Dodaj do ulubionych

W ramach oszczędności położą asfalt w parku?

19.09.11, 09:25
Na tej stronie ZDiT www.zdit.uml.lodz.pl/?str=46&id=1010 możemy przeczytać, że zaoszczędzone pieniądze Łódź zmodernizuje kilka nawierzchni ulic, m.in. na Telefonicznej na odcinku Krokiew - Giewont. Skoro padło z sformułowanie wraz ze skrzyżowaniem, zakładam, że chodzi o położenie asfaltu. Na mail z zapytaniem o zakres modernizacji ZDiT mi nie odpowiedział do tej pory

W ten sposób będziemy mieli w Łodzi, wyasfaltowany odcinek ulicy prowadzący akurat przez park. Fakt, że jest tam akurat szkoła, a kocie łby stanowią naturalny spowalniacz ruchu nie ma dla nikogo znaczenia. A sam park przecież ma służyć głównie samochodom (w końcu to skrót od parking) a nie być miejscem spacerów. To, że wyasfaltowany odcinek będzie z obu stron otoczony kocimi łbami, a 500 metrów dalej będzie przechodził w ulicę, w której jest więcej łat niż pierwotnego asfaltu też nie stanowi problemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: W ramach oszczędności położą asfalt w parku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.11, 11:06
      Jak zwykle - nie ważne co, grunt, żeby wydać pieniądze, których nie umiało się wydać z sensem.

Swoją drogą ciekawe czy ów bruk nie jest w rejestrze, tak jak na Montwiłła-Mireckiego.
      • Gość: Zenek Re: W ramach oszczędności położą asfalt w parku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.11, 12:18
        > Swoją drogą ciekawe czy ów bruk nie jest w rejestrze, tak jak na Montwiłła-Mire
        > ckiego.

Sprawdzałem na tej stronie www.ochrona.zabytki.lodz.pl/page/index.php?str=83 ale po wpisaniu słów giewont, telefoniczna nic mi nie wyrzuciło. Jest osiedle Stoki ale wpisy nie obejmują telefonicznej i giewont. Parku Zaruskiego nie ma. Szkoda, że wyasfaltują bo ulica z kamiennego bruku idąca pośród akacjowej alei ma swój niepowtarzalny klimat. Przecież to obrzeża miasta i ulica prowadząca przez park - po co tam komu asfalt? Szczególnie, że bruk jest ułożony równo.
        • Gość: barnaba Re: W ramach oszczędności położą asfalt w parku? IP: *.lodz.msk.pl 19.09.11, 15:48
          Można położyć Asfalt?
          To będzie Asfalt. Żeby nie niszczyło się zawieszenie w Samochodach.

A przy okazji firma szwagra zarobi.

Witajcie w folwarku ZDiT zwanym Łodzią.
          • Gość: gopawel Re: W ramach oszczędności położą asfalt w parku? IP: *.astral.lodz.pl 19.09.11, 17:06
            Folwark ZDiT stwierdził że przy remoncie ronda Inwalidów nie poprawi nawierzchni na przejazdach tramwajowych , jacy oni są oszczędni , zrobią to przy okazji remontu/budowy linii Retkinia - Olechów. Otto uć , Hanie mi tu czuć .
    • Gość: magik Re: W ramach oszczędności położą asfalt w parku? IP: *.retsat1.com.pl 19.09.11, 23:16
      > Skoro padło z sformułowanie wraz ze skrzyżowaniem, zakładam, że chodzi o położenie asfaltu.

Tak, tak. Jak było "bez skrzyżowania" asfaltu by nie kładli. Podziwiam taki tok rozumowania.

> Na mail z zapytaniem o zakres modernizacji ZDiT mi nie odpowiedział do tej pory

"do tej pory" czyli ile? godzinę, dzień tydzień? Odpowiedź na każde pismo wynosi 1 miesiąc.

> W ten sposób będziemy mieli w Łodzi, wyasfaltowany odcinek ulicy prowadzący aku
      > rat przez park.

I w czym problem? To jest ulica typowo parkowa, czy też przebiegająca obrzeżem parku?
    • Gość: kokos Re: W ramach oszczędności położą asfalt w parku? IP: *.toya.net.pl 20.09.11, 00:19
      Chodzi o ul. Giewont między ul.Telefoniczną a ul.Krokiew? Wydaje mi się, że mieszkańcy ulic Krokiew i okolicznych wnioskowali o ten asfalt. Faktycznie aktualna nawierzchnia bardzo malowniczo komponowała się z parkiem, ale dostrzeż też niewygody dla mieszkańców. Chyba miasto nie robi im na przekór?
      • Gość: Natenczas Re: W ramach oszczędności położą asfalt w parku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 09:07
        > Chodzi o ul. Giewont między ul.Telefoniczną a ul.Krokiew? Wydaje mi się, że mie
        > szkańcy ulic Krokiew i okolicznych wnioskowali o ten asfalt. Faktycznie aktualn
        > a nawierzchnia bardzo malowniczo komponowała się z parkiem, ale dostrzeż też ni
        > ewygody dla mieszkańców. Chyba miasto nie robi im na przekór?

Sam bruk na większości odcinka położony jest równo. Poza hałasem spod kół, samochodem nie buja, ani nie rzuca. W znacznie gorszym stanie jest nawierzchnia Telefonicznej od zajezdni w stronę Stoków, która po pierwszych mrozach wygląda jak po wojnie. Jakoś w innych miastach przejechanie 300 czy 400 metrów po bruku na osiedlowej ulicy nie stanowi problemu i nawet po remontach układa się z powrotem taką nawierzchnię.

Po remoncie okaże się, że kierowcy szaleją, widoczność jest słaba przez drzewa i będą wypadki bo to droga do szkoły i na przystanek. Minie rok, dwa i założą progi ale to nikomu nie będzie przeszkadzało, nikt sobie samochodu na nich nie będzie niszczył.

Poza tym nie wiem jaki ma sens kładzenie asfaltu na odcinku Krokiew - Giewont, i pozostawianie kocich łbów na odcinku Giewont - Pieniny (akurat tam przydałoby go poprawić bo się pozapadał w paru miejscach).
    • koczkariow Odpowiedź ze ZDiT 28.09.11, 08:53
      Dostałem odpowiedź na mój list o treści: "Zgodnie z informacją podaną na Państwa stronie internetowej, w najbliższym czasie ma zostać przeprowadzona modernizacja nawierzchni drogowej na ul. Telefonicznej pomiędzy ul. Giewont a ul. Krokiew. Jako mieszkaniec Stoków, zwracam się z zapytaniem, jaki zakres, będzie miał ten remont?"

Odpowiedź ze ZDiT (zachowuję oryginalną pisownię): "[...] zgodnie z podjętą uchwał Rady Osiedla Stoki odcinek przewidziany do remont zaczyna się od ul. Pieniny w kierunku ul. Giewont i nie obejmuje swym zakresem skrzyżowania ul. Giewont z ul. Telefoniczną"

Czyli na szczęście nie chodzi o odcinek w parku ale ten wcześniejszy, który jest najbardziej nierówny. Niestety, jaki będzie zakres prac, jak widać, się nie dowiedziałem. Ale na tym odcinku asfalt jeszcze przełknę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka