Gość: Sceptytyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 16:21 Koniec i Krop(k)a. I chociaż nie wszystko co Pan Prezydent czyni mi się podoba, to tutaj zgadzam się w całej rozciągłości. To jest nam po prostu potrzebne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wykladowca Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: 165.134.120.* 26.08.04, 20:42 Prowadzilem w ubieglym roku akademickim wyklady na UL m.in na temat Holocaustu. To bylo dobre doswiadczenie, mam nadzieje, ze nie tylko dla mnie, ale i studentow. Jedno jest pewne, za malo wiemy o tym, co sie stalo i nie oplakalismy wspolnie naszych wspolnych ofiar. Obchody 60-lecia to poczatek by zaczac to czynic i za to nalezy sie uznanie Panu Prezydentowi miasta Lodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 20:19 czy wcześniej nie prowadził P wykładów na UML Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI 26.08.04, 21:42 "I nie chcę przy tej okazji w ogóle podejmować dyskusji na temat cierpień różnych narodowości na terenie Polski. Nie chcę mówić o wszystkich wydarzeniach, które miały miejsce w latach 1939-1945. Każde z tamtych wydarzeń, każda z tamtych zbrodni wymaga odpowiedniego upamiętnienia. Nie chcę też doprowadzać do licytacji tego, kto, gdzie i kiedy w tym czasie bardziej cierpiał." Licytacja już trwa i prez.Kropiwnicki włąśnie aktywnie się do niej dołączył. Bo z roku na rok coraz bardziej cała tragedia, okrucieństwo II WŚ sprowadzane są wyłącznie do Holocaustu. Tegoroczne obchody 60 rocznicy Powstania Warszawskiego są wyjątkiem, osobistym sukcesem prez.Kaczyńskiego. Czy do tych obchodów jakoś włączyli się Żydzi lub państwo Izrael? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: 213.17.170.* 27.08.04, 07:50 Zgadzam się w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI 27.08.04, 09:26 Oczywiście, racja, ale Polaków bardzo proszę tutaj w morale mi nie mieszać. maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.run.pl 27.08.04, 12:26 Ja też się nie zgadzam z sposobami sprawowania wladzy przez pana prezydenta ale w tej kwestii zgadzam sie z nim. Nie wolno odcinać się od historii nie wolno zapominać o tym ze to byli LODZIANIE. Jeżeli my łodzianie nie bedziemy sie szanować wzajemnie to nikt nigdzie nas nie będzie szanował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nookie Kapitał, kapitał, kapitał IP: *.toya.net.pl 27.08.04, 13:40 Odcinanie się od historii, współczucie, zachowanie w pamięci nieludzkich czynów- owszem, tak. Ale na pierwszym miejscu coś mi się wydaje to pan prezydent chce KAPITAŁ ściągnąć do Łodzi i tyle. Jest to fakt który ma swoje plusy i minusy, a co z tego wyjdzie zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Kapitał, kapitał, kapitał 27.08.04, 14:19 I myślę, że nie ma w tym nic złego, ale nie możemy przy tym mówić, że polscy łodzianie odczuwają kac moralny mając w pamięci holocaust Żydów w getcie. Polacy też swoją krew w tych obozach przelewali, to nasz naród ciężko walczył w bojach AK, to nasz naród był pod okupacją i nie możemy teraz fałszować historii i mówić że bijemy się w pierś bo byliśmy świadkami holocaustu... Fakt, świadkami byliśmy ale rola świadka jest taka by przypominać o tym horrorze i być stróżem prawdy. Ale na boga nie Polacy przecież byli temu winni!!! Tak więc morale mamy czyste. maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikc me Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: 206.54.145.* 27.08.04, 16:47 No pewnie ze to byli Lodzianie... Zaraz jakie bylo ich motto... wasze ulice nasze kamienice?? Zapominamy chyba o naszej wlasnej historii, kiedy Polak nie mial prawa nic posiadac w Lodzi, kiedy to Niemcy, Rosjanie i Zydzi byli kapitalistami a normalny polski Lodzianin mogl byc wyrobnikiem... Rozmawialam ostatnio z pewna Amerykanka ktora przy okazji jest tez Zydowka (czy raczej powinnam powiedziec, rozmawialam z Zydowka ktora jest tez Amerykanka, gdyz zydzi zawsze sa najpierw Zydami), otoz ta kobieta odwiedzila nasz kraj kilka miesiecy temu poniewaz jej babcia przetrwala II wojne... Kobieta ta byla strasznie sfrustrowana poniewaz w 1945 zabrano jej mieszkanie w kamienicy w Gdansku i od tego czasu miala jak najgorsze mniemanie o Polakach. Jak ja ja zapytalam jak jej babcia przetrwala wojne, to odpowiedziala ze Polacy ja ukrywali... Kobieta ta pisze teraz prace licenjacka o anytsemitizmie mlodego pokolenia Polakow... i coz ma racje - bo jezeli taka jest ich mentalnosc to ja ich naprawde przestaje lubic... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI 27.08.04, 17:12 Gość portalu: kikc me napisał(a): > No pewnie ze to byli Lodzianie... Zaraz jakie bylo ich motto... wasze ulice > nasze kamienice?? Zapominamy chyba o naszej wlasnej historii, kiedy Polak nie > mial prawa nic posiadac w Lodzi, kiedy to Niemcy, Rosjanie i Zydzi byli > kapitalistami a normalny polski Lodzianin mogl byc wyrobnikiem... ## To, że w większości Polaków było stać (mentalnie i finansowo) na bycie jedynie wyrobnikami, to o kim to źle świadczy? Wśród Żydów także było baardzo duzo biedoty, tylko niektórym sie udało. A co do antysemityzmy wśród młodego pokolenia... powiedz mi ze go nie ma. Powiedz, że nie ma antysemityzmu w pokoleniu, które za wyzwisko uzywa słowa "Żyd", a na murach wypisuje Gwiazdy Dawida jako symbol największego potepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikc me Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.client.comcast.net 28.08.04, 05:35 to na co Polako w bylo stac w tamtym okresie bylo scisle uwarunkowane historycznie... niewiele mozesz zrobic jezeli od wielu lat nie miales nic...zapraszam do poczytania paru ksiazek o poczatkach fabrycznej Lodzi, o sytuacji Polakow w tym okresie itp. Niestety aby byc komletnie szczerym antysemityzm panuje i bedzie panowal nie tylko w Polsce ale i w wiekszosci cywilizowanych panstw. Rodzi on sie glownie z niecheci do tej wlasnie grupy religijnej, gdyz czlonkowie jej uwazaja sie po pierwsze Zydami, a po drugie Amerykanami, Polakami itp... Jest to niezwykle dobre ze maja oni tak duze poczucie wiezi i poszanowanie dla tradycji, ale czasami jest to az do przesady. Jesli chodzi o mlode pokolenie wypisujace bzdurey na scianach to chyba pochodzi to bardziej od wpojonego im przekonania starszego pokolenia, ze Zyd to najgorsze co moze byc... Bo miedzy Bogiem a prawda zyjac w Polsce przez 25 lat nie spotkalam ani jednego Zyda! A skoro go osobiscie nie spotkalam, to skad ja moge wiedziec jaki on jest?! Otoz nie moge, opieram swoja opinie na tym co powtarzaja inni. Kiedy rozmawialam a ta kobieta (patrz poprzednia wypowiedz) mialam wrazenie ze ona jest, zeby sparafrazowac tak popularne stwierdzenie, antypolka! Pewnie powiesz ze ma prawo byc bo my tacy zli i podli jestesmy, ale to nie zmienai faktu, ze to o co Zydzi posadzaja nas byc moze czynia to z podobnych pobudek. Tylko ze jako mniejszosc to jakos bardziej poprawne politycznie sie wydaje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 19:54 każdy naród pracuje na swoją opinię na cygana mam mówić teraz rom a jak na żyda? jeżeli ktoś maluje swastykę to jest faszystą? a nie obraża hitlerowców jeżeli gwiazdę *5 z sierpem i młotem to komuch z cccp jak gwiazdę dawida to antysemita? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 19:41 tak wszystko się zgadza były w Ł wielkie fabryki nawet komuna nie była w stanie ich zniszczyć udało się to dzięki takim ludziom jak P PREZYDENT największe fabryki upadły inwestować teraz trzeba w nagrobki bo Ł to wymierające miasto Odpowiedz Link Zgłoś
o_olgin Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI 27.08.04, 20:49 No i właśnie swoją wypowiedzią dodajesz wkład do pracy wspomnianej przez ciebie pani na temat antysemityzmu wśród polaków . Nie dyskutujesz z poglądem lecz z pochodzeniem tej pani . A w kwestii głównej dyskuscji zgadzam sie z Prezydentem Kropiewnickim , należało te obchody uczcić , wątpliwosci mam nieco co do skali uroczystości , może mozna było skromniej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kick me Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.client.comcast.net 28.08.04, 05:43 Niewatpliwe jest powiazanie tej Pani, jej pracy i jej religii. Judaizm jest religia nie pochodzeniem... Wydaje sie to bardzo jednostronne kiedy Zyd pisze o antysemityzmie. Prosze nastepnym razem przeczytaj wypowiedz zanim zaczniesz krytykowac. Podstawa problemu byl fakt ze jej babcia, ZYDOWKA przetrwala wojne ukrywana przez POLAKOW. Po wojnie zostala przez POLAKOW pozbawiona mieszkania w kamienicy, tak jak WSZYSCY inni, ale to ONA byla jedyna pokrzywdzona... Tak to mi niestety zostalo przedstawione, a za to wszystko obwinione zostalo mlode pokolenie. AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 20:00 no cóż P PREZYDENT chciał pokazać, że jest prawdziwym polakiem zastaw się a postaw się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 20:16 nam? mnie bardziej od uroczystości z przesadną pompą odsłonięciami napisów tu była synagoga - b. udanymi ;) przydało by się gospodarskie podejście igrzysk mam już dość chleba nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowal Do dyskutantów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 00:41 W każdej wojnie sa ofiary po obu stronach i kraje podbite w tej wojnie, oprócz ofiar bezposrednich działań militarnych ponosiły ofiary w ludziach na skutek działań pozamilitarnych - policyjnych. Holocaust ma całkiem inny wymiar. To nie sprawa wojny lecz realizacja planu wyniszczenia ludzi tylko z tego powodu,że byli określonewj rasy. "Ostateczne rozwiązanie kwestii żydowskiej" nie miało nic wspólnego ze srategią wojenną, było tylko realizacją planów ideologicznych nnazizmu i sama realizacja nie była uzasadnianą wrogim stosunkiewm do Rzeszy. Państwo Izrael realizuje swoja politykę, która mozna i trzeba krytykować, ale walka z Palestyńczykami może byc porównana do walki z pzrtyzantami, ale nie z ludobójstwem. Podsobnie jest i w innych państwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helcia Re: PYTANIE DO PREZYDENTA ŁODZI IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 29.11.04, 09:50 A może p. prezydent zamiast martwić się o historię Żydów pomyślałby o tym co dzieje się w Jego mieście. O nedzy, bezrobociu, o głodnych dzieciach. Żydzi sobie krzywdy nie zrobią, mogli walczyć z okupantem. Ale oni są pierwsi tam gdzie są pieniądze, na frontach był bół, śmieć i beznadzieja. Pnaie prezydencie, niech pan pomyśli jaki kwiatek chce pan wymalować łódzkim szkołom.Znowu rzesze ludzi wysłać na bruk. Żydzi dbają o wykształcenie swoich, biednemu i niedouczonemu Żydowi nie pomogą, bo to głupi Żyd. Czyżby pan przejął filozofię żydowską. Odpowiedz Link Zgłoś