Dodaj do ulubionych

Zbudujmy dach nad Pietryną.

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 30.01.03, 15:57
Czytam wiele argumentów ludzi chcących parkować na Pietrynie, że leje deszcz,
że śnieg i plucha i śmigający wiatr gołębie srające na głowy,zimno i mróz i
dlatego wolą prosto z samochodu wejść do sklepu,pubu,urzędu.
Może zadaszymy zabytkowym przeźroczystym dachem Pietrynę tak by tworzyła
zadaszony ciąg handlowy aby o każdej porze roku ludzie mogli swobodnie
spacerować bez parasoli futer czy śniegowców.
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 30.01.03, 16:03
      Pomysł trochę za bardzo futurystyczny jak na nasze warunki. Problemem są różni
      właściciele poszczególnych budynków (nie wszyscy mogliby zgodzić się na
      ustawienie na ich dachu jekiejś konstrukcji, no chyba, że za odpowiednio wysoką
      opłatą...). Kosztów tej inwestycji nie wspomnę, bo jeszcze ktoś zawału
      dostanie...

Ale pomysł poddaję pod dyskusję, bo to ciekawa idea.
      • zamek Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 30.01.03, 16:05
        A górą puśćmy oczywiście magleva. A co!
        • michal.ch Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 30.01.03, 16:08
          Na górze będzie pas startowy. :)
      • Gość: łażej Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.29.* 30.01.03, 16:08
        Idea tyleż ciekawa co nierealna i chyba dobrze.

Nieralna z przyczyn finansowych. Nierealna bo nie wierzę, by konserwator by się
        na to zgodził.
        Konstrukcyjnie trudna chociażby ze względu na różną wysokośc kamienic
        i "szczerby" w zabudowie.
        Gołębie tak czy owak by latały pod dachem. Niestety przed ptactwem nia ma
        ochrony.
        I ja wolę łażąc po Pietrynie popatrzeć w niebo (nawet podczas deszczu) niż w
        pleksiglasowe coś.

pozdrawiam
      • Gość: Tomek Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.radom.pilickanet.pl 26.02.03, 05:20
        Widziałem coś takiego w Las Vegas, na Fremont Street. Dodatkowo, wyświetla się
        na tym "suficie" psychodeliczne wzorki. Całość robi bardzo efektowne wrażenie.
    • michal.ch Porozmawiajmy o Łodzi 30.01.03, 16:21
      Ten wątek niebawem chyba powędruje na specjalne podforum.
      • Gość: abc Re: Porozmawiajmy o Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 16:31
        Moim zdanie pomysł jest wart grzechu:)))
        Ja ze swojej strony postawiłabym na środku palmy a pod ulica wydłubałabym małą
        jamkę na mini meterko:))))
        • Gość: abc Re: Porozmawiajmy o Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 16:36
          gdyby to nie wyszło, pomysł można zmodyfikować i kazać przeszklić dla odmiany
          podwórka- wtedy będziemy mieli nieustajacy ciąg małpich gajów:))/skądinąd
          bardzo w dzisiejszych czasach potrzebnych/
          • wisteria Re: Porozmawiajmy o Łodzi 30.01.03, 17:48
            Tak, zrobimy sobie taki Nowy Yorczek. Uwielbiam rozmawiac o Lodzi.
            • do~ Re: Porozmawiajmy o Łodzi 30.01.03, 18:14
              A gdzie w Nowym Jorczku takie fajne rzeczy sa? Pytam, bo chcialabym zobaczyc
              przy okazji....
              Pozdr.
              • Gość: abc Re: Porozmawiajmy o Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 18:17
                zależy o co pytasz czy o jamkę z meterkiem a może o małpi gaik?:))
              • wisteria Re: Porozmawiajmy o Łodzi 30.01.03, 18:30
                Nie wiem, nie bylam, ale sobie wyobrazam.
    • Gość: gość Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 30.01.03, 18:36
      Kiedyś będąc w Budapeszcie widziałem, że większość dziedzińców kamienic jest na
      parterach przekształcona w sklepiki,buttiki,puby i te dziedzińce są
      zadaszone.Jest wtedy milutko cieplutko widniutko :) a pośrodku rosną takie
      palmy czy inne drzewka.
      • wisteria Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 30.01.03, 19:40
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Kiedyś będąc w Budapeszcie widziałem, że większość dziedzińców kamienic jest
        na
        >
        > parterach przekształcona w sklepiki,buttiki,puby i te dziedzińce są
        > zadaszone.Jest wtedy milutko cieplutko widniutko :) a pośrodku rosną takie
        > palmy czy inne drzewka.

No to juz wielopietrowy parking musi byc, albo przynajmniej szatnia na kozuchy.
        • Gość: renata55 Re: Nie chcemy dachu nad Pietryną. IP: *.imp.lodz.pl 25.02.03, 10:19
          Dach nad Piotrkowską - wizja rzeczywiście tyleż ciekawa co bardzo
          futurystyczna. Cała przyjemność przechadzania się Piotrkowską w letni dzień to
          właśnie słonko z jasnego nieba. Eleganckie przeszkolone dachy są już w
          hipermarketach i wcale tam nie jest przyjemnie. Zamiast jednak zajmować się
          dachem pomyślmy o nawierzchni. Dopiero co ją założono czy wyremontowano, a chcą
          żeby zniszczyły ją samochody, bo podobno handel na Piotrkowskiej umiera. Umiera
          wszędzie w Polsce (wbrew zapewnieniom Pana Millera o wzroscie gospodarczym), a
          jak i tam będzie ruch uliczny to ja na pewno na Pitrkowską nie pójdę
    • hubar Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 30.01.03, 22:49
      Myślę, że łatwiejszym do zrealizowania, a równie dobrym, byłoby zadaszenie
      któregoś z pasaży, np tego przy Piotrkowskie 138/140, o którym ostatnio zrobiło
      sie głosniej :)

Jeśli chodzi o zadaszenie Pietryny, fajnie byłoby kiedyś przejść się którymś
      fragmentem zadaszonego deptaka.
    • Gość: gość Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.01.03, 10:58
      Wczoraj na Discovery był program w którym pokazano jak największe muzeum w
      Londynie wybudowało takie przeźroczyste zadaszenie w 2000r. nad swoim
      muzeum.Biorąc pod uwagę wielkość przestrzeni jaką zadaszono to można to
      przyrównać do odcinka Pietryny od Piłsudskiego do Nawrot. Efekt niesamowity.
      • Gość: Stahoo Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.smrw.lodz.pl / 172.16.0.* 31.01.03, 21:32
        Pewnie i ładnie to wygląda tylko, że dotyczy jednej budowli, a poza tym są tam
        pewnie toalety, z których się korzysta. Już czuję smrodek piwa i moczu w upalny
        dzień pod dachem Piotrkowskiej...Chyba, że będzie dodatkowo air condition.
    • Gość: antyLe23 Ktos wyjal mi to z ust ! DAch SUPER IP: 130.225.14.* 31.01.03, 17:23
      Zawsze myslalem o szklanym dachu nad czescia Piotrkowskiej , z zielenina na
      drzewach , stolikami , kelnerami , to bedzie slynne w calej Europie a nawet
      swiecie . Pomysl SUPER ¨
      Pozdrawiam !
      • Gość: Lesio Re: Ktos wyjal mi to z ust ! DAch SUPER IP: *.lodz.supermedia.pl 03.02.03, 11:29
        Lepiej wyremontować śmierdzące oficyny,myślenie nie boli.Pomarzyć dobra
        rzecz,tyle nam zostało.
      • Gość: Kamil polsko-łódzkie warunki IP: *.smrw.lodz.pl / 172.16.0.* 20.02.03, 16:01
        patrząc na czystość elewacji, czy choćby samej nawierzchni Piotrkowskiej,
        należy powątpiewać, czy ten szklany dach nie zamieniłby się w krótkim czasie w
        coś znacznie mniej przezroczystego, czemu nie pomogłyby żadne zabiegi
        czyszczące
    • Gość: Stahoo Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.smrw.lodz.pl / 172.16.0.* 31.01.03, 21:23
      Z tym dachem to chyba jakiś ponury żart?! Piotrkowska jako tunel?
      Ten pomysł to pretendent do złotej muszli. Czy nie lepiej doprowadzić stopniowo
      do renowacji budynków przy Pietrynie? Odnowione mury zabytkowych budynków
      pokryć antysprayową farbą, tak aby chociaż ta ulica była wolna od wc-dworcowej
      estetyki części młodzieży IIIRP...
    • Gość: Jacek Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: 4.2.* / *.lodz.mm.pl 01.02.03, 10:23
      A kto się ze mną założy o cały mój zasilek dla bezrobotnych, że przywrócenie
      ruchu na Piotrkowskiej nie tylko nie pomoże kupcom, ale jeszcze im zaszkodzi?
    • teo_ Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 02.02.03, 14:15
      Właśnie wróciłem z Galerii Ł. i z ostatniego piętra w środku z bliska
      przyglądałem się konstrukcji tego dachu.Może gdyby na pewnych fragmentach
      Pietryny coś takiego zbudować ( szczeególnie ciekawy dach przy Media Markt) to
      byłby to niezły pomysł.Niekoniecznie taki sam ala sama idea interesująca.
    • Gość: gość Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 02.02.03, 15:42
      Znalazłem przykład zadaszenia małego deptaku.
      www.windycityart.com/belgium/brussels/DSCN7011.JPG
      • hubar Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 02.02.03, 15:53
        Tak, ale zobacz, że kamienice są jednakowej wielkości, a i pewnie własność tych
        budynków jest uregulowana.
      • wisteria Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 03.02.03, 18:39
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Znalazłem przykład zadaszenia małego deptaku.
        > <a
        href="www.windycityart.com/belgium/brussels/DSCN7011.JPG"target="_bla
        > nk">www.windycityart.com/belgium/brussels/DSCN7011.JPG</a>

Albo takie:

www.bharchitects.com/feature-bce.html
    • Gość: Ja Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.resD.insa-lyon.fr 03.02.03, 11:26
      Super pomys, tylko kto to sfinansuje, mega Kropiwnicki???
      • Gość: Stasiu Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.p.lodz.pl 04.02.03, 16:55
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Super pomys, tylko kto to sfinansuje, mega Kropiwnicki???

taaaa, Kropiwnicki to pewnie nawet nie wie ze GW ukazuje
        sie online, ze jest tam Forum i na forum ludzie dyskutuja
        o rzeczach ktore ich 'kreca'.
        Pomysl super, zreszta zaloze sie ze jest to pomysl, ktory
        do glowy przyszedl juz wielu Łodzianom, ale z uwagi na
        jego charakter finansowego scifi nikt nad nim dluzej nie
        deliberowal.
        A moze to wcale nie scifi ? Przeciez tego nie wiadomo!
        Na 100% tak zainwestowane pieniadze bylyby chyba
        najlepiej wydana kasa na 'ozywiene' Piotrkowskiej. I
        nawet dyletant moze przewidziec, ze dramatycznie
        zwiekszyloby to ilosc ludzi spedzajacych tam czas i
        nakrecajacych koniunkture.

A wiec, pomysl na wokande obrad Rady Miasta i od biura
        Prezydenta !
        Kto przekaze ?
        Chetni zglos sie :))
    • Gość: Ja Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.resD.insa-lyon.fr 03.02.03, 11:29
      Super pomys, tylko kto to sfinansuje, mega Kropiwnicki???
      • Gość: konus Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.abo.wanadoo.fr 10.02.03, 22:16
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Super pomys, tylko kto to sfinansuje, mega Kropiwnicki???
        Nawiedzony jaki czy co?
    • Gość: okgregory Dach zamiast forsy dla ŁKS od łapówkarzy z UM Łódz IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 03.02.03, 13:26
      Super pomysł! I możnaby go zrealizować od razu gdyby np. Urząd Miasta
      przeznaczył na to pieniądze zamiast spłacać 3,5-milionowy dług ŁKS-u wobec ZUS.
      Uważam za skandal, że przeznacza się publiczne pieniądze na spłacanie długów od
      gigantycznych pensji piłkarzyków i prezesików. Ktoś w Urzędzie musiał dostać za
      to niezłą kasę od prezesików ŁKS-u.
    • Gość: Marek Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: 212.191.201.* 03.02.03, 16:49
      Czy zbudowanie dachu nad Piotrkowską to dobry pomysł - zobaczymy ale
      przywrócenie ruchu i parkowania pojazdów na Piotrkowskiej to jeden z
      najlepszych pomysłow Pana Prezydenta Kropiwnickiego. gdyby jeszcze usunał z
      Rady Miasta tych oszołomów z Samoobrony i pozwracał włascicielom ich
      nieruchomosci i place te zwlaszcza przy ulicy Drewniowskiej co je poprzednie
      władze bezprawnie sprzedały pod kolejny hipermarket to łódź stała by sie
      wreszcie NASZYM miastem a Piotrkowska odzyskała charakter głównej ulicy, i
      ulicy reprezentacyjno handlowej.
    • Gość: gość Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.02.03, 10:52
      Pan Stasiak przedsiębiorca z Pietryny dobrze to ujął, że jak pada jest zimno i
      śnieg to nikt nie przychodzi na spacer po Pietrynie, wniosek :
      Niech właściciele kamienic dogadają się i zbudują "dach nad Pietryną" bo biorąc
      pod uwagę, że w kraju przez pół roku jest wstrętna brzydka pogoda to Pietryna
      przez te pół roku jest nieżywa.A mieszkańcy przyzwyczaili się do ciepłych
      zadaszonych centr handlowych. Mógł by to być ruchomy lekki dach otwierający
      Pietrynę w zależności od pogody.To byłaby wizytówka ściągająca Turystów i
      mieszkańców.
    • Gość: obserwator Może za 50 lat ..... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 13:09
      To byłoby coś wspaniałego - zupełnie jak centrum Mediolanu .... Niestety ja
      chyba już nie doczekam - może dziatki moje ....?
    • tomasdyg Re: Zbudujmy kopiec KROPIWNICKIEGO 04.02.03, 15:30
      Zbudujmy kopiec KROPIWNICKIEGO na zwieńczeniu ul.Piotrkowskiej, tj. na
      pl.Niepodległości to na pewno ożywi handel na tej ulicyb bo pojawią się
      pielgrzymki do kopca.
      • Gość: Łodziak Re: Zbudujmy kopiec -- jestem za ! IP: *.soco.com.pl 26.02.03, 09:59
        Lokalizacja - Pl. Niepodległości - jak najbardziej trafna :)
        Tam miejsce Kropiwnika.
        Tylko co zrobimy z Reymontem...
    • teo_ Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 04.02.03, 18:01
      www.tompgalvin.com/it/photos/milano_05.jpg
      Galleria Vittorio Emmaneule II - to jest znakomity przykład zadaszenia
      zabytkowego centrum w Mediolanie.Gdyby Pietryna stała się takim zadaszonym
      ciągiem handlowym przez cały rok tętniło by tu życie na najwyższych obrotach.I
      drugi przykład z Neapolu.
      www.tompgalvin.com/it/photos/napoli_04.jpg
    • teo_ Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 04.02.03, 18:05
      Cała strona.
      www.tompgalvin.com/it/milano.htm
    • kx Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 04.02.03, 18:25
      Zadaszona Piotrkowska w upalny, letni dzień, to byłby duszny koszmar, ale
      wspomniany wyżej dach otwierany w zależności od pogody to byłby fajny pomysł.
      Najlepiej z pełną automatyką, jak Palmiarni- żeby szyby się lekko przyciemniały
      przy ostrym słońcu i żeby powietrze było zraszane przy spadku wilgotności.
      Pozostają tylko do rozwiązania dwa problemy:
      1. Zintegrowany system hydraulicznych szatni, bo przecież nikt nie wytrzyma w
      tym przysłowiowym kożuchu spacerując od Centralu do placu Wolności. Czyli-
      pacjent wchodzi do zadaszonego obszaru zostawiając płaszcz, a może go odebrać w
      dowolnym miejscu :)
      2. Zintegrowany system parkingo-wypożyczalni: mieszkańcy i kupcy mający dostęp
      do swoich lokali tylko od Piotrkowskiej zostawiają na parkingach swoje auta i
      wypożyczają elektryczne pojazdy- bo transport musi się przecież odbywać, a nie
      można wpuścić pod dach spalinowców.
      Ogólni ejestem za :)
    • teo_ Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. 06.02.03, 21:05
      Futurystyczny odlot-dach nad Pietryną,szczególnie ta wersja video robi wrażenie.

www.jerde.com/fremont/index.html
      • Gość: gość Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.toya.net.pl 09.02.03, 14:29
        Klikając żółtymi strzałkami w linku powyżej możemy zobaczyć przykłady
        największych inwestcji na świecie jeśli chodzi o centra handlowo-
        rozrywkowe.Wymienione są również Złote Tarasy które w tym roku zaczną budować w
        W-e obok Dworca Centralnego.
    • Gość: Retman Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: 212.244.177.* 14.02.03, 10:38
      A może połatajmy dziury w nawierzchni, zadbajmy o pieniądze dla szpitali i
      szkół, dajmy na wszystkie potrzebne rzeczy itd. Jak będziemy tak bogaci że już
      nie będzie na co wydawać naszych pieniędzy to wtedy zbudujmy dach nad Pietryną.
    • Gość: Jypli- Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.02.03, 15:08
      A może dałoby radę zbudować konstrukcje która niebyłaby oparta na budynkacha
      ale na przykład byłaby przdłużeniem latarni. Wtedy lekko zachodzący na dachy
      budynków dach pietryny również fajnei by wyglądał.... Nie byłoby tez wtedy
      większego problemu z różną wysokością kamienic oraz wentylacją tunelu :)

Pomysl bardzo fajny ale niestety na lata 2040-2042 ;D
      • Gość: teo Re: Zbudujmy dach nad Pietryną. IP: *.toya.net.pl 14.02.03, 21:07
        Byłoby fajnie gdyby zawodowi architekci wypowiedzieli się na ten temat.Jak na
        świecie rozwiązuje się tego typu lekkie konstrukcje dachowe a na pewno wiele
        prac dyplomowych studentów architektury dotyczyło już podobnych
        rozwiązań.Tysiące pomysłów czyli prac dyplomowych leży na półkach nie
        wykorzystywanych przez nikogo.A może znalazła by się jakaś praca rozwiązująca w
        prosty,ekonomiczny sposób temat który tutaj analizujemy.
    • teo_ Re: Zbudujmy dach nad Pietryną-zdjęcia 19.02.03, 11:21
      Jak w innych miastach wyglądają takie rozwiązania.

www.sk-club.co.jp/Extra/betu100/sthubert.jpghttp://www.sk-club.co.jp/Extra/betu100/victoria.jpg
      www.sk-club.co.jp/Extra/betu100/burling.jpghttp://www.sk-club.co.jp/Extra/betu100/pommeray.jpg
      www.sk-club.co.jp/Extra/betu100/colbert.jpg
      A ta strona jest prawdziwym hitem.
      www.planetware.com/sub/ATRIUM.HTM
      Zdjęcie poniżej coś dla Pietryny
      www.planetware.com/imageswb/photos/CDN/ONTO069.JPG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka