IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 12:57
Pomysł może nie nowy, ale co sądzicie o wykorzystaniu wagonów Bxhpi jako
doczepy bierne na linie podmiejskie? Można je tanio pozyskać z likwidowanych
kolejek wąskotorowych (niektóre nawet o rozstawie 1000mm).
Obserwuj wątek
    • Gość: luki Re: Bxhpi IP: *.toya.net.pl 23.07.04, 13:11
      Cześć!

Pytanie zasadnicze - czym miałyby być ciągnięte Bxhpi ważące 19 ton? Bo na
      803N/805N nie licz.

pzdr,
      luki
      • Gość: M.E. Re: Bxhpi IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 13:32
        Cześć!

Faktycznie 19 ton! Tak sobie luźno rzuciłem tę propozycję pod wpływem artykułu
        o Żuławskich Kolejach Dojazdowych nie zdając sobie sprawy, że jest on tak
        strasznie ciężki.
        A tak na marginesie, czy w Łodzi MPK (czy ktoś inny) posiada jakiś pojazd
        szynowy o napędzie spalinowym wykorzystywany np. do naprawy sieci trakcyjnej?

M.E.
        • Gość: luki Re: Bxhpi IP: *.toya.net.pl 23.07.04, 13:44
          > A tak na marginesie, czy w Łodzi MPK (czy ktoś inny) posiada jakiś pojazd
          > szynowy o napędzie spalinowym wykorzystywany np. do naprawy sieci trakcyjnej?

Wśród wszystkich łódzkich pojazdów szynowych obecnie napęd spalinowy posiada
          jedynie podbijarka torowa Unima II należąca do ZTiS.

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/technunima2.jpg

Ponadto w ZET-1 techniczna enka jest wyposażona w akumulatory, dzięki którym
          może się poruszać bez zasilania z sieci górnej. Na zdjęciu właśnie na torze bez
          sieci.

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/techn12011.jpg

luki
          • michal.ch Re: Bxhpi 23.07.04, 14:08
            Widzę, że mi forum bardzo szybko niektóre posty ładuje. Nie ma co.
          • Gość: Michał M. Re: Bxhpi IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 24.07.04, 11:42
            Moje pytanie dla znawców:
            - Jaki odcinek potrafi przejechać enka na akumulatorze bez doładowywania?
            Tramwaj jest ciężki, zużycie energii musi być olbrzymie.
        • michal.ch Re: Bxhpi 23.07.04, 14:06
          O ile mi wiadomo, to spalinowych obecnie nie posiada. Za to wg informacji z
          wiadomej strony internetowej istnieje enka na akumulatory.

Co do Bxhpi, to dochodzi tu jeszcze skrajnia na zakrętach (raz, że na
          niektórych by się nawet nie wyrobiły). Ale sam pomysł fajny. Kiedyś myślałem
          nad czymś podobnym, ale żeby ściągnąć tu Lxd2. Chciałbym zobaczyć miny ludzi
          czekających np. na Narutowicza na 12, a tu nagle podjeżdża lokomotywa.
          I konsternacja. Co jest grane?! :-)
          • Gość: M.E. Re: Bxhpi IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 14:17
            Jakaś lokomotywa by się chyba przydała. Nie koniecznie aż tak wielka i ciężka.
          • Gość: SzK Re: Bxhpi IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 23.07.04, 16:51
            > niektórych by się nawet nie wyrobiły). Ale sam pomysł fajny. Kiedyś myślałem
            > nad czymś podobnym, ale żeby ściągnąć tu Lxd2. Chciałbym zobaczyć miny ludzi
            > czekających np. na Narutowicza na 12, a tu nagle podjeżdża lokomotywa.
            > I konsternacja. Co jest grane?! :-)
            >

To przecież to nowe Cityrunnery ;)
      • Gość: SzK Re: Bxhpi IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 23.07.04, 13:50
        Ooczywiście, że przez LxD2 :)

A najlepiej przez parowóz "Boersig" (chyba tak to się nazywa)
        • michal.ch Re: Bxhpi 23.07.04, 14:12
          No i jak już doszliśmy do parowozów (a w tym wątku prędzej czy później to
          musiało się stać), to po raz kolejny zadam pytanie, na które nikt mi nie
          potrafi odpowiedzieć.

Czy i gdzie zachowały się wraki tych dwóch fifek ŁWEKD, które po wojnie
          wyekspediowano na inne kolejki wąskotorowe.
          • Gość: SzK Kraina marzeń... IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 23.07.04, 16:54
            Takie mam marzenie:

Jak już klubowi KMST uda się wyremontować wagony doczepne z działek
            to sprowadzamy parowóz z Maltanki w Poznaniu i mamy impreze
            "Przejazd tramwajem parowym do Ozorkowa"

Ach...
            • Gość: SzK Re: Kraina marzeń... IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 23.07.04, 16:57
              I nie ważne że Maltanka ma szerokość 600mm ;)
              • michal.ch Re: Kraina marzeń... 23.07.04, 19:17
                Gość portalu: SzK napisał(a):

> I nie ważne że Maltanka ma szerokość 600mm ;)

Faktycznie. 40 cm różnicy nikt nie zauważy. ;-)
              • Gość: M.E. Re: Kraina marzeń... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 23:19
                Kolej Gryficka ma rozstaw 1000mm. Można by od nich pożyczyć Px-48 (w zeszłym
                roku jechałem tam pociągiem cięgniętym przez ten parowóz).
                • michal.ch Re: Kraina marzeń... 24.07.04, 10:13
                  Toć panie hamerike odkrył. :)

W samych Gryficach jest jeszcze oddział muzkolu. Tam masz kilka takich Px-ów i
                  inszych fifek (niestety z lekka nieczynnych). Bliżej mamy do Piaseczna - tam
                  tez jest tysiączka z czynnym Px-em. To co? Kiedy "pożyczamy" tabor? ;)
                  • Gość: M.E. Re: Kraina marzeń... IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.04, 10:53
                    Nawet jutro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka