Dodaj do ulubionych

Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds...

08.11.11, 09:27
a nie można było przesunąć "bezpłatnych" godzin na 10-15? Okazałoby się że wszystkie dzieci do 15 zostają a przychodzą na ósmą i tak. A tak to moje dziecko siedzi z dwójką innych do 17 bo właściciele beemek i audic sępią stówkę miesięcznie na przedszkole...
Obserwuj wątek
    • Gość: mama72 kłamczuchy w tych radach IP: *.toya.net.pl 08.11.11, 09:31
      moje dziecko nie chodzi bo często choruje, średnio jest tydzień w przedszkolu a trzy w domu. Za co mam zapłacić? Może faktycznie podstawa powinna być 10-15? Zresztą, ta podstawa jest tak okrojona, ze dzieci się nudzą.....
      • Gość: tamoj Re: kłamczuchy w tych radach IP: *.lodz.msk.pl 08.11.11, 11:05
        To po co posyłasz je do przedszkola? Przelicz sobie co Ci się bardziej opłaca i może pomyśl o niańce/babci/kimkolwiek. Nudzi się? Kolejny argument przeciw przedszkolu. Nie dość, że jest, to jeszcze narzekasz i najlepiej byłoby płacić jak najmniej. Matka Polka, jej i jej dziecku się należy. Litości.
    • Gość: Ojciec Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... IP: *.finn.pl 08.11.11, 09:34
      Chcieli na tym zarobić a tu się okazało że nic z tego i trzeba zmienić prawo żeby nas okradać. Moje dziecko akurat jest w przedszkolu od 8 do 17 i płacę za wszystkie godziny ale czasem zabieram je wcześniej i z jakiej racji mam za to płacić. Swoją drogą ciekawe czy to aby na pewno jest zgodne z prawem skoro było zaskarżane.
      • lobo.tommy Re: Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za prze 08.11.11, 11:02
        płacisz za to że przedszkole jest gotowe zająć się swoim dzieckiem. Ktoś przecież musi to utrzymać w "gotowości", a może ma przewidzieć kiedy twoje dziecko będzie chore? Moje dziecko też przez pierwszy rok żłobka spędziło 50% czasu w domu, i nie złościłem się że muszę za to płacić.
        • Gość: gosc Re: Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za prze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:49
          Skoro tak to po jakie licho było likwidowane stałe czesne?
          Poprzednie rozwiązanie funkcjonowało przez lata i było ok. Teraz miało być lepiej i wyszło jak zwykle. Cała ta zmiana jest do kitu.
    • Gość: sys Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... IP: *.toya.net.pl 08.11.11, 09:36
      I okazalo się, że dzieci mają opiekę! Za blokowanie miejsc w przedszkolach powinni placić karę!
    • lobo.tommy Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... 08.11.11, 09:42
      może warto wprowadzić podział, część dzieci od 8-ej do 13-ej bez opłat, reszta ze stałą opłatą jak w poprzednich latach. W prywatnych przedszkolach płaci się bez względu czy dziecko chodzi czy nie. Powinno tak tez być w państwowych, kto zostawia dziecko w przedszkolu po trzynastej, powinien mieć stałą opłatę, nie było by licytowania o byle 5 minut, a i sknery przestałyby wysyłać dziadków po odbiór dzieci o 15-tej.
    • zywoplot73 Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... 08.11.11, 09:43
      Teraz widać jak na dłoni którym rodzicom przedszkole jest faktycznie potrzebne, a którzy korzystają sobie z niego za darmochę. Normalnym ludziom pracującym 8 godzin dziennie opłata za pobyt dziecka w przedszkolu niestety ale jest dużo wyższa niż w przypadku poprzedniego sposobu naliczania opłat. Moje dziecko przebywa w przedszkolu ok. 9 godzin dziennie (8 godzin pracy + dojazd i przyjazd) i jak go przyprowadzam to jest najczęściej jedynym dzieckiem w placówce a przy odbiorze jest góra kilkoro dzieci. O czym to świadczy? Czy aktualne opłaty za przedszkola to kara dla pracujących rodziców? Nie każdy jest "prywaciarzem" mogącym sobie przyjechać o dowolnej godzinie z i po dziecko.
      • lobo.tommy Re: Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za prze 08.11.11, 10:13
        słuszna uwaga, o godzinie 17 moje dziecko siedzi z dwojgiem innych szkrabów i to z całego przedszkola (na 200 zapisanych). A w zeszłym roku ponoć był ruch o tej porze.
      • Gość: Joanna Re: Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za prze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.11, 12:12
        A ja myślałam że przedszkole jest przede wszystkim dla dzieci, nieważne ile czasu w nim spędza, jest to najważniejszy i najcenniejszy czas dla DZIECI!!!
    • Gość: gość 123 Re: Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za prze IP: 194.42.116.* 08.11.11, 10:38
      moim zdaniem, rodzice powinni płacić za deklarowaną liczbę godzin i to tę przy rekrutacji (oczywiście jeśli dziecka jest chore i nie było w przedszkolu ani godziny to oplata nie powinna być pobierana).
    • Gość: Michał Wy @$%!$%$#%*#$%!#($# z UMŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:29
      Płacą mniej ???? Rok temu płaciłem 205-220 zł za całość godziny + posiłki, teraz płacę 330-360 zł i to jest qr.. jego mać ten prorodzinny system jeżeli dzieci jest mnie tzn że 3/4 to cwaniaki i trzeba to ukrócić tzn że system rekrutacji się nie sprawdza że do przedszkoli nie trafiają dzieci rodziców pracujących tylko kombinujących TAK PANIE PIĄTKOWSKI ?????

Jak to niby za zadeklarowany ??? Co to za logika ??? To jest chyba nie zgodne z prawem albo płacę za godziny tak jak teraz albo ryczałt a nie jakieś deklaracje ??? Pojeb... was w tym urzędzie ???

Przepraszam za słownik ale już nie mam siły na tych fajfusów w UMŁ i tą Panią która chciała pierwotnie aby godzina w przedszkolu kosztowała 2,77 zł wy jesteście oderwani od rzeczywistości.
      • Gość: maq Re: Wy @$%!$%$#%*#$%!#($# z UMŁ IP: 212.191.195.* 08.11.11, 14:45
        Zgadzam się, albo rozliczamy się stała stawką albo za faktyczny pobyt. Za obecny fakt możecie sami siebie Państwo urzędnicy oskarżać. Nie śpimy na kasie a dzieci są zabierane przez:ciocie, babcie itd. kto ma i może ten skorzysta bo nie ma pieniędzy na te chore stawki. Rodzice kombinują? w tym kraju trzeba kombinować żeby starczyło do 1 i to jest karalne ? to, że dzieci nie ma do 17- tej świadczy o braku funduszy a nie o lenistwie rodziców. Widać komentujący to "prywaciarze" z grubym portfelem.
    • Gość: Oburzony Żalośny jest ten UMŁ IP: 194.42.116.* 08.11.11, 11:29
      Państwo dało a ci myśleli, że złotego cielca za nogi złapali.
      1. Nikogo nie powinno interesować czy komuś jest potrzebne przedszkole czy nie. Konstytucja gwarantuje równość zatem jeśli ktoś wysyła dziecko w godzinach 8-13 to ma do tego prawo.
      2. Jeśli Rada Miejska wprowadziła stawkę 2,08 za h to tak jak w sieciach komórkowych powinno być naliczanie minutowe (0,04 zł za miniutę), w tym 5 godzin za friko., albo naliczanie godzinowe, ale nie tak jak teraz, że 7 50 to jakbym dziecko przyprowadził o 7, tylko znów wracamy do sieci komórkowych (za każdą rozpoczętą godzinę). Zatem np. dziecko siedzi od 750 do 1600 - 3h 10 min i mamy 6,64 albo 8,32. Z tymże w drugim przypadku bardziej korzystne jest odebranie dziecka później bo tu straciło 50 minut.
      3. Deklaracyjny czas to jakaś tandeta ubiegłego stulecia. Tak kręcą lolki w elektrowniach, gazowniach, etc. pytając i wystawiając na podstawie prognozy. Poza tym żyjemy w czasach gdzie czas i dotarcie z punktu A do punktu B jest zmienną. A nie punkt 7:30 oddaje dziecko, punkt 8:00 pierwszy gwizdek, 12-1215 przerwa, punkt 16:00 gwizdek, punkt 16:30 odbieram dziecko. Są ludzie, którzy mają nienormowany czas pracy. Są tacy, którzy pracują na trzy zmiany. Są dziadkowie, którzy mogą czasami odebrać wnuczka, wnuczkę. Deklaracja to zwykły ryczałt. Poszukiwanie kasy, które miasto i państwo utopiło w usunięciu opłaty stałej.
      Więc jeśli miasto chce budować stodołę na ŁKSie czy potrzebuje na odszkodowania dla przegranych spraw sądowych to niech poszuka kasy u siebie i ogarnie tę urzędniczą bandę po szkole rzemiosła. Bo jak na razie to tylko cwaniakuje, wycieczki na Tajwan, zapowiedzi wzrostu podatków. A co z w zamian. Wielkie G. Nie ma kasy, nie ma stadionu. Niech odda inwestorom grunty i niech sami sobie budują, nawet z klocków LEGO co tam chcą. Dotyczy to i ŁKSu i Widzewa. Zamiast się zadłużacz na kolejne miliony niech ogarnie centrum miasta, wybuduje cetrum nauki Kopernik, infrastrukturę i lotnisko. Bo w PRL-u dzieci miały więcej możliwości w weekand niż teraz w Łodzi. No chyba, że tradycją jest już chodzenie po centrach handlowych. Nie dziwmy się, że potem chodzą po ulicach cyborgi a nie ludzie.
    • Gość: retkinia Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... IP: *.retsat1.com.pl 08.11.11, 11:31
      szkoda komentować tych idiotów,oni chyba nie mają małych dzieci,skoro nie ma dzieci w przedszkolach to najlepiej je zamknijcie,teraz okazuje się że wszyscy mogą przyprowadzać dzieci o 8 a odbierać o 13.CIEKAWE GDZIE TAK JEST ,JA Z WYWIESZONYM JĘZOREM ODBIRANM DZIECKO O 15 (ŻEBY WIĘCEJ NIE PŁACIĆ)A DZIECI I TAK JEST DUŻO
    • Gość: tomcio77 Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... IP: *.toya.net.pl 08.11.11, 11:32
      kolejny poroniony pomysł pana Piątkowskiego, uważam za absurdalny pomysł, ja deklarowałem pobyt dziecka od 7 do 16...a dlaczego tak? pracuję na zmiany i czasem odbiorę o 13 a czasem o 15 niekiedy o 16, zaprowadzam niekiedy na 7 niekiedy na 8 więc teraz jak można zmieniać zasady w trakcie gry panie Piątkowski? były ustalone zasady na początku? jeżeli tak to tu ktoś gra nie fair i oszukuje...skoro pomysł z opłatami był do du..y to po co go wprowadzono. Zresztą dyrektor przedszkola namawiała rodziców by wpisywali godziny jak najwcześniejsze by jej etatu nie zabrali. Do tego każdy rodzic musiał antydatować umowę, gdyż dostaliśmy je na zebraniu 7 września a trzeba było podpisać z datą 1 września. Więc jak się zmieni zasady gry to trzeba robić to mądrze. Widać prócz tego że na małych mieszkańcach trzeba zarabiać, bo jak już trzeba dołożyć to wielki lament..,oszczędzajmy ale nie kosztem dzieci...
    • zywoplot73 Niestety większość rodziców to kombinatorzy!!! 08.11.11, 12:11
      Brawo, to jest ten nasz system prorodzinny. Ja osobiście płacę ok. 120 zł więcej niż rok temu (9 godzin pobytu dziecka). Jakim to możliwe, żeby dziecko przyprowadzać na 8 i odbierać już o 13? Ja myślałem, że w Polsce jest 8-godzinny dzień pracy. Niestety większość rodziców to kombinatorzy!!! Wrócić do poprzedniego sposobu naliczania opłat.
      • Gość: MAQ Re: Niestety większość rodziców to kombinatorzy!! IP: 212.191.195.* 08.11.11, 14:50
        Kolejny mędrzec się odezwał co to wszystko o wszystkich wie i mierzy jedna miarą. Na drugi raz nie wypowiadaj się za WSZYSTKICH a za siebie. Kombinuje to na razie nasza władza a nie RODZICE.
    • Gość: MAKS Co by tu jeszcze ukraść? IP: *.vline.pl 08.11.11, 16:05
      Słów kilka w sprawie grupy facetów
      chcę tu wygłosić,
      lecz zacząć muszę nie od konkretów,
      a od przeprosin:
      skruszon szalenie, o przebaczenie
      pokornie proszę,
      że trochę pieprzny jest felietonik,
      który wygłoszę.

Lecz mam nadzieję, że choć się w słowie
      tutaj nie pieszczę,
      to wybaczycie mi to, panowie,
      raz jeden jeszcze...

Otóż faceci z PO się snują,
      co są już tacy,
      że czego dotkną, klei się w dłonie,
      w domu czy w pracy,
      gapią się w budżet, szukają w ZUS-ie
      gdzie tylko mogą,
      do spółek skarbu i do szpitali
      się rychle biorą !

Bo jedna myśl im chodzi po głowie,
      którą tak streszczę:
      Co by tu jeszcze ukraść panowie,
      co by tu jeszcze ?

Czasem facetów, żeby mieć spokój,
      ktoś tam przerzuci,
      do opozycji lub podkomisji,
      sejmowej jakiejś.
      I już się prężą mózgów szeregi
      i wzrok się pali,
      i już widzimy, żeśmy złodzieja
      nie doceniali.

A oni myślą w ciszy domowej
      lub w mózgów truście -
      Co by tu jeszcze ukraść panowie,
      co by tu jeszcze ?

Lecz choć im wszystko jak z płatka idzie,
      sprawnie i krótko,
      czasem faceci, gdy nikt nie widzi,
      westchną cichutko,
      bo mając tyle twórczych pomysłów,
      tyle zdolności,
      boją się, by im wkrótce nie przyszło
      trwać w bezczynności.

A brak wciąż wróżki, która nam powie
      w widzeniu wieszczym:
      jak długo można okradać Polskę,
      jak długo jeszcze ?

Pozwólcie, proszę, że do konkretów
      przejdę na koniec:
      okażmy serce dla tych facetów,
      zewrzyjmy dłonie,
      dajmy im władzę, prawo decyzji,
      drodzy rodacy,
      by się faceci czuli potrzebni
      w sejmie i w partii.

Niechaj ta myśl im wzrok rozpłomienia,
      niech zatrą ręce,
      że tyle jeszcze do rozkradzenia !
      A będzie więcej !

Autor oryginału: Wojciech Młynarski
    • Gość: Pabianiczanka Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 18:53
      Ja mieszkam w Pabianicach (tuż obok Łodzi) i u nas od września płacimy za deklarowane godziny. Malo tego płacimy 3 zł za każdą nadgodzinę!To jeszcze zniosłam bez bólu ale wszyscy rodzice w Pabianicach płacą również za nieobecności dzieci. Nie jest ważne że dziecko w ciągu miesiąca było w przedszkolu 7 dni a reszta w domu. Nie rozumiem dlaczego trzeba płacić za nieobecności no ale to nie jedyna rzecz która mnie zaskakuje w naszym kraju.
      • lobo.tommy Re: Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za prze 08.11.11, 22:32
        > Nie rozumiem dlaczego trzeba płacić za nieobecności no ale to nie jedyn
        > a rzecz która mnie zaskakuje w naszym kraju.
        A ty jak zachorujesz to też uważasz że pracodawca nie powinien ci płacić? Pewnie w takiej sytuacji jednak jesteś innego zdania...
    • Gość: pg Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... IP: *.astral.lodz.pl 08.11.11, 21:33
      To już jakaś bzdura.
      Miasto już raz w tym roku szkolnym narzuciło zmianę warunków opłat za przedszkole. Umowy podpisywane w maju (i deklaracje przy rekrutacji) zakładały stałe czesne - i dlatego rodzice podawali takie, a nie inne godziny pobytu w przedszkolu.
      Miasto zmieniło warunki umowy a Pan Piątkowski ma pretensje, że rodzice do nowych warunków się dostosowali. Teraz chce drugi raz w tym roku zmienić warunki umowy.
      Można tak co i miesiąc zmieniać, ale może lepiej wymienić urzędników na takich, którzy ogarniają rzeczywistość. I przewidzą konsekwencje swoich pomysłów.
    • Gość: ARA Szykuje się kolejna zmiana w opłatach za przeds... IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 10:28
      P. Piątkowski to wyjątkowy nieudacznik - najpierw coś robi a potem myśli. To nie pierwsze jego bezmyślne posunięcia. Panu już dawno powinniśmy podziękować.
      Pani prezydent, ten pan działa i na pani szkodę. Wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka