Dodaj do ulubionych

Poczta Polska - przesyłki polecone

31.01.11, 19:13
Od pewnego czasu mieszkam w Łodzi na Chojnach, w tym rejonie listy są dostarczane przez Urząd Pocztowy 84, ul. Chóralna 2, często robię zakupy przez Internet i jeśli nie ma możliwości dostarczenia przez kuriera wybieram dostawę listem poleconym przez pocztę. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby listonosz dostarczył taki list bądź przesyłkę poleconą do domu - zawsze w skrzynce znajduję awizo, że listonosz nikogo nie zastał i przesyłka do odbioru w okienku.
Jest to o tyle śmieszne, że w domu zawsze ktoś jest, nie zdarzyło się żeby listonosz choć raz cokolwiek przyniósł (mieszkam tu ok. 2 lat i średnio wychodzi że takie przesyłki są 2-3 razy w miesiącu). Zdarza się tak, że do południa nie ruszam się z domu, a wychodząc do pracy znajduję w skrzynce awizo. Generalnie mieszkam na 1 piętrze, a skrzynki są na półpiętrze więc listonosz ma kilka schodków. Na początku (kiedy jeszcze myślałam że są to sytuacje przypadkowe) zdarzało mi się minąć listonosza na klatce, teraz jakoś nie mogę na niego trafić a nie mam czasu aby go wypatrywać, co ciekawe to jednak Pan listonosz raz w miesiącu bez problemu trafia do naszego mieszkania - jest to dzień kiedy przynosi emeryturę (nie dla mnie i akurat również w ostatnim czasie go nie widziałam). Dodatkowo jak odbieram przesyłki to na poczcie jest zawsze kolejka - sporo osób z awizem.

W tym momencie zmierzam już do końca posta, noszę się z zamiarem złożenia reklamacji na poczcie, zobaczę jeszcze jak będzie z przesyłkami, które powinny dotrzeć w tym tygodniu, tym bardziej że pracuję na popołudnie i będę w domu w czasie kiedy zwykle roznoszą listy i może będę miała okazję wyjaśnić sprawę z listonoszem.

Jak to wygląda w innych rejonach Łodzi? Może Ktoś mieszka w moim rejonie i zdarzyło mu się żeby listonosz przyniósł coś poleconego? Mieszkałam wcześniej w innej miejscowości i nie było problemu ani z listami ani paczkami poleconymi - przynosił je listonosz. Czy uważacie, że warto składać reklamacje czy tu tak właśnie jest i reklamacja nie ma sensu?

Dziękuję tym, którzy dotarli do końca wiadomości :)
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.lodz.msk.pl 31.01.11, 19:22
      Generalnie przychodzą, chyba że przesyłka jest ciężka (niektóre firmy z oszczędności zamiast paczki wysyłają list polecony). Trudno mieć pretensje do listonosza, że nie wziął z urzędu dwukilogramowej książki.

Łódź Bałuty.
      • an_et_a Re: Poczta Polska - przesyłki polecone 31.01.11, 19:28
        Tak, tylko że to nie są ciężkie przesyłki, często weszłoby to nawet do skrzynki, gdyby nie to, że odbiór przesyłki poleconej trzeba pokwitować. Dziwi mnie to, że właśnie nawet w przypadku niezbyt dużych przesyłek nigdy nie zdarzyło się żeby listonosz choć próbował ją dostarczyć. Tak jak napisałam większe wymiarowo i często cięższe przesyłki w poprzednim miejscu zamieszkania listonosz przynosił bez problemów.
        • teofilanka Re: Poczta Polska - przesyłki polecone 01.02.11, 13:54
          Jestem żoną pracownika PP i mnie tez raz czy dwa się tak zdarzyło :) jak"nasz"listonosz był na urlopie i młodzik go zastępował. Powinnaś złożyć na poczcie pisemna skargę na listonosza!
      • Gość: horacy Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.11, 13:14
        > Trudno mieć pretensje do listonos
        > za, że nie wziął z urzędu dwukilogramowej książki.

płacisz poczcie za doręczenie przesyłki czy awiza?
        • Gość: barnaba Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.lodz.msk.pl 03.02.11, 18:09
          > > Trudno mieć pretensje do listonos
          > > za, że nie wziął z urzędu dwukilogramowej książki.
          >
          > płacisz poczcie za doręczenie przesyłki czy awiza?

Jestem człowiekiem, a nie pieniaczem i biurokratą.
          • Gość: horacy Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 07:44
            jasne, jak list przychodzi raz na jakis czas to nie ma problemu, mozna skoczyc na poczte.
            ale jesli sytuacja powtarza sie _codziennie_ to szlag cie trafia na miejscu. i wtedy w kazdym zasypia czlowiek, a budzi sie 'pieniacz i biurokrata'.

• Gość: barnaba Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.lodz.msk.pl 04.02.11, 17:00
              Spokojnie, kilogramowe książki przychodzą do mnie raz na kilka miesięcy. :)
              Pofatygowanie się 200 metrów na pocztę nie jest jakimś specjalnym problemem.
    • Gość: ja Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.wroclaw.mm.pl 01.02.11, 17:57
      Obecne prawo pocztowe mówi, że listonosz nie ma obowiązku zabierania ze sobą przesyłek poleconych, które w rzeczywistości są wielkosci paczki. To że ludzie nadaja praktycznie wszystko listem poleconym do wagi ok 1 kg, zamiast paczka, nawet jesli objetosciowo jest to wielkosci laptopa, to nie znaczy, ze listonosz to dostarczy.

Na pocztach sa nawet takie naklejki mniej wiecej tej tresci: "Jesli chcesz, zeby poczta dostarczyla do Ciebie duza przesylke osobiscie, zachecamy do nadawania duzych przesylek jako paczki".
      • Gość: sloven Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.toya.net.pl 01.02.11, 20:17
        Też tak miałem. Listonosz nie przynosił nawet zwykłych listów poleconych. Osobiste rozmowy z kierownictwem poczty na Tuwima (tam siedzi mój listonosz mimo, że to nie mój rejon) nie skutkowały. Doszło do tego, że listonosz w formie protestu nie wrzucał nawet awiza. A ja w formie protestu spokojnie chodziłem na pocztę i kazałem co dwa dni przekopywać pani z okienka całą korespondencję, bo może coś do mnie przyszło. Nie była zbyt zadowolona. Skuteczna za to była skarga pisemna z podaniem numerów przesyłek, które nie dotarły skierowana do działu kontroli jakości w warszawie. Od tego czasu wszystkie przesyłki trafiają bezproblemowo.
        • Gość: m Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.lodz.mm.pl 01.02.11, 21:20
          Koziny - obszar działania urzędu Łódź-44 - listonosz NIGDY nie wnosi poleconych, nawet, jeśli ważą one 20 gramów. Złożyłem skargę - pomogło na 3 (słownie: trzy) listy. A potem znów - tylko awizo. Albo po złości brak awiza. I tylko powtórne albo wrzucone do skrzynki w innej klatce.
          Mógłbyś podać tu adres do działu kontroli jakości? Chętnie bym z niego skorzystał!
          • Gość: sloven Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 14:32
            Poczta Polska S.A. Centrala ul. Rakowiecka 26, 00-940 Warszawa

Oni potem odesłali skargę do Łodzi na Włókniarzy (do mnie kopię) z życzeniem, aby byli przez Łódź poinformowani o sposobie załatwienia sprawy.
    • gosiakz TK - ograniczona odpowiedzialność Poczty Polskiej 01.02.11, 21:56
      lex.pl/w_newsletter.php?lex=1&action=showNews&idn=35932&k=10
      Ograniczona odpowiedzialność Poczty Polskiej za niewykonanie usługi zgodna z Konstytucją

Zgodna z konstytucją jest regulacja ustawy - Prawo pocztowe wprowadzająca ograniczenie odpowiedzialności operatora publicznego za niewykonanie lub nienależyte wykonanie powszechnej usługi pocztowej, niebędące równocześnie czynem niedozwolonym, jedynie do zakresu określonego tą ustawą.

Na rozprawie w dniu 25 stycznia 2011 r., w sprawie sygn. akt P 8/08, Trybunał Konstytucyjny orzekł, że art. 57 ust. 3 w związku z art. 59 ustawy z dnia 12 czerwca 2003 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. z 2008 r. Nr 189, poz. 1159 z późn. zm.) jest zgodny z art. 32 ust. 1 i art. 64 ust. 2 Konstytucji oraz nie jest niezgodny z art. 45 ust. 1 i art. 64 ust. 3 Konstytucji.

Sąd Okręgowy w Tarnowie Wydział I Cywilny, który skierował do Trybunału pytanie prawne w tej sprawie, wskazywał, że na gruncie Prawa pocztowego mamy do czynienia ze znaczącym ograniczeniem prawa do dochodzenia roszczenia w stosunku do operatora publicznego z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania powszechnej usługi pocztowej, polegającego w szczególności na wadliwej realizacji przekazu pocztowego. Zdaniem Sądu Okręgowego, kwestionowany przepis różnicuje sytuację prawną osób korzystających z usług pocztowych w zależności od tego, kto jest usługodawcą. Kiedy przyjmującym zlecenie jest operator inny niż publiczny, to odpowiedzialność odszkodowawcza za niewykonanie lub nienależyte wykonanie usługi umożliwi pełną kompensację powstałej u usługobiorcy szkody. Natomiast w przypadku, gdy podmiotem przyjmującym zlecenie jest operator publiczny wtedy odpowiedzialność takiego podmiotu jest wyraźnie ograniczona. Mamy tu zatem do czynienia z uprzywilejowaniem pozycji operatora publicznego co jest niezgodne z konstytucyjną zasadą równości.

Zdaniem Trybunału, przekaz pocztowy jest powszechną usługą pocztową wykonywaną wyłącznie przez operatora publicznego Pocztę Polską S.A. Nie może być więc mowy o uprzywilejowaniu pozycji operatora publicznego względem innych operatorów w odniesieniu do wskazanej usługi.

Ponadto Trybunał stwierdził, że powołany art. 64 ust. 3 Konstytucji odnosi się jedynie do prawa własności, pomijając inne prawa majątkowe (np. prawa majątkowe wynikające z zawartych umów cywilnoprawnych), o których mowa w art. 64 ust. 1 i 2 Konstytucji. Wobec tego art. 64 ust. 3 Konstytucji jest nieadekwatnym wzorcem kontroli. Prawo do odszkodowania, jako prawo majątkowe, podlega konstytucyjnej ochronie, a jego ograniczenia nie mogą zamykać drogi sądowej ani prowadzić do naruszenia zasady równej ochrony praw majątkowych.

Zdanie odrębne w sprawie zgłosiła sędzia TK Teresa Liszcz.

• staahoo Re: Poczta Polska - przesyłki polecone 01.02.11, 22:07
      Z Radogoszcza. Praktyka doręczania listów, mam tu na mysli korespondencje poleconą w najzwyklejszych kopertach np. : C6 jest taka sama. Listonosz zawsze zostawia awizo w skrzynce na listy i nigdy nie wysila się, aby sprawdzić czy w domu jest adresat, a wielokroc był. PP ma w nosie klienta. Prawdziwa polska obrzydliwość. Składanie reklamacji to tylko strata czasu.
      • Gość: bibi Bo im za ciżęko... IP: *.umed.lodz.pl 03.02.11, 08:39
        Proste: karteczka awizo jest znacznie lżejsza od najlżejszego listu... Z drugiej strony rozumiem też listonoszy: list do 2kg x np. 20 sztuk to już znaczny ciężar a większości ludzi i tak nie ma w tym czasie w domu.
        • staahoo Re: Bo im za ciżęko... 03.02.11, 22:17
          Nie chcę tu bynajmniej idealizować PP w czasach PRL, ale wtedy masowe awizowanie nie występowało. Czyzby ówczesne pałkarskie państwo wymuszało na dzisiaj tak umęczonych listonoszach lepszą kondycję fizyczną?
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.11, 10:14
        Jeżeli są to listy z innych instytucji - warto również tam składać reklamacje. W ten sposób jedna z instytucji zmieniła sposób doręczania przesyłek.
    • Gość: effa Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 09:39
      Pracuję na poczcie, akurat nie w Łodzi, ale realia są takie same w całej Polsce, przepisy także. Listonosz ma pewną określoną z góry masę listów, jakie może ze sobą zabrać i nie ma obowiązku brać z urzędu wszystkiego. To nie jest tak, że on sobie wszędzie idzie, wrzuca awiza i ma wszystko gdzieś. W pierwszej kolejności ma dostarczyć polecone listy ze zwrotką, przeważnie sądówki lub inne pisma administracyjne. Jeśli takich listów ma bardzo dużo a tak na ogół jest, to te inne listy awizuje, bo także określony czas pracy i w określonej godzinie musi się rozliczyć na głównym urzędzie pocztowym w danym mieście.
    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.11, 10:08
      W innym rejonie łodzi zdażyło mi się tak, ze czekałem dość długo na przesyłkę, która miała przyjśc, więc udałem się na pocztę (bo awiza nie było), pani znalazła - przesyłka tam leżała już prawie tydzień... 2 dni później znalazłem w skrzynce awizo do tej przesyłki.
    • doodster Re: Poczta Polska - przesyłki polecone 03.02.11, 10:45
      U mnie na Retkini też nie zdarzyło mi się, aby listonosz dotarł z poleconym, niezależnie od rozmiaru. A tłumaczenie, że listonosze nie są w stanie się zabrać z przesyłkami do mnie nie dociera. Zamawiam od PP usługę dostarczenia przesyłki pod wskazany adres, a nie dostarczenia awiza. Jeśli listonosze mają problem z większymi przesyłkami nadanymi jako list, PP powinna odmawiać przyjęcia takiej przesyłki jako list i przyjmować jedynie jako paczkę.
      • Gość: magda Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.pai.net.pl 03.02.11, 22:03
        wydaje mi się że jest to dużo zależy od listonosza.ja dosyć dużo kupuje przez internet i listy polecone nawet te dużo ZAWSZE przynosi mi listonosz a na wypadek mojej nieobecności wkłada mi do skrzynki.można podpisać takie oświadczenie że się wyraża zgode aby listonosz polecone(oprócz sądowych) wrzucał do skrzynki -jeśli się zmieszczą -ja tak zrobiłam-sam listonosz mi to zaproponował.
        • doodster Re: Poczta Polska - przesyłki polecone 04.02.11, 08:41
          Nie ufam PP na tyle, żeby pozwolić im na dostarczanie listów poleconych bez mojego podpisu kwitującego odbiór.
          • gosiakz UP Łódź 38 04.02.11, 09:59
            doodster napisał:

> Nie ufam PP na tyle, żeby pozwolić im na dostarczanie listów poleconych bez moj
            > ego podpisu kwitującego odbiór.

U mnie stracili zaufanie od kiedy awiza przesyłek sądowo-administracyjnych wrzucali do skrzynek sąsiadów, świadomi, że po upływie określonego prawem terminu skomplikują postępowania.
            UP -Łódź 38 z siedzibą w budynku Wspólnoty Mieszkaniowej Snycerska 1 zarządzanej przez zakład budżetowy/jednostkę budżetową Administrację Nieruchomościami Łódź-Bałuty "Bałuty Nowe"
            • Gość: ja Spisek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 11:42
              Nic tylko spisek. Listonosz jest w zmowie z Kusiem.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Spisek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 13:20
                Niestety, ale listonosz w związku z dziwnym prawem w Polsce ma większy wpływ na wyrok od sędziego. Bywały przypadki, że awizował np przesyłkę na nieistniejący adres.
                • Gość: tak Re: Spisek IP: *.wroclaw.mm.pl 05.02.11, 23:04
                  I na pewno robil to celowo (w zmowie z Kusiem).
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Spisek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 12:29
                    Czy robił to celowo, nie wiem i mnie to nie interesuje. Ale skoro adres nie istnieje, pismo powinno zostać odesłane z odpowiednią adnotacją.
                • Gość: bollo Re: Spisek IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.14, 19:17
                  Jestem listonoszem i uwierz mi mamy obowiązek awizować takie przesyłki na nieaktualne adresy, jeśli one są nadane w tzw. trybie administracyjnym.W przeciwnym wypadku tracimy mikroskopijną z resztą premię.Jest to wymysł ministerstwa spraw wewnętrznych.
      • foreest Re: Poczta Polska - przesyłki polecone 04.02.11, 14:38
        a próbowaliście inne firmy nie tylko PP czy standardowe firmy kurierskie?
    • Gość: logistyk Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 07:48
      Poczta Polska jest nieprzygotowana organizacyjnie na dostarczanie wszystkich poleconych, dlatego udaja glupka wciskajac ciemnote ze 'adresata nie zastalem'.
      • Gość: effa Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 09:22
        No to po Wy wszyscy z tej PP korzystacie? Teraz już nie tylko na poczcie można listy wysyłać, są inne firmy, konkurencja rośnie. Pracuję jako asystent i widzę, jak wiele osób nadaje listy, mniejsze czy większe. Czasem aż czarno jest na urzędzie a przecież nikt Was nie zmusza do korzystania z usług Poczty Polskiej. I mała prośba- Ludzie, nie przyłaźcie pięć minut przed zamknięciem poczty z pięcioma paczkami i 10 poleconymi, które trzeba ważyć i łączyć znaczki!!
        • Gość: stefanico Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 14:59
          dlatego ja nie korzystam - juz jakiś czas temu nastapila zamiana na AIN Kurier i teraz wszystko ładnie lata ;)
    • Gość: miejscowy Re: Poczta Polska - przesyłki polecone IP: 87.204.177.* 05.02.11, 23:30
      PP niestety cierpi na ten sam problem, co wiele innych instytucji w naszym kraju :<
      Cywilizacyjnie nasi rodacy są na miernym poziomie. Organizacyjnie PP jest beznadziejna. A listonosze to marni pracownicy za marne pieniądze. Niestety cały czas zbyt duże, aby szanować pracę.
      Standard w Łodzi to:
      - dostarczanie awizo zamiast przesyłki
      - nie dostarczanie nawet awizo, jako akt zemsty listonosza
      - odsyłanie przesyłek pod byle pretekstem, jako akt zemsty
      - nie płacisz "napiwku" za dostarczenie przesyłki, nie dostaniesz nawet awizo

Wielokrotnie PP okradała mnie z przesyłek (nie obchodzi mnie to czy to robił listonosz, sortownia, czy jeszcze inny pocztowiec). Wielokrotnie nie dostarczano nawet awizo. Doszło do takiej kuriozalnej sytuacji, kiedy listonosz każdorazowo wysyłał mi mail o zostawionym awizo, a awiza i tak w skrzynce nie było. PP nie radzi sobie ze złodziejami i wrednymi listonoszami.

Skargi na PP i u RPO koniec końców były bezskuteczne. Może rozwiązaniem byłoby obicie (kilkukrotne) ryja listonoszowi. Ale ja cywilizacyjnie odstaje od pocztowej hołoty, czego czasami żałuję ;)
    • madox44 CBA na Poczcie 06.02.11, 09:54
      www.se.pl/wydarzenia/kraj/cba-na-poczcie_170347.html
      Może(?) jest szansa na poprawe

• foreest Re: CBA na Poczcie 07.02.11, 10:40
        ^^ ahah może to jest rozwiązanie naszych problemów z pocztą polska i jej przsyłkami.
        Z firm kurierskich w poprzedniej pracy byłam zadowolona z DHL-a i byłam w miarę zadowolona natomiast teraz rozważam AIN Kurier - mjaą na stronie licznik przesyłek co bardzo ułatwia pracę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka