Gość: M@rcinek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 20:14 Czy wiecie, kiedy MPK ma zamiar wyremontować torowisko na odcinkach Kilińskiego- Dw. Łódź Kaliska i Bratysławska/Wróblewskiego-Wyszyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: Torowiska 04.04.02, 14:12 Hahaha, ale masz marzenia. Nie sądzę, żeby tak duża inwestycja mogła zostać wykonana w tym roku. MPK i drogowcy i tak władują kupę forsy w skrzyżowanie Zielona/Zachodnia. To skrzyżowanie się sypie, więc idzie na pierwszy ogień. Z tego, co słyszałem, będzie to jedyna duża inwestycja w tym roku związana z torami. Na więcej nas nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Re: Torowiska IP: *.interserwer.pl 04.04.02, 16:08 Zanim wyremontują tory na Retkinii i na Piłsudskiego to ten pierwszy Cityrunner już dawno sie rozsypie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Torowiska 04.04.02, 18:42 hmm... W gazetach pisano, ze w tym roku miano zaczaz poszerzanie ul. Rokicińskiej... Chyba do przyszłego roku powinni uwinac się częściowo z budowa i kiedy/czy zaczna budowac torowiska na Janów?? Czy ktoś zna orientacyjny termin budowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 21:46 geograf napisał(a): > hmm... > W gazetach pisano, ze w tym roku miano zaczaz poszerzanie ul. Rokicińskiej... > Chyba do przyszłego roku powinni uwinac się częściowo z budowa i kiedy/czy > zaczna budowac torowiska na Janów?? > Czy ktoś zna orientacyjny termin budowy??? Tak. Oczywiście. W gazetach podawali, że na jesień będzie już nowa nitka Rokicińskiej. Potem wyremontuję starą. Na końcu artykułu był tekst w stylu: "W przyszłości wzdłuż Rokicińskiej zostaną również położone tory tramwajowe"... Myślałem, że mnie coś zaleje jak czytałem ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Torowiska 04.04.02, 21:48 hmm.. to, ze w tym roku nie bedzie nowej nitki Rokocińskiej, to oczywiste, ale czy krew zalała Cię z powodu torów?:))) Czy z powodu kłamstw?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 22:15 Do kłamstw nazywanych w UMŁ obietnicami, planami itp. już się przyzwyczaiłem. Najbardziej zirytowało mnie to, że jezdnię zrobią (już wyburzono domek przy Augustowie), drogą naprawią, a tory, które miały być zrobione jako integralny element trasy położone zostaną "w przyszłości", czyli nie szybciej niż za 10 lat (bo w bliższych wypadkach podaje się datę, którą się 4 razy zmienia). Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Torowiska 04.04.02, 22:22 rozumiem, że według planów, zamierzeń, pomysłów, te tory miałyby biec pomiedzy obiema jezdniami??Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 22:29 A tego właśnie nie wiem, ale na moją kulawą logikę, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milotram Re: Torowiska IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 05.04.02, 10:37 a ja uwazam iz powinno zaniechac plany budowy torowiska na janów , przy takim budzecie jakim dysponuje mpk i wladze miasta lodzi lepiej przydała by się modernizacja torów juz istniejących aby w przyszlosci nie dopuscic do likwidacji juz istniejących odcinków ponadto tory miały byc budowane na wczesniej wydluzonym odcinku al. kosciuszki ( o ile pamiętam to prawdopodobnie do ulicy czerwonej ) odciazylo by to piotrkowską . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 21:43 A co z Zachodnia/Legionów? Przecież to miało być już w tamtym roku, tylko kierowcy narzekali, że się zadużo jezdni pozamyka. Skoro w tym roku na Retkini nie będzie nowych torów (zwłaszcza Piaski- Retkińska) to albo motorniczowie Citków będą musieli jeździć trochę odważniej, albo rzeczywiście jeden typ tramwajów będzie blokował inne, tyle, że to Cityrunnery będą opóźniać resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Re: Torowiska IP: *.interserwer.pl 05.04.02, 08:34 Zdaje się, że motorniczowie Cityrunnerów nie będą mogli jechać odważniej bo skończy się to wykolejeniem jak ostatnio... I dojdzie do paradoksu, że tramwaje, które miały być w Łodzi najszybsze będą opóźniały te, które jadą z tyłu :)) Jedyną receptą jest wymiana torowiska 10-tki. Zresztą to już dawno powinno być zrobione, jeśli w planach był zakup takie tramwaju. Tymczasem teraz słyszmy ciągle, że nie ma pieniędzy. To może lepiej byłoby kupować te citki stopniowo a część kasy przeznaczyć na remont torowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Torowiska 05.04.02, 10:21 A czy autobusy niskopodłogowe i ogólnie te co zastępowały stare Ikarusy itd. też były kupowane ratami z powodu potrzeby dofinansowania remotnu jezdni?? Przecież przy takich jezdniach-idac rozumowanie- to nieopłaca się kupowac nowych autobusów bo za szybko się zniszcza... To może MPK zacznie wymieniac nawierzchnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat26 Re: Torowiska IP: *.interserwer.pl 05.04.02, 11:37 Różnica jest taka, że MPK nie ma wpływu na jakość dróg, bo tym zajmuje się kto inny. Natomiast ma wpływ na jakość torowiska i powinno to zrobić, jeśli myśli o poważnym budowaniu szybkiej linii tramwajowej. jak na razie to ten Citek z różnych powodów ma ciągle opóźnienia, podczas gdy normalne tramwaje ich nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Torowiska 05.04.02, 21:13 hm... wiesz- wymieniajac torowisko na skrzyżowaniach raczej trudno nie pokusic się o stwierdzeni, że MPK musi współpracowac z Wydziałem Dróg, który nie zawsze ma pieniadze.... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Torowiska 05.04.02, 08:38 A może to miało być właśnie Legionów/Zachodnia a nie Zielona/Zachodnia - sam już nie wiem bo mi się nazwy ulic mylą. W każdym razie ma to być jedno z tych skrzyżowań (to bardziej zniszczone). A tu na koniec uwaga: tą informację również zaczerpnąłem z prasy, więc nie daję na nią 100% gwarancji. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Torowiska 05.04.02, 10:23 to miało byc na 100% skrzyżowanie Legionów/Zachodnia... skrzyżowanie Zielona/Zachodnia nie doratsa pierwszemu do pięt w ilości zniszczeń.... Dużo o tym mówiło się swego czasu (w zesżłym roku) zarówno w prasie, radiu jak i TV-więc najprawdopodobniej to rpawda)- remont miałby się zaczac w te wakacje, gdy ruch uliczny zmaleje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jote Re: Torowiska IP: 212.191.37.* 04.04.02, 16:46 Gość portalu: M@rcinek napisał(a): > Czy wiecie, kiedy MPK ma zamiar wyremontować torowisko na odcinkach Kilińskiego > - > Dw. Łódź Kaliska i Bratysławska/Wróblewskiego-Wyszyńskiego? Wiemy... W przyszlosci... Jan Szulew KMST Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Torowiska 04.04.02, 18:45 a czy jest w ogóle koncepja remontu/wymiany torów wzdłuż Śmigłego-Rydza/Kopcińskiego?? Swoja droga- w zeszłym roku został zamknięty cały odcinek trasy wzdłuż Kopcińskiego pomiędzy Narutowicza i Piłsudskiego- dlaczego nie skorzystano z okazji i nie wyremontowano torowisko np. do wiaduktu przy Tuwima?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 22:53 geograf napisał(a): > a czy jest w ogóle koncepja remontu/wymiany torów wzdłuż Śmigłego-Rydza/Kopcińs > kiego?? > > Swoja droga- w zeszłym roku został zamknięty cały odcinek trasy wzdłuż Kopcińs > kiego pomiędzy Narutowicza i Piłsudskiego- dlaczego nie skorzystano z okazji i > nie wyremontowano torowisko np. do wiaduktu przy Tuwima?? Zapewne z tego powodu, co zawsze: brak pieniedzy. Na wszystkie pytania dotyczace remontow torowisk trzeba sobie tak odpowiedziec. Ale poczekajmy do wakacji i zobaczymy, co zostanie "ruszone" Pozdrawiam, Bartosz Stępień, KMST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Torowiska IP: *.toya.net.pl 10.04.02, 07:00 zostanie zapewne ruszone skrzyżowanie Legionów/Zachodnia.... Jakbyśmy sobie cały czas tłumaczyli, że nie remotnuja, nie robia wszystkiego z braku pieniędzy, to po co nasze dyskusje na tym forum i w ogóle??.... CZASAMI (powtarzam: CZASAMI) zdarza się tak, że wystarczy racjonalnie pomyślec, zaoszczędzic i pieniadze (może nie za duże ale zawsze) znajdujza się....ale to rzadko.....:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slupnik Re: Torowiska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 22:25 Gość portalu: Jote napisał(a): > Wiemy... W przyszlosci... Oczywiscie w najblizszej. Slupnik Odpowiedz Link Zgłoś