Gość: Stanisław IP: *.mnc.pl 30.10.12, 08:23 A nie zaplątały się tu przypadkiem zdjęcia z wyburzeń przy Ogrodowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krzys Re: Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętk IP: *.bb.sky.com 30.10.12, 08:38 Na pewno zaplątały się obrazki przedszkolaka w Paincie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poligraf Te "wizualizacje" 3D IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 09:34 przyszłych pomieszczeń to jest dramat jakiś... Pewnie projektant po miesięcznym kursie się za to zabierał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr22 Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.12, 10:09 Dobrze, że w Łodzi dzieją się jeszcze takie rzeczy. Coś ciekawego, niebanalnego i związanego z historią. Swoją drogą fani dobrej muzyki niech wpadną w środę do Szafy na Rewolucji 10 na koncert Bartka Grzanka (to ta rewelacja "Mam talent") Odpowiedz Link Zgłoś
prorok_lebioda Re: Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętk 30.10.12, 13:21 Źle, że na łódzkim forum się spamuje. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwoda Barbarzyńskie traktowanie zabytków Łodzi 30.10.12, 11:41 Powtórne zasypanie świeżo odkrytych podziemi Korczaka to barbarzyństwo i przestępstwo przeciwko zabytkom. Mam nadzieję, że ktoś za to odpowie. To jakieś przekleństwo naszego miasta – jeśli nie da się zabytku podpalić, bo murowany i pod ziemią, to chociaż się go zasypuje. I znowu w Łodzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
bergerac Re: Barbarzyńskie traktowanie zabytków Łodzi 30.10.12, 13:30 Nie tylko w Łodzi. Po prostu nie ma pieniędzy na eksplorację i konserwację, więc zasypano. W Warszawie w ten sam sposób potraktowano fundamenty Pałacu Saskiego [które notabene będą teraz ponownie odkopywane, ponieważ znalazły się pieniądze]. W Krakowie część podziemi na Starym Rynku również zasypano [w pozostałej jest podziemna trasa turystyczna]. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Nic nie rozumiem 30.10.12, 12:08 Nowy, podziemny bunkier za 6,5 mln złotych z unijnych funduszy, czyli i naszych pieniędzy kopie się pod katedrą, a stare, bezcenne podziemia się zakopuje, bo...nie ma pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunner Re: Nic nie rozumiem IP: *.toya.net.pl 31.10.12, 09:16 no widać, że nic nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: projektant Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętka"? IP: 217.153.164.* 30.10.12, 12:57 Zgadzam się z opinią na temat wnętrz... TO JEST DRAMAT!!! Powinno być kolorowo ale to disco polo to już chyba lekka przesada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętk IP: *.134.rev.vline.pl 30.10.12, 18:17 Mnie też wystrój wnętrz się się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joris Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętka"? IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.12, 17:20 Remont a raczej reaktywacja Szpitala Korczaka to zupel;ny idiotyzm pasujacy do idiotyzmu pt Lodz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętka"? IP: *.134.rev.vline.pl 30.10.12, 18:11 Coś mi się wydaje że co najmniej 4 zdjęcia ,to nie z Korczaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętka"? IP: *.134.rev.vline.pl 30.10.12, 18:25 Unikatowe stropy które miały grozić katastrofą budowlaną ?Jak to jest,nic nie rozumiem.To co zagrażały czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adr Re: Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętk IP: *.toya.net.pl 31.10.12, 13:50 Zabytkowe stropy zostaną zachowane, ale obok nich zakładane są nowe, porządne współczesne stropy. Inaczej wszystko by runęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adr Re: Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętk IP: *.toya.net.pl 31.10.12, 14:00 ....co widać bardzo dobrze na zdjęciu nr 13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętka"? IP: *.toya.net.pl 30.10.12, 21:23 JEST tunel, wchodziłem do niego od strony placu zwycięstwa, były tam kiedyś zakłady ELESTER oraz ORAM , pracowałem tam na początku lat 80-tych . Tunel jest wysoki na około 180-190, cm szeroki na ok metr. Można swobodnie się poruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coś słyszałam Re: Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętk IP: *.134.rev.vline.pl 01.11.12, 15:26 Ja też słyszałam że pracownik Korczaka wszedł do niego z terenu Korczaka.Kamera termowizyjna dała by coś aby potwierdzić?Ja jestem a- techniczna ,dlatego moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E tam Konserwator wie lepiej: tunelu nie ma IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.12, 22:33 I nie dyskutować mi tu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator Re: Konserwator wie lepiej: tunelu nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.12, 08:06 Przykro mi, Rozczaruję zarówno Pana Redaktora, jak i część czytelników GŁ. Niestety nie będzie potwora w podziemiach szpitala. Zamieszczona fotografia przedstawia fragment kanału ciepłowniczego, wzniesionego najprawdopodobniej w latach 60. XX w. (datę postaram się jeszcze sprawdzić i doprecyzować). Po raz kolejny stary łysy koń dałem się "wkręcić" w barwny opis redaktora Gazety. Przedstawiony fragment budowli ma się tak do wspomnianej "dętki" jak drewniany dom Mady Muller do jej pałącu z Ziemi obiecanej. Na marginesie, Pan Redaktor niezbyt precyzyjnie zacytował był moje słowa. Scheibler mógł sobie dojechać do szpitala powozem, zaś karetą jeżdżono raczej o cały wiek wcześniej. Serdecznie pozdrawiam Wojciech Szygendowski Wojewódzki konserwator zabytków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Podziemny tunel pod "Korczakiem". Druga "Dętka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.12, 19:34 To co widać na zdjęciu nr 4 nie wyglada na zabytkowy tunel a raczej na kanał ciepłowniczy. Odpowiedz Link Zgłoś