Dodaj do ulubionych

wydłuzenie pasa

IP: *.toya.net.pl 11.03.02, 23:47
Podobno w dzisiejszych ŁWD wojewoda poinformował, że w przyszłym roku pas na
Lublinku zostanie wydłuzony do 2500 m. Bez tego wydłuzenia nie ma chętnego
przewoźnika do obsługi połączeń zagranicznych z Łodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: wydłuzenie pasa IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 07:09
      Chwała mu za to,możemy wtedy LOT OLAĆ KOMISYJNIE.
      • Gość: MarcinK Re: wydłuzenie pasa IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 12.03.02, 10:24
        Witam

Wg tego co slyszalem to powiedzial, ze pas powinno sie wydluzyc do conajmniej 2200m, ale
        na razie nie ma na to pieniedzy. Powiedzial tez, ze od przyszlego roku bedzie na Lublinku
        otwarte stale przejscie graniczne. Ale co z tego. Przeczytajcie artykul z analogowej pt.
        "Odchodzi czas dla Lodzi".

Pozdrawiam, MarcinK
        • Gość: HackFinn Re: wydłuzenie pasa IP: *.skydive.pl 12.03.02, 14:06
          Prawda jest taka ze rzad i L Miller dotad robi cos dla lotniska dokad nie
          wymaga to wyasygnowania pieniedzy.
          I wedlug mnie nic sie tu nie zmieni.
          Pozdrawiam HackFinn;)
          • Gość: HackFinn Re: wydłuzenie pasa IP: *.skydive.pl 13.03.02, 16:11
            Rece po prostu opadaja. Z tego ze wydluzanie pasa jest na razie nierealne chyba
            kazdy zdawal sobie sprawe. Ale to ze w dokumencie rzadowym "Infrastruktura
            kluczem do rozwoju" Lublinek nie zostal nawet wymieniony swiadzczy o tym ze
            zdaniem rzadu taki port nie istnieje (co zreszta nie jest takie dalekie od
            prawdy) i na zadne pieniadze z budzetu nie ma co liczyc.
            Przyznam sie ze przez chwile nawet wierzylem ze obecny rzad cos zmieni w
            sprawie podejscia wladz do naszego portu.
            Poza ILS na ktory od dawna byly pieniadze w PP Porty Lotnicze, i zapowiedzia
            utworzenia od czerwca stalego przejscia granicznego nie zrobiono nic i nic w
            najblizszej przyszlosci nie zostanie zrobione.
            Pozdrawiam HackFinn;)
            • Gość: MarcinK Re: wydłuzenie pasa IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 13.03.02, 16:19
              Witam

A najlepsze jest to, ze calkowite "przerobienie" Lublinka na w pelni funkcjonalne lotnisko
              to niewielkie pieniadze, nawet w porownaniu z kosztami zakupu Citkow.

Pozdrawiam, MarcinK
              • Gość: HackFinn Re: wydłuzenie pasa IP: *.skydive.pl 13.03.02, 16:46
                Tak na dobra sprawe to wystarcza normalne swiatla zejscia do ladowania, w 2
                kolejnosci jakas pomoc nawigacyjna np: VOR od strony Pabianic.
                Tylko ze gmina nie ma zednej wizji tego lotniska, a w dodatku funduje nam sie
                bajeczki op orcie w Lasku , moim, zdaniem glownie po to zeby uzasadnic brak
                inwestycji w Lublinek.
                Pozdrawiam HackFinn;)
                ps Z tymi listami do Pola do swietny pomysl.
                • Gość: MarcinK Re: wydłuzenie pasa IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 13.03.02, 16:51
                  Witam

No i warto wydluzyc pas do 2100-2200m. Wtedy moga z lotniska operowac Embraery itp, a nie
                  tylko STOLe. I koszt nadal nie jest astronomiczny.

Pozdrawiam, MarcinK
                  • Gość: HackFinn Re: wydłuzenie pasa IP: *.skydive.pl 13.03.02, 16:59
                    Ten koszt jest chyba calkiem spory na stronach Balic www.lotnisko-balice.pl
                    jest mowa o trwajacym wydluzaniu pasa o 250 wraz z obnizaniem jakiegos pagorka
                    o 8m koszt to 32 miliony. Nie wiem, ale inwestycja jest pewnie realizowana na
                    terenie lotniska a u nas dochodzi wykup gruntow. Przy 2200 poza embraerami czy
                    CRJ moga operowac rowniez B737 czy Airbusy A319 czy A320. Ale nie bardzo widze
                    takie samoloty pdchodzace od strony miasta.
                    Pozdrawiam HackFinn;)
                    ps. u nas podejrzewam ze gigantycznym problemem beda swiatla, pas to niestety
                    na razie kosmos.
                    • Gość: MarcinK Re: wydłuzenie pasa IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 13.03.02, 17:05
                      Witam

Moze tak. Wg wszelkich znakow na niebie i ziemi, modernizacja calego Lublinka,
                      wraz z ILS i pasem itp powinna sie zmiescic pomiedzy 30-40mln zl. To zreszta
                      mozna latwo sprawdzic, bo bylo juz kiedys opisywane odnosnie potrzeb lotniska
                      (poza pasem). Marzec publicznie mowil przy tworzeniu kontraktu wojewodzkiego
                      o tym jakie kwoty sa potrzebne. Odnosnie zas pasa mozna sprawdzic ile kosztowalo
                      wydluzenie do obecnych 1443m. Wlasnie to da kwote pomiedzy 30-40mln zl.
                      Zadna astronomia. Wydluzanie pasa ponad owe 2100-2200 metrow jest dosyc
                      klopotliwe bo chyba nie bardzo jest miejsce. Zauwaz, ze wojewoda tez ostatnio
                      podal jako docelowa dlugosc 2200m. Pytalem tez szwagra (architekt z uprawnieniami)
                      i zdaje sie, ze powyzej pasa 2200m wchodza jakies ostrzejsze przepisy. Ale dokladnie
                      o co chodzi to juz nie wiem.

Pozdrawiam, MarcinK
                      • Gość: HackFinn Re: wydłuzenie pasa IP: *.skydive.pl 13.03.02, 17:10
                        Jestem dzis w pesymistycznym nastroju, wiec moze lepiej nie przejmowac sie za
                        bardzo moja gadka ale wydaje mi sie ze w najblizszym czasie szczyt marzen to "w
                        miare regularne" polaczenie z warszawa i moze czesciowa rozbudowa swiatel tylko
                        tyle (choc politycy powiedza az tyle)
                        Pozdrwaiam HackFinn;)
                        • m..m Re: wydłuzenie pasa 13.03.02, 17:36
                          Gość portalu: HackFinn napisał(a):

> Jestem dzis w pesymistycznym nastroju,

W takim samym nastroju bylem do wczoraj. Dzis wiem, ze cos drgnelo w dobrym kierunku. Co? Nie
                          powiem. Mile mi moje zarobki

> Pozdrwaiam HackFinn;)

Ja rowniez
                          M..M

• Gość: MarcinK Re: wydłuzenie pasa IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 13.03.02, 17:47
                            Witam

No to trzymamy kciuki :-))))
                            Niech tylko szybko dryga, bo ja lubie Lodz, a obecnie juz w przyszlym tygodniu jade na
                            rozmowe o pracy do Krakowa, toczy sie sprawa w Warszawie i draze mozliwosc wyjazdu
                            na stale do Portugalii (juz tam mieszkalem kiedys). A wolalbym tu zostac i normalnie
                            pracowac za normalne pieniadze.

Pozdrawiam, MarcinK

PS A jak juz bedziesz mogl to podziel sie radosnymi informacjami.

MK
                          • Gość: aLBERT Re: wydłuzenie pasa IP: *.toya.net.pl 14.03.02, 00:20
                            Zmień nicka i pisz!!!
                        • Gość: Marek Re: wydłuzenie pasa IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 17:53
                          Jestem za wydłużeniem pasa jak najszybciej.W chwili obecnej należy nalegać na
                          Premiera Leszka Millera i Marka Pola o przywrócenie połączeń z Warszawą ale o
                          dogodnych porach czyli wcześnie rano i póżnym wieczorem.Prosić aby rejs z
                          Krakowa do Gdańska i odwrotnie miał międzylądowanie w Łodzi.Prawdopodobnie ma
                          być uruchomione bezpośrednie połączenie z Krakowa do Szczecina i
                          odwrotnie,tutaj też by mogło być międzylądowanie w Łodzii.Przecież połączenia z
                          wybrzeżem cieszyły się wzięciem.Te połączenia można uruchomić już od maja nawet
                          jeśli nie będzie działał jeszcze ILS.Uważam,że tylko w ten sposób możemy jak na
                          razie rozruszać LUBLINEK jeśli chodzi o połączenia krajowe.Natomiast w
                          międzyczasie wyłużać pas startowy,zrobić światła podejścia a dopiero potem
                          myśleć o połączeniach międzynarodowych.
                          Z poważaniem
                          Marek m.
                          • Gość: MarcinK Re: wydłuzenie pasa IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 13.03.02, 18:01
                            Witam

Pewnie, ze trzeba. Tylko jak to zrobic aby bylo skuteczne. Pomysl wyprowadzenia na
                            ulice Warszawy 400.000 lodzian domagajacych sie lotniska odrzucam jako nierealny.

Pozdrawiam, MarcinK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka