kropka. 18.03.02, 22:56 Pamiętajcie: OBRAZKI dla blondynki poproszę. Gdzieś mi wcięło Szkocję. Czy ktoś pamięta, gdzie ona? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf Re: Nietypowe i szokujące (3) 18.03.02, 23:04 a czy to może byc? tutaj też chyba jest Szkocja, a zanim flip znajdzie właściwa Szkocję, to może to wystarczy?? www.tramways.com/ swoja droga- już trzeci rozdział tego samego watku mamy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Nietypowe i szokujące (3) 18.03.02, 23:10 Bo jak porządny temat, to i długo sie ciągnie :) Kochany jesteś, Geo. Dzięki. Teraz wkładam nos w obrazki i dam wam spokój. Możecie sobie dalej mądrze dyskutować :-) pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.pai.net.pl 19.03.02, 16:49 Toż to prawdziwy tasiemiec z tego wątku. Prawie jak brazylijski serial. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nietypowe i szokujące (3) 19.03.02, 17:59 teraz to już łódzki tasiemiec:)) - ale w przeciwieństwie do brazylijskiego- nie jest nuuudny po 300 odcinkach:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.pai.net.pl 20.03.02, 18:52 Absolutnie się z tym zgadzam :) Prawdę mówiąc to nie żadna opera mydlana, a prawdziwy reality show o komunikacji na świecie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.p.lodz.pl 21.03.02, 19:20 :)) Chociaz ostatnio tych senzacji zaczyna juz brakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Nietypowe i szokujące (3) 19.03.02, 21:41 www.aboutbritain.com/IsleOfManRailways.htm tu sobie przeniosłam Szkocję, bo strasznie daleko mi do niej było. I żeby mi nikt nie ruszał. Można oglądać, ale potem na miejsce odłożyć, bo łapy przetrącę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Nietypowe i szokujące (3) 19.03.02, 21:42 a dlaczego mi się link nie zrobił? Coś pokręciłam, jak zwykle? :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.p.lodz.pl 19.03.02, 22:05 Blondynko - trzeba dopisac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.p.lodz.pl 19.03.02, 22:27 ups - wcielo to, co bylo do dopisania. Nic to: nalezy podswietlic www.... do bufora i wlac do okienka. Wtedy samo sie zrobi. Wlasnie jezdem tutaj: www.english-heritage.org.uk/ (czyli zupelnie nie na temat). Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nietypowe i szokujące (3) 19.03.02, 22:28 Flip- macisz! wystarczy wpisac przed całym adresem www... tyle powinno wystarczyc, teraz rozumiesz kropka.??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.p.lodz.pl 19.03.02, 22:32 Mącę bom dziś mątwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.pai.net.pl 20.03.02, 18:55 Czy w Pradze jest linia turystyczna z taborem zabytkowym? Na pocztówce na moście widzę taki tramwaj. Wiem napewno, że mają tam prawdziwe muzeum tramwajowe, a nie to co u nas (czyli prowizorka). Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nietypowe i szokujące (3) 20.03.02, 19:16 Ooo, to macie jakieś muzeum tramwajowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Nietypowe i szokujące (3) IP: *.pai.net.pl 20.03.02, 19:20 No właśnie nie mamy. KMST i MPK gromadzi pamiątki w tzw. izbie tradycji, a na zwiedzanie wagonów trzeba się umówić, ale czasami odpowiedź może być odmowna. Nie ma biletów. Nie ma w Łodzi prawdziwego muzeum tramwajowego, pomimo że takie idee pojawiły się już dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nietypowe i szokujące (3) 21.03.02, 19:16 Gość portalu: mch napisał(a): > No właśnie nie mamy. KMST i MPK gromadzi pamiątki w tzw. izbie tradycji, a na > zwiedzanie wagonów trzeba się umówić, ale czasami odpowiedź może być odmowna. > Nie ma biletów. Nie ma w Łodzi prawdziwego muzeum tramwajowego, pomimo że takie > > idee pojawiły się już dawno. Aha. U nas jest Muzeum Inżynierii Miejskiej, które głównie się zajmuje historią komunikacji miejskiej. Ma kilka starych tramwajów (lub raczej ich wraków, które mają w bardzo dalekich planach remont) i autobusów, no i można obejrzeć sporą kolekcję zdjęć. Ale co najważniejsze, po prostu można przyjść, kupić bilet za 2zł, i zwiedzić. A zabytkowe tramwaje na chodzie niestety należą do MPK i stoją pochowane gdzieś po zajezdniach, niedostępne zwykłemu śmiertelnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip praga IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 19:25 Zobacz sam www.dp-praha.cz, czy maja te linie, o ile pamietam maja. Napewno maja przyzwoite muzeum czynne latem: Vozovna Stresovice. Maja tez w tej chwili dwie duze ksiazki o historii miejskiego transportu w Pradze, bardzo ciekawe i dobrze ilustrowane. Lacza do Czech sa tutaj: www.tramvaje.cz/ (Jine stranky). Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: praga 11.05.02, 09:43 Mają jeszcze coś, ale to Flipy zobaczą w specjalnej przesyłce (jak się wywoła...) :) - chyba że akurat już to znają... I pewnie tak właśnie jest, bo Flipy widziały już wszystkie vozidla świata... Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Nietypowe i szokujące (3) 20.03.02, 19:17 Gość portalu: flip napisał(a): > Mącę bom dziś mątwa. A to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Nietypowe i szokujące (3) 20.03.02, 19:17 geograf napisał(a): > Flip- macisz! wystarczy wpisac <a href="http://"target="_blank"></a> przed cały > m adresem www... tyle powinno wystarczyc, teraz rozumiesz kropka.??:) Nic nie rozumiem, ale juz nie tłumaczcie, bo dopiero nic nie zrozumiem. Czy chodzi o to, że skopiowałam, a powinnam napisac na piechotę? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nietypowe i szokujące (3) 20.03.02, 19:45 chodzi o to, że jak przed www postawisz (wpiszesz) "" to bedzie upragniony link... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip NYC els IP: *.p.lodz.pl 21.03.02, 20:51 Uwaga - ci co maja slabe lacza moga miec klopoty. digilib.nypl.org:8080/dennis/images?rlin=NYPG91% 2dF187&title=Stereoscopic+views+of+the+elevated+railway%2c+New+York+City% 2e&classmark=MFY+Dennis+Coll+91%2dF187%2e&catnyp=b2744681 Tak to kiedys bylo w Ameryce. Blondynki: poswietlic trzy linijki, control+C, kursor na okienko adresowe, control+V, enter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: NYC els IP: *.p.lodz.pl 21.03.02, 20:52 Aha: moze sie i tak nie wpisac. Wtedy trzeba kazda linijke osobno i pododawac w okienku adresowym. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nietypowe i szokujące (3) 02.04.02, 12:01 Zapraszam na stronę: www.ikarus.most.org.pl/ dział zdjęcia link: Czeski autobus-pociagi :))) Moze zafundujemy sobie taki autobus szynowy???:))) Zgierz-Pabianice po łódzkiej kolei obwodowej:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Nietypowe i szokujące (3) 02.04.02, 13:18 Na tej stronie w dziale inne/vlepy kliknij na Dr_Greegory - to moje prace. Ostatnio zrobiłem tego więcej, ale jakoś nie miałem okazji tego zaprezentować publicznie. Zresztą wogóle rzadko bawię się w vlepianie od czasu, gdy przeżyłem szok w Wawce - cała lewa boczna szyba na końcu oblepiona, bus oczywiście zatłoczony i nic nie widać. Przez te vlepy nie byłem pewien na którym przystanku wysiąść. Całe szczęście że jechałem ze znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nietypowe i szokujące (3) 02.04.02, 16:53 i ty tez tak upiększasz autobusy i tramwaje?? heh...:)))) jeju... czego to się człowiek na forum dowie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 18:15 Blondynka - do monitora! www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/sheds/gal-s50.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 20:26 To zapewne jedna z przyczyn, dla ktorych w USA upadly koleje pasazerskie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: z innej beczki 05.04.02, 21:26 Dlaczego??!! Pewnie pociagi rozjeżdżały przechodniów i firmie prowadzacej te pociagi spadła opinia... Nie rozumiem zwiazku pomiędzy jezdżeniem pociagów po ulicy, a upadkiem przewozu pasażerskiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 21:37 Bo, myslimy sobie, pociagow nienawidzili kierowcy, ktorych bylo coraz wiecej. Nic prostszego bylo, jak zamknac klopotliwa linie, a wszystkim sie to musialo bardzo podobac. Ale - upadly rowniez trasy, dla ktorych wczesniej budowano tunele i wiadukty. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: z innej beczki 05.04.02, 21:44 no własnie, ale skoro tak amerykanie wszystko z rozmachem i w ogóle, to czy nie mogli oni sprowadzic kolej do podziemi albo nad ziemie?? przynajmniej w centrum miasta... poza tym- nie dało się wybudowac nowych torowiska zanim centrum miast zmieniły się w puszki od sardynek??? A te linie z tunelami i wiaduktami czemu upadły?? Ogólne zafascynowanie samochodem?? Ale słyszałęm (a moze mi sie tylko tak wydaje??), że kolej w USA odradza się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 21:49 Prawdopodobnie nie bylo w rozwinietym swiecie kolei budowanych bardziej tandetnie od amerykanskich. Te porzadne odcinki upadly, bo ludzie przestali jezdzic koleja. Odrodzila sie kolej towarowa i radzi sobie o niebo lepiej niz w Europie. Podobno 20-30% udzialow w rynku!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: z innej beczki 05.04.02, 21:53 hmmmmmm... a ile wynasi porcentowy udział przewozów ładunków przez kolej w Polsce??? Chyba podobnie... (tak by wynikało z mojej madrej ksiażki...) Ponawiam pytanie- linie pasażerskie upadły, bo ogarnęła amerykanów euforia samochodu, czy dlatego, ze koleji upadła opinia i odezwała się tandeta w tych torach i ogólnie wszystkim...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 22:17 Jak sie zakochano w samochodzie to kazdy argument byl dobry, zeby przestac tolerowac kolej, zwlaszcza jak toczyla sie przed gankiem domu. Zly standard tylko przyspieszyl upadek. A tandetnie wykonane dziela inzynierskie wymagaly czestych remontow - wiec po co i na co, skoro byl samochod? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: z innej beczki 05.04.02, 22:21 hmmmm... ach to amerykańskie wygodnictwo:(((( ale czy ta kolej w końcu powraca do łask, czy nie??? dowiem się??:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 22:40 No przeciez juz napisalem: towar jak najbardziej, ludnosc - raczej nie. Z pewnymi wyjatkami, ale trudno mowic o "powracaniu do lask". Jesli podobno w Chicago, czy LA reanimowano kolej regionalna, to wszyscy to otrabili. Ale co to sa za systemy: kilka pociagow dziennie w godzinach szczytu albo gora jeden co godzine? To jest nic w porownaniu z S-Bahn. Kolej miedzymiastowa funkcjonuje tylko zupelnie "po europejsku" na osi Waszyngton-NY-Boston. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: z innej beczki 05.04.02, 22:43 hmm.... czyli ta słynna kolejka w Chicago to też jedno wielkie ....zero???? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: z innej beczki 05.04.02, 22:51 Ale czy to jest teren "wtórnie dziewiczy" jeśli chodzi o linie kolejowe? oczywiście oprócz wschodniego wybrzeża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 23:02 Nie moze ich nie byc, skoro towar chodzi. Ale zapewne jest ich duzo mniej niz bylo kiedys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: z innej beczki IP: *.p.lodz.pl 05.04.02, 22:53 Kolejka to kolejka, a kolej regionalna to co innego. Myslalem "kolej" w znaczeniu kolei sieci krajowej oraz "kolej regionalna" bedaca czescia tej sieci. Jesli masz na mysli koleje stricte miejskie, czyli metro i tramwaj - to co innego. Chicagowskie "L" (czyli metro) jest akurat chyba takie sobie, jesli chodzi o wyniki. Ma za krotkie linie, zeby siegalo "dobrych" suburbiow, a poza tym za bardzo kontaktuje sie ze "zlymi" dzielnicami. Jest tez w USA duzo nowych linii tramwajow, wlasciwie regionalnych, bo ich linie moga wychodzic na dwadziesciakilka kilometrow od centrum. A teraz juz spadamy... Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Rosja i ex-Rosja IP: *.p.lodz.pl 03.05.02, 22:12 Niezle klimaty: parovoz.com/gallery/pict-trams-e.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip i-n-t-e-r-u-r-b-a-n IP: *.p.lodz.pl 04.05.02, 01:46 Knokke - dePanne: najdluzszy interurban na swiecie?? Tak z 80 km wzdluz morza. A gdzie on, gdzie? club.euronet.be/yves.hansart/tram/pod.htm Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: i-n-t-e-r-u-r-b-a-n 04.05.02, 13:56 Nie weim, może źle myślę, ale na tej stronie sa zdjęcia różne .... i żadnego interurban'u nad morzem nie widzę...same miejskie (wyjatkowo interesujace) widoki.... Może patrzę nie an te obrazki? FLIIIP!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip na talerzyku IP: *.p.lodz.pl 04.05.02, 21:57 15/04/2001, 15/04/2001, 15/04/2001 pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: na talerzyku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 10:16 a gdzie przystawka? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: na talerzyku 05.05.02, 22:08 rozumiem, że ten interurban jest w Belgi...o tym kiedyś wspominałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: na talerzyku IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 22:19 Uhu. Podobno nie maja wystarczajacej liczby wagonow, zeby wozic tlumy plazowiczow, ktore latem jezdza. Maja natomiast nadmiar takich samych wagonow w Charleroi, ale ich nie pozycza - bo to Walonia, a morze nalezy do Flandrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip tymczasowe IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 21:57 www.viennaslide.com/p/07119103.jpg w Pradze, oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: tymczasowe 05.05.02, 22:10 genialnie to wyglada..... ciekawe jakie jest odczucie gdy tramwaj "podnosi się".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Tramwaj sobie ominie... :) IP: *.pai.net.pl 10.05.02, 16:43 imhd.sk/ba/?www=*fotky/picshow&typ=fotkames&no=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł.S. Re: Tramwaj sobie ominie... :) IP: *.toya.net.pl 10.05.02, 17:27 Gość portalu: mch napisał(a): To świetna strona. Polecam! Zresztą pewnie link wziąłeś z mojej strony? :) Ł.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Tramwaj sobie ominie... :) IP: *.pai.net.pl 10.05.02, 18:04 Owszem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Tramwaj sobie ominie... :) IP: *.p.lodz.pl 10.05.02, 21:18 Ale przeciez tym torem nic nie jezdzi ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Tramwaj sobie ominie... :) 10.05.02, 21:54 Gość portalu: flip napisał(a): > Ale przeciez tym torem nic nie jezdzi ;-( natomiast ciekawe by było gdyby coś jeździło tym torem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip budapeszt IP: *.p.lodz.pl 20.05.02, 22:10 Przybyly zdjecia z Budapesztu www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/tramshots.html - w tym wiele krancowek. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: budapeszt 21.05.02, 17:04 a mi dostarczyły niezłych wrażeń te krańcówki bez pętli (czyli jednokierunkowe, tak??:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: budapeszt IP: *.p.lodz.pl 21.05.02, 21:42 Zastanawiam sie - i nie wiem, jak one sie wlasciwie nazywaja po polsku. Po prostu chyba: weksel. A UVauki? - to dopiero tramwaje - wymyslone w 1940-tych! Odpowiedz Link Zgłoś