Dodaj do ulubionych

Posłowie w Łodzi

10.04.02, 10:26
Sejmowa Komisja Kultury i Środków Przekazu będzie 2 dni w Łodzi.
O rana w radiach głośno - bedą mówić o Księżym Młynie.
To dziś: zwiedzanie i debata (wieczorem Teatr Wielki i kolacja w Malinowej z
kabaretem)
A jutro :
Poznański oraz zwiedzanie: Muzeum Sztuki, Teatr Nowy

Temat: rewitalizacja zabytków kultury przemysłowej, sposoby finansowania przez
ministerstwo i jednoski samorządowe instytucji kultury.

Czy stworzy to pozytywne reakcje w czasie debaty nad podziałem środków z
budżetu ? Oby tak było.
Poseł Pęczak niedawno wypowiadał się, że nasi posłowie poparli kilka inicjatyw
w innych regionach, więc teraz liczą na rewanż. Czy inni zachowają się zgodnie
z oczekiwaniami ?

pozdr.
PS. I znów powraca temat: Księży Młyn - skansen czy nowoczesna przebudowa.

Obserwuj wątek
    • yaa Re: Posłowie w Łodzi 10.04.02, 10:44
      A nie uważasz, że takie wyjazdowe sesje komisji sejmowych to wyłącznie okazja
      do wypicia, pobawienia się i udawania jacy to posłowie ważni i kochani ?
      Miałem wątpliwy zaszczyt uczestniczyć w takiej wyjazdowej sesji jako
      przedstawiciel administracji. Nie będę komentował zachowania szanownych posłów
      bo nie lubie używać słów wulgarnych.
      Tak czy siak żeby postanowić coś np. na temat Księży Młyna to nie trzeba
      przyjeżdzć do Łodzi na 2 dni i uczestniczyć w kolacji z kabaretem za pieniądze
      podatników. Można to zrobić w sali obrad w budynku komisji w Sejmie na
      Wiejskiej. A do Łodzi można przyjechać na wycieczkę - PKP mają posłowie za
      darmo.
      Pozdrawiam
      Yaa
    • jasam Re: Posłowie w Łodzi 11.04.02, 20:15
      W środę i czwartek w Łodzi gościli przedstawiciele Sejmowej Komisji Kultury.
      Posłowie zwiedzili Księży Młyn i kompleks przy ulicy Ogrodowej, Muzeum Sztuki i
      Teatr Nowy. Oglądali nie tylko piękne miejsca, będące wizytówką miasta (choćby
      zmodernizowany budynek straży pożarnej przy Tymienieckiego), ale również te
      wzbudzające największy niepokój: magazyny Muzeum Sztuki. Dzieła mistrzów sztuki
      współczesnej przechowywane są tam w fatalnych warunkach - co posłowie RP mieli
      okazję zobaczyć na własne oczy.
      ..........
      - Miejsce, w którym funkcjonuje Muzeum Sztuki w Łodzi, urąga idei gromadzenia
      dzieł sztuki. Jestem gotów poprzeć dążenia łódzkich posłów, by znalazły się
      pieniądze na tę placówkę - zapewnił "Gazetę" Michał Stuligrosz, poseł z
      Poznania. Przyznał, że dopiero ten pobyt pozwolił mu odkryć ducha Łodzi.
      .............
      Jeśli ktoś oczekiwał, że przyjedziemy do Łodzi z workiem pieniędzy, a pani
      minister będzie je hojnie rozdawać, to się pomylił - powiedział dziennikarzom
      Jerzy Wenderlich, przewodniczący Sejmowej Komisji Kultury. - Mam jednak
      nadzieję, że posiedzenie sejmowej komisji kultury w Łodzi sprawiło, że wiele
      osób inaczej spojrzało na zabytki kultury przemysłowej. Przyznam, że ja również
      z większą adoracją spoglądać będę teraz na łódzkie fabryki.
      --------------------
      Tyle z Gazety
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=782321&dzial=lol010100

pozdr.
      • kropka. Re: Posłowie w Łodzi 11.04.02, 20:23
        Przepraszam jasam, ale zacytuję swoje dziecko: "sralis-bombalis". Wybory idą...
        pozdrawiam optymistów
        • jasam Re: Posłowie w Łodzi 11.04.02, 20:56
          Mnie nie przepraszaj. Coś widzieli, coś im zostanie w głowach. Bez poważnej
          walki o pieniądze przez naszych posłów - nic samo nie przybędzie.
          A uwagi pisz, pisz.

Przykład informacji : z 3 minutowej rozmowy do kamery puśili 2 wyimki. A całośc
          wiadomości miała inny wydźwięk, niz pierwotna rozmowa. Tu potrzebna poważna
          dyskusja kilku stron przed kamerami, a nie tylko montaże wg koncepcji
          tymczasowego twórcy programu. Za 10 minut szykuje juz inny problem. Taka praca -
          rozumiem.

A kto poważnie opracuje informacje dla mieszkańców Łodzi o "super inwestycji"
          na terenie Poznańskiego ? Co nam tam szykują w perspektywie 3-5 lat.
          Dziś się nasłuchałem za malkontenctwo i niewiarę.
          "Przecież oni mają pieniądze i zaczynaja prace projektowe".
          Zobaczymy co zrobią poza marketem i rynkiem, który będą wynajmować miastu na
          imprezy plenerowe.
          Pusty budynek dla Muzeum Sztuki to koszt "mydlenia oczu". Kto sfinansuje
          urządzenie tam nowoczesnego Muzeum ? Pani Minister dziś wręcz krzyknęła, że nie
          da ani grosza.
          I tym smutnym akcentem kończymy dzisiejsza porcję wiadomości.
          pozdr.

W końcu kwietnia będę na WSHE - to zapytam, czy na kierunku dziennikarstwa
          mogli by robic coś pożytecznego dla Łodzi. Chociażby jakieś wprawki. Bo jak na
          razie mam bardzo kiepską opinię na temat tego kierunku i jego roli naszym
          mieście.
          • Gość: wyspa Re: Posłowie w Łodzi IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 11.04.02, 22:02
            Po prostu Katarasinska chciala wlozyc twarz w kamere ;-))) i stanela na glowie
            zeby komisje do lodzi zwabic. Musialy byc atrakcje ;-)) I tak nie maja
            pieniedzy wiec nie ludzmy sie.
            Katarasinska powinna przejsc juz na emeryture, bo coraz niewyrazniej mowi. No
            i oczywiscie niepowinna dorabiac;-)))
            papel
            • jasam Re: Posłowie w Łodzi 12.04.02, 10:58
              Jeżeli poseł chce pokazać się w mediach i robi przy tym jakąś akcję pokazania
              zapomnianego miasta Łodz, to sprobujmy to wygrać, a nie tylko krytykować. Chce
              się piąć w karierze politycznej to niech rzeczywiście korzysta na tym region.
              Spowodujmy, aby to wystąpienie w telewizji jakiegokolwiek posła wiązało się z
              informacjami, co on zrobił konkretnego. Ale tu dużo zależy od dziennikarzy, aby
              koszt pokazania sie w TV nie był zbyt niski. A i czasem zapytać co się dzieje z
              wygłaszanymi kiedyś pomysłami.
              Przy okazji - a deklaracja przedwyborcza M. Pyki z ŁSSE, że
              wyremontuje "beczki" Grohmana - czy coś tu wiadomo ?

A z innej strony patrząc. Dlaczego posłowie z Samoobrony, PiS, LPR - nie
              pokazują sie w łodzkiej TV z jakimiś pomysłami dla Łodzi. Podobno też
              reprezentują nasz region.
              pozdr.
              • Gość: wyspa Re: Posłowie w Łodzi IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 13.04.02, 22:00
                przepraszam bardzo a o jakim pomysle mowila pani posel PO? bo ja pomyslu nie
                doslyszalam. Krytykuje bo wiem co robie. Ile intrpelacji pani posel PO
                zglosila wciagu trzech kadencji w parlamencie?
                i co zrobila konkretnego, ja nie wiem o niczym,poza zmianami ugrupowan ;-))
                • jasam Re: Posłowie w Łodzi 15.04.02, 19:55
                  Gość portalu: wyspa napisał(a):

> Krytykuje bo wiem co robie. Ile intrpelacji pani posel PO
                  > zglosila wciagu trzech kadencji w parlamencie?
                  > i co zrobila konkretnego, ja nie wiem o niczym,poza zmianami ugrupowan ;-))

A jak długa byłaby lista tych konkretow, gdybyśmy zrobili alfabetyczny wykaz
                  wszystkich "łodzkich" posłow ?
                  Nie bronie Katarasinskiej - choć uważam (moje prywatne zdanie) że ona w ostatnim
                  czasie probuje coś działac. Nie bede dyskutował jakie jest tego podłoże. Ale w
                  Łodzi coś robi i należy to wykorzystać.
                  Ale podsumowując każdego po koleji - .................
                  Ciekawe.

Piasałem na jednym wątku, że dobrze byłoby gdyby Gazeta wzorem regionu bodajże
                  krakowskiego opublikowała wykaz, czego łodzcy posłowie nie załatwili. Mieliby co
                  pisać a i kazdy widziałby jak bardzo marnotrawią swoje kadencje za nasze
                  pieniądze.

A w poselskiej Komisji Kultury nie tylko posłowie PO. Większość z SLD. Czy będąc
                  w Łodzi wykorzystali ten czas, aby od zaprzyjaźnionych władz miasta dowiedzić sie
                  jak im pomoc ?
                  Efektem wizyty był dezyderat do Ministra Kultury aby w przygotowywanej ustawie o
                  ochronie zabytkow zwrocić uwage na obiekty poprzemysłowe i kompleksy
                  urbanistyczne. Do tej pory było to pomijane. Do takich wnioskow dążyła
                  Katarasińska - dobrze czy źle dla Łodzi ?
                  Przewodniczący Komisji (z SLD) wydawał sie mało zainteresowany tym tematem.

Naprawdę kolor posła jest mi obojetny, ale niech coś robi. A jednocześnie jak
                  ktoś zaczyna coś działać, to przynależność partyjna nie powinna niweczyć jego
                  pracy.

pozdr.
          • Gość: Krzysiek Re: Posłowie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 14.04.02, 11:04
            jasam napisał(a):

> Mnie nie przepraszaj. Coś widzieli, coś im zostanie w głowach.

Napewno mniej szarych komorek po kolejnej wodczanej imprezie.
        • jasam Re: Posłowie w Łodzi 12.04.02, 10:36
          kropka. napisał(a):

> "sralis-bombalis". Wybory idą...

No właśnie - czy tylko jedna strona potrafi korzystać z atmosfery
          przedwyborczej ?
          Jezeli (będę tu nudnie powtarzał) społeczeństwo nie przeorganizuje własnego
          poczucia obywatelskiego i samorządowego to rzeczywiście po każdych wyborach
          będziemy pisać "sralis-bombalis".
          I praktycznie każdy wątek wspominający o potrzebie zmian w naszym państwie
          bedziemy szybko podsumowywali tym szlachetnym hasłem.

Więcej to wykłady o samorządności lokalnej, pisaliśmy tu wiele, a ja nadal
          podtrzymuje gotowość zakupu fotela bujanego, aby przyjmować przed wyborami
          przedstawicieli ugrupowań samorządowych. (o ile ich będzie w mieście więcej niz
          partii).
          Dopoki o wyborach samorządowych decydują jedynie władze partyjne - nie mozna
          spodziewać się zmian w wartościowaniu celow działań lokalnego samorządu. One są
          podporządkowane dobru partii.

pozdr.
          • Gość: wyspa Re: Posłowie w Łodzi IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 13.04.02, 22:02
            decyduja politycy, bo cala reszte to g. obchodzi, nie zauwazyles tego
            • jasam Re: Posłowie w Łodzi 14.04.02, 14:00
              Gość portalu: wyspa napisał(a):

> decyduja politycy, bo cala reszte to g. obchodzi,

"całą resztę" - ??????????????????
              Czy chodzi Ci o mieszkańcow ?
              pozdr.
              • Gość: wyspa Re: Posłowie w Łodzi IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 14.04.02, 22:16
                Chodzi mi o wszystkich ktorzy nie zabawiaja sie w polityke ;-)))
                pozdrowy
                • jasam Re: Posłowie w Łodzi 15.04.02, 11:15
                  Czyli mieszkańcy w tym forumowicze.
                  Rozumiem, że to cecha dużych zbiorowości, że pewne uogólnienia będą występować.
                  Czy warto cos zrobić, aby nie należeć do tych pozostałych, których "calą
                  resztę to g. obchodzi" ?

pozdr.
    • Gość: Silvio Re: Posłowie w Łodzi - piszcie do nich maile! IP: *.g1.pl 12.04.02, 01:57
      Sluchajcie, Ksiezy Mlyn i nasze zabytkowe fabryki trzeba ocalic. Te ceglane
      klimaty siedza we mnie bardzo gleboko.
      Ksiezy Mlyn to takie miasteczko w miescie, a fabryki byly budowane na wzor
      sredniowiecznych zamkow. To jest zbyt piekne aby sie po prostu rozpadlo.
      Wlasnie napisalem maila do przewodniczacego Sejmowej Komisji Kultury. Moze tez
      cos napiszecie?
      Jerzy.Wenderlich@sejm.pl
      pozdrawiam
      Wojtek S.
      • schab Re: Posłowie w Łodzi - piszcie do nich maile! 12.04.02, 10:41
        Moja uwaga jest taka: Coraz częściej słychać i widać posłów z okręgu
        piotrkowskiego. TVN, Radio Zet a ostatnio nawet TVP zaprasza do rozmów
        ogólnopolskich posłów: Radiszewską i Bujaka. Gdzie są posłowie z Łodzi?
        Odp.: w rządzie.
    • Gość: MarcinK Ano wlasnie! IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 15.04.02, 18:40
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=790582&dzial=lol010100

MK
      • jasam Re: Ano wlasnie! 15.04.02, 20:12
        Być może niedługo w biuletynie Komisji Kultury bedzie mozna przeczytać relacje
        z pobytu w Łodzi i stenogramy wystapień.
        www.sejm.gov.pl/komisje/www_ksp.htm
        dalej: Prace Komisji - Biuletyny.

A jeszcze mozna zadać pytania Ministrowi Kultury w ramach akcji TV4
        Ze stron Ministerstwa: www.mkidn.gov.pl

Minister Andrzej Celiński gościem TV 4 - HOT CHAT 2001
        16.04.2002 godz.17:30
        www.tv4.pl/index1.html

pozdr.
    • jasam Re: Posłowie w Łodzi 28.04.02, 23:07
      Zainteresowanym proponuje poczytać:
      isip.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/45781F3B2846DE80C1256BA7003E50ED?
      OpenDocument

Wybrane stenogramy z wypowiedzi w Łodzi.
      Dużo czytania - ale warto.
      pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka