Dodaj do ulubionych

Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec zw...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.11, 08:49
Najpierw zróbcie marsz przeciwko psim odchodom, przeciwko psom bez smyczy i kagańca, przeciwko właścicielom, którzy nie sprzątają bo swoich pupilkach, nieświadomości właścicieli. Kiedy w końcu ktoś zacznie nakładać kary na właścicieli i to takie żeby mogli wyciągnąć wnioski. Potem możecie organizować sobie takie marsze, gdy już wszyscy będą świadomi jakie obowiązki spoczywają na szanownych posiadaczach czworonogów.
Obserwuj wątek
    • ggrdl A po co ta akcja? 10.02.11, 08:55
      Osób normalnych przekonywać nie trzeba.
      Tych, którzy się znęcają ta akcja również nie zmieni.

Po co więc ją organizować?

Aha, ten wypadek z psem na torach zbyt łatwo rozstrzygnięto jako "zabicie psa". Byłby to jeden z bardziej idiotycznych, niepewnych i niebezpiecznych sposobów na zabicie zwierzęcia. Właściciel psa sam o mało nie zginął, uskoczył w ostatniej chwili. Raczej wygląda to na próbę samobójczą.
      Czy naprawdę musimy podkręcać statystyki przemocy? Nie wystarczy realnych przypadków?

I na koniec: wprawdzie uważam akcję za bezcelową, ale nie jestem jej przeciwny. Chcą - niech maszerują. Mają prawo. Zakładam, że organizatorzy nie wyciągnęli ręki po żadne "dofinansowanie".
      • ojca Re: A po co ta akcja? 10.02.11, 13:21
        ggrdl napisał:

> Osób normalnych przekonywać nie trzeba.
        > Tych, którzy się znęcają ta akcja również nie zmieni.
        >
        > Po co więc ją organizować?

By durni sędziowie nie orzekali najniższej kary, by tępi policmajstrzy nie zbywali spraw znęcania się nad zwierzętami, by politycy zauważyli, ze jest to problem. Ot normalne działania w demokracji.
        • Gość: vegan Re: A po co ta akcja? IP: *.toya.net.pl 11.02.11, 20:53
          bardzo dobra odpowiedź! tak jest!
          wazne tez zeby ludzie ktorzy ignoruja problem znecania sie nad zwierzetami i w ogole ich zabijania - wreszcie zobaczyli jak wielu jest LUDZI potepiajacych takie zachowanie !
          dosc zabijania i wykorzystywania zwierzat dla zysku, przyjemnosci czy przyzwyczajeń! mięso to morderstwo!
          • ggrdl Mój kot to morderca 13.02.11, 18:44
            Bo wiesz, on je mięso. Trawy, sałaty, owoców - w ogóle nie tyka. Co robić?

Co do marszu - szczerze mówiąc lata mi swobodnym kalafiorem ileż to osób się zjawi na marszu, uli osobom "nie jest obojętne" cośtam. Za dużo już widziałem pochodów, które miały coś pokazać: pierwszomajowych, pojednania kiboli po śmierci JP2, fanów Dody, itp.

Sam zwierząt nie męczę (to chyba dosyć oczywiste?), ale nie sądzę, by ów marsz kogokolwiek zmienił.
            • Gość: veg Re: Mój kot to morderca IP: *.toya.net.pl 15.02.11, 20:07
              dlatego pewnie chodzisz na rozne demonstracje, bo pragniesz sobie poprawic samopoczucie, w koncu nie wierzysz w ich skutecznosc. a moze za skuteczne uznajesz te na ktore udalo ci sie dotrzec, a nie robic INNE malo pozyteczne akcje.
    • Gość: kilimandżaro Marsz przeciw kupom-mój pies pęka ze śmiechu IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 09:07
      Zaraz pójdę z nim na dwór i mam nadzieję ,że wywali takie kupsko ,że będzie śmierdziało na całej ośce.
      Nawiasem mówiąc to na moim osiedlu mimo miliona psów jakoś jest ładnie - chodniki czyste (po za papierkami ,butelkami itd) ,trawka rośnie ,kwiatki rosną ,no jest poprostu normalnie.
      • Gość: veg Re: Marsz przeciw kupom-mój pies pęka ze śmiechu IP: *.toya.net.pl 11.02.11, 20:54
        ale co to w ogole za retoryka - my tu o znecaniu sie nad zwierzetami, a ten jakimis BLAHYMI problemami sie zajmuje. Zero empatii, zero wspolczucia, mam nadzieje, ze tacy ludzie wyginą
    • adude49 Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec zw... 10.02.11, 11:45
      Może pani Wioletta zacznie od sprzątania po tych zasrańcach. Inaczej niech się nie dziwi ludzkiej niechęci. Kiedy w Krakowie żołnież obronił się przed agresywnym jamnikiem, to oczywiście skazano żołnierza, a nikt nie zajął się tym, że w końcu myśliwski, co z tego, że mały, pies był bez kagańca. Rzygać się chce.
      • Gość: mka Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec IP: *.timplus.net 10.02.11, 11:55
        heh aj żal mi cię " człowieku "
      • Gość: =mikołaj= Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec IP: *.pai.net.pl 10.02.11, 12:59
        Jesteś żałosny. Po jak piszesz "zasrańcach" powinni sprzątać ich opiekunowie a nie pani Wioletta. A ten żołnierz to... może ty?
        • Gość: Fioletta Sierocka Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec IP: *.sds.uw.edu.pl 10.02.11, 14:46
          To nie był żołnierz, tylko "żołnież".
          Ponieważ, jak napisano, zdołał obronić się przed jamnikiem, można przypuszczać iż chodzi o "żołnieża" przeszkolonego przez Strasz Mniejską - również w zakresie ortografii ...
      • Gość: szary obywatel Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec IP: *.148.rev.vline.pl 10.02.11, 19:05
        >Kiedy w Krakowie żołnież obronił się przed agresyw
        > nym jamnikiem, to oczywiście skazano żołnierza, a nikt nie zajął się tym, że w
        > końcu myśliwski,

stawiam wniosek, żeby skazać jamnika ;)
        czy dobrze rozumiem, że wg Ciebie to że ktoś nie sprząta po psie usprawiedliwia ludzi, którzy znęcają się nad zwierzętami.
        jeśli tak, to jestem za kolejnym marszem, tym razem przeciwko beztrosko manifestowanej głupocie.
        pozdrawiam
        • ordynat.uchleja Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec 10.02.11, 23:24
          Gość portalu: szary obywatel napisał(a):

> >Kiedy w Krakowie żołnież obronił się przed agresyw
          > > nym jamnikiem, to oczywiście skazano żołnierza, a nikt nie zajął się tym,
          > że w
          > > końcu myśliwski,
          >
          > stawiam wniosek, żeby skazać jamnika ;)

oj, tam, od razu skazywać ... wystarczyłoby doszkolić :)

> czy dobrze rozumiem, że wg Ciebie to że ktoś nie sprząta po psie usprawiedliwia
          > ludzi, którzy znęcają się nad zwierzętami.
          > jeśli tak, to jestem za kolejnym marszem, tym razem przeciwko beztrosko manifes
          > towanej głupocie.
          > pozdrawiam

Nie.
          Ale się nie przejmuj.
          pozdrawiam wzajemnie
      • petera73 Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec 10.02.11, 20:26
        adude49 napisał:

> Może pani Wioletta zacznie od sprzątania po tych zasrańcach. Inaczej niech się
        > nie dziwi ludzkiej niechęci. Kiedy w Krakowie żołnież obronił się przed agresyw
        > nym jamnikiem, to oczywiście skazano żołnierza, a nikt nie zajął się tym, że w
        > końcu myśliwski, co z tego, że mały, pies był bez kagańca. Rzygać się chce.
        Jamnik zapewne odgryzłby nogę żołnierzowi. Wina psa czy właściciela,że tak ułożył swoje zwierzę? Myślącym nie muszę odpowiadać. adude49 Twój ciasny umysł to też nie Twoja wina, to wina tych, którzy nie przekazali Ci że bycie światłym jest fajniejsze od bycia tępakiem.
      • Gość: m. Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.11, 01:31
        Prawdziwym zasrańcem to jesteś ty, czubku pieprzony.
    • legenda11 Ładna akcja 10.02.11, 12:09
      Ładna akcja, niemniej...
      Nie można się nazwać "obrońcą" zwierząt, jedząc mięso.
      Kto je mięso, nie jest prawdziwym obrońcą zwierząt, ponieważ przyzwala na ich wykorzystywanie i bezsensowne zabijanie.
      • ordynat.uchleja Re: Ładny nick, ale ryzykowny .... 10.02.11, 12:35
        legenda11 napisała:

> Ładna akcja, niemniej...
        > Nie można się nazwać "obrońcą" zwierząt, jedząc mięso.
        > Kto je mięso, nie jest prawdziwym obrońcą zwierząt, ponieważ przyzwala na ich w
        > ykorzystywanie i bezsensowne zabijanie.

Należy wyjść poza schematy myślenia, legiendo !
        Jadanie mięsa może być motywowane chęcią zamanifestowania solidarności gatunkowej z mięsożernymi ssakami, a nawet solidarności z ptastwem, wśród którego częste bywa zjawisko kanibalizmu.
      • Gość: =mikołaj= Re: Ładna akcja IP: *.pai.net.pl 10.02.11, 13:00
        Rozumiem że zaliczasz się do "obrońców zwierząt" i nie nosisz obuwia ze skóry.
      • ojca ...ale bredzisz 10.02.11, 13:25

Nie serwuj nam tutaj wegetariańskich bzdur. Czy jedzenie mięsa musi mieć powiązanie z okrucieństwem? Zwierzęta jedzą mięso, ale nie można powiedzieć, że są okrutne.
      • Gość: Asia Re: Ładna akcja IP: *.cbmm.lodz.pl 10.02.11, 15:23
        a wiesz że rośliny również odczuwają ból?
        czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zabić komara, muchę, czy rozdeptać mrówkę?
        One również czują.

Więc zanim zaczniesz nazywać kogoś hipokrytą, spójrz sam na siebie.

Marsz ma nas łączyć a nie dzielić. I jestem dumna z koleżanki za to że podjęła się tak poważnemu zadaniu jak organizacja takiego zgromadzenia. A Ty co zrobiłeś aby pomóc zwierzętom na większą skalę?

• Gość: veg67890 Re: Ładna akcja IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 16:40
          a ja jestem weganem, komarow nie zabijam (i od dluzszego czasu mnie nie gryza), butow ani odziezy ze skory nie nosze, rosliny nie odczuwaja bolu w takim sensie jak odczuwaja go zwierzeta bo rosliny nie sa unerwione tak jak zwierzeta (w tym ludzie), oprocz tego nie maja mozgu - nie czuja stresu, ani nie odbieraja bolu.

cicho juz hipokryci, po prostu przestancie jesc zwierzeta, nikt nie dal wam prawa do hodowania, wiezienia i mordowania zwierzat, czujacych bol istot.

jezeli czujecie sie emocjonalnie na poziomie innych zwierzat (nieludzi), to w takim razie - wedlug waszej logiki - moglbym porwac was, a pozniej zabic i zjesc. BO CZEMU MIALBYM TEGO NIE ROBIC??? przeciez zwierzeta zabijaja.
          • Gość: kamil Re: Ładna akcja IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 16:43
            a i jeszcze jedno - hoduje sie glownie roslinozerne zwierzeta, a nie drapiezniki, bo LUDZIE BOJA SIE DRAPIEZNIKOW. istnieje zagrozenie. To nazywacie naturalnym porzadkiem rzeczy? Zacznijcie hodowac lwy na mieso. Jest mnostwo przypadkow smierci przez szalejace byki, uciekajace z transportu (NA RZEŹ) potrafia zabic kilka osob. Czasem nawet jakas informacja przechodzi do mediow. Ciesze sie, ze czasem im tez udaje sie zlikwidowac jakiegos sk**syna mordujacego niewinne istoty.
            WSTYDŹCIE SIĘ!
            • ojca Re: Ładna akcja 11.02.11, 09:50
              Może pogadamy nt. hemowej i niehemowej odmianie żelaza, co? Może pogadamy o witaminie B12? Dlaczego nie dodajesz, że by być wegetarianinem trzeba się suplementować i dużą uwagę zwracać na to co i w jaki sposób się je? Wielu ludzi przypłaciło zdrowiem to, ze nabrali się na medialne hasełko "wege jest dobre nawet dla dzieci" tylko nikt im nie uświadomił, że ta cholerna natura stworzyła człowieka jako stworzenie wszystkożerne, które musi pobierać pokarm z różnych źródeł.

Akcja jest o bezsensownym okrucieństwie i przemocy wobec zwierząt. Mówiąc o ubojniach pokazujesz jakim jesteś ignorantem z ciasnym umysłem. W ubojniach zabija się zwierzęta w jakimś celu, nie dla zabawy czy czyjejś chorej uciechy, zabija się w celu uzyskania pożywienia, które jest niezbędne dla normalnego funkcjonowania człowieka. Jak chcesz jeść pestki, gałązki i łykać pigułki z żelazem i wit B12 proszę bardzo, ale odklej się od innych, którzy mają inne zdanie.
              • Gość: vegan Re: Ładna akcja IP: *.toya.net.pl 11.02.11, 21:07
                bzdury o suplementacji, dbaniu o ch wie co wymyslili lekarze NIEwegetarianie, ludzie o istotnie ciasnych umyslach, przeszkoleni by wciskac bzdury. Choruje rzadziej niz miesozercy, prowadze wzglednie aktywny tryb zycia, NIE SUPLEMENTUJĘ (chyba, ze witaminy B w niektorych trunkach;), kiedys bralem b12 (vegevit dostepny w aptekach) ale troche o tym czytalem i sprawa nadal jest rozwojowa :) to skomplikowany temat, nie na kilka postów na forum, uwierz, musielibysmy o tym pogadac. o zelazie podobnie.
                robilem kilka razy badania krwi, ale nie dlatego ze cos bylo nie tak - chcialem udowodnic sobie, rodzinie i innym ludziom - ze jest ok! i wszystko w stanie idealnym. nawet jakby nie bylo ok - to oznacza, ze popelniam bledy ktore powoduja utrate zdrowia. trzeba tego zaprzestac i to nie jest wina weganizmu czy wegetarianizmu! miesozercow jest wiecej, wiecej tez choruja. co to znaczy?
                nie wiem czy dbam o zdrowie... jak slysze te wszystkie osoby ktore chca sie odchudzac i korzystaja z diet roznego rodzaju (rowniez miesnych) to wywoluje to we mnie smiech. to jest paranoiczne spojrzenie na jedzenie. naprawde - wystarczy jesc intuicyjnie, i choc troche akceptowac siebie, a jak nie - to zmieniac - przez trening :) rower, silownia, bieganie. to robie i lepiej sie czuje. nigdy nie bylem gruby, trenuje rozne sporty od 8 roku zycia.. a mam juz ponad 3x wiecej :]

nie odkleje sie od innych "majacych inne zdanie", bo wasze zdanie i wasze zycie powoduje SMIERC INNYCH ISTOT, ktorymi sa zwierzeta. na szczescie maja one glos, na przyklad w postaci takich osob jak ja. nie wierze w brednie, wierze w rozsadek i sprawdzone sposoby ;) zastanow sie prosze, choc chwile, czy warto korzystac na smierci innych. ja cie nie chce przekonac, to ty sam/a siebie musisz, tylko taka decyzja jest w stanie cos zmienic. ja moge jedynie przekazac cos dobrego i mam nadzieje, ze to zostanie wysluchane/przeczytane. nie jestem nikim wyjatkowym, po prostu jestem soba, wiec nie mam prawa do zmuszania do jedynej slusznej wizji, moge tylko do niej pokazac droge :) o ! tyle na ten temat :)
            • ggrdl Głupiś i tyle 14.02.11, 08:33
              Gość portalu: kamil napisał(a):

> a i jeszcze jedno - hoduje sie glownie roslinozerne zwierzeta, a nie drapieznik
              > i, bo LUDZIE BOJA SIE DRAPIEZNIKOW. istnieje zagrozenie.

Twoja ignorancja jest porażająca. Ludzie hodują zwierzęta użyteczne. A mięso drapieżników średnio nadaje się do jedzenia. Z tego np. powodu zdarza się hodować niebezpieczne psy (gdzie ten strach???), ale nikt ich nie je. Hint: w Korei psy "jadalne" pochodzą ZE SPECJALNYCH HODOWLI.

Twoje wywody nt. możliwości uprowadzenia i zamordowania kogoś są na poziomie gó...arza z dolnych klas podstawówki, więc na tym zakończę.
              Jesteś niebezpiecznym i NIEZMIERNIE GŁUPIM fanatykiem.
              • Gość: veg Re: Głupiś i tyle IP: *.toya.net.pl 15.02.11, 20:06
                to nie wywody, tylko analogia. moze jakbys czytal wszystko to cokolwiek zrozumialbys. bez odbioru, gluptasku ;)
      • Gość: :) Re: Ładna akcja IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 21:35
        Wychodzi na to że prawo do walki o los zwierząt mają tylko wegetarianie bo tylko oni są godni tego zaszczytu. Z takim podejściem do sprawy nigdy się nic nie zmieni, bo radykalnym podejściem jeszcze nikt nic nie zdziałał.
        • akademicki.kwadrans rozumując po twojemu 11.02.11, 16:40
          Gość portalu: :) napisał(a):

> Wychodzi na to że prawo do walki o los zwierząt mają tylko wegetarianie bo tylk
          > o oni są godni tego zaszczytu. Z takim podejściem do sprawy nigdy się nic nie z
          > mieni, bo radykalnym podejściem jeszcze nikt nic nie zdziałał.

Rozumując po twojemu, prawo do starania się o porządne produkowanie gorzały mają również wszelkiej maści pijaczki? Zapewne mają. Ale jak by wyglądał marsz pijaków walczących o zdrowe produkowanie alkoholu?
          Nie można być hipokrytą.
          Nie można jeść mięsa i krzyczeć, że się kocha zwierzęta, co nie?

• Gość: veg Re: rozumując po twojemu IP: *.toya.net.pl 11.02.11, 21:09
            jak widzisz mozna.... ;)
        • Gość: vegan Re: Ładna akcja IP: *.toya.net.pl 11.02.11, 21:08
          nie no, NIKT NIE ZDZIALAL hahaha smiech na sali, slyszysz to ? ;) ;) ;) żart.
          a kwestia rasizmu w USA? a prawa kobiet? a zaprzestanie testów na naczelnych w paru krajach?
    • Gość: Abra Makabra Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec zw... IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 15:01
      To nie bylo samobojstwo. Koles chcial sprawdzic na ile pies jest mu "wierny". Do ostatniej chwili stał na torach, a włascicel uskoczył. To ze ktos chce sie zabic tzn ze ma prawo przy tym zabijac innych. Gdyby na torach stalo z nim jego dziecko tez byc takie fanaberie wypisywał? Chcial sie zabić trzeba bylo sie powiesic. Raz ze pies zginął, dwa, ze jakim prawem ingeruje w zycie innych. Myslisz, ze jak sie czuje motorniczy? Jakby sie czul gdyby ten palant sie tam zabił? Ale to jest wlasnie myslenie egoistów.
      • ordynat.uchleja Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec 10.02.11, 15:30
        Gość portalu: Abra Makabra napisał(a):

> To nie bylo samobojstwo. Koles chcial sprawdzic na ile pies jest mu "wierny". D
        > o ostatniej chwili stał na torach, a włascicel uskoczył.
        Jeśli ktokolwiek pokusił się o takie "ustalenia" przebiegu zdarzeń to jest ignorantem do kwadratu.

To ze ktos chce sie za
        > bic tzn ze ma prawo przy tym zabijac innych. Gdyby na torach stalo z nim jego d
        > ziecko tez byc takie fanaberie wypisywał?

"A gdyby tam szła wasza matka..." - było u Barei...

Chcial sie zabić trzeba bylo sie powi
        > esic.

A
        > le to jest wlasnie myslenie egoistów.

Właśnie ! Za grosz wrażliwości na słuszne postulaty przedsiębiorców z branży produkującej konopne sznury !
    • jograszka nie można 10.02.11, 16:12
      Nie można mianować się obrońcą ludzi, trzymając w domu niewolników i czasem nawet ich zjadać :(
      • Gość: veg4 Re: nie można IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 16:45
        no niektore sa w niewoli, a niektore pod opieka. Nie rozumiem jak mozna kupowac rasowe psy jak tak wiele bezdomnych błąka się bądź cierpi w schroniskach. Kolejny powod do wstydu dla ludzkiej rasy.
      • ordynat.uchleja Re: nie można 10.02.11, 16:46
        Potencjał niewolniczej mentalności jest najsilniejszy wsród gatunku homo - no powiedzmy - sapiens...
        Gdzie w przyrodzie można wskazać gatunek bardziej poddający się tresurze znajdującej wyraz w np. rozmaitych marszrutach lub innych stadnych zachowaniach.
        Paradoksalnie, chomąt sapiens, maszerując na komendę w zwarym szyku, bywa przeświadczony, iż w ten sposób manifestuje swoją wolność.
        Tymczasem w rzeczywistości jest najczęściej "zbiorowym podmiotem bez podmiotowości", wyprowadzanym po to, aby się wybiegał, wyszczekał, a nawet w pewnym sensie "wypróżnił" emocjonalnie.
        • Gość: szary obywatel Re: nie można IP: *.148.rev.vline.pl 10.02.11, 19:02
          wierzę, że to co piszesz jest głęboko przemyślane. z całą pewnością ludzie dają sobą manipulować, ale mam wrażenie nikt nie jest od tego wolny, również ci, którzy wygłaszają światłe mowy i jak być moze uważają sami demaskują ten stan rzeczy.
          myślę, że ten marsz jest po to, żeby zwrócić uwagę na to jak bardzo bagatelizuje się tego typu zachowania, jak własnie znęcanie się nad zwierzętami. jest po to, żeby zwrócić na to uwagę mediów, bo to takie czasy, że jak czegoś nie ma w mediach to tak jakby wcale tego nie było. mimo mojej niechęci do marszów, spędów, itp. rozumeim tą inicjatywę i ją popieram.
    • petera73 Re: Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec 10.02.11, 20:22
      Gość portalu: depcio napisał(a):

> Najpierw zróbcie marsz przeciwko psim odchodom, przeciwko psom bez smyczy i kag
      > ańca, przeciwko właścicielom, którzy nie sprzątają bo swoich pupilkach, nieświa
      > domości właścicieli. Kiedy w końcu ktoś zacznie nakładać kary na właścicieli i
      > to takie żeby mogli wyciągnąć wnioski. Potem możecie organizować sobie takie ma
      > rsze, gdy już wszyscy będą świadomi jakie obowiązki spoczywają na szanownych po
      > siadaczach czworonogów.

Nie ujadaj bo, to o czym piszesz to wina właścicieli zwierząt a nie samych zwierzaków.NIE MA GŁUPICH ZWIERZĄT SĄ ZIDIOCIALI WŁAŚCICIELE.
    • Gość: Anna Marsz (NIE)Milczenia: przeciw przemocy wobec zw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 20:32
      Cieszy mnie to że głośno i publicznie może ludzie obudzą sumienia innych, człowiek który nie kocha zwierząt nie zasługuje na nazywanie się człowiekiem a sprzątanie po psach to tylko wyraz naszej kultury i odpowiedzialności będę uczestniczyła w tym marszu razem z całą rodziną bo my kochamy naszych braci mniejszych
    • Gość: Bogdan Marsz IP: *.satfilm.net.pl 17.02.11, 18:27
      ten de to de.........Do tego powinieneś założyć okulary- są specjalne pojemniki na odchody!
      Ty ze średniowiecza?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka