Dodaj do ulubionych

Port Lotniczy im. J. Tuwima

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:13
Przed chwilą Radio Łódź podało, że radni SLD złożyli propozycję zmiany nazwy
Lublinka na Port Lotniczy im. J. Tuwima. Nie wydaje mi się to dobrą
propozycją. Tuwim nie jest postacią znaną na świecie. Przylatujący
obcokrajowcy będą się dziwić - któż to. Może raczej należało by, jeśli wogóle
analizować taką zmianę, pomysleć o Rubinsteinie?
Obserwuj wątek
    • flying_lodz Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima 21.05.04, 14:37
      Tuwim lepszy
      Taka Prawda Taka Prawda
      • Gość: Stefan Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: 193.111.166.* 21.05.04, 14:55
        Nazwy już są, teraz tylko pozostaje wybudować port lotniczy
        • Gość: michał_k Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 15:32
          w naszym kraju zawsze nazwy były najwazniejsze - jest nawet Agencja Budowy i
          Ekspoatacji Dróg Krajowych i Autostrad. Co prawda nie udało im się zbudować
          wiecej niż 10 km autostrady, ale ładnie brzmi. A swoją drogą autostrada to też
          droga krajowa, więc może rozszerzyc nazwę Dróg Krajowych, Autostrad, Dróg
          ekspresowych, dwujezdniowych i jednojezdniowych.
    • Gość: Pitum Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 21.05.04, 15:45
      Tuwim spoko,
      tylko moze zanim bedzie Tuwima, to moze niech cos wiecej laduje na tym lotnisku
      co, mysle,ze sam Tuwim nie bylby sachwycony jak by 2 samoloty ka krzyz ladowaly
      na jego lotnisku
    • Gość: flip Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: *.p.lodz.pl 21.05.04, 20:09
      totalna bzdura.
      • Gość: spott Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 21.05.04, 22:09
        No wlasnie ostatnio tez myslalem nad nazwa dla Lublinka ale nic mi nie przyszlo
        konkretnego do glowy. Moze Zwirki i Wigury ale oni nie znani sa na Swiecie. Nie
        wiem moze jakies propozycje.
        • Gość: FL Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 23:08
          a może Reymont?
          • Gość: włodzimerz pietrzy Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 00:51
            kobro, jest w każdej encyklopedi sztuki i nie tylko sztuki. Łódź dość słabo oniej pamięta - nie
            ma nawet ulicy, a jest rozpoznawalna dzięki swej twórczości na całym świecie. Nazwisko
            możliwe do wymówienia przez każdego cudzoziemca - swego czasu dzięki zastosowaniu
            takiego kryterium powstała nazwa Kodak
          • Gość: frt Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: 217.153.156.* 22.05.04, 07:02
            Polanski (mimo ze jeszcze zyje), Urban Jerzy (to by bylo cos gwarantowana
            reklama na caaaaalutenki kraj - puszcze ten pomysl do dzialu marketingu),
            Tuwim jest OK ale mnie osobiscie najbardziej sie podoba Otto Lillenthala a to z
            racji tego ze duza wiekszosc operacji jest tu wykonywana na szybowcach ;-))).
            Majkel jest biegly w hitorii lotnictwa wiec niech sie wypowie.

Pozdrawiam\
            kd
            • makur Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima 23.05.04, 08:22
              Gość portalu: frt napisał(a):

> Tuwim jest OK ale mnie osobiscie najbardziej sie podoba Otto Lillenthala a to
              >

Imię Otto Lilienthala nosi już Berlin-Tegel :-P
              • Gość: frt Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: 217.153.156.* 25.05.04, 06:20
                A co ma za przeproszeniem piernik do wiatraka.

a
                • makur A nic... 25.05.04, 09:42
                  Gość portalu: frt napisał(a):

> A co ma za przeproszeniem piernik do wiatraka.
                  >
                  > a
                  A bo to musi coś mieć?... ;) Tak sobie w próżnię rzuciłem uwagę...
    • krzykowal Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima 22.05.04, 15:27
      Też o tym myślałem oglądając relację z Gdańska ostatnio.
      Nie znam się na historii Łodzi zbyt dobrze - moje pomysły kręciły się wokół:
      - J. Piłsudski - znany bardzo, nie żyje :), postać wielkiego kalibru
      - P. Pustelnik - bardzo znany, pozytywna postać, bardzo zaangażowany w Łódź,
      choć nie wiem czy to dobry kandydat
      - Tuwim - dla mnie ok, jak najbardziej
      - jakiś Poznanie, Rubinstein, Scheibler itp - hubar i inni lepiej się znają na
      tych nazwiskach ode mnie ;) chodzi mi o znanych łódzkich przemysłowców
      - może jakiś aktork, aktorka, reżyser? Ktoś tu pisał o Polańskim - dobry typ.
      Może jest jakiś bardzo znany aktor, może być zmarły :)))

A czy to musi być Łodzianin? Niekoniecznie. A bo to Papież jest z Krakowa? A
      Chopin z Warszawy? Może dobrze by było pójść w znane hitstoryczne nazwiska - my
      Polacy zwłaszcza lubujemy się w trendzie martyrologicznym ;) Dlatego podoba mi
      się Piłsudski, ale też może jakiś Mickiewicz, Niemien itp itd.
      Ale Tuwim jest naprawdę ok. Bo dziś nazywać lotnisko w Łodzi imieniem
      Piłsudskiego to byłby niestety obciach. A Tuwim jako nasz człowiek nie budziłby
      w tej chwili raczej większych oporów u nikogo.

pzdr
      Krzysiek
    • makur Dokładnie! :-) 22.05.04, 23:28
      Gość portalu: michał_k napisał(a):

> Przed chwilą Radio Łódź podało, że radni SLD złożyli propozycję zmiany nazwy
      > Lublinka na Port Lotniczy im. J. Tuwima. Nie wydaje mi się to dobrą
      > propozycją. Tuwim nie jest postacią znaną na świecie. Przylatujący
      > obcokrajowcy będą się dziwić - któż to. Może raczej należało by, jeśli wogóle
      > analizować taką zmianę, pomysleć o Rubinsteinie?

ARTUR RUBINSTEIN INTERNATIONAL. nawet nieźle brzmi... ;)
    • Gość: Albert Inny pomysł IP: *.toya.net.pl 22.05.04, 23:41
      Ja uważam, że najlepszą nazwą dla Lublinka byłby port im. Jana Pawła II (choć
      lotnisko w Krakówku nosi takie imię), więc może zaproponuję Maksymiliana
      Kolbego (pochodzi z woj. łódzkiego). Nie wynika to broń może z żadnych przyczyn
      ideologicznych czy pobudek religijnych, lecz ze względów taktycznych (czytaj:
      czystego wyrachowania). Po prostu taki patron w Polsce wszędzie otwiera drzwi.
      No bo kto w naszym kraju odważy się wystąpić przeciwko takim autorytetom?
      Przykład: być może okolicznym mieszkańcom nie będzie się podobało w przyszłym
      roku wydłużenie pasa z 2100 m do 2500 m., ale argument, że występują przeciwko
      instytucji noszącej takie czcigodne imię może trochę ich ostudzić... Taki
      patron to najlepsza gwarancja dla rozwoju Lublinka, a to przede wszystkim nam
      chodzi. Cel uświęca środki...
      • krzykowal Re: Inny pomysł 23.05.04, 12:15
        Tak, Kolbe jest z tej ligi, która jest nam wlasnie potrzebna. Dobre nazwisko.

pzdr
        Krzysiek
        • Gość: Albert Maksymilian Kolbe IP: *.toya.net.pl 23.05.04, 14:23
          Wreszcie ktoś potraktował moją propozycję poważnie, bo naprawdę na to
          zasługuje. A tak w ogóle to nadawanie temu czemuś w chwili obecnej
          jakiegokolwiek imienia to absolutna kpina! Rozumiem taki krok po wydłużeniu
          pasa i budowie fajnego terminalu! Ale jak ktoś ten temat wyciągnął, to zaraz
          zacznie się burzliwa dyskusja w mediach i pewnie jakieś imię naszemu Lublinkowi
          już teraz nadadzą. A ponieważ uważam, że nazwy są nieistotne, ale najlepiej aby
          czemuś służyły, stąd pomysł Maksymiliana Kolbego. Uważam, że taki patron się
          naszemu lotnisku po prostu przyda. W naszym zaściankowym kraju nikt nie odważy
          się stać na przeszkodzie upamiętnieniu świętego poprzez budowę
          supernowoczesnego portu lotniczego. Taki patron będzie stymulował działania
          władz naszego pięknego miasta w kierunku rozbudowy lotniska, nie tylko w tym,
          ale w następnych latach. W razie jakiś protestów w przyszłości, będziemy mogli
          poprosić o pomoc proboszczów okolicznych parafii. Jest też jeden walor nie bez
          znaczenia: brak trudności w wymowie dla cudzoziemców - LODZ MAXIMILIAN KOLBE
          INTERNATIONAL.
          • Gość: flip Re: Maksymilian Kolbe IP: *.p.lodz.pl 23.05.04, 14:59
            Jaki ten Albert cwany :-)
          • krzykowal Re: Maksymilian Kolbe 23.05.04, 15:57
            O ile mnie pamiec nie myli ojciec Kolbe jest Swietym. Nie wiem czy to nie
            utrudni troche sprawy.
            Nadal to widze tak, ze najlepsze nazwiska to Pilsudski, Kolbe i Tuwim.

pzdr
            Krzysiek

ps. Zeby nie bylo, ze tylko cynizm przez nas przemawia. Nadanie imienia
            lotniska np imienieniem o. Kolbego to takze rozpropagowanie jego osoby i
            wartosci, ktore niosl. I to sie moze kosciolowi spodobac. A wartosci niosl
            takie, ze mozemy czuc sie kanaliami moralnymi przy nim. Zainteresowanym polecam
            film o nim lub cos poczytac :) Zwlaszcza wszystkim dresom i innym
            przemadrzalcom, ktorym sie wydaje, ze sa tacy twardziele...
            • Gość: Albert Re: Maksymilian Kolbe IP: *.toya.net.pl 23.05.04, 16:15
              Ja cenię tę postać. A święty jak najbardziej może być patronem. Trzeba tylko
              wystąpić o zgodę do odpowiednich struktur kościelnych. Z uzyskaniem jej zwykle
              nie ma problemu. Nazwa lotniska więc moż brzmieć:
              LODZ ST MAXIMILIAN INTERNATIONAL
            • makur Re: Maksymilian Kolbe 24.05.04, 09:13
              krzykowal napisał:

>
              > Nadanie imienia
              > lotniska np imienieniem o. Kolbego to takze rozpropagowanie jego osoby i
              > wartosci, ktore niosl. I to sie moze kosciolowi spodobac. A wartosci niosl
              > takie, ze mozemy czuc sie kanaliami moralnymi przy nim. Zainteresowanym
              polecam
              >
              > film o nim lub cos poczytac :)

Tak, ja proponuję sobie poczytać co dzisiejszy święty wypisywał przed wojną
              w "Rycerzu Niepokalanej" - czy jak tam się to fanatyczne antysemickie pisemko
              nazywało....Rzeczywiście wzór do naśladowania nie ma co, zwłaszcza w kontekście
              rocznicy likwidacji getta..........

pzdr. Marcin
              • makur Re: Maksymilian Kolbe 24.05.04, 10:08
                makur napisał:

> Tak, ja proponuję sobie poczytać co dzisiejszy święty wypisywał przed wojną
                > w "Rycerzu Niepokalanej" - czy jak tam się to fanatyczne antysemickie pisemko
                > nazywało....Rzeczywiście wzór do naśladowania nie ma co, zwłaszcza w
                kontekście
                >
                > rocznicy likwidacji getta..........

O, na przykład tutaj:
                www.racjonalista.pl/kk.php/s,1815
                • krzykowal No i?... 24.05.04, 11:45
                  Bo nie rozumiem. Jeśli chcesz ze mną dyskutować w ten sposób, że nie można
                  powiedzieć "żydki" to nie za bardzo trafiłeś na odpowiedniego dyskutanta. Ja
                  znam sporo osób, których nie trawię - a mimo to do gazu ich nie wsadzam.
                  Wytrych pod tytułem "antysemityzm" lepiej sobie daruj - no chyba, że wśród
                  innych znajdziesz poklask tutaj.

pzdr
                  Krzysiek

PS. Natomiast inna sprawa - niestety - jest polityczna. Jeśli rzeczywiście
                  społeczność żydowska do DZIŚ go nie lubi i go dobrze kojarzy to niestety
                  nazwanie lotniska jego imieniem nie będzie najlepszym pomysłem. Chcemy, nie
                  chcemy, Żydzi mają w Polsce za silne wpływy by ich ignorować - niestety.
                  • makur Re: No i?... 25.05.04, 09:52
                    krzykowal napisał:

> Jeśli chcesz ze mną dyskutować w ten sposób, że nie można
                    > powiedzieć "żydki" to nie za bardzo trafiłeś na odpowiedniego dyskutanta.

Czy będziemy dyskutować czy nie, to uważam, że nie można mówić "żydki",
                    podobnie jak nie mozna mówić "pejsy", "czarnuchy" czy "pedały". Takie
                    określenia niosą ze soba lekceważący stosunek do danej osoby czy grupy. I
                    właśnie po to wymyślono polityczną poprawność: żeby nie mówic o kimś
                    lekceważąco ot, tak, z przyzwyczajenia.
                    A wracając do o. Kolbego, to wydaje mi się , że nie chodziło mu tylko o
                    lekceważenie.............

> Wytrych pod tytułem "antysemityzm" lepiej sobie daruj - no chyba, że wśród
                    > innych znajdziesz poklask tutaj.

A dlaczego mam sobie darować? Czy według Ciebie jest to zarzut nie wart uwagi i
                    poważnego potraktowania?

>
                    > PS. Natomiast inna sprawa - niestety - jest polityczna. Jeśli rzeczywiście
                    > społeczność żydowska do DZIŚ go nie lubi i go dobrze kojarzy to niestety
                    > nazwanie lotniska jego imieniem nie będzie najlepszym pomysłem. Chcemy, nie
                    > chcemy, Żydzi mają w Polsce za silne wpływy by ich ignorować - niestety.

A ja uparcie swoje ;) Nazwanie lotniska imieniem o. Kolbego jest ZŁYM pomysłem
                    OBIEKTYWNIE, a nie dlatego, że żydzi go nie lubią. Oczywiście: mozna jakiejś
                    grupy etnicznej nie darzyć sympatią, można wyznawać katolicyzm w wersji
                    odpustowo-średniowiecznej, ale przestańcie stawiać takie osoby za jakiś wzór
                    warty propagowania. Napisałem wcześniej, że patron powinien być raczej
                    NIEKONTROWERSYJNY politycznie i tego się proponuję trzymać.
                    pzdr i miłego dnia
                    Marcin (AKA makur OR beers ;-))
                    • krzykowal Re: No i?... 25.05.04, 13:39
                      > właśnie po to wymyślono polityczną poprawność: żeby nie mówic o kimś
                      > lekceważąco ot, tak, z przyzwyczajenia.

No tak, ale ja jestem przeciw politycznej poprawności więc już rozumiem skąd
                      konflikt poglądów :)))

> A dlaczego mam sobie darować? Czy według Ciebie jest to zarzut nie wart uwagi
                      i poważnego potraktowania?

Nie. Bo dla mnie nazywanie kogoś "żydkiem" nie oznacza, że ktoś jest złym
                      człowiekiem i tyle. Ja znam trochę osób, które gorzej nazywam ;)))
                      To, że pan np Lep... jest kretynem, wsiokiem itp nie znaczy, że nienawidzę
                      mieszkańców wsi!

> Napisałem wcześniej, że patron powinien być raczej
                      > NIEKONTROWERSYJNY politycznie i tego się proponuję trzymać.

I tylko tu się zgodze. Obiektywnie to może nie być najlepszy deal. Ale dla mnie
                      wzorem na zawsze pozostanie. Wolę Kolbego mówiącego na wkurzającego go
                      Żyda "żydek" (pewnie miał swoje powody) i ratującego kogoś od śmierci niż
                      politycznie poprawnego chrześcijanina, który dupą nie ruszy by kogoś uratować :)

pzdr
                      Kryzsiek
                      • makur Re: No i?... 25.05.04, 22:38
                        krzykowal napisał:

Wolę Kolbego mówiącego na wkurzającego go
                        > Żyda "żydek" (pewnie miał swoje powody) i ratującego kogoś od śmierci niż
                        > politycznie poprawnego chrześcijanina, który dupą nie ruszy by kogoś
                        uratować :

OK, tylko nie jestem pewien czy Kolbego żydzi po prostu "wkurzali" czy też jego
                        w najlepszym razie lekceważące wypowiedzi były wyrazem zaślepienia i
                        religijnego fanatyzmu. A może nie tylko celem tylko środkiem wspomagającym
                        realizację międzywojennej polityki wewnętrznej.
                        A w ogóle to lepiej to zostawmy, po co się kłócić o upiory przeszłości ;)
                        Na tym forum powinno być w miarę miło :) pyskówek jest dosyć na tych innych,
                        trochę mniej branżowych ;)))))

pozdrawiam przyjaźnie i tolerancyjnie ;)
                        MArcin
    • makur Obserwując tę całą dyskusję 24.05.04, 09:54
      i zakładając że toczy się na poważnie, to odnoszę wrażenie, że chyba was
      pogięło !!! ;) sorry za określenie
      A jesli za parę lat w lokalnych wyborach zostanie wybrany kandydat lewicy to
      będziemy zmieniać nazwę lotniska, po to żeby w dalszym ciągu stymulować rozwój?
      Proponuję już zacząć wertować encyklopedie ruchu robotniczego, aby na czas
      wygrzebać z lamusa jakiegoś "działacza"......

Ewentualny patron powinien spełniac następujące warunki:
      - związany z Łodzią ( w jakikolwiek sposób niekoniecznie przez urodzenie lub
      zamieszkanie)
      - nazwisko łatwe do wymówienia i w miarę możliwości "ładnie brzmiące"
      - powinien byc niekontrowersyjny politycznie - czyli najlepiej jeśli to będzie
      człowiek kultury lub wybitna postać historyczna, ale zmarła na tyle dawno, że
      jej postawy nie budzą większych emocji
      - dobrze by było, żeby postać była również znana w świecie, ale nie jest to
      warunek sine qua non

Moim zdaniem warunki te spełniają:
      1. Rubinstein
      2. Tuwim
      3. Reymont
      4. Rajmund Rembieliński
      5. Aleksander Tansman (no właśnie, o nim nikt do tej pory nie wspominał...)
      6. Kieślowski
      7. Wajda
      Jest w czym wybierać, prawda? :-)

pozdr. Marcin (makur AKA beers)
      • Gość: MarcinK Wajda??? IP: *.zapora / 212.160.172.* 24.05.04, 10:54
        On to chyba jest tym związany z Łodzią, że chciał filmówke do Warszawy
        przenosić.

MK
      • krzykowal Re: Obserwując tę całą dyskusję 24.05.04, 11:48
        To teraz pomyśl jak nie-Łodzianin. Bo Wałęse, Chopina czy Papieża to każdy zna
        w całej Polsce.
        Ja Ci to ułatwię - poza Łodzią ciężko będzie znaleźć ludzi, którzy wiedzą kto
        to:
        - Rubinstein - może być Żydem skądkolwiek, nie sądze by poznaniak go kojarzył z
        Łodzią
        - Rembieliński - no daj spokój, chyba, że ma to być lotnisko lokalne
        - Tansman - j.w.

I tak najlepszy jest zatem Tuwim. Choć ja bym i tak wolał Piłsudksiego - Kropa
        by to poparł i kościół :)))

pzdr
        Krzysiek

• Gość: Albert Re: Obserwując tę całą dyskusję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 22:42
          Piłsudskim nie cierpiał Łodzi. Tak czytałem w niektórych opracowaniach. Jako
          głowa państwa nigdy do Łodzi nie zawitał!
          • krzykowal Re: Obserwując tę całą dyskusję 25.05.04, 13:40
            Ale działał w Zaborze rosyjskim. Poza tym - kogo interesuje prawda. PR często
            się mija z prawdą w osiągnięciu pewnych celów - takie życie. A poza tym czy
            Pilsudski nie jest jakimś honorowym obywatelem Łodzi czy coś takiego?

Krzysiek
    • Gość: rom Re: Port Lotniczy im. J. Tuwima IP: 195.143.166.* 24.05.04, 13:58
      Wg mnie lotnisko nie powinno miec zadnego imienia przynajmniej teraz .
      Port Lotniczy Lodz i to wszystko. Rubinstein chociaz urodzil sie w Lodzi
      jednak dla przecietnego czlowieka w Europie zupelnie nie kojarzy sie z Lodzia
      a raczej z "Niemcami" . Tuwim zupelnie nieznany . Nazwa obecnie nie ma zupelnie
      znaczenia . jezeli lotnisko ma funkcjonowac to musza latac pasazerowie bo jak
      tak bedzie jak do tej pory to cale ta inwestycja z pasem i terminalem
      splajtuje a lodzianie beda nadal podrozowac przez wawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka