Dodaj do ulubionych

1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu...

IP: *.193.162.37.tvsat364.lodz.pl 25.10.11, 09:18
Racja święta. Prawa trzeba przestrzegać. Wszystkie babcie i dziadkowie zamiast wozić pupy w autach powinni na rowerki wskoczyć i na cmentarz. Zdrowo, przyjemnie, zgodnie z prawem.
Obserwuj wątek
    • Gość: alone 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: 212.191.200.* 25.10.11, 09:20
      donosicielstwo od lat wpisane jest w ten naród... ehh może niech wszyscy walczący rowerzyści o ścieżki rowerowe nimi jeżdzą. wielokrotnie napotykam sytuacje gdy ścieżka jest ale on i tak woli jechać ulicą
      • Gość: stop cwaniakom Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.wroclaw.mm.pl 25.10.11, 09:28
        Czytam o ...jakims donosicielstwie(!?)Czyli Polska wlasnie!!Tepimy pijanych kierowcow a ostrzegamy swiatlami jadacych na przeciwko ,,piratow,,!!Zlapany pirat MAZAWSZE PECHA BO POLICJA SIE ZACZAILA>>>>>Wstyd na caly swiat!!
        • Gość: tami Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.11, 14:20
          w kolko o tych trawnikach... tak jestem za parkowaniem na trawniku, jesli nie ma innego miejsca pod blokiem, mimo ze sam tak nie robie bo mam wykupione miejsce na platnym parkingu! dzwonienie do strazy miejskiej, gdy sasiad zaparkuje na trawniku jest nazywane donosicielstwem, bo wlasnie nim jest! nie chodzi tu, o dzwonienie gdy kogos bija, okradaja itp, ale o zwykla polska zawisc, ze jak ktos ma lepszy samochod to mu dosram przynajmniej blokada na kole. kazdy popelnia czasem jakies wykroczenia, bo ludzie nie sa idealni, a przede wszystkim prawo nie jest idealne. donoszenia przy kazdym najmniejszym wykroczeniu jest po prostu donosicielstwem. ty sam, redkatorze- prowokatorze, ktory zaczal ten watek, zeby umiescic go na glownej stronie gazety, na pewno popelniasz rowniez wykroczenia, chocby papierek od gumy do zucia wyleci ci z kieszeni przy szukaniu drobnych i go nie podniesiesz, albo zdarzy ci sie zaklac w publicznym miejscu itp- to rowniez sa wykroczenia i mam nadzieje, ze spotkasz takich samych donosicieli, jak Ty w najodpowiednieszym momencie, zeby przyszlo ci zaplacic za twoje przewinienia :)
      • Gość: ja Donosem w niego! IP: *.lodz.msk.pl 25.10.11, 09:29
        Zatem jeśli zobaczymy rowerzystę na cmentarzu, choćby prowadzącego rower, natychmiast dzwońmy po SM lub policję. Stwarza zagrożenie w tłumie, szczególnie dla przebywających tam osób starszych i dzieci.
        • Gość: herbatnik Re: Donosem w niego! IP: 193.109.225.* 25.10.11, 10:30
          rowerzysta prowadzący rower jest PIESZYM. tak więc możesz sobie dzwonić do kogo chcesz, a nikt Ci zgłoszenia nie przyjmie.
        • Gość: a. Re: Donosem w niego! IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.10.11, 11:03
          Racja. Taki rower może nawet mniejsze dziecko zjeść.
      • Gość: dzl Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.ip.netia.com.pl 25.10.11, 09:39
        Jakie donosicielstwo, normalną reakcją powinny być zgłoszenia łamania przepisów. Bo łamiący przepisy najczęściej okradają innych lub czynią im szkodę. Troszkę ci się miesza donoszenie ze zgłoszeniami. I powinno się zgłaszać zatarasowane drogi rowerowe trawniki itp. Jednak istnieje coś takiego jak rozsądek i aby wyeliminować oszołomów na ten jeden dzień policja powinna zmienić znak ścieżki rowerowej na zakaz wjazdu czy ruchu rowerów. Bedzie to dobre dla mieszkańców, tak jak zgłoszenia że ktoś nie sprząta kup po psach albo pali opony itd.
    • Gość: malph 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.ericpol.com 25.10.11, 09:24
      Pier... egoista.
      To ze moze dojechac sobie rowerem to jest szczesciarzem
      Ciekawe czy moja babcia tez ma wsiasc na rower czy moze raze z pozostalymi tysiacami osob pchac sie komunikacji miejskiej.
      Niestety ale cmentarze sa co najwyzej przystosowane do codziennych obrzadkow jesli chodzi o parkingi wiec nic dziwnego ze ludzie parkuja gdzie popadnie - nie ukrywam ze mnie tez to czasem irytuje ale to jest jedno takie swieto w roku gdzie dobrze jest odwiedzic groby i mozna zrobic wyjatek na taka okolicznosc - pamietam jak w latach 90 wygladala podroz komunikacja miejska - wyprawa na dwa cmentarze zajmowala caly dzien wiec niech ten egoista wsiada na rower i jezdzi po cmentarzach cieszac sie ze nie musi stac w korku i szukac miejsca do zaparkowania.
      • korsarz3 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 10:38
        Gość portalu: malph napisał(a):
        > Pier... egoista.
        > To ze moze dojechac sobie rowerem to jest szczesciarzem
        > Ciekawe czy moja babcia tez ma wsiasc na rower czy moze raze z pozostalymi tysi
        > acami osob pchac sie komunikacji miejskiej.
        > Niestety ale cmentarze sa co najwyzej przystosowane do codziennych obrzadkow je
        > sli chodzi o parkingi wiec nic dziwnego ze ludzie parkuja gdzie popadnie - nie
        > ukrywam ze mnie tez to czasem irytuje ale to jest jedno takie swieto w roku gdz
        > ie dobrze jest odwiedzic groby i mozna zrobic wyjatek na taka okolicznosc - pam
        > ietam jak w latach 90 wygladala podroz komunikacja miejska - wyprawa na dwa cme
        > ntarze zajmowala caly dzien wiec niech ten egoista wsiada na rower i jezdzi po
        > cmentarzach cieszac sie ze nie musi stac w korku i szukac miejsca do zaparkowan
        > ia.

Pier... egoista.
        To ze moze dojechac sobie samochodem to jest szczesciarzem
        Ciekawe że ja moja babcia moze wsiasc razem ze mna do samochodu i podwioze ja pod brame cmentarza byle nie razem z pozostalymi tysiacami osob pchac sie komunikacji miejskiej.
        Niestety ale cmentarze sa co najwyzej przystosowane do codziennych obrzadkow jesli chodzi o parkingi wiec dziwne ze ludzie tego nie wiedza i parkuja gdzie popadnie - nie ukrywam ze mnie tez to irytuje i mimo ze jest to jedno takie swieto w roku gdzie dobrze jest odwiedzic groby i nie mozna zrobic wyjatow na taka okolicznosc - wszak samochodami niszcza trawniki, chodniki i drogi rowerowe.
        Pamietam jak w latach 90 wygladala podroz komunikacja miejska - wyprawa na dwa cmentarze zajmowala caly dzien ale teraz sie wiele zmienilo i mozna podjechac samochodem do jakiegos celu a potem dojechac tramwajem lub pieszo.
        A tu taki egoista wsiada do swojego autka i jezdzi po cmentarzach nie baczac ze tworzy korki, niszczy przestrzen nie przygotowana do nacisku samochodow.
        • Gość: <> Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.11, 09:33
          " przestrzeń nie przygotowana do nacisku samochodow"
          humor z zeszytów szkolnych
      • Gość: Adam Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.bremultibank.com.pl 25.10.11, 14:34
        To Ty sie nie ośmieszaj i nie pieprz, zawsze możesz podwieźć Babcię jak najbliżej, wysadzić a sam podjechać nawet 500 metrów dalej, zostawić auto i się przespacerować, spowrotem zrobić to samo. Sam tak zawsze robię i jakoś nie ma problemu, wysadzam wszystkich jak najbliżej się da a potem szukam gdzieś miejsca i idę pieszo na cmentarz. Da się?
      • Gość: gośc Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.honeywell.com 25.10.11, 15:35
        Moja babcia jest normalna i jeździ komunikacją miejska, zwłaszcza że kursują niskopodłogowe.
        A jak Twoja jest taka tłusta czy niemrawa że już nie wsiądzie do MPK, to proponuję spacerek!

PS Moja babcia jest grubo po 90, a dzięki temu ze nie wozi d... autem zachowałą sprawność i ciała i ducha.
        • Gość: niepokornna Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.134.rev.vline.pl 25.10.11, 19:58
          Gościu.Zdrówka babci życzę.Moja mama podróżuje PKS ,ma 83 lata,pamięci -zazdroszczę,a jeszcze 20 lat temu chodziła o dwóch kulach.Teraz rowerek 15 km raz w tygodniu./jednego dnia/
          Mieszkam na przeciwko cmentarza .To co się dzieje przy cmentarzu obserwuję od 25 lat,nie oburza mnie że kierowcy parkują tak jak parkują .Brak miejsc parkingowych nawet na osiedlu.
    • Gość: asd 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 09:29
      tylko wyjątkowy impertynent (choć jest to określenie, wyjątkowo łagodne... ) jedzie rowerem w ten dzień na cmentarz... może jeszcze jeździ nim po cmentarzu...
      trzeba mieć coś z głową by w takim tłoku brać z sobą rower w tak zatłoczone miejsce!!!
      czy jak mi ubrudzi płaszcz to zwróci za pralnię?, czy jak potrąci starszą osobę przeprosi?
      NIE!!!
      nie dajmy się zastraszać rowerowej bandzie!!!
      chcesz pojeździć rowerem - to do parku lub do lasu... tam nie zrobisz krzywdy sobie i innym!!!
      • korsarz3 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 10:40
        Gość portalu: asd napisał(a):
        tylko wyjątkowy impertynent (choć jest to określenie, wyjątkowo łagodne... ) jedzie samochodem w ten dzień na cmentarz... może jeszcze jeździ nim po cmentarzu...
        trzeba mieć coś z głową by w takim tłoku jechac samochodem w tak zatłoczone miejsce!!!
        czy jak zniszczy trawnik lub chodnik, to zwróci za to?, czy jak potrąci starszą osobę przeprosi?
        NIE!!!
        nie dajmy się zastraszać samochodowej bandzie!!!
        chcesz pojeździć samochodem - to na autostrady lub parkingi... tam nie zrobisz krzywdy sobie i innym!!!
        • Gość: antypirat Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 11:37
          A teraz idź do babci co ją wnuczek podwiózł autem na cmentarz i o kulach z tego auta idzie w tłumie na grób męża i powiedz jej - Ty impertynencie, spadaj do autobusu. Że tłok? Bozia dała nóżki to stój na schodach - kule też się zmieszczą
          • Gość: gosc Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.opera-mini.net 25.10.11, 12:37
            Ojej, jakie wzruszające. Szkoda tylko, że ta babcia o kulach to właśnie najbardziej poszkodowana jest przez kierowców w samochodach, którzy mogliby na cmentarz pojechać czymś innym, ale im duma nie pozwala pozostawić swojego samochodu na parkingu. Gdyby nie oni tych kilka promili osób rzeczywiście potrzebujących dowiezienia na miejsce samochodem dojechałoby bez problemu i bez problemu zaparkowało przy cmentarzu.
          • korsarz3 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 12:37
            To teraz okazuje się, że wszyscy którzy musieli podjechać na chodnik, okazują się samotnymi kierowcami z babciami wdowymi? Chcesz mi powiedzieć, że opisywana sytuacja to niby dotyczy wszystkich, czy tym wyjątkiem chcesz poprzeć twierdzenie, że jak takiemu wolno to i wszystkim?
    • Gość: fenom 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.toya.net.pl 25.10.11, 09:29
      Jestem przeciwko łamaniu przpisów,bo takie odpuszczanie,"bo to szczególny dzień" jest niedopuszczalne,ale...Ile to minęło (2-3 tyg.?) odkąd straż miejska odpuściła "ważnym" gościom przy wydziale prawa na pomorskiej,bo nie było gdzie parkować(było),"bo to był szczególny dzień"?
      Znaczy,że wobec prawa jesteśmy równi czy nie?
      • Gość: yeti Wydział Prawa IP: *.tarmac.pl 25.10.11, 11:39
        Przy Wydziale Prawa to już inna historia. Tu się kształcą przyszłe elity kraju nasi sędziowie prokuratorzy adwokaci. oni mogą więcej niż zwykli ludzie. i tego się uczą już w szkole - że stoją ponad prawem.
        Poza tym, który strażnik zaryzykuje starcie z przyszłym prawnikiem lub jego rodzicem zapewne tez prawnikiem - ŻADEN !!!
        • Gość: woland Re: Wydział Prawa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.11, 11:49
          Na Wydziale Prawa trwał wtedy zjazd lekarzy, yeti... Poza tym, prawda, co piszesz - to ludzie, którym sie wydaje, że stoją ponad prawem. Poza tym "znaja, kogo trzeba", czyli vice-komcia w SM. Swoja drogą, czy ta kreatura poniosła jakiekolwiek konsekwencje??? Nie sądzę...
    • Gość: Piter 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.bremultibank.com.pl 25.10.11, 09:43
      Skoro takie "przednie" pomysły powstają w głowie tego Pana, to ja apeluję tylko o jedno: kiedy pomysłodawca osiągnie wiek około 80 lat, to zapytjamy go "Panie Makowski, czy tego roku zabiera Pan torbę pełną zniczy i kilka wiązanek i jedzie Pan rowerem czy MPK? Bo ja mogę podwieźć autem ale przecież zabronił Pan parkować przy cmentarzu". Prawo to nie tylko suche reguły. Istnieje też zasada współżycia społecznego. W związku z nią ogół mieszkańców zgadza się na dzikie parkingi po to właśnie aby uczcić święto. Nikt nikomu tym parkowaniem krzywdy nie robi a ogół społeczności jest zadowolona. O to chodzi.
      • Gość: ... Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.toya.net.pl 25.10.11, 09:57
        Nikt nie zabrania zatrzymywania się przy cmentarzu, by pozwolić wysiąść pasażerom. Natomiast kierowca (który ma zapewne mniej niż 80 lat) może zaparkować choćby i kilometr dalej, nieprawdaż?
        • Gość: satanclaus67 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: 80.50.129.* 25.10.11, 10:07
          Tzn. gdzie? 1 listopada na cmentarze zjeżdżają tysiące ludzi. Także spoza Łodzi. Szybko pisz, gdzie mają znaleźć ten "kilometr dalej". Czekam. Podpowiem ci, że tobie spodoba się na 100% pomysł parkowania przy "Fali" dla odwiedzających Manię lub parking przy M1 dla tych, co na Doły.
          • Gość: gosc Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.opera-mini.net 25.10.11, 11:42
            > 1 listopada na cmentarze zjeżdżają tysiące ludzi.

Nie wszyscy muszą to robić samochodem.

> Także spoza Łodzi

Także z Łodzi

> . Szybko pisz, gdzie mają znaleźć ten "kilometr dalej".

Można np. zostawić samochód pod supermarketem na wjeździe do miasta (zamknięte, więc parking pusty) i dalej pojechać autobusem/tramwajem.

> parking przy M1 dla tych, co na Doły.

Bardzo dobry pomysł. Z M1 masz dwa często jeżdżące autobusy na Doły (81 i 87) oraz kilka dalszych na Brzezińskiej
        • Gość: miki Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: 83.142.203.* 25.10.11, 11:43
          Nikt nie zabrania? Kodeks drogowy się kłania, mądralo.
        • Gość: shrew Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.ip.netia.com.pl 25.10.11, 12:28
          Dokładnie tak. Z tego właśnie względu nie mogę wysadzić pod bramą od ul. Hodowlanej cmentarza "Szczecińska" mojej schorowanej matki, bo uliczka jest zatarasowana przez wypasione bryki ,które miast zaparkować te parędziesiąt metrów dalej parkują nie zwracając uwagi że ograniczają przejazd i tak już wąskiej i jednokierunkowej uliczki.
          Co zaś się tyczy uwagi dotyczącej jeżdżących w "taki dzień " na rowerze -to primo: w dni powszednie też piesi wkraczają na ścieżki rowerowe- tyle że wtedy bardziej masowo, a samochody całkowicie blokują przejazd, secundo : ogólnie całe miasto jest zatarasowane i ja np mając 5 cmentarzy do odwiedzenia wybieram taki środek komunikacji, z uwagi na wygodę swoją (przesiadek co najmniej 8) i innych ( nie wioząc mamy- wprowadzam do ruchu miejskiego kolejne auto potrzebujące kolejnego miejsca parkingowego). Co zaś do poruszonego w jednym z wątków tłumu i brudzenia płaszczy- nie zdarzyło mi się to nigdy- cierpliwie odczekiwałam w swojej kolejce do wejścia przez bramę , tertio: skoro na ogół przy wszelkiego rodzaju sprzecznych zdaniach dotyczących świąt , katolicy wyciągają armatę w stylu: "skoro nie wierzycie , to czemu obchodzicie NASZE ŚWIĘTA", okazuje się że gdy nie obchodzą i traktują należne przez prawo wolne dni do wypoczynku w sposób sobie wybrany, to się jeszcze dostaną w pakiecie wzburzenie za jazdę rowerową.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 10:09
        Bzdura.

Jedna rzecz - to, że można zmienic organizację ruchu i wygenerować więcej miejsc w okolicach cmentarzy, druga sprawa, to jednak promowanie jeżdżenia na cmentarze komunikacją miejską. Tak robi się w wielu miastach i ludzie żyją - więcej - bezwzglednie się to egzekwuje. Będąc kilka lat temu w Szczecinie właśnie tak postępowało. dzieki temu mozna było 1) przejść wygodnie z miejsca parkingowego, 2) korki tamtego dnia były mniejsze niż rok wcześniej 3) policja informowała wcześniej o braku miejsc w danym rejonie, to powodowało, że ludzie się nie pchali pod sam cmentarz...
    • Gość: cr Nie sie najpierw za rowerzystów wezmą IP: *.teleatlas.com 25.10.11, 10:02
      przykład: ul. Wycieczkowa - piękna ścieżka rowerowa ale nie.. większość rowerzystów po ulicy jedzie.. im wolno przez cały rok? ale dla jednego dnia to zero wyrozumiałości.. Ludzie! To nie Holandia.. U nas 1szego listopada to już śnieg może spaść i ilu wtedy rowerzystów wyjedzie na drogi??
      • Gość: gosc Re: Nie sie najpierw za rowerzystów wezmą IP: *.opera-mini.net 25.10.11, 11:45
        A rowerzyści to podobno nawet pobili Murzyna!
    • Gość: łodziak 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: 212.191.200.* 25.10.11, 10:02
      Ten łódzki "aktywista" to typowy przykład egoizmu... On MUSI jechać akurat w ten dzień rowerem...po prostu nie wyobraża sobie innych sposobów na podróż... W naszym pięknym kraju coraz większą rolę zaczynają odgrywać skrajności i to jest bardzo niepokojące... setki osób będą miały utrudnione życie, bo jeden "pożal-się-boże-aktywista" ma pomysł na aktywne spędzanie czasu akurat we wszystkich świętych...
      Co za ludzie...całkowity brak rozumowania... mam tylko nadzieję, że straż miejska i policja z równie wysoką starannością będą podchodzić do kontrolowania i KARANIA rowerzystów łamiących przepisy (np zły stan techniczny roweru)...
      Aha..jeszcze jedno...mam nadzieję,że spadnie śnieg i pan rowerzysta będzie musiał pojechać autem...zobaczymy gdzie wtedy zaparkuje...oby straż miejska miała na niego oko...
      • korsarz3 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 10:49
        Gość portalu: łodziak napisał(a):
        Więkoszość tutaj piszących kierowców to typowy przykład egoizmu... On MUSI jechać akurat w
        ten dzień samochodem...po prostu nie wyobraża sobie innych sposobów na podróż...
        W naszym pięknym kraju coraz większą rolę zaczynają odgrywać skrajności i to jest bardzo niepokojące... setki osób będą miały utrudnione życie, bo jeden "pożal-się-boże-kierowca" ma pomysł na niszczenie trawników i chodników akurat we wszystkich świętych...
        Co za ludzie...całkowity brak rozumowania... mam tylko nadzieję, że straż miejska i policja z równie wysoką starannością będą podchodzić do kontrolowania i KARANIA kierowców łamiących przepisy (np parkowanie w miejscu do tego nieprzystosowanym)...
        Aha..jeszcze jedno...mam nadzieję,że spadnie śnieg i pan kierowca będzie musiał pojechać komunikacją zbiorową...
        • Gość: miki Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: 83.142.203.* 25.10.11, 11:46
          Ściśnięty móżdżek w empatii przeszkadza, oj przeszkadza...
          • korsarz3 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 12:07
            Masz chyba na myśli ten brak empatii dla tych, którym zaparkowany na chodniku samochód utrudnia poruszanie się po... chodniku?
      • Gość: spid3r Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: 193.22.252.* 25.10.11, 11:16
        A może tak zacznijmy egzekwowac od rowerzystów ubezpieczeń OC, bo jezdza gdzie popadnie i jak staranuja ludzi to im uchodzi na sucho. Poza tym podajcie numer do informowania, nie omieszkamy do was dzwonic co kilka sekund :D
        • Gość: gosc Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.opera-mini.net 25.10.11, 11:45
          No, zacznijcie.
      • Gość: wiosna Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.lodz.mm.pl 25.10.11, 11:47
        Rower to nie tylko aktywne spędzanie czasu, ale też środek transportu. Jeśli ludzie mogą dotrzeć na cmentarze samochodami czy tramwajami, to dlaczego nie rowerami?! Jeśli przepisy są tego dnia zmieniane dla kierowców, to niech zostaną tez zmienione dla rowerzystów: niech każdy jeździ i parkuje gdzie chce. Samochody na ścieżkach rowerowych, rowery na ulicach i chodnikach. Zobaczymy, jak wtedy będą wyglądały okolice cmentarzy
    • Gość: Studentka 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.dsl.scarlet.be 25.10.11, 10:04
      Ten Pan ma absolutna racje!! Dlaczego niby zmotoryzowani maja w ten dzien miec wiecej praw niz rowerzysci badz piesi? W pelni popieram, a ponadto mam nadzieje, ze ceny beznyny beda szybowac w gore jak najszybciej (a beda, bo peak oil mamy juz dawno za soba i polityczne zaklecia nie zdzialaja tu cudow), bo niestety Polakow najlepiej uderzyc po kieszeni zeby zmienili durne nawyki. Bardzo mnie cieszy ta akcja i dzieki takim dzialaniom moze w koncu Lodzi i Polska przestana byc zasciankiem Europy, gdzie rowerowa kultura jest 100 lat swietlnych do przodu.
      • Gość: xxx Donosicielstwo??? IP: *.toya.net.pl 25.10.11, 10:10
        Dlaczego u nas w Polsce każde zgłoszenie służbom czy władzom sytuacji gdy ktoś łamie prawo nazywane jest donosicielstwem? W cywilizowanych narodach jest to normalne a już na pewno nie jest piętnowane. Ja co roku gdy jeżdżę na cmentarz zawsze parkuję samochód zgodnie z prawem. Dlaczego inni mają parkować na ścieżkach rowerowych, przejściach dla pieszych czy zakazach zatrzymywania? Nie mówiąc już o zniszczonych trawnikach czy chodnikach.
        • Gość: cichy Re: Donosicielstwo??? IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 21:50
          nie w cywilizowanych a w protestanckich, gdzie pozostało w mentalności traktowanie łamania prawa jako strasznego grzechu. Nie donosi się w krajach katolickich, czy prawosławnych. Tam rządzi zdrowy rozum a nie ślepy ordnung. Widać jednak, ze i w Polsce niektórym nie obcy jest pruski dryl. Ciekawe,... Żydów za okupacji tez by wydawali bo tak stanowiło prawo?
        • Gość: cichy Re: Donosicielstwo??? IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 21:54
          a zniszczone chodniki i trawniki ,to widziałeś chyba po parkowaniu walcem.
        • Gość: Łódź Re: Donosicielstwo??? IP: *.toya.net.pl 06.12.11, 09:43
          ŚMIERĆ KONFIDENTOM KAŻDY KAPUŚ NOSI FRAJERSKIE PIĘTNO
        • Gość: Matt Re: Donosicielstwo??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.12.11, 11:53
          Bo tu ciągle panuje mentalność z minionej epoki - współpraca z organami = zdrada. Ot, barany...
      • Gość: typowy pe Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: 83.142.203.* 25.10.11, 11:48
        Brawo, żeby innym było gorzej niech zdrożeje benzyna. A że pociągnie to za sobą powszechną drożyznę, to nic - ważne, że na złość innym.
    • Gość: Lodzermen 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: 83.142.202.* 25.10.11, 10:04
      W dup... się tym rowerzystom poprzewracało. Może niedługo jeszcze ściezki, stojaki i ochroniarza sobie zażyczą przed nekropoliami. Niestety, też nie trawię kierowców parkujących gdzie popadnie, ale trzeba się dostosować do większości jak się chce żyć w społeczeństwie.
      • korsarz3 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 10:45
        Chwila moment, ale czy to oznacza, ża banda kierowców musi rozjeżdżać tego dnia trawniki i chodniki w okolicy cmentarzy? Przecież ich naprawa będzie kosztowała krocie.
        • Gość: <> Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.11, 09:30
          > Przecież ich naprawa będzie kosztował
          > a krocie.
          To znaczy ile? Krociowe krocie kroci?
      • Gość: turysta Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 18:46
        większość psów sra gdzie popadnie.. chyba się do nich dostosuję i nasram wam na wycieraczkę lub obsikam koła w samochodzie... co to k.. za tekst - większość. Więszosc zrobi rozpierduche, to znaczy, ze ja tez musze? a co z mniejszoscia, ktora przez egoizm wiekszosci musi narazac swoje zycie i zjechac ze sciezek? czy ta wiekszosc bedzie wowczas rownie wyrozumiala dla tej mniejszosci na jezdniach?
    • Gość: biris 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.toya.net.pl 25.10.11, 10:22
      Oczywiscie ze slusznie ja parkuje nawet pol kilometra a jak trzeba to i wiecej od cmentarza chociaz zazwyczaj jade autobusem czy inni tak nie moga . Ruszyc swoje leniwe dupska . Kierowcy mysla ze im wszystko wolno i parkuja gdzie sie da z czego wiekszosc tak bezmyslnie ze szkoda gadac . Popieram akcje w 100% wg mnie w ten dzien powinien byc traktowany jak kazdy dosyc poblazania kierowcom nich sie w koncu naucza ze parkuje sie w miejscach wyznaczonych a nie gdzie popadnie
    • kgbajcik 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... 25.10.11, 10:27
      Jakby nie postanowiono, warto aby była sprawa jasna:
      - jak nie wolno, to poprzeciągać taśmę żeby nie dało się wjechać bez jej zrywania
      - jak wolno, to szlaban z taśmy blokujący rowerzystów i jakaś informacja "parking tymczasowy" dla kierowców.

A 3go listopada taśmy pozdejmować i wszystko wróci do normy
      • Gość: quebec Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 07:30
        Sprawa jest jasna, na DDRkach nie wolno parkować -> kodeks ruchu drogowego. Dopóki miejsce jest oznakowane jako droga dla rowerów dopóty samochodom nie wolno na nią wjeżdzać, tak samo jak nie wolno im wjeżdżać na chodnik.
    • Gość: Kierowca bombowca 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 10:34
      "świr-oficer" rowerowy Witold Kopeć oraz rzecznik niezmotoryzowanych Wojciech Makowski możecie pocałować wszystkich kierujących w rurę wydechową. Możecie nam skoczyć razem z policją i Strażą Miejską, i MPO, i ZHP, i Bóg wie z kim jeszcze.
      Panowie-dzieciaki nie ośmieszajcie się.
      • Gość: gosc Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.opera-mini.net 25.10.11, 11:48
        > Panowie-dzieciaki nie ośmieszajcie się.

Nie no, w tej kwestii jesteś bezkonkurencyjny.
      • Gość: turysta Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 19:04
        Możec
        > ie nam skoczyć razem z policją i Strażą Miejską, i MPO, i ZHP, i Bóg wie z kim
        > jeszcze.
        > Panowie-dzieciaki nie ośmieszajcie się.

po straż miejską sam będziesz dzwonił, jak zobaczysz, ze w kołach nie masz powietrza.. lepiej sie wiec zastanow, nim zaparkujesz tam, gdzie nie mozesz.. niestety, ale w kraju, jak Polska, bezprawie można tylko zwalczac bezprawiem..
    • Gość: Michał M. 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 10:35
      Słuszna akcja.

Kto powiedział, że większość ludzi musi dostać się na cmentarze własnymi samochodami? Im jest wygodnie, to mają prawo utrudniać życie innym i niszczyć trawniki?

To nie jest żaden wyjątkowy dzień. Jeden z 365 w roku, w które obowiązuje Kodeks Ruch Drogowego.

Trzeba pogodzić się z tym, że 1 listopada, choćby nie wiem jak się chciało, nie da się z auta skorzystać. Tak samo jak się nie da 1 listopada chodzić w krótkich spodniach, choćby nie wiem jak tęskniło się za minionym latem.
      • pstryczek-elektryczek Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 10:40
        Gość portalu: Michał M. napisał(a):
        > To nie jest żaden wyjątkowy dzień. Jeden z 365 w roku, w które obowiązuje Kodek
        > s Ruch Drogowego.
        To ciekawe dlaczego tego dnia wprowadza się specjalnie zasady i ograniczenia w ruchu ulicznym w okolicach cmentarzy, może jeszcze powiesz że za dużo tam policjantów się kręci?
      • Gość: ybfdwa Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.swic.dialup.inetia.pl 25.10.11, 11:21
        > To nie jest żaden wyjątkowy dzień. Jeden z 365 w roku, w które obowiązuje Kodek
        > s Ruch Drogowego.

Święte słowa. Dlatego wzorem innych (także rowerzystów) w tym dniu w d. mam przepisy. Jeśli policja i SM nie potrafią wyegzekwować zakazów parkowania na chodnikach w centrum (piotrkowska naprzeciwko ZDiTu), to nie mam obaw o święto zmarłych. Poza tym mandat to 100 zeta, więc i tak, licząc czas spędzony w autobusie, samochodem z ewentualnym mandatem, w który szczerze wątpię, będzie taniej.

A akcja sama w sobie bardzo dobra. Jak pojawią się częste mandaty, to reakcja będzie prężniejsza i zmotoryzowani zabiorą się za niezmotoryzowanych jełopów na rowerkach.
    • Gość: hygtrfde 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.toya.net.pl 25.10.11, 10:44
      Jestem wielkim fanem rowerów, posiadam ich kilka - tylko na swój użytek i każdą wolną chwile i pieniądze poświęcam rowerom. Myślę natomiast, że ten Pan robi błąd podchodząc do sprawy z agresją i bez zrozumienia. Ja na cmentarze nie wybieram sie wcale - właśnie z powodu korków i tłoku, jednak jeśli moi 90cioletni dziadkowie poproszą mnie o podwiezienie to zrobie wszystko, żeby dla nich ta wyprawa była jak najmniej uciążliwa. Pan jak sądzę rodziny nie ma i takiej sytuacji nie może sobie wyobrazić?
      1 listopada najpewniej wybiorę się rowerem w plener, pewnie sie z Panem spotkamy, prosze pamiętac, że jak ścieżka zajęta to można jezdnią.
      • korsarz3 Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s 25.10.11, 10:52
        Ale czym innym jest podwiezienie starszych osób pod cmentarz, a zupełnie czym innym pozostawianie samochodu gdzie popadnie - na trawnikach, chodnikach czy ścieżkach. Samochody są ciężkie i niszczą te nieprzystosowane do ruchu pojazdów miejsca.
      • Gość: a. Re: 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy s IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.10.11, 11:10
        Okazuje się, że wszystkie samochody parkujące pod cmentarzami na chodnikach i trawnikach przywiozły co najmniej 80-letnich pasażerów. A większość 90-letnich. Hmm. Forumowa rzeczywistość.
    • Gość: boczek150 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: 195.114.161.* 25.10.11, 11:08
      Żeby ie było - jetem kierowcą z konieczności i z zamiłowania, na co dzień poruszam się samochodem.
      To co robi bydło za kierownicą w dniu 1 listopada, tego nie da się opisać słowami. Mieszkam "na przeciwko" cmentarza na dołach od ładnych kilkunastu lat, więc ogląd na sprawę mam niezły jak mniemam.
      O zatarasowanym osiedlu, przez inteligentów parkujących w sposób uniemożliwiającym normalny wyjazd mieszkańcom nawet nie wspomnę - to standard. Natomiast najbardziej absurdalna jest całkowita rujnacja wszelkiej zieleni, która ma szanse poprawy dopiero na wiosnę kolejnego roku - a do tego czasu pozostaje syf i bagno na rozjeżdżonych trawnikach, które okoliczni mieszkańcy muszą znosić długo dłużej niż jeden dzień w roku.
      I absurdem jest wymówka o 80 letniej babci - MPK + taksówki (o których najwyraźniej nikt w tym mieście nie słyszał) załatwia wszystko.
    • Gość: bbb jako rowerzysta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:10
      ...życzyłbym sobie i innym, żeby Wojciech Makowski - roweroterrorysta - wypowiadał się i podejmował działania jedynie w imieniu swoim i osób, które wyraźnie go o to poproszą, nie chcę jako rowerzysta być wytykany palcami jako "ten od tych rowerzystów"
      1 listopada pojadę na cmentarz - zatłoczonym zapewne - autobusem, potem przecisnę się miedzy samochodami i będę poruszał się wąskimi cmentarnymi ścieżkami między tłumem innych "odwiedzających", jeżeli ktoś ten dzień woli spędzać na bieganiu po policjantach i zgłaszaniu wykroczeń, to współczuję jego najbliższym zmarłym, to mniej więcej taka sama "kultura" jak sprzedawanie popcornu pod cmentarzem czy głośne komentowanie cudzych nagrobków
      dziękuję za uwagę
    • Gość: Aerious 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.sdu.dk 25.10.11, 11:15
      O ile na parkowanie na trawniku od biedy można oko przymknąć, tak parkowanie na ścieżce rowerowej... No cóż, każdy chce dojechać do cmentarza - rowerzyści też. Jasne, można dodać kilka miejsc parkingowych likwidując ścieżki, ale za to rowerzyści dojadą samochodami powiększając tylko tłok na parkingu, a nie o to chyba chodzi, nie?
    • Gość: mix ok, IP: *.kredytbank.pl 25.10.11, 11:29
      gońmy i karajmy te święte krowy, ale konsekwentnie karajmy również rowerzystów, którzy od czasu ostatniej zmiany przepisów KRD czują się bezkarnie. To co niektórzy z nich wyprawiają na ulicach to jest dopiero zagrożenie dla życia i zdrowia ludzkiego. Czerwone światła nie stanowią dla rowerzysty problemu, szczególnie na Piotrkowskiej w ciągu łódzkiego tramwaju regionalnego. Tutaj jak zapala się czerwone światło przed przystankiem rowerzyści albo w ogóle nie zwracją na nie uwagi jadąc prosto na pasażerów MPK, albo sprytnym manewrem zjeżdżają na chodnik i wyjeżdżają na jezdnię za przystankiem. Wymuszanie pierwszeństwa także do rzadkich nie należy, nie mówiąc już o swobodzie poruszania się po chodnikach. Więc niech Ci wszyscy aktywyści rowerowi zerkną również na siebie krytycznym spojrzeniem.
    • Gość: gosc 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.opera-mini.net 25.10.11, 11:36
      > Dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy łodzian, wyruszą na groby. Dołączą do nich mieszkańcy
      > okolicznych miejscowości, oraz ci, którzy na co dzień mieszkają w Warszawie.
      > Większość na cmentarz przyjedzie samochodami. I jak co roku parkować będą na każdym wolnym kawałku przestrzeni.

Pakowanie się do samochodu i jazda nim w miejsce, w którym doskonale wiadomo, że nie dość, że stanie się w korku, to jeszcze nie będzie gdzie go zaparkować to genialna wprost alegoria "prymatu zdrowego rozsądku"

> Dotąd we Wszystkich Świętych policja i straż miejska przymykały oko na nieprawidłowo
      > zaparkowane auta. Nie dziwię się specjalnie, gdyż jestem zwolennikiem prymatu zdrowego rozsądku nad bezwzględnym egzekwowaniem przepisów prawa.

A to znamy. "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie"

> A wiele osób na cmentarz dojeżdża spod Łodzi lub przywozi straszą osobę.

A jeszcze więcej nie dojeżdża spoza Łodzi i nie przywozi starszych osób, które, nawiasem mówiąc, całkiem nieźle dają sobie radę w komunikacji publicznej. Gdyby wierzyć w świat kreowany przez łódzkich dziennikarzy, to okazałoby się, że całe społeczeństwo składa się z niedołężnych staruszków mieszkających poza Łodzią, w ciąży, z dzieckiem w wózku, osobą niepełnosprawną pod opieką, dzieckiem do odebrania w przedszkolu, lękami, moczeniem nocnym i toną zakupów z supermarketu w bagażniku niezdolnych wsiąść do miejskiego autobusu.

> Zresztą liczba miejsc postojowych przy cmentarzach w żaden sposób nie jest adekwatna do ruchu w czasie świąt.

No to może należy o tym pomyśleć PRZED wyjściem na cmentarz a nie ze zdziwieniem odnotować, że "jak to możliwe, na 1 listopada koło cmentarza korki i nie ma gdzie parkować"?
    • Gość: kierowca oświadczam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:42
      oświadczam, że 1 listopada doniosę policji na każdego pieszego, który będzie poruszał się inną drogą niż chodnikiem, doniosę na każdego rowerzystę, który będzie poruszał się jezdnią lub chodnikiem wzdłuż drogi rowerowej, doniosę na każdego kierowcę autobusu MPK, który będzie wymuszał pierwszeństwo pod cmentarzem w imię uprzywilejowania komunikacji zbiorowej
      • Gość: gosc Re: oświadczam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:51
        I bardzo dobrze.
      • zbig1113 Re: oświadczam 25.10.11, 12:27
        Tylko bądź konsekwentny, na siebie też donieś, bo w końcu z tego samochodu, zaparkowanego gdzieś na ulicy, wysiądziesz i będziesz pieszym szwendającym się po jezdni.
    • Gość: miki 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: 83.142.203.* 25.10.11, 11:53
      Zapalczywość granicząca z głupotą - dzięki takim "radykałom" rowerzyści wytykani są palcami.
    • Gość: swojak1000 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 11:58
      Jakie wpływy z mamdatów zaplanowano w budżecie miasta na 2011?
    • Gość: rowerzysta [b]A co to za twór ten "oficer rowerowy"[/b] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 12:13
      Czy to jakaś część suportu. Co to jest?
      Niech mi ktoś wytłumaczy
    • mazi.maziasty 1 listopada: bez litości dla kierowców. Czy słu... 25.10.11, 13:00
      I bardzo dobrze. Sam jestem kierowcą i mimo, że nie jestem przychylnie nastawiony do rowerzystów (ale to na inną rozmowę), tutaj popieram pana Wojciecha Makowskiego. To, co wyczyniają kierowcy w okolicach święta zmarłych woła o pomstę...
      A nic tak nie uczy przestrzegania prawa, jak bolesne bicie po kieszeni...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka