Dodaj do ulubionych

Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce łod...

22.08.11, 13:37
różnica jest taka że warszawiacy centrum swojego miasta odgruzowali,odbudowali i rozwinęli, a łodzianie zapuścili, zrujnowali i pozamurowywali. po co do tego wracać ?
Obserwuj wątek
    • przezioom Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł 22.08.11, 14:02
      A ja bym chciał mieć mieszkanie w centrum.. wynajmowałem jakiś czas na południe od fabrycznego i bardzo sobie chwaliłem - 20 minut do pieszo do pracy na Rewolucji, 15 minut na Piotrkowską, samochód ani migawka niepotrzebne, a że wszędzie blisko, to w razie czego i taxi tanie.

Teraz dojeżdżam autem z Widzewa, w wakacje jeszcze ujdzie, ale od września prawie godzina dziennie w samochodzie.. No i nie można skoczyć na piwko po pracy :/
      • Gość: Wspólczuję Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.4web.pl 22.08.11, 20:10
        >Teraz dojeżdżam autem z Widzewa, w wakacje jeszcze ujdzie, ale od września prawie godzina >dziennie w samochodzie No i nie można skoczyć na piwko po pracy :/

Wspólczuję, a z Widzewa dojeżdzam do centrum 20 minut TRAMWAJEM czyli najlepszym w Lodzi Srodkiem komunikacji - ale skoro ktoś MUSI samochodem razem z innymi którzy też muszą samochodem...
        • Gość: . Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 21:07
          > a z Widzewa dojeżdzam do centrum 20 minut TRAMWAJEM

Konkretnie to dojeżdżasz z przystanku na Widzewie na przystanek w centrum i nie liczysz także czekania na tramwaj. W przypadku trasy WZ jest to niezwykle istotna różnica, bo brakujące elementy dają jakieś 10-15 minut w plecy.
          • Gość: Wspólczuję Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.4web.pl 22.08.11, 21:32
            i nie
            > liczysz także czekania na tramwaj.

Oczywiście, ze nie liczę czekania na tramwaj, bo wiem wczesniej z internetu, o której przyjedzie. Róznicy nie widzę.
            • Gość: . Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 21:44
              > Oczywiście, ze nie liczę czekania na tramwaj, bo wiem wczesniej z internetu, o
              > której przyjedzie.

Super. To jak z PKSem w podłódzkiej wiosce.

> Róznicy nie widzę.

Jak zaczniesz dojeżdżać tramwajem gdziekolwiek indziej niż do szkoły na z góry ustaloną godzinę, to zobaczysz różnicę.
              • Gość: Wspólczuję Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.4web.pl 22.08.11, 21:55
                >Super. To jak z PKSem w podłódzkiej wiosce.

Nie,w podłódzkiej wiosce każdy musi mieć samochód i jeździć nim gdzie się da - nawet po bułki, zeby móc ponarzekac na korki.

>
                > Jak zaczniesz dojeżdżać tramwajem gdziekolwiek indziej niż do szkoły

Szkołę skończyłem 17 lat temu, różnicy nadal nie widzę
                • Gość: . Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 22:28
                  > Nie,w podłódzkiej wiosce każdy musi mieć samochód i jeździć nim gdzie się da -
                  > nawet po bułki, zeby móc ponarzekac na korki

Nie. W podłódzkiej wiosce każdy ma dom pomalowany na zielono. I tak sobie możemy gadać jak ślepy z głuchym o kolorach.
                  Komunikacja miejska, która wymaga sprawdzania rozkładu i dostosowywania do niego swojego planu dnia, to nie komunikacja miejska, tylko pomoc społeczna dla tych, których nie stać na samochód i którym się nie spieszy. Bo różnica jest tylko taka, ze nie czekasz na tramwaj na przystanku, tylko w domu i jeszcze tracisz czas na sprawdzanie rozkładu. A minuty lecą.

> Szkołę skończyłem 17 lat temu, różnicy nadal nie widzę

Widocznie kiepska szkoła to była, skoro masz problemy z prostymi rachunkami i odnotowaniem faktu, że na przystanek trzeba dojść. W przypadku Widzewa i trasy WZ lokalizacja przystanków i wygoda dojść do nich sprawia, że nie sposób tego zrobić w dwie minuty. No chyba, że ktoś pracuje na straganie z majtkami w przejściu podziemnym przy Centralu, a mieszka w przejściu podziemnym przy rondzie Inwalidów.

Możesz sobie czarować rzeczywistość, tylko co z tego będziesz mieć? Poczujesz się lepiej?
                  • hermina5 Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł 23.08.11, 10:49
                    >Komunikacja miejska, która wymaga sprawdzania rozkładu i dostosowywania do niego >swojego planu dnia, to nie komunikacja miejska, tylko pomoc społeczna dla tych, których nie >stać na samochód

Miałam się nie wtrącać do tej rozmowy, ale ty jesteś jakiś nienormalny...Masz w internecie rozkład jazdy - co 10 minut tramwaj od września do czerwca, w wakacje rzadziej.Jedzie się nim 20 minut, natomiast samochodem sporo dłuzej ze względu na korki i dlatego własnie z Widzewa 100 razy lepiej jedzie się tramwajem niż samochodem. Są ludzie, którzy uwazają, ze muszą swoją tłustą dupę zawiesc wszedzie samochodem i dojscie 5-7 minut od przystanku to dla nich "kawał drogi" i ich sprawa oraz ich zawał - wiec woź sobie tyłek samochodem, ale od innych się odczep...Co za bufon...Zmusza cię ktoś do jazdy tramwajem?
                    • Gość: . Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.11, 16:26
                      > Miałam się nie wtrącać do tej rozmowy, ale ty jesteś jakiś nienormalny

Tak. Jak nie rozumiesz o czym jest dyskusja, to lepiej się wciąć i powiedzieć, że ja jestem nienormalny, tylko Ty wszystko wiesz najlepiej.

Masz w
                      > internecie rozkład jazdy - co 10 minut tramwaj od września do czerwca, w wakac
                      > je rzadziej.Jedzie się nim 20 minut,

Konkretnie to są dwa co 7,5 minuty, a w te wakacje - dwa co 12 minut. Ale to po pierwsze - tylko w godzinach coraz krótszego szczytu, po drugie - w jakiekolwiek inne miejsce niż Central już nie jest tak różowo, a po trzecie - nie o tym mowa. Bo istota problemu tkwi w dojściu na przystanek i od przystanku. Co w przypadku fatalnych przystanków na trasie WZ łącznie zajmuje kilkanaście minut i masz w trakcie dyskusji napisane dlaczego.

> natomiast samochodem sporo dłuzej ze względu na korki

Pewnie ludzie na złość Tobie jeżdżą samochodem, bo przecież tramwajem byliby o wiele szybciej. Miałem swego czasu okazję jeździć samochodem z Olechowa przez Widzew do skrzyżowania marszałków. Na krańcówce na Widzewie wyprzedzałem ósemkę przygotowaną do odjazdu, wysiadałem przy Sarniej i spokojnie wsiadałem w ósemkę jadącą przed tą, którą minąłem. Było to w okolicach 15.00-16.00. Samochód, którym mnie podwożono skręcał sobie w Śmigłego-Rydza na pierwszej lub drugiej zmianie świateł. I szło to tak sprawnie nie dlatego, że tramwaj jest be, tylko dlatego, że w przeciwieństwie do samochodu nie ma co liczyć na zieloną falę, czy jakikolwiek przywilej w ruchu, a na części trasy jego prędkość ogranicza stan torowiska.

> Są ludzie, którzy uwazają, ze muszą swoją tłustą dupę zawiesc wsz
                      > edzie samochodem i dojscie 5-7 minut od przystanku to dla nich "kawał drogi"

To nie jest kawał drogi, tylko szmat czasu, który sprawia, że z Widzewa do Centrum tramwajem wcale nie jedzie się 20 minut, tylko ponad pół godziny. Ale pewnie - też uważam, że na ludzi, którym to przeszkadza należy się obrazić, zamiast spróbować temu zaradzić i uczynić komunikację miejska szybszą, albo dojście - łatwiejsze.

> wiec woź sobie tyłek samochodem,

Bardzo zabawne, że z tego, że rozumiem dlaczego ludzie odchodzą od tramwaju wysnułaś sobie wniosek, że "wożę sobie tyłek samochodem". No ale cóż, pokazałaś, że jesteś o dwie klasy wyżej ode mnie i mogłaś poczuć się lepiej.

> Co za bufon...

A tak, tak.

> Zmusza cię ktoś do jazdy tramwajem?

Nie. Gdyby zmuszał, to by ludzie nie mieli wyjścia i jeździli tramwajem. A że mają wyjście, to wybierają to, co jest dla nich wygodne, a miasto umywa rączki i z jednej bredzi, że nic się z tym nie da zrobić, a z drugiej zachęca kierowców do porzucania tramwaju tnąc rozkłady, utrudniając tramwajom przejazdy przez skrzyżowania i rozbudowując drogi. Zamiatanie sprawy pod dywan i udawanie, ze wszystko jest w należytym porządku, tylko złośliwi ludzie nie chcą korzystać z tramwaju raczej do niczego sensownego nie prowadzi.
                    • Gość: TramwajeCoGodzine& Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 18:22
                      > co 10 minut tramwaj od września do czerwca, w wakacje rzadziej

Potem od wrzesnia do czerwca co 15 minut, w wakacje rzadziej, potem od wrzesnia do czerwca co 20 minut, w wakacje rzadziej, i tak dalej, i tak dalej
                      • Gość: a Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.toya.net.pl 26.08.11, 08:42
                        > Potem od wrzesnia do czerwca co 15 minut, w wakacje rzadziej, potem od wrzesnia
                        > do czerwca co 20 minut, w wakacje rzadziej, i tak dalej, i tak dalej

O właśnie:

forum.gazeta.pl/forum/w,391,128261580,128261580,Po_wakacjach_mniej_tramwajow_na_ulicach_Lodzi.html
              • Gość: ludek Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: 195.117.116.* 27.08.11, 06:48
                Zacznij jezdzic nie tylko do pracy i po kajzerki do marketu, to zauwazysz ile czasu tracisz na dojazdach komunikacja :)
    • Gość: bibi Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: 195.117.116.* 22.08.11, 14:02
      Do tego dochodzą pijaczki i wszelkiej maści menelstwo, które nie płaci a wymaga, z którym policja nie walczy bo po co sobie białe rękawiczki pobrudzić. Dopóki ten margines będzie zasiedlał nierzadko i bardzo ładne mieszkania w kamienicach, to żaden porządny człowiek nie będzie chcial się w centrum zasiedlić. Do tego oczywiscie, to co wspomniał przedmówca, brak remontów kamienic - i tu pytanie do Zdanowskiej gdzie są jej obietnice przedwyborcze??
      • Gość: GOSC Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.11, 14:10
        Ale jak ostatnio powiedzieli że prawdopodobnie trzeba będzie wprowadzić kontenery to się wielkie halo zrobiło jak tak można. I raczej w ciągu 0,5 roku cięzko naprawic zaległości jakie się zrobiły przez co najmniej 8 lat.
      • Gość: . Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 15:37
        > i tu pytanie do Zdanowskiej gdzie są jej obietnice przedwyborcze??

Obietnice nadal aktualne - wciąż wszystko jest obiecane :->
    • Gość: agencja Do centrum? - buhahaha! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.08.11, 14:13
      Punkt pierwszy, bankom nie można wierzyć. Wciskali ludziom Franka jak był po 2 zł, a teraz gdy jest prawie po 4zł to juz kredytu nie chca dac.

Po drugie oferowali kredyty na 120% LTV, gdy wielu zdrowomyslacych ekonomistów przestrzegało ze nieruchomosci są u nas za drogie i nie ma powodów by drożały dalej.

Dziś wiele osób będzie musiało wykupić dodatkowe ubezpieczenie bo ich LTV wynosi już 150-200%....

Z tym powrotem do centrum też się wygłupili, cały świat z europą zachodnią na czele z centrum miast uciekł lub nadal ucieka a oni chcą w Polsce powrotu bogatych do tych slamsów w centrum! Buhahaha, kogoś tam zdrowo musiało słońce przegrzać...

W ciągu najbliższych 10 lat nie ma co liczyć na jakikolwiek ruch powrotny do centrum!
      Za 20 lat to może się zakończy ucieczka, będzie kolejne kilka lat stabilizacji a co potem, tego nikt teraz nie wie.

W każdym razie jako inwestycja w życiu nikomu nie polece kupna mieszkania w centrum. Po pierwsze hałas, menele pod oknem, obszczane bramy, pełno złodzei i młodocianych bandytów. Wieczorem lepiej nie wychodzić. Autem ciężko wjechać i zaparkować, do tego kradną lusterka i rysują lakier.

Brak terenów zielonych, piaskownic, nie ma gdzie biegać ani jezdzic na rowerze. a spacer po okolicy sobie daruje.
      • Gość: . Re: Do centrum? - buhahaha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 15:42
        > cały świat z europą zachodnią na czele z centrum miast uciekł lub nadal ucieka

Moskwa to nie jest Europa zachodnia. A "cały świat", to nie są środkowe i południowo-wschodnie stany. Jak Europa Zachodnia uciekła z centrów miast to ja jestem Tutanchamon.

> W ciągu najbliższych 10 lat nie ma co liczyć na jakikolwiek ruch powrotny do centrum!

Z takimi durnymi władzami miasta jak obecne, to niestety nie ma co.

> Autem ciężko wjechać i zaparkować,

Jak będzie trzeba dojechać samochodem z pipidówy do centrum do pracy to z pewnością będzie łatwiej wjechać i zaparkować.

> do tego kradną lusterka i rysują lakier.

A podobno nawet pobito Murzyna.
    • Gość: taki Moja subiektywna opinia IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 14:36
      Mieszkania w centrum są super - ale tylko wtedy gdy:

- mamy ładne centrum = wyremontowane kamienice
      - jest schludnie i czysto
      - nie ma problemu menelstwa, żulerni itp.
      - centrum jest na tyle zakorkowane, niedostępne, że dojazd z peryferiów zajmuje zbyt dużo czasu

Niestety Łódź nie spełnia żadnego z tych warunków. Nie widzę powodu żeby rezygnować z mieszkania w spokojnej, zielonej, nie zatłoczonej okolicy, na peryferiach - gdzie jest potrzebne wszystko co do życia potrzebne - żłobki, przedszkola, szkoły, sklepy, parki itp., a sam dojazd do pracy do centrum zabiera nie więcej jak 20 minut.

Dopóki nie zostaną spełnione ww. warunki nikt nie będzie chciał mieszkać w łódzkim centrum - i tym właśnie powinni się zająć władze Łodzi w pierwszej kolejności.
      • Gość: tom Re: Moja subiektywna opinia IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 14:54
        Z tym 20 min. do centrum to naciągana wersja,mam znajomych na janowie i wiem ile jeżdzą w okolice manufaktury,sam też jeżdze po łodzi i wiem ile zabiera podróż
        • Gość: ememel Re: Moja subiektywna opinia IP: 212.191.132.* 22.08.11, 15:28
          Z Tuwima przy Sienkiewicza podróż do Justynowa 17 km (czyli jeszcze dalej niż na Widzew) zajmuje mi po godzinie 16 40-45 minut.
          • Gość: tom Re: Moja subiektywna opinia IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 17:09
            masz szczęście że masz pod nosem wylotówke mickiewicza/piłsudskiego ,bo jak będziesz miał prace przy pl.wolności to masz jak w banku +15 min,a jak ci auto nawali to latem masz piękną wycieczke piechurze
            • Gość: Praca to nie wszys Re: Moja subiektywna opinia IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 18:38
              w okolicy Placu Wolnosci nie liczac Manufaktury to pracy nie ma prawie wogóle... najwiecej pracy dla wyksztalconej kadry znajduje wzdłuż WZ i bardziej na południe, gdzie dojazd autem z odległego Widzewa, bliskiej Retkinii, odległego Rzgowa, Pabianic, Konstatynowa nie jest wielkim problemem.

40min z Tuwima do Justynowa? To chyba 15min spedzasz na odszukania auta a potem 10min na przejezdzie kolejowym jak jest szlaban zamkniety. Tak się składa, że WZ jezdze codziennie i dojazd z Olechowa pod Central zajmuje mi o godz. 16 góra 15-20min. Podobnie w drugą stronę, nawet zwykle szybciej. z Olechowa na Brukową jadę 40min nie więcej. A to jest przejazd przez całą Łódź. Nawet nie chcę myśleć ile taka podróż trwa MPK...

Poza tym nie wiem co myśleć o osobach którą wolą mieszkać w slamsach tylko dlatego że mają (tak im się wydaje) bliżej do pracy o pare minut...

Mieszkańcy centrum Warszawy pokupywali działki 20-30km od centrum Warszawy zyskując na tym wiele, bo 1000m działka kosztowała ich tyle co 1 mały pokój w centrum Warszawy a 200m2 dom zbudowali za pozostałą część z 50m klitki w centrum i jeszcze na dobre auto starczyło.
              • leninzsrr Re: Moja subiektywna opinia 22.08.11, 20:40
                Gość portalu: Praca to nie wszys napisał(a):

> w okolicy Placu Wolnosci nie liczac Manufaktury to pracy nie ma prawie wogóle..
                > . najwiecej pracy dla wyksztalconej kadry znajduje wzdłuż WZ i bardziej na połu
                > dnie, gdzie dojazd autem z odległego Widzewa, bliskiej Retkinii, odległego Rzgo
                > wa, Pabianic, Konstatynowa nie jest wielkim problemem.
                >
                > 40min z Tuwima do Justynowa? To chyba 15min spedzasz na odszukania auta a potem
                > 10min na przejezdzie kolejowym jak jest szlaban zamkniety. Tak się składa, że
                > WZ jezdze codziennie i dojazd z Olechowa pod Central zajmuje mi o godz. 16 góra
                > 15-20min. Podobnie w drugą stronę, nawet zwykle szybciej. z Olechowa na Brukow
                > ą jadę 40min nie więcej. A to jest przejazd przez całą Łódź. Nawet nie chcę myś
                > leć ile taka podróż trwa MPK...
                >
                > Poza tym nie wiem co myśleć o osobach którą wolą mieszkać w slamsach tylko dlat
                > ego że mają (tak im się wydaje) bliżej do pracy o pare minut...
                >
                Mylisz sie w tych okolicach sa nowe spore inwestycje na ul Szterlinga spore biura Leginow i okolice
                • Gość: Fan kropka Re: Moja subiektywna opinia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.11, 15:53
                  Gdzie Sterlinga a gdzie Plac Wolności?

Do Sterlinga masz szybki dojazd z okolic Kopcinskiego, czyli z całej wschodniej i pólnocnej czesci Łodzi.
              • Gość: . Re: Moja subiektywna opinia IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 21:09
                Tak się składa, że
                > WZ jezdze codziennie i dojazd z Olechowa pod Central zajmuje mi o godz. 16 góra
                > 15-20min.

Tak, jasne. 5 minut. Z resztą na Tuwima dużo trudniej dostać się niż pod Central, a Justynów jest ze dwa razy dalej niż Olechów.
                • Gość: Fan kropka Re: Moja subiektywna opinia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.11, 15:52
                  bzdura za bzdura.
                  Do Tuwima ciezko sie dostac?

buhahaha.

jedziesz z Pilsudskiego za Lukoilem w prawo i pod wiaduktem na Kopcinskiego
                  albo skrecasz w jedna z ulic z Kopcinskiego
                  albo skrecasz w Kilinskiego czy Sienkiewicza.

Wszystko zlezy w ktore dokladnie miejsce.

akurat tak sie sklada ze miałem rodzinke w tamej okolicy ale własnie uciekaja na peryferia :))))
                  • Gość: . Re: Moja subiektywna opinia IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.11, 16:32
                    > Do Tuwima ciezko sie dostac?
                    >
                    > buhahaha.
                    >
                    > jedziesz z Pilsudskiego za Lukoilem w prawo i pod wiaduktem na Kopcinskiego

i stoisz przez 15 minut w korku od Dowborczyków do Kościuszki
        • Gość: e Re: Moja subiektywna opinia IP: 46.166.128.* 22.08.11, 15:40
          Z Radogoszcza prawie na Widzew, po drodze zawożę żonę do centrum, codziennie rano jakieś 30-40minut.
          • Gość: niii Re: Moja subiektywna opinia IP: 195.117.116.* 22.08.11, 18:18
            Z centrum do nowosolnej po godz. 15.00 jest to cala godzina, glownie przez korki kolo M1.
            • Gość: z Olechowa Re: Moja subiektywna opinia IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 18:44
              to pojedz do Rokicinskiej co zajmie Ci 5 min i po kolejnych 10 będziesz pod centralem. Jeśli na WZ zrobią tunel który planują i rozwiążą sprawę skrzyżowania Marszałków to będzie jeszcze lepiej.
              • Gość: . Re: Moja subiektywna opinia IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 21:10
                > to pojedz do Rokicinskiej co zajmie Ci 5 min i po kolejnych 10 będziesz pod cen
                > tralem.

Pewnie. 3 minuty wystarczą.

Jeśli na WZ zrobią tunel który planują i rozwiążą sprawę skrzyżowania M
                > arszałków to będzie jeszcze lepiej.

Oczywiście. Stanie w korku w tunelu jest dużo przyjemniejsze niż stanie w korku na powierzchni.
        • Gość: gość Re: Moja subiektywna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 22:43
          20min do centrum spokojnie wystarczy. Pojedź z Ksawerowa >>> Pabianicka >>> Jana Pawła/Włókniarzy i Mickiewicza bez rajdów w 20min wystarczy. I tyle w tym temacie
      • Gość: . Re: Moja subiektywna opinia IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 15:47
        > na peryferiach - gdzie jest potrzebne wszystko co do życia potrzebne - żłobki, przedszkola,
        > szkoły, sklepy, parki itp.,

Jeśli żłobek, przedszkole i sklep to wszystko czego potrzeba łodzianom do życia, to to dopiero jest obraz totalnego upadku miasta. Niezależnie jednak od tego w większości pipidów nawet tych rzeczy nie ma.

> a sam dojazd do pracy do centrum zabiera nie więcej jak 20 minut.

A niby skąd dojazd do centrum nie zabiera więcej niż 20 minut?

> Dopóki nie zostaną spełnione ww. warunki nikt nie będzie chciał mieszkać w łódz
        > kim centrum - i tym właśnie powinni się zająć władze Łodzi w pierwszej kolejnoś
        > ci.

A tu pełna zgoda. Ale władze tego nie chcą robić, bo to wymaga wysiłku. A zamiast się męczyć to lepiej pier­dzieć w stołki i pobredzać coś o złej Warszawie i o tym, że zbudują autostrady, to będziemy mieć raj na ziemi.
      • Gość: nett1980 Re: Moja subiektywna opinia IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 23:08
        > Dopóki nie zostaną spełnione ww. warunki nikt nie będzie chciał mieszkać w łódz
        > kim centrum - i tym właśnie powinni się zająć władze Łodzi w pierwszej kolejnoś
        > ci.

Pachnie to snobizmem jakims chorym. Ja chcialam mieszkac w centrum, kupilismy duze, wysokie mieszkanie, latem jest chlodne, zima cieple. Mam blisko do kina, muzeum. Sasiadami sa w wiekszosc ludzie porzadni, spiewak operowy, ludzie majacy wlasne firmy, czy z branzy reklamowej, troche emerytow. Owszem mamy tez z dwa mieszkania, w ktorych niezbyt dobrze sie dzieje. Remonty sie zaczely, jak wzielismy sprawy w swoje rece i pozbylismy sie administracji panstwowej. Wlasnie trwaja wlk remonty na podworku, lada chwila wchodza do klatek i bedzie ladnie i czysto. Wazne tez jest, ze nie mam chorych kredytow we frankach do konca zycia...
        • Gość: . Re: Moja subiektywna opinia IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.11, 16:35
          Remonty sie zaczely, jak wz
          > ielismy sprawy w swoje rece i pozbylismy sie administracji panstwowej. Wlasnie
          > trwaja wlk remonty na podworku, lada chwila wchodza do klatek i bedzie ladnie i
          > czysto.

Niemożliwe. Pani Zdanowska powiedzieli na debacie, że największy problem ze zrujnowanymi kamienicami to problem ich prywatnej własności i że niedługo kamienice miejskie będą perłami w morzu prywatnych ruin :->

> Wazne tez jest, ze nie mam chorych kredytow we frankach do konca zycia

Nie no, nie mieszajmy dwóch systemów walutowych. To, że komuś brakuje elementarnej wiedzy ekonomicznej i dał się nabrać na kredyty w obcej walucie, to już jest zwyczajna głupota, a nie kwestia tego, czy mieszkanie jest w centrum czy na przedmieściach.
          • Gość: nett1980 Re: Moja subiektywna opinia IP: *.toya.net.pl 23.08.11, 22:05
            > Niemożliwe. Pani Zdanowska powiedzieli na debacie, że największy problem ze zru
            > jnowanymi kamienicami to problem ich prywatnej własności i że niedługo kamienic
            > e miejskie będą perłami w morzu prywatnych ruin :->

Moze pani prezydent za malo interesuje sie tymi kamienicami i nie ma "orientu w temacie"? Moze ma na mysli kamienice slup-ogloszeniowy na Kosciuszki przy Mickiewicza i ta miara inne mierzy? Calkowicie prywatne kamienice, te ktore znam, sukcesywnie sa remontowane. Najgorzej z tymi, gdzie w jakiejs czesci odnalezli sie dawni wlasciciele, a jakas czescia zarzadza miasto.
            >
            >Nie no, nie mieszajmy dwóch systemów walutowych. To, że komuś brakuje elementar
            > nej wiedzy ekonomicznej i dał się nabrać na kredyty w obcej walucie, to już jes
            > t zwyczajna głupota, a nie kwestia tego, czy mieszkanie jest w centrum czy na p
            > rzedmieściach.

Cena tez jest wazna, mieszkanie do remontu w kamienicy mozna kupic juz od 2 tys za m2. Byle klita w bloku jest drozsza i pociaga za soba wyzszy kredyt, niech bedzie, czy to w zlotowkach, euro czy frankach.
            • Gość: . Re: Moja subiektywna opinia IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.11, 23:54
              > Calkowicie prywatne kamienice, te ktore znam, sukcesywnie sa remontowane.

Niemożliwe. Pani prezydent powiedzieli, że jest inaczej a jeśli ktoś ma zdanie odmienne, to znaczy, że się nie zna, albo dokonuje politycznego ataku wymierzonego w pomysłowość pani prezydent posuwając się do nieupoważnionej krytyki po to by zaistnieć. :->
    • przygoda Mieszkanie w centrum to super sprawa 22.08.11, 14:53
      Wszędzie blisko, auto w zasadzie niepotrzebne, dobra komunikacja z wszystkimi częściami miasta a i powrót w nocy nie jest problemem bo wszystkie nocne zjeżdżają na Kościuszki.
      Teraz mieszkam w Aleksandrowie i mam poważny problem jak chce się gdzieś wybrać, auto wyklucza nawet piwko a autobusem to godzina jazdy plus czekanie na niego!
      • Gość: do przygody Re: Mieszkanie w centrum to super sprawa IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 18:42
        podobnie jak z Widzewa Wschodu, Retkini czy Teofilowa. Też masz wszędzie autobusy czy tramwaje, nocne. Blisko tereny zielone że można z dzieckiem czy psem wyjść na spacer. Kawałek lasu że ludzie starsi mogą na grzyby skoczyć bez wyjeżdżania do puszczy noteckiej. Pijaczki nie stoją pod bramami, na Olechowie to nawet żadnego nocnego sklepu z alkoholem nie ma bo mieszkancy nie chcieli i mają wieczny spokój - zupełnie przeciwnie do centrum, gdzie alkohol sprzedają co 100m i chmary podpitych młodocianych bandytów szukają tylko zaczepki.
        • Gość: . Re: Mieszkanie w centrum to super sprawa IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 21:13
          Buahaha. Olechów i pozostałe blokowiska jako ostoja spokoju, to żeś doyebał. Jak ktoś całe życie mieszkał w Szadku, to może Ci uwierzy :-)

> mieszkancy nie chcieli i mają wieczny spokój

No tak. Jak ich kibole zatłuką, to mają wtedy wieczny spokój :->
          • Gość: . Re: Mieszkanie w centrum to super sprawa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.11, 15:48
            przeciwnie, 15 lat w ścisłym centrum Łodzi.

Olechów przy tym to prawie ideał.
    • Gość: kowal Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.11, 15:19
      To akurat nie najlepsze porównanie, bo pracownicy Łodzi po wojnie mieli z pensji pobierany specjalny podatek na odbudowę stolicy, więc Warszawa nie powstała li tylko rękoma mieszkańców stolicy. A problem taki, że jeżeli miasto straciło swoje funkcje, dla których powstało, a pomysłu na nowe nie ma, to tak to wygląda.
    • Gość: kalambur Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce łod... IP: *.teosat.pl 22.08.11, 19:36
      a ja tam chwalę sobie Teofilów, tanio, dojazd do Centrum i autem i MPK dobry, dookola zielono, dobra infrastruktura, wszystko jest na miejscu na wyciągnięcie ręki lub nogi;)
    • Gość: lodz A ja chale sobie mieszkanie przy centrum IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 20:11
      Blisko 2 parki Żródliska I iII, i 15 min samochodem do Łagiewnik prościutko Strykowską lub 10 do parku Helenow/ocalalych i na lotnisko Lublinek. Do pracy na pieszo 15 min zona 10min. Z knajpy lub imprezy taksowka 12 pln max.
      • Gość: Fan kropka Re: A ja chale sobie mieszkanie przy centrum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.11, 15:55
        samochodem...., tylko gdzie go w centrum zaparkować?

to jest zabawne ze argumentem na mieszkanie w centrum jest to ze mozna w 15min dojechac na peryferia a jak ktos pisze ze z peryferiów jedzie autem w 15-20min to juz ze to nie mozliwe!

buhahaha
    • Gość: umcabumca Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.4web.pl 22.08.11, 20:21
      Litości, może w centrum Wrocławia to się chce mieć mieszkanie, ale w centrum Lodzi? Przecież to jest najgorsza lokalizacja ! Drzewo i kawałek trawy na wagę zlota, pełno meneli oraz t epych dresów ich kobiet posługujących się językiem ku.rw.opolskopodobnym, zasikane bramy wręcz cuchnące na 2 metry, a obok ludzie w ogródku, którym ten syf nie przeszkadza, rumowiska cuchnące stęchlizną w bramach i nawierzchnia ulicy jak jedno wielkie gó... mimo jakichś maszyn za grubą kasę...Jak człowiek popatrzy jak wygląda skrzyzowanie Narutowicza/Piotrkowska to się na mdłosci zbiera - ponoć centrum dużego miasta... Akurat w Łodzi najgorsze co mozna zrobić, to zamieszkać w centrum...
      • Gość: dżagon Re: Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce ł IP: *.toya.net.pl 22.08.11, 21:28
        Gość portalu: umcabumca napisał(a):

> Litości, może w centrum Wrocławia to się chce mieć mieszkanie, ale w centrum Lo
        > dzi? Przecież to jest najgorsza lokalizacja ! Drzewo i kawałek trawy na wagę zl
        > ota, pełno meneli oraz t epych dresów ich kobiet posługujących się językiem ku
        > .rw.opolskopodobnym, zasikane bramy wręcz cuchnące na 2 metry, a obok ludzie w
        > ogródku, którym ten syf nie przeszkadza, rumowiska cuchnące stęchlizną w bramac
        > h i nawierzchnia ulicy jak jedno wielkie gó... mimo jakichś maszyn za grubą kas
        > ę...Jak człowiek popatrzy jak wygląda skrzyzowanie Narutowicza/Piotrkowska to
        > się na mdłosci zbiera - ponoć centrum dużego miasta... Akurat w Łodzi najgorsze
        > co mozna zrobić, to zamieszkać w centrum...

kuuuuuur­waaaaaaaaa!!!!!
    • Gość: qwwq andrzejow jest spoko:) IP: *.belchatow.vectranet.pl 22.08.11, 22:34
      dojazd bardzo dobry, mysle ze nawet lepszy niz z olechowa. pkp mam pod nosem i na fabrycznym jestem w 10min. nie ma meneli, spokoj, troche wioska ale to na plus. piexxrdole 50m2 z balkonem na Dąbrowie czy teofilowie!!
      • Gość: magik Re: andrzejow jest spoko:) IP: *.retsat1.com.pl 22.08.11, 23:16
        > pkp mam pod nosem i na fabrycznym jestem w 10min.

Dobra, dobra, ale tylko do 15 października br.
        Zerknij sobie w rozkład jazdy PKP na kursy od 16.X.
        TLK przez Widzew pojedzie na kaliski, a Przewozy Regionalne - z których zapewne korzystasz - zakończą kurs na Widzewie.

I masz spoko, spoko, palec, pięta...
    • Gość: marek Mieszkanie na Górnej z balkonem - tego chce łod... IP: *.dynamic.mm.pl 22.08.11, 23:27
      Daj Boże żeby nastapił powrót do centrum. myslę, że buyłoby wielu chetnych pod warunkiem, że będzie schludnie, czysto, bezpiecznie, bez żuli. Ponadto jeśli ograniczy sie ruch samochodowy, pomysli o zieleni. Wtedy do centrum będa ściagać ludzie. To najwazniejsze wyzwanie dla Łodzi i kazda wladza powinna traktowac to jako priorytet.
    • histeryx łyk realizmu 23.08.11, 23:49
      wiadomosci.onet.pl/regionalne/lodz/dramatyczne-wiesci-dla-mieszkancow-lodzi,1,4828364,region-wiadomosc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka