Dodaj do ulubionych

O co chodzi z odpadami? Jak to o co? O pieniądze

IP: *.ip.netia.com.pl 22.10.12, 09:20
a miało być tak pięknie i demokratycznie. Ile śmioeci wyprodukujesz za tyle zapłacisz. Ale nie! Komunistyczna urawniłowka wraca. Albo od łebka albo od metra.
O ile jeszcze jakoś dałoby się to wytłumaczyć w oprzypadku blokowisk o tyle w odniesieniu do prywatnych posesji (domków jednorodzinnych) już nijak się nie da.
I znowy jak za ciężkiej komu8ny jedni będą płacić za drugich
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec O co chodzi z odpadami? Jak to o co? O pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 09:44
      Sprawiedliwie to- ile wyprodukowałeś śmieci- to za tyle płacisz.Ale jak widać z tego NASI PARLAMENTARZYŚCI/posłowie i senatorowie/ nie napracowali się zbyt wiele nad tą ustawą.Kolejny BUBEL PRAWNY-podobno zaskarżony do TRYBUNAŁU KONSTYTUCYJNEGO przez jedną z gmin naszego województwa.
      • kosmiczny_swir Bo to Polska jest 22.10.12, 11:33
        Bo to Polska jest. Zeby zaplacic mniej ludzie wywozili smieci do lasow, zeby obnizyc swoje koszty wywozu smieci.

Problemem w Polsce jest to, ze kazdy, od dziecka do emeryta, od sprzataczki po prezesa, kantuje i oszukuje, wiec trzeba tracic wysilek na to, zeby sie przed wzajemnym kantowaniem bronic.

Szczerze mowiac, to dochodze do wniosku, ze tym narodzie demokracja sie nie sprawdza. Musia byc rzady silniej reki i wszystko musi byc trzymane ktotko za twarz, bo inaczej jest syf, zlodziejstwo i anarchia. Z reszta, to nie jest zadne odkrywcze stwierdzenie. Bismarck juz dawno powiedzial, ze pozwolic Polakom rzadic soba, to sami sie wykoncza.
    • Gość: Pikus O co chodzi z odpadami? Jak to o co? O pieniądze IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 09:49
      Nie ma żadnej dobrej wiadomości, to że zapłacę za wywóz śmieci 3 razy tyle co teraz, wcale mnie nie zachęci do produkowania 3 razy tylu śmieci - bo i po co? I nie ma gwarancji, że w najbliższym czasie miasto kierując się "dobrem ogólnym" nie wprowadzi dodatkowych opłat za śmieci gabarytowe, elektrośmieci, czy co tam w urzędniczych łepkach się jeszcze urodzi.
    • Gość: że co?? O co chodzi z odpadami? Jak to o co? O pieniądze IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 09:50
      Czy ten artykuł jest sponsorowany przez kogoś z urzędu miasta? Jakie 30-40% procent w górę? Chyba 300-400? Skoro teraz stawka bez sortowania jest w granicach 8-12 zł od osoby na łódzkich osiedlach a ma wzrosnąć do 36!!! A biorąc od m2. Czy trzyosobowa rodzina mieszkająca na 40m2 wyprodukuje 4 x mniej śmieci niż taka sama mieszkająca w domku 160m2? Bzdura. To jest jeden wielki skok na kasę. MPO czy inna firma zbierająca odpady zarobi tyle co dotychczas a miasto weźmie do kasy jeszcze dwu-trzykrotność tej kwoty. Czas powiedzieć jasno - ZŁODZIEJE!!!
    • Gość: A Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.smrw.lodz.pl 22.10.12, 10:32
      "Magistrat wyliczył stawkę, dzieląc szacunkowe koszty całego systemu gospodarowania odpadami przez liczbę mieszkańców w pierwszym przypadku i przez metraż łódzkich mieszkań w drugim."

Czyli w Łodzi śmieci produkują tylko osoby prywatne, a przedsiębiorstwa nie? To bardzo śmiała teza.
    • Gość: zirytowany KOMUNA IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 10:37
      Czy to wraca komuna że będziemy liczym wszystkim po równo, niezależnie ile śmieci wyprodukują? Dlaczego ktoś kto produkuje mało śmieci, kto odpady biologiczne odkłada sobie na kompost a makulaturę oddaje na akcjach zbiórki, ma płacić tyle samo co ktoś inny kto to wszystko wywali do pudła. Komu będzie zależało na mniejszej produkcji śmieci skoro cena będzie niezależna od ilości wywożonych. Kto będzie sprawdzał tę segregację. Ta sama stawka będzie dla osoby uczciwe segregującej jak i takiej co segregację zadeklaruje a wszystko będzie walić do jednego kubła. Ta zmiana doprowadzi właśnie do tego że ludzie przestaną ograniczać ilość produkowanych śmieci. Przynajmniej Ci co w tej chwili mają podpisane umowy indywidualne. Teraz mam w umowie odbiór 2 x w m-cu 220 litrów i jak się nie zmieszczę to dopłacam. Więc tak gospodaruję śmieciami żeby się zmieścić. Po zmianie? Będzie mi to wisieć, Skoro będę płacić 400% więcej to się nie będę szczypał i będzie w kubeł szło wszystko jak leci.
    • Gość: mk Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 10:39
      Miły Panie redaktorze, podwyżki liczone od osoby nie będą rzędu kilkunastu do maksymalnie 40% jak Pan napisał. W moim przypadku z 21 na 36 zł a np.na Retkini w bloku z 10 na 18zł to jaki jest procent. Rozumiem że takie niewielkie procenty mieliście Państwo podane na konferencji prasowej zebyście mogli napisać optymistyczny artykuł.
      Wystarczyłoby żeby miasto dokładnie zebrało wiedzę o tym ile dzisiaj ludzie płacą za wywóz śmieci np.na podstawie informacji ze spółdzielni, administracji itp a koszty szacunkowe które teraz sobie wyliczyli byłyby zupełnie inne.

Proponuję forsować wariant płacenia z metra a wtedy wreszcie miasto będzie miało kasy pod sufit:)
      • Gość: sonsiat Re: Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z od IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 11:07
        Tobie wychodzi więcej 80%. To ja Ci napiszę ile wychodzi mnie. Mieszkam z rodziną w domku 150m2. Pięć osób dorosłych i dwójka dzieci 2-4 lata. Mamy umowę z remodisem i zabierają od nas co dwa tygodnie pojemnik 220 i co dwa tygodnie dwa worki śmieci segregowanych. Kosztuje mnie to (UWAGA) - 32 zł miesięcznie. A teraz liczymy stawkę nową. 7 osób x 18 zł daje nam 126 zł. Przy naliczaniu od m2 - 150 zł. Czyli wzrost o 400 lub 500 %. Nosz koorwa mać ale chyba remodnis teraz do mnie nie dokłada. Więc ktoś chce za moje śmieci zapłacić remondisowi nadal 32 zł a 90 przytulić do własnej kieszeni.
        • Gość: mk Re: Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z od IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 11:29
          no dokładnie, ja też mieszkam w domku, tylko mam ten luksus ze tylko dwie osoby więc byłoby zamiast 21 /mam ten mniejszy pojemnik/ byłoby 36zł. Ale już naliczanie z metra to byłoby 120 zł.
          Więc mówię że miasto powinno forsować opłaty z metra bo wtedy mieliby kupę kasy na swoje premie:)))))
          • Gość: ja Re: Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z od IP: *.toya.net.pl 22.10.12, 12:51
            zgadzam się całkowicie z przedmówcami: teraz remondis 1x240lxmc=~25zl + co jakis czas dodatkowy wywóz jak się nie zmieszczę, będzie przy segregacji (czego teraz nie mam) w zależności do wyliczeń, bo jeszcze nikt nie podał o jaką powierzchnię chodzi od 180zl do 240zl lub 4x18zl + dwójka dzieci...
            rzeczywiście 30-40%...
    • Gość: główny rewizor szacunkowe koszty IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 10:55
      Magistrat wyliczył stawkę, dzieląc szacunkowe koszty całego systemu

Niech może ktoś z UM łaskawie napisze dlaczego teraz szacunkowe koszty całego systemu będą kilkukrotnie wyższe niż obecnie? Co się składa na koszt tego systemu a konkrtenie KTO NA TYM MA DODATKOWO ZAROBIĆ I ILE? Bo nie wydaje mi się by obecnie firmy odbierające odpady niedoszacowały kosztów i dokładały do interesu!
    • Gość: Rodowity Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.retsat1.com.pl 22.10.12, 11:47
      Zastanawiam się dlaczego nikt nie pisze o problemie "od drugiej strony". Teraz na terenie Łodzi działa kilka (-naście?) firm zajmujących się wywozem śmieci. Po wejściu w życie nowych przepisów:
      a) miasto podpisze umowę z WSZYSTKIMI firmami wywozowymi za daną, z góry narzuconą stawkę; będą zarabiać tyle samo lub mniej, bo nagle miasto stwierdzi, że realny koszt wywozu śmieci to ok. 10zł za osobę (tj. tak, jak teraz) i więcej płacić nie będzie; ponadto z góry będzie określony obszar działań dla danej firmy, a zarobki będą identyczne niezależnie od warunków wywozu (co innego wywóz z kontenerów, co innego z koszy przy domkach jednorodzinnych).
      b) miasto podpisze umowę z JEDNĄ firmą, która zaproponuje najniższe stawki (tj. takie, jakie są teraz), co będzie oznaczać, iż firma nie dość, że wcale nie zarobi mniej "od główki", to zwiększy jej się obszar działania kilkunastokrotnie. Tym samym reszta firm będzie musiała się szybko przebranżowić lub zwyczajnie zniknie z rynku.
      c) firma "główna" podpisze umowy z resztą firm, przez co ich zarobki z pewnością się zmniejszą (bo firma "główna" będzie miała dodatkową możliwość zarobku).

Jednocześnie znika nam konkurencyjność ze względu na jakość usług. Tak czy inaczej, będziemy mieli sektor sztucznie zmonopolizowany lub zaplanowany centralnie.

I nie rozumiem - skoro śmieci nigdy nie należały (i nie będą należeć) do mnie, to z jakiej racji mam pomagać ich właścicielom (firmy wywozowe-gmina) w dostarczaniu ich na miejsce odbioru (kontenery zbiorcze, specjalne miejsca na elektrośmieci etc.)?! Jeśli stwierdzam, że moja pralka ważąca 70kg jest śmieciem to ich psim obowiązkiem powinno być przyjście i odebranie ICH WŁASNOŚCI!

Radzę miastu szybko wyjaśnić kilka ważnych kwestii, bo rok powoli zbliża się ku końcowi a póki co mamy pomysł, a nie konkretny plan.

Jakież to wszystko logiczne.
    • Gość: trysil Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.xdsl.centertel.pl 22.10.12, 12:00
      Rozumiem, że za taką stawkę miasto z uśmiechem na ustach przyjmie dowolne ilości gruzu, liści, opon i niebezpiecznych odpadów jak papa, smoła, azbest itp., a panowie śmieciarze będą mnie odwiedzać co 4-5 dni.
    • Gość: Adam Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: 212.191.200.* 22.10.12, 12:10
      Co to za głupota wymyślona przez Urząd. To chyba zrozumiałe, że za śmieci powinno się płacić od osoby, a nie od wielkośći mieszkania. Po co wogóle robić te bzdurne konsultacje skoro logika podpowiada, jak powinno być. Kto więcej naśmieci czy jedna osoba mieszkająca w 100 metrowym mieszkaniu, czy siedmioosobowa rodzina mieszkająca na 40 metrach. To chyba logiczne nie??. Śmieci produkują ludzie, a nie mieszkania.A swoją drogą to się cieszę , że wreszcie będzie można wejśc do lasu nie napotykając tony śmieci. To powinno być już dawno zrobione i jeszcze jedno o tym, że każdy płaci ryczałtem za śmieci też powinno być odgórnie ustalone,dla wszystkich, a nie jakieś tam bzdurne konsultacje
    • Gość: Alex Re: O co chodzi z odpadami? Jak to o co? O pienią IP: 212.191.200.* 22.10.12, 12:14
      Ta ta... ile śmieci wyprodukujesz za tyle zapłcisz.... głupoty piszesz i co i jeden kubełek raczysz oprózniać raz na miesiąc, a reszta śmieci zasila nasze lasy. Ma być ryczałt bez względu od ilości śmieciorów wtedy nie będzie ci się opłacało wywlekać ich do lasu, albo na pobocza dróg
      • Gość: retkiniak Re: O co chodzi z odpadami? Jak to o co? O pienią IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 13:25
        Ryczałt? Ooo to coś o czym mi opowiadali rodzice że to było bardzo modne za komuny. Woda na ryczałt, gaz na ryczałt, ogrzewanie na ryczałt. Widać historia zatoczyła koło o czas wrócić do komuny. Będę płacił ryczałt i nic mnie nie obchodzi że wyprodukuję 3x więcej śmieci...
        • Gość: Krzysiek Re: O co chodzi z odpadami? Jak to o co? O pienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 21:09
          Niestety, nie ma co do tego podchodzić ideologicznie. I nie ma co uogólniać. Ryczałty były za komuny, widać muszą być i teraz. Ci, którzy mieszkają nieco dalej od centrum, na osiedlach domków jednorodzinnych, zwłaszcza już na ich końcach wiedzą, jak zaśmiecona jest okolica. Wystarczy parę krzaków - i już pełno powyrzucanych śmieci. Niestety tacy są wśród nas Polacy.
          A stawka wydaje się faktycznie kilka razy za wysoka. Wyliczenia tych kwot powinny być jak najszybciej opublikowane. I rzeczywiście zapomniano o przedsiębiorcach. Oni mają mieć wywóz za darmo?
    • Gość: Janina Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: 212.191.200.* 22.10.12, 12:24
      Tylko ryczałt od każdej osoby może uwolnić nasze lasy od śmieci. To tak , jak z abonamentem telefonu stacjonarnego, nie dzwonisz, ale go masz i za niego płacisz. Do tego się ludzie przyzwyczaili, tak samo i do opłat za produkcję śmieci. Bardzo dobrze, że wreszcie to będzie z głową rozwiązane. Już nie będę oglądać tych ćwoków z własnych posesji w pociągach, którzy reklamówy ze śmieciami przywożą do Łodzi i po drodze wypychają nimi przystankowe śmietniki
      • Gość: mk Re: Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z od IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 13:10
        ryczałt tak ale nie brany z sufitu bo tak sobie ktoś w UMŁ ustalił.
        Porównanie do abonamentu telefonicznego mnie nie przekonuje bo to ja decyduje czy chcę go mieć czy nie. Nie ma obowiązku posiadania telefonu ale już obowiązek płacenia co najmniej dwa razy więcej za śmieci niż teraz jest jak najbardzie3j...
    • Gość: ksiegowy Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 12:42
      Z tego tytułu miasto zarobi około 100 milionów złotych rocznie.Nie trzeba być ekonomistą by to policzyć.A pieniędzy brakuje.Utworzy również nowe miejsca pracy.Ktoś musi to ewidencjonować i policzyć.
      • Gość: mk Re: Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z od IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 13:05
        Dokładnie:)) wreszcie przybędzie nowych miejsc pracy w UMŁ:)))

A tak na marginesie to skad będa brać ilość osób w danym lokalu? Z Ewidencji Ludności czy z oświadczeń mieszkańców? bo za rok ma zniknąć obowiązek meldunkowy....
    • janu5 Inowrocław zaskarżył ustawę do TK 22.10.12, 13:04
      To jest afera smieciowa. Wybór metody obliczania ma odwrócić uwagę od istoty problemu.
      Banda cwaniaków robi skok na nasza kase przy pomocy śmieci. Przy okazji wpuszcza się kolejny raz zagraniczne firmy kosztem bankructwa firm rodzimych. Sprzedawczyki tfu.Uknuto mit ,że to niby olbrzymie ilości śmieci ląduja w lesie co nie jest prawda Taki proceder istniej ale to margines. Gdyby rzeczywiscie jakieś istotne pieniądze uciekały z systemu przez nielegalny wywóz do lasu to po rewolucji i uszczelnieniu opłat powinien byc spadek cen ,a nie 4 krotny wzrost.
    • Gość: Śmieciarz Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.12, 13:19
      Traf chciał ,że ukurat dzisiaj dostarczyłem do Punktu Dobrowolnego Dostarczania Odpadów (PDDO) w Łodzi ul. Zamiejska 1 styropian, który pozostał mi z remontu domu. Miałem tego , Uwaga ! całe 14 kg (słownie czternaście kilogramów), Zgadnijcie drodzy czytelnicy , ile zapłaciłem za to, iż osobiście dostarczyłem odpad do sortowni śmieci , ano zapłaciłem 45,00 złotych (tak , dokładnie czterdzieści pięć złotych !!!??). Nawet pracownik sortowni spojrzał na mnie jakoś tak dziwnie i powiedział , cytat "miasto samo zmusza ludzi , żeby wywalali te śmieci po lasach". Zabrzmiało to jak zachęta , ale jakoś tak zostałem wychowany że nie kradnę (w przeciwieństwie do osób rządzących) i nie zaśmiecam naszej Matki Ziemi. Ludzie , ta cała sprawa z utylizacją i wywozem to jest znów JEDEN WIELKI PRZEKRĘT !!! NIE DAJMY SIĘ !! WYSTARCZY ZEBRAĆ KILKANAŚCIE TYSIĘCY PODPISÓW ŻEBY TEN BUBEL NIE WSZEDŁ W ŻYCIE !!
      • janu5 TAK To jest kolejny wielki przekręt 22.10.12, 14:36
        > . Ludzie , ta cała sprawa z utylizacją i wywozem to jest znów JEDEN WIELKI PRZE
        > KRĘT !!! NIE DAJMY SIĘ !! WYSTARCZY ZEBRAĆ KILKANAŚCIE TYSIĘCY PODPISÓW ŻEBY TE
        > N BUBEL NIE WSZEDŁ W ŻYCIE
        Jesteś optymistą i kilka milionów podpisów nie wystarczy. Natomiast posłowie mogą zmienic uchwałe w każdej chwili.
    • Gość: mieszkanka podwyżka o 500% IP: *.4web.pl 22.10.12, 13:24
      Teraz płacę 30 zł, jeżeli będzie od metra to skasują mnie na 150 zł - to jest podwyżka o 500% - szkoda że dziennikarze z GW nie zdawali na maturze matematyki.
      Różnice w opłacie, w moim przypadku 120 zł co miesiąc, zgarnie urząd miasta.
      Czyli Zdanowska będzie miała na budowę dwóch stadionów i innych durnych inwestycji, które średnio służą mieszkańcom i musimy ciągle dopłacać do ich działalności np. kąpielisko Fala, hala Arena.
      No i muszą sfinansować budowę Nowego Centrum NIE WIADOMO DO CZEGO !!!!!
      ZA WYNIESIENIE OPŁATY ŚMIECIOWEJ DO STRATOSFERY - ZDANOWSKIEJ NALEŻY SIĘ REFERENDUM
    • Gość: Gość Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.10.12, 14:14
      Oczywiście, że mamią nas bzdurą, że to my wybierzemy sposób naliczania odpłatności za wywóz śmieci. Nie podają jednak, że opłata ta drastycznie, bez względu na formę, wzrośnie. Obecnie płacę za śmieci 22 zł, przy formie płatności 18 zł x 3 osoby będę płacił 54 zł, a jak od metra kwadratowego 90 zł !!!! Wzrost opłaty o ponad 250 % lub 409%. Taki tam mały wzrost opłaty będzie tłumaczony tym, że to my obywatele sami wybraliśmy formę naliczenia kwoty za wywóz odpadów !!!
    • Gość: mk Formularz konsultacji społecznych IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 15:54
      Trafiłam na stronie Czyste Miasto na wzór formularza na którym można wyrazić swoją opinię i dostarczyć w formie pisemnej, elektronicznej lub osobiście do UMŁ do dnia 26 października do godziny 16. Może skorzystajmy z tej mozliwości bo inaczej nikt sie nie dowie co myślimy na ten temat. A generalnie myślimy całkiem inaczej niż władze naszego miasta:)
      podaję link do formularza bip.uml.lodz.pl/_plik.php?id=31647
    • Gość: mk Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z odpa... IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 16:08
      jeszcze drugi link do formularza :) zachęcam do wysyłania:) www.uml.lodz.pl/samorzad/konsultacje_spoleczne/konsultacje_spoleczne_dotyczace_wyboru_metody_ustalenia_oplaty_za_gospodarowanie_odpadami_komunalnymi
      • Gość: Śmieciarz Re: Śmieciowe zamieszanie, czyli o co chodzi z od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.12, 16:41
        Dzięki ! Już wypełniam. Masz rację , niech każdy kto tutaj się wpisał i jego znajomi znajomych to zrobią. Niech widzą że ludzie nie tylko o zalanym stadionie mówią......
    • Gość: po-prawnik Cóż za bezczelne kłamstwo! IP: *.w-s.pl 22.10.12, 17:38
      "Jeśli radni zdecydują się na naliczanie stawki od osoby, za utylizację odpadów zapłacimy od kilkunastu do 30-40 proc. więcej".

To bezczelne kłamstwo!

Ale co tu się dziwić? Każda władza poprzez służalcze media kłamała, kłamie i kłamać będzie. Reszta to utopia.
    • Gość: Beatka S. a miało być tak pięknie i demokratycznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 19:46
      A miało być tak pięknie i demokratycznie. Ile śmieci wyprodukujesz za tyle zapłacisz. Ale nie! Komunistyczna urawniłowka wraca. A już taka wprawę zdobyłem w podrzucaniu śmieci po sąsiadach, po polach, po zagajnikach, że nawet eko nagrody zdobywałem w konkursach unikania powstawania odpadów... I wszystko to ma pójść na marne??!!
      • Gość: Bałuciarz Do dwóch razy sztuka. Referendum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 20:30
        "zdobyłem", "zdobywałem", a podpisuje się "Beatka S". Wstyd. Oszukują na śmieciach mieszkanców i ich wyzywają. Urzędasy Hanki ruszyły do akcji i sieją fałszywki i wyzwiska. Nic wam już nie pomoże. Przegieliście. Gdzie można podpisać listę za referendum? Kto zacznie zbierać podpisy? Podpisy całej mojej dorosłej rodziny, pięciu osób, już macie. Sąsiedzi z domów obok też chcą podpisać.
        • Gość: Nordmend Re: Do dwóch razy sztuka. Referendum! IP: *.internetia.net.pl 23.10.12, 01:50
          Referendum to owszem, ale nie o Zdanowska, ale wybory do sejmu.

Tym razem to nie jest przeciez wymysl jej. Mysle ze pozostanie nam zapamietac kto ta ustawe wprowadzil i wyrazic wdziecznosc przy najblizszych wyborach.

isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111520897
          sejmometr.pl/projekt/psdWV,Zmiana_ustawy_o_ochronie_zwierzat_oraz_ustawy_o_utrzymaniu_czystosci_i_porzadku_w_gminach
          sejmometr.pl/glosowanie/bGNkp
          382 za, 7 przeciw, 14 wstrzymali sie, 56 nieobecni
          • Gość: Pikus Re: Do dwóch razy sztuka. Referendum! IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 08:34
            Stawki też Hance w ustawie zapisali? Weź, przestań...
          • Gość: mk Re: Do dwóch razy sztuka. Referendum! IP: *.toya.net.pl 23.10.12, 15:14
            Tu nie chodzi o zasadę rozliczania śmieci ale o bzdurne stawki wymyślone z sufitu przez UMŁ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka