultury - poinformowało
      PAP w czwartek biuro prasowe Urzędu Miasta Łodzi.

59 złotych i srebrnych monet zakopanych w ogródku przy jednej z kamienic na
      łódzkich Bałutach tuż przed wybuchem II wojny światowej znalazł w środę
      izraelski reżyser filmowy Yaron Svoray. Kolekcja, zdaniem pełnomocnika
      prezydenta Łodzi do spraw obchodów 60. rocznicy likwidacji getta łódzkiego,
      Jarosław Nowaka, została zakopana przez mieszkającego przed wojną w Łodzi Żyda.
      W jej skład wchodzą doskonale zachowane monety niemieckie, holenderskie,
      francuskie i rosyjskie z XVIII i XIX wieku.

W uroczystości przekazania monet w gabinecie ministra Waldemara Dąbrowskiego
      wezmą udział prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki, ambasador Izraela w Polsce
      David Peleg oraz rabin Łodzi i Warszawy Michael Schudrich.

Yaron Svoray w ciągu kilku tygodni ma rozpocząć zdjęcia do filmu fabularnego o
      sfałszowaniu przez Niemców 300 milionów brytyjskich funtów, które miały
      zrujnować gospodarkę brytyjską. W fabule swojego filmu chce połączyć historię
      fałszywych funtów i znalezionych monet."

I o co ta cała afera powyżej????

Mam nadzieję, że monety przekazane zostaną jedemu z łódzkich muzeów.
      • Gość: Rossenzweig Re: Monety przekazane ministrowi kultury IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 23.04.04, 08:26
        Gość portalu: łażej napisał(a):

> I o co ta cała afera powyżej????

Jak o co? O to, że jak media trąbiły, że o losie monet zadecyduje Izrael.
        I kto wie, czy tak się nie stało właśnie.
        Tyle, że pod presją Polaków podjęli właśnie decyzję o tym, że łaskawie oddadzą do Polsce.

Przypominam po raz kolejny sprawę fresków Schulza w Ukrainie.

> Mam nadzieję, że monety przekazane zostaną jedemu z łódzkich muzeów.

Trzeba mieć nadzieję.
    • Gość: eug.M. Skarb znaleziony na Bałutach IP: *.dial.allstream.net 22.04.04, 21:07
      Na prawde-co Izrael ma do tego. Te pieniadze byly z pewnoscia zakopane dlugo
      przed wojna. To bylo kryte przed wydzialem finansowym. Wlasnie w ten sposob
      okradali rzad polski. Caly byznis szedl pod stolem...
    • Gość: A wiec jednak Express donosi demaskujac afere IP: 221.194.236.* 23.04.04, 08:14
      Afera ze skarbem! - Co się stanie z zabytkowymi monetami?

Piątek, 23 kwietnia 2004r.

Podczas poszukiwań skarbu na terenie posesji przy ulicy Żeglarskiej doszło do złamania prawa - uważa Zbigniew Pokuta, pełniący obowiązki wojewódzkiego konserwatora zabytków.

- Ustawa o ochronie zabytków na osoby prowadzące poszukiwania z użyciem sprzętu elektronicznego nakłada obowiązek posiadania pozwolenia. Ja takiego nie wydałem - twierdzi konserwator.

Policja wszczęła postępowanie sprawdzające. Jak poinformował nas mł. insp. Zbigniew Grobelny, zastępca komendanta miejskiego policji w Łodzi, zgromadzone w tej sprawie materiały zostały wczoraj przekazane do prokuratury.

Dwa dni temu na posesji przy ul. Żeglarskiej pojawił się wraz ze swoją ekipą izraelski reżyser filmowy Yaron Svoray. Przy użyciu elektronicznych urządzeń do wykrywania metali znaleźli w ziemi ponad 60 złotych i srebrnych monet z XVIII, XIX i XX wieku. Były m.in. ruble carskie, polskie monety z okresu przedwojennego, holenderskie, niemieckie i francuskie. Monety prawdopodobnie zostały ukryte podczas drugiej wojny światowej przez łódzkiego fabrykanta Biedermana.

- Monety zostały protokolarnie przejęte przez Urząd Miasta. Dzisiaj prezydent Łodzi przekaże je ministrowi kultury - mówi Marzena Korosteńska, zastępca dyrektora biura prasowego UMŁ. Zgodnie z prawem, wykopany skarb stanowi własność Skarbu Państwa. - O ile okaże się, że nie dochowano procedur związanych z otrzymaniem pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków, sprawę będziemy rozważać w kategoriach wykroczenia - mówi Krzysztof Kopania, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Łodzi. Grozi za to do 30 dni aresztu lub 5 tys. zł grzywny.

* * * * * *

Sprawa odkrytego skarbu budzi wiele wątpliwości. Przyjazd odkrywców z Izraela do ostatniej chwili trzymany był w tajemnicy. Później na miejscu cennego znaleziska pojawili się niespodziewanie dwaj wiceprezydenci Łodzi - Włodzimierz Tomaszewski i Karol Chądzyński, którzy z dumą opowiadali o nieswoim odkryciu. Pozostaje jednak pytanie, dlaczego za przyzwoleniem magistrackich urzędników zabytkowe monety trafiły w niepowołane ręce?

(em) - Express Ilustrowany
    • Gość: ss skarb dla państwa nie dla gminy IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 23.04.04, 08:30
      I to jest jedyne możliwe rozwiązanie możliwe w Polsce
      Wszystkie skarby znalezione w ziemi należą do skarbu państwa i nikt inaczej nie
      może postanowić , można się jedynie ubiegać o nagrodę
      Aby było jeszcze ciekawiej aby w ogóle szukać skarbów w ziemi (przyrządami
      elektronicznymi) trzeba mieć zgodę głównego konserwatora zabytków (ciekawe czy
      mieli) w innym przypadku grozi areszt grzywna no i oczywiście przepadek
      urządzeń wykrywających
    • Gość: Ari Odinocki Skarb znaleziony w Lodzi IP: 209.121.184.* 27.04.04, 23:17
      Z wielkim niepokojem i smutkiem czytam komentarze niektorych czytelnikow.
      Niektore wypowiedzi (n.p. Gary "Zydzi ponad prawem" lub Gosc Eug.m "Skarb ...")
      sa poprostu antysemickie i przypominaja lekture Rycerza Niepokalanej z lat
      30ych. Jestem zdziwiony ze sa te komentarze publikowane przez Gazete bez
      zadnego kometaza. Mialem nadzieje ze Polski stosunek do Zydow zmienil sie w
      ostatnich latach ale wyglada na to ze bylem w bledzie. Jest mi za was wstyd.
      • Gość: odessa taka wolna refleksja IP: *.arcor-ip.net 28.04.04, 19:52
        kilka tygodni temu ARTE pokazalo film-reportaz o losach sciennych obrazow
        B.Szulca - szybko, potajemnie wywiezionych z Drohobycza - bardzo to podobny
        schemat dzialania. Pytanie - czemu wlasnie tak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka