Dodaj do ulubionych

Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj się ...

19.07.12, 12:13
A co pokazywanie papierka zmieni? Jak ktoś będzie chciał wyłudzić "usługę" to i tak sobie poradzi. W pozostały przypadkach to wyłącznie utrudnianie życia. Ale prościej walczyć ze stratą pieniędzy tam gdzie ginie ich mało, a tam gdzie pieniądze są wyrzucana na trzymanie w szpitalu bezdomnych lub takich których rodzina nie chce zabrać do domu to nikt nie szuka oszczędności, bo to niemedialny temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: qwark Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj się ... IP: *.159.21.39.static.cdpnetia.pl 19.07.12, 13:52
      Mam taka propozycję. Wszyscy którzy chcą sie leczyć w danym ośrodku na koszt NFZ niech żądają okazania przez dana przychodnię podpisanego kontraktu z NFZ. Potem w gabinecie lekarskim od lekarza uprawnień , oraz jeszcze raz podpisanego kontraktu z NFZ.
    • Gość: pepa Rezonans w Barlickim IP: *.astral.lodz.pl 19.07.12, 16:52
      Siedzą takie bezmozgi w rejestracjach i bezmyslnie wykonują kretyńskie polecenia pomylonych szefów. Ostatnio taki przypadek miałam w szpitalu Barlickiego. Z warszawskiego szpitala dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny. Z warszawskiego bo w Łodzi nawet nie ma jednego specjalisty od mojej "przypadłości". Spytałam się nawet czy z takim skierowaniem bede mogła zrobić to badanie w Łodzi gdzie mieszkam. Dostałam odpowiedź, że bez problemu bo mają umowę z NFZ. Gdy pofatygowałam się do Barlickiego ten bezmózg z rejestracji powiedział,że z warszawskim skierowaniem mnie nie przyjmie bo ona przecież nie wie czy klinika z Warszawy ma kontrakt z NFZ. Skierowała mnie do jakiegoś działu gdzie miałam dostać karteczkę że ma, ale w dziale okazało się że maja problem ze sprawdzeniem ale uprzejma pani stwierdziła, żebym się zapisała na termin a gdy przyjdę na badanie to się sprawdzi. Niestety ta argumentacja nie trafiła do bezmózga z rejestracji a na dodatek wynalazła sobie jeszcze jedną przeszkodę - brak mojego adresu na skierowaniu. Gdy stwierdziłam, ze jest tam numer pesel i moge okazać dowod to bezmózg stwierdził że jej to nie interesuje i mnie nie zapisze a jak chcę to mam jechac do Warszawy po nowe skierowanie i zaświadczenie że mają umowę z NFZ albo zapłacić. Ręce mi opadły z bezsilności. No i jak ma człowiek dać sobie radę z bezmózgiem. Na glupote jeszcze nikt lekarstwa nie wynalazł a w Barlickim nawet legitymowanie nie pomaga.
      • Gość: Pogromca bałwanów Re: Rezonans w Barlickim IP: *.30.94.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.07.12, 21:18
        @pepa - piz..do jedna sama jesteś bezmózgiem - skoro w Łodzi nie ma ani jednego specjalisty to kto ci zrobi opis do badania nie mówiąc o samym prawidlowo nakierowanym rezonansie , no chyba że chodziło ci o rezonans pustej czaszki -twojej.
      • Gość: potp Re: Rezonans w Barlickim IP: *.toya.net.pl 19.07.12, 22:23
        Jak się jest ubezpieczonym to bezpłatne badanie przysługuje bez względu na to z jakiej przychodni jest skierowanie. Przecież to chory opłaca składki zdrowotne i jest ubezpieczony a nie przychodnia dająca skierowanie. Wracając do artykułu, w jakim celu pani na recepcji sprawdza ubezpieczenie, skoro wie, że i tak zrobi to lekarz, powinna tylko uprzedzić pacjenta, by na wizytę do lekarza zabrał dokument potwierdzający ubezpieczenie.
      • Gość: Janek Re: Rezonans w Barlickim IP: *.skomur.pl 20.07.12, 06:17
        Znów p..przony NFZ chce papierów. Szczuje się na lekarzy , a pieniądze z podatków są na utrzymanie urzędników w NFZ ;-(
    • Gość: Łodzianin Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj się ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 17:23
      Może warto przypomnieć służbie zdrowia kto tu jest dla kogo. W Polsce jest znikomy odsetek osób nie ubezpieczonych więc może lepiej wykorzystać siły do leczenia ludzi a nie na prowadzenie dochodzenia czy składka zapłacona. No chyba, że te panie nie mają nic do roboty to warto je zwolnić a ich pensje dać tym co leczą.
      • Gość: kasia_pl Re: Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj si IP: *.toya.net.pl 19.07.12, 21:15
        Poza służbą zdrowia przydałoby się przypomnieć to sporej grupie urzędników, którzy też są dla obywateli, a nie odwrotnie a pensje mają z naszych podatków.
    • paliwoda Darmowa służba zdrowia? Nie ma czegoś takiego 19.07.12, 17:34
      Z artykułu wynikają 3 rzeczy:
      1. w rejestracji w POZ w Ośrodku Medycyny Pracy przy ul. Tymienieckiego pracuje kretynka - nie umie myśleć logicznie,
      2. w POZ w Ośrodku Medycyny Pracy przy ul. Tymienieckiego jest burdello - lekarz nie wie, że pacjenci są przyjmowani na wizytę po wstępnej selekcji - ubezpieczony-nieubezpieczony,
      3. autorka artykułu nie wie, że w Polsce (ani nigdzie) nie ma darmowej służby zdrowia, i nie istnieją żadne dokumenty uprawniające do bezpłatnej opieki medycznej, bo taka nie istnieje. Dokumenty, o których mowa w artykule to zaświadczenia o uiszczonej wcześniej, z góry, opłacie za usługi medyczne w publicznej służbie zdrowia w postaci składki ZUS.
      • Gość: wrr takiego bajzla jaki zafundowała IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.12, 19:21
        kumpela Sawickiej i machera Grzegorka, frontmenka Kopaczowa, POd przeMOżnym patronatem samego Słonca Peru, mistrza bajeru, to w służbie zdrowia jeszcze NIE było. Ale w końcu PO to są lody!
        • Gość: niepokornna Re: takiego bajzla jaki zafundowała IP: *.134.rev.vline.pl 19.07.12, 20:05

Tak to prawda to co narozrabiała ,,Kopaczowa,,to minie kilka lat zanim uporządkują a może i więcej.Służbę Zdrowia zreformować to trzeba chcieć i mieć dobre pomysły a nie idiotyczne.Pamiętam wzniosłe hasła z lat 90 dziesiątych,pieniądz miał iść za pacjentem ,nic z tego nie zostało.Gdyby placówki świadczące usługi miały zapłacone za każdą poradę,pobyt w szpitalu a nie przeklęte limity byłoby inaczej.Absurdów jest dużo.Fakt niektóre osoby w rejestracji za bardzo przejmują się swoją rolą.Wiadomo rencista czy emeryt jest ubezpieczony.Wystarczy wpisać na karcie kategorię ubezpieczenia i przy następnej wizycie nie musi okazywać papierów,inaczej jest przy pacjentach czynnych zawodowo,tu w każdej chwili może się zmienić.Przy okazji chcę pochwalić Pana i Panią w rejestracji na Czechosłowackiej w Zakładzie Medycyny Nuklearnej,mili,uśmiechnięci chcący pomóc pacjentowi,a są to pacjenci po przejściach.
    • Gość: Zwykły człowiek Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj się ... IP: *.as13285.net 19.07.12, 20:48
      A człowiek na zwolnieniu lekarskim to co ma okazać? Boże jakie to wszytsko kretyńskie. Robią wszystko byle tylko zaszkodzić!
    • Gość: Rodowity Żwawy emeryt, czyli jak utrudnić sobie życie IP: *.retsat1.com.pl 20.07.12, 01:16
      Tyle narzekań, że brak miejsc u lekarzy.
      Tyle marudzenia, że na wizytę czeka się miesiącami.
      W końcu straszne afery z powodu długich kolejek.
      A pan emeryt na złość dokumentu uprawniającego go do wizyty u lekarza nie pokaże. Pytanie tylko - komu on na złość robi? Najwyżej wspomnianym innym pacjentom, którzy posiedzieli sobie godzinkę w kolejce bez sensownego powodu. Dla lekarza to nawet lepiej - miał godzinkę pełnopłatnej przerwy.
      Zamiast besztać człowieka robiącego burdel, dla którego niesamowitym wyzwaniem i haniebną ujmą jest wyjąć zielony plastik z kieszeni piszę się artykuły "jakiż to on biedny"!

A później ludzie się dziwią, że w Polsce panuje stereotyp emeryta jako osoby zrzędliwej i - za przeproszeniem - upierdliwej, że młodzi ludzie do osób starszych szacunku nie mają.
      Skoro dla pana emeryta lepszym wyjściem jest marnowanie czasu ludzi w kolejce niż pokazanie legitymacji to niech się leczy prywatnie - będzie na stół wyciągał tylko pieniążki.
    • Gość: Polak Re: Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj si IP: *.skomur.pl 20.07.12, 06:15
      E tam, nie "żaden lekarz", bo niektórzy przyjmują bez papierka. Poza tym nie lekarz, tylko NFZ wymaga papierków, więc artykuł to spora manipulacja.
    • Gość: lm Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj się ... IP: *.toya.net.pl 20.07.12, 10:24
      Centralny rejestr ubezpieczonych załatwiłby sprawę. Legitymacje ubezpieczeniowe jako takie zostały zlikwidowane jakieś 3 lata temu, o czym chyba żaden z pracowników "służby" zdrowia zdaje się nie wiedzieć. Te, które pozostały w obiegu teoretycznie są nic nie warte. W praktyce niektóre ZOZy w dalszym ciągu wymagają ich posiadania. Miejsca na pieczątki kiedyś się skończą, a nowej już nikt nie wystawi. Raport RMUA można spreparować bez większego problemu, podając nawet fikcyjne dane pracodawcy, bo przecież ani pani z okienka ani lekarz ie sprawdza, czy płatnik składek w ogóle istnieje.
      • Gość: niepokornna Re: Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj si IP: *.134.rev.vline.pl 20.07.12, 18:47
        Im>Masz rację Centralny Rejestr Ubezpieczonych wszystko by załatwił.Mamy przecież ministra od cyfryzacji,o ile dobrze pamiętam on miał między innymi tym się zająć.Dowód ubezpieczenia łatwo stworzyć przy pomocy dzisiejszej techniki,co prawda każdy zakład pracy ma obowiązek co miesiąc swoim pracownikom wydać taki dokument.Wyobraźcie sobie zakład który liczy 2000 pracowników.Ile dodatkowej pracy,straty pieniędzy/papier ksero też kosztuje/w książeczce wystarczył stempelek z regonem ,nip,nazwą zakładu pracy i adresem.Komu przeszkadzały książeczki,najpierw powinny być wprowadzone karty ubezpieczeniowe a później likwidować to co do tej pory się sprawdzało.Ale to tylko u nas ,najpierw spierniczyć co już dobrze działało a potem chaos,nerwy-zupełnie niepotrzebnie.Nasi rządzący reformatorzy wiedzą lepiej co dla nas zwykłych obywateli najlepsze.Oni mają swoje Rządowe Kliniki i mają obywateli głęboko ,domyślcie się gdzie.A później wybory i znów obiecanki.
      • Gość: A Re: Chcesz się leczyć bezpłatnie - wylegitymuj si IP: *.toya.net.pl 20.07.12, 23:44
        Wizyty u lekarza nie planuje się. Chcę iść do lekarza, zgłaszam pracodawcy, że potrzebuję aktualny RMUA. Zanim pracodawca przygotuje i wyśle (w moim przypadku w innym mieście pracuję w innym mieście moja firma ma dział personalny), trochę to zajmie zanim poczta polska dostarczy. To niby z tego powodu miałbym czekać ? A wiadomo, że bez sensu dla kilku tysięcy ludzi drukować co miesiąc, bo szkoda papieru.
        A dlaczego nie pójść w drugą stronę. Załóżmy, że każdy jest ubezpieczony, no bo albo się uczy, albo pracuje, albo jest emerytem/rencistą, albo nie pracuje jest zarejestrowanym bezrobotnym, albo prowadzi działalność gospodarczą i ma obowiązek samemu odprowadzać składki (chyba wymieniłem wszystkie możliwości), albo jest leniem nie robi nic i nie zarejestrował się.
        Wystarczy obciążyć karami wszystkich co powinni, a nie odprowadzają składek. Przecież wszystkie dane są, trzeba je tylko odpowiednio wyciągnąć. No ale może za kilkadziesiąt lat dorobimy się systemu informatycznego, w którym odpowiednie placówki będą mogły to weryfikować. Ach, rozmarzyłem się.
        A w kwestii RMUA, tam jest kwota jaką zarabiam. Na umowie z pracodawcą mam punkt informujący o tajności moich zarobków. To niby jakim prawem mam pokazywać RMUA pani w ZOZ ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka