Gość: luukasz4 IP: *.stud.uni-goettingen.de 07.09.04, 07:58 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luukasz4 Re: trwałość CD-R IP: *.stud.uni-goettingen.de 07.09.04, 08:00 o, się za szybko wysłało. jak w temacie - ponoć po paru latach ( i nie zależy to od czestotliwosci uzytkowania) nagrywane plyty CD nie nadają się już do grania, tj nie są odtwarzane lub generują trzaski i ne da się przed tym uchronić. Czy to prawda? a jeśli tak to jaki sens ma w ogole nagrywanie CD-R (np archiwizacja)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: trwałość CD-R IP: 217.17.35.* 07.09.04, 14:18 Nośniki CD-R markowych producentów z pewnością wytrzymają kilkanaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: trwałość CD-R IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 07.09.04, 15:53 Tylko jakie firmy uwazasz za markowe? Ja np uzywam glownie sony, platinum, dysan. Jedna plytka firmy sony, mniej wiecej czteroletnia, generuje juz duzo trzaskow Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: trwałość CD-R 07.09.04, 15:54 ja jako markowych uzywam np Verbatime Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: trwałość CD-R 07.09.04, 15:54 dokladnie, jesli myslisz powaznie o archiwizacji to tylko plyty markowych producentow, zadne noname albo firmy "krzak". Ja swego casu trafilem na taka partie plyt Platinum ze po roku wiekszosc z nich przestala dzialac (ale to tylko raz mi sie tak trafilo). A np takiej firmy "krzak" Accos (czy jakos tak to sie pisze - sprzedawane w supermarketach) na 10 plyt nagrywala mi sie tylko okolo polowa, pozostale od razu przestawaly dzialac. Wiec jesli cos wrzucam tylko na chwile to na jakas tandete, a jesli na wieki to tylko na markowa plyte, a ta grzecznie do pudelka i na stojaczek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: trwałość CD-R IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 07.09.04, 16:22 no wiec jeszcze raz-jakie marki wiec polecacie, a jakie niekoniecznie? 8oprocz wspomnianych verbatimow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kefir Re: trwałość CD-R IP: 193.28.187.* 26.09.04, 09:09 napewno nie zawiedziesz sie na plytach TDK......ale nie tych ze straganu na ulicy;-) czytalem kiedys w jednym madrym pismie,ze dobra plytka powinna przechowac dane na 25-30 lat.... kiedys KODAK robil "zlote" plytki wykorzystujac warstewke zlota i ona mialy wyliczona trwalosc na 100 lat,ale to przeszlosc,bo dzis nikomu nie oplacaloby sie robic tak dobrych plytek:-) Odpowiedz Link Zgłoś
otto_1 Re: trwałość CD-R 02.10.04, 19:13 Cóż to jest 25 lat? To już wnukowi nie puszczę swoich ulubionych hiciorów? A poważniej - polecam lekturę tego felietonu - wprawdzie dotyczy archiwizacji zdjec, ale problem jest ten sam. www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=6&arch=1&nrarch=1958 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: trwałość CD-R IP: *.net / 80.51.254.* 02.10.04, 19:51 OK, fajny felieton ale w tym kraju mamy takie a nie inne warunki niekoniecznie pokrywające sie z amerykanskimi... no i chętnie poznałym jakąś "liste" dobrych cytaj: trwałych i bezawaryjnych płytek... a prz tym listę niesponsorowaną ;) Tyle ze "rankingi" dotyczące naszego rynku z którymi sie zetknałem dotyczyły do tej pory przewaznie awaryjnosci płytek ze zrozumiałych powodow nie wkraczajac na teren "trwałosci" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: trwałość CD-R IP: *.stud.uni-goettingen.de 01.11.04, 08:19 Sadze ze już za pare lat problem bedze powszechny,gdy ludzie kupujacy tanie plyty no name (ale jak widac nie tylko) przekonaja sie że ich płyty sa nie do użytku - wtedy sadze firmy zaczna oznaczacc trwałośc swoich produktów. Poki co ponawiam apel o opinie i rady. Odpowiedz Link Zgłoś