IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 20:14
Czy wiecie, kiedy MPK ma zamiar wyremontować torowisko na odcinkach Kilińskiego-
Dw. Łódź Kaliska i Bratysławska/Wróblewskiego-Wyszyńskiego?
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Torowiska 04.04.02, 14:12
      Hahaha, ale masz marzenia. Nie sądzę, żeby tak duża inwestycja mogła zostać
      wykonana w tym roku. MPK i drogowcy i tak władują kupę forsy w skrzyżowanie
      Zielona/Zachodnia. To skrzyżowanie się sypie, więc idzie na pierwszy ogień.
      Z tego, co słyszałem, będzie to jedyna duża inwestycja w tym roku związana z
      torami. Na więcej nas nie stać.
      • Gość: mat26 Re: Torowiska IP: *.interserwer.pl 04.04.02, 16:08
        Zanim wyremontują tory na Retkinii i na Piłsudskiego to ten pierwszy Cityrunner
        już dawno sie rozsypie.
      • geograf Re: Torowiska 04.04.02, 18:42
        hmm...
        W gazetach pisano, ze w tym roku miano zaczaz poszerzanie ul. Rokicińskiej...
        Chyba do przyszłego roku powinni uwinac się częściowo z budowa i kiedy/czy
        zaczna budowac torowiska na Janów??
        Czy ktoś zna orientacyjny termin budowy???
        • Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 21:46
          geograf napisał(a):

> hmm...
          > W gazetach pisano, ze w tym roku miano zaczaz poszerzanie ul. Rokicińskiej...
          > Chyba do przyszłego roku powinni uwinac się częściowo z budowa i kiedy/czy
          > zaczna budowac torowiska na Janów??
          > Czy ktoś zna orientacyjny termin budowy???

Tak. Oczywiście. W gazetach podawali, że na jesień będzie już nowa nitka
          Rokicińskiej. Potem wyremontuję starą. Na końcu artykułu był tekst w stylu: "W
          przyszłości wzdłuż Rokicińskiej zostaną również położone tory tramwajowe"...
          Myślałem, że mnie coś zaleje jak czytałem ten artykuł.
          • geograf Re: Torowiska 04.04.02, 21:48
            hmm.. to, ze w tym roku nie bedzie nowej nitki Rokocińskiej, to oczywiste, ale czy krew zalała Cię z powodu torów?:)))
            Czy z powodu kłamstw??
            • Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 22:15
              Do kłamstw nazywanych w UMŁ obietnicami, planami itp. już się przyzwyczaiłem.
              Najbardziej zirytowało mnie to, że jezdnię zrobią (już wyburzono domek przy
              Augustowie), drogą naprawią, a tory, które miały być zrobione jako integralny
              element trasy położone zostaną "w przyszłości", czyli nie szybciej niż za 10
              lat (bo w bliższych wypadkach podaje się datę, którą się 4 razy zmienia).
              • geograf Re: Torowiska 04.04.02, 22:22
                rozumiem, że według planów, zamierzeń, pomysłów, te tory miałyby biec pomiedzy obiema jezdniami??Tak?
                • Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 22:29
                  A tego właśnie nie wiem, ale na moją kulawą logikę, tak.
          • Gość: milotram Re: Torowiska IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 05.04.02, 10:37
            a ja uwazam iz powinno zaniechac plany budowy torowiska na janów , przy takim
            budzecie jakim dysponuje mpk i wladze miasta lodzi lepiej przydała by się
            modernizacja torów juz istniejących aby w przyszlosci nie dopuscic do
            likwidacji juz istniejących odcinków ponadto tory miały byc budowane na
            wczesniej wydluzonym odcinku al. kosciuszki ( o ile pamiętam to prawdopodobnie
            do ulicy czerwonej ) odciazylo by to piotrkowską .
      • Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 21:43
        A co z Zachodnia/Legionów? Przecież to miało być już w tamtym roku, tylko
        kierowcy narzekali, że się zadużo jezdni pozamyka.
        Skoro w tym roku na Retkini nie będzie nowych torów (zwłaszcza Piaski-
        Retkińska) to albo motorniczowie Citków będą musieli jeździć trochę odważniej,
        albo rzeczywiście jeden typ tramwajów będzie blokował inne, tyle, że to
        Cityrunnery będą opóźniać resztę.
        • Gość: mat26 Re: Torowiska IP: *.interserwer.pl 05.04.02, 08:34
          Zdaje się, że motorniczowie Cityrunnerów nie będą mogli jechać odważniej bo
          skończy się to wykolejeniem jak ostatnio... I dojdzie do paradoksu, że
          tramwaje, które miały być w Łodzi najszybsze będą opóźniały te, które jadą z
          tyłu :)) Jedyną receptą jest wymiana torowiska 10-tki. Zresztą to już dawno
          powinno być zrobione, jeśli w planach był zakup takie tramwaju. Tymczasem teraz
          słyszmy ciągle, że nie ma pieniędzy. To może lepiej byłoby kupować te citki
          stopniowo a część kasy przeznaczyć na remont torowiska?
          • geograf Re: Torowiska 05.04.02, 10:21
            A czy autobusy niskopodłogowe i ogólnie te co zastępowały stare Ikarusy itd. też były kupowane ratami z powodu potrzeby dofinansowania remotnu jezdni??
            Przecież przy takich jezdniach-idac rozumowanie- to nieopłaca się kupowac nowych autobusów bo za szybko się zniszcza...
            To może MPK zacznie wymieniac nawierzchnie???
            • Gość: mat26 Re: Torowiska IP: *.interserwer.pl 05.04.02, 11:37
              Różnica jest taka, że MPK nie ma wpływu na jakość dróg, bo tym zajmuje się kto
              inny. Natomiast ma wpływ na jakość torowiska i powinno to zrobić, jeśli myśli o
              poważnym budowaniu szybkiej linii tramwajowej. jak na razie to ten Citek z
              różnych powodów ma ciągle opóźnienia, podczas gdy normalne tramwaje ich nie
              mają.
              • geograf Re: Torowiska 05.04.02, 21:13
                hm... wiesz- wymieniajac torowisko na skrzyżowaniach raczej trudno nie pokusic się o stwierdzeni, że MPK musi współpracowac z Wydziałem Dróg, który nie zawsze ma pieniadze....
        • michal.ch Re: Torowiska 05.04.02, 08:38
          A może to miało być właśnie Legionów/Zachodnia a nie Zielona/Zachodnia - sam
          już nie wiem bo mi się nazwy ulic mylą. W każdym razie ma to być jedno z tych
          skrzyżowań (to bardziej zniszczone).

A tu na koniec uwaga: tą informację również zaczerpnąłem z prasy, więc nie daję
          na nią 100% gwarancji. :o)
          • geograf Re: Torowiska 05.04.02, 10:23
            to miało byc na 100% skrzyżowanie Legionów/Zachodnia... skrzyżowanie Zielona/Zachodnia nie doratsa pierwszemu do pięt w ilości zniszczeń....

Dużo o tym mówiło się swego czasu (w zesżłym roku) zarówno w prasie, radiu jak i TV-więc najprawdopodobniej to rpawda)- remont miałby się zaczac w te wakacje, gdy ruch uliczny zmaleje....
    • Gość: Jote Re: Torowiska IP: 212.191.37.* 04.04.02, 16:46
      Gość portalu: M@rcinek napisał(a):

> Czy wiecie, kiedy MPK ma zamiar wyremontować torowisko na odcinkach Kilińskiego
      > -
      > Dw. Łódź Kaliska i Bratysławska/Wróblewskiego-Wyszyńskiego?

Wiemy... W przyszlosci...

Jan Szulew
      KMST
      • geograf Re: Torowiska 04.04.02, 18:45
        a czy jest w ogóle koncepja remontu/wymiany torów wzdłuż Śmigłego-Rydza/Kopcińskiego??

Swoja droga- w zeszłym roku został zamknięty cały odcinek trasy wzdłuż Kopcińskiego pomiędzy Narutowicza i Piłsudskiego- dlaczego nie skorzystano z okazji i nie wyremontowano torowisko np. do wiaduktu przy Tuwima??
        • Gość: Bart Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 22:53
          geograf napisał(a):

> a czy jest w ogóle koncepja remontu/wymiany torów wzdłuż Śmigłego-Rydza/Kopcińs
          > kiego??
          >
          > Swoja droga- w zeszłym roku został zamknięty cały odcinek trasy wzdłuż Kopcińs
          > kiego pomiędzy Narutowicza i Piłsudskiego- dlaczego nie skorzystano z okazji i
          > nie wyremontowano torowisko np. do wiaduktu przy Tuwima??

Zapewne z tego powodu, co zawsze: brak pieniedzy. Na wszystkie pytania dotyczace
          remontow torowisk trzeba sobie tak odpowiedziec. Ale poczekajmy do wakacji i
          zobaczymy, co zostanie "ruszone"
          Pozdrawiam,
          Bartosz Stępień, KMST
          • Gość: geograf Re: Torowiska IP: *.toya.net.pl 10.04.02, 07:00
            zostanie zapewne ruszone skrzyżowanie Legionów/Zachodnia....

Jakbyśmy sobie cały czas tłumaczyli, że nie remotnuja, nie robia wszystkiego z braku pieniędzy, to po co nasze dyskusje na tym forum i w ogóle??....
            CZASAMI (powtarzam: CZASAMI) zdarza się tak, że wystarczy racjonalnie pomyślec, zaoszczędzic i pieniadze (może nie za duże ale zawsze) znajdujza się....ale to rzadko.....:((
      • Gość: Slupnik Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 22:25
        Gość portalu: Jote napisał(a):

> Wiemy... W przyszlosci...
        Oczywiscie w najblizszej.
        Slupnik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka