Dodaj do ulubionych

3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po...

IP: *.toya.net.pl 28.03.11, 13:00
Dobry news. Teraz stadion miejski
Obserwuj wątek
    • Gość: ŁTW 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: *.tktelekom.pl 28.03.11, 13:21
      Super, no to budujemy!
      • Gość: enjoy Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.03.11, 13:29
        Stadion miejski? Po co? Żeby ta chołota rozniosła go w ciągu jednego meczu? Niech kibice dadzą coś od siebie, a później oczekują stadionu.
        • Gość: chłopak Teraz czas na budowę CŁC - Franka Gehry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 13:47
          Będzie Dworzec! super!
          Teraz trzeba zbudować WABIK dla turystów.
          Proponuję budynek Franka Gehry - Camerimage Łódż Center!!!!!!!
          I niech wróci tu festiwal. Bardzo panią Zdanowską i pana Cieślaka proszę w imieniu własnym i setek moich znajomych, kochających Camerimage.
          • l_zaraza_l Re: Teraz czas na budowę CŁC - Franka Gehry 28.03.11, 14:13
            Absolutnie TAK! Ruszamy wreszcie z miejsca! :)

A stadiony nie są potrzebne bo kibole i tak wolą ustawki na łonie natury. Niech się wybijają z dala od miasta.
            • Gość: popieram Re: Teraz czas na budowę CŁC - Franka Gehry IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 14:23
              Tak nadszedł czas na wybudowanie w Łodzi czegoś wyjatkowego ! Dajmy szansę temu miastu, wróćmy do Gehryego !
              • chiure Re: Teraz czas na budowę CŁC - Franka Gehry 28.03.11, 15:00
                dobrze by było, tym bardziej, że bryły Dworca na powierzchni nie będzie, a coś powinno zdobić i zapraszać do miasta Gery byłby najlepszy.
                • uchachany Hurra! Kolejny, wstrząsający sukces PełO! 28.03.11, 16:37
                  "Nie róbmy polityki - chowajmy dworce pod ziemię!"
                  • Gość: zip Wkopanie tego dworca jest kompletnie bez sensu IP: *.acn.waw.pl 28.03.11, 16:54
                    Fabryczny będąc dworcem czołowym miał swój niepowtarzalny klimat - o wiele lepiej byłoby przykryć go halą i generalnie zmodernizować - jako taki obiekt bylby fajną dominantą dla tej części centrum. Koleje szybkich prędkości korzystają z dworców czołowych we Francji i Niemczech, to nie jest żaden problem.
                    Wydawanie 2 miliardów złotych na wkopanie dworca pod ziemię jest zwykłą niegospodarnością.
                    Jaki jest plan zagospodarowania terenów nad dworcem i okolic? I ile to wszystko będzie kosztowało?
                    • Gość: arni Re: Wkopanie tego dworca jest kompletnie bez sens IP: 77.252.54.* 28.03.11, 17:23
                      > Koleje szybkich prędkości korzystają z
                      > dworców czołowych we Francji i Niemczech, to nie jest żaden problem.

Tak ale na stacjach końcowych
                    • Gość: bogohdan Re: Wkopanie tego dworca jest kompletnie bez sens IP: *.dhl.com 28.03.11, 17:30
                      Jaki jest plan zagospodarowania terenów nad dworcem i okolic? I ile to wszystko
                      > będzie kosztowało?

to juz sie dzieje od kilku dobrych lat-temat dworca i nowego centrum to stary temat

jak ktos ma ochote mozna sie zapoznac

www.ec1lodz.pl/nowe_centrum_lodzi.php
          • Gość: mirek jaki koszt pasażera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 14:47
            2 miliardy zł, to inwestycja będzie się spłacała pewnie ze sto lat. Ile to pasażerów PKP będzie musiało przewieźć żeby zwróciły się te nakłady. Jeżeli będzie to tylko 5 zł od osoby - 10% średniej ceny biletu, to bez bieżących kosztów eksploatacji dworzec zwróci się jak odprawionych zostanie prawie pół miliarda pasażerów. Powodzenia. A później PKP się zastanawia, dlaczego jest deficytowe.
            • Gość: ... Re: jaki koszt pasażera? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.11, 15:01
              > A później PKP się zastanawia, dlaczego jest deficytowe.

Autostrady, drogi i chodniki to dopiero są deficytowe.
            • Gość: 888 Re: jaki koszt pasażera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 15:04
              A mnie się wydaje, że tam będą również powierzchni komercyjne.
            • Gość: aa Re: jaki koszt pasażera? IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.11, 15:04
              A ile lat będzie spłacała się "inwestycja" w stadion? W takim poznaniu wywalono w stadionowe błoto prawie miliard złotych, i to od razu z założeniem, że nigdy się to nie zwróci. Wolisz obskurny barak w centrum miasta? Pewnie "inwestycja" w klepisko dla aut zwróciłaby się szybciej... :)
              • Gość: kfaz Re: jaki koszt pasażera? IP: *.Red-88-29-125.staticIP.rima-tde.net 28.03.11, 16:05
                Ale liczyć trzeba. Jak nie stać to się nie buduje. Jeżeli codziennie będzie użytkowało ten dworzec 10 000 pasażerów po 5pln, to nawet nie uwzględniając kosztów utrzymania i generalnych remontów, zwrot będzie po jakichś 108 latach. Owszem będą to jeszcze użytkowali dla kolei aglomeracyjnej i tam będzie więcej pasażerów ale oni pewnie płacą po 80pln za miesięczny więc z ich opłat to najwyżej na waciki.
                A należy budować to co się kalkuluje - ekspresówka w Warszawie - od Konotopy do Marek codziennie średnio z 60 000 samochodów. Każdy średnio spali 5-6 litrów w dwie strony (sporo ciężarówek). Akcyzy, opłaty drogowej i innych podatków w tym jest niemniej jak 12pln - a to nie wszystkie dochody od właścicieli samochodów. 720 tyś dziennie, 263 mln rocznie. Jeśli na całość wydadzą z 4mld to się zwróci po niecałych 16 latach. Chyba trochę lepszy wynik.
                • Gość: uaj Re: jaki koszt pasażera? IP: *.v-net.com.pl 28.03.11, 16:44
                  Za to więcej ludzi będzie chętniej jeździć do Łodzi, za to mniej ludzi wybierze auta przez co na drogach zginie mniej ludzi, Łódź nie będzie tak zasyfiona autami. Ten dworzec nie jest tylko dla dworca. Zysk z niego wykracza daleko poza jego cztery ściany.
                  • qq96 Re: jaki koszt pasażera? 29.03.11, 11:41
                    Tu chodzi przede wszystkim o dobre połączenie kolejowe Warszawy z Wrocławiem (teraz pociągi jeżdzą okrężnie przez Katowice albo Poznań). A że przy okazji fundną tunel pod Łodzią bo się tej dziury nie da inaczej ominąć to trudno, jak Włoszczowej Gosiewski zafundował peron to Grabarczyk może zafundować Łodzi dworzec.
                • Gość: asd 10 tys to sie tam bedzie wylewac przez kwadrans IP: *.acn.waw.pl 28.03.11, 17:54
                  w szczycie porannym.
                  To jest 5-6 pelnych pociagow o typowym zestawieniu.
                  Kolo 10 tys na godzine wylewa sie rano z pociagow na warszawie wilenskiej.
                  A to podrzedna stacja, ktora obluguje tylko kawalek aglomeracji (wolomin i okolice).
                  Jak podciagna tam metro bedzie spokojnie 2 razy tyle.

Tu nie chodzi kolego o dworzec pod ziemia zamiast nad tylko o przelotowy tunel srednicowy.

• Gość: ekonomista Re: jaki koszt pasażera? IP: *.acn.waw.pl 28.03.11, 16:47
              Gość portalu: mirek napisał(a):

> 2 miliardy zł, to inwestycja będzie się spłacała pewnie ze sto lat. Ile to pasa
              > żerów PKP będzie musiało przewieźć żeby zwróciły się te nakłady. Jeżeli będzie
              > to tylko 5 zł od osoby - 10% średniej ceny biletu, to bez bieżących kosztów eks
              > ploatacji dworzec zwróci się jak odprawionych zostanie prawie pół miliarda pasa
              > żerów. Powodzenia. A później PKP się zastanawia, dlaczego jest deficytowe.

Przy takim założeniu i dobrych wiatrach wystarczy piętnaście lat, przy gorszych ze trzydzieści. Zorientuj się, ile ludzi korzysta z dużych dworców (i ile korzystałoby, gdyby wszystkie te spółeczki pKP normalnie funkcjonowały)....
              • qq96 Re: jaki koszt pasażera? 29.03.11, 12:04
                Weźcie pod uwagę że w tej chwili Łódź i Fabryczny jest przeszkodą blokującą połączenia kolejowe w całej centralnej Polsce. Konieczna jest przesiadka i przejazd łódzką komunikacją miejską między Kaliską a Fabrycznym, co skutecznie wydłuża czas podróży i zniechęca pasażerów. Ewentualnie pociągi wleką się pozostałściami łódzkiej koleji obwodowej (conajmniej godzina straty) albo w ogóle jeżdzą okreżną drogą przez Katowice czy Poznań. Warto by policzyć ile PKP zyska np. na skróceniu trasy Warszawa-Wrocław, może się okazać że koszty zwróca się szybciej niż myślicie.
        • Gość: hej Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 14:16
          stadion mógłby być, ale żeby część kosztów utrzymania się zwróciła trzeba wybudować obok market z siekierami, racami, kijami bejsbolowymi, nożami itd. - takie po prostu "Wszystko dla prawdziwego kibica" w pigułce.
          • kosmiczny_swir Arena gladiatorów! 28.03.11, 14:27
            Wybudujmy arenę gladiatorów! To będzie hit! Kibole lubią się naparzać, więc widzowie mogą być jednocześnie zawodnikam!
            • Gość: einfach bizantyjska pycha IP: *.dynamic.mnet-online.de 28.03.11, 15:17
              ma swoje korzenie w rzymie

a potrzeba tak malo
              wystarczy jedna rzecz
              tylko jedna rzecz
              pieniadze i jeszcze raz pieniadze
              i wtedy mozna wszystko miec
    • Gość: OSA A Przetarg...!!!! IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 13:41
      mozecie sie w doopę pocałować jak nie wyjdzie !

dlaczego dopuściliście do tego, ze Wykonawca ma dac projekt architekoniczny na Dworzec ?!!!

jakiej estetyki i pomysłu architektonicznego mamy sie teraz spodziewać ?!!!

wykonawca zawsze chce, aby projekt był najtańszy !!!

dlaczega Łódź ma pecha do ludzi mądrych ?!!!
      • Gość: filon Re: A Przetarg...!!!! IP: *.toya.net.pl 28.03.11, 14:09
        Mam nadzieję, że ulżyło ci po puszczeniu bąka. Następnym razem zrób jeszcze większe odstępy między wierszami, to twoja opinia będzie jeszcze ważniejsza.
      • chiure Re: A Przetarg...!!!! 28.03.11, 15:02
        wszyscy sie obudzą, oczywiście jak będzie za późno i będą rozliczać, a może i nie, bo kto ma rozliczać tę władzę. Budynek dworca powinien być w pierwszym rzędzie.
      • Gość: søren z danii Re: A Przetarg...!!!! IP: *.hrnxx5.dynamic.dsl.tele.dk 28.03.11, 15:37
        Gość portalu: OSA napisał(a):

> mozecie sie w doopę pocałować jak nie wyjdzie !
        >
        > dlaczego dopuściliście do tego, ze Wykonawca ma dac projekt architekoniczny na
        > Dworzec ?!!!

Nie wiem, nie znam się. Pomysł wydaje się jednak średnio trafiony.

> dlaczega Łódź ma pecha do ludzi mądrych ?!!!

Nie jestem "stąd" ale ile razy odwiedzam to miasto to mam wrażenie, że nie ma ono szczęścia do rządzących. Dajmy na to taką inwestycję jak Manufaktura. Nie wiem jak ją postrzegają mieszkańcy ale z zewnątrz wygląda to tak: centrum miasta Łódź _i_ Manufaktura. Jest to wyjątkowo niemiastotwórcza inwestycja, która ma charakter (jakby) nowoczesnej wysepki w zaniedbanym śródmieściu. Trzeba było to inaczej zaplanować. Mam nadzieję, że dworzec (jeśli powstanie) to wyjdzie Łodzi na lepsze. To miasto potrzebuje szybkiego zastrzyku dobrych pomysłów i kasy. Wówczas będzie lepiej. Czego życzę.

Søren
    • Gość: Łodzianin 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: *.abb.pl 28.03.11, 13:43
      Nareszcie!!!! niech coś w tym mieście wreszcie ruszy bo jesteśmy już za Wąchockiem
      • Gość: dzo dzo Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 14:08
        Ten deorzec bedzie jak brama do nikąd. Szybka kolej powstanie za min 30-40 lat a wtedy bedzie to już przestarzały obiekt. Filozofia władzy tu sie kłania, cała kolej zdycha ale budują dworzec za 2 miliardy. Dla miasta fajnie że będzie w nim taki obiekt ale to jak budowa garażu bez kupna samochodu.
        • Gość: hej Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 14:20
          za 40 lat każdy będzie miał samolocik, także kolej nie bedzie potrzebna, takze kiedy opowiadac bajeczki o TGV jeśli nie teraz?
    • Gość: piston niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi).. IP: 178.73.49.* 28.03.11, 14:05
      ..dlaczego ten dworzec ma być pod ziemią ?? a co będzie nad nim?
      • Gość: aaa Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: 123.193.88.* 28.03.11, 14:08
        Obecnie na Łodzi Fabrycznej kończą się tory, dzięki schowaniu pod ziemię będzie można z niej zrobić stację przelotową. Stacja przelotowa jest z kolei potrzebna do zbudowania linii wysokich prędkości.
        • hardy01 Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) 28.03.11, 14:59
          Gość portalu: aaa napisał(a):

> Obecnie na Łodzi Fabrycznej kończą się tory, dzięki schowaniu pod ziemię będzie
          > można z niej zrobić stację przelotową. Stacja przelotowa jest z kolei potrzebn
          > a do zbudowania linii wysokich prędkości.

Bzdura. Dworzec czołowy nie wyklucza kolei wysokich prędkości. Wyrzuca się 2mld w dziurę w ziemi zamiast zainwestować w remonty dworców i torowisk wokół Łodzi.

Kolej szybkich prędkości to tylko marny pretekst, a będzie trzeba wykopać piekielnie drogi tunel pod całym miastem (skoro dworzec ma być przelotowy).

Tak jak ktoś napisał wyżej - inwestycja zwróci się za 100 lat, a do tego czasu pewnie nie będzie już PKP, bo przy 100-letnim zwrocie z inwestycji nigdy nie będą zarabiać.
          • Gość: gosc Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.11, 16:27
            Nie wyklucza, tyle że wtedy linia by miała tylko trochę ponad 100 km długości i nie miała większego sensu.
          • ulther Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) 28.03.11, 16:50
            Eeeee - a dlaczego b. duze miasto w srodku Polski i planowanego systemu szybkiej kolei mialoby zostac pominiete i swoj dworzec w ramach tego systemu miec poza swoimi granicami? Lodz od zawsze byla zle skomunikowana kolejowo z innymi czesciami Polski. Przed wojna CMK zbudowano obok Lodzi, w PRL-u nikt nie zatroszczyl sie o lepsze skomunikowanie Lodzi, teraz jest na to szansa w ramach KDP - trzeba to zrobic. I dzieki Bogu bedzie zrobione:)
            • Gość: Warszawiak Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: *.dynamic.mm.pl 28.03.11, 21:42
              @ulther, to że masz niewiele lat nie uspawiedliwia niewiedzy, CMK wybudowano za Gierka w połowie lat 70 XX wieku a nie przed żadną wojną.
              Przed wojną wybudowano linię węglową przez Bydgoszcz do Gdyni.
      • Gość: autor Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 14:27
        Gość portalu: piston napisał(a):

> ..dlaczego ten dworzec ma być pod ziemią ?? a co będzie nad nim?

Nic ---
        • Gość: Jacek Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: 212.160.172.* 28.03.11, 14:37
          Chodzi o to że tory biegnące przez pół łodzi do dworca blokują mnóstwo terenu w centrum i ruch na linii północ-południe
      • Gość: tom Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.03.11, 15:07
        A dlaczego na centralny w Warszawie jedziesz tunelem?Grunty kolego oto powód
        • Gość: mm Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 15:35
          jak na razie nad warszawskim tunelem nic nie stoi
      • Gość: :) Re: niech ktoś mi wytłumaczy (nie jestem z łodzi) IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.11, 16:52
        Nowe centrum Łodzi, nowy węzeł komunikacyjny. cokolwiek by nie było niech tylko rozwalą ten obecny, obskurny paskudny dworzec
    • Gość: łodzianin 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: 91.218.156.* 28.03.11, 14:09
      Alina Giedryś wraca do gry! To wróży sukces ten inwestycji!
    • Gość: gitz 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: *.bremultibank.com.pl 28.03.11, 14:20
      To podpisanie umowy to lipa. Minister, Kolej i Pani Prezydent się spotkali i sobie podpisali świstek papieru.

Jeżeli chcecie odtrąbić sukces to wybierzcie wreszcie wykonawcę i z nim podpiszcie umowę. W przeciwnym razie to wszystko jest nadal palcem na wodzie pisane
      • Gość: safa Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.belchatow.vectranet.pl 28.03.11, 14:55
        racja. podpiszcie umowe z wykonawca, zacznijcie budowe i dopiero sie podniecajcie!:)
        ladna pogoda na loda:)
    • Gość: precz z tyfusem Tyfusek !!! odwołaj grabarczyka, zanim zdewastuje IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 14:22
      budżet Państwa do reszty . Czy ty chłopie kapujesz , co ta szaja z Bałut Ci gotuje ? CZy myslisz, Tyfusku , że będziemy chodzić wiecznie do sklepów i grzecznie liczyć podwyżki cen NA WSZYSTKO , tylko po to , aby ta szaja robiła sobie głosy przed wyborami ?!!!
    • eruiluvatar 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... 28.03.11, 14:22
      Jak czytam takie "niusy", to ciśnie mi się na usta seria słów uznanych powszechnie za wulgarne. Na cholerę im ten dworzec? Tory są w opłakanym stanie, a oni chcą dworzec zakopywać? Pogratulować gradacji priorytetów.
      • Gość: bejbe Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: 217.153.148.* 28.03.11, 14:56
        poczytaj sobie jeszcze na temat modernizacji liniii kolejowej Łódź-Warszawa, etapach i zaawansowaniu to może nie bedziesz musiał/musiała przeklinać.
        • Gość: gosc Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.11, 16:31
          On/ona nie potrafitego robić. Łyka tylko jak młody pelikan każdą bzdurę powiedzianą przez media i pisze głupoty
        • Gość: K Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: 212.180.165.* 28.03.11, 18:55
          No właśnie jak się czyta to się nóż w kieszeni otwiera...

Skończono modernizację niedawno, żeby teraz robić ja na nowo - podnieść prędkość o 20 km/h
    • Gość: Ciekawski 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: 77.252.190.* 28.03.11, 14:26
      Czli PKP na modernizację taboru i nowe torowiska nie ma kasy a na takie bzdury ma? Czy te pieniądze wzięły się z cięć w OFE?
      • hardy01 Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już 28.03.11, 15:00
        Pewnie tak.

I z funduszu reprezentacyjnego PO - w końcu wybory za pasem i trzeba trochę wstążek przeciąć, publicznie podpisać jakieś zobowiązania bez pokrycia, czy uścisnąć przy fleszach i kamerach jakąś rączkę.
        • Gość: mmm Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 15:38
          jeśli umowa podpisana to kolejnym etapem powinna być delegacja do Chin w celu zwiedzenie tamtejszych szybkich kolei oraz Wielkiego Muru.
    • Gość: 2wb 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: *.kielce.net.pl 28.03.11, 14:36
      To największa inwestycja infrastrukturalna w kraju. Pod jakim wzgledem? powierzchni zabudowy? wylanego betonu? autostrady sa wieksze. A moze ceny? ale tu tez II linia metra jest drozsza. Widac ze artykul pisany przez lokalna redakcje zeby sie dowartosciowac. Kazda pipidowa chce miec cos najwiekszego w kraju.
      • Gość: lerris Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: 83.142.206.* 28.03.11, 14:43
        powiedział 2wb - prosto z metropolii Kielce...
      • Gość: mex Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.11, 14:47
        Skąd jesteś smyku? Z jakiej metropolii do nas piszesz? Aaaaaa, z Kielc..... I wszystko jasne.
        • Gość: jk Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 15:31
          Ja do Was nie piszę z Kielc, a też chciałbym ustalić pod jakim względem ta inwestycja infrastrukturalna jest największa?
          • Gość: mmm Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 15:40
            bo największe podpisy złożono na największych arkuszach i był największy bankiet później z tej okazji.
      • reelodz Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już 28.03.11, 15:59
        Gość portalu: 2wb napisał(a):

> To największa inwestycja infrastrukturalna w kraju. Pod jakim wzgledem? powierz
        > chni zabudowy? wylanego betonu? autostrady sa wieksze. A moze ceny? ale tu tez
        > II linia metra jest drozsza. Widac ze artykul pisany przez lokalna redakcje ze
        > by sie dowartosciowac. Kazda pipidowa chce miec cos najwiekszego w kraju.
        Brawo
    • thorshammer4 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... 28.03.11, 14:49
      ubiquitousghost88 napisał:

No to możemy powoli zacząć odpisywać Pomorze i Śląsk.
      No a reszta też wiadomo komu...

Tak, tyle tylko, że nikt tego zapaskudzonego barachła dziś już nie chce,
      Imperjalizm już dawno inaczej wygląda.
      Czyżby byś był jeszcze starej daty, i przeszedłeś do PISu?
      Liczy się tylko prawo kapitału, człowiek w jakim języku on mówi się już dawno nie liczy.
      Polski czy Niemiecki to było wczoraj.
      W Niemczech mówi się gdzieś 1000 razy więcej po Polsku,
      niżeli w Polsce po Niemiecku. A od wiosny będzie jakieś 2000 : 1.

PS. ja i ty; Blitzkrieg;- Ha liczą się sekundy. Dziwisz się co?
      jesteś wolniejszy jak Sikorski z czołgiem.
    • Gość: Germanic Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: 195.187.32.* 28.03.11, 14:52
      Oczywiście kolejna pompa w Łódź aby Grabarczyk coś po sobie zostawił, skrzyżowanie autostrad, remont torów, lotnisko pod Mszczonowem, teraz dworzec za 2 mld, może jeszcze Wisłę zawrócisz i koło Łodzi puścisz, ministrze z łódzkiej remizy!!! Grabarczyk wydoił cały kraj, żeby w swoim okręgu pomnik mu postawili
      • Gość: planista Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 14:58
        EE lepiej byłoby skrzyzować autostrady A2 i A1 w Skarżysku, tory remontować do Siemianówki (nie tam gdzie praca wysoka jest praca przewozowa), lotnisko ulokować 30 km na pn od Warszawy (byle dalej od jakiejkolwiek aglomeracji).
        Lubie takie wypowiedzi.
      • Gość: bogohdan Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: *.dhl.com 28.03.11, 15:01
        ciekawe czy krzyczales jak zaczynali budowac dworzec w Katowicach badz autostradowa obwodnice Wrocławia z najwyzszym mostem w Polsce, a moze plumkales jak przyklepywali budowe 2 lini metra w Warszawie itd
        • Gość: hej Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 15:41
          w Katowicach dworzec buduje prywatna firma, ofiaro, za prywatną kasę. Tak naprawdę to będzie to mały dworzec z wielką galerią handlową.
          • Gość: bogohdan Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: *.dhl.com 28.03.11, 16:46
            Katowice to mialy dotacje dla tysiecy górników którzy czerpia wielka brudna łapa z budzetu.
            Doplacanie do tego chorego regionu z ich XIX wiecznym przemyslem i kopalniami z pokladami wegla ponizej 1km to dopiero bzdura

Łódzkie włokniarki w latach 90 nie umialy rozwalac głow i palic opon dlatego wszystkie razem ze swoi miastem polozyly głowe pod noz.
            • ulther Lodz a Slask 28.03.11, 16:56
              Lodz nic nie ma do Slaska, przynajmniej czesc lodzian. Epatowanie jakimis anty-slaskimi kliszami jest niskie. Rownie zle mowi sie o Lodzi a upominajac sie o wlokniarki nie radze pluc na gornikow, Slask i Slazakow. Akurat ze Slazakami lodzianie maja d. wspolnego.

Pozdro dla Slaska i Katowic (piekne miasto)
            • Gość: hej Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 17:34
              a co to ma do rzeczy? Poza tym autonomia mogłaby załatwić sprawę, taka jak przed wojną, a górnikiem nie jestem i wcale mi nie odpowiadają ich przywileja. A przemysłu to już niewiele zostało na Śląsku i na pewno żadnego XIX-wiecznego.
          • ulther Lodz potrzebuje dworca 28.03.11, 16:54
            I dobrze, ze powstanie. Nie nalezy antagonizowac Lodzi ze Slaskiem - oba regiony jada na podobnym wozku, kazdy chetnie odmowi i Lodzi i Slaskowi inwestycji.
      • chiure Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi 28.03.11, 15:03
        Gość portalu: Germanic napisał(a):

> Oczywiście kolejna pompa w Łódź aby Grabarczyk coś po sobie zostawił, skrzyżowa
        > nie autostrad, remont torów, lotnisko pod Mszczonowem, teraz dworzec za 2 mld,
        > może jeszcze Wisłę zawrócisz i koło Łodzi puścisz, ministrze z łódzkiej remizy!
        > !! Grabarczyk wydoił cały kraj, żeby w swoim okręgu pomnik mu postawili

A ty to chyba z SLD bo tak chrzanisz.
      • Gość: x Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: 217.33.154.* 28.03.11, 15:05
        jaka kolejna pompa, co ty człowieku bredzisz...
        to jest pierwsza pompa w Łódź, a o tym że autostrady będą krzyżować się pod Łodzią, wiadomo od conajmniej 40 lat...
      • Gość: gosc Re: Cały naród buduje potęgę Łodzi IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.11, 16:34
        Lotnisko pod Mszczonowem? Przecież Mszczonów leży pod Warszawą. Skrzyżowanie autostrad? Tak wynika z geografii. Drugie jest na Śląsku, koło Międzyrzecza będzie skrzyżowanie A2 i S3. To też zrobione dla Łodzi?

Niektózy mają kompleks tego miasta. Potrzebna jest im Łódź kojażąca sie z beczkami i całkowitym zacofaniem, by samemu się dowartościować.
      • ulther Wroclaw, Warszawa, Krakow... 28.03.11, 16:52
        ...juz chyba wystarczajaco nadoily? Wiem, ze Lodzi i lodzian nikt specjalnie w Polsce nie lubi - dobrze, i nasze miasto uznawane jest za co najmniej niegodne wielkich inwestycji - ale na szczescie mamy swojego ministra infrastruktury. Teraz juz tego projektu nie mozna zatrzymac:D. Hurra!
    • Gość: kara1953 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: *.bpwola.waw.pl.do.tpnet.pl 28.03.11, 14:55
      nie wiedziałam, że mieszkam w polsce. Zawsze myslałam, że w Polsce. Wp - robicie coraz wiecej byków! Jak na dziennikarzy, to wielki wstyd!!!
    • Gość: lump z brzeskiej Nie ma to jak budować sobie pomnik IP: *.home.aster.pl 28.03.11, 14:57
      Grabarczyk za pieniądze podatnika stawia sobie pomnik w mieście Uć. DWA miliardy za dworzec, gdy nie ma co jeździć i po czym jeździć. POgratulować...
      • Gość: Sprawiedliwy Re: Nie ma to jak budować sobie pomnik IP: 77.252.190.* 28.03.11, 16:07
        Dworzec pod ziemią to świetny pomysł. Cała Łódź jest taka koszmarna, że zakopałbym ją pod ziemią i od razu byłaby atrakcja turystyczna. Zresztą oni są tak spragnieni dużych inwestycji u siebie, że proponuję budowę elektrowni atomowej obok tego nowego dworca. Łódź to duże miasto i energi potrzebuje! Kto jest za?
        • Gość: złośliwe bydlę Re: Nie ma to jak budować sobie pomnik IP: *.lodz.msk.pl 28.03.11, 17:53
          Ja.
          Elektrownie atomowe stoją na Zachodzie w pobliżu miast i nikomu się krzywda nie dzieje. Niech stanie w pobliżu Łodzi- ufundujemy ci etat ciecia (za dojazdy płacisz sam)
    • hanysek.0 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... 28.03.11, 15:05
      Czy ktos na spokojnie potrafi wytlumaczyc po co gigantyczne pieniadze w dworce (Lodz, Katowice, jeszcze ktos?) gdy coraz mniej pociagow, a te ktore jeszcze jezdza sa skansenem techniki z wczesnej epoki kolei zelaznej?
      Pewnie dworzec powstanie i bedzie obslugiwal jakies 6 pociagow do Warszawki dziennie :)
      • gazeta_katowice Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już 28.03.11, 15:58
        hanysek.0 napisał:

> Czy ktos na spokojnie potrafi wytlumaczyc po co gigantyczne pieniadze w dworce
        > (Lodz, Katowice, jeszcze ktos?) gdy coraz mniej pociagow, a te ktore jeszcze je
        > zdza sa skansenem techniki z wczesnej epoki kolei zelaznej?
        > Pewnie dworzec powstanie i bedzie obslugiwal jakies 6 pociagow do Warszawki dzi
        > ennie :)

Nowy dworzec w Katowicach będzie mniejszy od zburzonego (to się chyba wpisuje w twoją teorię ''mniej pociągów''), a gigantyczne pieniądze (około miliarda) wykłada prywatny inwestor, i to nie tylko na dworzec, ale przede wszystkim na ogromne centrum handlowe przed nim
      • uchachany Po co? 28.03.11, 16:41
        Żeby jakiś Rychu zarobił i odpalił działkę PełO :)

hanysek.0 napisał:

> Czy ktos na spokojnie potrafi wytlumaczyc po co gigantyczne pieniadze w dworce
        > (Lodz, Katowice, jeszcze ktos?) gdy coraz mniej pociagow, a te ktore jeszcze je
        > zdza sa skansenem techniki z wczesnej epoki kolei zelaznej?
      • ulther Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już 28.03.11, 16:58
        Dworzec ma byc wezlem KDP - system kolei z Warszawy przez Lodz do Poznania i Wroclawia. Taki jest sens tej operacji i oby sie udala. Slask tez bedzie w tej sieci - przez polaczenie CMK z Warszawa i lacznikiem przez Opoczno z Lodzia.

A promowac nalezy kolei a nie autostrady - Slask ze swoja gesta siecia powinien cos o tym wiedziec. Powinno byc wiecej takich projektow jak szybkie polaczenie Tych z Katowicami (jakis nowy pociag).
        • Gość: K Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: 212.180.165.* 28.03.11, 18:59
          Sens tej operacji jest taki, żeby różni koledzy kolegów mieli fuchę przez 20 lat - a czy coś się wybuduje czy nie - to jest najmniej ważne.

Gdyby w tak biednym kraju jak nasz był prawdziwy gospodarz - pieniądze w pierwszym rzędzie poszłyby na remonty linii, np. Opole-Częstochowa-CMK albo Łódź - Wrocław - bo to dałoby znaczący efekt przy wielokrotnie mniejszych nakładach.

Ale nie - w terenie skansen, a tu zaraz zaczną budować lądowisko promów na Marsa..

• Gość: kiki Dworzec podziemny za 2mld zł...w łodzi...dlaczego? IP: *.acn.waw.pl 28.03.11, 15:11
      czy w lodzi brak gruntów i czy m2 w łodzi jest w cenie m2 Tokyo, zeby sens mala taka inwestycja? Widzieliscie jak wyglada łodz? Po co łodzi dworzec podziemny za tak monstrualne pieniadze? Czy ktos wogole jest w stanie wytłumaczyć a co dopiero wyliczyc sensownosc/ekonomicznosc tej przewałki. Co ten dworzec zmieni? bo na 100% nie skruci czasu dojazdu do innych miast!!! Te miasto jest bez perspektyw ktore sie zaczyna wyludniać! Wiecie jak niske sa w łodzi zarobki? Kto ma niby i w jakiej ilosci z tego poziemnego dworca korzystać? O co k.... w tym wszystkim chodzi?????
      • Gość: prawda Re: Dworzec podziemny za 2mld zł...w łodzi...dlac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 15:37
        > niby i w jakiej ilosci z tego poziemnego dworca korzystać? O co k.... w tym wsz
        > ystkim chodzi????

O WAŁ !

O misia na miarę naszych możliwości...
      • Gość: cynik Re: Dworzec podziemny za 2mld zł...w łodzi...dlac IP: *.olsztyn.mm.pl 28.03.11, 15:37
        zgadzam się z autorem powyższego postu! po co Łodzi taki dworzec skoro inwestorzy omijaja to miasto szerokim łukiem !!! to ukłon Grabarczyka w kierunku Łodzi zreszta Pani Zdanowskiej także !!!
      • Gość: Cinko dokładnie Polska jest za biedna IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 15:46
        na takie zachcianki, dworzec powinien być czysty, miły i zeby udręką nie było czekanie np na opozniajacy sie pociąg. a dwa miliardy to przeciez dwa tysiace MILIONÓW. kowalskiego podatki powinnny być lepiej spozytkowane
      • Gość: dera O co k.... w tym wszystkim chodzi????? IP: 92.241.162.* 28.03.11, 15:55
        Powinieneś rozpocząć od odpowiedzi na postawione przez siebie pytanie, bo jak widzę nie masz o tym zielonego pojęcia i napisałeś same bzdury. No i pozwól troszczyć się o Łódź jego władzom i mieszkańcom, chociaż ty jako napływowy mieszkaniec stolicy pewnie nie bardzo to rozumiesz.
        • hardy01 Re: O co k.... w tym wszystkim chodzi????? 28.03.11, 16:12
          To niech Łodzianie budują dworzec za swoje pieniądze. A PKP niech za te miliardy doprowadzi torowiska wokół tej metropolii do stanu używalności - będzie jakiś pożytek. Może i SKM da się zrobić i połączyć z lotniskiem Lublinek.

Nagle okazuje się, że wszystkie drogi w Polsce (kolejowe i asfaltowe) prowadzą do Łodzi, tylko jakoś nie widzę uzasadnienia.
          • Gość: bogohdan Re: O co k.... w tym wszystkim chodzi????? IP: *.dhl.com 28.03.11, 17:33
            o co chodzi????

o to!!!!

www.ec1lodz.pl/nowe_centrum_lodzi.php
      • reelodz Re: Dworzec podziemny za 2mld zł...w łodzi...dlac 28.03.11, 16:02
        Zmieni tyle ze powstanie tyle inwestycji w centrum miasta ze opłaci sie tu jezdzic tym szybkim pociagiem
        Kto tego nie zrozumie nic nie wie o tej inwestycji to nowe serce Łodzi
      • Gość: Tomek Re: Dworzec podziemny za 2mld zł...w łodzi...dlac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 16:12
        bzdura. ta inwestycja ma wielki sens. Łódź, 3 miasto Polski leżące w centrum omijają niemal wszystkie wazniejsze pociągi. Wyobraź sobie że w Warszawie nie ma dworca centralnego - taka sytuacja jest właśnie w Łodzi, posiadamy dwa dworce które obsługują zupełnie inne kierunki pociągów, i czas przejazdu między nimi to grubo ponad pół godziny (plus zmiana kierunku na widzewie). teraz to będzie niecałe 5 minut. Skorzysta na tym cała POlska.
      • jonaszewski Re: Dworzec podziemny za 2mld zł...w łodzi...dlac 29.03.11, 00:02
        To co w takim razie należy zrobić, żeby Łódź znów zaludnić? Zaraz powiesz, że trzeba zrobić inwestycje, zbudować koleje, drogi, dworce, mosty, elektrownie i co tam jeszcze sobie chcesz ;)

Budowa rozrusza ekonomicznie Łódź i wpisuje się w tworzenie z Łodzi wielkiego węzła komunikacyjnego w Polsce. Mamy lotnisko, węzeł autostrad, będzie węzeł kolejowy - transport i handel są największą siłą napędową gospodarki.
    • Gość: autor 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: *.intercon.pl 28.03.11, 15:21
      Czekamy teraz na inwestycje w Polsce (z wielkiej litery).
    • Gość: Cinko Wybudują to Bilety beda za drogie IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 15:43
      i tak w koło macieju :D taka linia sie oplaca jezeli ludzi duzo zarabiają a tak to co mi z takiej linii zarabiajac np 2000zł, wiecej wydał bym na bilet. Utrzymanie takiej linii jest takze bardzo drogie.
      Ja wole taką do np 190 na godzine ale zeby były.
    • Gość: Cinko Bilety będą za drogie. IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 15:48
      i tak w koło macieju :D taka linia sie oplaca jezeli ludzi duzo zarabiają a tak to co mi z takiej linii zarabiajac np 2000zł, wiecej wydał bym na bilet. Utrzymanie takiej linii jest takze bardzo drogie.
      Ja wole taką do np 190 na godzine ale zeby były.

wstawiam ten komentarz drugi raz bo tamten chyba gdzies w prozni zawisł
    • Gość: zdegustowany Minister buduje pomnik za nasze pieniądze! IP: *.compower.pl 28.03.11, 15:56
      Minister buduje pomnik za nasze pieniądze!
      Najpierw wyremontujcie szyny, a potem budujcie pomniki ministrom z Łodzi!
    • ass28 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... 28.03.11, 16:07
      No tak to teraz najbardziej pilna sprawa do załatwienia - dworzec w Łodzi. Czy widział Pan Panie premierze dworce w stolicy np: Wschodni?!:P. I jak z tymi akademikami podobno zabrakło Wam hoteli na Euro i chcieliście wynająć dla kibiców akademiki studenckie? Dzięki Bogu Warszawa się nie zgodziła.:P.
      • Gość: gosc Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.11, 16:37
        A widziałeś fabryczny? Ale rozumiem że dla niektórych Polska to na rogatkach Warsiawy się kończy. reszta to prowincja do dojenia. II linia metra płacona przez cała Polskę jest droższa od tego dworca, więc się chowaj krawaciarzu!
    • Gość: sts21 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... IP: *.kwsa.pl 28.03.11, 16:14
      Cieszycie sie jak dziecko, które usłyszało obietnicę, że cukierka moze dostanie. Oj głupcy, głupcy. Zblizają się wybory - stąd odtrąbienie mglistych zamierzeń, jako pewników (no łodzianie komu tę wielkodusznośc władzy zawdzięczacie? no przecież rzadzacej PO, a w szczególnosci - wiadomo, wiadomo - temu nieudacznikowi od kolei, dróg i infrastruktury, który przecież jest jednak z Łodzi i potrzebuje tych kilkaset tysiecy głosów w nowych wyborach. Więc jak moze Was kupić - ano ogłosić kolejna obiecankę jako Wasz sukces. Łatwo sie wami steruje.)
    • Gość: tor Re: 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już IP: 217.8.177.* 28.03.11, 16:14
      > Dobry news. Teraz stadion miejski

chyba sraka miejska. Stadion, stadion - po ch...., zebyście mieli gdzie sie lać i demolować. NIEEE!! Stacja jest pożyteczna i potrzebna dla wszystkich!
    • ass28 3 razy tak dla dworca Fabrycznego. Umowa już po... 28.03.11, 16:15
      Pewnie będzie tak jak z mostem północnym w Warszawie - ponad 10 lat powstawał projekt architektoniczny zanim zaczęli budować. To sobie jeszcze Łodzianie poczekają:P. Obiecanki cacanki w końcu trzeba dawać kiłebasę wyborczą a najlepiej w gazecie gdzie pracuje synek Tuska:P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka