hubar 12.07.04, 19:01 Jadąc dziś koło rynku Bałuckiego widziałem baner: "Targowisko dla kupców czy dla radnych?" Otóż drodzy targowiczanie, rynek jest dla KLIENTÓW! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MarcinK Re: Protest kupców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 19:30 A kto widział na rynkach kupców? To straganiarze z nędznych, brudnych bud. Zamiast protestować może najpierw zadbaliby o czystość otoczenia. A tak straganiarze zostawiają syf, a inni ludzie w okolicy mieszkają. Tak jest np przy Bałuckim Rynku. Rynki trzeba zmodernizować budując hale i parkingi lub zlikwidować. Nie można dalej pozwalać łamiać straganiarzom prawa i narażać zdrowie wszystkich poprzez fatalny stam higieniczny na rynkach! MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andlowiec Re: Protest kupców WAZNE IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.07.04, 06:24 Przecież ten protest jest o to że radni blokują przejęcie w dzierżawe targowisk i rozpoczęcie modernizacji. np. na barlickim już w czerwcu miała sie rpozpocząć budowa hali ale nie mogą zacząć bo nie mają decyzji, przez radnych. Więc może handlarze sami chcą zadbać o porządek ale ktoś jednak woli ich z tamtąd wyrzucić i myślisz że co tam będzie póżniej plac spacerowy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
al-ki Przecież... 12.07.04, 19:38 Polacy lubią brud i syf dookoła. A co do targowiczan...ciekawe kiedy się kapną, że jak się dobrze posmaruje komu trzeba to i w sumie te warunki sanitarne nie okażą się takie złe. Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Przecież... 12.07.04, 23:12 > Polacy lubią brud i syf dookoła. sugerujesz ze wszyscy? czyli Ty tez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al-ki Re: Przecież... IP: *.toya.net.pl 13.07.04, 10:31 Nie wszyscy. Czy to, że jesteśmy w świecie postrzegani jako kraj złodziejów znaczy, że wszyscy nimi jesteśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Przecież... 13.07.04, 10:36 nie, ale tak napisales... dlatego ja sie bede czepiala jak ludzie beda pisali tak jak Ty to napisales... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Protest kupców IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 22:58 Dlaczego w tak pięknych miejscach jak Rynek Bałucki czy Plac Barlickiego urządza się targowiska, przecież to tak fantastyczne miejsce, gdyby zrobić plac, ławki, latarnie byłoby super. W Łodzi w każdy miejscu trzeba jednak handlować ogórkami albo pumeksem... bezsens... Marnujemy kawał pięknego miasta na handel sznurówkami, marchewkami, podrobionymi dresami i fasolką szparagową... kto w końcu pójdzie po rozum do głowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Re: Protest kupców IP: *.toya.net.pl 12.07.04, 23:05 w tak pięknych miejscach jak Rynek Bałucki to ja CHCĘ kupować piekną fasolkę i ogórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Protest kupców IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 23:21 Jak zwiniesz baraki, stragany, brud i syf to zobaczysz ze rynek Bałucki moze być wspaniały... Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Protest kupców 12.07.04, 23:32 a moze stragany ujednolicic, brud i syf posprzatac... zadbac o wizerunek i targowisko zostawic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Protest kupców IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 23:36 A czy targowisko musi koniecznie znajdować się w centrum? Czy nie wystarczyło by targowisko Dolna, reszte budek przenieść gdzieś na obrzeża a na Bałuckim zrobić rynek z prawdziwego zrarzenia, rynek którego Łódź nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Protest kupców 12.07.04, 23:46 nie wiem czy przeniesc czy nie... ale rzeczywiscie brak porzadnego rynku w lodzi troszke boli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Protest kupców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:39 A ja wolę kupować w SKLEPIE lub estetycznej hali. A jak jesteś miłośnikiem rynku to sobie taki zrób pod oknem. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Protest kupców IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 23:43 Dokładnie, stare baby potrafią jechać z Olechowa albo Rudy na Bałucki kupić marchweki tańsze o 15gr więc moga pojechać sobie na jakieś obrzeże miasta gdzie byłoby wielkie targowisko Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Protest kupców 12.07.04, 23:48 i najlepiej dac im tam osobny autobus zeby o wolne miejsca sie miedzy soba bily :D ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Protest kupców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:49 Tylko jakby potem zważyły na uczciwej wadze te marchewki toby wyszło, że faktycznie przepłaciły... Generalnie uważam, że małe stragany, czy budki-warzywnianki, estetyczne i czyste, powinny być w miarę równo rozrzucone po mieście, a nie pogrupowane w takie syfiate molochy jak Bałucki. MK Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Protest kupców 12.07.04, 23:11 ławki latarnie... tak tak... i by strach bylo noca chodzic bo w takich miejscach zawsze element... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Pytanie... IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 23:20 Czy zatem uważasz ze spacerowanie teraz rynkeim bałuckim po zmroku jest bezpieczniejsze? Dlaczego poddajesz się przestępczości? Nie można wszystkiego negować tylko z takiego faktu że moze być niebezpiecznie. Zapewniam Cię ze byłoby bezpieczniej niż teraz... teraz nie ma latarni, jest syf brud i dres dookoła... Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Pytanie... 12.07.04, 23:26 nie uwazam ze teraz jest bezpieczniej, ja nawet nie chodze po zmroku po rynku czy w jego okolicach... ale wydaje mi sie ze lepiej zostawic ludziom rynek, bo zauwaz ze zawsze tam pelno ludzi... a nie wydawac kase na likwidacje, robienie laweczek i latarni, taka kase (gdyby byla) lepiej by bylo zainwestowac w miesjca ktore od dawana sa przeznaczone dla lawek itp... zeby tam bylo bezpieczniej... a nie tworzyc kolejne miejsca o podobnym charakterze i kazde niedoskonale... lepiej isc w jakosc a nie ilosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Pytanie... IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 23:38 A jak turysta przyjeżdża do Łodzi to pójdzie sobie posiedzieć na piotrkowskiej i do hotelu. Rzeczywiście masa atrakcji, o przepraszam, jeszcze ruiny fabryki Scheiblera... Katasrofa... Nie lepiej inwestować w coś co przyciągnie pieniądze do Łodzi a nie tylko spowoduje ich obrót w jej obrębie? Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Pytanie... 12.07.04, 23:44 wiesz... ja to bym turysty juz nawet pietryna nie przeprowadzila bo niestety z kazdej bramy brod i smrod niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Pytanie... IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 23:45 to teraz załóż ręce i czekaj na cód! Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Pytanie... 12.07.04, 23:50 a zebys wiedzial... bo przeciez to nie szary czlowiek ma latac po bramach i porzadki robic! miasto powinno sie tym zajac ale widac im na tym nie zalezy... maja porzadek wokol urzedu i mysla ze jest ok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:54 Jakim "im"? One/i sami się nie wzięli. Jak Ci obecni nie pasują to przy najbliższych wyborach wybierz innych albo kandyduj sama. MK Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Pytanie... 13.07.04, 10:00 hmm, niestety nie da sie, ja nie moge wybierac wladz lodzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 10:13 Ty jeszcze może nie, ale Twoi rodzice, dziadkowie, wujkowie, narzeczony itp (niepotrzebne skreślić) mogą. A Ty możesz im podpowiadać dobrych kandydatów. MK Odpowiedz Link Zgłoś
ab84 Re: Pytanie... 13.07.04, 10:14 nie nie, oni tez nie moga :P poprostu ja w lodzi jestem jako gosc... i np prezydenta wybierac nie moge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:43 Bałucki Rynek i okolice to marnowane pieniądze! Oba rynki, puste place po domach, stary drewniak przy Łagiewnickiej, ruina szpitala. Razem są to hektary miejsca wolnego, dobrego do przyciągnięcia sporej inwestycji jeden krok od Manufaktury, czy Placu Wolności. Przed wojną handel był na targowisku przy Dolnej, a Bałucki Rynek to był ładny skwer z krańcówką tramwajów podmiejskich (eststyczny murowany budynek) oraz niwielkie hale targowe - zero bud. Sporo zieleni wkoło. Dopiero komuna zrobiła tam rynek i ten syf i brud trwa do dziś. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Pytanie... IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.07.04, 23:47 Niestety mało osób o tym wie a "Polaczki" są wybitnie zdolni do marnowania wspaniałych pomysłów. Zamiast ładnego miasta bedziemy mieli syficzne targowisko, ale uwaga!!! zaoszczedzimy 15gr na kilogramie marchewki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yacek Re: Protest kupców IP: 212.51.205.* 13.07.04, 08:48 Kupcy nie dali łapówki tak jak M1? Oj, nie ładnie Panowie i Panie - poprawcie się, bo urzędasy czekają! To smutne, bo na całym świecie ZAWSZE pierszeństwo maja społeczności lokalne... a nie jakieś hipermarkety! Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: Protest kupców 13.07.04, 09:56 Rynek jest dla klientow. Zgadzam sie z Toba. Ja chce kupowac na ryneczku. Ja lubie kupowac na pl. Barlickiego. Lubie przeciskac sie miedzy ludzmi, zagladac do budek, szukac pachnacej pietruszki czy ogrodkowego szczypiorku. Wole po stokroc jechac 20 minut na Barlik niz isc 5 minut do Championa.. Dlatego pomysly budowania hal itp. uwazam za glupie. Dlaczego nie pozwolic kupcom wydzierzawic gruntow? Dlaczego nie zorganizowac taniego kredytu na modernizacje? Lepiej przeciez wyburzyc wszystko, postawic hale do ktorej wprowadza sie co bogatsi kupcy, ktorzy oczywiscie od razu podniosa ceny i zapomniec o tym, co powoduje, ze lubimy ryneczki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Protest kupców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 10:17 Jak tak kochasz rynki to przeprowadź się w okolice Barlickiego lub Bałuckiego? OK. Tam też mieszkają w okolicy ludzie. Rynek może być ale taki jak np w Porto w Portugalii - ogrodzony eleganckim murem (elewacja), w środku stoiska jednorodne, zadaszone i czyste. Ładnie i przestronnie. No chyba, że ktoś woli ocieractwo w smrodzie, ale to trzeba leczyć. MK Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: Protest kupców 13.07.04, 10:25 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > Jak tak kochasz rynki to przeprowadź się w okolice Barlickiego lub Bałuckiego? > OK. Tam też mieszkają w okolicy ludzie. Wiem. Mieszkalem niedaleko Barlickiego.. > > Rynek może być ale taki jak np w Porto w Portugalii - ogrodzony eleganckim > murem (elewacja), w środku stoiska jednorodne, zadaszone i czyste. Ładnie i > przestronnie. Widocznie nie przeczytales mojego posta do konca.. > > No chyba, że ktoś woli ocieractwo w smrodzie, ale to trzeba leczyć. Hmm.. Nie uwazasz, ze Twoje skojarzenia sugeruja, ze to Ty powinienes sie udac do specjalisty? > > MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cama Re: Protest kupców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 09:57 Wiecie co,kiedyś byłam w Grecji i tam widziałam taki rynek,że mi szczęka opadła.Zachwycający,stragany ujednolicone,zadaszenie nad całym targiem i góry owoców,przypraw,warzyw,ale naj naj była część z rybami i owocami morza,zero smrodu,widać było,że zaplecze sanitarne mieli bez zarzutu.Ja chcę,żeby mój ukochany Barlicki,gdzie kupuję pyszne warzywka,owocki itp. tak właśnie wyglądał.Jestem przeciwna likwidacji rynków,jestem za inwestycjami takimi,żeby były one czyste,higieniczne i cieszące oko.P.S.W Markecie na widok biednych zdechlaków owocowych i warzywnych to mi się słabo robi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Protest kupców IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.07.04, 11:11 Ja twardo będe obstawał przy wyrzuceniu rynklów z miasta, tym bardziej z Barlickiego... Przenieść je gdzieś na obrzeża miasta i tam zrobic targ z prawdziwego zdarzenia, doprowadzić linie autobusowe. Takie miejsca jak Barlicki czy w mniejszym stopniu Bałucki powinny służyć w troche inny sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WI Re: Protest kupców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 12:46 SZANOWNI DYSKUTANCI,NIE SPROWADZAJCIE CAŁEGO PROBLEMU DO DWÓCH MIEJSC - BAŁUCKI,BARLICKI- KTÓRE STAJĄ SIĘ BEZ MAŁA KULTOWYMI.CO POWIECIE NA TEMAT EWENEMENTU JAKIM JEST RYNECZEK ZBUDOWANY NA JEDNYM Z PASÓW JEZDNYCH ULICY RETKIŃSKIEJ.TYLKO W ŁODZI TAKIE POMYSŁY MOGĄ BYĆ REALIZOWANE I UTRZYMYWANE.CZY RÓWNIEŹ DLA ZAPACHU PIETERUSZKI,MOCZU I EWIDENTNEGO MONOPOLU CENOWEGO SPRZEDAWCÓW NALEŻY TEN SKANSEN SYMBOL EPOKI SZCZĘK I ŁÓŻKA POLOWEGO NADAL UTRZYMYWAĆ ? TAKEGO ROZWIĄZANIA KOMUNIKACYJNEGO -CHYBA NIE MA NA CAŁYM ŚWIECIE- ŁAGODNY WJAZD Z WĘZŁA KOMUNIKACYJNEGO WPROST NA STRAGANY, TO SIĘ NAZYWA POMYSŁ! I CO, A NO NIC RYNECZEK DLA DOBRA WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW RETKINI JAKAŚ SIŁA UTRZYMUJE - JAKA,MOŻE KTOŚ ZNA ODPOWIEDŹ ? Odpowiedz Link Zgłoś