Dodaj do ulubionych

Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować

IP: *.4web.pl 07.08.12, 09:13
A pan ekspert wpadł na pomysł, że po to rejestrują się w UP dla ubezpieczenia, żeby pracować bez stresu w szarej strefie, na czarno, bez umowy? Gdybym miała trójkę dzieci na wyżywieniu też kombinowałabym tak, aby mieć coś więcej niż psie, LEGALNE 1500 brutto.
Obserwuj wątek
    • Gość: NordMend Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: 62.159.77.* 07.08.12, 09:30
      A dlaczego nikt nie napisze o najprawdopodobniejszym scenariuszu, Te "bezrobotne osoby" ktore nie szukaja pracy albo pracuja na czarno, albo sa za granica.
      • Gość: sami Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.12, 15:33
        najwazniejsze, ze artykul "udowodnil", iz w miescie rzadzonym przez PO praca jest, ale ludzie nie chca pracowac.

jednym slowem beznadzieja. zadnych danych poza stopa bezroboci tylko" wg kogos tam, wydaje sie, moze... nic nie warty tekst.

jak miasto nie potrafi sciaganac odpowiednich pracodawcoe, to nic dziwnego, ze jest bezrobocie. nie znam ludzi, ktorzy nie chca pracowac. to normalne, ze jak komus proponuja prace ponizej kwalifikacji, to woli pracowac gdzies indziej. najpier magistrat podnosi czynsz w miszkaniach komunalnych, a pozniej dziwi sie, ze ktos z dziecmi nie chce pracowac za 1500 zl. ile wychodzi z tego na reke? przeciez to jest 1 112 zl! jak mozna za to zaplacic 500 zl czynszu i ubrac i wyzywic nawet jedno dziecko i samemu przezyc???

jak firmy chca miec pracownikow, to niech zaczna normalnie placic.

wiem, ze predzej czy pozniej znajdzie sie konomiste, ktory powie to co chce sie uslyszec i mozna go zacytowac. nie ma co sie dziwic, ze nawet nie porownano srednich plac w tych miastach ze stopa bezrobocia... szczegolnie wsrod grup w ktorych bezrobocie jest najwieksze. mysle, ze korelacja moglaby zaskoczyc tylko redaktora.
        • zanzan1 Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow 10.08.12, 11:49
          Co to znaczy: " to normalne, ze jak komus proponuja prace ponizej kwalifikacji,..." ?
          Jeśli komuś nie odpowiada co mu ktoś proponuje, to sam powinien proponować CZEGO OCZEKUJE OD PRACODAWCY, a nie odwrotnie.

Do tego potrzebne są KWALIFIKACJE. Żeby je zdobywać trzeba się USTAWICZNIE KSZTAŁCIĆ.
          To cały sekret :)
          Z drugiej strony współczuję prawdziwie bezrobotnym, bo to musi być faktycznie dramat. Ale jeśli nie zmienią czegoś w swoich głowach, to na takie dramaty będą już zawsze narażeni

• Gość: gosc Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 09:48
      Chyba nikogo nie powinny dziwić te wyniki. Przez całe lata władze Łodzi zajmowały się budowaniem zamków na piasku typu projekty Żydowicza czy centrum JPII i debatowała nad wyglądem czapek. Nie robiono planów zagospodarowania terenu, nie ściągano do Łodzi inwestorów, nie remontowano kamienic w centrum, budowano bloki komunalne na Janowie gdzie mieszkania dostawali ludzie którzy jeszcze jakoś dają sobie rade. Centrum wyludniało się, pozostawali w starych zasyfionych kamienicach ludzie którzy nie za bardzo wiedzą co ze swoim życiem zrobić. Młodzi z braku pracy wynosili się do Anglii, Krakowa, Warszawy, Wrocławia. Ludzi pracujących ubywa to i % bezrobotnych się zwiększył.
      • Gość: ludek Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.ip.netia.com.pl 07.08.12, 10:20
        Co sie im dziwic jak pracujac dostana prawie tyle samo co w zasilku. Godziwa praca za godziwa place - takie jest rozwiazanie, a nie psie wynagrodzenie.
    • Gość: tiaaaa 1100 zł na rękę.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 10:28
      i praca na 3 zmiany. Kto chce za tyle pracować i jak długo tak wytrzyma? Proszę się nie dziwić, ze potem szybko ucieka do innej pracy za lepsze pieniądze. Ciekawe czy pan profesor wykładałby na uczelni za takie pieniądze?
      • Gość: E tam ...nie kradnij IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.12, 23:09
        Nie chcesz 1100 na rękę - twoja sprawa, ale nie wyciągaj łapy po cudze, po zasiłek. Bo inni, też nie bogacze, musieli się zrzucić na ten zasiłek.
    • Gość: ol Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.12, 10:35
      Głupie gadanie, że nie chce się pracowac. w Łodzi nie ma przemysłu, kiedys zakłady zatrudniały tyle ludzi, teraz mamy jednoosobowe działalności i małe prywatne firmy oferujące umowy śmieciowe oraz hipermarkety, ludzie pracują na czarno bo nie mają wyjścia, emigrują albo piją.
    • Gość: jaro A czy ten Indesit to dba o ludzi? IP: 194.156.44.* 07.08.12, 10:35
      Pytam, bo jestem ciekawy odpowiedzi osób, które tam pracowały lub pracują, czy praca ciężka ile płacą? itd.
      • Gość: gggggg Re: A czy ten Indesit to dba o ludzi? IP: *.toya.net.pl 07.08.12, 18:02
        na produkcji jako zwykły pracownik zarobisz ok. 10-11 zł brutto czyli ok. 2 tys. brutto = 1500 zł na rękę. A traktują na pewno lepiej niż zwykły prywaciarz w sklepie osiedlowym lub warzywniaku.
        • Gość: jaro Re: A czy ten Indesit to dba o ludzi? IP: *.toya.net.pl 07.08.12, 22:10
          No, powiem Ci, że szału nie ma, ale masz rację, w galeriach handlowych płacą po 1 tys. na rękę, bez umów (bo druk umowa-zlecenie leży w szufladzie i czeka na kontrole, która musi się zapowiedzieć), często grubo ponad normę godzinową.
    • Gość: 1200 na rękę Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.biol.uni.lodz.pl 07.08.12, 10:39
      Łasi na kasę "światowcy" - nikt Wam nie każe brać takiej pracy, nie ma już przymusu. A swoimi durnymi komentarzami obrażacie tych, którzy za tyle pracuję.
      O przekwalifikowaniu byłych pracowników zakładów włókienniczych chyba już można przestać pisać. Jak ktoś nie znalazł pracy przez 20 lat, to raczej jej już nie znajdzie.
    • Gość: gosc prof. Orlowski to Ameryki nie odkrywa.. IP: 193.222.161.* 07.08.12, 10:47
      o bezrobociu strukturalnym w Lodzi wiadomo od 20 lat, czyli od czasu kiedy upadl przemysl tekstylny; jedyna nadzieja dla Lodzi sa nowe inwestycje i zwiazani z nimi poracodawcy;

widze jednak coraz jasniejsze swiatlo w tunelu (zastrzegam, nie jestem pracownikiem magistratu :), bo wlasnie po raz pierwszy w historii po 1989 wladze Lodzi ten problem rozumieja i skutecznie w tym kierunku dzialaja;

lista nowych inwestycji jest dosc imponujaca i zeby nie byc goloslownym wymienie tylko niektore jak chocby HP, ABB, Ericpol, Bombardier, Sii, AMG, Commerzbank czy z zupelnie innej branzy Super Drob;

jest rzecza oczywista, ze te inwestycje nie zaabsorbuja z rynku pracy rzesz przadek czy tkaczy pozostalych po udapku tekstyliow; trzeba czasu i tu musi zajsc zmiana pokoleniowa ale sprawy ida w dobrym, nawet bardzo dobrym kierunku;

do tego dodac trzeba inwestycje w infrastrukture (Grabarczyk i Stepien sie klaniaja - jeszcze raz podkreslam, ze zadnych politycznych sympatii nie mam) z autostradami i ekspresowkami oraz Fabrycznym na czele; chyba kazdy z nowych inwestorow podkresla, ze na ich decyzje wplynelo polozenie Lodzi i budowana infrastruktura;

remont Piotrkowskiej czy rewitalizacja centrum powinny dalej uatrakcyjniac miasto; wczesniej ewidentne byly przypadki wizyt inwestorow, ktorzy przyjezdzali tu, mowili: wszystko fajnie ale to takiej rudery wracac nie mam zamiaru;

warto jeszcze raz podkreslic, ze tylko inwestycje daja szanse temu miastu bo to praca i pieniadze dla ludzi (nawet jesli male na poczatku); bez tego nie ma sie co ludzic, nikt cudow tu nie zrobi; jednak patrzac co sie ostatnio dzieje mozna byc chyba dobrej mysli; oby tak dalej
      • Gość: i. Re: prof. Orlowski to Ameryki nie odkrywa.. IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 13:45
        To o nieprzekwalifikowanych prządkach i tkaczach to mit. Od upadku przemysłu tekstylnego w Łodzi minęło 20lat, ludzie którzy w tamtych czasach się włókiennictwem zajmowali już dawno są na emeryturach a młodsi zajęli się czymś innym.
    • Gość: ap stażysto a może czekają na pracę w miejskich IP: *.28.48.242.iwacom.net.pl 07.08.12, 10:49
      spółkach lub magistracie jak twoje cioty z gazetki partyjnej a nie w obozach pracy BPO lub montowniach za śmieciowe?:) jak widać teraz nawet początkujące dziennikarzyny działają na odcinku partyjnej propagandy:)wiadomo że to nie banda pijaczki jest winna że ludzie nie mają pracy ale oni sami bo to lenie:)
      • Gość: janek Re: stażysto a może czekają na pracę w miejskich IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.12, 16:29
        Lubie to!
        • Gość: a Re: stażysto a może czekają na pracę w miejskich IP: *.toya.net.pl 07.08.12, 18:06
          Gość portalu: janek napisał(a):

> Lubie to!

Lecz się.
    • Gość: żona bezrobotnego Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.toya.net.pl 07.08.12, 11:10
      Mój mąż ma 53 lata,od roku jest bezrobotnym,już bez prawa do zasiłku i przez ten cały czas UP ani razu nie zaproponował mu żadnej pracy.Więc jak to jest ? Jest praca czy jej nie ma ?
      Chętnie przyjął by pracę za 1500 brutto, bo nie ma nic ! Ludzie w jego wieku są już straceni i nie potrzebni nikomu ,a urzędy pracy to swoista sztuka dla sztuki.
      • Gość: gm Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.xdsl.centertel.pl 07.08.12, 12:05
        Bo urzędy pracy powinny sie nazywać Biurami Obsługi Bezrobotnych.
      • Gość: . Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 15:13
        Jak mąż sam sobie nie znajdzie pracy, to nie ma co liczyć na Urząd Pracy.
      • Gość: agent agencje pracy IP: 149.226.255.* 29.10.12, 15:59
        wysyłaj go do agencji pracy, bo w urzędach pracy już jest komplet, a urzędy pracy co najwyżej dla siebie samych rekrutują. Różne takie adecco i manpowery to nie mercedes, ale lepszy rydz niż nic.
    • Gość: gm Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.xdsl.centertel.pl 07.08.12, 12:11
      Pierwszego wrzesnia w UP pojawi sie rzesza nauczycieli w zwiazku z likwidacją szkół.Ciekawe co zaproponuja im pracownicy UP. Kurs na wózki widłowe czy obsługi kasy fiskalnej? Co najmniej od pół roku było wiadomo o masowych zwolnieniach w tej grupie zawodowej.
      • Gość: agm Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.xdsl.centertel.pl 07.08.12, 13:57
        Gość portalu: gm napisał(a):

> Pierwszego wrzesnia w UP pojawi sie rzesza nauczycieli w zwiazku z likwidacją s
        > zkół.Ciekawe co zaproponuja im pracownicy UP.

przecież to sa tacy wyksztalceni ludzie, niech sobie sami radzą, tylko idiota by zatrudnił kogoś kto był przyzwyczajony do pracy tylko przez 18h w tygodniu
        • Gość: gm Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.xdsl.centertel.pl 07.08.12, 21:56
          Chyba miałes pod górke do szkoły.Nie mozna jedna miara oceniac wszystkich w danym zawodzie. Sa tacy nauczyciele, którzy mimo niskiego pensum przekraczaja 40 godz tygodniowo (praca nauczyciela to nie tylko praca przy tablicy). Sa i tacy , którzy odbebniaja swoje pensum. Sa jedna takimi samymi pracownikami jak inni i dlatego powinni mieć takie same prawa jak chociazby stoczniowcy czy górnicy , którym zlikwidowali miejsca pracy. Oczywiscie nikt nie musi całe zycie pracowac jako nauczyciel i dlatego UP pracy powinny pomóc w zdobyciu nowych umiejetnosci dajacych szansę na zatrudnienie. Byle to było cos rozsadnego.
    • Gość: Gosc Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 12:22
      Powinno się zabrać ubezpiecznie zdrowotne dla tych którzy nie mają prawa do zasiłku.
      • Gość: łodzianin Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.08.12, 12:43
        >>Ale nie ma się co łudzić, że urzędy pracy rozwiążą problem bezrobocia w Łodzi. Na 40 tys. zarejestrowanych bezrobotnych ofert jest tam około 400. <<
        Czy te wszystkie mądre kutasy przeczytały powyższy tekst i zrozumiały go ?

• Gość: gość Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.toya.net.pl 07.08.12, 13:10
        o tobie powinno się uciąć nogi i zostawić na śmietniku
    • Gość: nie Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.toya.net.pl 07.08.12, 13:14
      znam 3 języki i w urz. pracy nie zaproponowano mi ŻADNEJ oferty, próbowałem starać się o pożyczkę u nich, ale nie chciałem otwierać solarium ani tipsówi nie miałem szans na pożyczkę na rozwinięcie mojego biznesu....ten cały urząd to fikcja jak wiele rzeczy w naszym kraju
    • Gość: Wahacz Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: 212.191.130.* 07.08.12, 13:30
      W czasach wielkiego kryzysu w okresie międzywojennym uruchomiono roboty publiczne, które dawały zarobek bezzrobotnym a przy okazji napędzały gospodarkę. Gdyby dzisiaj, zamiast bezsensownych szkoleń i płaconych za darmo zasiłków zaproponowano bezrobotnym pracę na rzecz miasta i płacono za nią więcej niż równowartość zasiłku Urzędy Pracy byłyby zbędne bo weryfikacja bezrobotnych byłaby naturalna (korzystają z ofert pracy - dostają pieniądze i ubezpieczenia zdrowotne; nie korzystają - nic im się nie należy). Wystarczy rozejrzeć się wkoło aby zobaczyć, że pracy nie brakuje: brudne ulice, pomazane mury, zarośnięte trawniki, zachwaszczone klomby, zdewastowane place zabaw, zapuszczone budynki komunalne itd. To potencjalne miejsce pracy dla tysięcy bezrobotnych. Trzeba na to jednak wyłożyć trochę kasy i włożyć nieco wysiłku organizacyjnego zamiast bezradnie rozkładać ręce i bezmyślnie rozdawać jałmużne z opieki społecznej i środków na walkę z bezrobociem.
    • Gość: pepe Przeczytałem cały ten bełkot... IP: *.mnc.pl 07.08.12, 14:08
      ...pseudo znawców po ekonomii i rzygać mi się chce. Osobiście szukałem pracy dwa razy po kilka miesięcy. Efekt: od niemal dwóch lat prowadzę własną działalność. UP w żaden sposób mi nie pomógł...szkolenia...najpierw się na nie dostać-masakra. W końcu jak już się dostałem na dwa (ale dawno temu jak byłem zarejestrowany pierwszy raz) były na tak fatalnym poziomie, że żal...
      Pracownicy UP mają w d.pie swoje obowiązki jak i ludzi, którzy chcą pomocy.

"W 2008 roku, kiedy firmy miały problemy ze znalezieniem chętnych do pracy, stopa bezrobocia w Łodzi wynosiła 6,8 proc. - To dowód, że w Łodzi grono osób niezainteresowanych pracą jest bardzo duże " - kto temu Panu dał tytuł profesora??? Jaki to dowód :)??? Tylko taki, że może, powtarzam, może te osoby nie nadawały się do tej pracy. No sorki, ale jak się informatykowi proponuje pracę spawacza, to tak jest. Jak mogłem być zainteresowany taką pracą, jak nie miałem ani odpowiednich kursów ani kasy na takowe...
      • Gość: E tam ...i nic nie zrozumiałem IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.12, 23:08
        Znawca ekonomii się znalazł, ale roboty szukał parę miesięcy...
        I wierzył, że UP mu pomogą - to już dowód szczególnej naiwności.

A co do zawodów - to informatykowi (PRZYTOMNEMU) zawsze znajdę pracę w ok. Łodzi, spawaczowi zawsze znajdę KURS (refinansowany z UP! z wyżywieniem i dowozem!) i ofertę pracy, niekoniecznie na miejscu. Pewnie u ciebie pod pierzyną nie było żadnej oferty, stąd narzekanie.
    • Gość: marek Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.warszawa.mm.pl 07.08.12, 14:26
      Bozrobocie w Łodzi ma dwa oblicza:

1. Własciwie jest ono male pośród mlodych i wyksztalcnych - jest dosc duzo miejsc pracy jak zansz język i coś tam potrafisz.
      2. Duże wśrod ludzi ktorzy pracowali przy prostych czynnosciach. Oni już z tego nie wyjda ale tez duża ich częśc pracuje na czarno.
      • Gość: oscerca Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow IP: *.pools.arcor-ip.net 07.08.12, 14:41
        "...Wy polacy macie zupełnie zadłużony kraj. Dług wasz rośnie w postępie geometrycznym.

Można się zastanawiać, po co wasi rządzący tak ustawili tę ekonomię. Czy nie czerpią aby z tego procentów.. Bo aż takiej głupoty trudno się po kimś spodziewać.

Skąd moglibyście wziąć szybką a dużą ilość pieniędzy? Otóż wasi rządzący od kilkudziesięciu lat zbierali pieniądze na tajnych kontach szwajcarskich. TE PIENIĄDZE UKRADZIONE WAM, są na tych kontach..

Po prostu stwórzcie jakąś alternatywę do obecnego parlamentu i ściągnijcie te ukradzione wam przez waszych rządzących pieniądze z tych tajnych kont. To powinno wystarczyć na porządne załatanie długów... Być może nawet na całkowite wyzerowanie..

A jednocześnie zróbcie sobie konstytucyjny zakaz deficytu budżetowego.

To są proste sprawy.

Właścicwie, to można drapać się po głowie, jak taki liczny naród jak wasz, w samym środku europy, może żyć w aż takiej nędzy?

To jest niebywałe zjawisko. Oczywiście wiele tłumaczy ogromna społeczna zgoda na zjawisko kradzieży jako normę w waszym codziennym życiu. Pozwalacie się okradać, wielu z was też kradnie, no i wybieracie do władzy głównie samych złodziei.. To oczywiście sprzyja ogólnej biedzie.

No ale...

Ale przy takim położeniu geograficznym pieniądze dosłownie same się powinny zarabiać.

Dlaczego jesteście aż takimi nędzarzami."

(autorstwo sieciowe ale sie pod tymi pytaniami oburecznie podpisuje)
    • Gość: chłodnym okiem Urzędy Odhaczania Bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.12, 15:21
      "Często słyszymy od bezrobotnych, że za takie pieniądze w ogóle nie opłaca im się pracować. Dotyczy to szczególnie członków rodzin, które mogą liczyć na różnego rodzaju zapomogi".

Czyli wniosek, że trzeba zlikwidować zapomogi (pieniądze DAWANE BEZ PRACY).

Patrząc na brudne ulice, zarośnięte chwastami tereny zielone, zastanawiam się, dlaczego nie ma ludzi do tak prostych czynności, jak sprzątanie, malowanie, zamiatanie czy zbieranie?

Łódź może jest i biedna, ale dlaczego musi być BRUDNA?
    • Gość: kasia Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.12, 18:36
      Nigdy nie będę pracowała dla prywaciarza za głodowe wynagrodzenie i bez urlopu ,jak to było do tej pory.Człowiek jest traktowany jak śmieć.
    • ocel-otka Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować 07.08.12, 20:50
      "W sali komputerowej urzędu pracy przy ul. Kilińskiego wczoraj nie było tłoku. Każdy bezrobotny ma tam dostęp do komputera z internetem, gazet z ogłoszeniami o pracy i telefonu, by za darmo dzwonić do pracodawców." Jestem w ciągu 3 lat po raz drugi bezrobotną (łącznie 13 miesięcy). Ani poprzednio ani teraz, żaden urzędnik w urzędzie pracy nie poinformował mnie, że można korzystać bezpłatnie z internetu. Dowiedziałam się o tym, od innej bezrobotnej. Korzystałam z tego udogodnienia parę razy, ale o możliwości darmowych telefonów do pracodawców dowiedziałam się dopiero z tego artykułu. Urząd pracy służy jedynie do rejestracji bezrobotnych a nie do udzielania informacji a tym bardziej szukania czy oferowania pracy. A tak poza tym jestem po czterdziestce, wyższe wykształcenie ekonomiczne, bardzo dobry angielski, duże doświadczenie zawodowe a w ciągu 7 miesięcy zaproszono mnie tylko na 3 rozmowy rekrutacyjne - na razie bez efektu.

• nika1310 Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow 07.08.12, 21:59
        to sie ciesz kobieto. Ja mam 39 lat i jestem biologiem. W ciągu roku nie zaproszono mnie na zadną rozmowę rekrutacyjną...
    • Gość: Gość Większość z nich już pracuje. Na czarno IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.12, 22:40
      Nieważne, czy praca za 1500 brutto jest fajna, czy nie. Nieważne, czy to komuś się opłaca, czy nie. Nieważne jak to się ma do jego poczucia godności, potrzeb, cen fajek, itp.

Zasada jest prosta: ZASIŁKI SĄ DLA BEZROBOTNYCH, a nie dla tych, którym praca się nie kalkuluje.
      Każdy ma prawo odrzucić ze wstrętem ofertę pracy za 1500 brutto ...tylko nie ma prawa OKRADAĆ INNYCH biorąc zasiłek.

Tych ludzi nie tylko powinno się pozbawić zasiłku, oni powinni odpowiadać przed sądem za wyłudzenia.
      • Gość: a Re: Większość z nich już pracuje. Na czarno IP: *.toya.net.pl 08.08.12, 07:12
        > Każdy ma prawo odrzucić ze wstrętem ofertę pracy za 1500 brutto ...tylko nie ma
        > prawa OKRADAĆ INNYCH biorąc zasiłek.

Jak to nie?

- po pierwsze na pewno sobie wytłumaczył, że to i tak jego państwo okrada, więc wychodzi wreszcie na zero
        - po drugie - zawsze można iść do spowiedzi
    • Gość: zen Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować IP: *.retsat1.com.pl 08.08.12, 01:20
      Oj, profesor, profesor... Gdybyś chłopie był np. fizykiem, to bym zrozumiał. Masz problem, bo rzeczywistość nie mieści się w ramach Twojej nabytej wiedzy. Być naukowcem to jest cóś.
    • wolt-r Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracować 08.08.12, 08:59
      Za 1500 zł brutto według niektórych nie warto pracować. W domyśle, jak sądzę - pracować legalnie. Ponieważ pracując na czarno ma się do dyspozycji ponad 1500 zł na rękę.
      Zaś 1500 zł brutto może wystarczyć mieszkającemu u rodziców nastolatkowi, jako kieszonkowe, ale to stanowczo za mało, żeby być mężem, ojcem w odrębnej rodzinie, na własnym utrzymaniu. I wydaje mi się, że o to chodzi w całej tej sytuacji. Oczywiście bezrobocie strukturalne, to odrębna sprawa.
    • angrusz1 Re: Ponad 10 tys. łodzian w ogóle nie chce pracow 29.10.12, 19:28
      Gościówka napisała :
      "A pan ekspert wpadł na pomysł, że po to rejestrują się w UP dla ubezpieczenia, żeby pracować bez stresu w szarej strefie, na czarno, bez umowy? Gdybym miała trójkę dzieci na wyżywieniu też kombinowałabym tak, aby mieć coś więcej niż psie, LEGALNE 1500 brutto " .

Hmm, zapewne i takie sytuacje są : rodzina z dziećmi do wyżywienia tu i teraz .
      Ale i są tacy , którym zależy tylko na większych zarobkach , bo mogą kupić sobie nową komórę , pojechać za granicę itp .

Jakkolwiek , trzeba wiedzieć , że po latach takiej działalności emerytura będzie mniej niż głodowa . O ile w ogóle będzie . Nie mówię o zabiegach medycznych , kiedy takie będą konieczne .
      I wtedy nie będzie zmiłuj się .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka