Dodaj do ulubionych

Pabianice moje miasto

IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 00:02
Tak na prawdę to jestem z Pabianic. Sorry. Miasto ma sporą niezależnośc i znam
ludzi, którzy dziesięciolecia " nie musieli" jechac " do miasta Łodzi".
Pabianice są stare, z jakimis tradycjami,Ale ,że miasto było regularnie palone
ostateczny jego kształt powstał około drugiej połowy XiX wieku. Po klęsce
Napoleona część żołnierzy została na szlaku -świadczy o tym m.in. koło Łasku
wieś mająca nazwę Wymysłów Francuski /no kiding/. Przed II wojną w Pcach było
ok. 10 % Żydów, około 20 % Niemców. Miasto miało 50 tys, mieszkańców. Legendą
są historie dziadków o "alejkach" , " domku ogrodnika", piątkowym rynku. Kto
pamięta kim był Beniamin Krusche? W Pcach powstała ksiązka wydana przez
Muzeum - o słynnych rodzinach pabianickich. Czy ktos pamięta Pabianice?
Obserwuj wątek
    • kropka. Re: Pabianice moje miasto 01.03.02, 22:02
      Po pierwsze: dlaczego "sorry"?
      Po drugie: nie tylko z Pabianic ludzie nie wyjeżdżali nigdy do Łodzi. Znałam
      panią, która na pytania: gdzie mieszka, gdzie się urodziła - odpowiadała "na
      Widzewie". I nigdy nie była w Łodzi :) Bo za jej czasów Łódź to była
      Piotrkowska i bliskie jej centrum.
      A z drugiej strony, wstyd, ale niewiele wiem o Pabianicach. Znasz historię?
      Opowiedz trochę, proszę.
      pozdrawiam
    • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 17:17
      Parę słów o Pcach: prawa miejskie od b.dawna od ponad 610 lat, była własność
      Kapituły Częstochowskiej, podarek od Hermana , któremu Judyta urodziła (podobno
      w Pcach) Krzywoustego. Wyrób smoły,niewielki handel, bo wielkie szlaki tędy nie
      biegły ( do Łęczycy dość daleko),rozwój przed Szwedami do ok. 10 tys mieszk.,
      potem przemarsz wojsk , spalenie miasta, potem kolejne rozbiory, [m.innymi
      nazwa wioski Do-broń ( droga na wrocław) ma pochodzić od zgrupowania powstańców
      styczniowych], rozwój miasta dynamiczny po Wiośnie Ludów, liczni kolonizatorzy
      z Niemiec (m.in. Bawaria, Alzacja), Francja (region Aisne), dostają za darmo
      ziemię, drewno, opał,są zwolnieni od podatków przez 15 lat i nie ma cła na na
      Wschód ( jesteśmy w Księstwie). Do Pabianic chyba 1818 Benjamin Krusche
      sprowadza maszynę parowa i mechaniczne krosna. Tworzy się klika fortun
      założycieli miasta. Organizują oni zręb tzw. nowego miasta (za rzeką Dorzynką-
      obecnie niewidzialny ściek) . Powstaje dzielnica domków tzw. famuły, własne
      szkoły, własna zakładowa kasa chorych. W Pabianicach nikomu nie przeszkadza,że
      obok Żyda mieszka Niemiec czy Polak. w 1917 do Pc przybywa grupa uciekinierów
      po Rewolucji. Zakładają tu własne interesy . Miasto rozrasta się w XX w.
      Dowody są aktualnie głównie na cmentarzu- który urzeka może trochę jak Powązki,
      czy Rossa. ( No może przesadziłem z tym lokalnym patryjotyzmem, ale klimat
      ma ). II W . Pierwsze dni września - wyłapanie inteligencji i ulokowanie jej w
      Radogoszczu. Polacy chodzą po jednej , zacienionej stronie głównej ulicy.
      Tramwaje nur fur Deutch. Na starym mieście tworzy się getto. Na miejscu
      synagogi dziś stoją garaże, miała mieć piękny witraż z gwiazdą Dawida. Kilka
      lat temu na wysokości ok. 5 metrów umieszczono tablicę pamiątkową. Niemcy
      uciekają, praktycznie w mieście nie ma większych zniszczeń. Opowieść o
      pułkowniku Kwiatkowskim (film) mogła mieć korzenie w Pcach , bo to zlokalnego UB
      ( ul.Gdańska, obecnie co tam ZBOWID, ZHP, jeszcze ktoś, zero tabliczki o UB)
      przebrani AKowcy podając się za wysokich rangą wojskowych zabrali swoich
      kolegów. Miasto dziwne - po wojnie napływ ludności z okolicznych wsi,
      blokowiska, szkoły molochy (Bugaj). Obecnie upadek większości zakładów , jakieś
      afery. Brudne mury, szaro. Fajne jest to ,że do knajpy zawsze trzeba jechać do
      Łodzi, do kina też. Ostatni pociąg czy tramwaj ok. 22.40. (był), kolejny ok.
      4.00). Parę razy wracałem na butach. Dużo sympatycznych ludzi, (większość moich
      pracuje w Ł. lub w Wwie). Bardzo ładne dziewczyny. Cóż. Zapraszam do Pabianic.
      • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 17:40
        O Pcach jest naprawdę kilka publikacji , najstarsza ( ok. 500 egz. p Barucha (
        nie rabina) grubo przedwojenna), jedna wydana ok. 1920 przez Ratusz, jedna w
        czasach 1970 tych głównie o sukcesach socjalizmu, o ruchu robotniczym , o 1905
        r, obecnie historia rodzin pabianickich - gdzie spiritus movens było
        muzeum ,Nakłady po kilkaset sztuk wszystkiego.

Moj dziadek dośmierci używał nazw ulic sprzed wojny- obecnie nie musze się
        uczyć nazw ulic - są takie jak wtedy.
        Ciekawe ilu 1983 roczników wie dlaczego mieszkali na Żukowa?
        • kropka. Re: Pabianice moje miasto 02.03.02, 18:16
          No więc cmentarz znam. Jest rzeczywiście wspaniały. A ponieważ wiem z
          doświadczenia, że miasta najlepiej poznaje sie po cmentarzach, więc domyslałam
          sie, że te Pabianice, to musiało być niezłe miasto. Ale wiesz, pod latarnią, to
          najmniej widać :) A mam do Pabianic bliżej, niż do Łodzi. Są jeszcze jakieś
          ślady dawnej świetności? I młyn. Skąd on sie tam wziął, wiesz? Przecież nie
          jest powojenny. Moja babcia opowiadała, że najlepsza mąka była w Pabianicach i
          do końca życia jakiś chłop przywoził jej wór mąki z Pabianic :)
          • Gość: flip Re: Pabianice moje miasto IP: *.p.lodz.pl 02.03.02, 18:48
            Pabianice maja tez bardzo ladna "wenecje", gdzie Dobrzynka plynie miedzy murami
            fabryk, a obok dwor biskupi "Zamkiem" zwany i Dom Kindlerow (?). I maja jeszcze
            chyba taki drewniany dom przyslupowy.
            A poza tym niestety - tragedia.
            • kropka. Re: Pabianice moje miasto 02.03.02, 19:19
              A widzisz, Pan. To jednak dobrze słyszałam o jakimś "zamku" w Pabianicach.
              Tylko mi się w głowie nie mieściło. Trzeba tam na wycieczkę :)
              • Gość: flip Re: Pabianice moje miasto IP: *.p.lodz.pl 02.03.02, 19:32
                To jest bardzo stare - 16w. Dwor Biskupow Krakowskich - bo Pabianice byly
                osrodkiem ich rozleglych dobr.
                • kropka. Re: Pabianice moje miasto 02.03.02, 19:38
                  16 wiek????? A kropka. ciemna jak tabaka!!! Wstyd. Wycieczka.
                  dzięki, megace i flipy :))
                  • michal.ch Re: Pabianice moje miasto 02.03.02, 20:11
                    Ale pamiętaj, że obowiązkowo tramwajem (linia 41). Przejeżdża się obok "zamku".

Pozdrawiam :-)
                    • zamek Pabianice - też moje miasto 03.03.02, 03:19
                      Zamek w Pabianicach - miejsce dla mnie historyczne, bo
                      tam 13.12.1991 debiutowałem jako nieletni altowiolista,
                      po raz pierwszy występując "przeciwko" publiczności...
                      "Wenecja" pabianicka po ostatniej regulacji Dobrzynki
                      na tym odcinku straciła nieco ze swej romantyczności,
                      ale i tak urzeka za każdym razem. Jako brzdąca trudno
                      mnie było wyprowadzić z mostu na ówczesnej Armii
                      Czerwonej (dziś Zamkowa) - uwielbiałem patrzeć na rzekę.
                      Zaraz obok - ulica bez jednego drzewa. Nazywa się
                      Lipowa i jest wciśnięta między 2 fabryczne budynki.
                      Zagrała w "Ziemi obiecanej" - tam zastrzelił się
                      Łapicki. Fabryka po lewej wciąż jeszcze pracuje, ta po
                      prawej ("Pamotex") - stopniowo zwija żagle. Lipowa
                      przez kilkanaście lat była "ozdobiona" nader sugestywną
                      rurą ciepłowniczą biegnącą zawijasami wzdłuż budynku
                      "Pamotexu". Rura została dokumentnie obsprayowana, a
                      ulicę przezwano "Graffiti Street". Rury od roku już nie ma.
                      A kilkaset metrów dalej pracuję...
                      Pozdrawiam
                      • Gość: megace Re: Pabianice - też moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 12:39
                        Lipowa jest odjazdowa .To taka szczelina między dwoma ścianami fabryk, wdłuż
                        której wije się olbrzymi wąż rury ciepłowniczej. Na końcu gigant w pionie -
                        komin, największy w mieście. Zaś za rogiem pałacyk , jakaś zieleń, małę salki z
                        wytłaczankami od jajek na ścianach- koledzy ze szkoły muzycznej, biedne maluchy
                        nisące instrumenty od tramwaju. Kontrast. Dźwięki. Pabianickie klimaty.

Kiedyś miałem pomysł,żeby na lipowej wykorzystać ludzki talent - i żeby rada ds
                        kultury z UM dała kasę na spraj - zrobiwszy to co zrobił Gdańsk- Zamiast
                        chamskich bazgrołów na wiaduktach- profesjonalni graficiarze-robią contest-
                        pokazują klasę-grafika pozostaje jako otwarta galeria i jako znak czasów i
                        tolerancji UM z Pc. Ale osoby z którymi mówiłem - zignorowały mnie jakbym był
                        UFO.
                        • zamek Re: Pabianice - też moje miasto 03.03.02, 12:52
                          Oj, Megace drogi, czytajże nieco uważniej. Rurę już
                          zdjęli wraz ze stopniowym demontażem całego "Pamotexu".
                          A to "kilkaset metrów dalej", gdzie pracuję, to właśnie
                          szkoła muzyczna. Czyżbyś i Ty miał z nią coś wspólnego?
                          Pozdrawiam :)
                          • Gość: megace Re: Pabianice - też moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 16:27
                            Jak sie idzie od szkoły do Mateusza jest taki zbiornik wodny ,( chyba dla
                            strażaków , jakby się pamotex palic miał). Przed II W miało byc tam kąpielisko
                            miejskie - Dziadek w okolicach miał łowić ryby. Żeby złąpać dowcip trzeba to
                            miejsce widziec obecnie. Wybetonowany brzeg uniemożliwia rzece naturalna obronę-
                            powstał ściek w korycie.
                            Z tą rurą to sie zagapiłem. Ale pomysł na muzyków obok malarzy nie byłby zły na
                            lipowej nawet bez rury ? Bardziej "łódzkiego" miejsca w Pcach nie ma.
          • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 20:41
            Zamek późnorenesansowy( tak jak np. Wawel),był to wcześniej XIV w. drewniany na
            planie kwadratu gród średniowieczny!
            Naprzeciko kościół św.Mateusza z pomnikiem Legionisty z 1919 (kopia orginał
            zburzyli Niemcy). pomiędzy zamkiem, a kościołem podziemny łącznik
            nieudostępniany ( czemu?), któery miał służyc temu aby bezpiecznie z zamku
            przedostać się do kościoła na modlitwę. Świetne organy . Niezłe dzwony
            wygrywają melodię co godzinę
            Kościól szczególny tu "miał staż" ksiądz Kolbe ( pomnik obok).

Wsżędzie niestety obok - tak jak mówicie - tragedia . Na zamku napis(nad
            oknem) -" sic transit gloria mundi' : tak przemija sława świata.
            • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 21:00
              Dom Krusche był wzorem archtektury niemieckich kolonialistów( charakterystyczny
              dwuspadowy dach ze ściętymi prostopadle rogami). W Pcach było to latami
              siedzibą Towarzystwa Przyjaciół Pabianic. Niestety chyba w 1993 budynek spalił
              się w środku podobno z powodu wady instalacji elektrycznej. TPP chyba nie
              istnieje, TPP to zresztą inny temat. Budynek jest ruiną.
              Myślałem kiedyś ,że należy się jakiś szacunek takim ludziom jak Krusze, za to
              że dzięki ich interesom rozbudowały się Pabianice. Ale - jego zięc Ender
              podczas wojny dalej prowadził produkcję i był Niemcem. W 1945 co miał zrobić?
              Mimo to przydał by się w Pcach jakiś ślad po zrealizowanych marzeniach w "ziemi
              obiecanej" w której w końcu Pan Krusche spędził całe życie.
            • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 21:06
              Pierwsze kini w Pcach "Luna" powstało przed I Wojną! Założył je kolonizator
              rodem z Holandii. Konia z rzedem ,że ktoś w Pcach wie o tym i potrafi
              powiedzieć gdzie to teraz w mieście jest. Podczas wojny II bojkotowane przez AK
              ( tyko świnie siedzą w kinie). Po wojnie dwa kina "robotnik" i " mazur". Mazur
              zamkniety , gdyż zawala się strop (grozi zawaleniem),zaś z robotnika powstało
              kino " tomi" , bo włścicielem jest p. Tomek. Kiedyś z nim rozmawiałem,żeby
              kino nazwać" bezrobotnik" i dać zniżki dla bezrobotnych, ale nie skumał czaczy.
              • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 21:13
                W Pcach jest cmentarz żydowski. Mieści się prawie naprzeciw Bazyliki Mniejszej
                Sanktuarium Maksymiliana Kolbego, gdzie proboszem jest słynny ks. Olszewski.
                Nikomu nie przeszkadza z idących do Kościóła ,że płot mijanego cmentarza cały
                jest pomalowany sprajem, o treści nie wspomnę (niech by tak cmentach katolicki
                był tak pomalowany..). Przy wejsciu na cmentarz żydowski na furtce mała
                tabliczka w ang. i polskim, gdzie mozna dostac klucze i napis po polsku: "jeśli
                chcecie by szanowano wasze groby za granicą, szanujcie obce u siebie".
                tabliczka jest pogięta tak jakby ktoś próbował ją urwać,czy rozbić kamieniem.
                • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 21:31
                  Odjazdowe były pochody pierwszomajowe w Pcach. Rozpoczynały się koło szk. podst
                  nr 5 , koło SDH były trybuny władzy, kończyły na placu koło kościoła mateusza
                  pod tym betonowym pomnikiem ruchu robotniczego. Lista obecności sprawdzana
                  przez nauczycieli- od tego zależała m.in. ocena ze sprawowania. Rozdawano
                  szturmówki, biało czerwone. Trwało długie przemówienie , a chodziło o to żeby
                  zwiać z tego szybko i miec święto. Na bocznych ulicach milicjanci po trzech po
                  cywilnemu.
                  Ktoś to pamiętac musi. To było w końcu wczoraj.
                  • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 21:35
                    W pabianicach kręcono " Klosa" - jeden odcinek. Grał niemiecki szpital
                    budynek "Mechanika" z kawałkiem ulicy. Dziś też mógły grać bez dodatkowych
                    inscenizacji. Na znacznej części Pabianic wydaje śie ze ciągle kręcą jakiś
                    film.
                    • grover Re: Pabianice moje miasto 03.03.02, 01:40
                      A ja się urodziłem w Pabianicach (bo w Łodzi panowła jakaś choroba), ale, aż
                      wstyd się przyznać nic o nich nie wiem...:( , ale jak poczytałem te posty, to
                      się czuję trochę bardziej spokojny, bo już coś o nich wiem:)
                      Grover
                      • Gość: megace Re: Pabianice moje miasto IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 12:46
                        Sto lat temu Pabianice były miastem blusa . Ktoś pamięta "BlueHaze" , przyjazdy
                        Johna Portera, klub studencki na lutomierskiej?
                        KoncertySkrzeka w Św. Mateuszu?
                        Jak teraz wyglągają muzyczne Pce?

Byłem na 100 leciu Okiestydętejw Dobroniu! I szczęka mi opadła - super poziom.
                        • kropka. Re: Pabianice moje miasto 03.03.02, 21:31
                          Qrcze, Megace, jesteś skarbnicą wiadomości! I czegoś się tak pultał przez
                          miesiąc, zamiast od razu walić o tych Pabianicach! Zmarnowaliśmy tyle czasu bez
                          sensu.
                          pozdrawiam
                          • Gość: megace Do Kropki IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 16:51
                            I też Cięlubię!
              • jasam Re: Pabianice moje miasto 05.03.02, 14:23
                Gość portalu: megace napisał(a):

> Pierwsze kini w Pcach "Luna" powstało przed I Wojną!
                > Mazur zamkniety , gdyż zawala się strop (grozi zawaleniem)

zapraszam na stronę:
                lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/152253.html

I dzięki Megace za tak wiele ciekawych opowieści.
                pozdr.
            • Gość: JA A kto z was spacerował po dachu tego zameczku? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 22:48
              niezła frajda! tam w 39 stał ckm obrony przeciwlotniczej.
              Dla mnie Pabianice to dość spokojne miasto, o zdrowych proporcjach .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka