GoĹÄ: bh IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.09, 21:29 a ponieważ sędzia nigdy nie pzejdzie na emeryturę tylko w stan spoczynku, drugiej połowy środków nie dostanie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Bism Jest sędzią i jej OFE nie dotyczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 21:41 Obowiazek OFE nie dotyczy sedziow. Ciekawe czemu ? A skad taki sedzia ma emeryture potem. ZUS placi emeryture pelna czy ktos zupelnie inny ? Bo chyba nie sedzia sam sobie z oszczednosci wlasnych doklada do minimalnej emerytury w ZUSie. Coraz bardziej mi sie nasz kraj podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: Jest sędzią i jej OFE nie dotyczy IP: *.icpnet.pl 09.04.09, 00:08 sędziowie nie mają płacy ubruttowionej o składki na ZUS i OFE. składek nie płacą, stąd też nie otrzymują emerytury z ZUS/OFE, tylko świadczenie związane ze stanem spoczynku. jest to chyba obojętne, czy budżet wypłaci później, czy wypłaca już, w postaci wyższej pensji, z której zabierane są składki. może nawet i lepiej, bo budżet tymczasowo oszczędza i nie pakuje pieniędzy w prywatne OFE. mi też kraj się nie podoba, ale przez emerytury z KRUS, gdzie parę milionów osób (czym przy tym jest te kilka tysięcy sędziów), zresztą zwolnionych z podatku PIT, otrzymuje świadczenia o wiele wyższe od wpłaconych składek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Black Przezajebiscie IP: 217.147.104.* 09.04.09, 08:49 Tylko dlaczego wszyscy inni MUSZA "pakowac pieniędze w prywatne OFE" ????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: moc Bo tak jest 'efektywniej' IP: *.intercol.edu 09.04.09, 10:37 nie wiedziałeś? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: Przezajebiscie IP: *.icpnet.pl 09.04.09, 12:14 wszyscy inni pakują w OFE, bo przedtem dostają te pieniądze od pracodawcy (w przypadku budżetówki z budżetu), co nie dotyczy sędziów - płace sędziów nie są ubruttowione o składkę ZUS/OFE, co było napisane - czytaj uważnie. na odprowadzeniu składek do OFE nie tyle ucierpieliby sędziowie, co najbardziej budżet państwa. a że OFE to megaskandal, to inna sprawa. podobnie jak KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysztof Re: Przezajebiscie IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.09, 13:06 Nie chodzi o to ze OFE to skandal. Chodzi o to, ze tak jak i poprzednie orzeczenie o konieczności przynależności do OFE także i to jest POLITYCZNIE POPRAWNE. I Sąd w duuuużym poważaniu miał obietnice ogłaszane przy wprowadzaniu OFE - m.in. właśnie dziedziczenie kapitału. I tym sposobem Państwo Polskie okrada Cię dwa razy - raz biorąc solidne podatki za które nie zapewnia minimalnego standardu usług "państwowych" i drugi raz każąc Ci finansować deficyt budżetowy "zaplanowany" przez polityków - kłamców wyborczych (Panie Tusk - gdzie te autostrady?) bo OFE najłatwiej kupić obligacje. Teraz zaś wymyślają kolejny przekręt - OFE mają finansować budowę dróg. A z naszych podatkó będą gabinety polityczne, sejm z ilością posłów większą niż w Izbie Reprezentantów USA, renty specjalne dla partyjnych kombatantów, KRUS i PSL-owskie posadki w nim i wiele innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Nauczka aby zaraz po przejściu na emeryturę brać 09.04.09, 08:51 całą kwotę gdyż inaczej OFE nie wypłaci jej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Może należałoby sprawdzić ilu posłów głosujących 09.04.09, 08:52 za takim brzmieniem ustawy jest teraz znaczącymi postaciami w OFE Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: znafca Re: Jest sędzią i jej OFE nie dotyczy IP: *.mofnet.gov.pl 09.04.09, 08:33 bo nie byli tacy glupi zeby dac sie wciagnac w tebn zlodziejski system Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jurek ogórek Re: Jest sędzią i jej OFE nie dotyczy IP: 195.85.249.* 09.04.09, 15:25 kiedy firmy ubruttawiały zarobki pracownikom, postanowiono, ze sedziom tego nie będa robić, i dlatego Panstwo nie odprowadza składek za sędziów. Ostatnio były głosy, żeby sędziów objąć obowiązkiem odprowadzania składek, ale państwo musiałoby zapłacic za nich zaległe z 25 lat, i oczywiście pomysł upadł. Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <------------------------=-=--- 09.04.09, 08:55 Stary, jesteśmy w Unii, wcale nie musisz się męczyć w Polsce. Pakuj plecach i zmykaj tam, gdzie CI lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 4g63 [...] IP: 213.77.0.* 09.04.09, 09:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Vorth Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.toya.net.pl 08.04.09, 21:46 Całe OFE to złodziejstwo w białych rękawiczkach. Należało by zapytać kto dostał w łapę za przepchnięcie ustawy, która w żaden sposób nie zabezpiecza interesów uczestnika. Nikt nie ponosi odpowiedzialności za straty jakie poniosły osoby poprzez niekorzystne inwestowanie środków przez OFE. Nie mam zamiaru przechodzić na emeryturę w tym popieprzonym kraju, więc dlaczego mam płacić składki, które nigdy przeze mnie nie zostaną wykorzystane. To jest właśnie porąbane. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agata Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:24 Ależ owszem, bardzo łatwo jest wskazać odpowiedzialnych: Lewicka, Góra, Bauc - resztę można znaleźć w Googlu w materiałach o "reformie" sprzed dziesięciu lat. Ci bandyci sprzedali swoje d*** (i nasze pieniądze) zachodnim instytucjom finansowym, które z kolei przekupiły władze UE. Jakiś facet, chyba z Komisji Europejskiej, grozi polskim władzom sankcjami, jeśli nie pozwolą one złodziejom z OFE dalej kraść 7%, tylko obniży ten haracz do "marnych" 3,5%. Stara q. Lewicka też wrzeszczy, że będzie szukać "pomocy" za granicą, bo 3,5% jej nawet na waciki nie wystarczy. Oglądaliście dzisiaj w "Wiadomościach" sceny ze stolicy Mołdawii? Patrzmy i czerpmy inspirację. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bubatek Złodziejski kraj to i zasady złodziejskie. IP: *.chello.pl 08.04.09, 21:54 Szkoda tylko, że to mój kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
bewup43 Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 08.04.09, 21:56 a dlaczego sędziowie nie muszą należeć do OFE a ja muszę??? dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: IGGU Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:05 Ponieważ sędziowie nie przechodzą na emeryturę ale jedynie w tzw. stan spoczynku i otrzymują dalej 75% swojego wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wysługę lat, pobieranego na ostatnio zajmowanym stanowisku. Ich wynagrodzenie w stanie spoczynku wypłaca Skarb Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bewup43 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 08.04.09, 22:09 też bym tak chciał Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prorok Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: 83.2.184.* 08.04.09, 22:14 to się ucz, to tylko w sumie kilkanaście lat, a potem pracuj jako sędzia albo prokurator przez następne kilkanaście i już, sprawa prosta:) Odpowiedz Link Zgłoś
bewup43 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 08.04.09, 22:26 Gość portalu: prorok napisał(a): > to się ucz, to tylko w sumie kilkanaście lat, a potem pracuj jako sędzia albo p > rokurator przez następne kilkanaście i już, sprawa prosta:) Uczyłem się i wiem że według konstytucji wszyscy jesteśmy równi i mamy takie same prawa, a tu co chwila wyskakują takie kwiatki. Ta nasza konstytucja .... po co ją pisali. Tyle tam pięknych słów o równości itp. choćby dostępie do oswiaty i służby zdrowia. Niedawno czytałem to wiem. Nasza konstytucja to sen pijanego marzyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prawda Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:06 To prawda, że znacznie łatwiej wyuczyć się na sędziego niż na fizyka kwantowego i że sprawa nie jest trudna, ale wyobraź sobie sytuację, gdyby wszyscy zamiast zostać np. fizykami, chemikami, biologami albo matematykami zostali sędziami. Czy byłoby to mądre. Podobnie niemądre są przepisy dotyczące przywilejów emerytalnych sędziów. He, he, he, Polska państwem prawa :P. W aresztach przetrzymują miesiącami bez wyroku, ustawy uprzywilejowują jedne grupy społeczne kosztem innych, do mieszkań wchodzą bez nakazu, wyroki wolno wydawać zaocznie, czytają korespondencję i inwigilują kogo chcą i kiedy chcą. Gdy jakiś matoł występuje w telewizji i ogłasza, że nasz kraj jest państwem prawa, nigdy nie wiadomo, ile mu za taką gadkę płacą i kto kazał mu takie pierdoły ludziom opowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: am Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: 89.108.241.* 08.04.09, 23:21 Eee tam. Łatwiej zostać sędzią niż neurochirurgiem, a co ostatni tak dobrze nie mają... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 02:43 Ale żeby zostać i jednym i drugim trzeba mieć znajomości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ups! Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 10:10 To nie jest jedyna grupa zawodowa wymagająca wykształcenia i kształcenia przez cały okres aktywności zawodowej, a jednak uprzywilejowana. Pozostali nie mogą liczyć na 75% swojego ostatniego wynagrodzenia jako wypłacaną emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pipok Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:11 Bo sędziowie nie muszą a Ty musisz. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tak myślę Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.09, 22:15 czas to zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dogbert Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.chello.pl 08.04.09, 22:43 Nie dziwne tylko socjalistyczne , chodzi o to żeby za pomocą przywilejów rozbić społeczeństwo na kasty : sędziów/prokuratorów , mundurowych,nauczycieli,twórców,lekarzy,prawników , tancerzy , górników/hutników,kolejarzy , rolników itd. Dla każdej grupy inne przywileje cechowe . Dzięki temu łatwiej kontrolować obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
bewup43 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 08.04.09, 22:58 Gość portalu: Dogbert napisał(a): > Nie dziwne tylko socjalistyczne , chodzi o to żeby za pomocą przywilejów rozbić > społeczeństwo na kasty : sędziów/prokuratorów , > mundurowych,nauczycieli,twórców,lekarzy,prawników , tancerzy , > górników/hutników,kolejarzy , rolników itd. > Dla każdej grupy inne przywileje cechowe . Dzięki temu łatwiej kontrolować > obywateli. A czy jako obywatele możemy gdzieś złożyć skargę przeciwko rządowi polskiemu np o nierówne traktowanie obywateli??? ale przecież taką sprawę musieli by prowadzić nasi sędziowie więc chyba z góry jesteśmy skazani na przegraną. A może chociaż oskarżyć ich o utrudnianie dostępu do opieki medycznej bo to przecież niezaprzeczalny fakt. Tylko czy znajdzie się jakiś zdolny prawnik który poprowadziłby taką sprawę???? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 00:18 Tak, głosując na partie, które dążą do likwidacji odrębnych systemów, nie popierając przywilejów górników, rolników, nauczycieli, bezrobotnych itd itp. To są chwile prawdy. Każdy krzyczy, że ma nierówno, ale kiedy przychodzi co do czego, przyznaje, że nauczyciel to biedaczek ma kiepsko - parę godzin dziennie, 2 m-ce wakacji, rok na poratowanie zdrówka, wcześniejsza emerytura - więc niech dobry wujek budżet dalej temu biedaczkowi płaci.. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 10:37 bewup43 napisał: > A czy jako obywatele możemy gdzieś złożyć skargę przeciwko rządowi polskiemu np > o nierówne traktowanie obywateli??? > ale przecież taką sprawę musieli by prowadzić nasi sędziowie. Jest różnica między oburzaniem się na przywileje górników, a sędziów. Górnicy (i ich pracodawcy) wpłacają do ZUS niby takie same składki jak my wszyscy, ale KRÓTKO. Potem górnicy dostają z tegoż ZUS DŁUGO i DUŻO. Zyskują po TRZYKROĆ kosztem innych osób zależnych od ZUS. Ja bym sobie ŻYCZYŁ, by górnicy NIE MIELI OBOWIĄZKU wpłacania do ZUS i potem NIE MIELI PRAWA DO ŚWIADCZEŃ z ZUS!!!!!!!!!!!!!! Oczywiście to KOPALNIA musiałaby dożywotnio płacić swojemu emerytowi. SUPER. Tak jest, poniekąd z sędziemi, żołnierzami i policjantami. Państwo, które jest jedynym pracodawcą w tych zawodach, zawiera umowę dożywotnią. Najpierw ci płacę pensję, potem emeryturę. Całkowity koszt jest nie wyższy, a może nawet niższy niż pośrednictwo ZUS. Dlaczego nie mogą tak mieć wszyscy? Wynika to z faktu, że w innych zawodach pracodawca NIE jest na ogół zdefiniowany na całe życie! Zmieniamy pracę wielokrotnie, firmy nas zatrudniające padają, etc. W takiej Japonii, przynajmniej przez pierwsze 50 lat po wojnie, działał podobny system. Koncern zatrudniający pracownika zobowiązywał się wypłacać mu potem emeryturę. W Ameryce jest system mieszany. To znaczy istnieje - na skromnym poziomie - Social Security, a poszczególne koncerny ofiarowują swoje programy emerytalne pracownikom. Jedna z przyczyn katastrofy finansowej GM wiąże się z ich kolosalnymi zobowiązaniami wobec rzeszy emerytów!!! Przejedli widocznie środki, które powinny być na to zabezpieczone. Podobno FIAT miał ich kupić, ale jak zobaczył obciążenia, to uciekł. Służba państwowa ŚWIETNIE nadaje się do takiego systemu SAMOUBEZPIECZENIA emerytalnego. Nie patrzył bym na to jak na przywilej. Tym bardziej, że właśnie sędziowie NIE MAJĄ prawa dodatkowo zarobkować, a ich uposażenie, w stosunku do zarobków adwokatów o podobnych kwalifikacjach są skromne. Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 16:18 wj_2000 napisał: > bewup43 napisał: > Służba państwowa ŚWIETNIE nadaje się do takiego systemu SAMOUBEZPIECZENIA > emerytalnego. Nie patrzył bym na to jak na przywilej. Tym bardziej, że właśnie > sędziowie NIE MAJĄ prawa dodatkowo zarobkować, a ich uposażenie, w stosunku do > zarobków adwokatów o podobnych kwalifikacjach są skromne. I dlatego nie przykładają się do swojej pracy dobrze i to jest też przyczyną korupcji w sądownictwie? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 19:17 To jest jeśli już skutek, nie przyczyna. Skutek m.in. powszechnego przyzwolenia na korupcję w wielu dziedzinach życia, powszechnego przyzwolenia na drobne oszustewka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 10.04.09, 11:40 13ronin napisał: > I dlatego nie przykładają się do swojej pracy dobrze i to jest też przyczyną > korupcji w sądownictwie? Czy znasz jakieś realia przekupstwa sędziego? Czy wiesz z bliska jak wygląda praca sędziego? Czy tylko powtarzasz obiegowe, nieuzasadnione opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jasio Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.bchsia.telus.net 08.04.09, 22:51 bewup43 napisał: > a dlaczego sędziowie nie muszą należeć do OFE a ja muszę??? > dziwne Widze, ze nie czytales(as) Orwela. Jak bys czytal(a), to bys takich naiwnych pytan nie zadawal(a). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bewup43 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 08.04.09, 22:59 Gość portalu: Jasio napisał(a): > bewup43 napisał: > > > a dlaczego sędziowie nie muszą należeć do OFE a ja muszę??? > > dziwne > > Widze, ze nie czytales(as) Orwela. Jak bys czytal(a), to bys takich Czytałem Orwela ale myslałem że żyję w Polsce a nie w folwarku > naiwnych pytan nie zadawal(a). > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.kwsa.pl 09.04.09, 06:45 Bo nie nalezysz do kasty panów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Author A jesli wspolmalzonek nie pracuje i nie bedzie IP: *.szui.lublin.pl 08.04.09, 22:15 mial emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tw Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.toya.net.pl 08.04.09, 22:40 To ja Wam powiem jak to było w "moim" przypadku z OFE. Moja Mama zmarła dość młodo i oczywiście należała do OFE (jakie to nie ważne bo przepis dotyczy wszystkich). Jako jedynego dziedziczącego w 100% wskazała mnie. Ja wtedy byłem studentem więc do żadnego OFE nie należałem. Gdy zacząłem ubiegać się o wypłatę okazało się że dostanę 50%, mimo że miałem dostać 100. Pozostałe 50% OFE przelało na konto OFE mojego Taty. Na nic zdały się pisma. Tak jest w przepisach, mimo że Tata nie chciał ich mieć na swoim koncie. Jedyne wyjście to jak by mieli rozdzielność majątkową. W ten sposób Państwo w imię prawa mnie okradło. A OFE za nasze pieniądze też się szkoli też wyjeżdża tylko o tym się nie pisze jak o ZUSie. Odpowiedz Link Zgłoś
machiato Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 08.04.09, 22:52 oj, Twoje wzburzenie jest raczej nieuzasadnione - to podstawowe zasady dziedziczenia i ustrojow majatkowych małżenskich, niewiele ma to związku z samym systemem ubezpieczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tw Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.toya.net.pl 08.04.09, 23:14 Może i podstawowe zasady dziedziczenia. Tylko: 1. Po co zapis w umowie z OFE kto dziedziczy i w jakim procencie? Równie dobrze Mama mogła zapisać 50 dla mnie, 50 dla Taty 2. Jeżeli dziedziczy w połowie Tata to chciałby dostać te pieniążki do ręki, a nie na jego OFE. Tu był główny nasz problem i wzburzenie. Nie chodziło nam o to że podzielili tą wypłatę pomiędzy nas dwóch, chodziło o to że jego część przeszła na Jego konto w OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dziadek63 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 09.04.09, 00:08 Wszystko odbyło się zgodnie z obowiązującym prawem. Jeśli żyje współmałżonek, połowę sumy otrzymuje na swoje konto emerytalne. Drugą połowę otrzymują, gotówką, wskazane osoby w deklaracji przystąpienia do funduszu w określonych tam proporciach dotyczących jednak drugiej połowy. Jęśli odejdzie również ojciec, do podziału między wskazane osoby będzie całość sumy. Tak jest zapisane w ustawie. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 00:13 I stało się to absolutnie zgodnie z prawem - być może nie miałeś świadomości, że kapitał OFE także jest częścią wspólnoty małżeńskiej. A póki tak jest, sądy MUSZĄ przestrzegać prawa, a nie wydawać wyroki na zasadzie : fajnie byłoby tak, czy inaczej. Gdyby tak było, właśnie byśmy byli bananową republiką. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tw Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.toya.net.pl 09.04.09, 22:55 Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam Wam wszystkim. Chyba troszkę mnie źle zrozumieliście. Mnie nie chodziło o to że mimo że mam niby dziedziczyć 100% to dostaje 50%. Nie jestem też w żaden sposób skłócony z Tatą. Jeżeli dostał by tą należącą się Jemu połowę do ręki było by OK. Chodzi mi o to że to powędrowało na Jego konto OFE. I doskonale też wiem że jest to zgodnie z prawem. Tylko tak szczerze powiedzcie ilu ludzi w czasach kiedy powstawały OFE wiedziało że istnieje taki przepis. Myślę że część do dzisiaj nie wie że coś takiego istnieje. Zdrowych i spokojnych Świąt Wam wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
araya Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 08.04.09, 22:45 I znowu Sąd Najwyższy stanął na straży majątku i przywilejów OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: republika Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:17 Typowe zachowanie dla bananowej republiki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abc Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 23:17 zlikwidować OFE Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dziadek63 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 09.04.09, 00:11 Balcerowicz musi odejść , Żydzi na Madagaskar , itp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.icpnet.pl 09.04.09, 00:18 a co będzie w przypadku, jeśli ktoś pracuje od studiów, ma spore składki w OFE, zostaje sędzią w późniejszym wieku i po latach przechodzi w stan spoczynku? dotanie emeryturę/ wypłatę środków z OFE czy nie? będzie się procesować o te pieniądze do siedemdziesiątki? pytanie czysto teoretyczne, bo jak wiadomo, w 2012 r. będzie koniec świata i wszyscy potencjalni świadczeniobiorcy wymrą. OFE i ich zarządy oczywiście przetrwają, bo liczne przykłady wskazują, że są nie do ruszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 00:19 Dostanie, w wieku emerytalnym, a więc póki co 60 lat dla kobiet, 65 dla mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 09:28 będzie miał wybór - albo stan spoczynku albo OFE - jak wybierze stan spoczynku, to pieniądze z OFE przepadają ( tzn. dostaje je skarb państwa) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mm Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.icpnet.pl 09.04.09, 12:21 no i proszę, dwie sprzeczne opinie. a jakim prawem skarb państwa miałby zagarniać czyjeś prywatne pieniądze, tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 13:24 Na to sobie może pozwolić Argentyna czy Białoruś, my - na szczęście - funkcjonując w realiach UE - nie - i jest to jeden z biczy na polityków, którzy najlepiej "wykorzystaliby" "marnujące się" w OFE środki - zresztą tego typu pomysły już były i na bieżąco pojawiają się nowe. Tak wirtualne jak pomysł Leppera z rezerwą rewaluacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.itt.com 09.04.09, 00:39 a co sie dzieje jezeli wspolamzonek nie zdazy przejsc na emeryture bo za po roku np zginie w wypadku kto otrzymuje pieniadze jezeli nie ma testamentu,OFE? Jaka jest zasadnosc zatrzymania 50 % na funduszu.czyzby OFE nie chca tracic zysku z inwestycji tych pieniedzy Gdyby emeryt zyl moglby przeciez wyplacic wszystkie pieniadze ale musialby zaplacic duzy podatek Odpowiedz Link Zgłoś
peperro Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 07:09 E, szkoda, że w ogóle coś trzeba wypłacać... A tak na poważnie ci, którzy cokolwiek coś z OFE dostana są do przodu. Nasz system emerytalny nie przetrwa najbliższych 5-10 lat. Nasi genialni rządzący w imię ratowania zusu (czytaj: przedłużania agonii) znacjonalizują środki OFE i będzie po zawodach :-( Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 08:22 Dla mnie ten wyrok jest calkowicie niezrozumialy.Dlaczego ktos ma decydowac o moich pieniadzach?Gdzie jest moje prawo do prywatnej wlasnosci? Swoja droga dlaczego sedziowie sa zwolnieni od jakiegos obowiazku a inni nie?Czyzby jakis nieznany przywilej??? Oj,cos za duzo tych przywilejow w naszym kraju.... Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 13:23 Ciekawe, dlaczego przed 1999 rokiem nie żądałeś od ZUS, by nie pobierał składek emerytalnych ? Wówczas nie było prywatnej własności ? Fajnie wybiórcze rozumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 08:49 dlaczego sądy nie zajmą się krusem - i emeryturami rolników nierobów ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mk Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: 212.33.71.* 09.04.09, 09:23 ciekawe jaki bylby wyrok trybunalu w Strasburgu ... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 09:51 Gość portalu: ja napisał(a): > dlaczego sądy nie zajmą się krusem - i emeryturami rolników nierobów > ! ###### Błąd: rolników powinno być w cudzysłowie, "rolników", bo oni są takimi rolnikami jak ty kosmitą. Odpowiedz Link Zgłoś
mirgrab Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 09:17 Kradną pieniadze obywateli w majestacie prawa.Twórcy tej"reformy"powinni sie smażyć w piekle.Pozałatwiali sobie intratne posadki przy OFE lub instytucjach blisko z nimi związanych i mogą powiedzieć że wyciągneli los na loterii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: er Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 09:58 Jeżeli nie powywieszamy ich na latarniach, będą kraść dalej. I coraz więcej. To kompletnie zbydlęcone jednostki - nie mają skrupułów ani honoru. Zupełnie jak bankierzy z AIG, którzy doprowadzili firmę do bankructwa, ale miliony z kieszeni podatników ukradli bez mrugnięcia oka. I jeszcze darli się, że "im się należy". Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 13:21 A gdzie powinni sie w takim razie smażyć Ci, którzy od 1981 roku (i od razu napiszę dla ułatwienia, że chodzi o ówczesne władze, nie o Solidarność) obiecywali wcześniejsze emerytury i inne tego typu świadczenia, doskonale wiedząc, że NIE MA na to pieniędzy i jest to zobowiązanie BEZ POKRYCIA ? Co obok demografii jest podstawowym powodem, dla którego system repartycyjne generował takie deficyty ? Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska super! SN jako element systemu golenia frajerów 09.04.09, 11:00 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: perejro i tak powinno być... IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 09.04.09, 11:38 zdroworozsądkowa ekonomia na: przemekskwirczynski.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dudek Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 11:56 Wyjatkowe sku...syństwo NN, a sąd najwyzszy z małej litery popiera taką samowole. Polacy zawsze sa skazani na dyktat władzy. To skandal, żeby własne pieniądze nie można było odziedziczyć po zmarłym członku rodziny. To rodzi głeboka nieufność Polaków do najwyzszych struktur państwa. A potem państwo się dziwi, że Polacy sa bierni nie chca pożądnie pracować, bo i tak na jakimś etapie zycia państwo ich oszuka. Żyje 60 lat i sam tego przez całe życie doswiadczam Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 13:19 Nie, takie przepisy prawa. Więc - albo zmieńmy przepisy, albo nie wymagajmy od sądu, by je łamał. Jak sobie wyobrażasz pracę sądu ? Dowolne interpretacje na życzenie to w bananowych republikach albo na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: shaqu legalna kradzież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 12:13 Jak długo jeszcze będziemy żyli w świecie, którego władze na wszelkie sposoby legalizują kradzież? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rafkom_2005 Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.gprs.plus.pl 09.04.09, 12:45 Jak zwykle chodzi o to, żeby "wydymać" przeciętnego Kowalskiego. Może spadkobierca też przeniesie się na tamten świat i pieniążki zostaną w OFE?? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 13:17 Jeśli przeniesie się przed emeryturą, będą dziedziczyć jego spadkobiercy. A na emeryturze nie ma czegoś takiego jak "środki w OFE". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: 213.76.165.* 09.04.09, 14:03 Arfer, jacy spadkobiercy? Takim OFE założy u siebie konto aby ukraść spadek!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dziadek63 Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 09.04.09, 17:59 Po śmierci drugiego współmałżonka o ile nie osiągnął wieku emerytalnego wszystkie środki dziedziczą, w gotówce, osoby wskazane w deklaracji przystąpienia do funduszu w proporcjach również tam wskazanych. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 09.04.09, 19:19 Jakie ukraść ? Na tej samej zasadzie, co zmarły, będą dziedziczyć jego spadkobiercy. No chyba, że po drodze zmieni się system albo przepisy dot. dziedziczenia środków OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GOSC Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.xdsl.centertel.pl 09.04.09, 13:55 KU... I ZŁODZIEJ W TYM KRAJU TUSKU ZROB COS Z TYM TY UMIESZ SPRAWIAĆ CUDA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Komato Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: 83.168.85.* 13.04.09, 20:43 Sędziowie nie przechodzą na emeryturę, mają dożywotnią pensję ! To jak ona je odbierze ? Odpowiedz Link Zgłoś
bary1234 Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE 15.04.09, 08:14 Dlaczego o tym co będzie się działo z moimi pieniędzmi decyduje sąd a nie ja więc kim ja jestem i w jakim kraju żyję, że o moich ciężko zapracowanych pieniądzach decyduje sąd. Trzeba było nas powiadomić w 1999 roku że zamierzacie nas oszukać i nasze dzieci. A ja zastanawiałam się dlaczego tak nienawidzę tego kraju - teraz już wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MALGOSIA Spadkobierca dziedziczy emeryturę z OFE IP: *.lublin.mm.pl 16.09.09, 18:50 a jesli wskazana osoba jest dziecko niepelnoletnie ? polowa oszczednosci od razu dla dziecka badz opiekuna prawnego a druga polowa za ...np 50 czy 60 lat .Brawo ,ustawodawcy. Ciekawe co bedzie mozna kupic za te kwote !!po takim czasie -oczywiscie bedzie rozumiem rewaloryzowana ! A weszlismy do II filaru dlatego ze obiecywano iz ta kwota w przypadku smierci bedzie dziedziczna .Szkoda ze nie doprecyzowano to przy powstaniu OFE. A co bedzie jak teraz niepelnoletnie dziecko nie doczeka wieku emerytalnego ? Panstwo polozy reke na kasie czy tez zafunduje nam ,sprawe spadkowa kolejnym zstepnym ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś