Dodaj do ulubionych

Poznaj swój kraj czyli...

IP: 192.168.1.* 01.04.02, 10:47
Na stronie internetowej Bombardiera znalazłem informację iż firma jest bardzo
zadowolona z rozwoju rynku w naszym kraju - wygrane przetargi na dostawę m.in
tramwajów dla Łodzi i Krakowa. Dotychczas rózne firmy wysyłały swoje produkty
na jazdy promocyjne do innych miast - M.in. we Wrocławiu, Warszawie , Poznaniu
jeździły przez kilka tygodni tramwaje testowe. Tak ale to były miasta o dużej
sieci i o rostawie 1435 mm a nie 1000 mm, jak jest m.in. w Łodzi.
Firma na przełomie lipca/sierpnia chce rozpocząć promować swoje produkty
również w miastach o torowisku wąskotorowym w Polsce - a skłoniło może i to iż
Bydgoszcz chce w przyszłym roku kupić 5 nowych niskopodłogowych tramwajów
wyprodukowanych lub montowanych w kraju. Z taką samą inicjatywą lecz mniejszą
wystąpił Elbląg- jak wiecie powstaje obecnie nowa linia tramwajowa na Płk.
Dąbka w tym mieście - ewentualnie 2 sztuki niskopodłogowych lub używane GT 6 w
większej ilości. Mam nadzieję iż Elbląg wybierze 2 nowe zamiast kilkanaście
używanych. Nie jest napisane na stronie jaki będzie to produkt ale
prawdopodobnie - moim zdaniem będzie to jeden z Łódzkich Citków.
Ciekawy jestem co na to ALSTOM - przecież nie powstała jeszcze żadna 116-tka
wąskotorowa.
Pozdrawiam umK historiA
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Poznaj swój kraj czyli... 01.04.02, 13:46
      Gość portalu: umk__historia napisał(a):

> Ciekawy jestem co na to ALSTOM - przecież nie powstała jeszcze żadna 116-tka
      > wąskotorowa.

I bardzo dobrze. Poza tym, ja zawsze myślałem, że Elbląg ma normalne tory...
      Czyżbym się mylił?
      Jaki jest adres tej strony Bombardiera?
    • Gość: Ł.S. Re: Poznaj swój kraj czyli... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 01.04.02, 13:46
      Gość portalu: umk__historia napisał(a):

> Na stronie internetowej Bombardiera znalazłem informację iż firma jest bardzo
      > zadowolona z rozwoju rynku w naszym kraju - wygrane przetargi na dostawę m.in
      > tramwajów dla Łodzi i Krakowa. Dotychczas rózne firmy wysyłały swoje produkty
      > na jazdy promocyjne do innych miast - M.in. we Wrocławiu, Warszawie , Poznaniu
      > jeździły przez kilka tygodni tramwaje testowe. Tak ale to były miasta o dużej
      > sieci i o rostawie 1435 mm a nie 1000 mm, jak jest m.in. w Łodzi.

No tak, ale Łódź przy torze 1000 mm jest drugą co do wielkości w Polsce siecią po
      GOP-ie. U nas też był pokazywany tramwaj Siemensa w 1996 roku.

> Firma na przełomie lipca/sierpnia chce rozpocząć promować swoje produkty
      > również w miastach o torowisku wąskotorowym w Polsce - a skłoniło może i to iż
      > Bydgoszcz chce w przyszłym roku kupić 5 nowych niskopodłogowych tramwajów
      > wyprodukowanych lub montowanych w kraju. Z taką samą inicjatywą lecz mniejszą
      > wystąpił Elbląg- jak wiecie powstaje obecnie nowa linia tramwajowa na Płk.
      > Dąbka w tym mieście - ewentualnie 2 sztuki niskopodłogowych lub używane GT 6 w
      > większej ilości. Mam nadzieję iż Elbląg wybierze 2 nowe zamiast kilkanaście
      > używanych.

Osobiście wątpię, że Elbląg zakupi tramwaj tej klasy. Tam jeżdżą same starocie.
      Tam też, o czym nie wszyscy pamiętają najdłużej jeździły enki. Mają zbyt małą i
      przestarzała zajezdnię do serwiswania tak nowoczesnego taboru.

> Nie jest napisane na stronie jaki będzie to produkt ale
      > prawdopodobnie - moim zdaniem będzie to jeden z Łódzkich Citków.

W końcu z Łodzi będzie najbliżej. Poza tym Bombardier nie ma porównywalnej klasy
      tramwaju na tor 1000 mm.

> Ciekawy jestem co na to ALSTOM - przecież nie powstała jeszcze żadna 116-tka
      > wąskotorowa.

Jest wielkim przegranym na rzecz Bombardiera i Siemensa. Jeszcze 2-3 przegrane
      przetargi i z wolna bedą mogli zacząć się zwijać.

Pozdrawiam,
      Łukasz Stefańczyk
      -----------------------------------------------------
      e-mail: stefan@toya.net.pl (20MB) & l.stefanczyk@cyfronet.krakow.pl (20MB)
      "Łódzkie tramwaje - wczoraj i dziś" - www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje
      "Łódzkie Autobusy" - www.lodzkie.autobusy.prv.pl
      Klub Miłośników Starych Tramwajów: kmst@mpk.lodz.pl
      • kuba203 Re: Poznaj swój kraj czyli... 01.04.02, 13:51
        Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Tam też, o czym nie wszyscy pamiętają najdłużej jeździły enki.

ENki (2 sztuki), o czym nie wszyscy pamiętają, jeżdżą jeszcze po Bytomiu i
        okolicach.
        • kuba203 Re: Poznaj swój kraj czyli... 01.04.02, 13:52
          Aha, a do kiedy jeździły w Elblągu?
          • Gość: Ł.S. Re: Poznaj swój kraj czyli... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 01.04.02, 14:03
            kuba203 napisał(a):

> Aha, a do kiedy jeździły w Elblągu?

Listopad albo grudzień 1996. W każdym razie miesiąc dłużej niż w Szczecinie.

Ł.S.
        • Gość: Ł.S. Re: Poznaj swój kraj czyli... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 01.04.02, 14:01
          kuba203 napisał(a):

> ENki (2 sztuki), o czym nie wszyscy pamiętają, jeżdżą jeszcze po Bytomiu i
          > okolicach.

Tak, na linii 38 kursującej po ul. Piekarskiej. Miałem na myśli, czego nie
          zaznaczyłem wagony typu 4N/5N.

Ł.S.
          • kuba203 Re: Poznaj swój kraj czyli... 01.04.02, 22:16

> Miałem na myśli, czego nie
            > zaznaczyłem wagony typu 4N/5N.

Aha
      • geograf Re: Poznaj swój kraj czyli... 01.04.02, 17:44

> No tak, ale Łódź przy torze 1000 mm jest drugą co do wielkości w Polsce siecią
        > po
        > GOP-ie. U nas też był pokazywany tramwaj Siemensa w 1996 roku.
        >

Na tej stronie: www.lrta.org/world/worldind.html
        w zakładce Polska zostało napisane, że długośc sieci tramwajowej w Wawszawie jest trochę dłuższa niż w Łodzi.... więc jak jest??? Czy w ogóle sa tam dobre informacje??:)))

pozdrawiam
        • Gość: Ł.S. Re: Poznaj swój kraj czyli... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 01.04.02, 20:12
          geograf napisał(a):

> Na tej stronie: <a href="www.lrta.org/world/worldind.html"target="_blan
          > k">www.lrta.org/world/worldind.html</a>
          > w zakładce Polska zostało napisane, że długośc sieci tramwajowej w Wawszawie je
          > st trochę dłuższa niż w Łodzi.... więc jak jest??? Czy w ogóle sa tam dobre inf
          > ormacje??:)))

Nie wiem skąd mają te dane, ale nie pokrywają się one chociażby z ostatnim
          publikowanym wykazem Izby Gospodarczej Komunikacji Miejskiej. Poza tym długość
          samych tras MPK-Łódź wynosi 107 km, a wystarczy doliczyć do tego chociażby linię
          ozorkowską i będzie więcej niż to warszawskie 119. Wygląda więc na to, że nie
          policzyli podmiejskich. To dość częsta sytuacja.

Pozdrawiam,
          Ł.S.
          • geograf Re: Poznaj swój kraj czyli... 01.04.02, 20:22
            a ja miałem nadzieję, ze to poważna strona i dobre źródło informacji:(((
            • Gość: Ł.S. Re: Poznaj swój kraj czyli... IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 01.04.02, 21:29
              geograf napisał(a):

> a ja miałem nadzieję, ze to poważna strona i dobre źródło informacji:(((

Bo to jest poważna strona, tylko przedstawia już nie najświeższe dane. Już mi się
              wszystko zgadza. Otóż jak jest napisane powyżej (nad tym wykazem) dane te
              pochodzą ze stycznia 1998 roku. Jeśli chodzi o Łódź podana jest tylko długość
              tras MPK. Wiem już też czemu podają 113, a nie 107km jak to jest teraz. Wtedy
              przecież istniała jeszcze linia na Łagiewnickiej...
              A więc jeszcze raz uspokajam: Łódź ma drugą z kolei pod wzgledem długości sieć
              tramwajową w Polsce. Muszę jeszcze sprawdzić długości tras (nie mylić z
              długościami linii) spółek podmiejskich.

Pozdrawiam,
              Ł.S.
              • kuba203 Re: Poznaj swój kraj czyli... 01.04.02, 21:49
                A tak w sumie wszystkich tras to ile macie?
      • michal_el Wątek o Elblągu 29.10.02, 19:26
        W Elblągu popełniono bład, ze w 1996 roku zakupiono używane GT6, ale taka
        zapadła decyzja, teraz na szczęscie niedość, że buduje się nowe linie
        tramwajowe, to w następnym roku zakupi się tabor niskopodłogowy, NOWY!!! Już
        wkrótce rozpocznie się także dalsza budowa nowego torowiska wzdłuż ulicy
        Ogólnej.

A oto wypowiedż umk_historia na ten temat:
        -------------------------------------------------------------------------------
        -
        Elbląg jest jednym z miast w Polsce w którym eksploatowane są tramwaje i w
        którym Rada Miasta postanowiła modernizowac i rozwijać trakcję tramwajową, jak
        to ma miejsce w Europie. Oczywiście najnowocześniejsze systemy technologiczne
        nie ominą również i tego grodu .... ale sytuacja w taborze niskopodłogowym w
        naszym kraju jest nie za wesoła i tylko Elbląg chce po raz drugi ( pierwszy
        raz
        to oddanie nowej trasy na Płk. Dąbka )udowodnic iż nie na słowach kończy ale i
        na czynie, czyli zakupić nowoczesne tramwaje. Nawet jeżeli będzie to 10 sztuk
        to bedzie to duży sukces dla takiego małego przedsiębiorstwa tramwajowego.
        Najdoskonalszym wynikiem byłob wymiana w 100% na nowoczesny tabor ale...Nie od
        razu Rzym zbudowano :-).

Poniżej aktualny stan taboru Tramwajowego częściowo niskopodłogowego
        eksploatowanego w Polsce:
        1. ZKM Gdańsk 6 sztuk - 2 sztuki tramwajów typu 114Na z 1997 roku ( numery
        taborowe 1501,1502) i 4 sztuki NGd 99 z 1999/2000 roku ( numery 1001-1004 ).
        2. PKT Katowice 17 sztuk tramwajów typu 116 Nd ( popularnie nazwane Karliki )z
        2000/2001 roku ( numery 800 - 816 )
        3. MPK Kraków 14 sztuk tramwajów typu NGT 6 Kr z 1999/2000roku
        ( numery 2001-2014 ) Na przełomie 2002/2003 rozpocznie sie dostawa kolejnych
        12
        sztuk tego samego typu troszeczkę zmodernizowanego.
        4. MPK Łódź zakupiło 15 sztuk są to pierwsze w Polsce 100% niskopodłogowe
        tramwaje typ Cityrunner. Pierwsze dwie sztuki dostarczył producent w całosci,
        pozostałe montowane są w Łodzi. Obecnie w ruchu jest już 6 sztuk ( nr 1201 -
        1206 ) pozostałe systematycznie mają wyjechać na tory do końca 2002 roku.
        5. MPK Poznań posiada 11 sztuk tramwajów częściowo niskopodłogowych - 1 sztuka
        to pojazd TYPU 105N2 Z 1995 roku ( numer 400 ) popularnie nazwany GLIZDA :)
        oraz - 10 sztuk tramwajów Tatra RT 6 N1 z 1997/1998 roku ( numery 401-410 ).W
        2003 roku pojawi się w Poznaniu 14 szt. 100% niskopodłogowych tramwajów firmy
        Siemens typ Combino.
        6. TW Warszawa 30 sztuk CZĘŚCIOWO NISKOPODŁOGOWYCH : 1 sztuka typu 112 Na z
        1995 roku ( numer 3001 ex 2014 ), 1 sztuka 116 N z 1998 roku ( 3002 ), 2
        sztuki 116 Na z 1998 ( 3003-3004 ),15 sztuk typu 116 Na1 z 1999 roku ( 3005-
        3019 ), 11 sztuk typu 116 Na2 z 1999/2000 ( 3020-3030 ) .

Patrząc na te cyfry jest to oczywiście kropla w morzu do ilosci taboru
        eksploatowanego w tych miastch ( np. Warszawa około 3 % to cześciowo
        niskopodłogowe tramwaje, Katowice około 2,5 %,Łódź 2,6%, Poznań itd. ) a np.

jeszcze również miasta w Polsce w których nie ma ani jednego tramwaju
        niskopodłogowego i gdzie przez najbliższe 5 - 10 lat nie będzie! Gdyż Rady
        Miasta traktują po macoszemu komunikację miejską a zwłaszczea tramwajową.

Poniżej wykaz miast w których nie ma ani jednego TRAM niskopodłogowego :
        1. Wrocław - jeżeli bedzie organizowane EXPO 2010 we Wrocławiu to może ...
        2. Szczecin - Hm ? może cosik tam sie ruszy - komunikację tramwajową chce
        miasto wydzierżawić na 15 lat - zainteresowany jest już tym Siemens.
        3. Gorzów Wlp - oj troszke minie czasu
        4. Częstochowa - podobnie jak w Gorzowie :-)
        5. Bydgoszcz - za 5 lat może pierwszy taki TRAM
        6. Toruń - podobnie jak w Brydzi
        7. Grudziądz - :-) całe szczęście że są tam TRAM - a pierwszy niskopodłogowy
        moze za 10 lat sie pojawi :-)
        8. Komunikacja podmiejska w Łodzi - podobnie jak w Grudziądzu

Czytając nie raz wypowiedzi w prasie czy w innych publikacjach iz tabor
        tramwajowy jest o wiele droższy od autobusowego i że nie warto w niego
        inwestować itd. jest stwierdzeniem dość smiesznym gdyż żywotność tramwaju jest
        o wiele dłuższa od autobusu a po drugie tramwaj jest tańszy w codziennej
        eksploatacji ... ale to ekonomia sie kłania a nie suche proste fakty
        przeliczające iż za 1 nowoczesny tramaj mozna byłoby kupic kilka autobusów ..
        cóz tak bywa :-)
        Pozdrawiam
    • Gość: umk_historia Re: Poznaj swój kraj czyli... IP: 192.168.1.* 06.04.02, 20:33
      Dziękuję wszystkim za zainteresowaniem się tego wątku ale.......był to
      oczywiście żarcik Prima Aprillisowy :)

Ps. Oczywiście przedstawione plany mogą być tylko w sferze marzeń...a Elbląg ma
      na razie wystarczającą ilość wagonów i na razie myśli tylko o dalszej
      rozbudowie sieci. Z BRZydgoszczą jest trudniej ...tam komunikację tramwajową
      traktują chyba po macoszemu.
      Pozdrawiam umK historiA
      • kuba203 Re: Poznaj swój kraj czyli... 07.04.02, 10:17
        Niech no ja Cię dorwę! Tu się wszyscy przejęli, a ten sobie z nas jaja
        robi :)))
        • geograf Re: Poznaj swój kraj czyli... 07.04.02, 11:29
          ale wszyscy wzieli to na poważnie! O dziwo :)))
          i jaka ciekawa dyskusja się wywiazała:)))
          • Gość: Tomek Elbląg IP: *.nsm.pl 14.04.02, 01:38
            Dorzucę swój kamyczek - mieszkam tak blisko Elbląga. Linie tramwajowe na nowej
            trasie bedą dwie 4 i 5. Jedna z Ogólnej na Druską, druga na Saperów. (Start w
            lipcu). Miasto ma duże rezerwy taborowe. Zakupy nie będą więc w tym celu
            potrzebne. Kto chce więcej szczegółów niech zajrzy tu:
            www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=3361&id_dz=2
            • geograf Re: Elbląg 14.04.02, 10:36
              Masz może link do mapy obecnego systemu komunikacji w Elblagu i ewentualnie po dodaniu tych dwóch linii tramwajowych???
              Znacznie łatwiej i ciekawiej byłoby mi obserwowac te zmiany na mapie, nie tylko w tekście;)

Swoja droga- w Elblagu jest ulica Łódzka, a w takiej pobliskiej Wawszawie nie ma...:((
              • Gość: Tomek Re: Elbląg IP: *.nsm.pl 14.04.02, 10:40
                Mapa jest na stronach www.softel.elblag.pl/zkm/
                • geograf Re: Elbląg 14.04.02, 14:00
                  Dzięki:)

Czy ulica Durska jest zaznaczona na tej mapie komunikacji miejskiej??
                  • kuba203 Re: Elbląg 15.04.02, 10:24
                    Ale fajnie macie - żeby u nas w Krakowie rozbudowa szła w takim tempie, albo
                    żeby chociaż zrealizowali wszystkie projekty nowych linii... Ale rozpisali już
                    przetarg na "szybki tramwaj". Szybki to on pewnie nie będzie, i zaraz się stopi
                    z resztą sieci, tak, że nie będzie większej różnicy (poza tym, że będzie
                    kawałek biegł w tunelu), no ale zawsze się jakaś nowa linia pojawi :)
                    • geograf Re: Elbląg 15.04.02, 16:29
                      wiesz... ostatnio donoszę takie wrażenie, że wyzja tramwaju na O)lechów oddala się powoli w czasie...:((((
                      • kuba203 Re: Elbląg 15.04.02, 17:16
                        Jak pierwszy raz na tym forum o tym przeczytałem, to myślałem, że ta linia jest
                        już w trakcie budowy :(( A tu jednak życie jest bardziej brutalne.
                        • geograf Re: Elbląg 15.04.02, 17:22
                          linia powinna byc budowana razem z poszerzaniem/dobudowywaniem drugiego pasu jezdni wzdłuż ulicy na Olechów...

ale może ja tylko tak wszystko czarno widzę??

Myślmy pozytywnie:)
                          • Gość: Ja Re: Elbląg IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 21:56
                            geograf napisał(a):

> linia powinna byc budowana razem z poszerzaniem/dobudowywaniem drugiego pasu je
                            > zdni wzdłuż ulicy na Olechów...
                            >
                            > ale może ja tylko tak wszystko czarno widzę??
                            Chyba tylko ty. Ja w tej sprawie jestem optymistą: przy odrobinie szczęścia
                            położą te tory za 15 lat...
                            >
                            > Myślmy pozytywnie:)

Myślimy:)
                  • Gość: Tomek Re: Elbląg IP: *.stenaline.com 15.04.02, 12:31
                    geograf napisał(a):

> Dzięki:)
                    >
                    > Czy ulica Durska jest zaznaczona na tej mapie komunikacji miejskiej??

Nie miałem okazji wcześniej tu zajrzeć, sorry. Druska to mała uliczka w bok od
                    Grunwaldzkiej - znana w Elblągu tylko z tego, że jest tam pętla 1 i 2.
                    Pętla "Saperów" to pętla 3 przy Bema
                    • geograf Re: Elbląg 15.04.02, 16:20
                      Czyli- te dwie nowe linie beda pokrywały się w sporej części ze starymi... no może poza ta jedna wzdłuż ul. Płk. Dabka. A może się mylę?
            • Gość: flip Re: Elbląg IP: *.p.lodz.pl 15.04.02, 16:32
              A kiedy tramwaje na Staronowe Miasto?
              • Gość: Tomek Re: Elbląg IP: *.stenaline.com 16.04.02, 12:34
                Gość portalu: flip napisał(a):

> A kiedy tramwaje na Staronowe Miasto?

Raczej nigdy. Pomysł jest by Stare Miasto (a szczególnie Stary Rynek) zamienić na
                deptak - przywołuje się nawet w dyskusjach (np. na www.poretl.pl) przykład
                Piotrkowskiej. Stare Miasto będzie więc obsługiwane przez przystanek wszystkich 5
                linii tramwajowych przy pl. Słowiańskim. 4 i 5 od Ogólnej aż do "Apolitycznego
                Rogu im. 2 Maja" jak to nazywaja w Elblągu (czyli skrzyzowania ulic 1 i 3 Maja)
                bedą się pokrywały.
                • Gość: Tomek Re: Elbląg IP: *.stenaline.com 16.04.02, 17:41
                  w poprzednim poście ujawniła sie dysleksja - maiło oczywiście być
                  www.portel.pl, a wzmianka o Piotrkowskiej i widok Starego Rynku (po którym
                  przed wojna jeździły tramwaje) znajdziecie tu:
                  www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=3223&id_dz=28
                  • Gość: flip Re: Elbląg IP: *.p.lodz.pl 16.04.02, 19:28
                    A to szkoda, ze nie beda na Starym Rynki, jak przed wojna. Podejrzewac, ze
                    Stare Miasto jest raczej martwe.
                    • Gość: Tomek Re: Elbląg IP: *.stenaline.com 16.04.02, 19:45
                      No niestety. Brakuje jeszcze knajp, sklepów, ale przede wszystkim porządnych
                      chodników i jezdni. Teraz żeby się wybrać na spacer, to konieczne kalosze.
                      • michal_el Re: Elbląg - deptak 29.10.02, 19:34
                        No nie przesadzajmy, jeśli chodzi o knajpy jest ich bardzo dużo, a co do ulic
                        na szczęście w poprzednim roku rozpoczęto je odbudowywać. Sam Stary ryenk ma
                        być zrobiony w nastepnym roku. Na razie to mamy pasaż na Hetmańskiej.
                        • Gość: flip Re: Elbląg - deptak IP: *.p.lodz.pl 29.10.02, 21:36
                          A kiedy wroci tramwaj na Stary Rynek?
                          • michal_el Re: Elbląg - deptak 04.11.02, 19:51
                            Gość portalu: flip napisał(a):

> A kiedy wroci tramwaj na Stary Rynek?

Może kiedyś wróci.
                            • Gość: flip Re: Elbląg - deptak IP: *.p.lodz.pl 04.11.02, 20:11
                              Ta.. - jak juz rury tak zrobia, zeby sie latwo nie dalo. Juz my ich tam
                              wyczuwamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka