Dodaj do ulubionych

Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 18:14
Ooo a to ciekawe w jakim to słowniku znalazł że "niezwłocznie" znaczy "od razu". Naucz się kolego że "niezwłocznie"znaczy dokładnie tyle co "bez ZBĘDNEJ zwłoki".
Obserwuj wątek
    • Gość: rek Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 18:17
      To kanarskie ścierwo ma szczęście że mnie tam nie było.
      • Gość: gosc Emerytka-oszustka:20 min z Retkinskiej do Zielonej IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:15
        Ta pani chciala skasowac bilet za 1,20 zl, wiec za 20 minut jazdy.
        Wsiadajac przy ul. Retkinskiej moglaby dojechac linia 12 do ul. Gdanskiej przy Zielonej. Watpie, ze ona chciala w tamtej okolice pojsc do ksiegarni.
        Widocznie chcial przed skasowaniem troche za darmo pojechac i na koncu jazdy tez troche za darmo, zeby z biletym 20-minutowym dojechac do centrum, moze do Piotrkowskiej. I nie udalo sie. I juz.
        Ja mam oplacona migawke, tzn. bilet 3-miesieczny i nie toleruje, gdy inni podrozuja na gape.
        • Gość: emerytka - pasozyt Wyciag z przepisow MPK -pierwsza czynnosc IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:25
          § 2.
          1. Pierwszą czynnością, jaką pasażer jest zobowiązany uczynić bezpośrednio po
          wejściu do pojazdu jest uiszczenie opłaty za przejazd. Uiszczenie opłaty może
          nastąpić poprzez:
          1) skasowanie w odpowiednim urządzeniu (kasowniku) znajdującym się w
          pojeździe:
          a) biletu papierowego (biletów papierowych) jednorazowego o łącznym
          nominale równym co najmniej opłacie za podróż w wybranym przez
          niego przedziale czasowym,
          • Gość: dawny gapowicz Nauczka IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:40
            Kiedys tez sie zagapilem. Zamyslalem sie i z biletym 10-minutowym pojechalem ok. 15 min - bez premedytacji. Zostalem zlapany przez kanara, zaplacilem kare, wkurzylem sie. Bylo to wiele lat temu, a od tamtej pory pamietam, zeby kasowac bilet. Bylo to dobra nauczka.
            • Gość: oburzony GW niepowazna: To nie 80-latek, tylko 67-latka IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 22:53
              GW szuka tanich sensacji: To nie 80-latek walczy z MPK, tylko 67-latka. 80-latek to jej maz.
              • Gość: ciemny lud W przepisach nie ma: "skasować bilet niezwłocznie" IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 23:05
                Pani redaktor, prosze nie zachecac czytelnikow, zeby zajmowali stanowisko w kwestiach, ktore nie istnieja.
                W przepisach MPK nie jest mowy o "skasować bilet niezwłocznie", tylko o tym, ze pierwsza czynnosc, ktora podrozujacy ma dokonac, jest kasowanie bilte. A to jest istotna roznica
                • Gość: czytelnik GW: To Pani Zofia czy Pani Katarzyna? IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 23:16
                  Redaktor Agnieszka Urazinska w wywiadzie z pracownikem MPK raz przedstawi gapwicza jako pani Zofia a raz jako pani Katarzyna. Co w koncu jest prawdziwy a co wymyslony? Czy moze caly artykul stoi na glinianych nozkach.
                  • Gość: xxx to nie jest kraj dla starych ludzi IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 23:41
                    ciekaw jestem tylko czy ten kontroler równie ochoczo interweniuje jak wsiadzie mu 5 dresow na amfie po 100 kg kazdy

jak znam życie i widziałem takie przypadki to wtedy srają w gacie

• manhu Re: to nie jest kraj dla starych krętaczy 10.03.12, 00:00
                      Poprawiłem tytuł.
                      "W tramwaju zobaczyłam wolne miejsce, usiadłam, sięgnęłam do torby i wyjęłam okulary do czytania ..."
                      I co jeszcze? :)

"denerwuje się łodzianka. - Tramwaj nie przejechał nawet jednego przystanku!"
                      A to dobre :) Z tego wynika, że było blisko.

Prawdziwa wersja pewnie brzmi:
                      -zobaczyłam kanara więc poszukałam biletów
                      -i wysłałam męża by udawał głupiego.

Bez wątpienia to nie było skasowanie niezwłoczne, czyli mandat się należy. Jest kwestia czy mamy tu do czynienia z próbą oszustwa. A artykuł bazuje na taniej sensacji, wbrew temu co wielu "myśli" to staruchy są bezczelne i kłamią jak młodzi. Na poczcie takie coś bierze 5 numerków (żeby wepchać się bez kolejki), korzysta z tego z którego nie ma prawa bo załatwia inną sprawę, mimo to robi awanturę grożąc pracownicy zwolnieniem z pracy itp.
                      • Gość: - Re: to nie jest kraj dla starych krętaczy IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 00:15
                        Taka kretaczka szkodzi wszystkim starszym ludziom. Przez takich mlodzi traca szacunek dla starszych.
                        • Gość: Liperstan kanar skoorwysyn, MPK koorwa IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 01:17
                          • bacowa Re: kanar skoorwysyn, MPK koorwa 10.03.12, 02:42
                            Do pracy w niektórych służbach, jak Straż Miejska, kontrolerzy MPK itp przyjmuje się najczęściej przypadkowych ludzi ze wzglętu na swe ograniczone predyspozycje umysłowe; nie są oni przyjmowani na etaty, gdzie potrzeba trochę kultury i racjonalnego myślenia; a do tego bezwzgledna solidarność w branży w postaci,,kolega ma zawsze rację'';
                            idąc tokiem myślenia tego mądrali z MPK należy zamontować kasowniki na przystankach i już przed wejściem do autobusu skasować bilet; taki jeden z drugim palant decyduje czy masz porządek, czy bałagan (sami pewno resztki pasztetowej sprzed kilku dni noszą po kieszeniach) w swoich osobistych rzeczach i wystawia mandat wg. własnego widzimisie;
                            niezwłocznie nie zrobisz nawet kupy, bo trzeba przedtem poszukać WC i ściagną gacie co nieraz trwa kika ładnych chwil (ubranie zimowe na ,,cebulkę'');
                            klasyczny przykład złośliwości, nadgorliwości i prostactwa wśród ,,kanarów'' i ich przełożonych
                            • Gość: samitek Re: kanar skoorwysyn, MPK koorwa IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 03:58
                              oczywiscie, ze takie rzeczy, jak ta opisane w artykule sie zdarzaja i to czesto. jestem pewien, ze pan jacon jest tego swiadomy i tylko udaje przed dziennikarzem, zeby "dbac" o PR firmy. kontrolerzy to najczesciej chamy i buraki, ktore za wszelka cene staraja sie wlepic mandat, bo dostaja od kazdego prowizje. najlepszym dowodem jest sytacja, kiedy kanar zaslania reka kasownik. oznacz to, ze ktos chce skasowac bilet, a on stara sie zaskoczyc podroznego, zeby zarobic. tylko, ze takie sytuacje nie przytrafiaja sie zwykle mlodzym silnym mezczyzna, bo kanat wie, ze za takie numery nalezy sie w morde bo sam by komus za to strzelil, tylko lapia kobiety, albo starsze osoby.
                              skonczym z procederem raz na zawsze, niech kontrolerzy zarabiaja stala pensje bez prowizji! nalezy och rozliczan na podstawie przepracowanych godzin, ktore udokumentuja skasowanymi biletami. oczywiscie, ze liczba kar spadnie, ale beda to wlasnie te wymuszone oszustwa! obecna sytuacja jest nie do przyjecia poniewaz mpk rozlicza fimry zewnetrzne na podstawie wydajnosci mierzonej iloscia wystawionych mandatow, a firmy w ten sam sposob roliczaja kontrolerow. wszyscy wiedza co sie dzieje. zarowno mpk, jak i szefowie firm odpowiedzialnych za sprawdzanie biletow, tylko mpk to nie obchodzi, a szefowie kanarow zacieraja rece i cziesza sie z kreatywnosci pracownikow!
                              • Gość: pasazer Jesli daruja kare, to ja wiecej nie kasuje biletow IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 06:48
                                Nie widze sensu kasowac bilety lub kupowac bilety miesieczne, jezeli MPK daruje kare osobom, ktore nie kasuja biletow i wywalcza bezkarnosc za pomoca gazet.
                                To wszystko jest demoralizujace.
                                • Gość: antygłupol Choj zastawił mu drogę do kasownika. Czyli chciał IP: *.182.broadband15.iol.cz 10.03.12, 08:56
                                  skasować. Proste, wy barany.
                                  • Gość: satu Re: Choj zastawił mu drogę do kasownika. Czyli ch IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 11:01
                                    hahaha widze, za kanary nie spia, tylko posty pisza...
                                  • manhu Re: zastawił mu drogę do kasownika. Czyli ch 10.03.12, 14:19
                                    Gość portalu: antygłupol napisał(a):
                                    > skasować. Proste, wy barany.
                                    Wielu chce widząc kanara :) Szczególnie ciekawy jest post niżej gościa co się przeprowadził z Gdyni do Gdańska :) i okazuje się że w Gdańsku kasują niezwykle powolnie. Inni ludzie? Nie, po prostu oszuści, bo inne zasady biletowe (więc czytać dużo niżej).
                                • Gość: i tak właśnie jest Re: Jesli daruja kare, to ja wiecej nie kasuje bi IP: *.toya.net.pl 11.03.12, 01:43
                                  Idą do Gazety Wyborczej po pomoc,bo to jedyna solidna gazeta .
                            • Gość: auxan Re: kanar skoorwysyn, MPK koorwa IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.03.12, 08:55
                              "klasyczny przykład złośliwości, nadgorliwości i prostactwa wśród ,,kanarów'' i ich przełożonych" - nie tylko, prawdziwa przyczyna to pazerność, przecież oni właśnie są opłacani głownie z wlepionych kar. I trzeba by od tego zacząć, żeby procent od kar nie był głównym składnikiem płacy. Inaczej zawsze będzie taka sama patologia jak osławiony pawulon u łódzkich sanitariuszy.
                            • Gość: tak Re: kanar skoorwysyn, MPK koorwa IP: *.toya.net.pl 11.03.12, 01:37
                              bacowa,popieram
              • Gość: bax Typowe polskie gówna.W Poznaniu dali karę bo facet IP: *.182.broadband15.iol.cz 09.03.12, 23:08
                odwoził żonę do szpitala i zostawił samochód jak najbliżej wejścia. Też szmatławe polskie korwy. Na część polskiego motłochu to nawet nasr... nie warto.
                • Gość: bolo Re: Typowe polskie gówna.W Poznaniu dali karę bo IP: *.ngm.net.pl 10.03.12, 07:48
                  bo miał prawo na izbę wjechaćcw...u?
                  • Gość: bax Re: Typowe polskie gówna.W Poznaniu dali karę bo IP: *.182.broadband15.iol.cz 10.03.12, 09:01
                    Jestem pewien że ciebie traktuja czasem też jakcw...a i śmiecia :-D Na zdrowie!
            • Gość: eyczko Re: Nauczka IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 22:33
              w ogole nie rozumiem dlaczego kontrolerzy dostali jakies dodatkowe uprawnienia dotyczace ietykalnosci cielesnej. tym chamom ktos czasem nie wpie...! to oczywiste naciagactwo, zaslonic komus z nienacka kasownik! oznacza to, ze nie widzial wczesniej kontrolera i mial zamiar skasowac bilet, a taki burak probuje od niego wyludzic pieniadze. bo taka prawdwa! im chodzi o to, zeby zlapac na sile jak najwiecej ludzi, bo dostaja od kazdego mandatu prowizje. dziwne, ze takie przypadki zdarzaja sie wylacznie starszym ludziom i kobietom...

pan jacon z cala pewnoscia jest swiadomy w jaki sposob dziala

kontrolerzy powinni pracowac za stala pensje, bez prowizji, wtedy skoncza sie przekrety!
        • Gość: misiu chooj kontroler, to bandyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 09:00
          chooje kontrolerzy , zawsze sie wyżywają na slabszych fizyczne od siebie, nigdy nie widzialem zeby sprawdzali np zbydleconych kiboli

ciekawe czy jego sąsiedzi wiedzą czym się ta koorwa zawodowo zajmuje
      • Gość: coco Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.02.13, 14:53
        Zgadzam sie z toba, tez bym tak zrobila. Tylko patrza z kogo by tu zedrzec pieniadze.
    • Gość: jan Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 18:19
      pitolenie
      "chciałem skasować ale mi się nie udało"
      ludzie wchodzą do tramwaju stają przy kasowniku z biletem w ręku i albo go nie kasują wcale albo kasują po kilku przystankach
      codzienna praktyka w każdym z łódzkich tramwajów
      • Gość: jan Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 18:21
        każdy ma prawo próbować kantować z biletami (w końcu nie umierają od tego inni)
        każdy ma też prawo pisać odwołania
        tylko na miłość boską po kiego diabła pisze się takie bzdurne artykuły ?!
        • Gość: Seba Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.193.160.9.tvsat364.lodz.pl 09.03.12, 19:00
          a może ty ty jesteś tym ścierwem kanarek??? czas wrócić do metod NKWD z 40-ego roku
          kanar to nie człowiek to gó... zużywające tlen innych ludzi
          • Gość: gosc Stara cwaniaczka IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 19:40
            Wydaje mi sie, ta pani po prostu chce zyskac wpolczucia opowiadajac, ze jest emerytka. Chce robic na litosc, a przy tym szkodzi prawdziwym inwalidom.
            Skoro wczesniej kupila bilet, to dlaczego nie miala go w rekach?
            Poza tym jest nieludzka: Ma tylko 67 lat a kaze 80-letniemu mezowi skazowac bilet. Sama usiada a maz ma chodzic od siedzenia do kasownika.
            Mysle, ze ona chciala wykorzystac te 2 minuty od jednego przystanku do drugiego, zeby skazowac mniejszy bilet.
            Kilka lat (moze 5) mozna byla czekac ze skazowaniem do pierwszego przystanku, teraz juz nie.
            • hermina5 Re: Stara cwaniaczka 09.03.12, 19:59
              Gdybyś umiał czytać, to przeCzytałbys, ze ta mega zdrowa 67 latka JEST PO ZAWALE.

Zresztą to charakterystyczne, że wszystkie te durne komentarze piszą mężczyźni. Kiedy się połamałam miejsca w tramwajach i autobusach ustępowały mi wyłacznie kobiety, NIGDY nie wstał żaden facet.
              • Gość: klara Re: Stara cwaniaczka IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 20:13
                Słusznie,jest równouprawnienie.Ja ustępuje tylko facetom.I nie rób kupy do naszego kobiecego gniazda.
                • hermina5 Re: Stara cwaniaczka 09.03.12, 20:30
                  Ustępowanie miejsca osobie o kulach i w gipsie nie ma NIC wspólnego z równouprawnieniem.

Cała reszta Twojego postu nie ma zresztą nic wspólnego z sensem.

• Gość: gosc Re: Stara cwaniaczka IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 20:32
                To typowo dla tych starych cwaniaczek, jescie udaja chora. Co to znaczy, ze jest po zawale? Duzo osob jest po zawale, to nie znaczy automatycznie, ze nie moze skazowac biletow. Ludzie zyja kilkadziesiat lat po zawale.
                Jezeli jest taka chora, to niech udokumentuje to.
                Poza tym, owszem jestem mezczyzna, to jednak wstaje w tramwaju, gdy starza lub zmeczona osoba wsiada, w odroznieniu do wielu mlodych kobiet, ktore mysla, ze maja prawo do miejsca siedzacego z samego faktu, ze sa plci zenskiej i w odroznieniu do wielu matek, ktore pozwalaja swojom pociechaom siedzic, gdy one same staja.

hermina5 napisała:

> Gdybyś umiał czytać, to przeCzytałbys, ze ta mega zdrowa 67 latka JEST PO ZAWAL
                > E.
                >
                > Zresztą to charakterystyczne, że wszystkie te durne komentarze piszą mężczyźni
                > . Kiedy się połamałam miejsca w tramwajach i autobusach ustępowały mi wyłaczni
                > e kobiety, NIGDY nie wstał żaden facet.
                • hermina5 Re: Stara cwaniaczka 09.03.12, 20:40
                  > Co to znaczy, ze jes
                  > t po zawale?

Dowiesz się, jak bedziesz miał zawal. To znaczy np. to, że nie możesz biegać, a często musisz odpocząć już po wtelepaniu się do wagonu - po Łodzi jeżdzą tramwaje ze schodami przekraczającymi możłiwości wsiadania dla dzieci i starców, ale jak ktoś ma 20 lat to nie zdaje sobie z tego sprawy.

>Poza tym, owszem jestem mezczyzna, to jednak wstaje w tramwaju, gdy starza lub
                  > zmeczona osoba wsiada, w odroznieniu do wielu mlodych kobiet,

Moze ty wtsajesz, ale przez 2 m-ce nie wstał ZADEN MĘZCZYZNA i żaden nie pomógł mi skasować biletu, choć trudno nie zauwazyć gipsu. Kobiety pomagały zawsze, nie proszone...No cóż, pewnie męzczyźni uważali, ż ejestem cwaniaczka, która załozyła sobie gips, żeby nie kasować biletów i powinnam udokumentować to, że się połamałam, tak jak tamta powinna udokumentowac zawał.
            • Gość: gm Re: Stara cwaniaczka IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.12, 22:20
              Kiedys czas na skasowanie biletu był konkretny : do zatrzymania sie na nastepnym przystanku. Teraz zależy od uznania kanara, który jest zainteresowany wlepieniem mandatu i nie jest w zwiazku z tym obiektywny.Nie może tez byc sędzia we własnej sprawie.Sa miasta , w których komunikacja miejska jest w całosci finansowana z budżetu miasta. Mysle ,ze Wielkie Miasto Łódź nie zbankrutuje z powodu zafundowania mieszkańcom jednego przystanku gratis.Byłby to czas na spokojne wyjecie i skasowanie biletu.Wczoraj był dzień kobiet.Radne ani Radni nie pomysleli o kobietach obładowanych torbami i zmuszanych przez urzednicza głupote do wsiadania z biletem w zębach.Zreszta dotyczy to tez facetów z zakupami.To nie jest gospodarnosć -to jest pazerność i sknerstwo.
              Gość portalu: gosc napisał(a):

> Wydaje mi sie, ta pani po prostu chce zyskac wpolczucia opowiadajac, ze jest em
              > erytka. Chce robic na litosc, a przy tym szkodzi prawdziwym inwalidom.
            • Gość: sorry A mi sie wydaje że jesteś polskim IP: *.182.broadband15.iol.cz 09.03.12, 23:10
              typowym gównem.
            • Gość: y.y Re: Stara cwaniaczka IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 23:16
              "Usiada"

O kur.wa dzieciaku, wracaj do klasy uczyć się języka oczystego, a nie w Internecie szalejesz:))
              • Gość: mrrrr Re: Stara cwaniaczka IP: *.aster.pl 10.03.12, 07:02
                warsiawska kupa się odezwała.
                • y.y Re: Stara cwaniaczka 11.03.12, 09:42
                  Gość portalu: mrrrr napisał(a):

> warsiawska kupa się odezwała.

Mylisz mnie najwyraźniej z kimś kogo interesuje co masz do natrollowania chłoptasiu:)
      • Gość: światowiec Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.12, 08:16
        czas jest bez znaczenia. W cywilizowanych krajach emeryci po 70czy 75 nie muszą opłacać przejazdu lokalną komunikacją zbiorową!
        Ale Polska to wciąż dziki kraj - a wlasciwie dzicy ludzie...
        • Gość: dada Nie umiesz czytac: Ta Pani ma 67 lat IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 08:21
        • slo.n.ko Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs 10.03.12, 08:27
          Ta pani ma 67lat więc by się nie załapała i tak...
        • Gość: iva Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 08:33
          w Polsce też tak jest - moi rodzice 73 i 76 lat nie płacą za przejazdy.
          • Gość: mini ucz sie czytac: Ta Pani ma 67 lat IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 08:36
    • Gość: Falcon Jej wina IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 18:42
      > niezwłocznie"znaczy dokładnie tyle co "bez ZBĘDNEJ zwłoki"

Święta prawda.

Tyle, że przedstawiony przez ta pania opis wydarzeń jasno wykazuje, że w jej zachowaniu była całkowicie zbędna zwłoka.

W tramwaju zobaczyłam wolne miejsce, usiadłam, sięgnęłam do torby i wyjęłam okulary do czytania, żeby sprawdzić nominały biletów. Wzięłam z portfela nowy bilet i stary, sprawdziłam, czy to te właściwe, i dałam je mężowi, żeby skasował.

Najpierw się bilety kasuje a potem się siada. A fragment o wyjomaniu okularów by przeczytać nominały biletów jest żenujący bowiem chwilę wczesniej możemy przeczytać: Wypisałam sobie książki, które chcę kupić, ustaliłam trasę i ruszyliśmy - opowiada. A więc w domu to pani miała czas powypisywać ksiązki i zaplanować dokładnie trasę, ale żebny przygotować dla siebie i męża dwa (czy cztery licząc tez dopłatowe) bilety to już czasu u emertyki nie było? Nie chciało się i tyle! Zapis regulaminu jest jasny: bilet należy kasować bezzłocznie a nie się rozsiadać, rozczytywać, zastanawiać, itp.
      Jak się nie chciało wcześniej przygotowac biletów i skasować zaraz po wejściu do pojazdu to pretensje tylko do siebie. Co za roszczeniowa kobieta.... Aż ręce opadają...
      • andi.11111 Re: Jej wina 09.03.12, 19:23
        Głupiś!
        • Gość: klient MPK sprawiedliwosc IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:48
          Z artykulu:
          Rzecznik MPK: "Ale w tym przypadku jest duże prawdopodobieństwo, że odwołanie pani Zofii będzie rozpatrzone na jej korzyść."
          Dlaczego? Tylko bo gazeta interweniowala? Jezeli ta pani jechala bez biletu, to niech zaplaci kare. Jak kazdy.
      • slo.n.ko Re: Jej wina 09.03.12, 19:25
        Też mi się tak wydaje... Najpierw bilet- potem polowanie na wolne miejsce.
        • Gość: zadowolony klient Oplaca sie migawka - rozsadna polityka MPK IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 22:36
          Nowa polityka taryfowa MPK sprzyja klientom. Bilety jednorazowe drozszej, bilety okresowe tansze. Pani emerytka mogla kupic za 40 zl bilet miesieczny lub za 96 zl bilet 90-dniowy. I nie trzeba pamietac o skasowaniu, tym bardziej, gdy sie jest chory, po zawale, gruby (jak na zdjeciu) i moze z powodu staroscie sie ma skleroze.
      • hermina5 Re: Jej wina 09.03.12, 20:01
        >ale żebny przygotować dla siebie i męża dwa (czy cztery licząc tez dopłatowe) bilety to już >czasu u emertyki nie było

Życzę Wam starości. Po prostu. Poza tym, skoro mąz ma 80 lat , TO JEŻDZI DARMO.
        • Gość: mlody 67 lat - to nie starosc IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:55
          Hermino 5: 67 lat to nie starosc. Niedlugo wszyscy bedziemy pracowac do 67 roku zycia.
          • hermina5 Re: 67 lat - to nie starosc 13.03.12, 12:45
            Niedlugo wszyscy bedziemy pracowac do 67 roku
            > zycia.

Wszyscy Ci, którzy dożyją.
      • wojcikmarcin Re: Jej wina 09.03.12, 21:54
        Głupiś.
        W tym opisie nie żadnej zbędnej zwłoki.
        To że usiadła w zestawieniu z faktem założenia okularów i sprawdzania nominałów biletów jest jak najbardziej logiczny. Miała może stać grzebiąc w torbie i ryzykując upadek jak pojazd ruszy?
        Ludzie qurde więcej empatii
        • Gość: negri Mamy empatie - nie tolerujemy cwaniakow IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 22:06
          Ta pani jest obrazona ("jak to, ze ona musi zaplacic kare!") i tyle! Ona nie ma czyste podejscie, np. ponosi, ze "Tramwaj nie przejechał nawet jednego przystanku!", wiec przytacza argumenty, ktore nie sa rzeczowe. Pokazuje to, ze ona w ogole nie dostosuje sie do regul, bagatelizuje, ze nie miala biletu.
          Empatia tak - ale dla naprawde potrzebujacych, nie dla wyzykiwaczow
          • Gość: y.y Nie, nie macie IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 23:23
            Macie? Wobec kogo? Kobieta weszła do tramwaju, usiadła i bezzwłocznie zaczęła przygotowywać bilety, sprawdzać czy są prawidłowe. Skoro tramwaj nie przejechał nawet 1 przystanku, to tym bardziej potwierdza to jej słowa. Czyli jak najbardziej zamiar miała prawidłowy i chciała go zrealizować. I gdzie ta Twoja empatia? Piszesz, że ona w ogóle sie nie dostosowała do reguł, co jest po prostu najzwyklejszym kłamstwem. To jest empatia? Może sięgnij do słownika, skoro używasz słów, których znaczenia nie znasz.
        • Gość: ad A czy jej mąż nie jeździ za darmo? :) IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 22:33
          Skoro ma 80 lat to chyba jeździ za friko ;). :P
          • Gość: LOpez Re: A czy jej mąż nie jeździ za darmo? :) IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 23:24
            Widocznie dała mu bilet, aby za nią skasował?
    • vvoytaz Znowu bezmózgie rozwielitki z Urban System 09.03.12, 18:50
      Na pewno. Przecież istota rozumna by na to nie wpadła żeby wypisywać mandat w takiej sytuacji...
      • Gość: bad Re: Znowu bezmózgie rozwielitki z Urban System IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.12, 19:04
        sama byłam w podobnej sytuacji kilka lat temu. w wagonie jechała jakaś wycieczka z liceum,ok. 30 osób plus inni pasażerowie. bilet wyjęłam z portfela i zaczęłam przepychać się do kasownika. pół metra od niego zatrzymał mnie kanar i wypisał mandat. niektórzy naprawdę przeginają.
        • Gość: . Re: Znowu bezmózgie rozwielitki z Urban System IP: *.retsat1.com.pl 09.03.12, 22:52
          > bilet wyjęłam z portfela i zaczęłam przepychać się do kasownika.

Kasowniki są przy drzwiach. Wystarczy na przystanku przygotować bilet i wsiadając po prostu go skasować. Jest to możliwe. Robię tak i nie sprawia mi to kłopotów.
          • Gość: wiki Re: Znowu bezmózgie rozwielitki z Urban System IP: *.centertel.pl 09.03.12, 23:09
            To ciekawe jak matka jadąca z dzieckiem i wózkiem ma to zrobic w rękach wózek a w zębach bilet aby kanar widział że skasuje bilet natychmiast po wejściu do komunikacji nie zważając na to że dziecku coś się może stać jak dobrze nie zabezpieczy wózka. Powiem jedno chyba jakiś imbecyl pisał ten regulamin.
            • Gość: Tututik Re: Znowu bezmózgie rozwielitki z Urban System IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 23:28
              Nie imbecyl tylko cwaniaki, które wyłudzają w ten sposób kasę od ludzi. I nie żebym generalizował, większośc kanarów to uczciwi ludzie wykonujący swoją pracę. Ale część to zwykła bandyterka, bo nie oszukujemy się, dwóch fakultetów tu nie trzeba. I z takimi trzeba jechać po bandzie. Jak takie jazdy robi, natychmiast wyjmować telefon i nagrywać, dzwonić na Policję etc.
    • Gość: LL Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.teoc.pl 09.03.12, 19:06
      Kiedy te bzdurne przepisy zostaną zmienione. Podatnik powinien jezdzić w środkach komunikacji - za darmo, po to jest komunikacja miejska. Ile razy mozna płacic w tym kraju za te rzeczy, które juz są opłacone w podatkach.????
      • Gość: Falcon Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 19:14
        Gość portalu: LL napisał(a):

> Kiedy te bzdurne przepisy zostaną zmienione. Podatnik powinien jezdzić w środka
        > ch komunikacji - za darmo, po to jest komunikacja miejska. Ile razy mozna płaci
        > c w tym kraju za te rzeczy, które juz są opłacone w podatkach.????

Tak samo kierowcy powinni za darmo jeździć autostradami. Przecież w cenie paliwa jest opłata drogowa przekazywana do funduszu drogowego (a oprócz tego oczywiście VAT i akcyza)
        • Gość: Antoni Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 22:59
          Tankować w mieście w sumie też powinni "za darmo" :D
    • incipit Bezmózgowie zaletą i wymaganiem do premii 09.03.12, 19:12
      Mózgu używać w komunikacji zakazano. Tam kretynizm jest najważniejszą przepustką do kariery.
      dziękuję - ja z kretyńskiej komunikacji korzystać nie będę. I będę głosował za jej zaoraniem.

A co na to prezesy tego bur- sorry bajzlu ?
    • Gość: konik Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 19:37
      a co na to biblista - lubieżnik Andrzej Sass - szefunio firmy bandytów kanarów urban system kościuszki 101
    • Gość: to nie ja Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 19:38
      pani prof. Zofia powinna dac kopa w zadek tego obleśnego kanara , ja bym tak zrobił
    • Gość: malina Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 19:52
      oooo, wyczuwam studenta Babci Petrykowskiej;)
      • Gość: malina Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 19:53
        to było do adwokata diabła
        • kosmo237 Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs 04.12.20, 14:07
          Bardzo prosze o namiar do Petrykowskiej
    • Gość: ffffffffff Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 19:52
      To jest stary kanarski numer, spotkalo to juz dwie moje znajome.Po prostu kanar zasłoniłim kasownik, zanim zdążyły skasować. Kiedyś taka chamówa nie odchodziła, ale teraz się im w dupach przewraca. do tego jeszcze sprawa z próba wyłudzenia od chłopaka z Katowic.
    • Gość: ja Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.183.244.130.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.03.12, 20:05
      niezwłocznie, według prawników, oznacza nic więcej jak " bez nieuzasadnionej zwłoki"
    • Gość: amanda Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 20:09
      potwierdzam i zapraszam na wydział prawa ... natychmiast to znaczy od razu a niezwłocznie to bez zbędnej zwłoki. Zwłoka pt. wyjęcie biletu jest uzasadniona, założenie okularów żeby odczytał nominał i kilka innych też. Numer typu zastawmy kasownik jest klasyczna zagrywka łódzkich kanarów. Żałosne to jest! MPK - o tym wie od lat i pasażerów dalej traktują jak g*wno i łapią oczywiście emerytów 65 lat ale żulerstwo i kiboli palcem nie tkną. ...skandal i wstyd dla przewoźnika...
    • Gość: hasyd Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 20:09
      W Berlinie ludzie jak wsiadają do autobusu to mają bilet w ręku.Wsiadają przednimi drzwiami, pokazują kierowcy migawkę,bilet.Tam nie ma problemu czy to dziadek,emerytka czy młody żulik.W Polsce zawsze winny kontroler, że wyłapuje cwaniaków,którzy chcą na koszt innych pojechać tramwajem czy autobusem.
    • Gość: Master of Dizaster P.i.e.p.r.z.e.n.i.e... IP: 37.30.49.* 09.03.12, 20:24
      Takie pitolenie starszej Pani, bo ja chciałam, Gdyby chciała to by skasowała. Kanarzy nie biegają od razu po starcie tramwaju. Sorówa, ale ja kasuję uczciwie bilety i podku.r.wi.a mnie gdy inni tego nie robią. Okradają nie tylko MPK ale i mnie, bo ja z podatków bulę na utrzymanie tej firmy. Kiedy do ludzi wreszcie dotrze, że gapowicz to nie ofiara systemu tylko zwykły złodziej.
      • wojcikmarcin Re: P.i.e.p.r.z.e.n.i.e... 09.03.12, 22:20
        sam "pitolisz". Jej NIE POZWOLONO skasować biletu.
      • miljka Re: P.i.e.p.r.z.e.n.i.e... 09.03.12, 23:48
        Sorówa! Ja też zawsze uczciwie kasowałam bilety, aż niecały miesiąc temu dostałam mandat za: UWAGA - bilet skasowany w źle ustawionym kasowniku - data była nie taka, jak trzeba. Żeby było ciekawiej - wsiadałam na pierwszym przystanku z biletem już w ręku (zawsze przed wyjściem wkładam nowy bilet do kieszeni kurtki), jeszcze przed rozpoczęciem trasy autobusu - siedziało już parę osób i zauważyłam 2 panów koło kierowcy - myślę -kanarzy - włożyłam do kasownika i nawet nie sprawdziłam na dokładność tego co się odbiło, tylko widziałam, że odbite cyfry są widoczne wyraźnie. Patrzył się na mnie jeden młody chłopak w charakterystycznym szaliku jednego z europejskich klubów sportowych, widział jak wsiadałam i jak skasowałam bilet. Autobus ruszył, kilka przystanków przejechał i nagle dwóch panów widzianych wcześniej i chłopak w szaliku proszą ludzi o bilet do kontroli. Do mnie podchodzi jeedn z panów, ja daję mu bilet, a on mi mówi, że bilet jest z wczoraj - jak ja dzień wcześniej nawet autobusem nie jechałam! Mówię, że kasowałam w tym kasowniku przy środkowych drzwiach, a on poszedł, kierowca mu kasownik odblokował, włożył coś, na czym odbił datę i pokazał mi, że jest inna - tylko, że kasownik kierowca mógł przestawić przed samym ruszeniem autobusu (z tego miejsca pozdrawiam KZK GOP -niektórych kierowców działających z kanarami w zmowie). Mówię kanarowi, że najmłodszy z panów kanarów widział jak kasowałam bilet, a ten młody udał, że jednak nie widział i dalej sprawdzał innym osobom bilety, a ja mandat dostałam i zapłacic musiałam, żeby nie mieć później innych problemów. Udowodnić im też już tego nie mogłam. Gapowiczem nie byłam, a na złodziejkę wyszłam.
        • miljka Re: P.i.e.p.r.z.e.n.i.e... 09.03.12, 23:51
          Aha zapomniałam dodać, że w portfelu miałam jeszcze z 5 biletów jednorazowych czystych, a po odejsciu od kasownika uslyszalam jeszcze raz dzwiek kasowania biletu, mimo ze nikt juz biletu nie kasowal.
          • Gość: , Re: P.i.e.p.r.z.e.n.i.e... IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 00:23
            Ja tez czasami slysze dzwieki
        • Gość: ad Jeśli w autobusie był monitoring to owszem. IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 09:31
          udowodnisz swoją niewinność. Kamery są tak ustawione, że widać kto wsiada, etc. nawet pewnie widać kto kasuje bilety a kto nie ;).

Problem w tym, że trzeba znać numer autobusu i najlepiej jeszcze mieć numer rejestracyjny. No i długi czas oczekiwania na przejrzenie taśm... Więc nikomu się nie chce walczyć o swoje a szkoda ;).

Może jakby musieli posprawdzać tak 20 osób to by zmądrzeli :).
    • Gość: gosc Strach jeździć bo można natrafić na tych mato.... IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.03.12, 20:30
      Ostatnio jechałem tramwajem z dwójką dzieci i cóż wsiadamy do drugiego wagonu i dupa kasownik dopiero w środkowej części wagonu a na dodatek tramwaj ruszył i zaczęło kołysać jak na karuzeli. Przestałem wtedy myśleć o kasowaniu biletu tylko musiałem trzymać dzieciaki żeby mi zębów o barierki nie powybijały. A co by było gdybym spotkał te bezmózgie istoty z Urban System aż strach pomyśleć.
      Jak jełopy wymagają niezwłocznego kasowania biletów to niech dołożą kasowników najlepiej co poręcz.
      • slo.n.ko Re: Strach jeździć bo można natrafić na tych mato 10.03.12, 08:37
        To jest wytłumaczenie, że się nie płaci za przejazd ? A w jakich jeszcze sytuacjach można nie płacić? Wsiadając do pojazdu MPK zawiera się umowę odpłatnego przewozu.... Nie ma klauzuli, że umowa jest nieodpłatna zależnie od ilości dzieci.... Chyba że się mylę?
    • Gość: Joanna komunikacja miejska to stres, smród i brud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 20:54
      nic mnie nie przekona do korzystania z niej, żadne proekologiczne akcje, zawsze będę jeździć samochodem.
    • Gość: bywalec Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:00
      łodzkie kanary to szmaty, bezmózgwie , lumpy bezzebne , śmierdzile, w Berlinie każdy kanar jest umundorowany i z na angielski, nigdy nie widziałem w Niemczech problemu z kanarami
    • Gość: pasażer Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:01
      problem jest w tym że nie jesteśmy solidalni , jak zobaczymy kanara w aut lub w tram powinniśmy go wykopac bez względu czy mamy bilet czy nie
      • Gość: Antoni Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 23:01
        Dlatego uważam, że złapanego złodzieja najpierw należy potraktować paralizatorem, a dopiero później spisywać...
    • Gość: PS Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.12, 21:02
      Jedno proste pytanie. Kto zostaje "kanarem"? Na pewno nie osoba, która ma chociaż odrobinę zdrowego rozsądku.
    • Gość: dlaczego Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:14
      dlaczego z pieniedzy podatników utrzymujemy firme kanarską - urban system bylego esbeka G Milczanowskiego zatrudniajacego jako szefa byłego skompromitowanego pastora koscioła zielonoswiątkowego A Sassa z ul . Jaracza [ idzcie do tego kościoła Jaracza /Kopcinskiego i spytajcie sie o lubieżnika Andrzeja Sassa ]
    • Gość: obserwator Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... IP: *.smrw.lodz.pl 09.03.12, 21:25
      Sobota popołudniu. linia 59. Pan kontroler i pani kontrolerka. Ona spisuje jakąś studentkę, on próbuje spisać pasażera z nieskasowanym biletem. Pasażer oczywiście nie chce podać dokumentów. Przecież ma bilet, wystarczy go skasować. Kontroler się upiera. Pasażerowi w sukurs przychodzi osiłek(może znajmy?) Dosiada się, wita z gapowiczem, pyta o co chodzi?
      Pan kontroler grzecznie odbiera nieskasowany bilet, biegnie do kasownika, kasuje i uprzejmie oddaje bilet pasażerowi. Kontrolerzy wysiadają, panowie przybijają piątkę. Wszyscy zadowoleni.
      Na prawdę pani emerytka jechała tramwajem w złym towarzystwie. Przecież kontroler mógłby przyśpieszyć i sam skasować pani bilet. Tylko osiłka brakowało.
    • eydur8791 Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs 09.03.12, 21:35
      Studiuję prawo na 4 roku obecnie. Mnie zawsze moi wykładowcy uczyli, że niezwłocznie wykłada się jako: bez nieuzasadnionej zwłoki. A tu nie było żadnej zwłoki. Ci państwo podjęli wszelkie działania mające na celu skasowanie biletu zaraz po wejściu do pojazdu (przynajmniej tak wynika z artykułu). Ktoś tu chyba czegoś nie doczytał....
      • Gość: Antoni Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 23:03
        Nie, no jasne, przecież mogło okazać się, że pani omyłkowo wyjęła okulary do oglądania telewizora, a nie czytania, więc musiałaby je zmienić, następnie musiałaby przejrzeć 124 bilety, żeby wybrać ten właściwy, a jeszcze za chwilę... acha, to już mój przystanek, trzeba wysiadać...
    • lech.s Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs. ... 09.03.12, 21:42
      Wydaje mi się, że problemem jest brak kultury kontrolerów. Nikt, tak naprawdę, nie zajmuje się ich selekcją na zasadach minimum obycia społecznego, testów psychologicznych itp. Naprawdę nietrudno odróżnić osoby czekające z biletem przy kasowniku, aż minie ileś tam minut, by go skasować, od osób, które potrzebują chwilę na odszukanie i wyjęcie biletu. Ale z moich doświadczeń wynika, że kontrolerzy próbują złapać ile tylko się da gapowiczów, bo od tego mają naliczany dochód.
      Uważam, że zawód kontrolera powinien niezwłocznie wrócić do MPK, być dobrze płatny, by unikać pokus, pracownicy powinni przechodzić obowiązkowe kursy psychologiczne (nie wspominam o wyśrubowanych kryteriach etycznych przy rekrutacji) i powinni nosić mundury MPK. Naprawdę, dla dobra społeczeństwa, lepiej wypuścić paru gapowiczów, niż poniewierać w perfidny sposób uczciwych ludzi !!!
      Moje porównanie Łodzi z Londynem, gdzie mieszkam, jest dla Łodzi dewastujące.
      Przez blisko 8 lat tylko dwukrotnie spotkałem kontrolera (system wejścia do metra i autobusów jest inny, ale jednak różnica jest znamienna), no i pełna kultura podczas kontroli!
      Pozdrowienia!
      • Gość: lech Re: Ile czasu mamy na skasowanie biletu? Kanar vs IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 01:16
        Zdrajca ojczyzny
    • Gość: panna lodzia Pojazdy mpk sa brudne. IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 21:54
      • Gość: . A dlatego nie trzeba zaplacic? IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 01:11
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka